Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ.

Την τύχη της Αιγύπτου κρατά πλέον στα χέρια του ο στρατός. Οχι για να κυβερνήσει. Αλλά για να ορίσει το πλάνο για το μέλλον της χώρας.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με προσωρινό πρόεδρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο στρατός είχε καταλάβει τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και είχε αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Αιγύπτου. Παράλληλα, οι Ενοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν στον Μόρσι πως δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας.

Στο διάγγελμά του ο Σίσι ανακοίνωσε την κατάλυση του συντάγματος και τον ορισμό του Ανώτατου Δικαστή της χώρας ως προσωρινού προέδρου. Πρόκειται για τον 68χρονο Αντλι Μανσούρ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση του από τον Μόρσι μόλις τον περασμένο μήνα. Παράλληλα θα σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά δεν διευκρίνισε το χρόνο ζωής της.

Αν και η ανακοίνωση αναμενόταν από τους θρησκευτικούς ηγέτες των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών Κοπτών, το διάγγελμα το έκανε τελικά ο Στρατηγός Σίσι ενώ εκείνοι ακολούθησαν. Στο επόμενο διάστημα μία επιτροπή θα μελετήσει το σύνταγμα ώστε να οδηγηθεί η χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Σίσι ανέφερε πως με το πλάνο συμφωνούν μία πλειάδα πολιτικών πλευρών.

Ο στρατηγός τόνισε πως οι Ενοπλες δυνάμεις δεν έχουν πρόθεση να κυβερνήσουν, αλλά εκπλήρωσαν την «ιστορική ευθύνη» τους να προστατεύσουν τη χώρα ανατρέποντας τον Μόρσι.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας έπειτα από δεκαετίες, μεταφέρθηκε αρχικά σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με σύμβουλό του και στη συνέχεια για λόγους ασφαλείας στο υπουργείο Αμυνας της χώρας. Στην τελευταία του τοποθέτηση, μέσω Facebook, ο Μόρσι είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να μην υποκύψει στο τελεσίγραφο του στρατού.

Την ώρα του διαγγέλματος, ο κόσμος στην πλατεία Ταχρίρ, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί όσοι απαιτούσαν την απομάκρυνση του Μόρσι, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και έριχναν πυροτεχνήματα. Αντίθετα στις περιοχές όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί του έκπτωτου προέδρου επικρατούσε ηρεμία καθώς οι διαδηλωτές είχαν «παγώσει» από τις εξελίξεις.

Από νωρίς ο στρατός είχε βγει στους δρόμους. Τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες βρέθηκαν τόσο σε σημεία όπου υπήρχαν διαδηλωτές ενάντια στον Μόρσι, όπου τους υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς, όσο και σε γειτονιές όπου ήταν συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του προέδρου. Οι Ενοπλες δυνάμεις διέψευσαν όμως πως επιτίθονταν στους τελευταίους, δηλώνοντας πως βρίσκονταν εκεί για την ασφάλειά τους.

Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει από νωρίς το απόγευμα την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, με δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα, έπειτα από το διάγγελμα του στρατηγού Σίσι αποφασίστηκε εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο από το προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται εκεί. Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες αρκετοί εργαζόμενοι στην πρεσβεία είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για προληπτικούς λόγους.

Άρχισαν οι συγκρούσεις - Πυροβολισμοί στην Αλεξάνδρεια

Αντίπαλοι και υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν αργά χθες (Τετάρτη) βράδυ στην Αλεξάνδρεια, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυρά όπλων και οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν η μια στην άλλη πέτρες και τούβλα. «Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Καλέσαμε ενισχύσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Σερίφ Αμπντελχαμίντ, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...