Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: "ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ".

                 Την κατηγορηματική τους αντίθεση στη φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης επαναλαμβάνουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. κ. Γιώργος Καρασμάνης και οι προσυπογράφοντες βουλευτές Γιώργος Κωνσταντόπουλος Πιερίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας Καρδίτσας, Θεόφιλος Λεονταρίδης Σερρών, Αλέξανδρος Κόντος Ξάνθης, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και της υποβολής προτάσεων για το νομοσχέδιο που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
        Πουθενά στον κόσμο, επισημαίνουν στην επιστολή τους ο κ. Καρασμάνης και οι προσυπογράφοντες βουλευτές, δεν φορολογείται η κατοχή και χρήση της αγροτικής γης, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της. Η αγροτική-παραγωγική γη, σύμφωνα με τους βουλευτές, αποτελεί εθνικό, δημόσιο αγαθό, καθώς είναι ο βασικός συντελεστής-κεφάλαιο της πρωτογενούς παραγωγής για την εξασφάλιση σε πρώτο στάδιο της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας.
       Πέραν της φορολόγησης, ο κ. Καρασμάνης και οι προσυπογράφοντες καυτηριάζουν και τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους συντελεστές θέσης των αγροτεμαχίων, τις διακρίσεις ανάμεσα σε καλλιέργειες, τη φορολόγηση των κτισμάτων εντός της αγροτικής γης, τους συντελεστές απομείωσης επιφανειών, καθώς και την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων σε εγκαταλελειμμένα, μισογκρεμισμένα και ατελή στην κατασκευή τους σπίτια στην ύπαιθρο, τονίζοντας ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου μπορεί ενδεχομένως να κριθούν αντισυνταγματικά και ως αντιβαίνοντα τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
         Υπενθυμίζουν ότι, με την εφαρμογή από την επόμενη χρονιά της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και η είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων από τους αγρότες θα γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη χρησιμοποιούμενη αγροτική γη (καλλιεργήσιμη + βοσκοτόπια) και γι αυτό θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη μεγιστοποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και όχι για τη συρρίκνωσή τους.
        Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει, για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, στην επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων στις αγροτικές εκτάσεις, οι  βουλευτές ζητούν το ποσό του φόρου να είναι «συμβολικό» (ιδιαίτερα χαμηλό) και μόνο για να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι, οι αγρότες δεν συμβάλουν στα φορολογικά βάρη. Παράλληλα, τονίζουν πως μπορεί το μέτρο να έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, δηλαδή να συνδυαστεί με μειώσεις ή και κατάργηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις αγροτικής γης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κλήρος και να μειωθεί ο αριθμός των ακαλλιέργητων, χέρσων και σχολαζουσών εκτάσεων.
       
Αντικρούουν το επιχείρημα πως, εάν δεν φορολογηθεί η αγροτική γη, πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, υπογραμμίζοντας στην επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών πως ήδη υπάρχουν, εφαρμόζονται και πρόκειται να εφαρμοστούν ισοδύναμα μέτρα για τον αγροτικό πληθυσμό, προβλέποντας φορολογικά έσοδα πολλαπλάσια από τον ενιαίο φόρο ακινήτων στα χωράφια. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται :
        * Έσοδα 200 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, από την ήδη εφαρμοζόμενη μείωση, από το 11% στο 6%, στο συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού φορολογικού καθεστώτος.
        * Η φορολόγηση των φετινών αγροτικών εισοδημάτων με την κλίμακα φορολογίας μισθωτών-συνταξιούχων και με φορολογικούς συντελεστές κατά πολύ υψηλότερους από εκείνους που ίσχυσαν πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια για τη φορολογία των αγροτών.
        * Η εφαρμογή από 1.1.2014 του μέτρου της φορολόγησης των αγροτών μέσω της τήρησης βιβλίων και στοιχείων. Μάλιστα από του χρόνου, όπως επισημαίνουν ο κ. Καρασμάνης και οι προσυπογράφοντες βουλευτές, με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων οι αγρότες θα θεωρούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε θα υπόκεινται και στο τέλος επιτηδεύματος, που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα προσεγγίζει τα 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως.
        * Ως ιδιοκτήτες σπιτιών οι αγρότες θα φορολογηθούν για πρώτη φορά τόσο για το κτίσμα, όσο και για το οικόπεδο μέσα στο οποίο είναι κτισμένη η κατοικία τους, γεγονός απαράδεκτο και έτσι τυχόν φορολόγηση και των χωραφιών τους θα σημαίνει τριπλή φορολογία για την ιδιότητα και μόνο του αγρότη.
        Καταλήγοντας στην επιστολή τους προς τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Καρασμάνης και οι προσυπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν πως, η επιβολή «εύκολων» ταμιακών μέτρων, για εισπρακτικούς και μόνο σκοπούς, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό πληθυσμό και πληθώρα προβλημάτων στην εν γένει λειτουργία της πρωτογενούς παραγωγής. Σπέρνοντας ανέμους, μόνο θύελλες θερίζεις, τονίζουν χαρακτηριστικά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...