Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ



Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δυνατότητα καλλιέργειας καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τη δυνατότητα όψιμης καλλιέργειας αραβόσιτου μικρού βιολογικού κύκλου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Όπως εξηγεί στην επιστολή ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η καλλιέργεια καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου αποτελεί μοναδική λύση για τους αγρότες της Πέλλας των οποίων τα χωράφια πλημμύρισαν από τη θεομηνία. 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 

«Κύριε Υπουργέ, 
Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά χωράφια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και αυτό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Όσοι αγρότες έχουν τα χωράφια τους σπαρμένα με καλλιέργειες εποχής (αρακάς, ζαχαρότευτλα), έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της καταστροφικής βροχόπτωσης. Η επανασπορά των χωραφιών με τις παραπάνω καλλιέργειες είναι αδύνατη, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος της σποράς τους. Οι υπόλοιποι αγρότες, στην πλειοψηφία τους, αδυνατούν να προετοιμάσουν τα χωράφια τους προς καλλιέργεια καθώς είναι πλημμυρισμένα.

Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, λόγω αδυναμίας σποράς των χωραφιών με κάποια άλλη καλλιέργεια, να μείνουν χέρσα χιλιάδες στρέμματα. Το ενδεχόμενο αυτό θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της χώρας μας και ολέθριες συνέπειες για τον οικονομικό προγραμματισμό των αγροτών. Η μοναδική λύση, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, είναι η όψιμη καλλιέργεια καλαμποκιού. 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, είχε εκδώσει τις αριθμ. 15268/09-12-2011 και 12447/02-11-2012 αποφάσεις οριοθέτησης ζωνών για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου Diabrotika Virgifera Le Conte και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις, υπήρξε πολύ μικρός αριθμός συλλήψεων εντόμων τα έτη 2011 και 2012. Θεωρούμε ότι με τη σπορά όψιμων υβριδίων αραβοσίτου μικρού βιολογικού κύκλου, δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα γιατί το έντομο, στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, γεννάει τα αυγά του στο έδαφος αρχές Απριλίου προς Μάιο. Οι προνύμφες έχουν δυνατότητα μετακίνησης πολύ μικρής ακτίνας για την τροφή τους, η οποία βρίσκεται σε ρίζες καλαμποκιού. 

Με την όψιμη καλλιέργεια που η σπορά της ξεκινάει μετά την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχει τροφή για την προνύμφη με αποτέλεσμα το θάνατο της και την υγιή εξέλιξη της καλλιέργειας.

Με τα δεδομένα αυτά και επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας οποιουδήποτε προβλήματος, σας ζητούμε να επιτραπεί η όψιμη καλλιέργεια καλαμποκιού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».          

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...