Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΤΟ HARVARD ΚΑΙ ΤΟ YALE ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΑΝ ΓΥΜΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ.

Magnify Image
Οι χαμένες φωτογραφίες της Αμερικανικής ελίτ, και ένα μυστηριώδες πείραμα. 
Από την Άλκηστη Γεωργίου
Έπεσα, πρόσφατα, πάνω σε μία παλιά, όσο και απίθανη ιστορία!   Υπήρχε, λέει, μια εποχή όπου τα κορυφαία Αμερικάνικα πανεπιστήμια υποδέχονταν τους πρωτοετείς φοιτητές τους βάζοντας τους να ποζάρουν γυμνοί για χάρη κάποιων υποτιθέμενων ερευνητικών σκοπών. Όλους τους πρωτοετείς φοιτητές.
   Πρόκειται για το περιβόητο Ivy League Nude Posture Photo Scandal, για το οποίο έκανε πρώτη φορά λόγο ο δημοσιογράφος των New York Times, και απόφοιτος του Yale, Ron Rosenbaum, το 1995.
    Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.   Από την δεκαετία του 1940 μέχρι και ολόκληρη την δεκαετία του '70 ορισμένα από τα μεγαλύτερα (και ακριβότερα) πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών  απαιτούσαν από τους πρωτοετείς φοιτητές τους να ποζάρουν ολόγυμνοι σε έναν επαγγελματία φωτογράφο της σχολής, παίρνοντας θεωρητικά μέρος σε μία μεγάλη εθνική έρευνα σχετικά με την σκολίωση και άλλες ορθοπεδικές διαταραχές.
   Χιλιάδες επί χιλιάδων τέτοιων φωτογραφιών τραβήχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
   Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που εμπλέκονταν στην ιστορία με τις γυμνές φωτογραφήσεις ήταν το Harvard, το Yale,  το Brown University, το Vassar κ.α.., ενώ ανάμεσα στους φοιτητές που φωτογραφήθηκαν γυμνοί συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Μπους, η Νταιάν Σόγιερ, η Μέρυλ Στριπ, ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον!
   Διαβάζουμε στο άρθρο του Rosenbaum στους New York Times, που δημοσιεύτηκε πριν δεκαοχτώ περίπου χρόνια:
   «Ένα φθινοπωρινό απόγευμα στα μέσα της δεκαετίας του '60, λίγο μετά την άφιξη μου στο New Haven προκειμένου να ξεκινήσω τις σπουδές μου στο Yale, με φώναξαν στο Payne Whitney Gym. Βρέθηκα σε ένα δωμάτιο του πρώτου ορόφου χωρίς καθόλου παράθυρα όπου κάποιου άντρες ντυμένοι από πάνω ως κάτω στα άσπρα μου ζήτησαν να βγάλω όλα μου τα ρούχα. Έπειτα – κι αυτό είναι το κομμάτι της ιστορίας που δυσκολεύομαι μέχρι και σήμερα να πιστέψω- μου τοποθετήσανε κάτι πινέζες κατά μήκος της σπονδυλικής μου στήλης. Ήταν μικρές πινέζες και έτσι δεν πληγωνόταν το δέρμα – ίσως μόνο η αξιοπρέπεια μου. [...] Με τοποθέτησαν απέναντι από έναν τοίχο, με φώτισαν με έναν προβολέα και με φωτογράφισαν. Αυτό ήταν. Η όλη διαδικασία μου φάνηκε σίγουρα περίεργη, αλλά σύντομα πληροφορήθηκα ότι επρόκειτο για μία εδραιωμένη διαδικασία που λάμβανε χώρα στα περισσότερα από τα πανεπιστήμια που άνηκαν στην Ivy League (σύλλογος των οκτώ καλύτερων πανεπιστημίων της Αμερικής).»
Magnify Image
     Οι ασυνήθιστες αυτές φωτογραφήσεις ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος με επικεφαλής έναν επιστήμονα από τον κλάδο της Ψυχολογίας, τον Δρ. William Herbert Sheldon, ο οποίος πραγματοποιούσε την έρευνα του σε συνεργασία με όλα αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
   Κι ενώ η γενική ιδέα που οι αρμόδιοι άφηναν να εννοηθεί στους φοιτητές ήταν ότι επρόκειτο για μία εκτεταμένη μελέτη πάνω στην σκολίωση και σε άλλα προβλήματα που σχετίζονταν με τη στάση του σώματος, πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα οι φοιτητές ήταν εν αγνοία τους πειραματόζωα για σκοπού πολύ πιο..σκοτεινούς.
   Ισχυρές αποδείξεις που προκύπτουν από το απόρρητο αρχείο του Dr. Sheldon καταδεικνύουν ότι ο ερευνητής χρησιμοποιούσε τους πρωτοετείς φοιτητές για να μελετήσει την σχέση ανάμεσα στον σωματότυπο ενός ανθρώπου και την νοημοσύνη του!   Παλαιότερα, μάλιστα, οι Ναζί συγκέντρωναν και ανέλυαν τέτοιου είδους φωτογραφίες σε μία ακόμη προσπάθεια να στηρίξουν τις θεωρίες τους περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, και κοινωνικής ιεραρχίας.
   Κανένας φοιτητής δεν υπέγραψε ποτέ καμία υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία έδινε την συγκατάθεση του για την φωτογράφηση. 
Magnify Image
    Χρόνια μετά εξαπλώθηκαν ένα σωρό φήμες για διάφορες υποτιθέμενες διαρρήξεις στα γραφεία όπου βρίσκονταν κλειδωμένες όλες αυτές οι γυμνές φωτογραφίες.
   Ακούστηκε ότι πολλές από αυτές  πέρασαν στην .. «μαύρη αγορά» της Ivy League, αγοραπωλησίες δηλαδή χέρι με χέρι στα κρυφά,  ενώ άλλες χαρίζονταν ως.. «δώρο» στα νέα μέλη μυστικών αδελφοτήτων όπως η διαβόητη Skull and Bones.
   Πού βρίσκονται όμως τώρα οι χαμένες αυτές γυμνές φωτογραφίες;
Magnify Image
     Στο Yale, μία τεράστια κρυψώνα γεμάτη ασφυκτικά με τέτοιες φωτογραφίες ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ανυποψίαστο υπάλληλο μέσα σε μία κλειδωμένη αίθουσα.
   Οι φωτογραφίες αυτές κάηκαν ολοσχερώς από τους υπευθύνους.   Μία άλλη εξίσου μεγάλη συλλογή βρέθηκε καταχωνιασμένη σε μία αποθήκη στην Βοστώνη.
   Εκείνες οι φωτογραφίες πέρασαν στα χέρια του Smithsonian, που επέτρεψε μάλιστα στον Ron Rosenbaum την πρόσβαση σε αυτά τα «Εθνικά Ανθρωπολογικά Αρχεία», το 1995.
   Πράγμα που μάλλον μετάνιωσαν αργότερα.
   Όταν τελικά οι New York Times δημοσίευσαν το αποκαλυπτικό άρθρο του Rosenbaum το Yale απαίτησε από το μουσείο της Ουάσινγκτον να καταστρέψει όσες φωτογραφίες προέρχονταν από το ίδρυμα του, ενώ το ίδιο το μουσείο γνωστοποίησε ότι ήταν πρόθυμο να κάνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες φωτογραφίες εφόσον το επιθυμούσαν οι αρχές των εκάστοτε πανεπιστημίων.   Η πρόσβαση σε όσες φωτογραφίες απέμειναν στο μουσείο απαγορεύεται πλέον στο κοινό, ενώ μόνο πιστοποιημένοι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν τα αρχεία.
   Μέχρι σήμερα, ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...