Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΑΦΡΟ 66" ΣΤΟ ΛΙΠΟΧΩΡΙ ΠΕΛΛΑΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μακεδονίας & Θράκης και Εσωτερικών


Θέμα: Προβλήματα στο ανάχωμα της «Τάφρου 66» στο  Λιποχώρι της Π.Ε. Πέλλας.


Η «Τάφρος 66», είναι έργο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, στο πλαίσιο της αποξήρανσης της λίμνης των Γιαννιτσών. Με μήκος  39 χιλιομέτρων, διασχίζει τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και εκβάλλει στο ποταμό Αλιάκμονα.
Το Νοέμβρη του 1979, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης των πρανών της, κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, τα αναχώματα της Τάφρου υποχώρησαν, στο ύψος της κοινότητας Λιποχωρίου, του (σημερινού) Δήμου Σκύδρας στην Π.Ε. Πέλλας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τριών ανθρώπων και την πρόκληση τεράστιων καταστροφών σε σπίτια, εγκαταστάσεις, υποδομές, καθώς και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, της ευρύτερης περιοχής. 
Τον Ιούλιο του 2013, συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθαίρεσαν - διάνοιξαν - έκοψαν, το δυτικό ανάχωμα της Τάφρου 66, στην περιοχή «Χιντούσκα» Λιποχωρίου, νότια της παλιάς Εθνικής Οδού Έδεσσας-Θεσ/νίκης, σε πλάτος περίπου τριών μέτρων, προκειμένου να αποκαταστήσουν πρόβλημα σε σωλήνα απορροής, που εκβάλλει στο συγκεκριμένο σημείο της Τάφρου- μέσω του οποίου εκβάλλονται και τα λύματα της βιομηχανίας κονσερβών φρούτων «ΚΟΝΕΞ».
Το πρόβλημα στον σωλήνα απορροής, συνέπεια κι αυτό της ανύπαρκτης συντήρησης του έργου, είχε ως αποτέλεσμα, την μερική καθίζηση του αναχώματος.
Σήμερα, πέντε μήνες, μετά την καθαίρεση του αναχώματος της «Τάφρου 66», δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία για την αποκατάσταση του, με προφανή τον κίνδυνο πρόκλησης ανυπολόγιστων ζημιών, αλλά και ανθρωπίνων θυμάτων, σε περίπτωση που το ύψος των  νερών στην κοίτη της Τάφρου, ανεβεί, ελάχιστα, πάνω από τα θερινά του επίπεδα, πράγμα που θα, μπορούσε ήδη να έχει συμβεί μιας και διανύουμε την χειμερινή περίοδο με έντονες βροχοπτώσεις
Να τονιστεί επίσης ότι, πέρασαν πολλά χρονιά από τον τελευταίο καθαρισμό της κοίτης και των πρανών της «Τάφρου 66», γεγονός, που ανεξάρτητα από το ειδικότερο πρόβλημα που αναφέρθηκε, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας καταστροφικής υπερχείλισης της.
     
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, για:
·      Την πλήρη αποκατάσταση του αναχώματος της «Τάφρου 66» στην περιοχή «Χιντούσκα» Λιποχωρίου της Π.Ε. Πέλλας;
·      Τον καθαρισμό της κοίτης και των πρανών της «Τάφρου 66»;



Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...