Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ MADREDEUS ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ. ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ;

Magnify Image
Ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και κατέκτησαν όλο τον κόσμο με μια μουσική που έχει τις ρίζες της στη γλυκιά μελαγχολία του saudade, στους ήχους του φάντο και των λαϊκών τραγουδιών. Τα τραγούδια τους ήταν καινούργια και σύγχρονα αλλά πρόσφεραν μια ιδιαίτερη συγκίνηση που τα έκαναν να μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από το παρελθόν. 
Οι ίδιοι, οι Madredeus μπορεί να αρνούνται τον τίτλο του έθνικ συγκροτήματος αλλά εμείς τους θεωρούμε συνώνυμο της Πορτογαλίας. Από την πρώτη εκείνη φορά που ακούσαμε το τραγούδι τους O Pastor πέρασαν 25 χρόνια.
   Και απόψε το βράδυ που έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μας εξηγήσουν κάθε σταθμό αυτού του ταξιδιού. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80 και την ημέρα που δύο νεαροί μουσικοί από τη Λισαβόνα αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα εποχή ήχων. Και θα καταλήξει στο σήμερα των Madredeus, στα τρία εκατομμύρια δίσκους τους, στις αμέτρητες περιοδείες, στα πολλά βραβεία.
   «Στην Αθήνα θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα θέαμα που διασχίζει όλο μας το ρεπερτόριο και να σας ταξιδέψουμε στη μουσική μας με στάσεις από την πρώτη μέρα μέχρι το σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να σας αποδείξουμε πως πέρα από το προσωπικό μας όραμα για την μουσική των Madredeus, το συγκρότημα έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των ετών και από όλους εσάς, από τις πόλεις που μας ενέπνευσαν, από τους πολλούς μουσικούς που φιλοξενήθηκαν στο συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια» λέει ο Πέδρο Αϊρες Μαγκαλιάες.
 Ο νέος τους δίσκος στον οποίο βασίζεται η αποψινή συναυλία περιλαμβάνει 30 κομμάτια, που αντιστοιχούν σε κάθε κεφάλαιο της καριέρας τους. Εχει τίτλο Essencia, κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο και είναι μια συλλογή από τα πιο εμβληματικά θέματά τους αλλά «ντυμένα» με νέο ήχο. 
Ο Πέδρο Αϊρες Μαγκαλιάες και o Ροντρίγκο Λεάο ήταν δύο Πορτογάλοι ροκάδες που άρχισαν να πλήττουν με τη ρόκ και την ποπ μουσική και το 1985 αποφάσισαν να ξαναανακαλύψουν τους παραδοσιακούς ήχους με τον δικό τους τρόπο. Ήθελαν να προχωρήσουν πέρα από την ανώδυνη πορτογαλική ποπ, αλλά δεν ήθελαν να καταφύγουν στο παλιό φάντο. Έψαχναν κάτι σύγχρονο, αλλά με ρίζες, ανοιχτό στον κόσμο, αλλά με πορτογαλική σφραγίδα.
 Άρχισαν να γράφουν και να φέρνουν στην παρέα τους και άλλους μουσικούς, βρήκαν τον ήχο που έψαχναν, αλλά τους έλειπε η φωνή. Την ανακάλυψαν τυχαία, ένα βράδυ στο Bairro Alto της Λισαβόνας, όταν άκουσαν ένα 18χρονο, άγνωστο, κορίτσι που τραγουδούσε φάντο για τους φίλους της με μια ιδιαίτερη αλλά υπέροχη φωνή. Κάλεσαν την Τερέζα Σαλγκουέιρο να την ακούσουν στο παλιό μοναστήρι Madre de Deus. Οι καθαρές της ερμηνείες και οι περίτεχνες συνθέσεις του Πέδρο και του Ροντρίγο χάρισαν στο συγκρότημα το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο. Ετσι, το παρθενικό τους άλμπουμ Dias da Madredeus κυκλοφόρησε το 1987.
   Το 1994, ο Βιμ Βέντερς τους κάλεσε να γράψουν τη μουσική της ταινίας του Lisbon Story, η ταινία προβλήθηκε στις Κάνες και οι Madredeus απέκτησαν πια διεθνή απήχηση. Το 2007 η Τερέζα Σαλγκουέιρο, σημαία του συγκροτήματος, έφυγε και οι Μadredeus έμειναν άφωνοι. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτραβήχτηκαν, ώσπου πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν πως ήρθε η στιγμή να βρουν το σημερινό τους μουσικό στίγμα.   «Έχουμε κάνει άπειρες οντισιόν όλα αυτά τα χρόνια. Έχω ακούσει πολλούς μουσικούς και πάντα πίστευα ότι καθένας τους έχει κάτι να προσφέρει σε ένα συγκρότημα που είναι συνηθισμένο στις αλλαγές» λέει ο Πέδρο Αϊρες Μαγκαλιάες. «Ευτυχώς έχω πολλούς φίλους από το χώρο της κλασικής μουσικής που συνεχώς μας εξέφραζαν την επιθυμία τους να δουλέψουν μαζί μας.
 Το 2012, λοιπόν , με ένα μαγικό τρόπο ξαναμαζεύτηκαν στο συγκρότημα ο κιμπορντίστας Carlos Maria Trindade, που για χρόνια έπαιζε μαζί μας, αλλά και νέοι δεξιοτέχνες όπως οι βιολονίστες Jorge Varrecoso και Antonio Figueiredo και ο βιολοντσελίστας, Luis Clode. Στο τέλος, έλειπε μόνο η φωνή. Καταλήξαμε στην πολύ νεαρή, μόλις 23 ετών Μπεατρίς Νούνες καθώς προέρχεται από το χώρο της κλασικής μουσικής και σε αυτό το νέο εγχείρημα την είχαμε ανάγκη την κλασική, την τζαζ μουσική αλλά και την φρέσκια ματιά της».
    Εδώ που τα λέμε τα 25 χρόνια ζωής του το συγκρότημα δεν τσιγκουνεύτηκε, ούτε και φοβήθηκε τις αλλαγές. Η σύνθεση τους έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές...
   «Ξέρετε στην Πορτογαλία υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί αλλά εγώ δεν είμαι πια 25 ετών για να έχω κουράγιο να δοκιμάζομαι σε ριζικές αλλαγές. Πράγματι το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να βρεθεί μια ερμηνεύτρια που θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα τόσο δύσκολο ρόλο: να γίνει η αντικαταστάτρια μιας γυναίκας που ήταν η σημαία του συγκροτήματος. Όμως, οι υπόλοιποι ίδιοι είμαστε. Ίσως λίγο πιο σοφιστικέ, ίσως λίγο πιο βιρτουόζοι, αλλά πάντα Madredeus». 
Γιατί νιώσατε την ανάγκη να παίξετε τα τραγούδια σας διαφορετικά; Στο νέο μας δίσκο Essencia πράγματι τα κομμάτια αποκτούν μια πιο κλασική χροιά. Δεν είναι κάτι που έγινε επί τούτου. Ήταν η νέα σύνθεση της ομάδας που προκάλεσε την νέα ανάγνωση. Οι κιθάρες, η φωνή της Μπεατρίς και κυρίως τα βιολιά κάνουν την διαφορά. Δεν ξέρω αν είναι ένα μουσικό προφίλ που θα διατηρήσουμε. Η μουσική άλλωστε είναι μια περιπέτεια που δεν ξέρεις ποτέ που θα σε οδηγήσει.

     Info Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές: €14,00 – 25,00 – 35,00 – 50,00 (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 7,50 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 9,50 € (65+ και πολύτεκνοι).

 Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...