Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.



Το θέμα της μη έγκαιρης επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες – παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις - έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης με επιστολή του στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
          Ο βουλευτής, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση πρέπει να αποδοθεί στην αλλαγή των διαδικασιών με τους χρονοβόρους ελέγχους και καταθέτει τη δική του πρόταση για απλούστευσή τους και ¨συμπίεση¨ των προθεσμιών.
          Υπογραμμίζει τέλος ότι οι αγρότες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση (απλήρωτοι για τη περσινή σοδειά, μεγάλες ζημιές στη φετινή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών) και ζητεί από τον Υφυπουργό να δώσει άμεση λύση, τόσο για την ανακούφιση των δικαιούχων παραγωγών, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και της κίνησης στις τοπικές αγορές.
Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής:

Φίλε Υπουργέ
          Αναγκάζομαι να καταφύγω σ΄ αυτήν τη επιστολή διότι, δυστυχώς, τα πράγματα σε ό,τι αφορούν την έγκαιρη  επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι είχαμε συζητήσει στις 3Απριλίου, όταν είχες έλθει στη σύσκεψη της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μας ενημερώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς σου.
          Θυμάσαι προφανώς ότι, το πρώτο θέμα που σου έθεσα ήταν το «τι γίνεται με την επιστροφή του ΦΠΑ». Και μου απάντησες ότι έχεις ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση. Στο δε ερώτημά μου αν οι προθεσμίες επιτρέψουν να πληρωθούν οι αγρότες μέχρι το Πάσχα, με διαβεβαίωσες κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
          Εντούτοις, την Παρασκευή 26/4, στη συνάντησή μας στη Βουλή, σε ενημέρωσα ότι επί του θέματος αυτού τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει και ότι οι άνθρωποι δεν πρόκειται μέχρι το Πάσχα να πάρουν τα λεφτά τους. Μάλιστα για το ίδιο θέμα σε αναζήτησα τη Δευτέρα και στο γραφείο σου αλλά απουσίαζες στο εξωτερικό.
          Επειδή η εμπλοκή και η καθυστέρηση, οφείλεται στις αλλαγές της διαδικασίας και οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα χρονοβόροι, σου καταθέτω μια νέα, ρεαλιστική πιστεύω πρόταση: Οι δικαιούχοι αγρότες να υποβάλουν συμπληρωματικά μαζί με την αίτηση που έχουν ήδη καταθέσει και μια υπεύθυνη δήλωση. Να βεβαιώνουν ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία που έχουν ήδη καταθέσει είναι νόμιμα και, σε περίπτωση που από τους ελέγχους που θα διενεργηθούν προκύψει ότι τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν ή παραλήφθηκαν ήταν εικονικά ή πλαστά, να καταλογίζεται ο ΦΠΑ που έχει καταβληθεί, με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από το Νόμο.
          Αυτό, φίλε Υπουργέ, διότι αν πάμε σε άλλη διαδικασία – επειδή τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – (δηλαδή η ασφαλιστική αξία) διαφέρει από την πραγματική των τιμολογίων ..... – θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης θα σ’ έχει ενημερώσει η Διευθύντρια του Πολιτικού σου Γραφείου γιαυτό που έχω προτείνει και στο Γενικό Γραμματέα Αγροτική Ανάπτυξης κο Κορασίδη, ότι όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο αξιών (πραγματικής – ασφαλιστικής) της τάξης του 10-20% στα τιμολόγια μικράς αξίας να ισοσκελίζεται η διαφορά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποδίδεται ο ΦΠΑ στους δικαιούχους.
          Όμως, όπως κάλλιστα γνωρίζεις, οι αγρότες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, αυτά τα χρήματα τα έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη. Συνήθως η πλειονότητά τους εισέπραττε την επιστροφή ΦΠΑ πριν από το Πάσχα, γεγονός που είχε ευεργετική επίπτωση στη ρευστότητα και στην κίνηση της αγοράς. Λάβε ακόμη υπόψη ότι, η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες: Ενας μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν έχει πληρωθεί την περσινή παραγωγή ενώ και η φετινή έχει καταστραφεί κατά 70% - 80% από ακραίες καιρικές συνθήκες.
          Είσαι άνθρωπος της αγοράς, γνωρίζεις και συνθήκες και ανάγκες και ξέρεις να δίνεις λύσεις στα προβλήματα.
          Κάνε λοιπόν αυτό που πρέπει, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν άμεσα τα λεφτά τους.

Φιλικά

Γιώργος Καρασμάνης

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                        01/05/2013

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...