Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ.

Σαν παλιό σινεμά

Από τον εξώστη του κινηματογράφου της πολιτικής μας πραγματικότητας, βλέπω ξανά σε νέα έκδοση τις παλιές καλές Ελληνικές ταινίες. Τόσο αληθινές, τόσο πραγματικές, τόσο σημερινές. 


Στο βήμα της βουλής μας, ο Κωνσταντάρας αναφωνεί πως θα μας «εξαφανίσει», ακριβώς όπως προσπαθεί να καταφέρει ο υπουργίσκος που η φτωχοελίτ των ψηφοφόρων νομιμοποίησε ως διαχειριστή της ύπαρξής μας


Και στην επόμενη σκηνή ο Αυλωνίτης αντιδικεί με την Βασιλειάδου για το ποιος θα αναλάβει την επαύριον την σωτηρία μας, προσφέροντας γην και ύδωρ για να τα πάρουν πίσω αμέσως άμα τη διαδοχή.
Την ίδια στιγμή ο μέγας Παπαγιαννόπουλος δίνει παραγγελία τον αγλέουρα  δηλώνοντας πως δεν πεινάει ως νέος Πάγκαλος.


Και παρακολουθούμε τους νεόπτωχους να ψάχνουν στα απορρίμματα της λαϊκής θυμίζοντας τον Κούρκουλο που κοιτάζει τα αποκαΐδια των υπαρχόντων του υπό τον ήχο του «η ζωή εδώ τελειώνει».

Στην οθόνη μας επενδύει ο ξυπόλητος πρίγκιψ, ζητώντας μπουγάτσα. Στ’ αλήθεια όμως, μόνο ένας καλός γάμος θα μας σώσει όπως ο Πάντζας που περιμένει την Ντάφν εξ Αμερικής για να λάβει τελικά ένα κάρο σφαλιάρες από τους κουνιάδους του Τζανετάκου. Βροχή η σφαλιάρα από τους κουνιάδους του υπ. οικονομικών σε λάθος γαμπρούς.
«Η την παίρνεις ή ποθαίνεις» με παραλλαγή στο ή τα δίνεις ή στα παίρνουμε.

Στη σκηνή ο Χορν βάζει στην τσέπη ένα εκατομμύριο εκατόν μία χιλιάδες εκατόν μία και δέκα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Περίσσευμα είναι. Πρωτογενές μάλιστα.
Ο δε Γκιωνάκης διορθώνει ευθαρσώς πως ο τύπος στη φωτογραφία, που οδηγεί τις εξελίξεις δεν είναι Γερμανός... «Έλληνας είναι».

Όσο για την επιχειρηματική πραγματικότητα, η αλήθεια ακούγεται από το στόμα του Σταυρίδη που αναφωνεί πίσω από το γραφείο της υπό πτώχευσιν επιχείρησής του, «σκάτς στα μπαρ, σκάτς στα σπίτια, σκάτς στα μούτρα μας».

Τρέχα να σωθείς, και αν είσαι ανήμπορος, ο Βέγγος θα σε βοηθήσει ως δόκτωρ Ζιβέγγος ψιθυρίζοντάς σου στο αυτί «έρχεται ο δοσάς».

Μα πού να τρέξεις να κρυφτείς; .....ααα... σού ‘χω νέα...ο Ξανθόπουλος φεύγει για Γερμανία...βρήκε δουλειά εκεί στα ορυχεία με πολύ κακό μισθό και Έλληνα προϊστάμενο.

Και εσύ Χατζηπαπαγεωργακόπουλο (παύση-ανάσα) κωνσταντινογιαννόπουλε, σκάψε επιτέλους εκείνη τη μαντζουράνα μπας και βρεις τον θησαυρό που έρχεται να πάρει ο Φον Τζίφρεν ενώσω ο Χερ Χαρούπογλου προσπαθεί να σου φάει το σπίτι μπίρ παρά.

Και αυτά συμβαίνουν ενώ Θανάσης και Μεταξόπουλος τουρτογιαουρτόνωνται για ψύλλου πήδημα.

Ανετοιμότητα σε κάθε μας κίνηση. Απ’ αυτό πάσχουμε. 

Και ενώ εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ψίχουλα που μας απομένουνε, ο μεγαλοεργολάβος καταπίνει ασταμάτητα έσοδα διοδίων ωσάν νέος Παπαδόπουλος στο «Ξύπνα Βασίλη» που με τσιριχτή φωνή δηλώνει «σκάω» για να απελευθερωθεί με ένα τρομαχτικό ρέψιμο και να συνεχίσει ακάθεκτος. Όλο το φαΐ δικό του είναι.

Μην σε πείθει ο Ηλιόπουλος ως ιδιαίτερος του βουλευτού Φερέκη. Τίποτα δεν θα σου δώσουν, μόνο με αντίσταση και πόνο θα κερδίσεις τη ζωή σου όπως στο «Το αίμα βάφτηκε κόκκινο».

«Ξύπνα Χαρίλαε» λέει η Βασιλειάδου, μην λαλήσεις σαν τον Κωνσταντίνου. Ο ποιητής Φανφάρας προέβλεψε αναρωτώμενος «Μαύρα κοράκια, πράσινα κοράκια, τι άραγε να προμηνούν τα μαύρα και τι τα πράσινα κοράκια;»

Σαν την «κάλπικη λίρα» οι υποσχέσεις και «οι Γερμανοί ξανάρχονται» με πιο ύπουλες διαθέσεις, ενώ ο γεροτσιφούτης ζητά επίμονα τα δανεικά, αυτή τη φορά μέσω εταιριών είσπραξης.

«Κοινωνία ώρα μηδέν».

«Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», κατάλαβε πως εδω θα γίνει «της κακομοίρας» και σε λίγο ούτε «μπιτζίνα για το ποδήλατο» δεν θά ‘χεις.

Και μην αναρωτηθείς σαν τον Αυλωνίτη «πού πάμε ρε». Ξέρουμε που πάμε. Μας το ‘πε ο Φούντας «θα σε πιάσουν, θα σε στύψουν και μετά θα σε πετάξουν σαν λεμονόκουπα».

Έρχεται η ώρα να γίνεις «επαναστάτης ποπολάρος». Και να αναρωτηθείς όπως ο Παπαμιχαήλ στον «Παπαφλέσσα» αν αξίζει να είμαστε «ραγιάδες εμείς και τα παιδιά μας».

Το μήνυμα της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου παραμένει επίκαιρο. Και για να μην σε ρωτήσουν στο μέλλον τα εγγόνια σου «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνεις κάτι σήμερα. Για αυτό ανέβα στη σκηνή και παίξε το ρόλο της ζωής σου. Το έργο σήμερα είναι το «Θανάση πάρε τ’ όπλο σου».
- «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ....».







ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...