Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΒΙΒΛΙΑ.

Αν θες να καταλαβαίνεις τους άλλους... διάβασε βιβλία!
Η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων είναι ένας τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ικανότητά του να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων και να τους νιώθει περισσότερο, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων είναι ένας τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ικανότητά του να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων και να τους νιώθει περισσότερο, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει και αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η λογοτεχνία στην ανάπτυξη των νοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων που διευκολύνουν την κατανόηση των συναισθημάτων των γύρω μας, διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις και τελικά βοηθούν τις κοινωνίες να λειτουργούν αποτελεσματικότερα.

Οι ερευνητές της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Εμανουέλε Καστάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το ίδιο και τους New York Times, έκαναν πέντε πειράματα μέσω των οποίων «μέτρησαν» την επίπτωση που είχε η λογοτεχνία στην ικανότητα των αναγνωστών να καταλαβαίνουν την οπτική γωνία των άλλων και να κατανοούν τι σκέφτονται και νιώθουν.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάσουν τρία είδη βιβλίων: κλασική λογοτεχνία, σύγχρονη (Άντον Τσέχωφ, Κάρολο Ντίκενς), σύγχρονα best sellers (πχ «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»), καθώς και μη λογοτεχνικά έργα (πχ επιστημονικά). Το κεντρικό εύρημα από τα τεστ ενσυναίσθησης, κοινωνικής αντίληψης και συναισθηματικής νοημοσύνης ήταν ότι η ανάγνωση των βιβλίων της πρώτης κατηγορίας, των λογοτεχνικών αριστουργημάτων, βελτίωσε την ικανότητα ενσυναίσθησης των αναγνωστών, δηλαδή να «διαβάζουν» το μυαλό και να διαισθάνονται τα συναισθήματα και τα κίνητρα των γύρω τους, περισσότερο από τις δύο άλλες κατηγορίες βιβλίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι η καλή λογοτεχνία, άσχετα με το συγκεκριμένο περιεχόμενό της, μπορεί να «ανοίξει» το μυαλό του αναγνώστη. Όπως είπαν, αντίθετα με τα περισσότερα σύγχρονα και συνήθως πιο επιφανειακά μπέστ-σέλερ, όπως ένα θρίλερ ή ένα ερωτικό μυθιστόρημα, η κλασική λογοτεχνία απαιτεί ενεργό νοητική συμμετοχή του αναγνώστη και δημιουργική σκέψη.

Εν ολίγοις, οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» μπορεί να αποτελούν ευχάριστο ανάγνωσμα, αλλά δεν βοηθάνε κάποιον να εντρυφήσει στο νου και στην καρδιά των άλλων ανθρώπων, με τον τρόπο που θα το πετύχαιναν αν διάβαζαν το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι.

Άλλοι όμως επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο σκεπτικιστές. Ο Ιταλός γνωσιακός νευροεπιστήμονας Βιτόριο Γκαλέζε, του πανεπιστημίου της Πάρμας, ο οποίος ειδικεύεται στο πώς ο εγκέφαλός αντιδρά στα έργα τέχνης, δήλωσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσο είναι σωστή η διάκριση της λογοτεχνίας ανάμεσα σε «ποιοτική» και «λαϊκή». Πρόκειται για «πολύ ολισθηρό έδαφος», όπως είπε, καθώς τα σύνορα ανάμεσα στην «υψηλή» και την «χαμηλή» Τέχνη συνεχώς μετακινούνται. Ενδεικτικά, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο οποίος δημοσίευσε τα έργα που απαρτίζουν την «Ανθρώπινη Κωμωδία του» σε μορφή λαϊκού «σίριαλ», αλλά αυτά σταδιακά απέκτησαν την αίγλη κλασσικών λογοτεχνικών έργων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...