Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.

 Ο κεντρικός δρόμος προς τα σχολεία του χωριού, παρουσιάζει μεγάλη κίνηση σήμερα 11/9.
Κατηφορίζοντάς τον μπορούμε να δούμε πλήθος από ποδήλατα, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Μπουλούκια από μικρά παιδιά, φωνάζοντας και τρέχοντας κάνουν το τοπίο εορταστικό και χαρούμενο. Όλοι κατευθύνονται στα σχολεία, όπου σήμερα θα γίνει ο αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει.
Τα καταστήματα, δεξιά κι αριστερά του δρόμου γνωστού και ως "Τσιμισκή των Προμάχων", στολισμένα, με τα εμπορεύματά τους σε περίοπτη θέση, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων πελατών. Οι καταστηματάρχες με χαμόγελο και ευγένεια εύχονται καλή χρονιά μαζί με την καλημέρα τους. Στο παρακείμενο καφενείο μια παρέα από παππούδες, αφού έχουν πιει από νωρίς το καφεδάκι τους, το έχουν ρίξει στα τσίπουρα και τους μεζέδες, γιορτάζοντας κι αυτοί με τον τρόπο τους την νέα σχολική χρονιά, ενθυμούμενοι τα δικά τους δύσκολα χρόνια.
Ένα γέρικο αδέσποτο σκυλί, κουνώντας νωχελικά την ουρά του, έχει πάρει από πίσω μια παρέα παιδιών, τα οποία του ρίχνουν κομμάτια από την τυρόπιτά τους.
Φτάνοντας στην αυλή του Δημοτικού σχολείου, όπου θα τελεστεί ο αγιασμός, επικρατεί πανζουρλισμός. Παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, πλημμυρίζουν την τεράστια αυλή, και ανά παρέες τρέχουν και συζητούν τα δικά τους.
Οι πιο ζωηροί μας φωνάζουν για μια φωτογραφία και παίρνοντας την κατάλληλη πόζα, χαμογελούν ναζιάρικα στον φακό μας.
Κάποιοι άλλοι μεγαλύτεροι, κρατώντας στα χέρια τους ένα ζουζούνι, που έπιασαν από το παραδίπλα δέντρο, κυνηγούν κάποια μικρότερα παιδάκια, τρομοκρατώντας τα.
Το βλέμμα σου τραβούν τα «πρωτάκια» , που σαν μικρά σπουργιτάκια, χώνονται στις αγκαλιές των μητεράδων, ψάχνοντας σιγουριά και ασφάλεια, μέσα στο πρωτόγνωρο περιβάλλον. Μητέρες αλλά και αρκετοί πατεράδες, παρακολουθούν από απόσταση, καμαρώνοντας τα βλαστάρια τους.
Το κυλικείο έχοντας φορέσει τα γιορτινά του, με τα ράφια γεμάτα και η κυρία Άννα, πάντα πρόσχαρη και χαμογελαστή, εξυπηρετεί με γοργούς ρυθμούς, για να ικανοποιήσει όλους.
Καθηγητές και δάσκαλοι, φορώντας τα καλά τους, μαζεμένοι κάτω από τα βαθύσκιωτα δέντρα της αυλής, συζητούν τα προβλήματά τους και εύχονται μεταξύ τους να έχουν μια ήρεμη σχολική χρονιά.
9 η ώρα και ο πατήρ Γεώργιος, συνεπής όπως πάντα στα ραντεβού του, φοράει το πετραχήλι του και ξεκινάει την τελετή του Αγιασμού.
Τελειώνοντας, κατευθύνεται προς όλες τις παρατεταγμένες τάξεις, ραίνει με τον βασιλικό,  το αγιασμένο νερό προς όλες τις κατευθύνσεις. Φωνές και γέλια από τα μικρά παιδιά, καθώς τα μέτωπά τους μουσκεύουν από το κρύο αγιασμένο νερό.
Ο πατήρ Γεώργιος διαβάζει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιωήλ, καλώντας όλους, διδάσκοντες, διδασκόμενους και γονείς να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο Θεό για να «πλουτίσουν» από τη Χάρη Του.
Ο αντιδήμαρχος κος Χρήστου, εκπροσωπώντας τον δήμο Αλμωπίας, εύχεται καλή πρόοδο και υπενθυμίζει την όμορφη δράση του δήμου για συγκέντρωση σχολικών ειδών, που θα μοιραστούν σε παιδιά που τα χρειάζονται. 
Η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος χαμογελαστή, καλωσορίζει όλους και εύχεται υγεία και καλή πρόοδο.
Ο διευθυντής του δημοτικού και ο γυμνασιάρχης μοιράζουν ευχές σε γονείς και μαθητές τονίζοντας ότι σήμερα είναι ημέρα χαράς και όχι μιζέριας. 
Το σύνολο των διδασκόντων, οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα γραφής, που αναδεικνύουν τα σχολεία του χωριού μας στα καλύτερα της χώρας μας, με τις συνεχείς και καινοτόμες δράσεις τους, συγκεντρώνουν τις τάξεις τους για μια πρώτη επαφή και δίνουν ραντεβού για αύριο, που ξεκινά ουσιαστικά ο αγώνας για μάθηση και εκπαίδευση.
Τελειώνοντας ο αγιασμός, τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους, έχοντας στους ώμους τα καινούρια βιβλία και αγκομαχώντας κάτω από το βάρος τους, κατευθύνονται προς τα σπίτια, όπου τους περιμένουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες για τις πρώτες εντυπώσεις.
Καλή χρονιά σε όλους.







































1 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...