Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΚΟΛΝΤΑ ΣΤΟ ΓΑΡΕΦΙ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.


Παραμονές Χριστουγέννων.Ξημερώνει στον γραφικό και πανέμορφο οικισμό του Γαρεφείου.
Κοκόρια ακούγονται να σπάνε τη σιωπή που επικρατεί στο χωριό, που ακόμη κοιμάται.Κάποια γαβγίσματα από τους μακρινούς στάβλους.Ακόμη το φως της μέρας δεν έχει εμφανιστεί.
Κάποιες σκιές αχνοφαίνονται ,να ξεπροβάλλουν από τα στενά.Ψηλές λιγερόμορφες φιγούρες, σπάνε την απόλυτη ησυχία, με τον ήχο από τις μπότες τους στα πετρόχτιστα δρομάκια.Είναι μια ομάδα του συλλόγου του χωριού.Θα πάνε στο παρακείμενο βουνό, να συλλέξουν κέδρα, για το άναμμα της φωτιάς
.Είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση ΚΟΛΝΤΑ-ΜΠΑΜΠΟ , η αναβίωση δηλαδή του πατροπαράδοτου εθίμου, όπου ανάβουν φωτιά για να καλωσορίσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, και για να ξορκίσουν το κακό.
Ο εκκωφαντικός θόρυβος των δυο τεράστιων γεωργικών οχημάτων , ταράζει την ηρεμία, και τα νέα παλικάρια, κρατώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, κατευθύνονται προς το προκαθορισμένο σημείο του βουνού.Αφήνοντας το χωριό πίσω τους, και υπό το φως του αδύνατου ήλιου, που μόλις ανέτειλε, οι νέοι του χωριού, πειράζοντας ο ένας τον άλλον, φτάνουν μετά από λίγο στη καταπράσινη περιοχή με τα κέδρα.Δεξιά κι αριστερά τους, πανύψηλα δέντρα, σαν ξύλινοι γίγαντες-φύλακες τους καλωσορίζουν.
Θαρρείς πως ο Καπετάν-Γαρέφης και τα παλικάρια του βρίσκονται εκεί γύρω, έτοιμοι να ξεπροβάλλουν από τις συστάδες. Με γοργές και ανάλαφρες κινήσεις , μιας και όλοι τους είναι επαγγελματίες υλοτόμοι, τα επιδέξια παιδιά καταπιάνονται με το κόψιμο των κέδρων και σε λίγη ώρα ένας τεράστιος σωρός, σχηματίζεται, έτοιμος να φορτωθεί στα οχήματα.

Με κοκκινισμένα τα μάγουλα και τα χνώτα  τους να διακρίνονται από το κρύο, τα παλικάρια του συλλόγου παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.
Λίγη ώρα αργότερα η αποστολή φτάνει στον τόπο της εκδήλωσης, όπου το βράδυ θα γίνει η γιορτή.Ήδη στην περιοχή υπάρχουν και άλλα μέλη του συλλόγου, φροντίζοντας για το στήσιμο των ξύλων και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.Όλοι κινούνται μεθοδικά, σαν ένα ανθρώπινο μελίσσι, προσφέροντας ο καθένας τις υπηρεσίες του.
Το κτίριο του κέντρου νεότητας του χωριού και ο περιβάλλον χώρος, πεντακάθαρος και νοικοκυρεμένος από τα "καπάτσα" κορίτσια του συλλόγου, δείχνει το μεράκι και την αγάπη των παιδιών.
Όλα έτοιμα και τα παιδιά ετοιμάζονται.Καλεσμένο όλο το χωριό, μικροί και μεγάλοι.Σχάρες διάσπαρτες, τραπέζια με ορεκτικά , κρέατα και λουκάνικα σπιτικά και άφθονο κρασί, όλα στη θέση τους για να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό.
Οκτώ η ώρα και η φωτιά ανάβει, θέλοντας να ζεστάνει εκτός από τα παγωμένα κορμιά των παιδιών, και τις καρδιές τους με το φλογερό μήνυμα αγάπης που μεταδίδει.

Ο παραδοσιακός ήχος από τις Ελληνικές Μακεδονίτικες ορχήστρες που παίζουν στα μεγάλα ηχοσυστήματα, διαχέεται στην ατμόσφαιρα.Το κέφι δεν αργεί να απογειωθεί.
Με τη βοήθεια του άφθονου κόκκινου κρασιού, οι παρευρισκόμενοι πιάνονται χέρι χέρι και σαν σε μια πρωτόγονη μυσταγωγία, παρασύρονται στους πατροπαράδοτους παραδοσιακούς ρυθμούς.Γαργαλιστικές μυρωδιές από τα ντόπια κρέατα που ψήνονται, σε προσκαλούν να ορμίσεις στις κατακόκκινες σχάρες.Πανέμορφες κοπελιές επιδεικνύοντας τις χορευτικές τους ικανότητες, καθοδηγούμενες από τα στιβαρά παλικάρια, σου προκαλούν περηφάνια και ψυχική  ανάταση.Γνήσια Μακεδονόπουλα, άξιοι συνεχιστές των πολιτισμικών μονοπατιών του Ελληνισμού.
Ξαφνικά από όλες τις γωνιές του περίβολου, και από όλες τις παρέες , δυνατές κραυγές σου τρυπάνε τα αυτιά.
"ΚΟΛΝΤΑ-ΜΠΑΜΟ"-"ΚΟΛΝΤΑ-ΜΠΑΜΠΟ".

Κάποια παιδιά παίρνουν τα κλαδιά των κέδρων, που μάζεψαν το πρωί, και τα ρίχνουν μέσα στη μεγάλη φωτιά.Μια τεράστια φλόγα, ανακατεμένη με ένα παράξενο ήχο-σύρσιμο από τα καιόμενα κέδρα, σε κάνει να αισθανθείς ένα παράξενο δέος.Το έθιμο είναι στο αποκορύφωμά του.Η φλόγα τεράστια, οι στεντόρειες κραυγές, η μουσική του "Μακεδονία ξακουστή" σε κάνει να ριγήσεις.
Η λαογραφία συναντά την παράδοση και τη θρησκεία.
Κάποιοι ηλικιωμένοι παρακολουθούν παράμερα, κρατώντας το τσιπουράκι τους και αναμοχλεύοντας την μνήμη τους, αναπολούν τα νιάτα τους που πέρασαν, όταν αυτοί ήταν στη θέση των πρωταγωνιστών.
Λίγο παραπάνω από τον χώρο της εκδήλωσης, οι επιβλητικές προτομές και τα μνημεία των ντόπιων Μακεδονομάχων, συμμετέχουν λες στο έθιμο σιωπηλά,στην όμορφη γιορτή.
Μικρά παιδιά τρέχουν εδώ κι εκεί, υπενθυμίζοντας με τις χαρούμενες φωνές τους, ότι είναι κι αυτά εδώ, και περιμένουν σε λίγα χρόνια να αναλάβουν την σκυτάλη, για την συνέχιση της παράδοσης.


Το γλέντι κρατά πολλές ώρες.Όλοι χορεύουν και ανταλλάσσουν ευχές.Μια μικρή κλειστή κοινωνία, μονοιασμένη  και αγαπημένη, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, μια κοινωνία πρότυπο, όπου το μήνυμα του νεογέννητου Χριστού για αγάπη, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...