Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ.


           Με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
           «Η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους  είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.  Η ημέρα αυτή έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη  ως φόρος τιμής για το νομπελίστα ιατρό Φρεντερικ Μπαντινγκ (1891-1941),  ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη και επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων όπως και την εξέλιξη της επιστήμης. Ωστόσο, ό όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο, που έζησε τον προηγούμενο αιώνα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού που επέλεξε η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη είναι: «Διαβήτης: Ας προστατέψουμε το μέλλον μας», το οποίο σηματοδοτεί και το πέμπτο και τελευταίο έτος της εκστρατείας 2009-2013 με στόχο την εκπαίδευση και την πρόληψη του διαβήτη. Το χρώμα που έχει επιλεγεί για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην εκστρατεία είναι το μπλε.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ομοσπονδία δίνουν στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος αυτού. Συγκεκριμένα:
·      Περισσότερα από 371 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη.
·      Ο αριθμός των ατόμων που πάσχει έχει αυξητική τάση σε κάθε χώρα.
·      Τα μισά από τα άτομα που έχουν διαβήτη  δεν το γνωρίζουν.
·      Οι 4 στους 5 που έχουν διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
·      Τα μισά από τα άτομα που πέθαναν από διαβήτη ήταν σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
·      Η ασθένεια αυτή οδηγεί στον θάνατο περίπου 4.000.000  ανθρώπους ανά έτος.
·      Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά αυξάνεται δραματικά και μεταξύ των νέων και δεν είναι αποκλειστικά ασθένεια των ηλικιωμένων.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη ο Τύπος 1 και ο Τύπος 2. Υπάρχει και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης που προσβάλει 1 στις 25 γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη τόσο στην μητέρα όσο και στο παιδί μετά την ενηλικίωση του
Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλά φαρμακευτικά, αλλά η πρόληψη σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή,  την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του και στην αποφυγή, με την πάροδο του χρόνου, νοσηρών εκδηλώσεων από τα διάφορα όργανα όπως καρδιά, αγγεία , νεφροί, μάτια και τα νεύρα.
Με βάση επιστημονικά δεδομένα,  η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν,  αλλά και όλων  που θα πρέπει να ακολουθούμε έναν «έξυπνο τρόπο διατροφής», όπως και η διακοπή του καπνίσματος.
Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι:
·      Οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη
·      Αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρα άτομα)
·      Κακή και ανθυγιεινή διατροφή
·      Έλλειψη σωματικής και φυσικής άσκησης
·      Υψηλή αρτηριακή πίεση
·      Διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη (IGT)
·      Ιστορικό διαβήτη κύησης
Η παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη πρέπει να είναι μέρος της απάντησης μας στην πανδημία. Είναι μία ευκαιρία υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης του κόσμου ώστε να ενημερωθεί και να αντιληφθεί ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό».             

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνει και εφέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Σακχαρώδη Διαβήτη  από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου 2013 με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.  Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το “Διαβητικό Χωριό” στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων από νοσηλευτές και εξειδικευμένους γιατρούς. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...