Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΥΡΒΑ 2012: " Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ".

 30 Δεκέμβρίου 2012.
Ξημέρωσε στο ιστορικό χωριό των Προμάχων και μια ευχάριστη , ανεπαίσθητη αύρα διαχέεται στην ατμόσφαιρα.Από νωρίς η καμπάνα του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου, χτυπάει θαρρείς με διαφορετικό ήχο, καλώντας τους πιστούς για τη θεία λειτουργία. Ακόμη και τα κοκόρια, που σχίζουν με τους αλαλαγμούς τους την πρωινή σιωπή, ακούγονται διαφορετικά σήμερα.
Είναι η μεγάλη ημέρα. Η γιορτή της ΣΟΥΡΒΑΣ ,που είναι προγραμματισμένη , από τους κατοίκους για το βράδυ.
Είναι η μέρα, που στο κέντρο της πλατείας, θα αναφτεί η μεγάλη φωτιά. Η φωτιά, που θα κάψει το κακό δαιμόνιο και θα διώξει μακρυά όλα τα κακά, και θα υποδεχτεί με αισιοδοξία τον καινούριο χρόνο.
Ο ήλιος ξεπροβάλλει δειλά δειλά, προσπαθώντας με τις αδύναμες ακτίνες του να συμβάλει στο πανηγύρι.
Ο θεός των Προμάχων είναι εδώ. Κόντρα στις δυσοίωνες προγνώσεις για κακοκαιρία, όλα δείχνουν , ότι σήμερα τα πράματα θα κυλήσουν ομαλά. Ο δυνατός «Μπαχοβίτης» άνεμος κόπασε, λες και ο Αίολος τον διέταξε να κλειστεί ερμητικά  στον ασκό, και να  παραμείνει εκεί για σήμερα.
Με το «δι ευχών» του πατέρα Γεωργίου, που σημάνει και το τέλος της θείας λειτουργίας, ξαφνικά η σιωπή, που επικρατούσε, σπάει και σαν ένας στρατός από μυρμήγκια, νέοι και νέες του χωριού ξεχύνονται στο κέντρο του χωριού.Σαν καλοκουρδισμένες μηχανές, ξέροντας ο καθένας τι ακριβώς να κάνει,επιδίδονται με ζήλο στην υπηρεσία, που είναι ταγμένος.Χειροδύναμοι λεβέντες κουβαλούν τα τραπέζια, τις σχάρες,τα κάθε είδους βαριά αντικείμενα. Άλλοι  έχουν αναλάβει την μεταφορά των πολλών καυσόξυλων, και με ακρίβεια χιλιοστού τακτοποιούν τις ντάνες ανά διαστήματα σε όλο τον χώρο της γιορτής.
Αγροτικά μηχανήματα αραδιάζουν χαλίκι στο κέντρο της πλατείας, όπου πάνω του θα ανάψει η μεγάλη κεντρική φωτιά.
Λίγο παραπέρα οι δυο αρχιμάγειρες , ακονίζουν τα μαχαίρια τους και τοποθετούν τις κατσαρόλες πάνω στις μικρές φωτιές, όπου θα ξεκινήσουν το βράσιμο της γίδας.
Στον χώρο του μορφωτικού συλλόγου, λυγερόκορμες νέες, με επιμέλεια και νοικοκυροσύνη, τακτοποιούν τις πίτες, τα γλυκά και τα διάφορα εδέσματα, που θα προσφερθούν στους επισκέπτες.
Ο αεικίνητος πρόεδρος του συλλόγου συνεπικουρούμενος από όλο το συμβούλιο,κοιτάζει τις λίστες του, προσέχοντας όλα να γίνουν σύμφωνα με  το πρόγραμμα και να μην του ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια.
Σε λίγες ώρες όλα είναι στην θέση τους.Όλοι αποχωρούν για λίγη ξεκούραση, πίνοντας έναν καφέ και αναμένοντας την ώρα, που θα ξεκινήσει το γλέντι.
6.30 Απόγευμα.
Η πλατεία, άδεια από οχήματα και στολισμένη, με τους πάγκους στη θέση τους, τις διάσπαρτες σχάρες και τους νέους στη θέση τους, είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.
Ο κρυστάλλινος μαγικός ήχος της παραδοσιακής ορχήστρας «Μακεδονικός ήχος» πλημμυρίζει την σχετικά κρύα ατμόσφαιρα, ζεσταίνοντας αμέσως τις καρδιές όλων.
Παρέες ξεπροβάλλουν από κάθε γωνιά, πιάνοντας μια θέση στην  αμφιθεατρική πλατεία.
Σε λίγη ώρα δημιουργείται το αδιαχώρητο.
Οι κεντρική φωτιά φωτίζει όλο τον χώρο, στέλνοντας τις τεράστιες φλόγες της ψηλά στον ουρανό, θέλοντας να φτάσει στο άπειρο.Οι μικρές φωτιές, που ανάβουν  σε όλο τον χώρο, για το ψήσιμο των κρεάτων από τις παρέες, θυμίζουν μικρά κλωσόπουλα,  γύρω από την μεγάλη φωτιά-κλώσα.
Το κόκκινο κρασί, που μοιράζεται  στις παρέες, ανταγωνίζεται το παραδοσιακό τσίπουρο. Οι κυρίες του συλλόγου σερβίρουν σε πιάτα τους μεζέδες και τα γλυκίσματα, ενώ οι επισκέπτες, κάνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα , περιμένουν υπομονετικά να πάρουν το μερτικό τους. Μικρά παιδιά τρέχουν σαν τρελά πάνω-κάτω, κάνοντας με τις τσιρίδες τους την ατμόσφαιρα άκρως οικογενειακή. Μάταια οι γιαγιάδες τρέχουν ξωπίσω τους.
Τα πιάτα με τη βραστή γίδα, αλλά και οι ψημένες στο φούρνο μερίδες , κατακλύζουν τα τραπέζια. Τα λουκάνικα και τα κάθε λογής ορεκτικά, αναδύουν στην ατμόσφαιρα γαργαλιστικές οσμές.Η πλατεία μέσα σε ένα σύννεφο τσίκνας.
Γύρω από τη μεγάλη φωτιά, ένα  σμήνος από ανθρώπους, χορεύουν, επιδεικνύοντας το ταλέντο τους.
Μια μυσταγωγία, όλο το χωριό, μονοιασμένο, χαρούμενο, πιασμένο χέρι-χέρι, κάτω υπό τη σκέπη του προστάτη του χωριού Αγίου Δημητρίου. Χαρούμενες φωνές, ευχές, πειράγματα και αναμνηστικές φωτογραφίες.
Κρατικοί και τοπικοί άρχοντες, τιμώντας το μεγάλο χωριό μας, παρόντες, μοιράζουν ευχές.
Ο νέος πρόεδρος του συλλόγου ευχαριστεί την αποχωρούσα πρόεδρο, τονίζουν και οι δύο την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και ευχαριστώντας τους πολυπληθείς χορηγούς, θέτουν πιο μεγάλους στόχους για την επόμενη χρονιά.
Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά τις πρωινές ώρες.Όλοι παραδέχονται , ότι είναι η πιο πετυχημένη εκδήλωση των τελευταίων ετών.
Την επόμενη ημέρα πάλι τα ίδια άτομα, έχοντας σκούπες, φτυάρια και καθαριστικά εργαλεία, με την ίδια μεθοδικότητα, αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο του καθαρισμού.
Μέσα σε λίγη ώρα, όλα είναι όπως πρέπει, πεντακάθαρα.
Αξέχαστη βραδιά και άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι συμμετέχοντες, αποδεικνύουν , ότι η μικρή μας κοινωνία έχει ανεξάντλητες δυνατότητες και ότι μπορεί αν είναι ενωμένη να καταφέρει τα πάντα
.Κόντρα σε αυτούς τους δύσκολους χαλεπούς καιρούς, και κόντρα σε αυτούς που ηθελημένα ή μή, κάνουν τη ζωή των ακριτικών χωριών  δύσκολη και επίπονη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Σ.Σ. Αναρτούμε λίγες φωτογραφίες εδώ, ενώ σε λίγη ώρα, θα ανεβάσουμε δεκάδες άλλες από την μαγική χθεσινή βραδιά.














4 σχόλια :

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΟΥ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΛΑΜΑΝΗ.

μπραβο στους προμαχιωτες και του χρονου με υγεια παιδια

καλη χρονια σε ολους κατ αρχη ημουν στην γιορτη ηταν καταπληκτικη ενα μπραβο σε ολους για την οργανωση .ο κοσμος το χαρηκε χορεψε ,ηπιε ,εφαγε συναντησε φιλους γνωστους ολα τελεια μπραβο σας και του χρονου με υγεια.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...