Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.



Εισήγηση του Δημάρχου Αλμωπίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Αλμωπίας οικονομικού έτους 2013.



Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία πράξη κάθε Δημοτικής Αρχής. Με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης  απέναντι στους δημότες, η Δημοτική Αρχή εισηγείται και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, ο οποίος φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ανεπηρέαστος από τις εξαιρετικά δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες μέσα στις οποίες η Αυτοδιοίκηση  καλείται να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.



Πρέπει να ξεκαθαρίσω, πριν συνεχίσω, ότι ο προϋπολογισμός, είναι τεχνοκρατικός και όπως ακριβώς επιβάλλεται από τις αυστηρές υπουργικές αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, δεν ανταποκρίνεται, όπως θα έπρεπε και θα θέλαμε, σε όλες τις ανάγκες. Είναι ένας προϋπολογισμός σφικτός,  για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μας, να γίνουν τα άκρως απαραίτητα έργα και για να κάνουμε αγώνα δρόμου για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.



 Αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του δήμου έχουν την υποχρέωση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να συντάξουν τον προϋπολογισμό και να φροντίσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.



Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού έτους 2013:



Πρώτον, είναι ειλικρινής διότι δεν περιέχει έσοδα που δεν θα πραγματοποιηθούν.



Δεύτερον, εστιάζει σε αυτά που η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητες. Δηλαδή στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των δημοτών.  Στην παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών και στα Έργα Υποδομής και όχι βιτρίνας. Έργα που έχουν στόχο την βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών.



Τρίτον, είναι ρεαλιστικός γιατί κινείται μέσα στο επιβαλλόμενο ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που επιβάλλουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και συντάχθηκε ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα υπαγωγής στο Παρατηρητήριο που προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις. 

Πετύχαμε, και δεν ήταν εύκολο,  την  ισοσκέλιση του φετινού Προϋπολογισμού, διατηρώντας αμετάβλητους τους συντελεστές επιβολής των διαφόρων τελών και φόρων.



 Η σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού, αποδείχθηκε πολύ δύσκολη εξαιτίας (όπως σας είπα) των πολύ αυστηρών Υπουργικών αποφάσεων που θέτουν ποσοστιαίους περιορισμούς ως προς την πρόβλεψη της είσπραξης των εσόδων με συνέπεια τον περιορισμό εκτέλεσης δαπανών.



Ο Προϋπολογισμός του έτους 2013 ισοσκελίστηκε, παρά την πολιτική επιλογή μας για την αποφυγή επιβάρυνσης των δημοτών. Και έγινε χωρίς να απαιτηθεί εγγραφή εσόδων που θα προέλθουν από «ειδικές κρατικές χρηματοδοτήσεις» ή εγγραφή δανείου, που και στις δύο περιπτώσεις, θα συνεπαγόταν μείωση των αποδιδόμενων κρατικών επιχορηγήσεων και επομένως, στέρηση πόρων του Δήμου στα επόμενα χρόνια.



Η αποφυγή της χρήσης τέτοιου είδους «διευκολύνσεων» οφείλεται στο νοικοκύρεμα που πέτυχε η Διοίκησή μας τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξορθολογίζοντας τη διαχείριση των δαπανών, οργανώνοντας σωστά τον νέο δήμο αλλά και αποπληρώνοντας και ρυθμίζοντας τις παλαιές οφειλές των δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου. 

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "BIG BANG".



Ο Λεύκιππος ήταν Έλληνας φιλόσοφος του 5ου αι. π.X. (480/470 π.X.-400 π.X.) από τα ...

Άβδηρα (κάποιοι λένε από τη Μίλητο) μαθητής του Ζήνωνα του Ελεάτη. Ήταν ο δάσκαλος του Δημόκριτου και πατέρας της ατομικής θεωρίας, την οποία πρόβαλε και εξέλιξε ο πιο χαρισματικός, πιθανότατα, μαθητής του. Διατύπωσε πρώτος την υπόθεση ότι η ύλη αποτελείται από άτομα.


“ΠΩΣ ΣΥΝΕΣΤΗΚΕΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ”

"Ο νυν κόσμος περικεκλασμένω σχήματι εσχημάτισται τον τρόπο τούτον:

Των ατόμων σωμάτων απρονόητον και τυχαίαν εχόντων την κίνησιν συνεχώς τε και τάχιστα κινουμένων, εις ταυτό πολλά σώματα συνηθροίσθη, [και] δια τούτο ποικιλίαν έχοντα (και) σχημάτων και μεγεθών.

Αθροιζομένων δε εν ταυτώ, τούτων τα μεν οσα μείζονα ην και βαρύτερα πάντων υπεκάθιζεν,

όσα δε μικρά και περιφερή και λεία και ευόλισθα ταύτα εξεθλίβετο, κατά την σύνοδον των ατόμων, εις τε το μετέωρον ανεφέρετο.

ώς δε ουν εξέλειπεν μεν η πληκτική δύναμις μετεωρίζουσα, ουκέτι δε ήγεν η πληγή πρός το μετέωρον, εκωλύετο δε ταύτα κάτω φέρεσθαι, επιέζετο [δε βιαίως] πρός τους τόπους τους δυνάμενους δέξασθαι.

Ουτοι δε ήσαν οι πέριξ και προς τούτοις το πλήθος των σωμάτων περιεκλάτω: περιπλεκόμενα δε αλλήλοις Αυτοί δε (οι τόποι) κατά την περίκλασιν τον ουρανόν εγέννησε.

Της δε αυτής εχόμεναι φύσεις αι άτομοι, ποικίλαι ούσαι... την των άστρων φύσιν απετέλουν"

Μετάφραση:

O Κόσμος αυτός, σε (αυτή την) διασπαρμένη μορφή εσχηματίσθη με τον εξής τρόπο:

Τα σώματα των ατόμων, χωρίς αιτία και τυχαία έχοντας την κίνηση, κινούμενα συνεχώς και ταχύτατα, [και] δια τούτο ποικιλίαν έχοντα πλήθος επί τον αυτό (τόπο) συγκεντρώθησαν...

Συναθροιζομένων δε εν ταυτό (στον ίδιο τόπο) εξ’ αυτών τα μεν όσα μείζονα και βαρύτερα,υπό κάτω πάντων (στο κέντρο) εκάθιζαν,

όσα δε μικρά και περιφερόμενα, λεία και ευολίσθητα, εξεθλίβοντο, αυτά, κατά την συγκέντρωση των σωμάτων σχηματίζοντας μετέωρο, (ουράνιο φαινόμενο).

Όμως όταν εξέλιπε η πληκτική δύναμη (πλήττω= βαρώ= βαρυτική) που τα μετεώριζε και έπαψε να οδηγεί (τα άτομα) προς το μετέωρο ,εμποδίζοντο να φτάσουν (τα άτομα) κάτω (δηλαδή στο κέντρο του φαινομένου), βιαίως δε (με έκρηξη) αυτά εσπρώχθησαν σε τόπους που μπορούσαν να τα δεχθούν.

Αυτοί δε (οι τόποι) ήταν ο περιβάλλον χώρος και σ΄ αυτόν τον χώρο το πλήθος των σωμάτων διεσπάσθη. Περιπλεκόμενα δε μεταξύ τους κατά την διαίρεση τον ουρανό εγέννησαν!

Της αυτής δε φύσεως άτομα,που είναι ποικίλα...την φύση των άστρων αποτελούν.

Λεύκιππος ο Αβδηρίτης Testimonia 24.2.
Φιλόσοφος του 5ου π.Χ αι.!

Είναι πέρα από κάθε κατανόηση το πώς ο μέγας αυτός θεωρητικός διέβλεψε από τότε με τέτοια ακρίβεια την μεγάλη έκρηξη την γνωστή σήμερα ως Big Bang!



Ο ίδιος μεταξύ άλλων δήλωνε: «άπειρα είναι τα πάντα και εις άλληλα μεταβάλλονται».






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΤΑ 9 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ANTIVIRUS.




Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά δωρεάν προγράμματα Antivirus, και η επιλογή ενός από αυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επιλέξαμε τα 9 καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε. H σειρά με την οποία εμφανίζονται τα Antivirus είναι τυχαία. Για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για εσάς διαβάστε ολόκληρη τη λίστα.



1. Microsoft Security Essentials



To Microsoft Security Essential δημοσιεύθηκε από τη Microsoft στα τέλη του 2009, και είναι ένα πολύ καλό Antivirus. Αρκετά ελαφρύ και για παλιότερα συστήματα και αρκετά ικανό στον εντοπισμό των πρεισσότερων ιών και malware.
(Edit: Ναι, γνωρίζουμε πως τα γερμανικά εργαστήρια υπεύθυνα για το AV-Test απέσυραν τον Νοέμβριο του 2012 την έγκρισή τους για το Microsoft Security Essentials. Εντούτοις, αυτό είχε ξαναγίνει το Σεπτέμβριο του 2010. Μέχρι το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Microsoft είχε κυκλοφορήσει μια σαφώς βελτιωμένη έκδοση του MSE και κατέκτησε ξανά την έγκριση)
To δυνατό σημείο του MSE είναι το φιλικό περιβάλλον, με μεγάλα κουμπιά για τις πιο βασικές λειτουργίες. Ιδανικό για αρχάριους χρήστες.
Το MSE διατίθεται δωρεάν. Είναι διαθέσιμο σε μία μόνο έκδοση και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οικιακή ή επαγγελματική χρήση σύμφωνα με τους όρους χρήσης του.
Download Microsoft Security Essentials
2. AVG Free

To AVG είναι το δημοφιλέστερο δωρεάν antivirus. Παρέχει πλήρη προστασία από ιούς και malware και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα εμπορικό πρόγραμμα antivirus.
Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη δωρεάν και την Pro.
Download AVG Free
3. Avira Free

To Avira μπορεί να συγκριθεί με το Microsoft Security Essentials ως προς τη φιλικότητα προς τον χρήστη και στο ότι είναι το ίδιο ελαφρύ.
Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, όπως και το AVG, τη δωρεάν και την professional.
Download Avira Free
4. Avast! Free

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δωρεάν antivirus. Το Avast! εκτός από προστασία για ιούς και malware, προσφέρει προστασία ενάντια στα trojans και spyware.
To Avast! antivirus διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη δωρεάν και την Pro.
Download Avast! Free Antivirus
5. Malwarebytes

Οποιοδήποτε antivirus και αν χρησιμοποιείτε, θα χρειαστείτε σίγουρα και το Malwarebytes. Αυτό το πρόγραμμα δεν τρέχει σε πραγματικό χρόνο και δεν προστατεύει αυτόματα το σύστημά σας. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν έχετε πρόβλημα με κάποιο malware, το Malwarebytes θα καταφέρει ότι δεν καταφέρνουν τα υπόλοιπα.
Με ένα απλό σκανάρισμα θα βρει και θα διαγράψει όλα τα malware. Από τα πιο χρήσιμα προγράμματα, και το συνιστούμε σε όλους, αφού θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και όταν το τρέχετε σε Safe Mode.
Download Malwarebytes
6. ComboFix

To ComboFix είναι η τελευταία σας επιλογή εάν δεν δουλέψει το antivirus σας και το MalwareBytes. Το πρόγραμμα αυτό, δεν είναι φιλικό με τον χρήστη, τρέχει σε γραμμή εντολών και είναι περήφανο γι’αυτό.
Εάν δεν είστε σίγουροι για τη λειτουργία του καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.
Το σίγουρο είναι, ότι όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν το Combofix είναι εκεί να δώσει τη λύση.
Download ComboFix
7. Clamwin

To Clamwin είναι η έκδοση του ClamAV (antivirus για Linux) για Windows. To Clamwin δεν παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο, αλλά μόνο σαρώνει το σύτημά σας χειροκίνητα. Παρ’όλα αυτά μπορείτε να το δοκιμάσετε, τζάμπα είναι.
Download Clamwin
8. Panda Cloud AntiVirus

To Panda Cloud Antivirus τρέχει στο σύννεφο. Σας προστατεύει μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι στο internet αλλά δεν δεσμεύει πόρους από το σύστημά σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι bandwidth από τη σύνδεσή σας.
Είναι κατάλληλο για παλιούς υπολογιστές με επαρκή σύνδεση στο internet αλλά και για netbooks όπου τα χαρακτηριστικά τους δεν επιτρέπουν την ομαλή χρήση ενός antivirus.
Download Panda Cloud AntiVirus
9. Comodo Firewall & Antivirus

To Comodo είναι γνωστό κυρίως για το δωρεάν firewall. Αν και υστερεί κάπως σε ευχρηστία, το Comodo είναι μια πολύ καλή λύση εάν ψάχνετε ένα δωρεάν antivirus πακέτο με δωρεάν firewall.
Download Comodo






ΠΗΓΗ...http://www.alexiptoto.com

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.


Μονοδρομος...

Όλα όσα έχεις κάνει σε ακολουθούν και όλα όσα δεν έκανες στέκονται μπροστά σου...

Φτιαγμένος είσαι από στιγμές. Στιγμές που δείλιασες κι άλλες που τόλμησες. Στιγμές που έδωσες κι άλλες που πήρες και γέμισες ολάκερος αισθήματα.

Για όσα κέρδισες, ψήλωσες κι από 'ναν πόντο κι όσα σε στράγγισαν, σημάδι αθέατο άφησαν στη σκοτεινή πλευρά σου.

Είσαι τα όχι και τα ίσως, που δεν έγιναν ναι κι όλα τα ναι, που σε σκόρπισαν σαν πυροτέχνημα στον ουρανό της νύχτας.

Είσαι τα θέλω, που δε ζωντάνεψαν και τα απαιτώ, που σε μεγάλωσαν και σου έμαθαν να μιλάς πιο δυνατά.

Είσαι αυτό, που άλλος κάνεις δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει. Είσαι εσύ...κι αυτός δεν είναι άλλος ένας μονόδρομος...


είναι η ζωή σου!





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ...


Όσο μπορείς......
Και αν έχουν γραφτεί βιβλία αυτογνωσίας και ψυχολογίας. 

Βιβλία τα οποία σε καθοδηγούν προς μία εσωτερική αναζήτηση, με σκοπό την αναθεώρηση της ζωής σου. Βιβλία τα οποία προσπαθούν να σε βάλουν σε διάφορα καλούπια, τα οποία όμως τελικά σε καθιστούν αιχμάλωτο ξένων προς τον εαυτό σου τάσεων.

Έτσι οι περισσότεροι γίνονται πνευματικά ανεπτυγμένοι κρατούμενοι του εαυτού τους, αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν το πλήθος των εμπειριών, που προσφέρουν τα εκατοντάδες βιβλία και φιλοσοφικά δοκίμια που κυκλοφορούν....

Το παρακάτω ποίημα, είναι του Κ. Π. Καβάφη. Εάν νιώθεις ότι μπορείς να κατανοήσεις και να διαχειριστείς το νόημά του, τότε έχεις κάνει ένα αποφασιστικό βήμα.....


Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ. ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ 1.000 ΕΩΣ 4.000 ΕΥΡΩ!!!


ΕΠΕΙΓΟΝ: Επιστροφή φόρου, δείτε ποιοι δικαιούνται! (Από 1000€ εώς 4000€)

Το 2012 το υπουργείο οικονομικών εισέπραξε 1,7 δις περισσότερα απ’ ό,τι είχε προβλέψει.
Η κυβέρνηση αποφάσισε τα 80% του ποσού αυτού να τα επιστρέψει στους φορολογούμενους.
Ο μέσος όρος επιστροφής ανέρχεται για έγγαμους μεταξύ των € 2000 και € 4000 και για τους άγαμους μεταξύ των € 1000 και € 2500.


Κάνε κλικ ΕΔΩ για να υπολογίσεις το ποσό






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

BLOOMBERG: ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΖΟΖΕΦ ΓΚΕΜΠΕΛΣ


BLOOMBERG: ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΖΟΖΕΦ ΓΚΕΜΠΕΛΣ

Συνολική περιουσία που αποτιμάται τουλάχιστον στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν στα χέρια τους οι εξ αγχιστείας απόγονοι του υπουργού Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ, Ζόζεφ Γκέμπελς, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο τους συμπεριλαμβάνει στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων που τηρεί.

Η ιστορία ξεκινά την άνοιξη του 1945 με πρωταγωνιστή τον 23χρονο Χάραλντ Κουάντ, τότε αξιωματικό της Luftwaffe, ο οποίος κρατούταν από τις Συμμαχικές δυνάμεις στην Βεγγάζη της Λιβύης.

Ο Χάραλντ, παιδί της συζύγου Γκέμπελς από τον πρώτο της γάμο, έλαβε τότε μία χειρόγραφη επιστολή της μητέρας του, μέσω της οποίας επιβεβαιώθηκε αυτό που ήδη γνώριζε, δηλαδή πως αυτή και ο θετός του πατέρας είχαν αυτοκτονήσει στο υπόγειο του καταφυγίου του Χίτλερ στο Βερολίνο.

Ο Χάραλντ απελευθερώθηκε το 1947, και επτά χρόνια αργότερα κληρονόμησε, μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Χέρμπερτ, την περιουσία του φυσικού τους πατέρα, Γκούνθερ Κουάντ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου παρήγαγε οπλισμό για τα γερμανικά στρατεύματα. Ανάμεσα στη μεγάλη κληρονομιά βρισκόταν μερίδιο μετοχών στην αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, ενώ λίγα χρόνια αργότερα τα δύο αδέλφια αγόρασαν μέρος της εταιρείας BMW.

Ο Χάραλντ και ο Χέρμπερτ πέθαναν πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο ο πλούτος της οικογένειας «ζει» και πληθύνεται. Η χήρα του Χέρμπερτ και τα δύο παιδιά τους παραμένουν μεγαλομέτοχοι της BMW, ενώ οι τέσσερις κόρες του Χάραλντ, μαζί με τα δύο παιδιά ενός πέμπτου νεκρού αδελφού τους, μοιράζονται μία περιουσία που αποτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον κάθε απόγονο δηλαδή να μετρά περιουσία 1,2 δισ.

«Είναι πιθανό πως εσύ θα είσαι ο μοναδικός που θα απομείνει και μπορεί να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας μας», έγραψε ο ίδιος ο Γκέμπελς στον αιχμάλωτο Χάραλντ, λίγο πριν αυτοκτονήσει, ενώ είχε πρωτύτερα σκοτώσει τα έξι παιδιά του. Για την παράδοση δεν γνωρίζει κανείς, αλλά η περιουσία σίγουρα δεν χάθηκε.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ (VIDEO)


1Ποιος ήταν ο γέροντας Παϊσιος; Που έζησε και τι παρακαταθήκη μας άφησε;

Ενα οδοιπορικό στο Άγιο Όρος για τον Θεόπνευστο πατέρα Παϊσιο. Τα παιδικά χρόνια του, το γράμμα στην  πολυαγαπημένη του μητέρα, το διορατικό χάρισμα του. Τι λένε άνθρωποι που τον έζησαν .Συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Το ρεπορτάζ έκανε ο δημοσιογράφος ο διευθυντής του «Αγιορείτικου Βήματος», κ. Γιώργος Θεοχάρης, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA.





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ.



Τέλεση Μνημόσυνου Μακεδονομάχων στην Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 

Ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και το Δήμο Έδεσσας οργανώνουν, όπως κάθε χρόνο, την τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά ηρώων Μακεδονομάχων κατοίκων Μεσημερίου που δολοφονήθηκαν σε ενέδρα στις 2 Φεβρουαρίου 1905 από Βούλγαρους Κομιτατζήδες. Το μνημόσυνο θα τελεστεί  την προσεχή Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου και ώρα 10.00π.μ.

Στο Μνημόσυνο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. 

Το ιστορικό της ημέρας θα το αναπτύξει ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, συγγραφέας-ιστορικός. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών και δεξίωση. 
Παρακαλούνται οι τοπικές αρχές, οι εκπρόσωποι των τοπικών παραγωγικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών φορέων, οι πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να τιμήσουν με την παρουσία τους στο μνημόσυνο τη μνήμη των ηρώων, μαρτύρων μακεδονομάχων. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων 
     Ο Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας
           ΤΡΥΦΩΝ ΣΙΒΕΝΑΣ         ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ.


Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
«Αντισταθείτε, αντισταθείτε σε αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σε ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σε ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική-, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε...».

Λόγια σαν και αυτά περιλαμβάνονταν στην ομιλία-αντιφώνηση του επίτιμου διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, το έργο του οποίου -σύμφωνα με το ψήφισμα του τμήματος- «εκπροσωπεί τη δημιουργική Ελλάδα παγκόσμια και προβάλλει το φως της παγκόσμια».

«Είμαι άνθρωπος των εικόνων, δεν είμαι καλός στο λόγο» είπε στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος και μετέτρεψε την τυπική τελετή αναγόρευσης σε συζήτηση. Ζήτησε ερωτήσεις από τους νέους του ακροατηρίου και επέμεινε πως «η δουλειά και όχι η δουλεία είναι το 100% του μυστικού για την επιτυχία. Το 10% ίσως είναι το ταλέντο».

Η τελετή στην αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δεν έμοιαζε με άλλες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο τελετουργικό: Διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και μετατράπηκε, στο δεύτερο μέρος της που αφορούσε τον τιμώμενο, σε μια ανοιχτή συζήτηση-μάθημα για τους παριστάμενους (λιγοστούς φοιτητές και περισσότερους σινεφίλ).

Στο πρώτο μέρος της τελετής ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματος κινηματογράφου, Γιάννης Παντής προσφώνησαν τον κ. Γαβρά, η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη εκφώνησε τον έπαινο αναφερόμενη στο φιλμογραφικό βιογραφικό του Κώστα Γαβρά.

Ο ίδιος, αφού ενδύθηκε την πανεπιστημιακή τήβεννο, ευχαρίστησε τους «αγράμματους», όπως είπε, γονείς του από τα ορεινά της Αρκαδίας για την προτροπή τους «να μάθετε γράμματα» και ύστερα, καθισμένος, αρνούμενος να τηρήσει το επίσημο πρωτόκολλο συζήτησε με τους παριστάμενους.

Το τριήμερο του Κώστα Γαβρά στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται την Τρίτη στις 11 το πρωί με το masterclass που θα παραδώσει στους φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου για θέματα που αφορούν στην τρόπο δουλειάς, την προσωπική του μεθοδολογία και την κινηματογραφική του γλώσσα.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΤΟ ΕΣΡ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΑ ΤΗΛΕ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΦΤΩΧΟΥΣ.


astegosΜια απίστευτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η … μετάδοση εικόνων απο την τηλεόραση ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάστασης εξαθλίωσης και φτώχειας λόγω των Μνημονίων, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης!
Το ερώτημα είναι αν θα πάψει να υπάρχει η φτώχεια και η εξαθλίωση επειδή δεν θα μεταδίδει τέτοιες εικόνες η τηλεόραση. Σε τελική ανάλυση υπάρχει και το διαδίκτυο για να ενημερώνονται οι Έλληνες.
Ας δούμε ολόκληρη την πρωτοφανή απόφαση:
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
α) Το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.
β) Το άρθρο 11 παρ. 1 του Π.Δ. 77/2003, κατά το οποίο ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του και ο φερόμενος ως δράστης δεν πρέπει να αναφέρεται με απαξιωτικούς για το πρόσωπό του χαρακτηρισμούς.
γ) Το άρθρο 8 παρ. 2 του Ν. 3090/2002, κατά το οποίο η μετάδοση από την τηλεόραση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών απαγορεύεται.
δ) Το άρθρο 2 στοιχ. β του Ν. 2472/1997, κατά το οποίο ειδικά για σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, δύναται να επιτραπεί η δημοσιοποίηση μόνον από την εισαγγελική αρχή για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 3, παρ. 2, εδαφ. β αυτού του νόμου, με διάταξη του αρμοδίου εισαγγελέα ενώ η δημοσιοποίηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωση της πολιτείας για τον κολασμό των παρανόμων αδικημάτων.
ε) Το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000, κατά το οποίο το ΕΣΡ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του μπορεί να απευθύνει σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή αρχή υποδείξεις.
στ) Το υπ” αριθ. πρωτ 157/10.01.2013 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
ΑΔΑ: ΒΕΙ7ΙΜΕ-ΝΨ4
Αιτιολογικό
Στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου που προστατεύεται από την ως άνω διάταξη του Συντάγματος είναι και η εικόνα αυτού.
Η έκταση αυτής της προστασίας καθορίζεται κυρίως από τον ίδιο τον φορέα του δικαιώματος στον οποίο επαφίεται η περιχάραξη της κοινωνικής του παρουσίας.
Η εξουσία αυτοπροσδιορισμού, δηλαδή της ελεύθερης επιλογής κάθε ατόμου του βαθμού αποκάλυψης στους τρίτους πτυχών της προσωπικότητάς του και της έκθεσής του στη δημοσιότητα, υπόκειται σε περιορισμούς. Πρόσωπα που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή συμμετέχουν στην πολιτική ζωή ή ανήκουν στην απόλυτη ή σχετική επικαιρότητα οφείλουν να ανέχονται επεμβάσεις στην προσωπικότητα τους οι οποίες συνδέονται με τον τρόπο ζωής που επέλεξαν.
Η προβολή της εικόνας προσώπου ευρισκομένου σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας συγχωρείται μόνον κατόπιν σιωπηρής ή ρητής συναινέσεώς του. Εξάλλου η προβολή της εικόνας προσώπου που οδηγείται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών συνιστά ποινικώς κολάσιμη πράξη και δεν συγχωρείται η προβολή της δια της τηλεοράσεως παρά μόνο κατόπιν ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς του.
Παρά ταύτα, παρατηρείται προβολή εικόνος προσώπων α)ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεως αυτών, και β) προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών.
Για τους λόγους αυτούς
το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς και σταθμούς της χώρας όπως:
Μη προβάλουν την εικόνα
α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών, και
β) προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΕΜΑ ΠΑΤΑΤΑΣ.


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, συμβουλεύει τους πατατοκαλλιεργητές αλλά και όλους όσοι θέλουν να φυτέψουν πατάτες τα εξής :
«Ο πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως:
* Να μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι
* Να μειώσει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας
*Δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της ποικιλίας
Για τους παραπάνω λόγους και με βάση τη Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία είναι υποχρεωτική η φύτευση Βασικού ή Πιστοποιημένου πατατόσπορου.
Αγοράστε το σπόρο τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά και τοποθετήστε τον σε τελάρα, μέχρι του ύψους των 10-15 cm, αφού πρώτα απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο. Τα τελάρα να φυλαχθούν σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία,θερμοκρασία 16-18 οC, και χαμηλού φωτισμού, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.
Αποφεύγετε τον τεμαχισμό των κονδύλων προτιμώντας μικρού μεγέθους. Αν ο κόνδυλος είναι μεγάλου μεγέθους τεμαχίζεται όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα :
Μια ακόμη μέθοδος για να προληφθεί το σάπισμα των κομματιών του πατατόσπορου είναι το κόψιμο να μην φτάνει από την κορυφή ως τον ομφαλό αλλά να αφήνει άκοπο ένα τμήμα 1cm. Τα δύο κομμάτια διαχωρίζονται αμέσως πριν την φύτευση.
Η καλύτερη περίοδος για το κόψιμο του πατατόσπορου είναι μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα μάτια.
Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται αφού η κομμένη επιφάνεια φελλοποιηθεί και τα φύτρα αποκτήσουν μήκος 1-1,5cm.
Στους μικρού μεγέθους κονδύλους που φυτεύονται ολόκληροι, μια μικρή τομή στη βάση βοηθάει στην ταχύτερη έκπτυξη των φύτρων. Μετά τον τεμαχισμό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 μέρες πριν το φύτεμα, για να γίνει επούλωση των τομών, σε θερμοκρασίες 18-20οC και σχετική υγρασία 85-90%.
Στις συνθήκες αυτές η επούλωση των πληγών από την κοπή γίνεται πολύ γρήγορα. Τα μαχαιρίδια που χρησιμοποιούνται για τον τεμαχισμό των κονδύλων πρέπει να απολυμαίνονται με διάλυμα φορμόλης 2% ή χλωρίου 5% ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών.
Φυλάξτε για ένα τουλάχιστον χρόνο την ετικέτα πιστοποίησης του πατατόσπορου που προμη-θευτήκατε και καταγράψτε σε αρχείο με ποιες σπορομερίδες φυτεύτηκε ο κάθε αγρός. Σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων στην καλλιέργεια μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας ανιχνεύεται η προέλευση του πατατόσπορου.
Πρέπει να κρατάτε αρχείο για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον 3 χρόνια.
Οι πατατοπαραγωγοί και οι διακινητές πατατόσπορου υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένοι στο φυτοϋγειονομικό μητρώο που διατηρείται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων.
Συνιστάται επίσης:
~ να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας,πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι
~ να εφαρμόζεται ένα σύστημα αμειψισποράς για 2-3 χρόνια με σιτηρά ή ψυχανθή
~ να επιλέγονται ανθεκτικές ποικιλίες ανάλογα με το πρόβλημα που παρατηρείται στον αγρό
~ να καταστρέφονται όλα τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας (στελέχη και κόνδυλοι) καθώς και τα αυτοφυή σολανώδη
~ να μην γίνεται άρδευση με κατάκλυση
~ να απολυμαίνονται τα καλλιεργητικά εργαλεία
~ Πριν φυτευτεί ο πατατόσπορος το χωράφι θα πρέπει να βρίσκεται στον ρώγο του και να ποτιστεί 10-15 ημέρες μετά την φύτευση»




Πηγή: flashnews.gr

HI-TECH ΚΟΤΕΤΣΙ. Η ΚΑΜΕΡΑ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑ!!!


Η τεχνολογία έρχεται όλο και πιο κοντά στην αγροτοκτηνοτροφική ζωή. Και δεν μιλάμε για την παραγωγή, αλλά για τον τομέα της ασφάλειας. Εκεί που ο αγρότης έχει απηυδήσει με τις κλεψιές στο κοτέτσι του, εκεί που δεν έχει μείνει κότα για κότα και πλέον λαμβάνει δραστικά μέτρα.
Όχι το ντουφέκι και τα σκάγια από αλάτι, αλλά μια κάμερα παρακολούθησης. Μια τέτοια τοποθέτηση ένας κάτοικος στο Τραγανό, στον Κάμπο της Ηλείας, για να πιάσει τον άνθρωπο που είχε ρημάξει το κοτέτσι του. Και το πέτυχε.
Η κάμερα κατέγραψε το δράστη  στις 20 Ιανουαρίου, ο ιδιοκτήτης είδε το υλικό «έκοψε» φωτογραφίες και πήγε στην Αστυνομία μια εβδομάδα μετά παραδίδοντας τα «πειστήρια». Δράστης είναι ένας 40χρονος ΡΟΜΑ από γειτονικό καταυλισμό, που «ψώνιζε» συχνά πουλερικά από το συγκεκριμένο κοτέτσι. Τα τελευταία «ψώνια» του, δέκα κοτόπουλα βάρους 2,5 κιλών έκαστο…



Πηγή: ilialive.gr

"REALIFE IT-REALIZE IT..."


Συγκινητικό βίντεο από φοιτητές
Συγκινητικό βίντεο από φοιτητές της ΑΣΟΕΕ  
Φοιτητές της ΑΣΟΕΕ αναδεικνύουν μέσω ενός βίντεο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Το φιλμ λέγεται «Realife it-Realize it… because this is real life» και συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο:
«Στα πλαίσια του μαθήματος Οργανωσιακή Ψυχολογία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών μας ζητήθηκε να κάνουμε μια παρέμβαση για ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας απασχολεί. Η ομάδα μας θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους νέους - φοιτητές απέναντι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έτσι, πέντε φοιτητές κλήθηκαν να μπουν στη θέση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και βίωσαν το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά. Στο βίντεο σας παρουσιάζουμε την εμπειρία τους».




ΠΗΓΗ...http://www.enikos.gr

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ: ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ.


Φανερώθηκε στη φαντασία ενός σπουδαίου γλύπτη, που το όνομά του ξεχάστηκε απ’ το χρόνο. Η θεϊκή μορφή της πήρε ζωή από τη σμίλη του κι αναδύθηκε εκθαμβωτική μέσα από ένα ακατέργαστο κομμάτι λευκού μαρμάρου.  Η θεϊκή μορφή της πήρε ζωή από τη σμίλη του κι αναδύθηκε εκθαμβωτική μέσα από ένα ακατέργαστο κομμάτι λευκού μαρμάρου.
 
Λατρεύτηκε για καιρό, όπως όλα δείχνουν, στα προπύλαια ενός σταδίου. Κι ύστερα, όταν οι αρχαίοι θεοί κυνηγήθηκαν, κρύφτηκε στη γη της Μήλου και σκεπάστηκε από τη σκόνη της Ιστορίας. Την ξανάφεραν στο φως, αιώνες αργότερα, η τύχη και η αξίνα ενός ανυποψίαστου αγρότη που σκόνταψε στο πέτρινο σώμα της, λίγα μέτρα μακριά από το αρχαίο θέατρο του νησιού.
 
Τη διεκδίκησαν παθιασμένα και πεισματικά Γάλλοι και Οθωμανοί. Ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο, με τα χέρια της χαμένα μάλλον σε κάποια βιαστική μεταφορά, κατέληξε πολύτιμο «λάφυρο» στο αμπάρι μιας γαλλικής φρεγάτας, άφησε πίσω της οριστικά τον τόπο που τη γέννησε και εγκαταστάθηκε, ξενιτεμένη αλλά αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια, στο Μουσείο του Λούβρου.
 
Η θεά του έρωτα παραμένει από τότε ακίνητη στο ψηλό της βάθρο στο Παρίσι, η εμβληματική εικόνα της όμως ταξιδεύει αδιάκοπα, μεταφέροντας παντού λίγο από το φως του Αιγαίου, συνοψίζοντας το ιδανικό της ομορφιάς, σαγηνεύοντας εκατομμύρια ανθρώπων και θυμίζοντας σ’ όλους τον μοναδικό τόπο της καταγωγής της: «Η Αφροδίτη της Μήλου»… Ένα αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής, γεννημένο ανάμεσα στον 3ο και τον 1ο αιώνα π.Χ. που έγινε παγκόσμιο σύμβολο όντας, ταυτόχρονα, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός μοναδικού πολιτισμού.
 
Η ανακάλυψή της
 
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στις 8 Απριλίου 1820 από έναν Έλληνα χωρικό, σε χώρο που ταυτίστηκε με το αρχαίο Γυμνάσιο της Μήλου. Κοντά έτυχε να βρίσκεται ο αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού O. Voutier, ο οποίος κατάλαβε ότι επρόκειτο για έργο μεγάλης αξίας και ειδοποίησε το Γάλλο πρόξενο στη Μήλο. Τα νέα της ανακάλυψης έφτασαν στο Γάλλο πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη μαρκήσιο de Rivière, ο οποίος αγόρασε τελικά το έργο, έστω και υπό την πίεση που ασκούσε η παρουσία γαλλικού πολεμικού πλοίου στη Μήλο. Το άγαλμα προσφέρθηκε στο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ΄, ο οποίος το δώρισε αμέσως στο Λούβρο.
 
Τα χαρακτηριστικά της
Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα ύψους 2,11 μέτρων και βάρους περίπου 900 κιλών. Το έργο αναπαριστά μια νεαρή γυναικεία μορφή. Ο κορμός της είναι γυμνός ενώ το ένδυμα καλύπτει τους γοφούς και τα πόδια της. Η μορφή στηρίζεται στο δεξί της πόδι, ενώ το αριστερό κάμπτεται προς τα εμπρός και αριστερά. Ο κορμός κάμπτεται και συστρέφεται, δίνοντας την εντύπωση της κίνησης, παρά το στατικό χαρακτήρα του αγάλματος. Το πρόσωπο είναι απαθές, αυστηρό και ευγενικό. Η ταύτιση του έργου με την Αφροδίτη στηρίζεται στην εικονογραφική του ομοιότητα με τις ασφαλώς αναγνωρισμένες αναπαραστάσεις της θεάς και, ενώ είναι μακράν η πιθανότερη, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως βέβαιη. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε στα τέλη του 2ου αι. π.Χ., ίσως από Μικρασιάτη γλύπτη, και εγγράφεται στο κίνημα της αναβίωσης των αξιών της κλασικής τέχνης στα τέλη της ελληνιστικής εποχής.
 
Σήμερα ένα γύψινο αντίγραφο της Αφροδίτης βρίσκεται στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μήλου, ενώ το σημείο εύρεσης του αγάλματος μνημονεύεται από μια μαρμάρινη επιγραφή.
 



Πηγή erroso.blogspot.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...