Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΟ;

Πόσα χρόνια ακούμε πως ο τάδε εφηύρε τη μέθοδο μέσω της οποίας τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν με νερό αντί για βενζίνη ή πετρέλαιο…

Συνεντεύξεις και βίντεο κυρίως σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα …

Έχετε ακούσει ποτέ οι εφευρέσεις αυτές να προχωράνε; Να βγαίνουν στη παραγωγή; Όχι.


Ένας απ’ αυτούς ο Stan Meyer(πρώτο βίντεο) δημιούργησε το τρόπο έτσι ώστε ένα αυτοκίνητο να κινείται για 100 μίλια με ένα γαλόνι νερού!

Το 1998 δηλητηριάστηκε και πέθανε και μια βδομάδα αργότερα το αυτοκίνητο που είχε δημιουργήσει ως δείγμα , χάθηκε…μαζί με τον εξοπλισμό του…Ο Stan είχε αναφέρει – καταγγείλει πως τον απειλούν πετρελαϊκές εταιρείες και πως δεν υποκύπτει στις απειλές τους…Τελικά υπέκυψε με άδοξο τρόπο…

Πρίν ένα χρόνο περίπου τα ελληνικά κανάλια είχαν προβάλλει έναν έλληνα ηλεκτρονικό , ο οποίος κατασκεύασε αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να κινηθεί 50 χιλιόμετρα με ένα ποτήρι νερό. Το 2012 θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή αυτοκινήτων με νερό…είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.


Σε καμία περίπτωση δε λέμε πως θα δηλητηριάσουν τον έλληνα εφευρέτη..

Αλλά περιμένετε εσείς να δείτε το 2012 αυτοκίνητα στους δρόμους τα οποία να χρησιμοποιούν νερό …

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Γιατί …κάποιοι δε θέλουν πράσινη ενέργεια , δε θέλουν πράσινο πλανήτη.

Άσε που όλα αυτά περί πράσινου πλανήτη είναι μια μεγάλη απάτη!


Πηγή http://www.infoblog.gr

και 'ενα πρόσφατο για να δούμε τη κατάληξη θα έχει..







ΕΛΛΗΝΙΚΟ Θαλασσινό νερό θα "κινεί" ηλεκτρικά αυτοκίνητα
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΔΕΤΣΗ




Θαλασσινό νερό θα "κινεί" ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Αθηνών και αφορά στην ολιστική μετατροπή συμβατικών αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά και στη βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ζάππειο.


Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού -αναπτυξιακού έργου «Μετατροπή Συμβατικών Αυτοκινήτων σε Ηλεκτρικά», με διακριτικό τίτλο City Battery Electric Car (CiBEC), Ευάγγελο Χριστοφόρου, Αν. Καθ. ΕΜΠ και το Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό . Το ερευνητικό έργο βασίζεται σε μια καινοτόμο μέθοδο ταχείας παραγωγής υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας από το πόσιμο, μη πόσιμο και θαλασσινό νερό. Το κόστος μετατροπής (για αυτοκίνητα μικρού κυβισμού) προβλέπεται στα 5.000 € - 7.000 €, ανά αυτοκίνητο, με κόστος χρήσης και συντήρησης μικρότερο από 1 € ανά 100 Κm, χωρίς την παραμικρή μόλυνση του περιβάλλοντος.


Η απόσβεση του ποσού για την μετατροπή γίνεται σε δυο χρόνια, με μέσο όρο κυκλοφορίας 30.000 χλμ/χρόνο. Το έργο εκπονείται με πολύ μικρό προϋπολογισμό, φιλοδοξεί να ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά στα θέματα κόστους μεταφοράς και ηλεκτρικής ενέργειας, να προσφέρει νέες ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και προοπτικές εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, δείχνοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα για την έξοδο από το τέλμα στο οποίο ευρίσκεται.




Ενδιαφέρον έχει να διαβάσετε και για την εταιρεία GENEPAX

Το μυστήριο της ιαπωνικής εταιρίας αυτοκινήτου “Genepax” (http://www.autoblog.gr/2010/08/18/genepax-mystery/)

δείτε το τρίτο βίντεο










ΠΗΓΕΣ...
http://www.infoblog.grhttp://conspiracyfeeds.blogspot.gr
http://ypogeia-drasi.blogspot.gr


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ...ΕΣΥ!


Το πρώτο σκαλοπάτι...Εσύ!




Χαμένος μέσα στον ρυθμό του Heaven και του Guns of Brixton από τους Nouvelle Vague, προσπαθώ να δω καθαρά...

Εάν είναι τυχαίο ότι γυρνάω συνέχεια σε καρμικές συναντήσεις ή είναι απλώς ένα ανεκπλήρωτο πείσμα, ένας εγωισμός...

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου....

Νιώθω ότι οι παρακάτω στίχοι του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη, έχουν γραφτεί για εμένα:

Μιά Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου· ένα πύρινο πουλί, πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει: "Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει!"

Εάν έχεις νιώσει αυτό το συναίσθημα, θα καταλάβεις ότι κανένα βιβλίο στον κόσμο πλην της "Ασκητικής", δεν θα μπορούσε να σου δώσει όλα εκείνα τα εργαλεία για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου...

Είναι από εκείνα που δεν μπορεί να σου πάρει κανένας. 

Τις σκέψεις σου, οι οποίες σου δίνουν το κίνητρο να σχεδιάζεις, να οραματίζεσαι, να ερωτεύεσαι, να δένεσαι....

Την ψυχή σου, αλλά ποιος είμαι εγώ που θα μιλήσει γι' αυτό....

Έχεις χάσει τον εαυτό σου, όταν προσπαθείς να βρεις την ευτυχία, καθοδηγούμενος από "ευφυή τίποτα".

Έχεις χάσει τον εαυτό σου, όταν δεν φοβάσαι να προσπαθήσεις για το κάτι παραπάνω.

Συμβιβάζεσαι και δέχεσαι χωρίς καμία σκέψη, ότι σου πλασάρουν ως σημαντικό, εκπομπές σκουπίδια.

Μην φοβάσαι να μιλήσεις και ν' αντιδράσεις.

Είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις, από τον τοίχο του σπιτιού σου....






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ 14-18 ΕΤΩΝ.


Μαθητές στο διάστημα με τον... "Οδυσσέα"
Να εξερευνήσουν το Διάστημα θα κληθούν σύντομα όσοι μαθητές αποφασίσουν να πάρουν μέρος στον πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Οδυσσέας» (Odysseus). 
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με θέματα πάνω στην αστρονομία και τη διαστημική και να δημιουργήσουν τις δικές τους εργασίες συνδυάζοντας έτσι τη μάθηση με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Οδυσσέας» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το 7ο Πρόγραμμα Πλαισίου υπό τον άξονα «Μελέτες και δραστηριότητες για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής διαστήματος». Συνδιοργανωτές είναι η Ελληνογερμανική Αγωγή και η έκθεση European Space Exro, ενώ υποστηρικτής του διαγωνισμού είναι η Ενωση Ελλήνων Φυσικών.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να εντάξει υπάρχουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως οι ερευνητικές εργασίες (projects) της Α” και Β” Λυκείου, σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο και να δώσει έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να διαγωνιστούν με συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός Οδυσσέας αφορά μαθητές μεταξύ 14 και 18 ετών από όλες τις χώρες της Ευρώπης και τους καλεί να αναπτύξουν εργασίες για το Διάστημα στηριζόμενοι στις γνώσεις τους, τη δημιουργικότητα αλλά και την κριτική τους σκέψη. Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να σχηματίσουν ομάδες από 2 έως 5 μέλη και να έχουν ως επιβλέποντα ένα εκπαιδευτικό. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες μπορούν να επιλέξουν να διαγωνιστούν σε μια από τις παρακάτω θεματικές κατηγορίες: Ηλιακό Σύστημα, Διαστημόπλοια – Σχεδιασμός Αποστολών, Εξέλιξη της Ζωής.

Ο Odysseus σε 5 βήματα

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε ομάδες από 2 ως 5 ατόμων και με έναν επιβλέποντα καθηγητή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα παρακάτω 5 βήματα:

1. Μπείτε στο επίσημο website του διαγωνισμού (www.odysseus-contest.eu/) και κάντε εγγραφή ώστε να καταχωρηθεί η ομάδα σας.

2. Μπείτε είτε στο επίσημο site του διαγωνισμού είτε στο ελληνικό website του διαγωνισμού (odysseus-greece.ea.gr/) και διαβάστε τις βασικές οδηγίες καθώς και την περιγραφή του διαγωνισμού.

3. Ξεκινήστε με τους μαθητές σας να ψάχνετε για το θέμα της εργασίας. Τόσο στο επίσημο όσο και στο ελληνικό website θα βρείτε links που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

4. Αφού καταλήξετε σε θέμα, κατεβάστε και μελετήστε τη φόρμα της εργασίας στα ελληνικά, δείτε τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω και ξεκινήστε να δουλεύετε την εργασία σας.

5. Αφού ολοκληρώσετε την εργασία, μπείτε στο επίσημο site του διαγωνισμού και υποβάλετε την εργασία σας.

Η λήξη της εγγραφής ομάδων θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου 2013 ενώ η υποβολή εργασιών θα ολοκληρωθεί μία ημέρα μετά, στις 15 του μήνα. Την 1η Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι νικητές σε εθνικό επίπεδο και στις 31 του ίδιου μήνα θα γίνει η ανακοίνωση των νικητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Απρίλιο.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΑΜΟΥΣ ΑΛΑ "ΑΘΩΝΙΚΑ".


Έχουν ξεφύγει τελείως. Διαφημίζουν στο εξωτερικό γάμους «αλά αθωνικά»!
Διαβάζουμε και αρνούμαστε να πιστέψουμε που μπορεί να φθάσει ο παραλογισμός ορισμένων.
Για να προσελκύσουν τουρίστες στη Χαλκιδική οι υπεύθυνοι του “MOUNT ATHOS AREA ORGANIZATION” (ξεχάσαν να βάλουν το "προ" που χρησιμοποιούν στα ελληνικά) προτείνουν σε νεαρά ζευγάρια να έλθουν στην περιοχή του Άθω για να παντρευτούν «αλά αθωνικά»!.

.......Μια νέα καμπάνια με σκοπό να πείσει τους μελλόνυμφους του εξωτερικού να ζήσουν όχι μόνο το μύθο τους στην Ελλάδα αλλά και το γάμο τους και μάλιστα «αλά αθωνικά» προωθεί ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω στη Χαλκιδική.

.......Μάλιστα ο εν λόγω Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προώθησε την καμπάνια του συμμετέχοντας πρόσφατα για δεύτερη φορά στη θεματική έκθεση «Balkanica Wedding Expo», στη Σόφια της Βουλγαρίας.

.......Εκατοντάδες μελλόνυμφοι επισκέφτηκαν το περίπτερο της Mount Athos Area, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή ως γαμήλιο προορισμό, ενώ πολλές κρούσεις πραγματοποιήθηκαν και από εκπροσώπους εξειδικευμένων τουριστικών πρακτορείων και διοργανωτές γαμήλιων ταξιδιών ή γραφεία οργάνωσης γάμων.

.......Μάλιστα, όπως ανέφερε η διευθύντρια Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω, Μαρία Παππά μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν ήδη κάποιες κρατήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις του είδους ενθουσιάστηκαν στην ιδέα να εντάξουν την περιοχή του Άθω και του Αριστοτέλη στα προγράμματά τους.
.......«Ως προς έναν βαθμό, η περιοχή μας έχει ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστή έξω ως γαμήλιος προορισμός, χάρη και στους πολλούς γάμους αλλοδαπών, που διοργανώνονται σε ξενοδοχείο της περιοχής» πρόσθεσε η κυρία Παππά.
.......Τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό θα προσκληθούν σε έναν παραδοσιακό -ακόμη και με γαϊδουράκια- γάμο στην Αμμουλιανή, ώστε να ζήσουν από κοντά την ιδιαίτερη εμπειρία αλά «Αθωνικά».

Πηγή: Αγιορείτικες Μνήμες

"ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΔΡ. ΜΟΡΩ".


«Δεν θέλω να αναστήσω τους Νεάντερταλ» δηλώνει τώρα ο γενετιστής του Χάρβαρντ
Δεν συγκρίνει τον εαυτό του με τον δρα Μορώ ο γενετιστής που προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του για την κλωνοποίηση Νεάντερταλ
Βερολίνο 
Τον γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση ότι ένας έγκριτος γενετιστής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επιθυμεί να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο του Νεαντερταλ. Η είδηση ανέφερε ότι ο Τζορτζ Τσερτςαναζητεί μια εθελόντρια που θα λειτουργήσει ως παρένθετη μητέρα για να φέρει στον κόσμο ένα μωρό Νεάντερταλ. Ο Τσερτς μετά τον σάλο και τις συζητήσεις που προκλήθηκαν επανήλθε σήμερα υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα… κακής μετάφρασης.
Ο σάλος και η απάντηση
Ο γενετιστής έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στο οποίο ανέφερε ότι έχει στη διάθεση του DNA από Νεάντερταλ, αρκετό για να μπορεί να γίνει μια προσπάθεια κλωνοποίησης. Η δήλωση που του αποδόθηκε και προκάλεσε όλον αυτόν τον θόρυβο ήταν η εξής: «Έχω ήδη καταφέρει να απομονώσω αρκετό DNA [του ανθρώπου του Νεάντερταλ] από απολιθωμένα οστά [...] Τώρα το μόνο που χρειάζομαι είναι μια περιπετειώδης γυναίκα».
Ο Τσερτς ισχυρίζεται τώρα ότι δεν είπε πως αναζητεί μια εθελόντρια για να κλωνοποιήσει έναν Νεάντερταλ αλλά ότι υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το αν και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει μια τέτοια προσπάθεια. Είπε ότι έμεινε έκπληκτος όταν το τηλέφωνο του άρχισε να χτυπάει συνεχώς και να τον καλούν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο για να μιλήσει για το θέμα. Τότε λέει ότι κατάλαβε πως είχε γίνει παρερμηνεία ή καλύτερα κακή μετάφραση των όσων είχε πει.
«Δεν είμαι ο δρ. Μορώ» δηλώνει τώρα ο Τσερτς αναφερόμενος στον επιστήμονα που εμπνεύστηκε ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς και ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Μάρλον Μπράντο. Ο δρ. Μορώ ζούσε απομονωμένος σε ένα νησί και δημιουργούσε υβρίδια ανθρώπων και ζώων. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι ο γενετιστής προσπαθεί τώρα να «μαζέψει» λίγο τη δήλωσή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε.



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΚΑΤΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ".



Καταξιώνονται τα "Προμαχιώτικα Νέα" στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού, καθώς επίσης και σε πολλούς δημόσιους φορείς.
 Ήδη έχουμε μπει στους πίνακες αποδεκτών ανακοινώσεων  πολλών οργανισμών και φορέων και η σελίδα μας έχει σταθεροποιηθεί σε ένα σεβαστό αριθμό επισκεπτών κάθε ημέρα.
Με τα ταπεινά μέσα που διαθέτουμε, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε στην καλύτερη ενημέρωση και στην ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και επίσης στην ανάδειξη των πολλών θετικών πλεονεκτημάτων της.
Η ιστοσελίδα μας λειτουργεί πάντα σε ερασιτεχνική βάση, χωρίς να βασίζεται σε διαφημίσεις και χορηγίες, μένοντας πάντα αδέσμευτη , μακριά από σκοπιμότητες κάθε είδους. Η μόνη μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη και βοήθεια του ευλογημένου μας τόπου.

Μια απόδειξη της αναγνωρισιμότητας του ιστολογίου και η καταξίωσή του, είναι και η πρόσκληση του δήμου Αλμωπίας για να συμμετέχουν τα "Π.Ν." στην Α' φάση της επιλογής των υποψηφίων για το έμβλημα του δήμου Αλμωπίας.
Δείτε την τιμητική πρόσκληση που μας απέστειλε ο δήμος...

Η ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.



Ευρεία σύσκεψη για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στην Π.Ε. Πέλλας με τη συμμετοχή του νέου Περιφερειάρχη

Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας: Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές αντιλήψεις. Ζητώ να προχωρήσουμε μαζί γρήγορα και αποτελεσματικά 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με αντικείμενο τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στην Π.Ε. Πέλλας με τη συμμετοχή του νέου Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη πάτερ Μάξιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα, Ι. Ανδρίτσος και Μ. Καραμάνης, οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Πασόης, Δ. Γιάννου, Γ. Στάμκος και Γ. Χοΐδης, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Π.Κ.Μ. κα. Α. Ωραιοπούλου συνοδευόμενη από στελέχη της υπηρεσίας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Δ. Αδαμίδης και Κ. Κούγκας, ο Διευθυντής του Τελωνείου Σκύδρας κ. Φ. Κατσάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ι. Κιοσέογλου, ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Όραμα κ. Λ. Σιάντσης, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων της Περιφέρειας και δημοσιογράφοι. 

Η συνάντηση ξεκίνησε με την σύντομη και περιεκτική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη νέα «περιφερειακή νοοτροπία» την οποία προτίθεται να αναπτύξει. Μίλησε για μία νέα σελίδα στην Περιφέρεια στην οποία «θα στηριχθούμε σε πολύ δουλειά και σε λίγα λόγια». Το νέο μοντέλο το οποίο υπηρετεί την ανάπτυξη και το σύνολο της Περιφέρειας, έχει δύο πυλώνες. Τον αναπτυξιακό, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με αυξημένες αρμοδιότητες για τους Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι, εκτός από τις γεωγραφικές αρμοδιότητες, αποκτούν επιπλέον και θεματικές. Δεύτερος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και η παροχή προηγμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Βασικό στοιχείο στον τομέα αυτό διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες ενώ σημαντικά έργα που προωθούνται είναι η δημιουργία υπηρεσιών μίας στάσης και η ηλεκτρονική υπογραφή. Κεντρικός στόχος της συνάντησης, όπως τόνισε, είναι «να δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε». 

Ακολούθησε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενιαίας διαχείρισης της ανάπτυξης και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Ακόμη, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρώτων δύο χρόνων διακυβέρνησης και την εικόνα των ενταγμένων και υπό διεκδίκηση έργων στα επιμέρους αναπτυξιακά προγράμματα. Το έργο των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών προωθείται με την ολοκλήρωση της μελέτης των τεχνικών έργων για ένταξη στο ΕΣΠΑ ως “overbooking”. Η πλειονότητα των ενταγμένων έργων της Π.Ε. Πέλλας στο ΕΣΠΑ ολοκληρώνονται ενώ για όσα υπήρξαν καθυστερήσεις έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα (όπως το αντιπλημμυρικό έργο στο Τσιναρλί που επαναδημοπρατείται). 

Η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής κα. Ωραιοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα έργα της Περιφέρειας και των Δήμων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και συνεχάρη τους τοπικούς φορείς οι οποίοι έχουν επιδείξει μεγάλη ικανότητα στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων κατά την πορεία του προγράμματος και τόνισε ότι έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος απένταξης έργου και να απορροφηθούν τα κονδύλια εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Αναφέρθηκε ακόμη στους κεντρικούς άξονες που προτείνει η Περιφέρεια για τη νέα προγραμματική περίοδο. Κεντρικός στόχος του νέου προγράμματος 2014-2020 είναι να υπάρξει σύγκλιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση.  Συγκεκριμένα η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και των Περιφερειακών Συμβούλων. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την ακριτικότητα του Δήμου και των επιπτώσεων της κρίσης στην αλματώδη τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε το Λουτράκι τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε να προωθηθεί η οδική σύνδεση της Αλμωπίας με το Χιονοδρομικό, να προχωρήσει η οδική σύνδεση με τη FYROM και η δημιουργία τελωνείου με τη γείτονα χώρα και να σταματήσει η άκριτη αναστολή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών που εξυπηρετούν την Αλμωπία. Στο σημείο αυτό ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης έχει εξαγγείλει την αξιολόγηση των δημόσιων δομών εντός του 2013 και πάγια θέση του είναι να μην γίνει καμία συγχώνευση υπηρεσιών πριν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη αξιολόγηση. Ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή και την ανάγκη να προχωρήσουν περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Δήμαρχος Πέλλας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών, των αγαθών και την τουριστική ανάπτυξη ενώ ο Δήμαρχος Σκύδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου. 

Από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, η κα. Ζωγράφου τόνισε τη σημασία αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας και την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αγροτική οικονομία η οποία αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Ανδρίτσος τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την οποία επιζητούν οι πολίτες από τους πολιτικούς ενώ ο κ. Νουσηκύρου ζήτησε την ανάπτυξη στενότερης σχέσης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς επίσης και την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Περιφέρειας. Η κα. Καράμπελα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας οι οποίες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραμάνης επικρότησε τη νέα αντίληψη για ενιαία αναπτυξιακή προσέγγιση στην Περιφέρεια. 

Ο Διευθυντής του Τελωνείου Σκύδρας παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την θεαματική αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2012, 205 εκατομμύρια κιλά εμπορευματικών αγαθών φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν με 10.000 φορτηγά προς τις αγορές των τρίτων χωρών. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 660% από το 2009 και αντίστοιχη είναι η αύξηση σε αξίες (ευρώ). Το συγκεκριμένο στοιχείο αναδεικνύει την «επανάσταση» στις εξαγωγές που ζει η Πέλλα το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη μία πλευρά, ταυτόχρονα τονίζει τις ανάγκες για βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αυτού εμπορευματικού φόρτου από την άλλη. 

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί η Αναπτυξιακή (Leader, ΟΠΑΑΧ, Interreg, ΤΟΠΣΑ, κ.ά) με προϋπολογισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έφεραν την Αναπτυξιακή Πέλλας μεταξύ των πρώτων εταιριών σε επίπεδο Π.Κ.Μ. και πανελλαδικό επίπεδο στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λ. Σιάντσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο εύρος προγραμμάτων που υλοποιεί το Κέντρο και στο συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει για την υλοποίηση των δράσεων του Κοινωνικού Δικτύου Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και φορέων. 

Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης των σχολικών κτιρίων και υποδομών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε ο Περιφερειάρχης.  

Ο ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός της Ανάπτυξης κ. Ανέστης Παπαδάκης χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο ως μία πολιτική μεταρρύθμιση. Μετά από την κατάργηση των Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», με την Απόφαση του Περιφερειάρχη καταργούνται οι Νομαρχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τζιτζικώστας, κλείνοντας τη συνάντηση, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τις εποικοδομητικές εισηγήσεις τους. «Μόνο ενωμένοι και σε συνεργασία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η πατρίδα και η κοινωνία το απαιτούν. Στο νέο ξεκίνημα, σας θέλω δίπλα μου. Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές αντιλήψεις. Ζητώ να προχωρήσουμε μαζί, γρήγορα και αποτελεσματικά», ήταν ο επίλογος για τη συνάντηση από τον κ. Περιφερειάρχη. Ο κ. Περιφερειάρχης ευχαρίστησε επίσης και συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για το υψηλό επίπεδο της συνάντησης ενώ ακολούθησε η παράθεση συνέντευξη τύπου στο Κέντρο των «Καταρρακτών» της δημοτικής επιχείρησης Έδεσσας. 

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.



Κοπή βασιλόπιτας εργαζομένων Π.Ε. Πέλλας παρουσία του νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα   

Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας προς εργαζομένους: Είστε οι συνεργάτες μας. Καλή δύναμη και επιτυχία στο νέο ξεκίνημα  

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας των εργαζομένων, παρουσία του νέου Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή το τελευταίο διήμερο. 

Με την ευκαιρία ο νέος Περιφερειάρχης, σε σύντομο χαιρετισμό του, παρουσίασε ένα πλαίσιο εργασίας και συνεργασίας για τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο κεντρικοί πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την ποιότητα της εργασίας των στελεχών. Με βάση το νέο οργανόγραμμα είναι σημαντικό να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις των εργαζομένων. Το δεύτερο στοιχείο είναι η εντιμότητα, τομέας στον οποίο «δεν πρόκειται να δεχθεί καμία έκπτωση», όπως τόνισε ο κ. Περιφερειάρχης. Η δοκιμασία την οποία βιώνουν οι πολίτες λόγω των επιπτώσεων της κρίσης έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αντοχών τους στη διαιώνιση της κακοδιοίκησης. Τονίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικότητας στο έργο όλων των στελεχών, χρησιμοποίησε μία μεταφορά: Η δημόσια διοίκηση είναι σαν πυραμίδα. Αν η βάση της πυραμίδας «γονατίσει» τότε καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα. 


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του νέου Περιφερειάρχη. Επίσης, υγεία και φώτιση σε όλους τους εργαζόμενους. «Έχουμε μία δύσκολη χρονιά μπροστά μας αλλά με καθημερινή προσπάθεια και συντονισμένη συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι πολίτες θέλουν να δουν συγκεκριμένα σημεία βελτίωσης της καθημερινότητάς τους και στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τις τοπικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης. 

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε από τον πάτερ Μάξιμο ο οποίος ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες της ηγεσίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων.  

Το φλουρί έτυχε ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων κ. Λάζαρος Καραπαναγιωτίδης. Ευχή και ελπίδα όλων είναι ο τομέας των τεχνικών έργων να είναι τυχερός φέτος και να δούμε την υλοποίηση πολλών αναπτυξιακών έργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. 

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ.


15Του Κων/νου Δωρ. Μουρατίδου Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα τα τελευταία χρόνια είναι και αυτό των αμβλώσεων. Πολλές απόψεις, από αντίθετες ομάδες τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για το αν είναι φόνος, αν η γυναίκα είναι ελεύθερη να διαθέτει το σώμα της όπως αυτή θέλει.

Το κύριο όμως ερώτημα που πρέπει να τεθεί και να απαντηθεί, και από εκεί εξαρτώνται όλα είναι: Αν το έμβρυο είναι ανθρώπινη ζωή ή όχι. Από την απάντηση αυτή εξαρτάται η στάση της Ηθικής έναντι των εκτρώσεων.

Εδώ θα αναλύσουμε ενδελεχώς το θέμα, και θα αποδείξουμε -όχι εμείς- αλλά οι επιστήμονες και οι ειδήμονες ότι η έκτρωση είναι φόνος....

Σήμερα στην εποχή μας, στην εποχή του Ορθολογισμού ζητείται η γνώμη της επιστήμης. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην επιστήμη.

Σε πολλά θέματα έχουμε την επιστήμη, αλλά και κάτι παρά πάνω από αυτή, τις διδασκαλίες της Εκκλησίας, της Θεολογίας, έχουμε υπερφυσικά φαινόμενα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύσει η επιστήμη και να δώσει απάντηση διότι δεν δύναται.

Στο συγκεκριμένο όμως θέμα -δυστυχώς για τους οπαδούς της εκτρώσεως- θα αποδείξουμε επιστημονικά, ότι η άμβλωση είναι δολοφονία, και μάλιστα μιας αθώας ύπαρξης, η οποία δεν έβλαψε κανένα.

Ας ξεκινήσουμε την έρευνά μας, λέγοντας τι λέγουν η Γενετική, Βιολογία, Εμβρυολογία για την άμβλωση.

Γενετική - Βιολογία - Εμβρυολογία.
Το 1981, η υποεπιτροπή της Αμερικάνικης Γερουσίας, ζήτησε την γνώμη των κορυφαίων επιστημόνων. Οι εφτά εξ αυτών του Yale, Rosenberg, έθεσε το θέμα ως μεταφυσικό και θρησκευτικό, δηλαδή συμφώνησε αλλά με βάση την Θεολογία.

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι την στιγμή κατά την οποίαν 23 χρωμοσώματα του σπερματοζωαρίου ενωθούν με τα 23 χρωμοσώματα του ωαρίου, δημιουργείται ένας νέος ανθρώπινος οργανισμός, διαφορετικός από τους γεννήτορες του. Το έμβρυο από την ηλικία του 1-1,5 μηνός, παρουσιάζει τα ανθρώπινα σωματικά χαρακτηριστικά. Στις 3 εβδομάδες το έμβρυο γίνεται μόνο 2,5 χιλιοστά μήκος, έχει τις καταβολές ματιών, πνευμόνων, στομάχου, σπονδυλικής στήλης και καρδιάς. Η καρδιά του χτυπά ήδη, από την 18η μέρα. Μετά τους 2,5 μήνες δεν δημιουργείται κανένα νέο όργανο, απλώς αυξάνει ότι υπάρχει.

Ο dr. Ernest Huant λέγει: Το γονιμοποιημένο ωάριο, δεν είναι μία απλή κυτταρική μάζα. Είναι πλήρης ζωή μίας ανθρώπινης υπάρξεως.

Ο Ολλανδός βιοχημικός Schopping απέδειξε ότι, 48 ώρες μετά την γονιμοποίηση, μια νέα ζωή ερχόταν να προστεθεί σ' εκείνη του μητρικού οργανισμού.

To 1976, ένας Ιάπωνας απέδειξε την καθησυχαστική επίδραση μίας εγγραφής των χτύπων της καρδιάς στα ανήσυχα νεογέννητα. Ο σχετικός δίσκος είχε τεράστια επιτυχία (οι παραγωγοί του θησαύρισαν).

Πρόσφατη μελέτη δύο Αμερικανών ειδικών γιατρών -του ζεύγους Wilke- με τίτλο «ABORTION HOW IT IS», την οποίαν συνοδεύουν 30 έγχρωμες διαφάνειες λέγει: ότι με την έκτρωση φονεύεται ένα πλήρες αυξανόμενο ανθρώπινο ον, του οποίου η καρδιά χτυπά την 8η εβδομάδα (στην μαγνητοταινία ακούγονται οι χτύποι).

Οπαδοί της Έκτρωσης
Οι οπαδοί της εκτρώσεως παρασιωπούν ότι η έκτρωση καταστρέφει ένα ανθρώπινο ον. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Grutfmaeher Προέδρου της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Οικογενειακού Προγραμματισμού. Το 1967 δημοσίευσε μία μελέτη υπέρ της νομιμοποιήσεως της εκτρώσεως, τηρώντας απόλυτη σιγή για το πότε αρχίζει η ανθρώπινη ζωή. Το μειονέκτημα του κυρίου Προέδρου είναι ότι ο ίδιος αυτοδιαψεύσθηκε αφού είχε το 1933 εκδόσει ένα βιβλίο στο οποίο αναγνώριζε την σύλληψη σαν την αρχή της ανθρώπινης ζωής.

Οι οπαδοί της νομιμοποιήσεως των εκτρώσεων και στα κράτη που δεν έχουν αποποινικοποιηθεί, αντελήφθησαν ότι δε μπορούν να στηρίζονται στο «μη ανθρώπινο» του εμβρύου, και δημιούργησαν άλλη επιχειρηματολογία: Δηλαδή ότι το έμβρυο δεν είναι ανθρώπινη ζωή ποιότητας που να αρχίζει να ζει...

Σύμφωνα με το επιχείρημα αυτό, πρέπει να αρνηθούμε το δικαίωμα της ζωής και στο νεογέννητο και στο καθυστερημένο παιδί. Άρα και ο φόνος του νεογέννητου δεν πρέπει να θεωρείται φόνος.

Οι φεμινίστριες υποστηρίζουν ότι:
Πρώτον, κάθε γυναίκα δικαιούται, «να εξουσιάζει το σώμα της». Η έκτρωση όμως καταστρέφει έναν άλλο άνθρωπο. Ένα άλλο αυτεξούσιο ον. Η ζωή ανήκει στον άνθρωπο που την έχει, δηλαδή στο έμβρυο και όχι σ' εκείνη μέσω της οποίας αναπτύσσεται δηλαδή της μητέρας.

Δεύτερον, αν οι αμβλώσεις αποποινικοποιηθούν, θα σταματήσουν οι παράνομες εκτρώσεις. Στο Δημογραφικό Συνέδριο του Βελιγραδίου το 1966, υπολογίσθηκε ότι γίνονται παγκοσμίως τον χρόνο 30.000.000 εκτρώσεις. Από αυτές τα 29.000.000 είναι παράνομες παρόλο που δεν υπήρχε ποινική δίωξη στα κράτη όπου γίνονταν, και μόνο το 1.000.000 έγινε για θεραπευτικές περιπτώσεις.

Τρίτον, υποστηρίζουν ότι πολλές φορές η εγκυμοσύνη, εγκυμονεί τρομερούς κινδύνους για την υγεία της γυναίκας, άρα η αποφυγή της γέννησης θα εξασφαλίσει στη σύζυγο άκρα υγεία και μακροβιότητα.

Η έκτρωση δημιουργεί τρομερά προβλήματα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, π.χ. Φλεγμονή γεννητικών οργάνων, θρομβοφλεβίτιδες, στείρωση, χαλάρωση στομίου. Πολλές φορές επέρχεται και ο θάνατος.

Αλλά και οι επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία είναι τεράστιες. Πολλές παθαίνουν σοβαρά προβλήματα ψυχοπάθειας. Είναι αποδεδειγμένο ότι τις περισσότερες φορές που παρουσιάζονται ψυχικές διαταραχές και ψυχοπάθειες, πίσω υπάρχει ένας γυναικολόγος και μία έκτρωση. Το 30% της ψυχικής τους υγείας γίνεται ψυχοπαθητικό.

Τέταρτον, κακό για την γυναίκα σωματικά δεν είναι μόνο η άμβλωση, αλλά και η παρεμπόδιση της συλλήψεως, γνωστή υπό το όνομα «νεομαλθουσιανισμός». Ο Malthus, Άγγλος οικονομολόγος υποστήριξε ότι η αύξηση του πληθυσμού της γης είναι μεγαλύτερη από την απόδοση του εδάφους σε τρόφιμα. Άρα πρέπει να περιορισθεί ο αριθμός των γεννήσεων, με την αποχή των γεννήσεων ή με την εξόντωση του προϊόντος. Κατά τον Μαλθουσιανισμό μεταβάλλονται τα συζυγικά σπλάγχνα σε στείρα.

Ο dr. Sutherland, Άγγλος γυναικολόγος λέει: «Οι γυναικολόγοι κατόπιν παρατήρησης κατέληξαν ότι η αποφυγή συλλήψεως είναι αιτία νευρώσεως, νευρασθένειας και όγκων στη γυναίκα».

Πέμπτον, άλλη αιτία. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται 400.000 αμβλώσεις, επομένως πρέπει να νομιμοποιηθούν. Αυτός δεν είναι λόγος για να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις, διότι και πολλές κλοπές υπάρχουν, και φοροδιαφυγή και ναρκωτικά. Είναι πραγματικά γεγονότα αλλά είναι αδύνατο να υποστηριχτεί η νομιμοποίηση τους.

Έκτον, άλλοι μιλούν για νομιμοποίηση, διότι μι¬λούν για περιπτώσεις βιασμών. Οι περιπτώσεις βιασμού είναι ελάχιστες και δεν μπορούν ν' αποτελέσουν κριτήριο για νομιμοποίηση.

Έκτρωση και νόμος 821/1978
Στις 15/9/1978 νομιμοποιήθηκαν με προϋποθέσεις οι αμβλώσεις. Στο άρθρο 5 παρ. 3 του νόμου 821/1978 προβλέπεται: «Επιτρέπεται η άμβλωσις μέχρι και της 20ης εβδομάδος όπου ήθελον διαπιστωθεί σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου με αποτέλεσμα τη γέννηση πα¬θολογικών νεογνών. Επίσης σε περιπτώσεις κινδύνου της ψυχικής υγείας της μητέρας, διαπιστωμένου όμως από ψυχίατρο που εργάζεται σε ίδρυμα δημοσίου δικαίου».

Μπορούμε να κατατάξουμε την παγκόσμια ισχύουσα Νομοθεσία σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
α) Σε χώρες που μόνο σε περίπτωση κινδύνου της ζωής της εγκύου επέτρεψαν την έκτρωση.
β) Σε χώρες που την επιτρέπουν για ψυχοπαθολογικές αιτίες, καθώς επίσης και για ανθρωπιστικούς λόγους π.χ. Κύπρος (βιασμός).
γ) Στις χώρες όπου οι εκτρώσεις «είναι ελεύθερες» αν και σε καμμία χώρα ο νόμος δεν δίνει πλήρη ελευθερία.

Οι εκτρώσεις στην Ελλάδα είναι 400.000 τον χρόνο. Δηλαδή κάθε χρόνο καταστρέφεται μία ολόκληρη πόλη όπως η Πάτρα. Στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» στις 1000 γυναίκες, οι 374 είχαν κάνει από 1 ως 3 εκτρώσεις. Βρέθηκε δε μία γυναίκα με 45 εκτρώσεις!!!

Ο καθηγητής της Ψυχιατρικής και Γυναικολογίας Bernstein συνοψίζει την μαρτυρία του σε ειδική επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας λέγοντας: «Δεν υπάρχουν ψυχιατρικές ενδείξεις για την θεραπευτική έκτρωση, διότι αυτή δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία για την ασθενή και απλώς σκοτώνει μωρά».

Ο Ιπποκράτης, στον όρκο του λέγει: «Ουδέ γυναικί πεσσόν φθόριον δώσω».

Θέση της Εκκλησίας
Όλες οι θρησκείες δεν επικροτούν την άμβλωση. Η θέση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας διατυπώνεται στην εγκύκλιο της 14/10/1937. Η ζωή δεν ανήκει στον επίγειο πατέρα ή μητέρα αλλά στον Θεό. Ρητή η εντολή του Θεού «Ου φονεύσεις».

Η έκτρωση είναι φόνος. Οι σύζυγοι γίνονται παιδοκτόνοι αντί να είναι γονείς διότι υπηρετούν στη φθορά και τον θάνατο αντί να δίνουν στη ζωή.

Το παγκόσμιο Συνέδριο των Χριστιανικών εκκλησιών, στη Στοκχόλμη, καταδικάζει και τον «Νεομαλθουσιανισμό» όπου τα συζυγικά σπλάχνα γίνονται στείρα, οι σύζυγοι απαρνούνται τον προορισμό τους δηλαδή το να γίνονται γονείς και ο γάμος μετασχηματίζεται σε «παλλακεία»....

Μπροστά στην έκτρωση
Ο άθεος Αμερικανός Καθηγητής NATHANSON που διαδραμάτισε κύριο ρόλο υπέρ της εκτρώσεως κάποια στιγμή μεταμελήθηκε και άλλαξε γνώμη. Παρουσίασε δε μια εικοσάλεπτη βιντεοταινία μιας πραγματικής εκτρώσεως ενός εμβρύου, 10 εβδομάδων. Ιδού η δραματική περιγραφή του ιδίου του NATHANSON:

«...όταν η άκρη του απορροφητήρα κτυπά τον αμνυακό σάκκο, το παιδί αναπηδά. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι επιθετικό γίνεται και αναπηδά μακριά. Τη στιγμή που το άκρο τον απορροφητήρα αρχίζει να κινείται το έμβρυο το καταλαβαίνει και αρχίζει να αναρριχάται στην κορφή της μήτρας. Μπορείς να δεις το στόμα του να ανοίγει σε μια σιωπηλή κραυγή, την καρδιά να επιταχύνει τον ρυθμό της, τα άκρα να κινούνται γρηγορότερα, το παιδί να γυρίζει ταχύτατα ακόμη και η αναπνοή να αυξάνεται. Το δράμα τελειώνει με τον διαμελισμό του παιδιού μπροστά στα μάτια σου».

Η ακαταμάχητη επίδραση μιας τέτοιας ταινίας φαίνεται να έχει επιδράσει πάνω στους ίδιους τους γιατρούς. Ο NATHANSON που έκανε ο ίδιος χιλιά¬δες εκτρώσεις και ήταν προετοιμασμένος τι θα δει, λέει, ότι αισθάνθηκε ναυτία όπως και ο γιατρός που έκανε την έκτρωση, όταν προς αυτήν είδε στην οθόνη τι ακριβώς έκανε. Ο τελευταίος δεν στράφηκε άλλη φορά στην οθόνη κατά την διάρκεια της έκτρωσης και με πολύ κόπο τον έπεισε ο NATHANSON να δει αργότερα την ταινία για να τον βοηθήσει στην περι-γραφή. Τελικά ο γιατρός που έκανε την έκτρωση δεν δέχθηκε πια να αμβλώσει γυναίκα.

Συνέπειες της εκτρώσεως
Οι συνέπειες της εκτρώσεως είναι οι κάτωθι:
1. Δημογραφικές. Ένας τομέας νευραλγικός, ένας κίνδυνος που η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πολύ. Κατέχουμε την Δεύτερη θέση περισσοτέρων εκτρώσεων μετά την Ιαπωνία. Οι στατιστικές για την Ελλάδα είναι τρομερά ανησυχητικές. Το 2000 μ.Χ. η Τουρκία θα έχει 60.000.000 πληθυσμό και η Ελλάδα 11.000.000.

2. Ενθάρρυνση της νεολαίας στην ανευθυνότητα.

Ενθαρρύνει την ανευθυνότητα της νεολαίας απέναντι στην «Νέα Ζωή» που είναι δυνατόν να προέλθει από την ανεξέλεγκτη σεξουαλική της δραστηριότητα.

3. Η εκμετάλλευση του εμβρύου. Σε αρκετά κράτη έγιναν πειράματα με ζωντανά έμβρυα από εκτρώσεις με καισαρική τομή.

Χρησιμοποιούνται δε νεκρά έμβρυα σε βιομηχανίες καλυντικών κυρίως στη Γαλλία. Ο Γερμανός βουλευτής της ΕΣΣΗΣ ΡΑΙΣΛΕΡ κατήγγειλε ότι σε ορισμένες κλινικές στη Γαλλία και Γερμανία πληρώνουν τις γυναίκες να κάνουν έκτρωση με καισαρική τομή και χρησιμοποιούν τα έμβρυα για πειράματα. Κατήγγειλε επίσης εμπόριο βρεφών για τις βιομηχανίες καλλυντικών.

Διεθνής αντιμετώπιση της εκτρώσεως
Βλέπουμε στις μέρες μας διαμαρτυρίες για την θανατική καταδίκη και αιτήσεις για να καταργηθεί η ποινή του θανάτου η οποία αφορά στο κάτω-κάτω έναν άνθρωπο ο οποίος έφταιξε. Ενώ οι ίδιοι άνθρωποι ζητούν με πάθος την νομιμοποίηση των εκτρώσεων για ένα αθώο άνθρωπο. Πώς ζητούν από τη μία μεριά θάνατο και από την άλλη ζητούν την κατάργηση του;

1. Η Διεθνής Κοινότητα καταδικάζει τις εκτρώσεις. Στις εργασίες της για τον πληθυσμό η Β' Διεθνής Συνέλευσις η οποία έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμ.. Εθνών λέει: «Καλούνται όλες οι Κυβερνήσεις αμέσως να λάβουν κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποφύγουν την έκτρωση, η οποία σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να προτείνεται ως μέθοδος Οικογενειακού Προγραμματισμού».

2. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να χαράξει ένα πρόγραμμα για μείωση του αριθμού των εκτρώσεων.

3. Η Διακύρηξη του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του «παιδιού»: που επικυρώθηκε το 1949 «...το παιδί λόγω ελλείψεως φυσικής και διανοητικής ωριμότητος έχει ανάγκη ειδικής προστασίας, φροντίδας τόσο προ όσο και μετά τη γέννησή του...».

Οι πολιτισμένες χώρες ενδιαφέρονται πρώτα για τη μητρότητα και μετά για την άμβλωση. Ο ΜΙΤTERAN έδωσε 300.000 δρχ. για το τρίτο παιδί. Η Γερμανία δίνει 200.000 δρχ. στις εγκύους. Στην Ελλάδα δίνεται επίδομα στις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί.

Είναι τραγικό ότι η Ελλάδα τη φορά αυτή κινδυνεύει από την Ελληνίδα. Ας κλείσουμε την έρευνα αυτή με μία ευχή.

Ναι στη δημιουργία της ζωής, όχι στη δολοφονία των ανυπεράσπιστων ατόμων. Των ατόμων εκείνων που δεν έχουν απολύτως καμμία δυνατότητα να αμυνθούν. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΜΕΛΑΜΙΝΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ!


1Η χημική ουσία μελαμίνη, που έχει ενοχοποιηθεί για τον θάνατο μωρών στην Κίνα, όταν μόλυνε βρεφικό γάλα, μπορεί επίσης να διαρρέει από τα πιάτα και τα άλλα επιτραπέζια σκεύη στις τροφές, ιδίως όταν αυτές τρώγονται καυτές, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως η μελαμίνη είναι όντως επιβλαβής στις ποσότητες που ανιχνεύθηκαν σε εθελοντές, οι οποίοι έφαγαν καυτή σούπα από μπολ μελαμίνης. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσία-Φανγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου Καοχσιούνγκ της Ταϊβάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέφεραν ότι «τα σκεύη μελαμίνης μπορεί να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες μελαμίνης, όταν χρησιμοποιηθούν για το σερβίρισμα καυτών φαγητών».

Οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες ζήτησαν από έξι εθελοντές 20 έως 27 ετών να φάνε καυτή σούπα (με αρχική θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου) από μπολ μελαμίνης, ενώ άλλοι έξι έφαγαν από κεραμικά μπολ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα ούρα των 12 ατόμων. Σε επόμενη φάση, οι δύο ομάδες των έξι ατόμων αντάλλαξαν τα σκεύη από τα οποία έφαγαν τη σούπα, ενώ ακολούθησε πάλι έλεγχος ούρων.

Η ανάλυση έδειξε ότι στα ούρα όσων είχαν φάει από σκεύος μελαμίνης, υπήρχαν κατά μέσο όρο 8,35 μικρογραμμάρια μελαμίνης έναντι 1,31 μικρογραμμαρίων στα ούρα όσων είχαν φάει από τα κεραμικά σκεύη.

Οι ερευνητές δεν μελέτησαν τις τυχόν επιπτώσεις για την υγεία από την αυξημένη παρουσία της μελαμίνης, ούτε είναι σαφές αν και κατά πόσο αυτά τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας στα ούρα οδηγούν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο οργανισμός κατακρατεί την αυξημένη μελαμίνη σε βάθος χρόνου.

Οι μεγάλες δόσεις μελαμίνης -η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται σε ορισμένα σκεύη, πλαστικά, βιομηχανικά επιχρίσματα και λιπάσματα- είχαν θεωρηθεί υπεύθυνες για τον θάνατο έξι μωρών στην Κίνα το 2008, ενώ είχαν στείλει στο νοσοκομείο άλλα 50.000 περίπου λόγω βλάβης στα νεφρά τους.Σε χαμηλές δόσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελαμίνη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρολογικά προβλήματα τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Πάντως, ο ειδικός στις παθήσεις των νεφρών Κρεγκ Λάνγκμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, δήλωσε ότι η ταϊβανέζικη έρευνα, αν και εγείρει ενδιαφέροντα ερωτηματικά και ανησυχίες, στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύει τίποτε. Είπε όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για τις μακροπρόσθεσμες βιολογικές επιπτώσεις της μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Τα μωρά (σ.σ. στην Κίνα» που μολύνθηκαν, είχαν πολύ χαμηλή νεφρική λειτουργία λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Είναι σίγουρο ότι η απότομη μόλυνση από μια υπερβολική ποσότητα μελαμίνης είναι διαφορετικό πράγμα από μια μακρόχρονή έκθεση σε αυτήν» τόνισε. Για προληπτικούς λόγους όμως, όπως είπε, όποιος έχει τη δυνατότητα επιλογής, θα μπορούσε να αποφεύγει να αγοράζει σκεύη μελαμίνης, η οποία αντιδρά ειδικά με ορισμένα όξινα φαγητά και με τους φούρνους μικροκυμάτων.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;


Το στίγμα της ψυχικής νόσου έχει ηλικία αιώνων στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας. Ίσως και μόνο αυτό το γεγονός να είναι μια αιτία της διαχρονικής επίμονης παρουσίας του σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής συναναστροφής. Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι γενικώς παραδεκτό ότι το στίγμα βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε υψηλά επίπεδα και τουλάχιστον σε υψηλότερα από αυτά των «δυτικών» χωρών.
Ως στίγμα ορίζεται το σύνολο των ανεπιθύμητων, απαξιωτικών και δυσφημιστικών χαρακτηρισμών που αποδίδονται σε ένα άτομο και του στερούν το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής,ενώ παράλληλα το αναγκάζουν να προβαίνει συνεχώς σε συμπεριφορές απόκρυψης των αιτίων που προκαλούν αυτή την αντιμετώπιση.
Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί υπάρχει το στίγμα.Ο κύριος λόγος είναι δυο απλές λέξεις με τεράστιο όμως βάρος η κάθε μία : Προκαταλήψεις και στερεότυπα. Τα στερεότυπα είναι αντιλήψεις που κανείς θεωρεί αυτονόητες και συχνές, χωρίς όμως να κάνει καμία κριτική επεξεργασία μέσα του με αποτέλεσμα αυτές να οδηγούν σε στάσεις. Οι προκαταλήψεις είναι οι γνωσιακές και συναισθηματικές αντιδράσεις που αναπτύσσονται όταν ένα άτομο ή μια ομάδα ενστερνίζεται τα αρνητικά στερεότυπα. Ακούει ο καθένας κάτι και αβασάνιστα το αναπαράγει χωρίς να ξέρει εάν στέκει, χωρίς να τον ενδιαφέρει εάν στέκει και χωρίς να έχει συναίσθηση των συνεπειών του να μην ξέρει!Μεροληπτικές κρίσεις, υπεργενικευμένες απόψεις, αυθαίρετα συμπεράσματα, ετικετοποίηση, τρόπος σκέψης «άσπρο ή μαύρο».Αναμετάδοση αρνητικών απόψεων, συναισθημάτων, φημών, φόβων από γενιά σε γενιά. Ένα ποσοστό συνανθρώπων μας μάλιστα βρίσκεται ακόμη τόσο πίσω σε νοητική πρόοδο που διατηρεί την πεποίθηση ότι η ψυχική νόσος είναι τιμωρία από το Θεό. Άλλοι συνδέουν τη ψυχική νόσο με τη νοημοσύνη χαρακτηρίζοντας με ευκολία ως «βλάκες» κάποιους χρόνιους ψυχικά ασθενείς.
Παράδειγμα : Γεγονός : «Σχιζοφρενής σκότωσε τη μάνα του και τον πατέρα του». Συμπέρασμα που προκύπτει στην ευρύτερη πλειοψηφία χωρίς πολλή σκέψη : «Όλοι οι σχιζοφρενείς είναι επικίνδυνοι».
Υψηλότερο ποσοστό σε στιγματιστικές συμπεριφορές παρουσιάζουν οι παλιότερες γενιές. Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σήμερα έχει αυξημένη πρόσβαση σε γιγάντιο όγκο πληροφοριών στο διαδίκτυο σχετικών με επιστημονικές ανακαλύψεις και επομένως έχει τη δυνατότητα που δεν είχαν οι παλιότεροι να αποκτά γνώση περί διαφόρων θεμάτων πριν διαμορφώσει απόψεις.Αυτό αποτελεί μια θετική επίδραση της τεχνολογικής εξέλιξης της εποχής μας. Βέβαια η επίδραση αυτή δεν έχει την εξάπλωση που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά (λιγότερο στις δυτικές χώρες και περισσότερο στην Ελλάδα) και τα βήματα βελτίωσης είναι αργά. Ένας λόγος γι’αυτό είναι ο τρόπος παρουσίασης της ψυχικής ασθένειας από τα περισσότερα ευρείας απήχησης ΜΜΕ μέσω του οποίου συχνά συσχετίζεται η ψυχική ασθένεια με τη βία και την επικινδυνότητα, εμπορικοποιείται η ανθρώπινη δυστυχία και διαιωνίζεται η αναπαραγωγή στερεοτύπων αφού αυτά ως ειδήσεις έχουν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι και νεότεροι άνθρωποι δεν υιοθετούν συνειδητά ή μη στιγματιστικές συμπεριφορές. Εδώ είναι πιο διαδεδομένη η ειρωνική αντιμετώπιση, ο χαβαλές. Για παράδειγμα οι περισσότεροι από μας έχουμε γίνει μάρτυρες σε κουβέντες του στυλ «Τι κάνεις ρε φίλε ξέχασες τα χάπια σου σήμερα!» «Δεν πας σε κανά ψυχίατρο λεω γω?» Η υποτιμητική θεώρηση για το επάγγελμα του ψυχιάτρου όσο και τις ψυχιατρικές φαρμακευτικές αγωγές που υποδηλώνει το χιουμοράκι αυτό είναι φανερή, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κακή πρόθεση. Επίσης το στίγμα είναι μεγαλύτερο σε επαρχιακές πόλεις και χωριά και αυξάνεται όσο πιο απομονωμένα είναι αυτά. Ο λόγος είναι και πάλι η μειωμένη τεχνολογική διείσδυση και ενημέρωση στις κοινωνίες αυτές.Το αποτέλεσμα είναι η ανελέητη διαπόμπευση του ψυχικά ασθενή!
Χαρακτηριστικά που προκαλούν την εκδήλωση στιγματιστικής συμπεριφοράς είναι
• Η παραμελημένη ή άλλοτε παράξενη/εκκεντρική εμφάνιση των ασθενών
• Τα ελλείμματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις,στις κοινωνικές τους δεξιότητες
• Ο ασυνήθιστος λόγος τους,η περίεργη/ακατανόητη/ανήσυχη συμπεριφορά τους
• Και μόνο η ΕΤΙΚΕΤΑ της ψυχικής νόσου
Διαστρεβλωμένες θεωρήσεις περί της ψυχικής νόσου και της ψυχιατρικής υπάρχουν άφθονες γύρω μας αρκεί να τις παρατηρήσουμε! Κάποια παραδείγματα είναι :
• Ψυχιατρικά νοσοκομεία όπως το Δαφνί αντιμετωπίζονται με τρόμο και δέος από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, καθώς υπάρχει ακόμα η εικόνα κελιών με άθλιες συνθήκες όπου οι «τρελοί ψυχοπαθείς» ασθενείς λαμβάνουν τη χείριστη μεταχείριση. Αυτό το στερεότυπο βέβαια απέχει παρασάγκας από τη σημερινή πραγματικότητα του Δαφνίου, ενός νοσοκομείου με ανεκτίμητη προσφορά που κατά το πλείστον έχει εκσυγχρονιστεί, στελεχώνεται από συναδέλφους ψυχιάτρους με άρτια και σύγχρονη εκπαίδευση και που καλύπτει τη μισή Ελλάδα σχεδόν στην αντιμετώπιση των ψυχωτικών κατά κύριο λόγο (αλλά και συναισθηματικών) διαταραχών.
• Φαρμακευτική αγωγή. Βασικό στερεότυπο είναι ότι «τα ψυχοφάρμακα σε κάνουν φυτό». Η σωστή ενημέρωση όμως θα αποκάλυπτε ότι τα νεότερα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει έχουν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τα παλιότερα.Η επιστήμη της ψυχοφαρμακολογίας έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στις μέρες μας και η λογική της «βέλτιστης δόσης», δηλαδή της πιο αποτελεσματικής δόσης φαρμάκου με ταυτόχρονα τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, αποτελεί στοιχείο της εκπαίδευσης των περισσότερων ψυχιάτρων.
• Ο «τρελογιατρός». Αρκετά διαδεδομένη θεώρηση μεταξύ σοβαρού και αστείου που βασίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά,αλλά και σε πεποιθήσεις του τύπου «με τρελούς ασχολείται τρελάθηκε και αυτός». Η αλήθεια είναι ότι η ψυχική ασθένεια δεν κάνει επαγγελματικές διακρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι γιατροί (οποιασδήποτε ειδικότητας) είναι στο απυρόβλητο. Σίγουρα η άσκηση της ψυχιατρικής μόνο εύκολη δεν είναι καθώς απαιτεί ιδιαίτερο απόθεμα αντοχών και προσαρμογές του ψυχισμού του ψυχιάτρου. Επίσης δεν μπορεί παρά να γίνει παραδεκτό ότι δεν ανταπεξέρχεται το 100% των ψυχιάτρων στις απαιτήσεις του λειτουργήματος. Όμως αυτό απέχει μακράν από την ετικετοποίησή του, καθώς όπως προείπα μπορεί να συμβεί σε όλα τα επαγγέλματα
• Η ταύτιση της ψυχικής ασθένειας με την «τρέλα». Φαινόμενο που περιορίζεται σιγά σιγά κατά τη γνώμη μου με την εξάπλωση της ενημέρωσης.Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας έχουν να ασχοληθούν με μεγάλη γκάμα διαταραχών ποικίλλων σε σοβαρότητα.
Η ντροπή που κάποιος βιώνει όταν υπάρχει μέλος της οικογένειάς του που ασθενεί ψυχικά αποτελεί συγκλονιστικών συνεπειών φαινόμενο :
• Απώλεια/χαλάρωση των οικογενειακών σχέσεων.
• Κοινωνική αποξένωση από τη γειτονιά,φίλους,εργασιακό περιβάλλον.
• Επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των συγγενών,αλλά και του ιδίου του ασθενούς.
• Αδυναμία του ψυχικά ασθενή που έχει φτάσει σε σημείο να ελέγξει το πρόβλημά του και να αποκτήσει ένα ικανό επίπεδο λειτουργικότητας να έχει εργασιακή αποκατάσταση.
• Διαιώνιση της φριχτής παρουσίας του στίγματος.
Η αλήθεια είναι και η σύγχρονη έρευνα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου ώστε να το αποδείξει, ότι η ψυχική ασθένεια έχει βιολογική βάση και πιο συγκεκριμένα εκδηλώνονται σε κυτταρικό κυρίως λόγω νευροδιαβιβαστικών δυσλειτουργιών μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Επομένως με το δεδομένο αυτό κάποιοι έχουν για παράδειγμα στεφανιαία νόσο, κάποιοι διαβήτη και κάποιοι άλλοι κατάθλιψη και η διαφορετική αντιμετώπιση των τελευταίων δε δικαιολογείται.
Ακόμη και μέσα στην ιατρική κοινότητα είναι πιθανό να έρθει κανείς σε επαφή με συμπεριφορές υποτιμητικές για την ψυχιατρική. Ιατροί των άλλων ειδικοτήτων σε μικρό ποσοστό βέβαια ενδέχεται να βλέπουν αφ’ υψηλού την ψυχιατρική και έμμεσα ή και άμεσα πιο σπάνια να υιοθετούν ειρωνική ή απαξιωτική στάση. Τα αίτια του φαινομένου έχουν τη ρίζα τους στη μέχρι προ κάποιων ετών μη στοιχειοθετημένη επιστημονική βάση της ψυχιατρικής και το «αόριστο» ή «άγνωστο έδαφος» του αντικειμένου της (σε αντίθεση για παράδειγμα με μια αρτηριακή υπέρταση σύμπτωμα που είναι συγκεκριμένο και σύντομα αντιμετωπίσιμο) σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της συμπεριφοράς των ψυχικά ασθενών ορισμένοι από τους οποίους για παράδειγμα δυσκολεύονται να συνεργαστούν και να συμμορφωθούν με τις ιατρικές οδηγίες. Ευτυχώς πάντως και στην περίπτωση αυτή η εξέλιξη της ψυχιατρικής και η θεώρησή της πλέον μέσα από το πρίσμα των Νευροεπιστημών, όπου η βιολογική βάση κάποιων διαταραχών γίνεται όλο και περισσότερη κατανοητή και αποδεκτή, συμβάλλει στον περιορισμό τέτοιων στάσεων.
Σχετικό με το προηγούμενο είναι και το γεγονός ότι σε υψηλά ποσοστά παρατηρείται υποδιάγνωση ψυχικών διαταραχών με μεγάλη επίπτωση στο γενικό πληθυσμό (πόσο μάλλον για σπανιότερες..) όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Εδώ υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εκπαίδευσης στοιχειώδους ψυχιατρικής σε ιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων κυρίως, αλλά και σε γενικούς ιατρούς της επαρχίας όπου τα ποσοστά μη αναγνώρισης ψυχικών διαταραχών είναι υψηλότερα. Κατάλοιπο της παρελθούσας θεώρησης της ψυχιατρικής ως μη τόσο σημαντική όσο κάποιες πιο «ευγενείς» ειδικότητες? Εν μέρει ίσως ναι. Εν πάσει περιπτώσει, καθ’ ότι ψυχιατρικές διαταραχές παρουσιάζουν συχνότατα και σωματικού τύπου εκδηλώσεις, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διαφορικής διάγνωσης κάθε ιατρού.
Σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της ύπαρξης του στίγματος διαδραματίζει δυστυχώς και το κράτος. Για να μην παρεξηγηθώ εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν. Όμως αυτό που έχει γίνει σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να γίνει έχει μεγάλη διαφορά. Η πρωτοβάθμια πρόληψη αφορά κοινοτικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων π.χ. σε σχολεία ή κοινωνικές ομάδες, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και εν τέλει τη μείωση της επίπτωσης των ψυχικών διαταραχών. Η προώθηση της ενημέρωσης στο επίπεδο αυτό θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στη διάλυση εσφαλμένων διαχρονικών αντιλήψεων περί της ψυχικής νόσου. Η στράτευση ειδικών στα σχολεία θα μπορούσε να προλάβει την εκδήλωση διαταραχών που σε διάφορα ποσοστά ξεκινούν στη σχολική ηλικία. Ακόμα, η εισαγωγή σχετικών μαθημάτων ή σεμιναρίων στην εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών θα είχε σημασία. Διδασκαλία κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλά μια μετάδοση γνώσεων. Συνοψίζοντας λοιπόν δεν έχει δοθεί το απαιτούμενο βάρος σε τέτοιες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς. Στον τομέα της τριτοβάθμιας πρόληψης που αφορά τη βελτίωση της λειτουργικότητας σε άτομα με ήδη εγκατεστημένη νόσο ή διαταραχή, μέσω προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, η ίδρυση οικοτροφείων και ξενώνων έχει προσφέρει αποτελέσματα. Φυσικά εδώ παρατηρείται το φαινόμενο των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση σχετικών κέντρων στην περιοχή τους. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του στίγματος που διέπει τη νοοτροπία της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού σε σημείο που η άγνοια και ο φόβος να οδηγούν σε απάνθρωπες συμπεριφορές.
Εν γένει το θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και κατά πόσο έχει πετύχει τους στόχους της, ένας από τους οποίους είναι και η μείωση του στίγματος, είναι μεγάλο και πέρα από τους στόχους του παρόντος άρθρου. Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να σχολιαστεί όμως είναι οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης της υγείας στην Ελλάδα, φαινόμενο που και πριν την οικονομική κρίση ήταν υπαρκτό και βέβαια τώρα είναι στο αποκορύφωμα. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας επηρεάζονται άμεσα όπως είναι αναμενόμενο και από προτεραιότητα (αν υποτεθεί ότι ήταν ποτέ) μετατρέπονται στο τραγικό «εδώ δεν έχουμε να φάμε με τους τρελούς θα ασχολιόμαστε». Οι ψυχικά ασθενείς ανήκουν στις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες τόσο οικονομικά όσο και εργασιακά και κοινωνικά. Εάν στη θεώρηση αυτή προσθέσει κανείς και την πρόσφατη ενδυνάμωση της έκφρασης ρατσιστικών αντιλήψεων στη χώρα, αντιλήψεις που αξιωματικά περιλαμβάνουν και άτομα με ψυχική νόσο, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί στη μάχη της καταπολέμησης του στίγματος.



ΠΗΓΗ...http://blog.nowdoctor.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...