Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ.

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ο κ. Θεοδωρίδης στην επιστολή του αναφέρεται στις πληγείσες περιοχές και καταθέτει προτάσεις για την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής :

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
                   Η σφοδρή χαλαζόπτωση στις 10 και 11 Ιουνίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτέλεσε τη χαριστική βολή για εκατοντάδες αγρότες που είδανε σε λίγα λεπτά, να καταστρέφονται οι κόποι μιας χρονιάς και να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Αναλυτικά στην Π.Ε. Πέλλας η κατάσταση έχει ως εξής :

  1. Στο Δήμο Πέλλας επλήγησαν η Δημοτική Κοινότητα Κρύας Βρύσης, Γαλατάδων και οι Τοπικές Κοινότητες Ακρολίμνης, Λιπαρού, Αγίου Λουκά, Εσωβάλτων, Σταυροδρομίου. Η εκτιμώμενη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, πληγείσα έκταση υπολογίζεται σε 25.000 στρέμματα, ενώ, στα 10.000 στρέμματα η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Οι καλλιέργειες δε που καταστράφηκαν είναι τα ροδάκινα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, τα τεύτλα, τα σιτηρά κ.ά. Επίσης, σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν σε υποδομές όπως θερμοκηπιακές κατασκευές.
  2. Στο Δήμο Έδεσσας η χαλαζόπτωση έπληξε τις Τοπικές Κοινότητες Άγρα, Βρυττών, Νησίου, Καρυδιάς, Αγίας Φωτεινής και Ζέρβης.
  3. Στο Δήμο Αλμωπίας οι καταστροφές επικεντρώθηκαν στην ορεινή περιοχή του Αρχαγγέλου και της Όρμας.
  4. Στο Δήμο Σκύδρας η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε τις Τοπικές Κοινότητες Λουτροχωρίου, Πλευρώματος, Πετριάς, Αρσενίου, Άσπρου, Καλυβίων, Λιποχωρίου, Μαυροβουνίου, Προφήτη Ηλία και Ριζού. Η έκταση που καταστράφηκε στους Δήμους Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας υπολογίζεται σε 16 – 18.000 στρέμματα.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι, θα επηρεαστεί και η
παραγωγή αγροτικών προϊόντων η οποία θα είναι αισθητά μειωμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια για ανάταση της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας.
Κύριε Υπουργέ,
                Με βάση τα ανωτέρω, ζητούμε :
Α) Την άμεση εκκίνηση της εκτίμησης των ζημιών με διαδικασίες εξπρές εντός 20 ημερών.
      Β) Καταβολή του 50% της εκτιμώμενης αποζημίωσης εντός διμήνου και άμεση καταβολή αποζημίωσης σε επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια.
Γ) Αποπληρωμή του 100% των αποζημιώσεων μέχρι το Νοέμβριο του 2013 με τιμές όπως ήδη έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.
Δ) Ενισχύσεις για την αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου και ζημιών σε εγκαταστάσεις (θερμοκήπια κλπ.)                    
     Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ταχύτερη αποπεράτωση της διαδικασίας.

             Ευχαριστώ για τη συνεργασία και παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας,

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...