Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΩΝ.




Εσύ πιστεύεις ακόμα ότι δεν μας ψεκάζουν ?
Μεγάλο θέμα με θερμούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους έχει δημιουργηθεί με τους χημικούς αεροψεκασμούς...
Μας ψεκάζουν με..... ειδικά χημικά για να καταστείλουν την οργή μας βροντοφωνάζουν οι υποστηρικτές, σενάρια επιστημονικής φαντασίας με απλά καυσαέρια αεροσκαφών λένε οι πολέμιοι...

Το θέμα γιγαντώνεται ακόμα περισσότερα απο τη σιωπή της κυβέρνησης καθώς επίσημη απάντηση ή διάψευση όλων αυτών των σεναρίων δεν υπάρχει, αντιθέτως σοβαροί επιστήμονες όπως ο ερευνητής του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ Νίκος Κατσαρός αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι...γίνεται και οι κυβερνητικοί το καλύπτουν... Φίλος αναγνώστης του makeleio μας απέστειλε πραγματικά αποκαλυπτικές φωτογραφίες με εσωτερικά αεροσκαφών που έχουν τροποποιηθεί και χρησιμοποιούνται γι αυτό τον σκοπό...Δείτε τις φωτογραφίες και τα συμμεράσματα...δικά σας!!!






















ΠΗΓΕΣ...
http://indobserver.blogspot.gr/http://nyxtobaths.blogspot.com
http://periergaa.blogspot.com 

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ : Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Νόαμ Τσόμσκι: Η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου

«Ο αποκλεισμός είναι επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρόκειται για συστηματική υποβάθμιση, ταπείνωση, απομόνωση και κατακερματισμό του παλαιστινιακού λαού».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο που συνέταξε ο Αμερικανός διανοούμενος-ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι εν θερμώ, συγκλονισμένος από τη σωματική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά από επίσκεψή του στην περιοχή, προσκεκλημένος στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου από το τοπικό Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Το κείμενο διατέθηκε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», στο οποίο ο καθηγητής σημειώνει πως «το 10% των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν περιορισμένη ανάπτυξη εξαιτίας του υποσιτισμού», ενώ κάνει επίσης λόγο για «ευρέως διαδεδομένη αναιμία που αφορά περισσότερα από τα 2/3 των βρεφών, σχεδόν το 60% των μαθητών και το 1/3 των εγκύων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, ο καθηγητής Τσόμσκι θεωρεί πως η Γάζα «σκοπίμως διατηρείται εκτός ανάπτυξης», ενώ έχει όλες τις απαιτούμενες συνθήκες για να αποτελέσει μία από τις πιο «ευημερούσες περιοχές της Μεσογείου».






Πηγή: iefimerida

ΤΟ ΧΩΡΙΟ.

Το χωριό


Προχτές, καθώς έξω λυσσομανούσε ο αέρας και τα παραθυρόφυλλα χτυπάγανε αλαφιασμένα το ντουβάρι, απόκαμα κι αποκοιμήθηκα. Κι ενώ ο νους τρεμόπαιζε ανάμεσα στ΄ αληθινό και το ψεύτικο, είδα όνειρο. Όνειρο βαρύ, από εκείνα που ορκίζεσαι ότι δεν είναι όνειρα, ότι τα ζεις, τα αναπνέεις, τα ψηλαφίζεις. Εκείνα που σε κάνουν να τρέχεις και να νιώθεις στ’ αλήθεια τα στήθη σου έτοιμα να εκραγούν από το λαχάνιασμα. Εκείνα που σου αφήνουν τη γεύση από τα συναισθήματα στον ουρανίσκο, καθώς ξυπνήσεις το πρωί. Που σε πλακώνουν, νομίζοντας ότι κάποιος σε έδεσε χειροπόδαρα και δεν μπορείς να κάνεις βήμα. Που ακόμα έχεις σημάδια στην πλάτη, καθώς κυλιόσουν στου ύπνου σου τ’ απέραντα λιβάδια. Τέτοιο όνειρο ήταν.

Είδα πως βρέθηκα έξω από μια πόρτα σφραγισμένη ενός χωριού που ήταν περιτοιχισμένο με μια μάντρα θεόρατη χτισμένη γύρω-γύρω. Πάνω στους τοίχους της, έβλεπες διάφορα σχέδια και ημερομηνίες, πολλές ημερομηνίες, γραμμένες με τρεμάμενα ψηφία. Άκουσα αντίλαλους από γέλια, διαλόγους από ανθρώπους που έβγαζαν ήχους παραμορφωμένους, πνιχτούς, όπως η φωνή που έρχεται μέσα από βυθό θάλασσας βαθιάς. Ήταν τέτοια η έξαψη και η περιέργειά μου να δω τι κρύβεται πίσω από την πόρτα που δεν κρατήθηκα κι άρχισα να βαδίζω προς τα μέσα. Καθώς άνοιξα, ήταν λες κι ένας ήλιος ζεστός και μαλακός ταυτόχρονα βούτηξε στην ψυχή μου. Μια αίσθηση θαλπωρής, οικειότητας, λες και δεκάδες στόματα φιλούσαν απαλά τα μαγουλά μου. Λες και όλα τα χέρια της γης ενώθηκαν για να να μου δώσουν αγκαλιά μωρουδιακή, παραδεισένια. Τέτοιο καλωσόρισμα ένιωσα από τους αλλόκοτους κατοίκους τούτου του χωριού, καθώς με είδαν.

Αφού κοντοστάθηκα, μετά από αυτήν την απρόσμενη έκρηξη αγάπης, τα μάτια μου έψαξαν με αγωνία να εστιάσουν στην πηγή αυτής της θετικής ενέργειας. Κι ενώ περίμενα να δω πλάσματα υπεράνθρωπα, όντα που δεν διανοήθηκε ακόμα η αντίληψή μας, τελικά εκείνοι που ανέδυαν αυτή τη θεϊκή αύρα ήταν όλοι τους άνθρωποι απλοί, συνηθισμένοι. Κι εκείνο που μου έκανε εντύπωση μονομιάς ήταν η διχασμένη έκφρασή τους. Είχαν το μισό τους πρόσωπο χαμογελαστό και τ’ άλλο μισό θλιμμένο. Τα χαρακτηριστικά τους ήταν μοιρασμένα, ήταν λες κι όλοι τους κουβαλούσανε το γονίδιο της χαρμολύπης. Γενικώς, στο χωριό αυτό όλα ήταν μισά, λες και χάσανε κάπου το σημείο της ολοκλήρωσής τους. Τα σπίτια τους κι αυτά μισογκρεμισμένα. Τα δυο δωμάτια πολυτελή και τ’ άλλα δύο ερείπια. Οι δρόμοι τους μισοί, μπλεκόντουσαν μεταξύ τους σε ένα δαιδαλώδες πλέγμα χωρίς προορισμό.

Άλλο ένα πράγμα που με παραξένεψε είναι ότι στο χωριό αυτό δεν έβλεπες πουθενά παιδιά. Οι κάτοικοί του ήταν διαφόρων ηλικιών, από αμούστακους νέους έως παππούδες γκριζομάλληδες, και γυναίκες, αλλά καθόλου παιδιά. Σχολεία υπήρχαν, παιδικές χαρές μέσα σε οργιώδεις κήπους από αγκάθια, παιχνίδια πεταμένα από εδώ κι από εκεί, όλα τους αδειανά, έρημα, καθώς οι σκουριασμένες κούνιες πήγαιναν πέρα-δώθε από τον άνεμο, που ήταν ο μόνος που έπαιζε μαζί τους. Παιδιά δεν υπήρχαν, αλλά, μ’ όλα αυτά, θα έπαιρνα όρκο ότι υπήρχε πολλή παιδικότητα εδώ πέρα, καταπιεσμένη ίσως, αλλά την ένιωθες να σπαρταρά σε κάθε σου βήμα. Κι αυτό το διαρκές σούρουπο στην ατμόσφαιρα, πόσο περίεργο, ούτε μέρα ούτε νύχτα, ακόμα και η ατμόσφαιρα μισή ήταν, ανολοκλήρωτη.

Και παλεύω, αλλά δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τα σημάδια που είχαν πάνω τους όλοι ετούτοι, οι κατά τα άλλα καλοσυνάτοι και φιλόξενοι άνθρωποι. Σημάδια στο λαιμό, στα χέρια, στα μέτωπα και στις πλάτες, που θύμιζαν όλα βιαστικές πινελιές ερασιτέχνη ζωγράφου. Ο καθένας είχε κι από ένα διαφορετικό σημάδι πάνω του. Θα ‘ναι για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους σκέφτηκα, μιας και με αυτήν την έκφραση της χαρμολύπης που είχαν, φαινόντουσαν, θα έλεγες, σχεδόν ίδιοι όλοι. Και δεν ήταν λίγοι κάτοικοι, μερικές χιλιάδες τούς έκανες σίγουρα. Ξαφνικά, άρχισαν να με περικυκλώνουν κι ένιωσα μέσα μου ένα κάψιμο, απότομο, κοφτό, λες και με διαπέρασε σφαίρα σε απόσταση αναπνοής. Με κοίταξαν έντονα, βουτώντας στα μάτια μου μέσα. Τα σωθικά μου καιγόντουσαν από συναισθήματα οργής, ανάγκης, νοσταλγίας αλλά και μετάνοιας μαζί. Δεν άντεξα και ούρλιαξα. Ούρλιαξα δυνατά. Καθώς πετάχτηκα μούσκεμα στον ιδρώτα από το κρεβάτι, η τηλεόραση είχε μείνει ανοιχτή να παίζει τις ειδήσεις.
3.124 οι άνθρωποι που αυτοκτόνησαν τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα”.

Ένα ολόκληρο χωριό.



Πάνος Μουχτερος για τα Κακώς Κείμενα




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

«ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ OΡΘΟΔΟΞΟΣ»

15
Μεγαλώνει θεαματικά το ποσοστό ενός μεγάλου μέρους της ρωσικής κοινωνίας, που θεωρεί την Ρωσία και την ορθοδοξία ως ταυτόσημες έννοιες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, το 38% των ερωτηθέντων απάντησε πως "αν κάποιος θέλει να θεωρεί τον εαυτό του πραγματικό Ρώσο, τότε είναι πολύ σημαντικό να είναι ορθόδοξος".

Το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι τόσο το υψηλό ποσοστό των ανθρώπων που έδωσαν τη συγκεκριμένη απάντηση, όσο η ραγδαία μεταστροφή της ρωσικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση αυτή. Το 1996 σε δημοσκόπηση που είχε γίνει και είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα, το ποσοστό των ανθρώπων που είχαν δώσει παρόμοια απάντηση δεν ξεπερνούσε το 15%, ενώ το 2006 ήταν

Καταλαβαίνουμε γιατί η Ορθοδοξία μας είναι ένα πυρηνικό όπλο; Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει την Πίστη που της αρμόζει πρέπει να κατανοήσει, την γεωπολιτική της ισχύ, και να την χρησιμοποιεί ανάλογα. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΚΑΨΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ 112 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.



Τραγωδία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο έκαψε ζωντανούς 112 ανθρώπους!
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στην Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.


Τοπικοί αξιωματούχοι και οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκεται στα περίχωρα της Ντάκα.
Η φωτιά ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου και τέθηκε υπό έλεγχο μετά τέσσερις ώρες τα ξημερώματα της Κυριακής.
Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία, η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι εργάτες, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στους επάνω ορόφους του κτιρίου όπου στεγαζόταν το εργοστάσιο.
Τελευταίες αναφορές έκαναν λόγο για 120 νεκρούς, αλλά αργότερα ο ακριβής αριθμός των νεκρών υπολογίστηκε στους 112, ενώ αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι.
Η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο το οποίο χρησιμοποιείτο ως αποθήκη και γρήγορα εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο χώρο. Αξιωματούχος της πυροσβεστικής δήλωσε στο Associated Press ότι το εργοστάσιο δεν είχε έξοδο κινδύνου, τονίζοντας ότι αν υπήρχε έστω μία τα θύματα θα ήταν λιγότερα.
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου αρνήθηκε τις κατηγορίες για την έλλειψη ασφάλειας στο κτίριο. «Είναι μία τεράστια απώλεια για το εργοστάσιο και το προσωπικό μου. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πυρκαγιά σε ένα από τα επτά εργοστάσιά μου», δήλωσε ο Ντέλβαρ Χοσέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αστυνομικοί και στρατιώτες επιστρατεύθηκαν προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, καθώς χιλιάδες αναστατωμένοι συγγενείς των εργατών συγκεντρώθηκαν στο σημείο.
«Πού είναι ο γιος μου;», φώναξε μία από τις γυναίκες που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας. Η ίδια είπε ότι είδε το πτώμα της νύφης της, που πέθανε κατά την πυρκαγιά, αλλά ο γιος της αγνοείται, αναφέρει το ΑΡ.





ΠΗΓΗ...http://www.newsbomb.gr/

ΙΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ SARS ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ.


Ιό - «συγγενή» του SARS φέρουν οι νυχτερίδες

Εκτιμάται ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο

Από νυχτερίδες ενδέχεται να προέρχεται ο ιός του αναπνευστικού συστήματος που στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα στη Σαουδική Αραβία. 

Ολλανδοί επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα του νέου ιού και βρήκαν ότι έχει στενή συγγένεια με άλλους ιούς των νυχτερίδων.

Πιστεύεται ότι ο νέος ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ο νέος ιός είναι ένας κοροναϊός και ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών η οποία το 2003 προκάλεσε επιδημία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους σε αρκετές χώρες και κοστίζοντας τελικά τη ζωή στο περίπου 10% εξ αυτών που προσβλήθηκαν.

Η παρουσία του νέου ιού παραμένει επιβεβαιωμένη σε δύο ασθενείς. Σε έναν 49χρονο από το Κατάρ που είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και είναι αυτός που ακόμα νοσηλεύεται στην εντατική διότι χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, και σε έναν 60χρονο από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κατέληξε τον Ιούνιο από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες μέρες την πλήρη γενετική αλληλουχία του νέου ιού που απομονώθηκε από τον 49χρονο, ενώ τώρα επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ ανακοίνωσαν πως ανέλυσαν και το γονιδίωμα του ιού που απομονώθηκε στον 60χρονο ο οποίος κατέληξε. 

«Οι ιοί από τους δύο άντρες έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά μοιάζει σαν να μολύνθηκαν από διαφορετική πηγή και από ζώα και όχι σαν να μεταδόθηκε ο ιός από τον έναν στον άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρον Φουσιέ, ιολόγος στο Erasmus. 

Και συνέχισε «Ο ιός σχετίζεται στενά με ιούς νυχτερίδων της Ασίας. Δεν υπάρχουν ανθρώπινοι ιοί με τους οποίους να έχει συγγένεια, γι’ αυτό εικάζουμε ότι οι δύο άνδρες μολύνθηκαν από ζώα».

Όπως εξήγησε η δρ Μαρία Ζάμπον, καθηγήτρια Ιολογίας στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου οι νυχτερίδες αποτελούν φυσική δεξαμενή των κοροναϊών.

«Υπάρχουν μερικοί στις γάτες και στους ανθρώπους, αλλά ο μεγάλος όγκος βρίσκεται στις νυχτερίδες», πρόσθεσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι οι δύο άντρες μολύνθηκαν απ’ ευθείας από νυχτερίδες. «Υπάρχει ενδεχόμενο ο ιός να πέρασε σε άλλο ζώο πρώτα και μετά στους δύο άντρες», είπε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να εξακριβώσουν εάν ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί μόνο από ζώα σε ανθρώπους ή αν μπορεί να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων. 



ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.



Θ. Θεοδωρίδης: Βιώνουμε έναν ιδιότυπο πόλεμο, υπάρχει ανάγκη για νέες μορφές αντίστασης, κοινωνική οργάνωση και δράση  

Με επισημότητα εορτάστηκε και φέτος η ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτριου Γιάννου, του Στρατηγού κ. Πέτρου Γεωργίου και λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης πραγματοποίησε την πανηγυρική ομιλία αναφερόμενος στο ιστορικό της ημέρας, καθώς και στο επίκαιρο νόημα του εορτασμού. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Καθημερινά συνειδητοποιούμε ότι ζούμε έναν ιδιότυπο, οικονομικής φύσης πόλεμο. Η κοινωνία χρειάζεται να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης και αυτοάμυνας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης που βασίζεται σε νέες μορφές οργάνωσης και δράσης της τοπικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας βρίσκεται η πραγματική οικονομία και οι άνθρωποι της Πέλλας που θέλουμε να παραμείνουν ενεργοί, κύριοι της τύχης τους και του μέλλοντος του τόπου μας». 

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η γέφυρα ανατινάχθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1942, επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα για τις γερμανικές δυνάμεις. Η αχρήστευσή της συνέβαλε στη διακοπή του ανεφοδιασμού της γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική και από τους ιστορικούς αναγνωρίζεται ως υπέρτατη πράξη αντίστασης κατά των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη: «Ο σημερινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί την αναγνώριση και καταξίωση του αγώνα του ελληνικού έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία. 

Η Εθνική Αντίσταση του 1941-44 είναι ένα από τα φωτεινότερα ιστορικά γεγονότα στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Είναι η καθολική αντίσταση του Ελληνικού λαού στην υποταγή και την εξαθλίωση κάτω από τη βία του κατακτητή. Τα θύματα του θαυμαστού αυτού αγώνα ήταν χιλιάδες. Νέοι και γέροι, γυναίκες και άνδρες πρόταξαν την αξία της ελεύθερης ζωής, επιλέγοντας τη λευτεριά του θανάτου, από το θάνατο της σκλαβιάς.

Σ’ αυτούς τους ήρωες αξίζει κάθε τιμή, αλλά και μια διαβεβαίωση πως όσο θα είμαστε και θα υπάρχουμε ως Έλληνες, κανείς μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω, να ξεχάσει τους αγώνες τους ή να προδώσει τις αξίες που κατέστησαν την Ελλάδα παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και πολιτισμού. 

Η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα  είχε διάφορες μορφές και εκδηλώσεις και αποτελεί έργο συλλογικής προσπάθειας του Ελληνικού λαού. Στα χρόνια της κατοχής ιδρύθηκαν πολλές οργανώσεις: πολιτικές, κοινωνικές, στρατιωτικές, μυστικών υπηρεσιών και άλλες, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης. 

Ο αγώνας ξέσπασε με σαμποτάζ, διαδηλώσεις και οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη δράση εναντίων των κατακτητών. Αποτέλεσμα της αντιστασιακής δράσης ήταν η εξόντωση και η αιχμαλωσία περίπου 30.000 ανδρών των στρατευμάτων κατοχής. Η οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων κατάφερε και καθήλωσε 12 γερμανικές μεραρχίες στο ελληνικό έδαφος, επιβραδύνοντας την προέλαση των Γερμανών και διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αποκορύφωμα της δράσης της Εθνικής Αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής ανύψωσε το ελληνικό σθένος και εμψύχωσε την απελευθερωτική δράση των ελλήνων πατριωτών.  

Στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε ενεργά η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας, ενώ ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Ιεράρχες, κληρικοί, καλόγεροι, μαζί με τους λαϊκούς, ενωμένοι και ενταγμένοι όλοι κάτω από τα λάβαρα της Εκκλησίας μας και την σημαία μας, πραγματοποίησαν ένα θαυμαστό έργο, ηρωισμού και αυταπάρνησης εν ονόματι Του Ιησού Χριστού και της Ελλάδας. 

Κατά τη διάρκεια της Αντίστασης αναδείχθηκε, επίσης, ο ρόλος της ελληνίδας, η οποία συμμετείχε με μεγάλη θέρμη, μαζικά, ουσιαστικά και υποστηρικτικά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. 

…Με την κήρυξη της ιταλικής επίθεσης κατά της πατρίδας μας, στις 28 Οκτωβρίου 1940 και κατά τη γενική επιστράτευση που ακολούθησε, συγκροτήθηκαν τρία συντάγματα επιστράτων από το νομό μας, το 30ό Σύνταγμα Έδεσσας, το 65ο Γιαννιτσών και το 68ο Αριδαίας, τα οποία ανήκαν στη 10η Μεραρχία. 

Τον Απρίλιο του 1941 εισέβαλαν τα ναζιστικά στρατεύματα και διαδοχικά κατέλαβαν τα Γιαννιτσά στις 8 Απριλίου, την Έδεσσα στις 18 Απριλίου και την Αριδαία στις 20 Απριλίου.  Από τους πρώτους κιόλας μήνες οργανώθηκαν ομάδες αντίστασης σε πόλεις και χωριά.

Οι ενέργειες της αντίστασης που πραγματοποιήθηκαν στο νομό μας ήταν πολλές και μεγάλης γενναιότητας. Αξίζει να αναφερθούν η ανατίναξη του φορτηγού τρένου στην Πετριά στις 31 Ιουλίου 1944, η ανατίναξη της αμαξοστοιχίας στη Βεγορίτιδα στις 3 Αυγούστου 1944 όπου καταστράφηκαν 15 βαγόνια με οπλισμό και ο απολογισμός ήταν 60 νεκροί γερμανοί και 2 αιχμάλωτοι. Κορυφαίο γεγονός της Εθνικής Αντίστασης στο νομό μας ήταν η ανατίναξη 2 αμαξοστοιχιών στο Μουχαρέμ Χάνι στις 5 Αυγούστου 1944 με 28 βαγόνια.

Οι θηριωδίες των Γερμανών βέβαια με τη μορφή των αντιποίνων ήταν τραγικές. Με μεγάλο πόνο θυμόμαστε την πυρπόληση του Γραμματικού, του Μεσημερίου, της Περίκλειας, της Λιθαριάς, του Πευκωτού και της συνοικίας Βαρόσι στην Έδεσσα. Ακόμη, το κάψιμο του Ελευθεροχωρίου με την εκτέλεση 17 κατοίκων του στις 13 Φεβρουαρίου 1944, καθώς και η αποφράδα ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, στα Γιαννιτσά, όπου οι Γερμανοί κατακτητές και κάποιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 120 κατοίκους της πόλης. Την ίδια ημέρα έκαψαν κι ένα μεγάλο μέρος της πόλης των Γιαννιτσών. Ήταν μία πράξη απόγνωσης και εκδίκησης από τον κατακτητή καθώς έχανε την ψυχραιμία του, λίγο πριν σημάνουν οι καμπάνες της απελευθέρωσης. 

Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης σήμερα και πάντα είναι η εθνική ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση, η υπεράσπιση της ιστορίας και των υψηλών ιδανικών μας. Η ελληνική ιστορία έχει δείξει περίτρανα ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μεγαλουργούν. Η διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και η διεκδίκηση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στη διευρυμένη Ευρώπη αλλά και τη διεθνή κοινότητα, επιβάλλουν την εθνική ενότητα και ομοψυχία για το εθνικό συμφέρον.     

Τιμή και δόξα αιώνια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης».  

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η "PHILOXENIA 2012".






Σημαντική η παρουσία της Π.Ε. Πέλλας και της περιοχής μας.

Ολοκληρώνεται σήμερα στις 18:00 η Διεθνής Έκθεση Philoxenia 2012 που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει παρουσία στο Περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας μαζί της τον Δήμο Έδεσσας και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας. 

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης βρέθηκε χθες στο περίπτερο της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να υποδεχθεί τον κόσμο που το επισκέφτηκε και παραβρέθηκε στην τελετή βράβευσης της ξενοδοχειακής μονάδας SONIA VILLAGE HOTEL στην Γερακινή Χαλκιδικής στα πλαίσια του έργου RELACS 2012 ως η μονάδα που αξιοποιεί την πράσινη ενέργεια στον τουρισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ως γνωστόν το RELACS είναι ένα δίκτυο ενεργειακά αειφόρων τουριστικών καταλυμάτων που σαν στόχο έχει την συμβολή στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας και την προσαρμογής της στις νέες τάσεις αγοράς. 

Ο κ. Θεοδωρίδης ήτανε παρών και στο τιμητικό δίπλωμα που παρέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την συμμετοχή της στην φετινή διοργάνωση ενώ παρακολούθησε την εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή της Αλμωπίας στο περίπτερο των Λουτρών Λουτρακίου τα οποία έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο στην έκθεση. 
















ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΙΑΣ- ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 2-5



Συνεχίζοντας τα νικηφόρα αποτελέσματα ο ΑΣ Πρόμαχοι πέρασε και από το κάστρο του ΑΠΟ Πιπεριάς 
κερδίζοντας με το ευρύ σκορ 2-5.
Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι και από τις δυο ομάδες, που χάρισαν στους λιγοστούς φιλάθλους, πλούσιο θέαμα, με πολλές φάσεις και πολλά γκολ.
Το σκορ άνοιξε στο 1" για τους γηπεδούχους ο Γραβάνης με δυνατό σουτ από την περιοχή.
Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν γρήγορα στο 4" με τον Γ.Νάνο , όταν με απευθείας εκτέλεση φάουλ σημείωσε το 1-1.
Ο Δ.Σέλκος εκμεταλλευόμενος πάσα-διαβήτη του Προίκου έγραψε στο 14" το 1-2.
Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Γ.Νάνος με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή πέτυχε το 1-3.
Ο βετεράνος Τουμανιδης για τους γηπεδούχους έχασε δυο καλές ευκαιρίες στο 22" και 23".
Οι παίκτες των Προμάχων που έλεγχαν το παιχνίδι, έχασαν άλλες δυο καλές ευκαιρίες στο 24" με τον Δ.Ρατσίτσκα και 
στο 27" με τον Γ.Νάνο.
Το 1-4 έγραψε ο συνήθης ύποπτος Γ.Νάνος στο 35", όταν έκανε μια επέλαση και με δυνατό σουτ σημείωσε το τρίτο
 προσωπικό γκολ.
Στην επανάληψη η Πιπεριά μπήκε δυνατά για να γυρίσει το σκορ , και χάθηκαν δυο καλές ευκαιρίες στο 49" με τον Σιάλη
και στο 51" με τον Τουμανίδη.
Οι φιλοξενούμενοι παίζοντας έξυπνα και εξοικονομώντας δυνάμεις, πέτυχαν το 1-5 με τον Γ.Προίκο ,ο οποίος με άψογο πλασέ 
εκτέλεσε τον ανήμπορο να αντιδράσει Κονάκογλου.
Στο 76" ο Σιάλης σκόραρε για τους γηπεδούχους με δυνατό σουτ γράφοντας το τελικό 2-5.
Στο 81" οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Προίκου αλλά ο διαιτητής Τσαλγίνης δεν έδωσε τίποτα.
Η διαφορά δυναμικότητας των δυο ομάδων ήταν εμφανής σε όλο το παιχνίδι και το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο.
Να τονίσουμε και να επικρoτήσουμε την κίνηση του προπονητή των Προμάχων  Κανιέμπα, όταν πια το αποτέλεσμα είχε κριθεί, να βάλει νέους μικρούς
 και ταλαντούχους παίκτες σαν αλλαγές και οι οποίοι μάλιστα πάλεψαν φιλότιμα δικαιώνοντας τον προπονητή τους.
Από τους γηπεδούχους διακρίθηκαν οι Τουμανίδης, Σιάλης, Γραβάνης και Παλάνδρος.
Από τους νικητές ο Γ.Νάνος, Τ.Καραμήτσος,Δ.Άτζος,Δ.Σέλκος και Γ.Προίκος.
Η διαιτησία του κυρίου Τσαλγίνη κρίνεται καλή και  αμερόληπτη, χωρίς σοβαρά λάθη, που να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.


ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Γ.ΧΑΤΖΗΣ
Τ.ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Δ.ΣΕΛΚΟΣ
Δ.ΑΤΖΟΣ
Ι.ΜΟΥΓΙΟΣ
Τ.ΠΟΥΣΙΝΗΣ
Γ.ΝΑΝΟΣ
Γ.ΠΡΟΙΚΟΣ
Σ.ΣΑΤΖΑΚΗΣ---Ν.ΝΑΝΟΣ
Δ.ΡΑΤΣΙΤΣΚΑΣ---Σ.ΣΑΤΖΑΚΗΣ
Σ.ΣΑΜΣΟΥΡΗΣ---Γ.ΤΑΝΟΥΡΗΣ(ντεμπούτο με την μεγάλη ομάδα)


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΚΑΝΙΕΜΠΑ



ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΙΑΣ
ΚΟΝΑΚΟΓΛΟΥ
Κ.ΧΑΣΑΠΑΚΗΣ
Α.ΧΑΣΑΠΑΚΗΣ
ΠΑΛΑΝΔΡΟΣ
ΡΑΚΙ
ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ
ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
ΣΙΑΛΗΣ
ΦΑΦΚΑΣ---ΜΠΟΥΡΑΛΗΣ
ΓΡΑΒΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
ΤΣΑΛΓΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΒΟΗΘΟΙ
ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ---ΤΣΑΛΓΙΝΗ ΧΡΥΣΗ











































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...