Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΡΝΙΣΣΑΣ


Ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, είχε καταθέσει στις 5-2-2013 Υπόμνημα στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Παιδείας και Ανάπτυξης, το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Άρνισσας, σχετικά με την  έλλειψη κτιριακής υποδομής του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Άρνισσας.
Όπως επισημαίνονταν στο κατατεθέν Υπόμνημα, η κτιριακή υποδομή για το Γυμνάσιο και Λύκειο της Άρνισσας δεν επαρκεί και οι πραγματικές ανάγκες για μια σχολική μονάδα δυναμικότητας 180 μαθητών προϋποθέτει τον υπεύθυνο προγραμματισμό ανάλογης υποδομής.
Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Καρασμάνης, με την κοινοβουλευτική του αυτή παρέμβαση, ζητούσε από τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα της κτιριακής υποδομής, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας της Άρνισσας, όπως ακριβώς προτείνεται  στο σχετικό  έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Άρνισσας.
Απαντώντας στον Γιώργο Καρασμάνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Καλογιάννης αναφέρει τα εξής :
« Όπως μας ενημέρωσε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ( ΟΣΚ ), για την κτιριακή υποδομή του Γυμνασίου-Λυκείου στην Άρνισσα ( στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ), κατόπιν της υπ’ αριθ. 119015/ΣΤ1/17.10.2011 εγκρίσεως του Υπουργείου Παιδείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με την υπ’ αριθ. 259/18.11.2011απόφασή του, ενέκρινε την έκτακτη επιχορήγηση Δήμων με το ποσό των 740.000 ευρώ για την προμήθεια προκατασκευασμένων αιθουσών ελαφρού τύπου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Δήμος Βεγορίτιδας ( 2 αίθουσες, 15.000 ευρώ για κάθε αίθουσα, το κόστος τοποθέτησης αναλαμβάνει ο Δήμος ) για το ανωτέρω σχολείο.
Η χρηματοδότηση θα γίνει με την υποβολή του πρωτοκόλλου παραλαβής των αιθουσών και του τιμολογίου του προμηθευτή, σε εύλογο χρόνο. Δεν έχουν υποβληθεί στον ΟΣΚ σχετικά στοιχεία προς πληρωμή ».


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013         ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
ΠΗΓΗ...http://eordaia.org


ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ.

 Ενα επιπλέον αφορολόγητο αυτοκίνητο για τους τρίτεκνους

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ.



Χθες Σάββατο  (02.03.2013) το βράδυ, στην Πλατεία Στουγιαννάκη στην Έδεσσα Πέλλας, εκατόν πενήντα (150) περίπου οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων ενεπλάκησαν σε επεισόδια μεταξύ τους, πετώντας πέτρες και κομμάτια μαρμάρων, καθώς επίσης έγινε ρίψη δύο αυτοσχέδιων βομβών μολότωφ και βεγγαλικών.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, με αποτέλεσμα τα άτομα να αποχωρήσουν από το σημείο, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης και στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα ηλικίας 22 έως 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της νομοθεσίας «περί όπλων» και «περί φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων κ.λπ.». Παράλληλα προσήχθησαν άλλα επτά (7) άτομα, τα οποία μετά την εξέτασή τους, αφέθηκαν ελεύθερα.
Κατασχέθηκαν στην περιοχή, ένας πλαστικός κάλυκας χρησιμοποιημένης φωτοβολίδας και ένα στουπί εμποτισμένο με εύφλεκτο υλικό.
Την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας.



ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ.



Ο Πατριάρχης Χρύσανθος
Ο Χρύσανθος (Μανωλέας) ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης την περίοδο 1824-1826.
Ήταν σλαβόφωνος Έλληνας και γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1768 στο χωριό Γραμματίκοβο Βοδενών (Κάτω Γραμματικό Πέλλας). Καταγόταν από την παλιά οικογένεια Μανωλέα, της οποίας απόγονοι υπάρχουν και σήμερα. Διετέλεσε Μητροπολίτης Καισαρείας, Βεροίας και τέλος, από το 1811, Σερρών, θέση την οποία κατείχε όταν εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 9 Ιουλίου του 1824, μετά την καθαίρεση του προκατόχου του, Άνθιμου.
Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ήταν μορφωμένος, αλλά και υπερόπτης, και δημιούργησε πολλούς εχθρούς. Κατηγορήθηκε για γεροντικό έρωτα προς την Ευφημία, χήρα του προδότη Ασημάκη, και για το λόγο αυτό καθαιρέθηκε από τους Τούρκους στις 26 Σεπτεμβρίου του 1826 και εξορίστηκε στην Καισάρεια. Πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1834 και ετάφη στη Μονή του Σωτήρος Χριστού στη νήσο Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΜΕ

Αγαπητές/οι  συναδέλφισσες/οι
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε όλης της χώρας.Την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε  ΠΕΛΛΑΣ  εκπροσώπησε ο Πρόεδρος  του σωματείου μας Τριαντάφυλλος Σερμέτης. Στην ομιλία του στη συνέλευση  αναφέρθηκε διεξοδικά για τα θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση, στην αύξηση διδακτικού ωραρίου και άσκησε κριτική για την αναξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος με συνέπεια τη μη συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες και ότι πρώτιστο καθήκον είναι η επανεργοποίηση των συναδέλφων προκειμένου ενωμένοι να πετύχουμε στους δυσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.Στη συνέχεια αναφέρθηκε  στις δράσεις της Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από άλλες ΕΛΜΕ(Δράμας,Α’ Κυκλάδων,Χανίων,Α’ Αχαΐας κλπ) για το θέμα με τη συγκρότηση εθελοντικών θεματικών ομάδων.Στην τελική ψηφοφορία συμμετείχαν 81 ΕΛΜΕ (σύνολο ψήφων 390).
α) Το Πολιτικό σκεπτικό και το πλαίσιο αιτημάτων της εισήγησης της ΟΛΜΕ υπερψηφίστηκε με: ΥΠΕΡ: 55 ΕΛΜΕ και 260 ψήφους, ΚΑΤΑ: 16 ΕΛΜΕ και 78 ψήφους, ΛΕΥΚΟ: 10 ΕΛΜΕ και 52 ψήφους.
β) Το πενθήμερο δράσεων υπερψηφίστηκε με: ΥΠΕΡ: 63 ΕΛΜΕ και 309 ψήφους, ΚΑΤΑ: 13 ΕΛΜΕ και 53 ψήφους, ΛΕΥΚΟ: 5 ΕΛΜΕ και 28  ψήφους.
 γ) Η 48ωρη απεργία σε συντονισμό με ΔΟΕ ή και με άλλους κλάδους εργαζομένων υπερψηφίστηκε με: ΥΠΕΡ: 55 ΕΛΜΕ και 266 ψήφους (68,2%), ΚΑΤΑ: 21 ΕΛΜΕ και 95 ψήφους, ΛΕΥΚΟ: 5 ΕΛΜΕ και 29 ψήφους. Η απεργία εντάσσεται χρονικά στο πενθήμερο δράσεων   τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου. 
Υπήρξε ενημέρωση από τον αιρετό του ΚΥΣΔΕ Γ. Καλομοίρη ο οποίος μας ανέφερε ότι:
κατά πάσα πιθανότητα το Μάιο θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποχρεωτικών μεταθέσεων με Π.Δ. και αυτό πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο διεκδικήσεων. 
υποθέσεις που αφορούν στο πειθαρχικό δίκαιο είναι σε εξέλιξη και μάλιστα πριν από μία εβδομάδα συζητήθηκε με τους Διευθυντές Δευτ/μιας Εκπ/σης αν ξεκίνησαν τα πειθαρχικά συμβούλια και αν έχουν παραλάβει τις υποθέσεις. Εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή  περίπου 7.000 τέτοιες περιπτώσεις συναδέλφων.
αναμένεται η διαμόρφωση πλαισίου διαδικασιών από την πρωτοβάθμια, προκειμένου να γίνουν οι μετατάξεις από τη Β/μια στην Α/μια. Οι μετατάξεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την ανακοίνωση των μεταθέσεων.
Συνάδελφισσες/οι διανύουμε μια περίοδο στην οποία μπροστά μας έχουμε μια σειρά μέτρων όπου αλλάζουν ριζικά οι εργασιακές μας σχέσεις και διαλύεται η εκπαίδευση.Μόνο ενωμένοι και με συνολική συμμετοχή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις.Γρηγορείτε..
Ο Πρόεδρος
Τριαντάφυλλος Σερμέτης

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ.


Υλικά
Για ταψάκι Νο 30
Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι της αρεσκείας μας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι όσο χρειαστεί (600 γρ. περίπου) + λίγο ακόμη για τον πάγκο εργασίας
Για τη γέμιση
  • 1.200 γρ. κρεμμύδια, σε φετάκια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρος μάραθου ή κύμινου (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή πολύ καλά κοπανισμένος
  • αλάτι και πιπέρι
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο περίπου 1 ώρα
Διαδικασία
Ζύμη: Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, ενώ ζυμώνουμε. Πρέπει η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι και αρκετά εύπλαστη και μαλακή. Χρειάζεται προσοχή να μη βάλουμε υπερβολικό αλεύρι, γιατί η ζύμη θα σφίξει και δεν θα ανοίγεται εύκολα, αλλά θα γίνει και άνοστη. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ησυχάσουν περίπου για 1 ώρα. 
Γέμιση: Σε ευρύχωρο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και, όταν ζεσταθεί λίγο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αχνιστούν και να «πέσουν», να ξανθύνουν χωρίς να μαυρίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το σπόρο μάραθου (ή το κύμινο) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και, όταν κρυώσει, ανακατεύουμε και τη φέτα. 
Συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψάκι με λάδι. Ανοίγουμε με τις παλάμες μας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης πάνω στον πάγκο εργασίας που τον έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Πρέπει να γίνει τόσο που να καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Το σηκώνουμε προσεκτικά με τον πλάστη και το τοποθετούμε στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση και ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι της ζύμης στο μέγεθος του ταψιού ακριβώς. Το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε τη ζύμη από τα πλάγια του ταψιού προς τα μέσα, να ακουμπήσει στο πάνω φύλλο. Το πιέζουμε γύρω-γύρω με πιρούνι για να κολλήσει, τρυπάμε την επιφάνεια με το πιρούνι σε 5 - 6 σημεία και ψήνουμε στην πιο χαμηλή σκάλα του φούρνου περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο πάνω και κάτω (για να δούμε αν ψήθηκε από κάτω, την ανασηκώνουμε λίγο με μια σπάτουλα· αν είναι ακόμα άψητη, γυρνάμε το διακόπτη της κουζίνας στη λειτουργία της κάτω αντίστασης και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα).



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ




 Η Eπιτροπή Αλληλεγγύης των ΠΑΜΕ- ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ πραγματοποίησε σήμερα 26/2/2013 παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για τη δωρεάν σίτιση όλων των  παιδιών, σε όλες τις βαθμίδες και όλες τις περιοχές. 
        Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Θ. Παπαθεοδώρου απαιτήθηκε να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των παιδιών, χωρίς διαχωρισμούς και διαφοροποιήσεις, χωρίς εμπλοκή διάφορων φιλάνθρωπων αλλά  με ευθύνη της πολιτείας που θα πρέπει να διασφαλίσει τις υποδομές, την ασφάλεια, την υγιεινή, την διανομή γευμάτων στους μαθητές. 
                                           Η Επιτροπή κατέθεσε το παρακάτω ΥΠΟΜΝΗΜΑ

       Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας. Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί.
      Στο δήμο της Αθήνας οι καθημερινές μερίδες φαγητού που παρέχονται σε μαθητές, αν και  ξεπερνούν τις χίλιες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.
      Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής , είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ενώ, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ολοήμερη εξάντληση των γονιών με τις ελαστικές συνθήκες απασχόλησης, ακόμη και η άγνοια, τους εμποδίζουν στη σωστή προετοιμασία και οργάνωση επαρκών και υγιεινών γευμάτων των παιδιών τους. 
     Τα προγράμματα «επισιτιστικής βοήθειας» όπως είναι η ευκαιριακή διανομή φρούτων σε κάποια σχολεία, είναι απλά ευκαιρίες διαφήμισης κάποιων εταιρειών ακόμα και της ίδιας της Ε.Ε., δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών. Η χορήγηση γευμάτων σε κάποια παιδιά από τους δήμους, η κάλυψη επίσης του πρωινού κάποιων μαθητών από συλλόγους γονέων ή εκπαιδευτικών, είναι μέτρα που απλά ανακουφίζουν την πείνα κάποιων ημερών, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση. Αντίθετα δίνουν ηθελημένα ή αθέλητα άλλοθι, σ’ αυτούς που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι της εργατικής τάξης, να παρουσιάζονται ως σωτήρες μας, πετώντας μας ένα στεγνό κόκκαλο.
      Ο Πρωθυπουργός κος Σαμαράς στο χαιρετισμό που έκανε στην εκδήλωση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» επικαλέστηκε το φιλότιμο και τη φιλανθρωπία, την καρδιά του Έλληνα, «στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας», ευχαριστώντας ταυτόχρονα το ίδρυμα για τη συμβολή του. Τη συμβολή που εμφανίζεται με δωρεές και προσφορές των 100 εκατομμυρίων σε φιλανθρωπίες, κρύβοντας  επιμελώς τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές,  τα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Κέρδη που είναι βαμμένα από τον ιδρώτα, το αίμα και την εκμετάλλευση των Ελλήνων και ξένων ναυτεργατών.
     Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κοινοτικό πρόγραμμα για τη σίτιση στα σχολεία που θα αρχίσει με τη χορήγηση πρωινού σε όλα τα παιδιά. 

    Ο διαχωρισμός που γίνεται στα παιδιά που έχουν να φάνε και σε όσα δεν έχουν, εμπεριέχει κινδύνους κοινωνικού ρατσισμού, καθώς και το έδαφος για ανάπτυξη σχέσεων εξάρτησης των αδύναμων λαϊκών οικογενειών με τους «φιλάνθρωπους» των Μ.Κ.Ο. και της εκκλησίας, πράγμα ανεπίτρεπτο.
     Τέλος, η τακτική κάποιων φιλανθρωπικών ή κρατικών δομών να μαζεύουν τα περισσεύματα από τις λαϊκές ή τα προσεχώς ληγμένα από τις πολυεθνικές τροφίμων, είναι βλαβερή για την υγεία των παιδιών.
     Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η μέριμνα πρέπει να είναι κρατική, σταθερή και με τη λογική της πρόληψης και όχι του κουκουλώματος του κοινωνικού αυτού φαινομένου, που λέγεται παιδικός υποσιτισμός. 
     Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο η ανεργία και ή οικονομική εξαθλίωση θα αυξάνει τόσο θα πολλαπλασιάζεται και ο αριθμός των μαθητών που θα υποσιτίζεται. Είναι φανερό πως αν  το κοινωνικό-παιδαγωγικό αίτημα μας, για σίτιση μέσα στα σχολεία με υποδομές και υγειονομικούς ελέγχους, φάνταζε πριν λίγα χρόνια σαν πολυτέλεια, τώρα είναι θέμα επιβίωσης της νέας γενιάς, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.
      Το ΠΑΜΕ, Η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ αγωνιούν και αγωνίζονται για τη σίτιση όλων των παιδιών. Θέση μας ήταν και είναι ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σωστή, επαρκής, υγιεινή, διατροφή, σε όλους τους  μαθητές – σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες από την πρωτοβάθμια και την προσχολική έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
    Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές – σπουδαστές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΣΟΕΕ καταγράφει την δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντας την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
       Η υγιεινή και ασφάλεια όλων των παιδιών, η σωστή και πλήρης διατροφή τους είναι υπόθεση διεκδίκησης όλων των συνδικάτων, όλου του ταξικού κινήματος, των επιτροπών ανέργων, των λαϊκών επιτροπών, των συλλόγων γονέων, σπουδαστών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, συνταξιούχων.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
        Από την πλευρά του ο υφυπουργός  αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων επικαλέστηκε ωστόσο την έλλειψη υποδομών και πόρων και επανέλαβε τα όσα είχε ανακοινώσει λίγες μέρες πριν ο Υπουργός, για την παροχή γάλακτος και φρούτων σε όλα τα παιδιά. Τα προγράμματα όμως αυτά κινούνται μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα κοινοτικά κονδύλια, στη λογική των αποσπασματικών και με σκοπιμότητες κοινοτικών προγραμμάτων, χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Απόδειξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινοτικής επιδότησης στην κατανάλωση γάλακτος στα σχολεία,  πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούν να αγοράζουν γάλα με έκπτωση 0.18 λεπτά από τα κυλικεία. Άρα ούτε το δωρεάν εξασφαλίζετε αλλά ούτε και το καθολικό. Μάλιστα στη σχετική προκήρυξη του προγράμματος, προβλέπεται ότι τη διανομή του γάλακτος μπορούν να αναλάβουν σύλλογοι γονέων, ΜΚΟ, δήμοι,  κλπ. Στην ίδια ρότα θα κινηθεί και στο πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία το οποίο είναι επίσης κοινοτικό.Φανερό ότι οι εξαγγελίες είναι μακριά από τις ανάγκες και ότι δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική βούληση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο οδυνηρές.

      Οι δυνάμεις του  ΠΑΜΕ- ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ- ΟΓΕ θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και  διεκδικήσεις για τα σοβαρά προβλήματα της επιβίωσης αλλά και όλων των δικαιωμάτων που έχει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
26/02/2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΛΛΑΣ: Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ!




ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΛΛΑΣ "Ο νέος αρχηγός του Βρετανικού Στόλου"


Ο σερ Γιώργος Ζαμπέλλας είναι ο νέος αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού και ο πρώτος ελληνικής καταγωγής που αναλαμβάνει τέτοιο αξιώμα. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1958. Οι γονείς του Μιχάλης και Ρόζμαρι Ζαμπέλλα, τον μεγάλωσαν στη Ζιμπάμπουε, την τότε Νότια Ροδεσία, όπου και πήγε σχολείο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Southampton στην Αγγλία, Αεροναυπηγική και Μηχανική της Αστρονομίας. Το 1980 κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και ξεχώρισε σε όποιο πόστο κι αν βρέθηκε. Ξεκίνησε ως πιλότος ελικοπτέρου και διετέλεσε κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού Cattistock και των φρεγατών Chatham και Argyll, μεταξύ άλλων θέσεων. Τιμήθηκε δύο φορές από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του. Για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς του στον εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε, τιμήθηκε και με τον Σταυρό Διακεκριμένης Υπηρεσίας το 2001. «Οι νέοι είναι το μέλλον και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα καταφέρουν με ευκολία να ξεπεράσουν όσα πέτυχε η δική μου γενιά» δηλώνει. Στις 24 Ιανουαρίου του 2013 ο ναύαρχος σερ Γιώργος Ζαμπέλλας απέκτησε τον τίτλο του Πρώτου Λόρδου της Θάλασσας, μετά από ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος τον εξήρε για τον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής σκέψης του Βασιλικού Ναυτικού. Ως Πρώτος Λόρδος της Θάλασσας έχει υποχρέωση να διατηρεί το αξιόμαχο, το ηθικό και την επάρκεια του Στόλου και να υποστηρίζει τον Γενικό Γραμματέα στην διαχείριση και κατεύθυνση των Ένοπλων Δυνάμεων. Είναι παντρεμένος από το 1982 με την αγαπημένη του Amanda Jane LeCudennec, με την οποία απέκτησαν 3 γιους.  



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΗΣ.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ-ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 3-4



Παιχνίδι για γερά νεύρα έγινε στο γήπεδο της Πολυκάρπης μεταξύ της τοπικής Ένωσης πολυκαρπιακού-Μοναστηρακίου και του ΑΣ Πρόμαχοι.
Ήταν ένας αγώνας, που τα είχε όλα. Φάσεις, γκόλ, ανατροπές και πολλές αμφισβητούμενες φάσεις.
Και οι δυο ομάδες κατέβηκαν με πολλές ελλείψεις και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, όπου το παιχνίδι ήταν με πολλά λάθη και από τις δυο πλευρές.
Πρώτο ημίχρονο..
Την υπεροχή στο πρώτο μέρος το είχαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι επικράτησαν σε όλους τους τομείς και οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές τους, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους.
Οι Πρόμαχοι έπαιξαν ασύνδετα και νωχελικά και με αρκετά κενά στην αμυντική κυρίως διάταξη.
Στο 4’ ο Νάνος απειλεί την εστία του Μποζίκη, αλλά το σουτ που επιχειρεί, φεύγει λίγο έξω.
Το 0-1 γίνεται στο 6’ από τον Άτζο, όταν δέχτηκε μπαλλιά από τον Νάνο.
Στο 13’ η Ένωση χάνει μοναδική ευκαιρία με τον Τουτουκτσή, το σουτ του οποίου φεύγει λίγο άουτ.
Ο ίδιος παίκτης στο 14’ πιάνει δυνατή κεφαλιά , η οποία καταλήγει άουτ.
Στο 16’ ο Κόγιος για τους Προμάχους αστοχεί να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του.
Πέναλτι ζήτησαν οι γηπεδούχοι στο 17’ σε ανατροπή μέσα στην περιοχή των Προμάχων του Τζίνο.
Το 1-1 έκανε ο Ασλανίδης , όταν δέχτηκε μπαλιά από τον Τουτουκτσή στο 25’. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον επόπτη, ισχυριζόμενοι , ότι ο σκόρερ έφυγε από θέση  οφ-σάιντ.
Στο 29’ ο Ασλανίδης και πάλι γράφει το 2-1 , κάνοντας την ανατροπή. Και σε αυτή τη φάση οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για οφ-σάιντ.
Συνέχεια των ευκαιριών για την Ένωση στο 35’ και στο 42’ πάλι με τον Ασλανίδη , αλλά  ο τερματοφύλακας Χατζής ήταν σε καλή μέρα και εξουδετέρωσε τον κίνδυνο.
Δεύτερο ημίχρονο..
Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά για να χτυπήσουν το παιχνίδι και με πολλές εσωτερικές αλλαγές, προσπάθησαν  να επιβάλλουν το ρυθμό τους.
‘Ετσι στο 46’ ο Κόγιος πιάνει κεφαλιά , αλλά φεύγει λίγο αουτ.
Το 2-2 γίνεται από τον Νάνο στο 55’ με χτύπημα πέναλτι, που κέρδισε ο Προίκος, όταν ανατράπηκε από δυο αμυντικούς της Ένωσης.
Ο Ασλανίδης κάνει το χατ-τρικ στο 57’ , όταν επωφελείται μιας σύγχυσης στην άμυνα των Προμάχων σημειώνοντας το 3-2.
Στο 67’ μετά από επέλαση του Άτζου και μπαλιά πάσα στον Νάνο, ο δεύτερος  από θέση τετ α τετ  επιχειρεί σουτ, που εξουδετερώνει ο Μποζίκης.
Οι φιλοξενούμενοι πιέζουν για να φέρουν στα ίσα το παιχνίδι και χάνουν σημαντικές ευκαιρίες στο 75’ με τον Σαμσούρη και στο 80’ με τον Νάνο.
Το 3-3 σημειώνει ο Νάνος στο 85’ , όταν σε μια αντεπίθεση των Προμάχων πιάνει ένα σουτ-πλασέ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα.
Μπροστά στο φάσμα της πλήρους ανατροπής, οι φιλοξενούμενοι πίεσαν με όλες τους τις δυνάμεις, και στις καθυστερήσεις του αγώνα , κατάφεραν με τον Νάνο να πάρουν την νίκη με 3-4  και τους τρεις βαθμούς , επιβεβαιώνοντας την πρώτη θέση που κατέχουν στη βαθμολογία.
Από την καλοστημένη ομάδα της Ένωσης διακρίθηκαν ο σκόρερ Ασλανίδης, ο Ζαφειρίου, ο Τζίνο, ενώ κορυφαίος ήταν ο Τουτουκτσής ο οποίος ήταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας.
Από τους φιλοξενούμενους,  που δεν εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους,  διακρίθηκαν ο σκόρερ Νάνος , ο Σαμσούρης, ο  Άτζος και ο Πουσίνης η μετακίνηση του οποίου από την άμυνα στον χώρο του κέντρου, έδωσε πνοή στην ομάδα και τις κατάλληλες πάσες για να έρθουν τα γκολ.
Η διαιτησία του κυρίου Ατζαμιδάκη ήταν μέτρια, ο βοηθός του Σινάπης ελέγχεται σε αρκετές αμφισβητούμενες φάσεις , ενώ η βοηθός Ελευθεριάδου ήταν αλάνθαστη.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΚΑΡΠΙΑΚΟΥ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
Μποζίκης
Τζίνο
Καρυπίδης
Πεταλίδης
Χατζηιορδανίδης Β
Τουτουκτσής
Ψωμιάδης
Νασούφης-Χατζηιορδανίδης-Καζάνης
Καλαιτζής
Ζαφειρίου
Ασλανίδης
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Πετρόπουλος

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Χατζής
Κωστινάς
Πουσίνης
Νάνος Ν.
Προίκος
Άτζος
Σαμσούρης
Σέλκος
Νάνος
Κόγιος
Σατζάκης
 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Κοβάτσης (Κανιέμπα).








































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...