Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ


  
 Μετά από το κάλεσμα με την ανακοίνωση της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ αγρότες των χωριών της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώνονται από το πρωί του Σαββάτου 2/2 στον Κόμβο Γυψοχωρίου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Έδεσσας. 
     Συντονίζονται έτσι και οι αγρότες της Πέλλας με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη και με μπροστάρη το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία διεκδικούν το αυτονόητο, τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν κόντρα στις πολιτικές, που τους έχουν φέρει στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος. 

      Εκφράζουν ακόμη και την αγωνία για το μέλλον των οικογενειών τους μιας και με τα νέα φορολογικά μέτρα, το συνέχεια αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις απλήρωτες για μήνες παραγωγές τους, τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού από εμπόρους-βιομήχα-νους,τα χαράτσια σε ΕΛΓΑ & ΟΓΑ, την επικείμενη φορολόγηση των χωραφιών τους, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στις πομώνες & τα σπίτια τους, κλπ., μοιάζει σκοτεινό και αβέβαιο.
     Στους διερχόμενους από το μπλόκο οδηγούς μοίραζαν την Ανακοίνωση με τα αιτήματά τους ζητώντας την συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους. Παράλληλα τους μοίραζαν και κομπόστες ροδακίνων από ροδάκινα απλήρωτα ακόμη από το καλοκαίρι του 2012.
    Εκπρόσωποι της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ συνεχίζουν τις περιοδείες στα χωριά με το κάλεσμα τους ενίσχυση του μπλόκου, πράγμα που αναμένεται σύμφωνα και με τη θετική ανταπόκριση των αγροτών από αύριο Κυριακή 3/2  και με νέα τρακτέρ στον Κόμβο του Γυψοχωρίου.

     Το μπλόκο των αγροτών της Πέλλας επισκέφτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο βουλευ-τής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ενημερώνοντάς για την κατάθεση σχετικής με τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό από τη Γεν.Γραμμα-τέα του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. 
      Οι αγρότες της Πέλλας καλούν τους συναδέλφους τους να ενισχύσουν από αύριο Κυριακή το μπλόκο για να δυναμώσει η φωνή αντίδρασης γιατί , όπως τονίζουν και στο κάλεσμά τους , «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» !

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.



Σε αποστολή Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης από τις 28 έως τις 30 Ιανουαρίου 2013.  Στο διάστημα της επίσκεψης τους οι Βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν  Έλληνες Ευρωβουλευτές και Ανώτατους Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητήσουν για την επικείμενη αναθεώρηση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθώς και θέματα οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου αναφορικά με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σταμενίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τάσου Χανιώτη, Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του μετέφερε την πρόταση του σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των φυτοφαρμάκων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε τη σημασία που θα είχε μια τέτοια ρύθμιση και εξέθεσε τους λόγους που κατά τον ίδιο είναι αναγκαία. Σύμφωνα με το Βουλευτή,  ο θεσμός της παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν ευνοεί την ελεύθερή αγορά και διακίνηση τους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, για την παροχή δυνατότητας στα Κράτη- Μέλη να μπορούν να εισάγουν και να εξάγουν τα πάντα. Η προτεινόμενη από το Βουλευτή ρύθμιση αποτελεί μια πρόταση που κινείται στην κατεύθυνση των προσπαθειών που γίνονται για μείωση του κόστους παραγωγής. Ο ίδιος τόνισε ότι, από πλευράς του θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και στο εσωτερικό της χώρας, ώστε η εν λόγω ρύθμιση να γίνει συνολικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.  

Κλείνοντας ο κ. Σταμενίτης υπογράμμισε ότι, η ιδιότητα του κ. Χανιώτη ως Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα τιμητική για τη χώρα μας και ταυτόχρονα αποτελεί ευτυχή συγκυρία στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα στη χώρα για στήριξη, ενίσχυση και βελτίωση του αγροτικού τομέα.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ-ΕΥΡΩΠΟΣ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ 4-1.

Δεν δυσκολεύτηκε ο ΑΣ Πρόμαχοι απέναντι στην ομάδα του Ευρωπού Φούστανης και επιβλήθηκε με το ευρύ σκορ 4-1.
Ήταν εμφανής η ανωτερότητα των πρωτοπόρων του ομίλου, Προμάχων σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και οι αρκετοί φίλαθλοι , που παραβρέθηκαν, παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον ματς.
Το σκορ άνοιξε ο σκόρερ των Προμάχων Νάνος στο 14’ με μακρινό τεχνικό σουτ.
Ο Μούγιος στο 25’ διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων με σουτ βολέ.
Το ημίχρονο έκλεισε με ένα γκολ-αριστούργημα του Νάνου από τα 40 μέτρα, σημειώνοντας το 3-0.
Στην επανάληψη μπήκαν δυνατά και οι δυο ομάδες και το παιχνίδι και οι φάσεις ήταν μοιρασμένες.
Η έμπειρη ομάδα της Φούστανης προσπάθησε να μειώσει το σκορ, αλλά προσέκρουσε στην αποτελεσματική άμυνα των γηπεδούχων.
Στο 60’ ο αέρινος  Προίκος με άψογο πλασέ τετραπλασίασε τα τέρματα της ομάδας των Προμάχων, κόβοντας κάθε ελπίδα στους φιλοξενούμενους.
Στις καθυστερήσεις  μετά από ένα μπέρδεμα στην άμυνα των Προμάχων ο Σέλκος με αυτογκόλ έκανε το 4-1, ενώ αμέσως μετά ο Άτζος εκτέλεσε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, αλλά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και απομακρύνθηκε.
Έτσι τελείωσε το παιχνίδι, με την ομάδα των Προμάχων να βλέπει  όλο και πιο κοντά την πόρτα εισόδου στην Α’ κατηγορία.
Από τους Προμάχους διακρίθηκαν οι Νάνος, Μούγιος, Άτζος και Προίκος, ενώ από την Φούστανη οι Αντωνιάδης, Σούτογλου και Παπαδόπουλος.
Η διαιτησία του κυρίου  Κουπάντση (Σλατίντσης-Ελευθεριάδου) ήταν άριστη  και υποδειγματική.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
ΝΑΝΟΣ-ΧΑΤΖΗΣ
ΜΟΥΓΙΟΣ
ΠΟΥΣΙΝΗΣ
ΝΑΝΟΣ
ΣΑΜΣΟΥΡΗΣ
ΠΡΟΙΚΟΣ-ΝΑΝΟΣ Ν.
ΑΜΠΑΡΗΣ-ΡΑΤΣΙΤΣΚΑΣ Γ.
ΚΩΣΤΙΝΑΣ
ΣΕΛΚΟΣ
ΑΤΖΟΣ
ΣΑΤΖΑΚΗΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΚΑΝΙΕΜΠΑ

ΕΥΡΩΠΟΣ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΓΛΟΥ
ΚΟΡΟΣΙΑΔΗΣ
ΜΠΑΚΑΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΚΑΡΑΤΟΓΛΟΥ
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΣΟΥΤΟΓΛΟΥ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΟΣ









































ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΡΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ".



ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ» προσκαλεί όλους τους ενδιαφερομένους
 την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου  2013 και ώρα 20:00
 στα γραφεία του συλλόγου
 για την ενημέρωση και δημιουργία τμήματος για το πρόγραμμα «Σχολή Γονέων».

 Πληροφορίες στα τηλ.: 6974625062

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΩΝ !


1Ετυμολογία μήνα: Ο Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαίρω, αγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα.

Ο Φεβρουάριος προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος σαν ο τελευταίος μήνας από τον Πομπίλιο Νουμά. Είναι μήνας διαβατήριος και αποκαθαρκτικός. Το 153 π,χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα (δεύτερος μήνας του έτους), και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στη διάρκειά του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.

Η λατινική λέξη februa σημαίνει καθάρσιος-καθαρκτικός και το ουδέτερο πληθυντικού februa, σήμαινε όχι μόνο καθαρτήριος, αλλά και συγκεκριμένα ειδική γιορτή που γίνονταν τον μήνα Φεβρουάριο.

Ο μήνας λοιπόν που περιλάμβανε τους καθαρμούς ονομάστηκε Februarious mensis και μετά από παράλειψη του mensis (μήνας) έμεινε η λέξη Φεβρουάριος.

Η Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος αναφέρει ότι ο Φέβρουος ήταν ο θεός των νεκρών και η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε τους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς.

Ο μήνας Φεβρουάριος ήταν αφιερωμένος λοιπόν από τους Ρωμαίους στον εξαγνισμό και επιπρόσθετα, επειδή ήταν πολύ βροχερός τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα.

Ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε προς τον αττικό μήνα Ανθεστηριώνα.Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολόγιου (46 π.χ.) περιορίστηκαν οι μέρες του μήνα αυτού από 30 που ήταν ως τότε σε 29, και την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μια ακόμη ημέρα, που προστέθηκε στον μήνα Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορα.
Ονομασίες λαϊκές για το μήνα Φεβρουάριο

Για να συντονιστεί το ημερολόγιο των 365 ημερών προς το ηλιακό έτος, καθιερώθηκε η αύξηση των ημερών του Φεβρουαρίου κατά μια, κάθε τέσσερα χρόνια.
Ο λαός μας τον αποκάλεσε Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29. Κάθε τέσσερα χρόνια που έχουμε δίσεκτο έτος, ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχο. Το δίσεκτο έτος  δεν πρέπει να φυτεύουν αμπέλια οι γεωργοί ούτε να γίνονται γάμοι ούτε να χτίζονται σπίτια.

Λέγεται επίσης Φλιάρης,  Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος).

Στον πόντο τον Φεβρουάριο τον ονόμαζαν συνήθως Κούντουρος, γιατί έχει κοντή ουρά, αφού είναι λειψός σε σχέση με τους άλλους. Επίσης σε κάποια μέρη λεγόταν Κούτσουρος, διότι κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος.

Οι δύο λέξεις Φεβρουάριος, Φλεβάρης δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους άσχετα αν συμπτωματικά ταιριάζουν τόσο ώστε η μια να προέρχεται από την άλλη.

Το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ είναι ρωμαϊκό από τους Ρωμαίους θεούς Φεβρούα των καθαρμών και Φέβρουο των νεκρών.

Το ΦΛΕΒΑΡΗΣ βγαίνει από τη λαϊκή ελληνική παράδοση και έχει σχέση με τις φλέβες της γης. Ο λαός μας κατά τον Δ.Σ. Λουκάτο, παρετυμολόγησε τον μήνα και τον ονόμασε Φλεβάρη, επειδή «ανοίγει τις φλέβες του» και γεμίζει τη γη νερά.
Κατ' άλλους λέγεται Φλεβάρης, γιατί παγώνει τις φλέβες της γης. Στη Θράκη υπάρχει το ρήμα φλεβαρίζω= πλημμυρίζω, επειδή τα χωράφια «φλεβαρίζουν από τις βροχές

Λέγεται και τρυγητής γιατί στον αγροτικό βίο, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών. Τότε βάζουν και καταβολάδες, δηλαδή φυτεύουν αμπέλια (εκτός και αν είναι δίσεχτος ο χρόνος). Για αυτό του το περιεχόμενο ο Φλεβάρης λέγεται όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία και Κλαδευτής.

Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος, γιατί δεν ξέρει τι κάνει.

Ο Άγιος Κασσιανός γιορτή στο μήνα Φεβρουάριο

Κάθε τέσσερα χρόνια που το έτος είναι δίσεκτο, την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 29 του μήνα, γιορτάζει ο Άγιος Κασσιανός. Η περίεργη αυτή γιορτή, έδωσε αφορμή για διάφορες λαϊκές ερμηνείες και περιπαίγματα.

Στη Μυτιλήνη, τη γιορτή του Αγίου Κασσιανού τη θεωρούν ως γιορτή των τεμπέληδων! Λένε μάλιστα: « του Κασσιανού γιορτάζουν οι οκνοί (οι τεμπέληδες)».

Η παράδοση από την Μυτιλήνη που εξηγεί τις παραπάνω εκφράσεις είναι οι εξής:

Μια μέρα που ο Χριστός γύριζε με τους Αποστόλους, έκατσε σε ένα μέρος να ξεκουραστεί. Πάνε τότε όλοι οι Άγιοι κοντά, για να του γυρέψουν δουλειά. Πάει ο Άι- Νικόλας και του λέει:

_ Χριστέ μου για πες μου, τι να κάνω;

Λέει τότε ο Χριστός:

_ Πήγαινε να δεις ποια καράβια και καΐκια βολοδέρνουν και απέ να τα σώζεις.

Πάει ο Άι - Τρύφωνας και του λέει:

_ Εγώ τι θέλεις να κάνω;

_ Αμ' το κλαδευτήρι το'χεις στη μέση σου και κρέμεται, τι ρωτάς λοιπόν; Πήγαινε στα χωράφια και στα αμπέλια και κάνε τη δουλειά σου. Διώξε τις αρρώστιες απ' τα δέντρα κι όλα τα κακά!

Ένας ,ένας πήγαν όλοι οι Άγιοι στο Χριστό και ανέλαβαν τη δουλειά τους. Πίσω, πίσω πήγε και ο Άγιος Κασσιανός και λέει:

_ Εγώ Χριστέ μου, τι να κάνω;

Γέλασε τότε ο Χριστός, δε βάσταξε και του ‘πε:

_ Αμ' εσύ είσαι που είσαι οκνός! Φύλαγε λοιπόν το Φλεβάρη! Κι άμα δεις και τραβάει είκοσι εννιά, έμπα μέσα στο είκοσι εννιά και κάνε τη δουλειά σου. Πάλι, σα δεν έχει είκοσι εννιά , κάτσε απ' όξω.

Γεωργικές εργασίες το μήνα Φεβρουάριο

-Φυτεύουν πατάτες.
-Προετοιμάζουν τα χωράφια για να σπείρουν ανοιξιάτικα σιτηρά και ενισχύουν τα φθινοπωρινά λιπαίνοντάς τα.
-Κλαδεύουν αμπέλια και δέντρα.
-Καθαρίζουν τα μαντριά.
-Συντηρούν την κοπριά σε λάκκους.
-Σβαρνίζουν τα χωράφια.

(Από το βιβλίο της Α. Κυριακίδου-Νέστορος: « Οι 12 μήνες.
Τα Λαογραφικά», εκδ. Μαλλιάρης - Παιδεία, Αθήνα 1982 )

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φτωχομεσαία αγροτιά με τα μηχανήματα της βρίσκεται στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Θύμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που κάθε χρόνο χειροτερεύει τη θέση της αγροτιάς και την καταδικάζει, σε φτώχεια και ξεκλήρισμα.
Η διαφορά που υπάρχει από τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι η φωνή της απόγνωσης είναι πιο δυνατή, δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη. Δεν ζητούν, αν και θα ‘πρεπε, κάτι επιπλέον σε επιδοτήσεις ή ενισχύσεις.
 Διαμαρτύρονται με το δίκιο τους ότι με το νέο, το τρίτο μνημόνιο του 2013, επιβαρύνονται επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν για την κρίση ενώ δεν ευθύνονται. Ωστόσο μέσα από νέους φόρους και χαράτσια που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση μόνο το 2013 τους αφαιρεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής σε απαγορευτικά επίπεδα. Οι συνέπειες βαριές, αφού με τις απελευθερωμένες αγορές από τις πολιτικές της ΕΕ, θα γίνουν ακόμα φτηνότερα τα ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα και η καταστροφή των φτωχομεσαίων κληρούχων όσων έχουν απομείνει θα ‘ναι δεδομένη, αφού θα είναι ασύμφορο να παράγουν. Ήδη βιώνουν πρωτόγνωρη φτώχεια, ενώ χιλιάδες μικροαγροτών την τελευταία 10ετία ξεκληρίστηκαν, έφυγαν από το επάγγελμα. Στις διαμαρτυρίες για τη φτώχεια τους γνωρίζουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τα αγροτοδικεία. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να μείνουν μόνο οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.
 Οι προσπάθειες συκοφάντησης και αποπροσανατολισμού του αγώνα τους για κλειστούς ή ανοιχτούς δρόμους σε σχέση με τη μορφή πάλης, έχουν πέσει στο κενό. Έχουν πρωτοφανή συμπαράσταση από τους άλλους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, αφού όλοι τα ίδια βιώνουν, από τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους, που επιβάλλει η σκληρή, άγρια πολιτική σας.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός τι θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τα άμεσα, δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα της αγροτιάς, όπως διατυπώνονται στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχει επιδοθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για μείωση του κόστους παραγωγής, απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης, κατάργηση των χαρατσιών και φόρων, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ,ά.


Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ 
Αλέκα Παπαρήγα

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...