Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.


Αντιπροσωπεία του Καζακιστάν στην Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ο ελληνικός πολιτισμός σημείο αναφοράς για την τουριστική προβολή της χώρας

O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του σήμερα (19/2) αντιπροσωπεία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από το Καζακιστάν τους οποίους ενημέρωσε για τα τουριστικά ενδιαφέροντα και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Την αποστολή συνόδευε ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αστάνα (πρωτεύουσα του Καζακιστάν) κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Βιλδιρίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου  Επαγγελματιών του Παλαιού-Νέου Αγίου Αθανασίου και της ευρύτερης περιοχής «Η Πρόοδος» και εκπρόσωπος των Τουρκικών Αερογραμμών. Άλλωστε, οι Τουρκικές Αερογραμμές πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης και πλέον η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί έναν εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό προορισμό για τουρίστες από το Καζακιστάν.

Το Καζακιστάν αποτελεί μία νέα, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, καθώς το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο των 18 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων του είναι εξαιρετικά υψηλό. Η χώρα διαθέτει και εκμεταλλεύεται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ, συχνά, αναφέρεται ως το «Παρίσι της Ανατολής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία και παρουσίασε συνοπτικά τα τουριστικά και αναπτυξιακά ενδιαφέροντα της Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, της Πέλλας. Αναφέρθηκε στον Ξένιο Δία ως θεό της φιλοξενίας, τονίζοντας ιδιαίτερα την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία και στον Μέγα Αλέξανδρο γενέτειρα του οποίου είναι η Πέλλα. Ο κ. Θεοδωρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό, τονίζοντας ότι αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για την τουριστική της προβολή και ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές. Ακολούθως, παρουσίασε τους σημαντικούς τουριστικούς πόλους της Πέλλας και επίσης αναφέρθηκε στα ποιοτικά αγροτικά και μεταποιημένα προϊόντα της Πέλλας τα οποία διαθέτουν απαράμιλλα χαρακτηριστικά, λόγω των ιδιαίτερων εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών της περιοχής.

Ο κ. Βιλδιρίδης ανέφερε ότι η Π.Ε. Πέλλας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου και, τα τελευταία χρόνια, γίνονται σημαντικές και συστηματικές προσπάθειες για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου, του Παλαιού-Νέου Αγίου Αθανασίου και στην Πέλλα γενικότερα. Η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί την πιο ρεαλιστική και σίγουρη κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Επαγγελματιών συνεργάζεται στενά με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας από το Καζακιστάν εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από την περιήγησή τους στην περιοχή  και την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της. Νωρίτερα είχαν επισκεφτεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας από το οποίο έμειναν έκπληκτοι και εντυπωσιασμένοι. Δήλωσαν τέλος, ιδιαίτερα γοητευμένοι με το ελληνικό κλίμα και τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες καθώς στο Καζακιστάν επικρατούν συνθήκες μεγάλου ψύχους (θερμοκρασίες της τάξης του -30 έως και -40Ο Κελσίου).

Το φιλικό κλίμα της συνάντησης επισφραγίστηκε με την πρόσκληση που απηύθυναν οι επισκέπτες στον κ. Θεοδωρίδη να επισκεφτεί τη χώρα τους.

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑΒΟΥΝ ΠΤΩΜΑΤΑ.




Ο εφιάλτης ενός εξάωρου κάτω από τον καυτό ήλιο, με βαριά αλυσίδα στα πόδια, με μετρημένο νερό και με την υποχρέωση να θάψουν τα πτώματα που έχουν ξεμείνει στα αζήτητα... είναι παράδεισος μπροστά σε αυτό που τις περιμένει εάν μείνουν στο κελί. Οι γυναίκες των πιο σκληρών φυλακών της Αμερικής ανοίγουν την καρδιά τους.
H «συμμορία των αλυσοδεμένων γυναικών» διαλύθηκε το 1950 έπειτα από θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 1995, όμως, ο σερίφης Τζο Αρπάιο, επανέφερε το φρικτό δίλημμα για τις καταδίκους των γυναικείων φυλακών: μια μέρα εξαντλητικής εργασίας στην έρημο της Αριζόνας ή 23 ώρες στο κελί των πιο σκληρών φυλακών των ΗΠΑ;


Οι εθελόντριες της «συμμορίας» είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν αλυσοδεμένες, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη φυλακή ολόκληρης της χώρας, και να σκάβουν λάκκους για την ταφή πτωμάτων που έχουν ξεμείνει στο νεκροτομείο επειδή είναι «αγνώστων στοιχείων» ή οι συγγενείς τους αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.


Για τις αλυσοδεμένες φυλακισμένες της Αριζόνας η ημέρα ξεκινά στις 6 το πρωί. Φορούν τις χαρακτηριστικές φόρμες του εγκλεισμού, στοιχίζονται σε μια σειρά για να δεθούν μεταξύ τους με αλυσίδες και επιβιβάζονται στο λεωφορείο που θα τις μεταφέρει από την φυλακή Estrella (Το Αστέρι) στην έρημο.


Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται το ξεχορτάριασμα της λεωφόρου Maricopa County και η ταφή πτωμάτων σε τάφους τους οποίους οι ίδιες σκάβουν κάτω από τον ήλιο, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου και με μονάχα ένα μικρό φλασκί νερό στις μπότες τους.


Όταν η δουλειά τελειώσει -έπειτα από 10 και πλέον ώρες- θα πρέπει να καθαρίσουν τα παπούτσια τους από τη σκόνη, να πλύνουν τα ρούχα τους, να ακούσουν την κατήχηση από τον ιερέα κι έπειτα να επιστρέψουν στα μικροσκοπικά κελιά τους.


Οι ίδιες λένε πως το πρόγραμμα αυτό είναι υποχρεωμένες να το τηρούν επτά ημέρες την εβδομάδα, γνωρίζοντας ότι ποτέ καμία δεν έχει αποδράσει και αντιμετωπίζοντας φοβερές δυσκολίες στην έρημο για βιολογικές ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν παρά μόνο σε κοινή θέα.


Παρόλα αυτά, όλες τους δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τολμούν να σκεφτούν πώς θα ήταν η έγκλειστη ζωή τους εάν αντί για τη «συμμορία των αλυσοδεμένων γυναικών» έπρεπε να μένουν στη φυλακή με τις υπόλοιπες βαρυποινίτισσες. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα οι φυλακισμένες θα έπρεπε να μείνουν στο κελί 23 ώρες και να κυκλοφορήσουν έξω από αυτό μονάχα μία.


Η επιλογή των γυναικών για τη συμμορία γίνεται κυρίως βάσει της ποινικά κολάσιμης πράξης για την οποία έχουν καταδικαστεί, με προτεραιότητα σε όσους μπήκαν φυλακή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή απαγορευμένων ουσιών.


Όσες μάλιστα δείξουν καλή συμπεριφορά έχουν πολλές πιθανότητες έπειτα από ενός μήνα βασανιστικών εργασιών στην έρημο να επιβραβευτούν με το προνόμιο ενός κρεβατιού σε στρατιωτικές σκηνές δίπλα στο κτίριο της φυλακής!


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλές φορές κατηγορήσει τον σερίφη της πολιτείας για φυλετικές διακρίσεις και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω των αλυσίδων, της απαγόρευσης στην πρόσβαση νερού κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αλλά και της παροχής σάπιων τροφίμων στις φυλακισμένες.











ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΠΑΡΤΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ.

 Οι οδηγίες είναι απλές, όταν χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο παραπάνω πατήστε Pause στο βίντεο και συνεχίστε όταν είστε έτοιμοι, πατώντας πάλι Play..
θα σας γίνουν κάποιες ερωτήσεις τις απαντήσεις σας πρέπει να τις γράψτε στο χαρτί. Το τέλος είναι σοκαριστικό! Όσο κι αν κρύψτε το χαρτί με τις απαντήσεις σας, ο υπολογιστής θα τις αποκαλύψει στην οθόνη σας. Εμπρός, πατήστε Play και κάντε αυτό το coolαριστό τρικ...









ΠΗΓΗ...exofitsiohttp://www.e-frapedia.com

ΝΕΑ ΜΟΔΑ: ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ.



Από τον Νοέμβριο που κυκλοφόρησε, το λικέρ Coca Blue, της εταιρίας Babco Europe έχει κερδίσει εκατοντάδες θαυμαστές στο εξωτερικό, χάρη στο ιδιαίτερο συστατικό του που είναι τα φύλλα κοκαΐνης
Το λικέρ έχει ως βάση του φύλλα κοκαΐνης που συλλέγονται στις Άνδεις, 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και επεξεργάζονται ώστε να αφαιρεθεί το ενεργό συστατικό που καθιστά την κοκαΐνη επικίνδυνη.
Η κυκλοφορία του έγινε με αφορμή το τέλος του ημερολογίου των Μάγια και κυκλοφόρησε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Μεγάλη Βρετανία και στο Λας Βέγκας, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Σίδνεϋ, το Χονγκ Κονγκ, τη Μπανγκόγκ και τη Σεούλ.
Η επιτυχία του στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι μάλλον η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται συστατικό σχετικό με την κοκαΐνη σε αλκοολούχο ποτό, παρόλο που στο παρελθόν η κοκαΐνη χρησιμοποιούνταν ευρέως για φαρμακευτικούς σκοπούς.

                               
                             

ΠΗΓΗ...http://topeiraxtiri.blogspot.comhttp://hellasxg.blogspot.com

ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΙ, ΑΝΟΡΕΚΤΙΚΟΙ, ΟΡΘΟΡΕΞΙΚΟΙ, ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ.


ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΙ, ΑΝΟΡΕΚΤΙΚΟΙ, ΟΡΘΟΡΕΞΙΚΟΙ, ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ

Άντε να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα στη συνολική παράνοια. Στην ανθρώπινη κοινωνία, το μεγάλο εκτροφείο ψυχαναγκασμών, όπου θύτες και θύματα είναι το ίδιο τραγικά καταδικασμένα σε ένα συνεχές μαρτύριο. Άνθρωποι που σκάνε από το φαΐ, άνθρωποι που σιχαίνονται το φαΐ, άνθρωποι που φοβούνται το φαΐ κι εκατομμύρια που πεθαίνουν πεινασμένοι. Υπάρχει κάτι περισσότερο για να κατανοήσει κάποιος πως αυτό που συμβαίνει γύρω μας είναι ένα αποτυχημένο πείραμα?

Βουλιμικοί που δεν ξέρουν πως να σταματήσουν να πληγώνουν τον εαυτό τους με σαβούρες. Ανορεκτικοί με αλλοιωμένη την αίσθηση της εικόνας τους. Ορθορεξικοί που ψαχουλεύουν τις ετικέτες μη τυχόν και μολυνθούν από κάτι σ΄ενα κόσμο μολυσμένο από κύτταρο. Κι οι πεινασμένοι που αυξάνονται ικευτεύοντας για ότι νάναι, αρκεί να ζήσουν.

Και πάνω από όλους αυτούς οι βοσκοί. Οι βοσκοί κάθε μορφής που σπρώχνουν με τη μαγκούρα τους τα κοπάδια στις στάνες. Προσφέροντας κονσέρβες σκέψης, σε συσκευασίες οικονομικές κι εύκολες για θρέψη κάθε παράνοιας που βασανίζει το ανθρώπινο μυαλουδάκι.

Το σούπερ μάρκετ είναι η εικόνα του πολιτισμού μας. Με τα ραφάκια γεμάτα από πολύχρωμα αντικείμενα, βαλμένα μ΄εξυπνο τρόπο για να προσελκύουν τα μυρμήγκια που έχουν κάνει το καρότσι ιδεολογία ζωής. Το καλάθι της νοικοκυράς. Το σημείο αναφοράς της ευμάρειας. Γεμάτο καρότσι όλα πάνε καλά. Στο ταμείο δίνουν μάχη τα μετρητά με τις πιστωτικές. Μπροστά από τα μάτια της κοπέλας που δουλεύει σαν σκλαβάκι στο ναό της θρέψης, περνάνε οι συσκευασίες τρία σε ένα και στοιβάζονται στις πλαστικές σακούλες. Η μόλις αφυπνισμένη φιλανθρωπία αφήνει και μια σακούλα δώρο στο δοχείο για τους απόβλητους της κοινωνίας. Ένα πάκο μακαρόνια και γάλατα για τους δύστυχους που περιμένουν πεινασμένοι έξω στο κρύο.

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας δεν φαίνεται ποτέ. Είναι σε κάποια αίθουσα συσκέψεων. Κανονίζει το επόμενο τρυκ για την αύξηση της κατανάλωσης. Σχεδιάζει μαζί με τους προμηθευτές τα επόμενα σποτάκια της αποβλάκωσης, την επόμενη προώθηση σκουπιδιών προς κατανάλωση.

Οι διαιτολόγοι κλείνουν ραντεβού για τους χοντρούς που στενάζει το ζωνάρι προσπαθώντας να συμμαζέψει τα περιττά τους κιλά. Οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να συμμαζέψουν τους εν δυνάμει ασθενείς από τη κούνια τους. Οι ψυχίατροι δίνουν μάχες με τα κοριτσάκια που λιμοκτονούν για να ταιριάξουν την εικόνα τους με τις κρεμάστρες της πασαρέλας. Και το νέο φρούτο των τρελλαμένων ορθορεξικών που ΔΕΝ πίνουν ΔΕΝ καπνίζουν, ΔΕΝ τρώνε λιπαρά, ΔΕΝ αγοράζουν συντηρητικά, ΔΕΝ πίνουν νερό από τη βρύση, που συνωστίζονται στα θαυματουργά μαγαζιά των βιολογικών, που κάνουν τσεκ απ κάθε χρόνο μη τυχόν κι έχει εμφανιστεί κάποιο κακό σπυρί στο κώλο τους και δεν προλάβουν να το βγάλουν....

Και δίπλα σ΄αυτούς η πείνα. Ο κόσμος των συνεχώς αυξανόμενων πεινασμένων που δεν έχουν τη πολυτέλεια ούτε να παχύνουν, ούτε να τους ξινίσει το φαΐ, ούτε να επιλέξουν το βιολογικό αντί για το βρώμικο, γιατί κάποιοι τρώνε με δέκα μασέλες και ξεζούμισαν τις δυνατότητες από εκατομμύρια πλάσματα να έχουν έστω κι ένα πιάτο φαΐ "ότι νάναι" Ενας πολιτισμός που εξελίχτηκε σ΄ενα τέρας που δεν μπορεί καν να διακρίνει τι χρειάζεται τελικά για να ζήσει και με ποιους τρόπους να το αποκτήσει. Κάτι που ακόμα και το πιο μικρό ζωάκι γνωρίζει και καταφέρνει να το πετύχει....

Τι να διαλέξει κανείς από όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι? Πως να πολεμήσει κανείς τις κομψές, αδίστακτες συμμορίες των διαμορφωτών συνειδήσεων, όταν είναι ανίκανος να συνειδητοποιήσει....





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΔΟΝΙΚΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ.


Η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλμωπίας ευχαριστεί θερμά τον κτηνίατρο Δονικίδη Συμεών 
για τη δωρεά 100 αντιλυσσικών εμβολίων και για την εθελοντική προσφορά του στο πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της λύσσας. Τέτοιου είδους πράξεις ανιδιοτελούς προσφοράς αποτελούν στις μέρες μας εφαλτήριο για ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας.
Ο Αντιδήμαρχος
Καραμαριάς Σταύρος

ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ.

5Ήταν ένας ασκητής κι είχε δυο υποτακτικούς. Προσπαθούσε πολύ να τους ωφελήσει και να τους κάνει καλούς.
Είχε, όμως, την ανησυχία αν όντως προχωρούν στην πνευματική ζωή, αν προοδεύουν και αν είναι έτοιμοι για την βασιλεία του Θεού. Περίμενε ένα σημάδι για αυτό από τον Θεό, αλλά δεν έπαιρνε καμία απάντηση.

Κάποια ημέρα θα γινόταν αγρυπνία στην εκκλησία μιας άλλης σκήτης, που απείχε πολλές ώρες από την δική τους. Έπρεπε να γίνει πορεία μέσα στην έρημο. Έστειλε τους υποτακτικούς από το πρωί, ώστε να φτάσουν νωρίς, για να τακτοποιήσουν την εκκλησία, κι ο Γέροντας θα πήγαινε το απόγευμα. Οι υποτακτικοί είχα προχωρήσει αρκετά, όταν ξαφνικά άκουσαν βογγητά. Ήταν ένας άνθρωπος βαρειά τραυματισμένος και ζητούσε βοήθεια:

- Πάρτε με, σας παρακαλώ, τους έλεγε, γιατί εδώ είναι ερημιά, κανείς δεν περνάει, ποιος θα μπορέσει να με βοηθήσει; Εσείς είστε δυο. Σηκώστε με και οδηγήστε με στο πρώτο χωριό.

- Δεν μπορούμε! Του είπαν. Βιαζόμαστε για την αγρυπνία, έχουμε πάρει εντολή να ετοιμάσουμε.

- Πάρτε με σας παρακαλώ! Αν με αφήσετε, θα πεθάνω, θα με φάνε τα θηρία.
- Δεν μπορούμε! Τι να κάνουμε, πρέπει να πάμε στο καθήκον μας. Κι έφυγαν.

Τ’ απόγευμα ξεκίνησε ο Γέροντας για την αγρυπνία. Πέρασε από τον ίδιο δρόμο. Έφθασε και στο μέρος που ήταν ο τραυματισμένος. Τον βλέπει τον πλησιάζει και του λέει:

- Τι έπαθες άνθρωπε του Θεού; Τι έχεις; από πότε είσαι εδώ; Δεν σε είδε κανείς;

- Πέρασαν το πρωί δυο μοναχοί και τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν, αλλά βιαζόταν να πάνε στην αγρυπνία.
- Θα σε πάρω εγώ μην ανησυχείς του λέει
- Δεν μπορείς εσύ, είσαι γέροντας, δεν μπορείς να με σηκώσεις, αδύνατον!
- Όχι θα σε πάω! Δεν μπορώ να σε αφήσω!
- Μα δεν μπορείς να με σηκώσεις.
- Θα σκύψω, και εσύ πιάσου από πάνω μου και λίγο λίγο θα σε πάω σε κανένα κοντινό χωριό. Λίγο σήμερα, λίγο αύριο θα σε φτάσω.

Τον πήρε με μεγάλη δυσκολία και άρχισε να βαδίζει με το βάρος εκείνο μέσα την άμμο πάρα πολύ δύσκολα.Ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι και σκεπτόταν: «Έστω και σε τρεις μέρες θα φτάσω». Καθώς όμως προχωρούσε, άρχισε να νιώθει το φορτίο του πιο ελαφρό, πιο ελαφρό και σε κάποια στιγμή αισθάνθηκε σαν να μην κρατάει τίποτα. Τότε γυρίζει πίσω να δει τι συμβαίνει και βλέπει με έκπληξη πάνω του έναν άγγελο. Ο άγγελος του είπε:

- Με έστειλε ο Θεός να σε πληροφορήσω ότι οι δυο υποτακτικοί σου δεν είναι άξιοι της Βασιλείας του Θεού, γιατί δεν έχουν αγάπη.




ΠΗΓΗ... http://www.agioritikovima.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΟΚ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ.


1Το γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες μια φωτογραφία που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένας ισραηλινός στρατιώτης στην οποία φαίνεται ένας ελεύθερος σκοπευτής να στοχεύει το πίσω μέρος του κεφαλιού ενός μικρού Παλαιστίνιου.

Την εν λόγω φωτογραφία που έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων χρηστών στο Ίντερνετ ανέβασε στη σελίδα του ο 20χρονος Mor Ostrovski, ισραηλινός στρατιώτης σε μονάδα ελεύθερων σκοπευτών.  Όπως ισχυρίζεται τη φωτογραφία δεν την τράβηξε ο ίδιος, αλλά την βρήκε στο ίντερνετ. Όπως και να έχει το επιθετικό μήνυμα της κίνησής του δεν αλλάζει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το περιστατικό ερευνάται. «Οι ενέργειές του στρατιώτη δεν είναι σύμφωνες με το πνεύμα των IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) ή τις αξίες τους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η οργάνωση ισραηλινών στρατιωτών «Breaking the Silence» με δράση στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη ζωή στη Δυτική Όχθη, καταδίκασε το περιστατικό.

1




ΠΗΓΗ...Protothema.gr

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΓΑΝΕ 74.300 ΚΙΛΑ ΑΛΟΓΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ.

15Πάνω από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών «κυκλοφόρησαν» στο εμπόριο από και προς χώρες της Ευρώπης μέσα στο 2012, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat και συγκεκριμένα της βάσης δεδομένων εσωτερικού εμπορίου της υπηρεσίας.

Στα στατιστικά τεκμήρια που ακολουθούν παρατίθενται οι ακριβείς ποσότητες κρέατος ιπποειδών (αλόγου, γαϊδάρου, μουλαριού), ανάμεσα στις οποίες και εκείνες που είχαν προορισμό την Ελληνική αγορά.

Για τα ακριβή στοιχεία της Eurostat πατήστε εδώ




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ" ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013.


seismikidonisi 625    250x180 Για «μεγάλο σεισμό» προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης μέσα στο 2013Μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ωρών, εκ των οποίων οι δύο σημαντικές της τάξεως των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, κάποιες άλλες μικρότερες στην περιοχή της Φλώρινας κ.λ.π. το «Earthquake-now» επικοινώνησε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Άκη Τσελέντη.
Οι χθεσινοί σεισμοί των 5 Ρίχτερ είναι μεν ανεξάρτητοι μεταξύ τους, αλλά προειδοποιεί ότι μέσα στο 2013 κατά την γνώμη του θα υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα επειδή έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η πολιτεία πρέπει να επαγρυπνεί πάντα και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, αλλά και οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στα σπίτια τους.



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΣΟΚ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: 88ΧΡΟΝΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΣΚΟΡΠΑΓΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΥΣ.



 ΣΟΚ στη ΛΑΡΙΣΑ: 88άχρονη λίγο πριν πάει στον τάφο «σκόρπαγε» το θάνατο σε χιλιάδες νέους!​Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, σχετικά με μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης  κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών. Δύο πολυμελής εγκληματικές οργανώσεις με συνολικά 81 μέλη που διακινούσαν ναρκωτικά στην Ελληνική Επικράτεια εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.
Ως «εγκέφαλοι» των οργανώσεων αυτών ταυτοποιήθηκαν 50χρονος Έλληνας και 32χρονος Αλβανός, έγκλειστοι στις Φυλακές Πατρών, ενώ ακόμη 5 κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, όλοι για εμπορία ναρκωτικών.
Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από 40 συνολικά αστυνομικούς, συνελήφθησαν συνολικά 33 άτομα, από τα οποία τα 31 αποτελούν μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και διενεργήθηκαν 25 κα τ’ οίκον έρευνες.
Επιπλέον, σχηματίσθηκαν δύο αυτοτελείς και ανεξάρτητες δικογραφίες σε βάρος συνολικά 81 μελών των οργανώσεων, από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα 74.
Παρακάτω αναλύεται η σύσταση και η δράση για καθεμιά από τις οργανώσεις:
Α΄ Εγκληματική Οργάνωση
Τουλάχιστον 14 άτομα, (12 άνδρες και 2 γυναίκες), έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση. Ως «εγκέφαλός» της ταυτοποιήθηκε ένας 50χρονος Έλληνας, έγκλειστος στις Φυλακές Πατρών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και όπλων, ο οποίος είχε συστήσει την οργάνωση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013 και διηύθυνε τις δράσεις της.
Τα μέλη της οργάνωσης υπό την καθοδήγηση του 50χρονου «εγκεφάλου», διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης και χασίς στην Ελλάδα, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά ως κέρδη, τα οποία στη συνέχεια είτε διοχέτευαν σε αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, είτε κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 6 οικίες συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 3.770 ευρώ, 2 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων, αποδείξεις καταθέσεων και προθεσμιακός λογαριασμός, χρηματικών ποσών που ανέρχονται στα 160.000 ευρώ, 2 κιλά και 272 γραμμάρια χασίς, 9,3 γραμμάρια ηρωίνης, 0,3 γραμμάρια κοκαΐνης, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 170 ναρκωτικά χάπια, 23 κινητά τηλέφωνα και 9 κάρτες SIM, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 φυσίγγια πυροβόλου όπλου.
Β΄ Εγκληματική Οργάνωση
Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 67 τουλάχιστον μέλη (60 άνδρες και 7 γυναίκες) μεταξύ των οποίων και μια 88άχρονη γιαγιάκα, που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα!!!
Ύστερα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε ως «αρχηγός» της οργάνωσης, ένας 32χρονος Αλβανός έγκλειστος στις Φυλακές Πατρών, ο οποίος και επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα μέλη της οργάνωσης πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που αφορούσε αγοραπωλησία ή μεταφορά ναρκωτικών.
Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας», χρησιμοποιώντας πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Επιπλέον, ήταν ιδιαίτερα προσεχτικά στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, μιλώντας αρκετές φορές αόριστα και χρησιμοποιώντας συνθηματικές εκφράσεις και ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν δηλωμένες στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά σε στοιχεία ταυτότητας αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.
Η οργάνωση αποκόμιζε μεγάλα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μέρος των οποίων χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών των μελών της, καθώς επίσης και για στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 2.980 ευρώ, 30,39 γραμμάρια χασίς, 0,5 γραμμάρια ηρωίνης, 63 ναρκωτικά χάπια, 2,3 γραμμάρια βουπρενορφίνης, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 54 κινητά τηλέφωνα και 8 κάρτες SIM, 20 πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης, 5 αυτοκίνητα, 4 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 4 μαχαίρια.




ΠΗΓΗ: Trikala News 

ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΩΔΙΑ...

Φράσεις παρωδία...

Τις είδανε αλλιώς







































Αλιεύτηκαν από το Facebook

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ "ΜΠΑΧΑΛΑ" ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ.


Τα μεγαλύτερα «μπάχαλα» σε συναυλίεςΌταν ο συναυλιακός χώρος γίνεται άνω-κάτω!

Οι συναυλίες είναι από εκείνες τις εμπειρίες που μας ενώνουν. 

Την ώρα που χιλιάδες άγνωστοι μεταξύ τους συρρέουν για να μοιραστούν το μόνο πράγμα που έχουν κοινό, την αγάπη τους για τη συγκεκριμένη μπάντα, η μουσική μετατρέπεται σε ουκουμενική αξία, δύναμη που εξισώνει τάξεις, έθνη και φυλές.

Κάποιες φορές βέβαια τα πράγματα δεν πάνε όπως θα όφειλαν ή θα έλπιζαν διοργανωτές και κοινό, με τα παρατράγουδα να μη λείπουν. 

Και κάποιες άλλες φορές μάλιστα ακόμα και ο θάνατος καραδοκεί σε έναν συναυλιακό χώρο, αμαυρώνοντας το μουσικό γεγονός και την ίδια τη διοργάνωση. 

Ας δούμε 10 περιπτώσεις συναυλιών που δεν πήγαν κατ' ευχή, με τους κατόχους του «μαγικού χαρτιού» να μην αποδεικνύονται τελικά και τόσο τυχεροί...

Το «γουρούνι» των Pink Floyd εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια συναυλίας



Ας ξεκινήσουμε τη λίστα «χαλαρά» με μια συναυλία που δεν πήγε καλά τουλάχιστον για έναν: κατά τη διάρκεια του Coachella 2008, ο Roger Waters των Pink Floyd αποκάλυψε το ιπτάμενο, πολιτικής χροιάς, «γουρούνι» του κατά τη διάρκεια του γνωστού κομματιού της μπάντας «Pigs».
Λίγο μετά το μπαλόνι-γουρούνι βόλταρε ανενόχλητο στον νυχτερινό ουρανό με τον περιχαρή Waters να λέει στο πλήθος «αυτό είναι το γουρούνι μου». Σίγουρα σήμαινε πολλά για τον Waters το μπαλόνι, αφού όταν εξαφανίστηκε ως διά μαγείας από τον συναυλιακό χώρο πρόσφερε αμοιβή 10.000 δολαρίων για να του επιστραφεί, γεγονός που έγινε την επόμενη μέρα! 

Η συναυλία των Kings of Leon ακυρώνεται λόγω... κουτσουλιών



Η πολυαναμενόμενη συναυλία των Kings of Leon στο St. Louis του Μιζούρι στις 23 Ιουλίου έπρεπε να ματαιωθεί εξαιτίας μιας ιδιαίτερης «μπόρας»: μια καταρρακτώδης βροχή από κουτσουλιές άρχισε ξαφνικά να πέφτει στον χώρο! Παρά τις προσπάθειες του γκρουπ να συνεχίσει, αυτό κατέστη αδύνατο. Ο μπασίστας Jared Followill έφυγε πρώτος όταν τρεις κουτσουλιές προσγειώθηκαν στο στόμα του: «χτυπήθηκα από τα περιστέρια σε καθένα από τα τρία πρώτα τραγούδια. Είχαμε 20 κομμάτια να παίξουμε, δεν γινόταν όμως. Οι κουτσουλιές με είχαν καλύψει από την κορυφή ως τα νύχια»! Κι ενώ οι θεατές αποζημιώθηκαν για τα εισιτήριά τους, πώς να προβλέψουν οι διοργανωτές τέτοιες ακραίες... καιρικές συνθήκες; 

Η σκηνή καταρρέει 



Ήταν Αύγουστος του 2009 όταν κατά τη διάρκεια του καναδέζικου φεστιβάλ Big Valley Jamboree ο άνεμος που λυσσομανούσε θα γκρέμιζε την κεντρική συναυλιακή σκηνή. Το αποτέλεσμα; Ένας νεκρός και 60 τραυματίες, ενώ δεν έλειψαν και οι μηνύσεις προς τους διοργανωτές. Παρά το γεγονός ότι θρηνήσαμε θύματα, είναι απορίας άξιο πώς δεν κλιμακώθηκαν τα πράγματα, αν σκεφτούμε πόσο τραγική και τρομακτική ήταν η κατεδάφιση της σκηνής. Οι θεατές απομακρύνθηκαν ευτυχώς γρήγορα όταν τα πρώτα σημάδια του γκρεμίσματος της σκηνής έκαναν την εμφάνισή τους, για να γυρίσουν κατόπιν πίσω και να βοηθήσουν τους τραυματίες...

Η συμμορία Hells Angels αναλαμβάνει την ασφάλεια σε συναυλία των Rolling Stones




Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1968 όταν οι Stones θα εμφανίζονταν στο φεστιβάλ Altamont Speedway Free Festival. Η συναυλία θα ξέφευγε ωστόσο όταν το θρυλικό συγκρότημα θα ερμήνευε το δημοφιλέστατο κομμάτι «Under My Thumb». Η διαβόητη συμμορία Hells Angels είχε προσληφθεί ως υποτυπώδης ασφάλεια (με αμοιβή δωρεάν μπίρα αξίας 500 δολαρίων!) όταν άντρας προσπάθησε να ορμήσει στη σκηνή. Οι Angels τον σταμάτησαν βίαια και όταν ο άντρας έβγαλε πιστόλι, τα μέλη της συμμορίας τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου. Οι Stones συνέχιζαν τη συναυλία τους απερίσπαστοι πάνω στη σκηνή...

Δολοφονία πάνω στη σκηνή



Ο «Dimebag» Darryl Abbott, κιθαρίστας και συνιδρυτής του γνωστού χέβι-μέταλ συγκροτήματος Pantera, έδινε συναυλία με τη νέα του μπάντα Damageplan στις 8 Δεκεμβρίου 2004 στο Columbus του Οχάιο. Κατά τη διάρκεια του μουσικού γεγονότος, θεατής ανέβηκε στη σκηνή, έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε τον Abbott στο κεφάλι 3 φορές, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί το μακελειό του, εκτελώντας άλλους 3 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους. Το φρικιαστικό σκηνικό θα τελείωνε όταν αστυνομικά πυρά θα τον έριχναν νεκρό, με το ημερολόγιο του τύπου να ισχυρίζεται ότι τα μέλη της Pantera μπορούσαν να διαβάσουν το μυαλό του, γι' αυτό και έπρεπε να τους ξεκάνει!

Θεατής σε συναυλία των Korn μένει κλινικά νεκρός 




Η συναυλία «Οικογενειακές Αξίες» (τραγική ειρωνεία!) των Korn το 2006 στην Ατλάντα των ΗΠΑ δεν θα είχε αίσια κατάληξη: ένας άντρας ζήτησε σε μια παρέα μεθυσμένων θεατών να προσέξουν μη χτυπήσουν την εγκυμονούσα γυναίκα του, αλλά και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που συνόδευε το ζεύγος, για να βρεθεί αυτός βίαια χτυπημένος, με το κεφάλι του αιμόφυρτο πάνω στο τσιμεντένιο κράσπεδο. Ο άντρας κατέληξε κλινικά νεκρός, με την αστυνομία να εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση των δραστών...

Θάνατος, καταστροφή και σεξουαλική κακοποίηση στο Woodstock του '99




Η επιστροφή του θρυλικού Woodstock ήταν κάθε άλλο παρά αυτό που οραματίστηκαν οι εμπνευστές του. Στη σκηνή ανέβηκαν οι Nine Inch Nails, Limp Bizkit, Korn και Bush, την ώρα που από κάτω γινόταν ο κακός χαμός: πολλές κοπέλες έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού, με τους βιαστές τους να απολαμβάνουν κατόπιν ανενόχλητοι τις μουσικές τους, την ώρα που εστίες φωτιάς θα ανάγκαζαν το φρενιασμένο πλήθος σε φυγή, καταλήγοντας σε πολυάριθμους θανάτους θεατών, ακόμα και από ποδοπάτημα. Ο συναυλιακός χώρος θύμιζε την επόμενη μέρα αποκαλυπτικό σκηνικό...

Θάνατος στη συναυλία των Pearl Jam 




Ήταν 30 Ιουνίου 2000 στο ροκ φεστιβάλ Roskilde της Δανίας όταν θεατές ποδοπατήθηκαν από τον ξέφρενο όχλο: 8-9 άνθρωποι βρήκαν τραγικό χαμό, με την ανθρώπινη χιονοστιβάδα να αφήνει 26 ακόμα τραυματίες. Βλέποντας το γεγονός, οι Pearl Jam σταμάτησαν επιτόπου την εμφάνισή τους, με τους Cure -που θα ακολουθούσαν- να ματαιώνουν τη συναυλία τους...

Τραγωδία στη συναυλία των Who


Ήταν Δεκέμβριος του 1979 όταν οι Who θα εμφανίζονταν στο Riverfront Coliseum του Σινσινάτι, στο Οχάιο. Ο έλεγχος ήχου που έκανε το συγκρότημα θα ωθούσε πολλούς να πιστέψουν ότι η συναυλία είχε ξεκινήσει, για να συναντήσουν βέβαια μπροστά τους τις κλειστές πύλες. Ένα ανθρώπινο ποτάμι συμπιέστηκε στις σφαλιστές πόρτες, με το φριχτό γεγονός να αφήνει πίσω του 11 νεκρούς και πολλούς τραυματίες...



ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ!

Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από τα Πούλιτζερ

Πασίγνωστες φωτογραφίες και τα λιγότερο γνωστά αίτιά τους!

Το περίφημο βραβείο Πούλιτζερ Φωτογραφίας θεσπίστηκε το 1942 και έχει έκτοτε απονεμηθεί σε μια σειρά σπαρακτικών ντοκουμέντων και ξακουστών στιγμιοτύπων της σύγχρονης Ιστορίας.

Κι ενώ η ίδια η φωτογραφία μιλά κάποιες φορές δυνατότερα από όλες τις γλώσσες της οικουμένης, υπάρχουν φορές που η ιστορία του ενσταντανέ φωτίζει κι άλλες πλευρές που χάνονται στην οπτική μετάφραση του γεγονότος σε εικόνα.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από περίφημες φωτογραφίες που έχουν βραβευτεί με Πούλιτζερ δίνοντας έμφαση στις ιστορίες που τις γέννησαν...

Αμερικανοί στρατιώτες σέρνουν Βιετκόνγκ
Kyoichi Sawada - 19 Αυγούστου 1966



Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Νότιο Βιετνάμ έπειτα από ολονύχτια επίθεση των Βιετκόνγκ στις αυστραλιανές δυνάμεις. Η απώθηση των βιετναμέζων ανταρτών συνοδεύτηκε από πολυάριθμες απώλειες, μία εκ των οποίων εμφανίζεται στη φωτογραφία. Η αδιαφορία μπροστά στη βαρβαρότητα και τη φρίκη έγινε χαρακτηριστικό γνώρισμα όσων πέρασαν πολύ καιρό στις μάχες, με τη δημοσιοποίηση του ντοκουμέντου να δίνει ένα εμφατικό χτύπημα στο δυτικό συναίσθημα και ηθικό...



Θανάσιμο χολιγουντιανό δράμα
Anthony Roberts - 1973



Ο Roberts περπατούσε το απόγευμα σε πάρκινγκ του Χόλιγουντ όταν άκουσε τις κραυγές μιας γυναίκας. Όταν έφτασε στον τόπο, βρήκε έναν άντρα από πάνω της να προσπαθεί να την καθηλώσει στο έδαφος. Το μόνο όπλο που είχε ο Roberts ήταν η κάμερά του, γι' αυτό και απείλησε τον άντρα ότι μόλις τον είχε φωτογραφίσει. Ο άντρας τού αντιγύρισε ότι δεν νοιάζεται και συνέχισε να γρονθοκοπά την αβοήθητη γυναίκα, με τον Roberts να παρατηρεί εμβρόντητος. Οι φωνές απελπισίας της ωστόσο θα κινητοποιούσαν έναν σεκιουριτά, ο οποίος στην προσπάθειά του να τη σώσει σήκωσε το πιστόλι του και σκότωσε τον δράστη. Η φωτογραφία που πήρε το Πούλιτζερ απεικονίζει το περιστατικό στιγμές προτού ο φύλακας πατήσει τη σκανδάλη...

Μοναχική γυναίκα
Oded Balilty - 1 Φεβρουαρίου 2006



Δέκα χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες κλήθηκαν να απομακρύνουν βίαια τους ισραηλινούς εποίκους από τον παράνομο οικισμό Amona της Δυτικής Όχθης. Μια γυναίκα στέκεται αντιμέτωπη με μια διμοιρία των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της χώρας, σε μια προσπάθεια να σώσει το σπίτι της από την επικείμενη κατεδάφιση. Τη μάχη όμως θα την έχανε, όπως και το σπίτι της...

.

Η εκτέλεση της Σαϊγκόν
Eddie Adams - 1968



Πρόκειται για μια από τις πλέον περίφημες φωτογραφίες του κόσμου, που θα έκανε τον φωτογράφο Eddie Adams να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκε στο περιστατικό, την ίδια ώρα που θα κατέστρεφε τη ζωή του εκτελεστή και της οικογένειάς του. Ο ένοπλος άντρας είναι ο Nguyen Ngοc Loan, υποστράτηγος των δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ και αρχηγός της αστυνομίας, ενώ ο αιχμάλωτος πιστεύεται ότι είναι ο Nguyen Van Lem, τοπικός αξιωματούχος των Βιετκόνγκ που είχε συστήσει συμμορία για να «καθαρίσει» όλους τους αστυνομικούς από τη συγκεκριμένη γειτονιά της Σαϊγκόν. Ήταν υπεύθυνος για τους φόνους δεκάδων αστυνομικών της περιοχής και σε κάποιες περιπτώσεις και των οικογενειών τους. Όταν τελικά πιάστηκε και τον παρουσίασαν στον αστυνομικό διευθυντή Loan, αυτός ατάραχος έβγαλε το πιστόλι του και τον πυροβόλησε εξ επαφής. Ο Adams δεν είχε ιδέα τι κατέγραφε ο φακός της μηχανής του...



Το εθνικό σύμβολο ως ρατσιστικό όπλο

Stanley Forman - 5 Απριλίου 1976



Η άρση των διακρίσεων μεταξύ λευκών και έγχρωμων στις δημόσιες συγκοινωνίες της Βοστόνης τέθηκε σε ισχύ το 1965 και μέχρι το 1974 οι διαδηλώσεις των λευκών κατά του μέτρου ισότητας είχαν γίνει κοινός τόπος και κολοσσιαίο πρόβλημα για την τοπική κοινωνία. Το 1976, ο φωτογράφος Stanley Forman κατέγραψε με τον φακό του το στιγμιότυπο που συνοψίζει την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ο έγχρωμος δικηγόρος και ακτιβιστής κατά των διακρίσεων Theodore Landsmark δέχεται επίθεση από τον λευκό άντρα Joseph Rakes, ο οποίος επέλεξε ως όπλο την ίδια την αμερικανική σημαία. Ένα έθνος άνω-κάτω...

Το φιλί της ζωής

Rocco Morabito - 1967



Δύο εργαζόμενοι στην υπηρεσία ηλεκτροδότησης, οι Randall Champion και J.D. Thompson, εκτελούσαν έλεγχο ρουτίνας πάνω στον στύλο όταν 4.000 βολτ χτύπησαν τον Champion και έκαναν την καρδιά του να σταματήσει αμέσως. Ο ιμάντας ασφαλείας απέτρεψε την πτώση του στο έδαφος και ο Thompson, που ακολουθούσε πίσω του, τον έπιασε και άρχισε να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Το μόνο που μπορούσε να κάνει πάνω στον στύλο ήταν το φιλί της ζωής, με τον Thompson να εκπνέει επίμονα στον πνεύμονα του Champion μέχρι να νιώσει έναν αδύναμο παλμό. Τότε ήταν που τον κατέβασε με προσοχή από τον στύλο και με τη βοήθεια έτερου εργάτη του δόθηκαν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Το παρατεταμένο φιλί της ζωής τού είχε σώσει πράγματι τη ζωή...



ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...