Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

Τα φίδια βοήθησαν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους!
Η φοβία για τα ερπετά και ειδικότερα για τα φίδια φαίνεται πώς είναι έμφυτη στο ανθρώπινο είδος και βρίσκεται στα γονίδια όλων των πρωτευόντων θηλαστικών...
 ωστόσο, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα φίδια έπαιξαν καίριο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Λιν Ισμπελ, ανθρωπολόγο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, τα φίδια και ο έμφυτος φόβος μας για αυτά, ήταν ο λόγος που τα πρωτεύοντα απέκτησαν στην πορεία της εξέλιξης καλύτερη περιφερειακή όραση από κάθε άλλο θηλαστικό.

Οπως εξηγεί η Ισμπελ, δύο είναι οι λόγοι που τα πρωτεύοντα θηλαστικά ανέπτυξαν τόσο καλά την όραση τους:

Ο πρώτος ήταν όταν πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, πριν εμφανιστούν τα πρωτεύοντα, στην υπερήπειρο Γκοντβάνα, τα φίδια εξελίσσονταν παράλληλα με τα πρώτα θηλαστικά, τα τρωκτικά. Τα θηλαστικά αναπαύονται στα δέντρα στο φως της ημέρας, ωστόσο έρχονταν συχνά αντιμέτωποι με τα φίδια, έτσι προκειμένου να επιβιώσει το είδος, αναγκάστηκε να αναπτύξει καλύτερη όραση στην πορεία της εξέλιξης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όταν τα φίδια 40 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, άρχισαν να εξελίσσονται ακόμη περισσότερο και να εμφανίζονται τα πρώτα δηλητηριώδη είδη, τότε τα πρωτεύοντα πλέον θηλαστικά αναγκάστηκαν να αναπτύξουν ακόμα πιο ισχυρή όραση, αφού ο κίνδυνος από τα φίδια ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα αυτά «παρέχουν νευροεπιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά ανιχνεύουν εύκολα τα φίδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απειλή των φιδιών επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη του εγκεφάλου των πρωτευόντων θηλαστικών»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...