Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΚΕΑ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά τους αγαπητούς και αξιότιμους συμπολίτες μας,
 κο Ελπασίδη Σόλων, την κα Φίστα Δέσποινα, τον κο Ρωμανίδη Παύλο, το εργοστάσιο ''ΚΡΟΝΟΣ'', τον κο Τσεντεμίδη Αναστάσιο, τον κο Τσαμαρδό Ιωάννη (αθλητικά είδη), τα σχολεία, το σούπερ μάρκετ ''Γαλαξίας'', 
τις εθελόντριες και όλους τους συνδημότες μας, που για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας και πρόσφεραν είδη διατροφής, χριστουγεννιάτικα εδέσματα, ρουχισμό και σχολικά είδη σε άπορους συμπολίτες μας την περίοδο των εορτών. 
Ελπίζουμε στην στήριξή σας και στη συνεργασία σας με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας όλο το χρόνο.


Σας ευχόμαστε καλή χρονιά, χρόνια πολλά και κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.





Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ



ΔΟΥΚΑ ΑΘΗΝΑ

ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ; ΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!!!

Ο σύγχρονος Έλληνας έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση το ζεϊμπέκικο χορό. Το θεωρεί ιδανικό χορό που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική λεβεντιά. Με καμάρι αναφέρεται στο ζεμπέκικο, στις ζεμπεκιές θεωρώντας τις αυτοσχέδιες κινήσεις αυτού του χορού ως μέσο λύτρωσης και επίδειξης ανδρισμού.
Τι σημαίνει όμως ζεϊμπέκικο και ποια ήταν η σχέση των ζεϊμπέκηδων με τον Ελληνισμό; Πολύ φοβάμαι ότι ακολουθώντας την ιστορία της λέξης θα στιγματίσουμε την ψευδαίσθηση περί ζεϊμπέκικου και ελληνικής λεβεντιάς.

Οι ζεϊμπέκηδες, από την τουρκική λέξη ζεϊμπέκ, ήταν εξισλαμιθέντες Ελληνες της Μικράς Ασίας, που είχαν εξισλαμισθεί κατά το 19ο αιώνα. Ως ανταμοιβή για την προδοσία τους οι Οθωμανοί τους τοποθετούσαν στην στρατιωτική αστυνομία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στη Μικρασιατική καταστροφή ήταν ο Τρόμος των Ελλήνων, επειδή κατάσφαζαν τους Ελληνες. Η Αγγελική Παπάζογλου τους περιγράφει με τρόμο: “κοντά βρακάκια και γυμνά πόδια… γεμάτοι με μαχαίρια…σαν κινούμενο χασαπιό ήτανε… Άμα ο ζεϊμπέκης είχε σκοτώσει πάνω από δέκα Έλληνες, είχε δικαίωμα να βάζει “πλάκα -που λένε- τα γαλόνια” σαν το ναύαρχο”
Για την καταγωγή των ζεϊμπέκων έχουν ακουστεί πολλά αλλά το σίγουρο είναι ότι από τις αρχές του 1900 το ζεϊμπέκικο δεν είναι ο χορός μιας μάλλον περιθωριακής ομάδας στην Τουρκία αλλά υιοθετείται από ανθρώπους του Τουρκικού κοινωνικού περιθωρίου, όπως οι νταήδες και απ εκεί τους αντέγραψαν οι δικοί μας

Γιώργος Δαμιανός




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΤΟ CNN ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ.


Το CNN φιλοξενεί ένα θέμα για τα ελληνικά σαλιγκάρια και κάνει το ρεπορτάζ στην Κόρινθο, ενώ παράλληλα αναρωτιέται αν η παραγωγή των σαλιγκαριών δίνει ώθηση στην ελληνική οικονομία...
Η δημοσιογράφος Becky Anderson συναντά δύο αδερφές, που παρά την οικονομική κρίση, "βάζουν" την ψυχή τους, την ενεργειά τους και χτίζουν τη δική τους επιχείρηση.
Η Μαρία Βλάχου, μια από τις δύο ιδιοκτήτριες, εξηγεί ότι η ιδέα της ήρθε, όταν η αδερφής της, ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, της τηλεφώνησε για να της πει ότι έφαγε ένα πιάτο με 12 σαλιγκάρια που κόστιζαν 37 ευρώ.
Το CNN έχει καταγράψει τις εικόνες...


ΠΗΓΗ...http://www.enikos.gr

Η ΛΙΣΤΑ-ΒΟΜΒΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΑ ΜΜΕ.


LISTA_NEA_01
Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ προχώρησε η Ελευθεροτυπία με την βαριά υπογραφή της Αριστέας Μπουγάτσου, που είναι και σύμβουλος έκδοσης.
Η εφημερίδα παρουσιάζει μια τεράστια λίστα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τις χορηγίες του ΟΠΑΠ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως είναι ευνόητο, από το πρωί γίνεται χαμός σε πολλά «μεγάλα» γραφεία με την συγκεκριμένη αποκάλυψη. Και ειδικά όταν σκάει στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, αφού βρισκόμαστε στην μέση μιας μεγάλης μάχη για την διεκδίκηση του 33% του οργανισμού από ιδιώτες.
Η Ελευθεροτυπία, λοιπόν, έφερε στο φως, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της, τις χορηγικές συμβάσεις (όχι διαφημίσεις) σε δεκάδες ΜΜΕ για το 2012 και όσες έχουν συμφωνηθεί ως τώρα για το 2013.
Γράφει, μάλιστα, η εφημερίδα για το ποιοι είναι πρωταθλητές των χορηγιών, όπως μπορείτε κι εσείς να δείτε από τον σχετικό πίνακα. Τα ποσά που αναγράφονται, μάλιστα, είναι χωρίς ΦΠΑ. Μπορεί, επίσης, να διακρίνει κανείς ακόμα και χορηγίες από τον ΟΠΑΠ προς κομματικές εφημερίδες ή κανάλια, ειδικά στοιχηματικά έντυπα κλπ.
Αυτό, βέβαια, που γίνεται φανερό από το δημοσίευμα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λογική στις όποιες χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να γίνεται αμέσως αντιληπτό ποια είναι τα κριτήρια για τις χορηγίες.
Για παράδειγμα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Αντένα, το Έθνος, το Πρώτο Θέμα, ο Σκάι, η εφημερίδα Real είναι μέσα ενημέρωσης με μεγάλη απήχηση στο κοινό, όπως φαίνεται από τις κυκλοφορίες ή τις τηλεθεάσεις τους. Πώς γίνεται, λοιπόν, να παίρνει π.χ. 200 και 300.000 ένα τέτοιο μέσο με υψηλή διείσδυση στο κοινό και ταυτόχρονα να πηγαίνουν 100.000 ευρώ στο κανάλι ελάχιστης τηλεθέασης Kontra, που ο ιδιοκτήτης του ο Κουρής χρωστάει λεφτά σε τόσους εργαζόμενους στα μίντια που ελέγχει; Δεν το ξέρει αυτό ο ΟΠΑΠ;
Επίσης, παρατηρούμε π.χ. ότι η εφημερίδα Δημοκρατία λαμβάνει 100.000 ευρώ. Βάσει ποιών κυκλοφοριών, όμως, έκρινε ο ΟΠΑΠ να δώσει αυτή ή την άλλη χορηγία; Αφού στις ημερήσιες κυκλοφορίες δεν συμπεριλαμβάνεται εδώ και μήνες το συγκεκριμένο έντυπο.
Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να στοχοποιούνται Μέσα επειδή έλαβαν μια χορηγία. Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό, όμως, είναι με τι κριτήρια δίνονται από τον ΟΠΑΠ οι χορηγίες; Διότι εφόσον ισχύουν όσα αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, υπάρχουν διάφορα που προκαλούν εντύπωση.
LISTA NEA 01 Η λίστα – βόμβα με τις χορηγίες ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ!
enet.gr



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΕΛΟΣ.


Τέλος στη θεώρηση βιβλίων και τιμολογίων από την εφορίαΤέλος στο αναχρονιστικό σύστημα της θεώρησης για τα περισσότερα τιμολόγια και φορολογικά βιβλία βάζει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Με το νέο Κώδικα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών. Ουσιαστικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, όπως διαβάζουμε στην "Ημερησία"..
Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τις αμοιβές που εισπράττουν από ιδιώτες. Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια ΔΟΥ). Από το μπλοκ αυτό μπορούν πλέον να εκδίδουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Λογιστές επισημαίνουν ακόμα ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στο δελτίο παροχής υπηρεσιών τους κενά φύλλα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά και στη συνέχεια να αγοράσουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και κατά την πληρωμή παρακρατείται ποσοστό 20%, ενώ δεν αλλάζει τίποτα και ως προς τους υπόχρεους σε ΦΠΑ. Επίσης όσοι εκδίδουν μηχανογραφικά, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα τιμολόγιά τους, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να τα υποβάλουν σε σήμανση με ειδικούς ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ).
2. Θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσουν να εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις αμοιβές που εισπράττουν.
3. Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.
4. Τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.
5. Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με την τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό.
6. Αθεώρητα θα είναι στο εξής το βιβλίο εσόδων - εξόδων (απλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά, το βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, το μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων (διπλογραφικά), βιβλίο απογραφών και ισολογισμών (διπλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά και το ημερολόγιο μεταφορά χειρόγραφο ή μηχανογραφικό.
7. Θεωρημένα θα πρέπει να είναι τα πρώην πρόσθετα βιβλία.




ΠΗΓΗ...http://www.newsbomb.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ!!!


Σαν σήμερα γεννήθηκε και  πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης
Ο σημαντικότερος λαϊκός μας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης, γεννήθηκε 18 Ιανουαρίου 1915 και έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων του, 18 Ιανουαρίου 1984.
O Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ου αιώνα με εκατοντάδες τραγούδια στο ενεργητικό του, μεγάλες λαϊκές επιτυχίες που ακούγονται μέχρι και σήμερα.



ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ;

Δείτε άνδρες να βιώνουν τους πόνους της γέννας!

Το γέλιο τούς κόπηκε για τα καλά - Ένα πραγματικά πρωτότυπο πείραμα

Ένα ολλανδικό κανάλι, αποφάσισε να κάνει ένα πρωτότυπο πείραμα προκειμένου να δείξει στο ισχυρό φύλο πόσο πολύ υποφέρει μία γυναίκα όταν φέρνει στο κόσμο ένα παιδί. 

Έτσι φιλοξένησε τον Dennis Storm και τον Valerio Zena οι οποίοι δέχονται να γίνουν «πειραματόζωα» για τις ανάγκες της εκπομπής «Proefkonijnen» και να «γεννήσουν». 

«Πιστεύεις ότι ο πόνος θα μας κάνει να φωνάξουμε;» ρωτάει ο Zena λίγο πριν την διαδικασία. Μία από τις νοσοκόμες απαντάει: «Σίγουρα ναι». Και δεν έλεγε ψέματα. 

Οι δύο άνδρες φόρεσαν ηλεκτρόδια και για περίπου δύο ώρες ένιωθαν ότι γεννάνε. Κράμπες, συσπάσεις και έντονοι πόνοι τους έδωσαν μία μικρή γεύση από την διαδικασία της γέννας.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο οι δύο αρχικά γελαστοί και άνετοι κύριοι, καταλήγουν διπλωμένοι στο κρεβάτι να σφαδάζουν από τους πόνους. 





ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΑΓΙΑΣΜΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ


15Λίγα λόγια γενικά
Η Αγία μας Εκκλησία εκτός από τα επτά Μυστήρια δια των οποίων χαρίζεται, μετοχετεύεται, προσφέρεται και παρέχεται η αγιαστική Χάρις του Αγίου Πνεύματος έχει και κάποιες άλλες τελετές με τις οποίες παρέχεται χάρις, ευλογία, θεραπεία και πνευματική ωφέλεια στους πιστούς αλλά και στην κτίση ολόκληρη.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Αγιασμός των Υδάτων, Ακολουθία που με τις ευχές που περιέχει, ο Ιερέας παρακαλεί τον Θεό όπως το νερό αγιασθή και αποκτήσει «δύναμη καθαρτική και ενέργεια, γίνει δώρο αγιασμού... αμαρτημάτων λυτήριον, ίαμα ψυχών και σωμάτων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον». Επίσης παρακαλεί τον Θεό το νερό του Αγιασμού να διώχνει μακριά τον κίνδυνο από ορατούς και αόρατους εχθρούς ,έτσι ώστε εκείνοι που το λαμβάνουν να το χρησιμοποιούν για την ευλογία των σπιτιών τους, για τον αγιασμό των  ψυχών και των σωμάτων τους και να παίρνουν πλούσια την  χάρι της Αγίας Τριάδος που είναι« η πηγή του αγιασμού και πάσης χάριτος».

Πότε τελείται ο Αγιασμός
Κάθε πρώτη του μηνός η Εκκλησία τελεί στους Ναούς τον Αγιασμό, ενώ κατά την επιθυμία των πιστών τελείται και σε άλλες περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής όπως κατά την θεμελίωση νέου σπιτιού η άλλης οικοδομής, κατά τα εγκαίνια του νέου σπιτιού, του νέου καταστήματος, του νέου αυτοκινήτου, του Σχολικού έτους, του Κατηχητικού έτους και άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων, τελείται για ευόδωση της εργασίας, για ίαση ασθενειών, κατά της βασκανίας και των άλλων δαιμονικών επιθέσεων κ.τ.λ. Στα Ευχολόγια της Εκκλησίας μας(Μεγάλο και Μικρό)υπάρχουν πάρα πολλές ευχές η οποίες λέγονται ανάλογα με την περίσταση που ο Ιερέας τελεί τον Αγιασμό, ενώ είναι αυτονόητο ότι για να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά την τέλεση του, απαιτείται η ενσυνείδητη συμμετοχή του πιστού και η επιθυμία του να προσελκύσει με τον προσωπικό του αγώνα την Θεία Χάρι.

Τι είναι Αγιασμός;
«Αγιασμός των Υδάτων είναι η τελε-τουργική Πράξη δια  της οποίας το νερό καθαγιάζεται με ορισμένες Ευχές και επικλήσεις της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, καθώς και με την σταυροειδή ευλογία και εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού. Η Τελετή αυτή λέγεται Αγιασμός ακριβώς γιατί με το ευλογημένο νερό, με την μετάληψη και τον ραντισμό πιστεύουμε ότι αγιαζόμαστε και καθαριζόμαστε από τις αμαρτίες μας. Γι΄ αυτό παρακαλούμε τον Θεό όπως το αγιασμένο νερό  θεραπεύσει τις ψυχές και τα σώματα μας και να αποτρέψει κάθε σατανική δύναμη».
Η χρησιμοποίηση αγιασμένου νερού συναντάται σε πολύ παλαιούς χρόνους της ζωής των χριστιανών.

Από αρχαίους Εκκλησιαστικούς ιστορικούς μαθαίνουμε για θαύματα που έγιναν με τον ραντισμό του αγιασμένου νερού. Επίσης υπάρχει μαρτυρία η οποία μας πληροφορεί ότι Αγιασμός γινόταν κάθε μήνα στο παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως παρουσία των Βασιλέων. Έτσι εξηγείται και το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου…νίκας τοις βασιλεύσι..»που ψάλλεται όταν βαπτίζεται ο Τίμιος Σταυρός στο νερό.

Υπάρχει διαφορά Μικρού και Μεγάλου Αγιασμού;
«Ο Αγιασμός είναι Αγιασμός, είτε δίδεται την παραμονή των Φώτων, είτε την ίδια ημέρα είτε στο σπίτι. Δεν έχει διαφορά ο μικρός από τον μεγάλο αγιασμό. Λέγεται Μικρός η Μεγάλος, επειδή οι ευχές είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες, επειδή παρατείνεται περισσότερο η λιγότερο η σχετική ακολουθία. Θεαματικά είναι αυτά. Δεν σημαίνουν ουσία προκειμένου περί του καθαρού νερού που βρίσκεται στην λεκάνη. Το αγιασμένο νεράκι του Μικρού Αγιασμού, διατηρείται χρόνια όπως και το νεράκι του Μεγάλου λεγομένου Αγιασμού» .

Η Ακολουθία.
  Η ακολουθία του μικρού Αγιασμού που τελείται τακτικότερα (ενώ του Μεγ. Αγιασμού τελείται δύο φορές τον χρόνο παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων) ξεκινά με την ανάγνωση του «Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου..»και συνεχίζεται με την ψαλμωδία τροπαρίων της Παναγίας μας καθώς και του Αγίου μας. Αφού διαβαστεί  ο ψαλμός« Ελέησον με ο Θεός…» ψάλλεται ο Κανόνας της Παναγίας τα τροπάρια του οποίου αντιστοιχούν στα 24 γράμματα της Αλφαβήτου (Ακροστιχίδα).Κατόπιν αφού ψάλλούν και άλλα τροπάρια (επί το πλείστον της Παναγίας) ακολουθεί ο Τρισάγιος Ύμνος, ο Απόστολος ο οποίος αναφέρεται στην επιθυμία του Κυρίου να μας αγιάσει και να μας σώσει σαν αδελφούς και παιδιά του και το Ευαγγέλιο το οποίο αναφέρεται στο νερό της κολυμβήθρας της Βηθεσδά το οποίο αφού αγιαζόταν με την παρουσία Αγγέλου θεράπευε τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων.

Στην συνέχεια λέγονται οι δεήσεις και οι ευχές δια των οποίων αγιάζεται το νερό και ιδιαιτέρως την στιγμή που ο Ιερέας το ευλογεί σταυροειδώς με το χέρι του. Ακολουθεί η «Βάπτιση» του Τιμίου Σταυρού στο αγιασμένο νερό, ο ραντισμός του χώρου που τελείται η ακολουθία, η ευλογία των πιστών με το αγιασμένο νερό και η προσκύνηση του τιμίου Σταυρού. Κατόπιν διαβάζεται η για την περίσταση κατάλληλη Ευχή, μνημονεύονται τα ονόματα για χάρη των οποίων τελείται ο Αγιασμός και γίνεται Απόλυση.

Τι χρειάζεται;
Για να τελεσθεί ο Αγιασμός χρειάζεται μια μικρή λεκάνη με καθαρό νερό, λίγο βασιλικό η δενδολίβανο, το θυμιατήρι του σπιτιού και το κανδήλι. Ο Ιερέας θα έχει μαζί του το επιτραχείλιο, το Ευαγγέλιο, τον Σταυρό και το «Ευχολόγιο». Σε ένα χαρτί γράφουμε τα ονόματα της Οικογένειας μας η οποία πρέπει να είναι παρούσα  και συμπροσευχόμενη στην ακολουθία.

Κάτι σαν επίλογος.
«Μπορούμε στο σπίτι μας να έχουμε Αγιασμό, αρκεί να μην τον ξεχνάμε στο εικονοστάσι, αλλά να τον χρησιμοποιούμε κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη». Είναι ευλογία και μια «καλή και ευλογημένη συνήθεια» να πίνουμε καθημερινά Αγιασμό πριν πάρουμε το πρωινό μας και αφού έχουμε πλύνει το πρόσωπο μας εκτός βέβαια  αν έχουμε να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Αν κοινωνήσουμε τότε τρώμε πρώτα το Αντίδωρο μας και ύστερα πίνουμε τον Αγιασμό.

Με την καθημερινή επαφή μας με τον Αγιασμό βάζουμε ολόκληρη την ημέρα μας κάτω από την ευλογία του Θεού ενώ δεν παραλείπουμε την συμμετοχή μας τακτικά στο Ποτήριο της Ζωής με την Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας γεγονός που μας χαρίζει τον κατ΄ εξοχήν Αγιασμό, την Ευλογία και την Σωτηρία.

Αγιασμός και Θεία Κοινωνία δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Αγιασμός είναι νεράκι το οποίο αγιάστηκε από την Χάρη του Θεού ενώ η Θεία Κοινωνία είναι ο ίδιος το Θεός, το Σώμα Του και το Αίμα Του.

Ο Αγιασμός (Μέγας) προτείνεται από τους πνευματικούς σε κάποιες περιπτώσεις όπου ο εξομολογούμενος έχει πέσει σε κάποιο αμάρτημα και δεν έχει ευλογία να κοινωνήσει. Ο πνευματικός του λοιπόν του προτείνει να νηστέψει και να πιει Αγιασμό για να παρηγορηθεί. Ο Αγιασμός δεν αντικαθιστά την Θεία Κοινωνία, η οποία είναι το υπέρτατο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ.



Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
Έδρα: Εγνατία 91 (2ο Γυμνάσιο Έδεσσας)
Τηλ. Επικοινωνίας: 6972697141



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Δ.Σ. ΣΕ ΣΩΜΑ


   Σας ανακοινώνουμε ότι μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10/01/2013 στην Έδεσσα, προέκυψε η παρακάτω σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας για την περίοδο 2012-2013:

Ιδιότητα στο Δ.Σ. Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Πρόεδρος Σερμέτης Τριαντάφυλλος 6972697141
Αντιπρόεδρος Νταφόπουλος Κωνσταντίνος 6981308116
Γραμματέας Πριβαρτιτσάνης Πέτρος 6977319455
Ταμίας Δουλγερίδου Μαριάννα 6973733522
Οργανωτικός Γραμματέας Χριστοφορίδης Δημήτρης 6974005196
Μέλος Στεφανίδου Φωτεινή 6944831407
Μέλος Στυλιανάκης Μιχάλης 6932399913




Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Σερμέτης Τριαντάφυλλος                     Πριβαρτιτσάνης Πέτρος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.


ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

   Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει μπει στον αστερισμό μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής  κρίσης η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας πνευματικής και ηθικής κρίσης πρώτιστα. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν η ανάδειξη πολιτικών ηγεσιών αντίστοιχα χαμηλών  ηθικών κριτηρίων. Τις συνέπειες αυτές τις βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σήμερα ο ελληνικός λαός και ειδικότερα ο κλάδος των εκπαιδευτικών.
   Η πολύπαθη εκπαίδευση των παιδιών μας αποσαρθρώνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Οι εκπαιδευτικοί μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον επιχειρούν με αυτοθυσία και εθελοντικά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το έργο τους γίνεται ακόμα δυσκολότερο, καθώς αναλαμβάνουν και το ρόλο του ψυχολόγου πολλές φορές για να βοηθήσουν τους μαθητές τους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
   Φέτος η αποδόμηση της εκπαίδευσης  και η εσκεμμένη απαξίωση των εκπαιδευτικών πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναλγησίας από τους φορείς της εξουσίας. Τα κενά των εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια έχουν ξεπεράσει τα 1500  και οδεύουν προς τις 2000 χιλιάδες. Στο Ν. Πέλλας, συγκεκριμένα, τα κενά ήταν 43 και όσο προχωρά ο καιρός θα ξεπεράσουν τα 50 λόγω κυήσεων, αναρρωτικών και συνταξιοδοτήσεων. Αναλογικά με το σχολικό πληθυσμό του νομού ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος ,αν λάβουμε υπόψη μας ότι στην Αν. Θεσσαλονίκη είναι 100 και στην Α΄ Αθήνας 110.Υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης και σε   τεχνικές ειδικότητες.
   Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν υπερωρίες προκειμένου να σμικρυνθεί το πρόβλημα. Έτσι καλύπτεται επιφανειακά το πρόβλημα και η ελληνική κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Οι εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί με αυτούς τους μισθούς μετά από τις περικοπές, τα 30αρια τμήματα και την αναστάτωση των παιδιών λόγω της οικονομικής κρίσης που αποτυπώνεται μέσα στις τάξεις, καλούνται να δουλέψουν περισσότερο για μια υποχρέωση που ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας. Κανείς εκπαιδευτικός να μην υποκύψει στην υποχρεωτική υπερωρία.
   Καλούμε τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον περιφερειακό διευθυντή και το Υπουργείο Παιδείας να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Η υγεία και η παιδεία είναι τα πρώτιστα αγαθά που δικαιούται ο κάθε πολίτης που πληρώνει φόρους και είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να τα εξασφαλίζει στους πολίτες της.


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας



Τριαντάφυλλος Σερμέτης Πέτρος Πριβαρτιτσάνης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Δήμος Αλμωπίας καλεί όλους τους τοπικούς φορείς, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αριδαίας καθώς και τους Προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας, τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε σύσκεψη, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου  και ώρα 17.00μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα της Αριδαίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών της Αλμωπίας και την υποβάθμιση της Αλμωπίας γενικότερα.
Η παρουσία στη σύσκεψη όλων των παραπάνω κρίνεται απαραίτητη.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Δημήτρης Πασόης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...