Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

"ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΠΙ"


Διονύσης Σταμενίτης: « Εξορθολογισμός του αμοιβολογίου των εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων , στήριξη των καταστηματαρχών αναψυχής και εστίασης»
  Υπουργός Πολιτισμού: « Θα ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την διόρθωση των στρεβλώσεων του ισχύοντος νόμου».
Στην διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης αναφορικά με το ζήτημα των τιμολογίων των εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων, στα πλαίσια της συζήτησης  για την ενσωμάτωση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό δίκαιο και την τροποποίηση του νόμου 2121/1993.
Ο κ. Σταμενίτης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα κενά και στις ασάφειες που υπάρχουν στον παρόντα νόμο 2121/1993 και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της εφαρμογής τους.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «βάσει του νόμου 2121/1993 ο καθορισμός του αμοιβολογίου γινόταν με απόφαση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, οι οποίοι καθόριζαν ελεύθερα τις αμοιβές, ενώ οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ οργανισμών και χρηστών επιλύονταν από τα δικαστήρια».  
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί βραχνά για τα καταστήματα αναψυχής και εστίασης, κυρίως της επαρχίας, τα οποία μάλιστα δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, διότι:
1)     Υπάρχει έντονη αντίδραση, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκύρια που βρισκόμαστε, για τη διαδικασία είσπραξης των τελών των Εταιριών.
2)    Η εμπειρία μας λέει ότι τα αμοιβολόγια τίθενται με τα ίδια κριτήρια σε καταστήματα περιοχών με τεράστιες διαφορές σε υλική και άυλη αξία.
3)    Ταυτόχρονα με την κλασική ΑΕΠΙ εμφανίζονται και νέες Εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων με εξωφρενικές απαιτήσεις.
Επισήμανε στην συνέχεια ότι σήμερα μας δίνεται μια ευκαιρία με την τροποποίηση του ν. 2121/1993 να μεριμνήσουμε για τους καταστηματάρχες, κυρίως των μικρών πόλεων και χωριών, επιβάλλοντας έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο τιμολόγησης, ως προς την αληθινή αξία εκμετάλλευσης.
Ο κ. Σταμενίτης προς τον σκοπό  πρότεινε τον εξορθολογισμό και τη μείωση των τιμολογίων όλων των εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων και την απαλλαγή χρηστών από την αμοιβή σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια ( σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων)  και κριτήρια χρήσης του καταστήματος.   

Κλείνοντας ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για διόρθωση των στρεβλώσεων, δίνοντας έτσι μια σημαντική ανάσα στους επαγγελματίες του χώρου που αγωνίζονται σήμερα, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...