Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.

Ζητάει, στη διευκρινιστική εγκύκλιο, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις

Αναφορικά με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς καταστηματάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε νέα επιστολή στο αρμόδιο τμήμα  του Υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας αρνητικά σημεία της διάταξης και θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής :

«Μετά την παρέλευση των πέντε και πλέον μηνών από την εφαρμογή της αποδεικνύεται ότι η διάταξη αυτή αποτελεί το κύκνειο άσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πολυσυζητημένη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα, επειδή προτίθεσθε να δώσετε περαιτέρω οδηγίες μέσω εγκυκλίου, να σας αναφέρω τα εξής :
Έχουμε εφιστήσει την προσοχή μας σε ορισμένα σημεία όπως είναι πρώτον, η εφαρμογή και η διατήρηση διαδικασιών που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP. Είναι αυτονόητη η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, σε εθνικό και κατ΄ επέκταση σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των αρχών του HACCP προκαλεί δυσβάσταχτα έξοδα για τους καταστηματάρχες στα οποία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τα σημερινά οικονομικά και εισοδηματικά δεδομένα.
Στο μέτρο αυτό επίσης δεν έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που θα έπρεπε, σε ποιοτική αλλά και ποσοτική βάση. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπονούν και να λειτουργούν βασισμένες σε πλήρη μελέτη HACCP και ποιες μόνο να τηρούν αρχεία, κάτι που αφήνεται να κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να υπάρχουν σαφή όρια.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τους υπευθύνους σύνταξης αυτών των μελετών με αποτέλεσμα να παρεισφρύουν ανεύθυνοι επαγγελματίες με μόνο σκοπό την κερδοσκοπία και αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ενδιαφερομένων καταστηματαρχών για το χάσιμο χρόνου και χρήματος. Σε τελική ανάλυση και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον για τις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων να συνταχθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία η μελέτη αυτή δεδομένου ότι αποτελεί εγχειρίδιο αυτοελέγχου και μόνο αλλά και μεγάλη δαπάνη, δυσανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων για ένα μικρό οβελιστήριο για παράδειγμα.
      Έπειτα, αξίζει να επισημανθεί το θέμα των χειριστών τροφίμων και αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και διατήρηση των προτύπων HACCP , σύμφωνα με τη νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση των χειριστών επιδιώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ότι οι χειριστές θα εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών ορθής πρακτικής. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι διαδικασίες, οι φορείς ώστε να εκπαιδεύσουν και να χορηγήσουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελούσε έναν καταστηματάρχη, για παράδειγμα ιδιοκτήτη καφενείου ή παντοπωλείου σε ένα χωριό, να αναλωθεί σε μία πολύμηνη προσπάθεια εξεύρεσης αρμόδιου φορέα και εκπαίδευσης  για την χορήγηση της σχετικής επάρκειας.
Είναι πασιφανές ότι το σημείο αυτό μόνο δυσκολίες και επιπρόσθετα οικονομικά βάρη προσδίδει στο ήδη κατακερματισμένο εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων. Εντούτοις, εάν η πρόθεση της πολιτείας είναι η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων και μόνο, θα μπορούσε να έχει προβλέψει την παροχή δωρεάν εκπαίδευσής τους μέσω των θεσμικών της οργάνων (ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις των Π.Ε.).Το λιγότερο βέβαια που θα έπρεπε να έχει διασφαλιστεί είναι η ύπαρξη ενός υπεύθυνου φορέα στον οποίο να μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ώστε να ενημερώνονται για τη διενέργεια τέτοιων σεμιναρίων και για την εγκυρότητά τους.
Επιπλέον, θέτουμε υπόψη σας ότι θα έπρεπε να τηρηθεί εξ ολοκλήρου το πνεύμα της κοινοτικής νομοθεσίας στην οποία επαναλαμβάνονται συχνά οι φράσεις: «…λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης», και πιο συγκεκριμένα «Παρεκκλίσεις από τα παραρτήματα Ι και ΙΙ είναι δυνατόν να χορηγούνται, ιδίως για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του άρ. 5. για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την διαδικασία του αρ. 14. παράγραφος 2, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου…». Είναι φανερό πως η επιδιωκόμενη  εναρμόνιση δεν έλαβε υπόψη της σε κανένα σημείο τη διάκριση της φύσης και του μεγέθους της επιχείρησης η οποία για την κοινοτική νομοθεσία με βάση και τις γνωμοδοτήσεις της ακόμα αποτελεί πυλώνα. Έτσι δεν θα επιτρέπαμε το αναγκαστικό κλείσιμο ατομικών, οικογενειακών επιχειρήσεων και μικρών μαγαζιών.

Προφανώς και αγωνιζόμαστε στην Π. Ε. Πέλλας για την προστασία της δημόσιας υγείας και επ΄ ουδενί  δε θέλουμε να παρουσιαστούν φαινόμενα μολύνσεων και παρεμφερών περιστατικών που θα πλήξουν τη δημόσια υγεία. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...