Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΚΟΥΜΠΙΑ!


altAπό την εφημερίδα ''ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ''-Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης (Διευθυντής του ΄΄Αγιορείτικου Βήματος΄΄)

Δραχμές, κέρματα των δύο λεπτών και πολλά κουμπιά αντικρίζουν οι ιερείς και τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, όταν ανοίγουν τα παγκάρια των ενοριών τους για να κάνουν την καταμέτρηση των χρημάτων που ρίχνουν οι πιστοί για το κερί που ανάβουν. Η μείωση των εσόδων στα παγκάρια φτάνει και το 50%.
Οι ενορίες, από τη μεριά τους, προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η οργάνωση εκδρομών και λαχειοφόρων αγορών, σημειώνει  στα ''ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ'' ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Παλιές  δραχμές και κουμπιά για ένα κερί.....

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παλαιού Ηρακλείου που θεωρείται από τις εύπορες περιοχές η μείωση κυμαίνεται στο  50 % ενώ η ζήτηση ελεημοσύνης για  κάλυψη λογαριασμών ηλεκτρικού και νερού αυξήθηκε τουλάχιστον 70%, εξηγεί  στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο εφημέριος, Πατέρας χρήστος Δημητρόπουλος.
'' Εκεί που έριχναν ένα ή δυο ευρώ για να πάρουν ένα κερί, σήμερα τα είκοσι λεπτά είναι πολυτέλεια. Αφού ανοίγοντας το παγκάρι βλέπεις ακόμα  και  παλιές δραχμές μέχρι και κουμπιά τα οποία είναι πάρα πολλά, γινόμαστε αποδέκτες της απόγνωσης του κόσμου μέσα από αυτή την εικόνα που αντικρύζουμε΄΄, επισημαίνει.


Η κρίση χτύπησε και τα... πλούσια παγκάρια

Το 30% αγγίζει η μείωση στα έσοδα από το παγκάρι στους Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κίτρινο πάει..., υπογραμμίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, π. Τιμόθεος 'Ανθης. Ακόμα και σε Ιερούς Ναούς όπως  της Αγίας Φιλοθέης που είναι εφημέριος ο π. Τιμόθεος παρατηρείται μείωση  εσόδων 30%!

sos  απο πιστούς και για λογαριασμούς...

Την ίδια ώρα αυξάνονται δραματικά οι πιστοί που καταφεύγουν στις ενορίες για να ζητήσουν την συνδρομή τους  ώστε να καλύψουν πάγια έξοδα.Επίσης, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται και αύξηση του κόσμου στις ακολουθίες, διαπιστώνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος.
''Τις προάλλες ήρθε στον Ναό  κλαίγοντας  ένας  άνεργος πατέρας  με τετραμελή οικογένεια  που χρώσταγε στη ΔΕΗ 1700  ευρώ καθώς οι λογαριασμοί  του ήταν  απλήρωτοι  περίπου ένα χρόνο και δεν του κόψανε κατόπιν εκκλήσεων .Ανταποκριθήκαμε άμεσα΄΄, επισημαίνει ο Παπαχρήστος Δημητρόπουλος  και διευκρινίζει ότι  παρόμοιες περιπτώσεις με χαμηλότερα ποσά αντιμετωπίζουν  δεκάδες κάθε μήνα.
΄΄Ο κόσμος που προσέρχεται στην Εκκλησία σε σχέση με πριν τρια χρόνια είναι πολύ περισσότερος ΄΄, είπε.

Από 100   στα 20 ευρώ η βάφτιση !

Εκτός από τα παγκάρια κατακόρυφη μείωση παρατηρείται και στα τυχερά  των Ιερομένων.
Μέχρι πριν τρια χρόνια  για το μυστήριο της βάφτισης  ως φιλοδώρημα  δίνανε 100 ευρώ και σήμερα   μόλις 20, οι άνθρωποι δυσκολεύονται δραματικά, εξηγεί ο  Πατέρας χρήστος.




Ανύπαρκτες οι δωρεές

Οι περικοπές στους μισθών των υπαλλήλων στις ενορίες ήταν η  πρώτη επίπτωση  την μείωση των εσόδων στα παγκάρια, εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου. Από 600 ευρώ ο μηνιαίος μισθός  κατέβηκε  στα 480 ευρώ το μήνα. Καθώς οι νεωκόροι, οι Ιεροψάλτες και όσοι εργάζονται στους Ναούς πληρώνονται  από τα έσοδα  των παγκαριών.

Ο κίνδυνος της απόλυσης προσωπικού είναι πλέον ορατός.
Επίσης,  έχουν σχεδόν  εξανεμιστεί  οι δωρεές στους Ναούς και στα φιλόπτωχα, εδώ η μείωση αγγίζει το 100%!, είπε, ο π.Τιμόθεος Ανθης.
Ενώ , ως γνωστόν  τα δώρα σε μισθούς και συντάξεις πλέον δεν υφίστανται, συμπληρώνει.

Λαχειοφόροι και εκδρομές  λόγω ''άδειου παγκαριού''

Αυξήθηκε ο κόσμος, μειώθηκαν τα έσοδα, δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.
Ο μέσος όρος που ρίχνουν οι πιστοί  για να πάρουν ένα, δύο  ή και περισσότερα κεριά είναι είκοσι λεπτά, λέει ο Σεβασμιώτατος.
Τα έσοδα μόνο από τα παγκάρια  είναι λιγότερα κατά 35-40%.
''Η οργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών, οι λαχειοφόροι και άλλες εκδηλώσεις  είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες προσπαθούν οι ενορίες να καλύψουν το κενό που προέκυψε από τα παγκάρια'', είπε ο κ. Ιγνάτιος.
Παρόλου την κρίση, ο Έλληνας παραμένει φιλότιμος, συμπληρώνει και  καταλήγει,  '' 'οπου υπάρχει εμπιστονύνη στον Ιερέα όλα λειτουργούν ομαλά, ανεξάρτητα από τα οικονομικά''


''Υπήρξε άνθρωπος που μου ζήτησε να πάρει δωρεάν ένα κερί. Η ανεργία στην περιοχή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο'. Οι περισσότεροι ντρέπονται  για αυτό, είναι συγκλονιστικές οι στιγμές που ζούμε στις εκκλησίες τα τελευταία τρια χρόνια' , σημειώνει Ιερέας από το Περιστέρι.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...