Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ:


Απλά μαθήματα ελληνογνωσίας - προς αποκατάσταση της αλήθειας





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

HATER: ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΟΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

Magnify Image
Μπορεί οι υπεύθυνοι του Facebook να αρνούνται επίμονα να προσθέσουν την επιλογή «δεν μου αρέσει», αλλά η εφαρμογή iOS, Hater, έχει ήδη βρει τη λύση στο πρόβλημα αυτό.
   Το https://itunes.apple.com/us/app/hater-app/id605500307?mt=8 δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται με τους φίλους τους, τα άτομα και τα πράγματα που δεν τους αρέσουν.   Τα αντικείμενα του μίσους μπορούν να δημοσιευτούν μέσω των Facebook και Twitter, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΖΩΝΤΑΝΟ ΨΑΡΙ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΕΦΗΒΟΥ!!!

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και συνέβη στην Ινδία.
Οι γιατροί χειρούργησαν ένα 12χρονο αγόρι για να αφαιρέσουν από τον πνεύμονά του ένα ψάρι, ζωντανό!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, o μικρός Ανίλ Μπαρέλα (Anil Barela) κατάπιε ένα γεμάτο
λέπια ψάρι 9 εκατοστών ενώ έπαιζε σε έναν ποταμό στην περιοχή Khargone.
Οι νεαροί Ινδοί συνηθίζουν να καταπίνουν ζωντανά ψάρια για πλάκα. Το συγκεκριμένο ψάρι όμως, με ένα απίθανο τρόπο, κατέληξε στον πνεύμονα του 12χρονου αντί για το στομάχι του!
Οι γιατροί τον έβαλαν επειγόντως στο χειρουργείο καθώς ο νεαρός δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Το ψάρι ήταν ζωντανό μέχρι που το αφαιρέσαμε, γεγονός που περιόριζε τη λειτουργία των πνευμόνων του αγοριού και του στερούσε οξυγόνο , δήλωσε ο ένας εκ των ιατρών.





ΠΗΓΗ...http://santosight.blogspot.gr

ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ: ΠΟΣΤΑΡΕ ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ .

Σάλο προκάλεσε η Γιόκο Ονο, όταν, θέλοντας να πάρει θέση για το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ανάρτησε στο Twitter της μια φωτογραφία με τα ματωμένα γυαλιά του Τζον Λένον, από τη στιγμή της δολοφονίας του.


Μάλιστα ανέβασε τη συγκεκριμένη φωτογραφία όχι μόνο μια φορά αλλά αρκετές συνοδεύοντάς την κάθε φορά με διαφορετικό μήνυμα υπέρ της θέσπισης μέτρων κατά της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.


Στη φωτογραφία αυτή που προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια πολλών θαυμαστών του Τζον Λένον για τον τρόπο που τη χρησιμοποίησε η Γιόκο Ονο, είχε γράψει επάνω το μήνυμα: «Πάνω από 1.057.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από όπλα στις ΗΠΑ, έπειτα από τη δολοφονία του Τζον Λένον, στις 8 Δεκεμβρίου 1980».







ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΤΙ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ Ο "ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ" ΤΟΥ VOYAGER;


“Θεωρώ ότι ήταν μία καταπληκτική ιδέα από την αρχή,” λέει ο Timothy Ferris που κατασκεύασε έναν δίσκο γραμμοφώνου που περιείχε εικόνες και ήχους της ανθρωπότητας, τον οποίο και έστειλε στο ηλιακό μας σύστημα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι αστρονόμοι Carl Sagan και Frank Drake είχαν ήδη μία εξοικείωση με την αποστολή μηνυμάτων στο διάστημα. Είχαν κατασκευάσει δύο χρυσές αναδιωμένες πλάκες αλουμινίου που είχαν προσαρμοσθεί στα διαστημόπλοια Pioneer 10 και Pioneer 11 αντίστοιχα. Η καλλιτέχνης και σύζυγος του Carl Sagan, Linda Salzman Sagan ζωγράφισε ένα σκίτσο ενός γυμνου άνδρα και μίας γυναίκας μαζί με πληροφορίες σχετικά με το χρόνο και την τοποθεσία που βρισκόταν ο πολιτισμός μας.

Ο “Χρυσός Δίσκος” θα ήταν μία αναβάθμιση σε σύγκριση με τις πλάκες του Pioneer. Θα προσαρμοζόταν στα Voyager 1 και Voyager 2 που εκτοξεύθηκαν το 1977, δύο αντίγραφα ενός δίσκου που θα είχαν τη λειτουργία μίας χρονοκάψουλας και θα μετέφεραν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή στη Γη σε περίπτωση που τις ανακάλυπταν εξωγήινοι.

Η ιδέα άρεσε στη NASA και την ενέκρινε. Μετά από αυτό υπήρξε ένας προβληματισμός για το περιεχόμενο του δίσκου. Ποια είναι τα αξιομνημόνευτα επιτεύγματα της ανθρωπότητας; Η διαλογή των περιεχομένων ήταν ένα δύσκολο έργο που έπεσε στους ώμους των Sagan, Drake, Ann Druyan, του καλλιτέχνη Jon Lomberg και του Ferris ενός καταξιωμένου επιστήμονα συγγραφέα και φίλου του Sagan.

Το στοιχημα ήταν να να μαντέψει κάποιος τι θα ήθελαν να μάθουν οι εξωγήινοι για το είδος μας και πώς θα ερμήνευαν τις επιλογές μας. Σε πολλές περιπτώσεις μέλη της ομάδας προσπάθησαν να σκεφθούν σαν έναν εξωγήινο στην προσπάθειά τους να αποφασίσουν τι φωτογραφίες θα συμπεριελάμβαναν και ποιες θα απέρριπταν μπροστα στο ενδεχόμενο να δημιουργήσουν σύγχιση. Αν και εικόνες πολέμου αποτελούσαν μία πραγματικότητα για την ανθρωπότητα η αποστολή αναλόγων εικόνων ενδεχομένως να έστελναν το λάθος μήνυμα. Η ομάδα επίσης απέφυγε να συμπεριλάβει εικόνες που αφορούσαν πολιτική και θρησκεία στην προσπάθειά της να είναι όσο πιο ανοικτή γίνεται στο μήνυμα.

Τελικά ο “Χρυσός Δίσκος” εμπεριείχε 115 αναλογικές κωδικοποιημένες φωτογραφίες, χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες, ένα δωδεκάλεπτο ηχητικό μοντάζ ήχων απο τη Γη και ενενήντα λεπτά μουσικής.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μία επιλογή από τα αντικείμενα-θέματα που συμπεριελήφθησαν στον δίσκο που εκτοξεύθηκε στο διάστημα:

Σκίτσο ενός Άνδρα και μίας Εγκύου Γυναίκας.
Δομή του Ανθρωπίνου DNA, έχοντας το φόβο ότι αποκαλύπτουν γενετικό υλικό στους εξωγήινους που μπορεί ήδη να ήταν γνωστό. Παρόλο αυτά, οι ειδικοί κατέγραψαν και έβαλαν στον δίσκο μία σειρά από εικόνες της πολύπλοκης γενετικής δομής των ανθρώπων.
Εικόνες που δήλωναν το πώς τρώμε τροφή, πώς γλύφουμε και πώς πίνουμε υγρά. Για παράδειγμα για να δείξουν τη λειτουργία του σώματος δημιούργησαν μία περίεργη εικόνα μίας γυναίκας που γλύφει ένα παγωτό, έναν άνδρα που δαγκώνει ένα σαντουιτσ και έναν ανδρα να πίνει νερό από μία τρεχούμενη κανάτα. (δες εικόνα)
Εικόνες με Ολυμπιακούς Sprinter, όπου απεικονίζονται πολλά έθνη ανθρώπων, το μυικό σύστημα ενός ανθρωπίνου ποδιού μαζί με στιγμιότυπα ανταγωνισμού, αλλά και ψυχαγωγίας.
Το Taj Mahal όπου επιλέχθηκε σαν ένα παράδειγμα μνημειώδους αρχιτεκτονικής, “νικώντας” τις πυραμίδες των Μαγια. Μαζί με αυτό συμπεριελήφθηκαν και φωτογραφίες από καλύβες, σπιτια και πόλεις που δίνουν μία γενική ιδέα για την αρχιτεκτονική πάνω στη Γη.
Τα τρία τέταρτα του δίσκου κατέλαβαν κομμάτια μουσικής και οι εικονιστικές τέχνες είχαν δευτερεύουσα θέση.
Μία σελίδα από ένα βιβλίο ώστε να δώσουν στους εξωγήινους μία ιδέα για το σύστημα γραφής των ανθρώπων. Ομως το να επιλέξουν ποιο ακριβώς θα ήταν το βιβλίο αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Τελικά η σελίδα που τα “κατάφερε” να ταξιδεψει στο διάστημα ήταν μία σελίδα από το έργο του Νεύτωνα System of the World, όπου περιγράφεται για πρώτη φορά η τροχιά που διαγράφει ένα αντικείμενο.
Ένας χαιρετιμός από τον Nick Sagan, τον εξάχρονο γιο του Carl και της Linda Salzman Sagan που έλεγε στα αγγλικά : “Χαιρετισμούς από τα παιδιά της Γης.”
Ηχητικό μίας φάλαινας που τραγουδάει με το σκεπτικό ότι το τραγούδι αυτό μπορεί να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους εξωγήινους.
Ο ήχος από ένα φιλί όπου ήταν και το πιο δύσκολο να ηχογραφηθεί. Τελικά αυτό που ηχογραφήθηκε είναι ο ήχος από ένα φιλί που εδωσε κάποιος στο μπράτσο του και στο τελος άλλο ένα φιλί που δωθηκε σε ένα μάγουλο.
Κάποιος είχε την ιδέα να καταγράψει τα εγκεφαλικά κύματα ενός ανθρώπου, έτσι ώστε οι εξωγήινοι στο μέλλον έχοντας τεχνολογία να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις κάποιου. Το αρχείο αυτό είχε διάρκεια ενός λεπτού και ακούγεται σαν μία σειρά από πυροτεχνήματα που σκάνε.
Ένα κομμάτι πολυφωνικής μουσικής του “Tchakrulo” ενός αφηγηματικού τραγουδιού που αφορά τη διαμαρτυρία ενός χωρικού στον γαιοκτήμονα.
Το μουσικό κομμάτι-επιτυχία του Chuck Berry, “Johnny B. Goode”. Καποιοι είχαν αντιρρήσεις λέγοντας ότι η ροκ μουσική ήταν για ανήλικους και ο Carl Sagan απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί έφηβοι στον πλανήτη.

Από τότε που δημιουργήθηκε ο «Χρυσός Δίσκος» έχουν περάσει περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και η ομάδα δεν εχει μετανιώσει για τις επιλογές της. Συμφωνα με τον Ferris η NASA του πρότεινε να δημιουργήσει άλλον έναν δίσκο, αλλά απέρριψε την πρόταση. “Θεωρώ ότι κάναμε μία καλή δουλειά μία φορά και είναι καλύτερο να δοκιμάσει και κάποιος άλλος.”

Ετσι λοιπόν τι θα βάζετε εσείς σε έναν δίσκο που θα στέλνατε στο διάστημα για να αντιπροσωπεύσει την ανθρωπότητα σήμερα;






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ.


Η μαγεία των ηχητικών κυμάτων....






Εάν θέλεις να δεις την επίδραση των ηχητικών κυμάτων στο νερό, δεν έχεις παρα να δεις το παρακάτω video...

Τοποθετείς ένα λάστιχο πάνω σ' ένα ηχείο που εκπέμπει ήχους με ημιτονοειδείς συχνότητες 24-25 Hz  και έχει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα...








ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

22 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ;


22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού... Είναι δωρεάν;;;;


Νερό...

Ένα τριατομικό μόριο, τ' οποίο καθορίζει την επιβίωση της ζωής στον Πλανήτη Γη. Μπορεί κάποιοι να λένε, "χωρίς νερό μπορώ, χωρίς εσένα όχι" αλλά κάτι τέτοιο ισχύει μόνο στα τραγούδια...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου), μήπως πρέπει να θυμηθούμε ότι σε ορισμένες χώρες όπου έχει δράσει το ΔΝΤ, είχαμε την πώληση των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες - εταιρίες;;;

Δες το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ, για την αγορά νερού. 





Κράτα αυτό στο μυαλό σου: 

Οτιδήποτε βρίσκεται πάνω στον Πλανήτη μας, είναι εν δυνάμει χρηματιστηριακό προϊόν...





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com


ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΚΥΠΡΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ.


Πόσες χιλιάδες ευρώ πρέπει να πληρώσει κάθε Κύπριος για να σωθεί η Μεγαλόνησος
Μια σκέψη για το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης το οποίο φαίνεται, από τις δηλώσεις των πολιτικών, ότι προχωρεί προς υλοποίηση, παρουσιάζει ο Γενικός Διευθυντής του «Φιλελεύθερου» Μιχάλης Καρής.

«Με την προϋπόθεση ότι δεν πάμε σε σύγκρουση με την Ευρώπη και παραμένουμε στο ευρώ, σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε τα 10 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξασφαλίζουμε επίσης την εγγύηση ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, με απεριόριστη ρευστότητα, άρα η κυπριακή κυβέρνηση (δηλαδή εμείς οι Κύπριοι πολίτες) αναζητούμε το ποσό των 5,8 δισ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ψηφισάντων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, αναλογεί κατά μέσο όρο εισφορά αλληλεγγύης 12.788 ανά Κύπριο πολίτη (5,8 δισ για τους 453.534 Κύπριους πολίτες). Κάποιος μπορεί να συνεισφέρει 500, 1.000, άλλος 15.000, άλλος 20.000 κ.λπ.

Σε αυτό το ταμείο πιθανόν θα τοποθετηθούν (εάν το δεχτεί η τρόικα) ως δεσμευμένη εγγύηση/κατάθεση τα αποθεματικά των ταμείων προνοίας που εκτιμώνται σε περίπου 3 δισ. Τότε η αναγκαία εισφορά μειώνεται σε 6.173 ανά Κύπριο πολίτη κατά μέσο όρο! (5,8 δισ. μείον 3 δισ. = 2,8 δισ. για τους 453.534 Κύπριους πολίτες).

Εάν κάποιος κάνει την υπόθεση ότι αυτό το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης θα είναι ελκυστικό επενδυτικά:

Α) Με ρήτρες μελλοντικών εσόδων φυσικού πλούτου, Β) Με εκμετάλλευση κρατικής κινητής περιουσίας (π.χ. μερίσματα ημικρατικών οργανισμών - αποφεύγεται και η ιδιωτικοποίηση με αυτόν τον τρόπο) και Γ) Με εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (κρατικής και εκκλησιαστικής) ώστε σε βάθος χρόνου να αποδίδει ικανοποιητικό τοκομερίδιο, τότε θα μπορούσε να συγκεντρώσει εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια (π.χ. ρώσικα, ισραηλίτικα, αραβικά κ.λπ.).

Για κάθε 500.000.000 επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται, η αναγκαία μέση εισφορά του Κύπριου πολίτη μειώνεται κατά 1.102.

Θα μπορούσε επίσης κάποιος να προσθέσει και εισφορές από τον κυπριακό απόδημο Ελληνισμό (Ελλάδας, Αγγλίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ κ.λπ.) και από άλλους πολίτες στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες.

Θα αποδείξουμε ότι είμαστε πατριώτες τώρα που θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ή θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι αδελφοί μας στην Ελλάδα όπου 40 δισ. έφυγαν από τη χώρα στο εξωτερικό σε 2 χρόνια; Πάντα πίστευα ότι είμαστε πατριώτες και πιο συνετοί με αίσθημα αυτοσυντήρησης.

Προϋπόθεση η παραμονή μας στο ευρώ, η παροχή των 10 δισ. από την ΕΚΤ και η συνεχής εγγυημένη ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΝ ΤΑ... ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ!


Click on the slide!
Απίστευτο κόλπο της αλβανικής μαφίας. Εφιαλτικά δεδομένα για την ασφάλεια των πολιτών
Μία απίστευτη επιχείρηση αλλαγής ονομάτων Αλβανών εγκληματιών είχε στήσει η μαφία της γειτονικής χώρας που έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ μέσα σε τέσσερις μήνες συνελήφθησαν 496 Αλβανοί ποινικοί που είχαν αλλάξει τα ονόματά τους καθώς επιχειρούσαν έτσι να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και να επιστρέψουν στην εγκληματική δράση.

Σύμφωνα με tovima η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη της μαφίας μετά από πρόσφατες ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα μας, με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας να διαπιστώνουν πως Αλβανοί υπηκόων που αποκτούν νέα διαβατήρια και έρχονται στην Ελλάδα με φαινομενικά «λευκό ποινικό» μητρώο, ενώ στην πραγματικότητα είναι κακοποιοί οι οποίοι έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων στη χώρα μας.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Αλβανοί ποινικοί χρησιμοποιούσαν τα τελευταία χρόνια 150.000 κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια διαμορφώνει εφιαλτικά δεδομένα για την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια ώρα σε εκθέσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) η αλβανική μαφία ορίζεται πλέον ως «υπ' αριθμόν ένα» κίνδυνος για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία φέρεται να έχει πάρει τα «πρωτεία» απ όλες τις τοπικές εγκληματικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, εκτός από τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών αλλά και τα δίκτυα της λαθρομετανάστευσης, περίπου 42 «φαμίλιες» αλβανών κακοποιών προχωρούν πλέον και σε οργανωμένες ληστείες σε κατοικίες, καταστήματα κτλ., όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο συλλαμβάνονται για ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών περίπου 9.000 Αλβανοί (ποσοστό περίπου 70% επί των συλληφθέντων αλλοδαπών απ' όλες τις χώρες). Το γεγονός ότι μόνο σ' ένα τετράμηνο έχουν βρεθεί περίπου 500 με ψεύτικα στοιχεία είναι ενδεικτικό του κινδύνου που υπάρχει.
ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΕΔΕΣΣΗΣ ΙΩΗΛ: ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ


1Με την συμμετοχή όλου του ιερού κλήρου τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής στον κατάμεστο από πιστούς Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, στην Εδεσσα, ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Ιδιαίτερα ωφέλιμα και αφυπνιστικα ήταν όσα είπε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς. Τόνισε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί στάδιο πνευματικού αγώνα με σκοπό την αποταγή του ανθρώπου όχι μόνο από την τροφή δια της νηστείας αλλά και από το κοσμικό φρόνημα δια της προσευχής. Ο αγώνας της νηστείας είναι ταυτόχρονα αγώνας αποταγής από τις επιθέσεις των πονηρών λογισμών και της αμαρτίας και η περίοδος αυτή, δια της λειτουργικής ζωής, της προσπάθειας για τήρηση των εντολών του Θεού και κάθαρση από τα πάθη, δίνει αληθινή πνευματική χαρά, στην οποία προέτρεψε κλήρο και λαό να μετάσχει ολοπρόθυμα.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος παρείχε τον ασπασμό της συγχωρήσεως και την ευλογία του προς τους κληρικούς και τον λαό.
1

Τι είναι ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως και οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί

Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως (ή Συγνώμης). Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.
Εσπερινός της Συγχωρήσεως λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας οι πιστοί ασπάζονται το χέρι του Ιερέα (ή των ιερέων αν υπάρχουν περισσότεροι) ζητώντας συγχώρεση και στη συνέχεια ασπάζονται ο ένας τον άλλον ζητώντας συγχώρεση και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής (αλλάζουν τα λευκά με πορφυρά - έφ' όσον τον Χριστό δεν Τον πενθούμε ως άνθρωπο, άλλ' ως Βασιλέα Θεό).
Στο τέλος του Εσπερινού ψάλλονται τα τροπάρια «Θεοτόκε Παρθένε...», «Βαπτιστά του Χριστού...» κ.λπ. και κατακλείονται με την ευχή του Οσίου Έφραίμ του Σύρου:
«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και αργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν»
Λέγοντας την, κάνουμε και τρεις μεγάλες μετάνοιες. Ακολουθούν δώδεκα μικρές, ενώ λέμε μυστικώς το: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» και στο τέλος επαναλαμβάνεται το: «Ναί Κύριε, Βασιλεύ...» κάνοντας και τετάρτη μεγάλη μετάνοια (αυτό το τυπικό με τις μετάνοιες εφαρμόζεται στις ιερές μονές. Στις ενορίες γίνονται συνήθως τέσσερις μικρές μετάνοιες). 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΜΟΙΑΖΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΙ ΕΤΣΙ...


.Την Κύπρο ημιβυθισμένη, ενώ καρχαρίες κόβουν βόλτες γύρω της, απεικονίζει ο Economist σε κύριο άρθρο του με υπέρ το δέον υπαινικτικό τίτλο: «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...».

Το βρετανικό περιοδικό καταγράφει το χρονικό της δύσκολης εβδομάδας που πέρασε, αναφέροντας:

«Πάντοτε έμοιαζε δύσκολο να σωθεί η Κύπρος, αλλά όχι κι έτσι...Από τις 147 τραπεζικές κρίσεις από το 1970, τις οποίες έχει εντοπίσει το ΔΝΤ, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες, άσχετα από τα ποσά που βρίσκονταν στις τράπεζες...  

Πλέον οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τυχόν εισβολές στις οικονομίες τους. Αποταμιευτές σε μέρη όπως η Ιταλία δεν έχουν ακόμα πανικοβληθεί. Αλλά αυτό ακριβώς θα πάθουν σε περίπτωση που προσπαθήσουν να τους ''σώσουν''».

Στηλιτεύοντας την κυπριακή πολιτική ηγεσία και το πλέγμα σχέσεων που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια με τη Ρωσία, το άρθρο παρ' όλα αυτά επισημαίνει:

«Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να γλιστρήσει προς την έξοδο του ευρώ. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Αλλά και για την Ευρωζώνη, αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο».

Για το περιοδικό, η καλύτερη λύση είναι μια αναθεώρηση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup.

Το εξώφυλλο του Economist


alt




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ 6 ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑ LEADER ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.



6 εγκεκριμένα έργα LEADER συνολικού προϋπολογισμού 574.173,54 €

Σήμερα, 22/3, στο γραφείο του στο Διοικητήριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπέγραψε τις συμβάσεις σε έξι (6) εγκεκριμένα έργα της 2ης προκήρυξης του Άξονα 4 για παρεμβάσεις Δημοσίου Χαρακτήρα του προγράμματος LEADER συνολικού προϋπολογισμού 574.173,54 €. Παρών και ο Δήμαρχος Έδεσσας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝ.ΠΕ κ. Δημήτριος Γιάννου ενώ, από την πλευρά των δικαιούχων παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Ηλιάνα Λαγομάτη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρολίμνης κ. Άννα Υφαντίδου και ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας» κ. Σταμάτης Λιτοβολής. 


Συγκεκριμένα οι υπογραφείσες συμβάσεις αφορούσαν τα παρακάτω έργα:

A/A   ΔΡΑΣΗ ΕΙΔΟΣ ΦΟΡΕΑ ΦΟΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Π/Υ (€)
1   L313-1 ΟΤΑ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 81.300,82
2   L321-1 ΟΤΑ ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 
ΠΛΑΤΑΝΗΣ 200.000,00
3  L321-3 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΡΙΩΤΩΝ 
«ΓΚΟΝΟΣ ΓΙΩΤΑΣ» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 15.527,00
4  L321-3 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ 15.233,12
5  L313-4 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 
ΟΤΑ ΔΗΚΕΠΑΠ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 100.000,00
6  L321-1                OTA                 ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ-ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΤΣΑΙΡΙΑ» ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ 162.112,60
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:
574.173,54  €

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ 28η ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.



Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην τακτική  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Αλμωπίας, που θα γίνει   στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου, την 28ην  του μηνός  Μαρτίου, έτους  2013, ημέρα Πέμπτη   και ώρα 18.30  (6:30 μ.μ.),  για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
                              ΘΕΜΑΤΑ   ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ   ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1ο: Ειδική πρόταση συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης Δήμου Αλμωπίας σχετική με τη λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α και αναζήτηση τυχόν ευθυνών.
2ο: Έγκριση ετήσιας Έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλμωπίας έτους 2012 {Αρθο 73 παρ.2 του Ν3852/2010}.
3ο: Έγκριση διενέργειας προμηθειών.
4ο: Διαγραφή λανθασμένων εγγραφών σε χρηματικούς καταλόγους.
5ο: Εκμίσθωση αγροτεμαχίων Μοναστηρακίου {πρώην σχολική περιουσία}.
6ο: Εκμίσθωση αγροτεμαχίων Μεγαπλατάνου {πρώην σχολική περιουσία}.
7ο: Μείωση τιμής εκμίσθωσης πρώην σχολικών αγροτεμαχίων ΤΚ Ξιφιανής.
8ο: Μείωση τιμής εκμίσθωσης πρώην σχολικών αγροτεμαχίων ΤΚ Αλώρου.
9ο: Μείωση τιμής εκμίσθωσης πρώην σχολικών αγροτεμαχίων ΤΚ Πολυκάρπης.
10ο: Χορήγηση παραγωγικής άδειας Λαϊκών αγορών στον κ Χατζηγιαννίδη Ιωάννη.   
11ο: Αντικατάσταση Προέδρου και μελών Συνδέσμου Καθαριότητας Δήμου Αλμωπίας.
12ο: Τροποποίηση της αριθμ 377/2011 ΑΔΣ
13ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (αρδευτικά δίκτυα ΔΕ Αριδαίας).
14ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (αρδευτικοί τσιμεντάυλακες   ΔΕ Αριδαίας).
15ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (αρδευτικά δίκτυα ΔΕ Εξαπλατάνου).
16ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (αρδευτικοί τσιμεντάυλακες   ΔΕ Εξαπλατάνου).
17ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (γεφυροδιαβάσεις Δ.Ε. Αριδαίας και Δ.Ε. Εξαπλατάνου).
18ο: Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (ασφαλτοστρώσεις Δ.Ε. Αριδαίας).
19ο:
Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμού (ασφαλτοστρώσεις Δ.Ε. Εξαπλατάνου).
20ο: Έγκριση πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων.
21ο Έγκριση ανακεφαλαιωτικών πινάκων έργων.
22ο Αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος έτους 2013.
23ο Αναμόρφωση  προϋπολογισμού 2013.
24ο Επιλογή αιτούντων για χορήγηση τεσσάρων (4) επαγγελματικών αδειών τύπου Β υπαίθριου εμπορίου.
25ο Έγκριση ετησίου προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Αλμωπίας και υποβολή του στην αρμόδια Δ/νση της Γενικής Γραμματείας τουρισμού για σύμφωνη γνώμη.

26ο Αποδοχή ποσού 17.070,29 και αναμόρφωση προϋπολογισμού για ειδική εκλογική αποζημίωση.
27ο Έγκριση  εσόδων Εξόδων Δ τριμήνου ,του Δήμου Αλμωπίας για έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2012.
28ο Έγκριση προμήθειας πυροσβεστικών υδροστομίων ποσού 14.760,00 και την διάθεση της πίστωσης. 
29ο Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων στον κ Γιουρούκη Χρήστο ποσού 28,24 και αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
30ο Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης  {άρθρο 76 του Ν3852/2010} για την περίοδο 2013-2014.
31ο Τροποποίηση της  αριθμ 98/2012 ΑΔΣ ως προς τον ΚΑ.
32ο Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου για την διενέργεια ελέγχου στοιχείων για απόδοση των τελών διανομής παρεπιδημούντων και επί ακαθαρίστου εσόδων κέντρων διασκέδασης.
33ο Τροποποίηση της αριθμ. 295/2012 απόφασης Δ.Σ ως προς ΚΑ.
34ο Παραχώρηση της αίθουσας του πρώην κοινοτικού καταστήματος Μεγαπλατάνου στον ΜΣ Μεγαπλατάνου.
35ο Παραχώρηση αίθουσας ΚΑΠΗ στον ΜΣ Μεγαπλατάνου.
36ο Παραχώρηση δικαιώματος χρήσης στον όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας των παρακάτω Εγκαταστάσεων.
Α. Πέντε γήπεδα αντισφαίρισης με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις στην ΤΚ Πιπεριάς. Β. Ένα γήπεδο αντισφαίρισης στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Αριδαίας Γ. Ένα γήπεδο στην ανατολική περιφερειακή οδό Αριδαίας Δ. Ένα γήπεδο στον οικισμό προμάχων.
37ο Διάκριση σε υποέργα της πράξης Lhi-Lna που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-FYROM  2007-2013.
38ο Έγκριση συμβάσεων μίσθωσης έργου στα πλαίσια της συγχρηματοδοτούμενης πράξης Lhi-Lna του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ –FYROΜ.
39ο Έγκριση της μελέτης και του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού του Υποέργου Ι: Δράσεις διαχείρισης, στα πλαίσια της πράξης Lhi-Lna.
40ο Έγκριση της μελέτης και του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού του Υποέργου ΙΙ: Δράσεις δημοσιότητας, καλλιτεχνικής ανάδειξης και δημιουργίας θεματικών διαδρομών στο Δήμο Αλμωπίας, στα πλαίσια της πράξης Lhi-Lna.
41ο Έγκριση της μελέτης και του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού του Υποέργου ΙIΙ: Ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς του Δήμου Αλμωπίας μέσω ερευνών πεδίου και ψηφιακών εφαρμογών, στα πλαίσια της πράξης Lhi-Lna.
42ο Παραχώρηση χρήσης Κοινοτικού Γυμναστηρίου Φιλώτειας στον Αθλητικό Σύλλογο Περίκλειας –Νότιας ΤΖΕΝΑ.
43ο Πρόσληψη προσωπικού με δίμηνη απασχόληση.
44ο Καθορισμός αρδευτικής περιόδου, αριθμός υδρονομέων, τομέων άρδευσης και ορισμός απασχόλησης αυτών {πλήρους η μερικής –ωρομίσθιο] για το έτος 2013.
45ο Συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία << Σύμφωνο των Δημάρχων>>.
46ο Άδεια για λειτουργία  επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου στον κ Κοσμίδη Φώτιο στην ΤΚ Εξαπλατάνου.

47ο Άδεια για λειτουργία  επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου στον κ Κοσμίδη Κυριάκο στην ΤΚ Σωσάνδρας.
48ο ΑΔΣ για ονομασία του Δημοτικού Σταδίου Βορεινού σε Δημοτικό Στάδιο Βορεινού-Γεώργιος Χατζηπαπάς.
49ο Σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου για καθαρισμό σχολικών μονάδων σχολ. Έτους  2013-2014.
50ο Προγραμματισμός προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ Έτους 2013.
51ο Προγραμματισμός σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου έτους 2013.
52ο Κατανομή ΣΑΤΑ 2013
      

           Μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Γραφείο της Γραμματείας Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερωθείτε σχετικά.


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.



Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές, 21/3, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε την ανάγκη εκπόνηση συνολικής μελέτης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας δίνοντας έμφαση στην έννοια και τους όρους της στρατηγικής για τη συστηματική αξιολόγηση. 

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη:

«Ο σημερινός διάλογος γίνεται στη σκιά των συγκλονιστικών γεγονότων στην Κύπρο από τα οποία όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας για τη θεσμική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παραγωγή των στρατηγικών της, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία της κρίσης απαιτούν πριν απ’ όλα εξειδικεύσεις.
Παράλληλα, διάλογος για την αξιολόγηση των Χωροταξικών Πλαισίων γίνεται λίγες ημέρες μετά την έκδοση κατευθύνσεων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ιδίως για τους νέους από την Ε.Ε.
Ακόμη, η χρονική στιγμή του διαλόγου συμπίπτει με τις επιδιώξεις του ΥΠΕΚΑ να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς του χώρου για την ανάπτυξη.
Αυτά αποτελούν τις αφετηρίες των παρατηρήσεών μας για το σημερινό διάλογο. Δεν έχω καταλάβει όμως, ποια είναι η στρατηγική της αξιολόγησης?
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί με ρεαλισμό.
-Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα Χωροταξικά Σχέδια για την ανάπτυξη, παρά μόνο ως σύστημα περιορισμών?
-Γιατί χανόμαστε στη στατιστική των μεγεθών και δε μένει χώρος για την προβολή της αντίληψής μας για το χώρο και τις λειτουργίες του?
-Πρέπει να εξηγηθεί πως τα διαπιστωτικά συμπεράσματα των αξιολογήσεων δεν οδηγούν σε νέες μεγάλες τομές για την οργάνωση της Χώρας και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
-Δεν καταλαβαίνω την επί σαράντα χρόνια επανάληψη της διαπίστωσης ότι ο μικρός κλήρος, οι αυξημένες εισροές και οι αδυναμίες διάρθρωσης  των κλάδων της αγροτικής οικονομίας είναι αιτίες της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς της τώρα στην κρίση.
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις οδηγούν αβίαστα στην αναζήτηση των αφετηριών για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα και πως παρεμβαίνουν στις κοινωνίες μας, στις δραστηριότητές τους και στην οργάνωση του χώρου και της Χώρας μας.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Χώρα αφορά τη στρατηγική της τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανάπτυξη δεν ωθείται, δεν σπρώχνεται.
Η στρατηγική της ανάπτυξης δεν παράγεται από κίνητρα και προδιαγραφές. Όλα αυτά έπονται.
Η στρατηγική διαμορφώνεται από το μέλλον το οποίο έλκει το παρόν. Το μέλλον των νέων, της άνεργης κοινωνίας και της αξιοπιστίας των θεσμών και της παραγωγής που διαχειρίζονται.
Πρέπει να σχεδιαστεί τώρα, έπρεπε χθές και να εφαρμοστούν αμέσως
Όταν χρειάζεται η Κυβέρνηση βρίσκει τρόπους και εφαρμόζει αυτά που εκτιμά ως αναγκαία.
Δεν παρακολουθώ τη στατιστική ταξινόμηση των οικιστικών μονάδων όπως καταγράφεται από την αξιολόγηση. Η Πέλλα – Ημαθία δεν είναι πέντε πόλεις, είναι μία ανοιχτή πόλη που όπως και να την αξιολογήσετε είναι ο Τρίτος Αναπτυξιακός Πόλος της Χώρας. Οι Σέρρες από την άλλη, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος με πραγματικό πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000 και αυτή η σημαντική ιστορική Ακρόπολη του Ελληνισμού δεν είναι μία πόλη μόνο. Είναι μία πόλη με σημαντικό δυναμικό, η οποία όμως, δεν έχει στόχους και στρατηγική για να γίνει νέος πόλος ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία.
Τόσο η Πέλλα – Ημαθία όσο και οι Σέρρες διαθέτουν έναν ανεκτίμητο ενεργειακό πλούτο, τόσο σε γεωθερμικά ρευστά όσο και σε επιφανειακό ενεργειακό δυναμικό και τη θερμότητα υψηλού υδροφόρου ορίζοντα. Είναι μία νέα κατεύθυνση για την ενεργοποίηση του ενδογενούς δυναμικού.
Ήδη στην Πέλλα – Ημαθία ετοιμάσαμε μία σημαντική παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, το τόξο του Αιγαίου με Πιερία – Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική σε συνδυασμό με τις κορυφαίες αξίες του Αγίου Όρους, του Ολύμπου και Πέλλας – Ημαθίας του Μ. Αλεξάνδρου αποτελούν τη σημαντική μοναδικότητα του πολιτισμού που δεν εξάγει υπηρεσίες όσο έχει δυνατότητα, για έναν πολιτιστικό τουρισμό που δεν καταναλώνει τους πόρους, αλλά δημιουργεί νέους δεσμούς με τις κοινωνίες του πολιτισμού σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία.
Κύριοι Συνάδελφοι,
Εισηγούμαι, έστω και τώρα, να συνταχθεί μία συνοπτική έκθεση που θα εκφράζει γενικευμένα όλα όσα περιέχονται στη συστηματική αξιολόγηση αλλά με τους όρους της στρατηγικής της αξιολόγησης, ώστε το βουλευόμενο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρει πολιτικές αποφάσεις για την Κεντρική Μακεδονία.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο διαλέγεται με το Υπουργείο και την Κυβέρνηση με όρους πολιτικούς, ή τουλάχιστον θα πρέπει να διαλέγεται στην παρούσα συγκυρία της κρίσης μόνο με όρους πολιτικής που καθοδηγούν σχεδιασμούς και προγράμματα. Όπως είναι κατανοητό οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι μέρος απαιτούμενων πόρων και είναι τόσο λίγοι που πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και με ευθύνη, για ενέργειες κρίσιμων, πολλαπλασιαστικών, ανταποδοτικών αποτελεσμάτων.
Η Π.Κ.Μ. μαζί με τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας αποτελούν ένα από τα τρία μεγάλα προγραμματικά διαμερίσματα που τις συνδέει η πραγματική οικονομία και το Μητροπολιτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από εκεί αρχίζουμε και προδιαγράφουμε τα επάλληλα επίπεδα οργάνωσης του χώρου. Σας ευχαριστώ».

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.



Ο Δήμος Αλμωπίας συμμετέχει στην «Ώρα της Γης»

Ο Δήμος Αλμωπίας συμμετέχει ενεργά στην «Ώρα της Γης», την παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης πολιτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Έτσι, αύριο Σάββατο 23 Μαρτίου στις 20:30 μ.μ. θα κλείσει συμβολικά και για μία ώρα, τα φώτα σε όλα τα δημοτικά κτήρια, προκειμένου να συμβάλλει στη δημιουργία πρωτοβουλιών που ωφελούν στο περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα. 
Καλούνται όλοι οι δημότες να συμμετάσχουν ενεργά και να σβήσουν τα φώτα στο σπίτι τους, την παραπάνω ώρα, προωθώντας το μήνυμα για μια καλύτερη ζωή σε έναν “υγιή” πλανήτη.

Από το Δήμο Αλμωπίας

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΙΙας Μ/Κ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στον εορτασμό της «Γενέθλιας Ημέρας της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας» ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή 22 Μαρτίου), 116 χρόνια από την ίδρυσή της, στο στρατόπεδο της Μεραρχίας «Συνταγματάρχη Αγγελή Γάτσου». Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία από το Β’ Σώμα Στρατού. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στον Διοικητή της Μεραρχίας, Υποστράτηγο Πέτρο Γεωργίου, υγεία, καλή δύναμη και επιτυχία στην εκπλήρωση της αποστολής των μονάδων της Μεραρχίας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη για τον σύγχρονο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων.

Η ΙΙα Μ/Κ Μεραρχία έχει διακριθεί για την νικηφόρα συμμετοχή της σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα έχει λάβει μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897, στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο το 1912-13, στο 2ο Βαλκανικό το 1913, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917-18, στην εκστρατεία στην Ουκρανία το 1919, στην Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1922, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1940-41 και στις επιχειρήσεις την περίοδο 1946-49. 

Από το 1999 η ΙΙα Μ/Κ Μεραρχία συμμετέχει στις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Γεωργία, στο Λίβανο και σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...