Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ "ΒΟΡΑΣ"



Αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου θα συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και του ΕΤΑΔ το αίτημα για την παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας. 
Μετά από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας το τελευταίο χρονικό διάστημα (με Επαγγελματίες της περιοχής, με Δημάρχους και άλλους τοπικούς φορείς) σχετικά με το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας ζητήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να υποβάλλει αίτημα για παραχώρηση της χρήσης του Χιονοδρομικού Κέντρου προς το ΕΤΑΔ. 
Ο λόγος ήταν ότι ο διεθνής διαγωνισμός από ότι δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου και είναι ορατός ο κίνδυνος να παραμείνει το Χιονοδρομικό Κέντρο κλειστό για την περίοδο 2013 – 2014. 
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και επαφές του Αντιπεριφερειάρχη στην Αθήνα με τα στελέχη του ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ προκρίθηκε η λύση της αποστολής εγγράφου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με το οποίο θα ζητείται η παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας για δέκα χρόνια. Το έγγραφο έχει αναλυτικά. 





                                   
          Προς:
ΕΤΑΔ Α.Ε.
κ. Δούνη Ανδρέα
Κοινοποίηση 
ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 
κ. Τσαλίκη Άνυ
κ. Ταπραντζής Ανδρέας

         ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ  ΧΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΑΣ (Α.Β.Κ. 1459) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ.

Κύριοι,
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (ΑΒΚ 1459) δημόσιο ακίνητο βρίσκεται στην παραμεθόριο περιοχή  της Πέλλας και είναι σημαντικής αξίας και σημασίας για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επί σειρά ετών το θέμα χειρίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Ακινήτων παραχωρώντας τη χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και νυν Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, προκειμένου να βοηθήσει στη ρύθμιση και τακτοποίηση των προβλημάτων και παράλληλα να προωθήσει ενέργειες και διαδικασίες νόμιμης αξιοποίησης του δημοσίου ακινήτου.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πρώην ΚΕΔ δεν έχει καταφέρει να επιλύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Χιονοδρομικού Κέντρου, καθώς από το 1994 που ξεκίνησε η λειτουργία του κινείται σε ένα πλαίσιο ιδιότυπης νομιμότητας διότι δεν διαθέτει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.  Επίσης, το ρευστό ιδιοκτησιακό  καθεστώς έχει στερήσει τη δυνατότητα από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και νυν Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να διαθέσει άλλους πόρους ή να διεκδικήσει πόρους μέσα από το Γ' ΚΠΣ στο παρελθόν και τώρα από το ΕΣΠΑ με σκοπό να γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις του κέντρου και να συνεχίσει να παρέχει στους επισκέπτες του υψηλής ποιότητας  υπηρεσίες.
Η Π.Ε. Πέλλας με συντονισμένες ενέργειες που έκανε κατάφερε να της παραχωρηθεί τον Ιούνιο του 2011 το Χιονοδρομικό Κέντρο για 1+1 χρόνο και μέσα στο 2012 την έκδοση αδειών νομιμοποίησης των κτιρίων του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας. Σε αντίθετη περίπτωση το Χιονοδρομικό Κέντρο θα παρέμεινε κλειστό με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Προχωρήσαμε το 2011 σε Δημόσιο Διαγωνισμό και βρέθηκε ένας εκμισθωτής ο οποίος δεν αξιοποίησε όπως θα έπρεπε το Χιονοδρομικό.
Κύριοι, 
επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της χειμερινής περιόδου, που δυστυχώς υπήρξε από τις χειρότερες των τελευταίων ετών για το κέντρο, ζητούμε την άμεση συνδρομή σας να βρεθεί λύση στο θέμα, ώστε ο πυλώνας της τουριστικής ανάπτυξης Πέλλας να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο λόγω της λήξης της σύμβασης παραχώρησης στις 30 Ιουνίου 2013.  Ζητούμε την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του Βόρας για δέκα (10) έτη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο το ΤΑΙΠΕΔ θα προετοιμάζει το διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των δημοσίων ακινήτων Α.Β.Κ. 1459 και Α.Β.Κ.1476 για την ανάδειξη Μισθωτή-Επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του  Χιονοδρομικού Κέντρου και άλλων εγκαταστάσεων.  Η μακροχρόνια παραχώρηση θα βοηθήσει  ώστε :
α) να εκδοθούν άδειες λειτουργίας στα υπάρχοντα και λειτουργούντα κτίρια στο Χ/Κ, δίχως να απειλούνται με τη διακοπή τους τόσο από τη Δ/νση Υγείας, όσο και από τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής αφού πλέον επιλύθηκε το θέμα την έκδοσης οικοδομικών αδειών.
β) να εκδοθεί το Σήμα Λειτουργίας από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
γ) να μην είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ από κάθε επενδυτική δυνατότητα του σύγχρονου οικονομικού τουριστικού περιβάλλοντος, επειδή η χρήση είναι αόριστης διάρκειας.  Να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020”.
δ) να διατεθούν χρήματα  για επισκευές και συντηρήσεις των εγκαταστάσεων αλλά και των μηχανημάτων, να γίνουν κατασκευές (φυλάκιο) καθώς και συντηρήσεις των δύο οδικών αξόνων (Κερασιά και Άγιος Αθανάσιος) που οδηγούν στο Χ.Κ. Βόρας.  Για τα παραπάνω σας υποβάλλουμε συνημμένο έγγραφο αναλυτικού κοστολογίου επισκευών.
ε)  να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης από τον μελλοντικό μισθωτή.
στ) να μην παραμείνει κλειστό τις επόμενες περιόδους και απαξιωθεί πλήρως.
Στη σύντομη λειτουργία του το Χ.Κ. Βόρας δικαίωσε απόλυτα αυτούς που πίστεψαν στην αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος και ειδικότερα αυτούς οι οποίοι τόλμησαν να επιχειρήσουν την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου με πενιχρούς πόρους και ανεπαρκή στήριξη.  Παραδειγματικά αλλά ιδιαίτερα εμφατικά προτίθενται τα εξής στοιχεία:
Μετά την πρώτη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας στην ευρύτερη ενδοχώρα παρατηρείται οργασμός επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές (περισσότερες από 4000 κλίνες, καταστήματα εστίασης, καθώς επίσης επαναδημιουργήθηκε ο Παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου με τους χιλιάδες επισκέπτες κλπ).
Στη μοναδική μέχρι σήμερα εθνική μελέτη (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. & ΕΟΤ) για την ανάπτυξη του θερμαλιστικού και χιονοδρομικού τουρισμού στη χώρα, η οποία παρουσιάστηκε στο Ζάππειο στη 1 Δεκεμβρίου 2000, το σύμπλεγμα Βόρα - Λουτράκι εμφανίζεται ως βασική εθνική προτεραιότητα στο συνδυασμένο εναλλακτικό τουρισμό ενώ το Χ/Κ Βόρας ορίζεται ως εθνικό κέντρο ανάπτυξης χιονοδρομικού τουρισμού.
Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και η διάδοχος Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχουνε επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια (Πίνακας παραρτήματος)
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με βάση τον πολυετή και συστηματικό σχεδιασμό της τοπικής κοινωνίας το κέντρο αποτελεί υπομόχλιο της ανάπτυξης μιας ακριτικής περιοχής της χώρας, η οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν από εγκατάλειψη και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.  Σήμερα λόγω της ύπαρξης και της λειτουργίας του Χ/Κ Βόρας και των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται, φαίνεται να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική αναγέννηση μιας σημαντικής περιοχής της χώρας μας.  
Στους γύρω οικισμούς, που αποτελούν και την περιοχή άμεσης επιρροής του Χ/Κ, εντοπίζονται αρκετές και οργανωμένες υποδομές φιλοξενίας επισκεπτών.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ο οποίος μετά την έναρξη λειτουργίας του Χ.Κ γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη.  Η ανάδειξη των δυτικών ορεινών οικισμών, ως αναπτυξιακού πόλου, έχει ευρύτερη βαρύτητα για τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ολόκληρης της περιοχής της Βεγορίτιδας.
Ολόκληρος ο οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου διατηρείται στην παραδοσιακή του μορφή και έχει επίσημα κηρυχθεί ως παραδοσιακός.  Πρόσθετα παραδοσιακά καταλύματα αναπτύσσονται και στους υπολοίπους οικισμούς που διαθέτουν άμεση πρόσβαση προς την περιοχή του Χ.Κ όπως η Παναγίτσα ή η Άρνισσα.
Σημαντικός πόλος έλξης είναι και τα Λουτρά Λουτρακίου Πέλλας όπου τα επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες (λουόμενοι και μη) και απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές της Αλμωπίας. 
Η περιοχή του όρους Βόρας διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε5.  Η χάραξη της ορεινής διαδρομής και η αναγνώριση της από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορειβασίας υποδηλώνει την αξία του φυσικού τοπίου της περιοχής.  Επίσης, η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ένας από τους σημαντικούς υδροβιότοπους με πλούσια βιοποικιλότητα που προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον.
Στην περιοχή νότια των οικισμών Ζέρβης και Παναγίτσα, λειτουργεί ανεμοδρόμιο που παρουσιάζει σημαντική αεραθλητική δραστηριότητα, ενώ αναπτύσσεται επίσης πίστα αγώνων μοτοσικλετών ανωμάλου δρόμου.  Τέλος, στη λίμνη Βεγορίτιδα παρουσιάζεται ενδιαφέρον ναυταθλητικού τουρισμού με τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων υποστήριξης, υπαίθριων χώρων αθλοπαιδιών και κολύμβησης και διάφορους χώρους αναψυχής.
Μην ξεχνάτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας αποτελεί σημαντικό πόλο οικονομικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πρέπει να παραμείνει “ζωντανό”, καθώς θα συμβάλλει ενεργά και στη διατήρηση της ελκυστικότητας του ακινήτου, ενόψει του διαγωνισμού για την ανάδειξη επενδυτή.
Μην αφήσετε να εγκαταλειφθεί η ναυαρχίδα του τουρισμού της Πέλλας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. 
 Με εκτίμηση 
                 Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας και
           Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.
         Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...