Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ELITE.


Όχι μόνο στερήσανε από δεκάδες Έλληνες μια θέση εργασίας με το να μεταφέρουν το εργοστάσιο παραγωγής εκτός Ελλάδας, αλλά το μεταφέρανε και στα Σκόπια!...

ΚΛΕΙΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.



Ένα κείμενο που προσεγγίζει την Ελληνική πραγματικότητα με μια δυνατή δόση καυστικού χιούμορ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ήταν ένας τύπος που είχε @ιμορρ@ϊδες.
Ντρεπόταν να πάει στον γιατρό, και ακολούθησε τό γιατροσόφι της γιαγιάς του,

ΤΟ FACE.COM ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.


Το Face.com είναι μια ιστοσελίδα που ισχυρίζεται ότι μπορεί να υπολογίσει την ηλικία ενός ατόμου από μια απλή φωτογραφία. Το API έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτούν εφαρμογές για το Facebook που μπορούν να σκανάρουν αυτόματα τις φωτογραφίες ενώ...

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΑΛΙ ΜΕ ΣΧΟΙΝΙ.


Ψάχνοντας για εναλλακτικούς τρόπους ύφανσης έπεσα πάνω σε αυτό. Καμία σχέση η φιλοσοφία του site με χειροτεχνίες. Δίνει όμως καταπληκτικές οδηγίες για το πως να...
υφάνεις ένα χαλάκι με σχοινί. Και μάλιστα με αναρριχητικό σχοινί.  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ?



Ο προσδιορισμός της από την παρέα του Σνούπι

«ΠΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ!»

Μεσημέρι, δύο η ώρα, βρίσκομαι στην Πλατεία Αγίων Αναργύρων Αθηνών. Είμαι σταματημένη στο φανάρι προς Αθήνα. Με πλησιάζει ένας κύριος. -Μενίδι, σας παρακαλώ, πάμε; -Όχι! του απάντησα, δεν προλαβαίνω. Όντως δεν προλάβαινα, γιατί τρεις η ώρα έπρεπε να παραδώσω το ταξί στον Πειραιά.

FACEBOOK ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.


Οι Έλληνες έχουμε πλέον το δικό μας facebook!

Facebook αλά ελληνικά!
Το παγκόσμιο κίνημα «We are all Greeks» επεκτάθηκε και στο διαδίκτυο χάρη σε μία ομάδα ομογενών επιχειρηματιών, οι οποίοι δημιούργησαν το facebook αλά ελληνικά.

ΑΠΟΨΕ ΕΙΝΑΙ "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ".


Απόψε είναι η «Ώρα της Γης»

Το WWF καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο ωριαίο μπλακ-άουτ

ΜΠΕΙΚΟΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.


Μπέικον μέχρι... θανάτου!

Δεν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.


Παγκόσμιο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

Πώς επηρεάζονται τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς


Δραματικές προβλέπονται οι κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστο Ζερεφό έως το 2100 οι ημερήσιες θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 35 °C για επιπλέον 35 ως 40 ημέρες τον χρόνο, ενώ στις ήδη υπάρχουσες τροπικές νύχτες θα προστεθούν άλλες 50, με τη θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 20°C. 

Πώς θα επηρεάσουν αυτά τα νέα δεδομένα τα μνημεία της χώρας μας, που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες εύκολα μπορούν να γίνουν ακραίες, όπως τα μινωικά ιερά κορυφής; Ποια είναι η τύχη της παγκόσμιαςπολιτιστικής κληρονομιάς στις κλιματικές αλλαγές και, κυρίως, πώς μπορούν να ελαττωθούν οι αρνητικές επιδράσεις των αλλαγών του κλίματος στα πολύτιμα μνημεία του πλανήτη μας;

Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσει να απαντήσει ένα συνέδριο, το πρώτο στο είδος του, για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 2 έως την Τετάρτη 4 Απριλίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που από το 2009 έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΤ, σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως ο ICCROM, ο πιο σημαντικός διακρατικός φορέας για τη συντήρηση των μνημείων παγκοσμίως.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που χρηματοδοτεί το συνέδριο, όπως και σειρά άλλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

«Στην ουσία είναι το πρώτο συνέδριο για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν γίνει κι άλλα, που ήταν κυρίως περιγραφικά, χωρίς να συνθέτουν προτάσεις διαχείρισης» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο δρ. Ευάγγελος Κυριακίδης, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συμπληρώνει: «Το θέμα πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει μπει καθόλου στην ατζέντα "κλιματική αλλαγή", παρότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά την ευαισθητοποίηση και καταγραφή και λιγότερο ως προς το πρακτικό κομμάτι. Σκεφτείτε ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι μη ανανεώσιμη πηγή πολιτισμού, εκπαίδευσης, τοπικής περηφάνιας και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι άνθρωποι, που πλήττονται, μπορούν να μεταφερθούν και να προσαρμοστούν με τραγικές, φυσικά, συνέπειες. Τα μνημεία, όμως, απλά θα καταστραφούν. Στην Ελλάδα το θέμα μάς ενδιαφέρει εθνικά, καθώς στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν έχουμε φωνή, με την έννοια ότι δεν είμαστε μολυντές ούτε προηγμένοι τεχνολογικά. Στα μνημεία όμως όλοι μας παραδέχονται».

Μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο είναι και δύο Έλληνες, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και ο ίδιος ο δρ. Κυριακίδης.

Ο πρώτος θα αναφερθεί στις ανθρωπογενείς αλλαγές στο περιβάλλον της Ελλάδας έως το 2100 και στα δύο σενάρια που προβλέπονται για τη χώρα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και παρατηρήσεις: Μέχρι το 2100 η θερμοκρασία του αέρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 °C ή κατά 4,5 C (αν πραγματοποιηθεί το πιο ακραίο σενάριο), ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη στην ηπειρωτική χώρα σε σχέση με τις νησιωτικές περιοχές και πιο έντονη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από ό,τι το χειμώνα και την άνοιξη. Επιπλέον, η μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη τη χώρα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5% (σύμφωνα με το πρώτο σενάριο) και περίπου 19% (σύμφωνα με το δεύτερο). Η σχετική υγρασία, σε επίπεδο χώρας, θα μειωθεί από 1% έως και 4,5%, κυρίως στις ηπειρωτικές περιφέρειες, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στις νησιωτικές περιοχές.

Ο Ευάγγελος Κυριακίδης, Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, θα μιλήσει για τον τρόπο που οι αλλαγές του κλίματος μπορούν να υποβαθμίσουν τη σημασία, συνεπώς και την ερμηνεία, των μνημείων. Δίνοντας παραδείγματα, όπως το μινωικό ιερό κορυφής Φιλιόρημος-Γωνιές στην Κρήτη, θα γίνει αναφορά στην πραγματική αξία των αρχαιολογικών θέσεων, που συχνά δεν αφορά μόνο τα ευρήματά τους, αλλά και την τοποθεσία τους. Τα ιερά κορυφής αποτελούν μινωικές θέσεις της 2ης χιλιετίας π. Χ., που κατασκευάστηκαν κοντά σε ζώνες ανθρώπινης κατοίκησης. Οι κορυφές αυτές επελέγησαν λόγω της εκπληκτικής τους ορατότητας, της στρατηγικής τους σημασίας -καθώς ήλεγχαν όλη την περιοχή- και της μοναδικής δυνατότητας οπτικής και ηχητικής επαφής που είχαν μεταξύ τους αλλά και μεταξύ περιοχών ανθρώπινης κατοίκησης. Όπως ισχυρίζεται ο ερευνητής, η πραγματική σημασία τους δεν έγκειται μόνο στα αρχαιολογικά τους ευρήματα, αλλά και σε αυτά που έβλεπαν και ήλεγχαν. Το τοπίο είναι πιο σημαντικό «εύρημα». Οποιαδήποτε, λοιπόν, αλλαγή στο τοπίο θα επηρεάσει την αξία της αρχαιολογικής θέσης τους, όπως κάθε αλλαγή που υπέστησαν κατά το παρελθόν έχει επηρεάσει τη χρήση τους μέσα στον χρόνο αλλά και την ερμηνεία τους σήμερα.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές ειδικότητες με στόχο μέσα από τη συζήτηση και τον συγκερασμό δυνάμεων να προταθούν ρεαλιστικές και χρήσιμες προτάσεις, που θα οδηγήσουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα δημοσιευτούν το 2014. 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας: http://www.inherity.org





ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...