Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ "NOESIS".


Το Γυμνάσιο Προμάχων προκρίθηκε στην πρώτη του συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο Κέντρο Noesis στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ;



Μία ημέρα νωρίτερα - και συγκεκριμένα την Τρίτη 30 Απριλίου - θα καταβληθεί η σύνταξη του μηνός Μαΐου στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.).

Οι συντάξεις θα πληρωθούν με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή σε λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ. που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι για την πληρωμή τους.



ΠΗΓΗ...http://www.axortagos.gr

ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ.



Η ΔΗΚΕΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΑΠΟ 26/04/2013 ΕΩΣ 01/05/2013 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

ΑΠΟ ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.



ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2384350284 ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/04/2013





Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ





ΔΟΥΚΑ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Συνομωσιολογία ή πραγματικότητα;
Τα μέτρα ασφαλείας αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες. Κυβερνητικά κτίρια, μνημεία, πολυσύχναστοι σταθμοί, κόμβοι διέλευσης καθώς και αθλητικές διοργανώσεις βρίσκονται υπό αυστηρή αστυνομική παρακολούθηση. Μάλιστα στους χώρους του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον επισκέπτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν ελέγχους και αστυνομική παρουσία στις ουρές αναμονής και στις εισόδους.

Δίπλα στην τεχνηέντως δημιουργηθείσα οικονομική κρίση η παγκόσμια διαπλοκή θέτει τώρα ζήτημα ασφάλειας για τους πολίτες που σαν «παραλυμένοι» παρακολουθούν τις εξελίξεις. Τα μέτρα αστυνόμευσης θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Η οικονομική ανέχεια, οι «τρομοκρατικές επιθέσεις», οι μακελάρηδες και ό,τι άλλο επακολουθήσει θα φέρει τους λαούς σε απόγνωση, έτσι ώστε να αποδεχθούν αναγκαστικά λύσεις πέρα και έξω από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το χάος θα επικρατήσει παντού και όλοι θα αναρωτιούνται τι πήγε στραβά. Ειδικά οι πολιτικάντηδες στην Ελλάδα που βρίσκονται εδώ και χρόνια εκτός τόπου και χρόνου. Η απελπισία τρέφει το σύστημα. Ο κόσμος προετοιμάζεται για την πολιτικοοικονομική αλλαγή, η οποία θα παρουσιαστεί ως η μόνη εναλλακτική λύση στο «κραχ» που έπεται:
«Ένα ενιαίο νόμισμα, ίσως και ψηφιακό, από μία παγκόσμια τράπεζα στα πλαίσια μιας παγκόσμιας συνεργασίας των εθνών, των οποίων οι πολιτικοί απέτυχαν».

Τα σύννεφα έχουν μαζευτεί εδώ και καιρό. Οι περισσότερες χώρες πλην της Ρωσίας είναι καταχρεωμένες. Δεν θα είναι δύσκολο να παρασυρθούν στο ντόμινο κατάρρευσης που άλλωστε έχει «προβλεφθεί» από πολλούς αναλυτές.
Ακόμα και η Ρωσία όμως, παρότι χρωστάει μόνο 15 δις, αρχίζει και νιώθει άβολα σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Tα ανταλλάγματα που ζητούσαν οι Ρώσοι από την Κύπρο, προκειμένου να ρισκάρουν και να βοηθήσουν την μεγαλόνησο -εδραιώνοντας παράλληλα την παρουσία τους στην Αν. Μεσόγειο με δύο «αποκούμπια» (Κύπρος, Συρία)-, δεν δόθηκαν.

Έτσι το Κρεμλίνο περιορίζεται προσωρινά στην Συρία για να κερδίσει χρόνο και να προετοιμαστεί απέναντι σε ενδεχόμενη εισβολή στην Μέση Ανατολή από την Δύση, η οποία αδυνατεί να ανταγωνιστεί τους Ρώσους σε οικονομικό επίπεδο. Επομένως η Ρωσία πρέπει κάπως να βγει από την μέση, διότι εμποδίζει για δικά της συμφέροντα την προώθηση της παγκόσμιας κυριαρχίας.


ΠΗΓΗ...ΠΥΓΜΗ.gr


ΜΙΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Μια Μανωλάδα, όλη η ΕλλάδαΕίμαι ενθουσιασμένος που τόσοι πολλοί φίλοι μου υποστηρικτές της τρικομματικής και της πολιτικής των μνημονίων δηλώνουν συγκλονισμένοι για την φοβερή εγκληματική ρατσιστική επίθεση εναντίον των μεταναστών-εργατών γης από μπράβους των εργοδοτών στη Μανωλάδα.
Είναι φανερό ότι έστω και `a la carte τα δημοκρατικά και αντιρατσιστικά τους ανακλαστικά ενεργοποιούνται. Θέλω, όμως, να τους υπενθυμίσω ότι, φαινόμενα σαν τη "Μανωλάδα" απαντώνται σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς, με την ανοχή τους ακόμη και με τη μαχητική υποστήριξή τους.

Σταχυολογώ: 

1. Τις καθημερινές βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ με την κάλυψη όλου του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων Ελλήνων και ξένων που διεκδικούν, όπως και οι εργάτες γης της Μανωλάδας, τα "δεδουλευμένα" τους ή υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτερος μισθός, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προστασία από τις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία).
Ας θυμηθούμε τις σχετικές μνημονιακές ρυθμίσεις που παρά τα φτηνά κόλπα και τα τραγελαφικά "παρών" ορισμένων υλοποιούνται πλέον από σύσσωμη την τρικομματική διακυβέρνηση, βυθίζοντας στην ύφεση την οικονομία και στην εξαθλίωση την κοινωνία. 
Ήδη, με την ανεργία στα ύψη προετοιμάζεται και μάλιστα με την επιχειρησιακή ευθύνη της αριστερής άκρης της τρικομματικής , η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο για λόγους συμβολικούς (χωρίς, δηλαδή, να είναι μνημονιακή υποχρέωση και με μοναδικό σκοπό να σπάσει το "ταμπού" της μονιμότητας). Ο ρατσισμός εναντίον μιας συγκεκριμένης κοινωνικής κατηγορίας, των δημοσίων υπαλλήλων εν προκειμένω, ομολογείται ανερυθρίαστα και αποτελεί κορυφαία κυβερνητική επιλογή με στόχο πέραν όλων των άλλων να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. 

2. Τον πολλαπλασιασμό των φαινομένων ανθρωπιστικής κρίσης (στην υγεία, στην παιδεία, στην στέγαση, στην πρόνοια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στη διατροφή, στη δραματική φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης) τα οποία απωθούνται από τον δημόσιο διάλογο και όταν λαμβάνουν εφιαλτική μορφή (π.χ. αυτοκτονίες απελπισμένων συνανθρώπων μας) και δεν μπορούν να αποκρυφτούν, υποβαθμίζονται συνειδητά, ενώ, γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθούν ως "λαϊκιστές" όσοι/ες επιμένουν να τα προβάλουν 

3. Την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα "φιλοξενίας" μεταναστών, στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα-κολαστήρια και αποθήκες ψυχών όπως καταγγέλλουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί και όλες οι ελληνικές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοκτονίες, απόπειρες αυτοκτονιών, βασανισμοί, συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα ελληνικών Γκουαντάναμο και Άμπου Γκράϊμπ, με ευθύνη όσων υποκύπτοντας στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, διακήρυξαν ότι, θα "ανακαταλάβουν τις πόλεις" και εμπνεύστηκαν τα ρατσιστικά πογκρόμ ( επιχειρήσεις "Ξένιος Ζευς" και "Θέτις", ενώ, προηγουμένως, είχε προηγηθεί το αίσχος Λοβέρδου με τη διαπόμπευση των οροθετικών).

Δε χρειάζεται να παρατεθούν και άλλα παραδείγματα, για να αντιληφθούμε ότι ο καλοδεχούμενος αποτροπιασμός για όσα συμβαίνουν στα ματωμένα φραουλοχώραφα της Ηλείας, θα είναι επιλεκτικός και μετέωρος εάν δεν επεκτείνεται σε όλα τα πεδία όπου καταπατώνται με εξίσου βάρβαρο και απεχθή τρόπο τα δικαιώματα των ανθρώπων Ελλήνων και ξένων που διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η ευαισθησία είναι πολύ ευρύ και περιεκτικό συναίσθημα και δεν μπορεί να γνωρίζει γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.


Τάκης Κατσαρός


ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ - ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.


Αερόσακοι μοτοσικλέτας: Πόσο κοστίζουν και πως λειτουργούν (VIDEO)
Οι αερόσακοι για μοτοσικλετιστές έχουν παρουσιαστεί εδώ και ένα χρόνο, μετά τις απαραίτητες δοκιμές ήρθε η στιγμή να περάσουν στην αγορά. 
To σύστημα αερόσακων που λανσάρει η Dainese ονομάζεται D-Air Street και αποτελείται από ειδικό μπουφάν, γιλέκο με ενσωματωμένους αερόσακους και ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου με αισθητήρες και κοστίζει 2.000 ευρώ.

Οι δύο αερόσακοι του συστήματος προστατεύουν την πλάτη, τον αυχένα, το λαιμό και τον θώρακα του αναβάτη.

Όταν οι αισθητήρες εντοπίσουν ασυνήθιστα βίαιη επιβράδυνση ή μεγαλύτερη από τη μέγιστη δυνατή κλίση τότε ενεργοποιείται το σύστημα.

Οι αερόσακοι φουσκώνουν σε δύο χρόνους από την πλάτη προς το θώρακα και ελαχιστοποιούν τις συνέπειες της σύγκρουσης και της πτώσης.

ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ.


Ζήτησαν τα χρήματά τους και τους πυροβόλησαν!
Περισσότεροι από 30 αλλοδαποί εργάτες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, στην Ηλεία, τραυματισμένοι από πυροβολισμούς που δέχθηκαν, σύμφωνα με το ilialive.gr.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέσσερα άτομα, Έλληνες, σε καλλιέργεια φράουλας στη Νέα Μανωλάδα άνοιξαν ανεξαιρέτως πυρ σε 200 αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως υπηκόους Μπαγκλαντές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για δεδουλευμένα έξι μηνών!

Από αυτούς, 32 έχουν τραυματιστεί, εκ τον οποίων οι 10 αρκετά σοβαρά.

Οι περισσότεροι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Πύργου, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει τον ιδιοκτήτη τής καλλιεργήσιμης έκτασης και συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων τριών Έλλήνων.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:

"Περί ώρα 18:00 σήμερα, στη νέα Μανωλάδα Ηλείας 200 περίπου αλλοδαποί υπηκόοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση ημεδαπού, συνεπλάκησαν με τρεις ημεδαπούς εκπροσώπους του εργοδότη, απαιτώντας δεδουλευμένα 6 μηνών περίπου. Ενας εκ των τριών ημεδαπών πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους, τραυματίζοντας ελαφρά, είκοσι από τους αλλοδαπούς. Οι τραυματισθέντες βρίσκονται εκτός κινδύνου ζωής και έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιοχής γαι παροχή πρώτων βοηθειών. Διενεργείται προανάκριση από το Τ.Α. Αμαλιάδας. Συνελήφθη πριν από λίγο ο εργοδότης που απασχολούσε τους αλλοδαπούς. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων 3 ημεδαπών".

Διεθνής διασυρμός

Εκτεταμένα ρεπορτάζ αφιέρωσαν τα διεθνή ΜΜΕ στο θλιβερό περιστατικό του τραυματισμού των αλλοδαπών εργατών στην Βουπρασία, από επιστάτες καλλιεργειών φράουλας.

Όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και δεκάδες άλλα μικρότερα αναπαραγάγουν την είδηση κυρίως με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμου Χαράλαμπου Σφέτσου.

Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Associated Press, το CNN, το BBC, το Al Jazeera και άλλα από πολλές χώρες του κόσμου, αναμεταδίδουν την επίθεση και τον τραυματισμό, λίγες μόλις μέρες μετά την έκθεση του Επιτρόπου Μούιζνιεκς, που ζητούσε άμεσα μέτρα κατά του ρατσισμού στην Ελλάδα.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΓΚΥΟΣ - ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ!


.Είναι μια από τις πιο σπάνιες αγιογραφήσεις της Παναγίας που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος.

Πρόκειται για αυτήν την φορητή εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία σε κατάσταση εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή κυοφορούσε τον Ιησού.

Δυστυχώς παρά την αναζήτηση μας, ο αγιογράφος παραμένει άγνωστος αν και σίγουρα πρόκειται για έναν πρωτοπόρο μιας και δημιούργησε μια εικόνα από τις σπανιότερες στην Ορθοδοξία. 

Αντίστοιχης σπανιότητας είναι η Παναγία «Τριχερούσα», η Παναγία «του Χάρου» και άλλες.

Αυτή όμως ξεχωρίζει αφού ανήκει στην κατηγορία των αγιογραφικών θεμάτων που υπερτονίζει την μητρότητα, την αναμονή για την έλευση του Μεσία και φυσικά αποτελεί την εικόνα "φυλαχτό" για κάθε γυναίκα που κυοφορεί.


alt
 



Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΣΟΚΑΡΕ!!!


Η απίστευτη φωτογραφία που με σόκαρε!!!
Tου Σταύρου Θέμελη
Την είδα πρωί πρωί... Με το που έφτασα στο γραφείο...
Ίσα ίσα που είχα φτιάξει τον καφέ μου και κάθησα στον υπολογιστή να δω την επικαιρότητα...

Το μάτι μου έπεσε πάνω σε αυτή τη φωτογραφία...

Συγκλονίστικα...

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Βοστώνη και ταυτόχρονα σχεδόν με την έκρηξη στο Τέξας... 

Η διαφορά είναι το μέγεθος που έχει λάβει η κάθε είδηση στα ΜΜΕ...

Ένα μωρό... θηλάζει τη νεκρή μητέρα του.


Είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα μάθουμε ονόματα... Ούτε της μάνας ούτε του παιδιού.

Αντίθετα, μάθαμε σχεδόν αμέσως τα πάντα για τα τρία θύματα της Βοστόνης.

Αυτό λέγεται επιλεκτική Δημοκρατία ή Δημοκρατία του ισχυρού...

Διαλέξτε...


Καλή σας ημέρα...

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ "ΒΟΡΑΣ"



Αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου θα συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και του ΕΤΑΔ το αίτημα για την παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας. 
Μετά από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας το τελευταίο χρονικό διάστημα (με Επαγγελματίες της περιοχής, με Δημάρχους και άλλους τοπικούς φορείς) σχετικά με το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας ζητήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να υποβάλλει αίτημα για παραχώρηση της χρήσης του Χιονοδρομικού Κέντρου προς το ΕΤΑΔ. 
Ο λόγος ήταν ότι ο διεθνής διαγωνισμός από ότι δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου και είναι ορατός ο κίνδυνος να παραμείνει το Χιονοδρομικό Κέντρο κλειστό για την περίοδο 2013 – 2014. 
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και επαφές του Αντιπεριφερειάρχη στην Αθήνα με τα στελέχη του ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ προκρίθηκε η λύση της αποστολής εγγράφου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με το οποίο θα ζητείται η παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας για δέκα χρόνια. Το έγγραφο έχει αναλυτικά. 





                                   
          Προς:
ΕΤΑΔ Α.Ε.
κ. Δούνη Ανδρέα
Κοινοποίηση 
ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 
κ. Τσαλίκη Άνυ
κ. Ταπραντζής Ανδρέας

         ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ  ΧΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΑΣ (Α.Β.Κ. 1459) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ.

Κύριοι,
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (ΑΒΚ 1459) δημόσιο ακίνητο βρίσκεται στην παραμεθόριο περιοχή  της Πέλλας και είναι σημαντικής αξίας και σημασίας για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επί σειρά ετών το θέμα χειρίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Ακινήτων παραχωρώντας τη χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και νυν Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, προκειμένου να βοηθήσει στη ρύθμιση και τακτοποίηση των προβλημάτων και παράλληλα να προωθήσει ενέργειες και διαδικασίες νόμιμης αξιοποίησης του δημοσίου ακινήτου.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πρώην ΚΕΔ δεν έχει καταφέρει να επιλύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Χιονοδρομικού Κέντρου, καθώς από το 1994 που ξεκίνησε η λειτουργία του κινείται σε ένα πλαίσιο ιδιότυπης νομιμότητας διότι δεν διαθέτει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.  Επίσης, το ρευστό ιδιοκτησιακό  καθεστώς έχει στερήσει τη δυνατότητα από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και νυν Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να διαθέσει άλλους πόρους ή να διεκδικήσει πόρους μέσα από το Γ' ΚΠΣ στο παρελθόν και τώρα από το ΕΣΠΑ με σκοπό να γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις του κέντρου και να συνεχίσει να παρέχει στους επισκέπτες του υψηλής ποιότητας  υπηρεσίες.
Η Π.Ε. Πέλλας με συντονισμένες ενέργειες που έκανε κατάφερε να της παραχωρηθεί τον Ιούνιο του 2011 το Χιονοδρομικό Κέντρο για 1+1 χρόνο και μέσα στο 2012 την έκδοση αδειών νομιμοποίησης των κτιρίων του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας. Σε αντίθετη περίπτωση το Χιονοδρομικό Κέντρο θα παρέμεινε κλειστό με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Προχωρήσαμε το 2011 σε Δημόσιο Διαγωνισμό και βρέθηκε ένας εκμισθωτής ο οποίος δεν αξιοποίησε όπως θα έπρεπε το Χιονοδρομικό.
Κύριοι, 
επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της χειμερινής περιόδου, που δυστυχώς υπήρξε από τις χειρότερες των τελευταίων ετών για το κέντρο, ζητούμε την άμεση συνδρομή σας να βρεθεί λύση στο θέμα, ώστε ο πυλώνας της τουριστικής ανάπτυξης Πέλλας να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο λόγω της λήξης της σύμβασης παραχώρησης στις 30 Ιουνίου 2013.  Ζητούμε την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του Βόρας για δέκα (10) έτη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο το ΤΑΙΠΕΔ θα προετοιμάζει το διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των δημοσίων ακινήτων Α.Β.Κ. 1459 και Α.Β.Κ.1476 για την ανάδειξη Μισθωτή-Επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του  Χιονοδρομικού Κέντρου και άλλων εγκαταστάσεων.  Η μακροχρόνια παραχώρηση θα βοηθήσει  ώστε :
α) να εκδοθούν άδειες λειτουργίας στα υπάρχοντα και λειτουργούντα κτίρια στο Χ/Κ, δίχως να απειλούνται με τη διακοπή τους τόσο από τη Δ/νση Υγείας, όσο και από τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής αφού πλέον επιλύθηκε το θέμα την έκδοσης οικοδομικών αδειών.
β) να εκδοθεί το Σήμα Λειτουργίας από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
γ) να μην είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ από κάθε επενδυτική δυνατότητα του σύγχρονου οικονομικού τουριστικού περιβάλλοντος, επειδή η χρήση είναι αόριστης διάρκειας.  Να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020”.
δ) να διατεθούν χρήματα  για επισκευές και συντηρήσεις των εγκαταστάσεων αλλά και των μηχανημάτων, να γίνουν κατασκευές (φυλάκιο) καθώς και συντηρήσεις των δύο οδικών αξόνων (Κερασιά και Άγιος Αθανάσιος) που οδηγούν στο Χ.Κ. Βόρας.  Για τα παραπάνω σας υποβάλλουμε συνημμένο έγγραφο αναλυτικού κοστολογίου επισκευών.
ε)  να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης από τον μελλοντικό μισθωτή.
στ) να μην παραμείνει κλειστό τις επόμενες περιόδους και απαξιωθεί πλήρως.
Στη σύντομη λειτουργία του το Χ.Κ. Βόρας δικαίωσε απόλυτα αυτούς που πίστεψαν στην αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος και ειδικότερα αυτούς οι οποίοι τόλμησαν να επιχειρήσουν την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου με πενιχρούς πόρους και ανεπαρκή στήριξη.  Παραδειγματικά αλλά ιδιαίτερα εμφατικά προτίθενται τα εξής στοιχεία:
Μετά την πρώτη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας στην ευρύτερη ενδοχώρα παρατηρείται οργασμός επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές (περισσότερες από 4000 κλίνες, καταστήματα εστίασης, καθώς επίσης επαναδημιουργήθηκε ο Παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου με τους χιλιάδες επισκέπτες κλπ).
Στη μοναδική μέχρι σήμερα εθνική μελέτη (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. & ΕΟΤ) για την ανάπτυξη του θερμαλιστικού και χιονοδρομικού τουρισμού στη χώρα, η οποία παρουσιάστηκε στο Ζάππειο στη 1 Δεκεμβρίου 2000, το σύμπλεγμα Βόρα - Λουτράκι εμφανίζεται ως βασική εθνική προτεραιότητα στο συνδυασμένο εναλλακτικό τουρισμό ενώ το Χ/Κ Βόρας ορίζεται ως εθνικό κέντρο ανάπτυξης χιονοδρομικού τουρισμού.
Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και η διάδοχος Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχουνε επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια (Πίνακας παραρτήματος)
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με βάση τον πολυετή και συστηματικό σχεδιασμό της τοπικής κοινωνίας το κέντρο αποτελεί υπομόχλιο της ανάπτυξης μιας ακριτικής περιοχής της χώρας, η οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν από εγκατάλειψη και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.  Σήμερα λόγω της ύπαρξης και της λειτουργίας του Χ/Κ Βόρας και των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται, φαίνεται να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική αναγέννηση μιας σημαντικής περιοχής της χώρας μας.  
Στους γύρω οικισμούς, που αποτελούν και την περιοχή άμεσης επιρροής του Χ/Κ, εντοπίζονται αρκετές και οργανωμένες υποδομές φιλοξενίας επισκεπτών.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ο οποίος μετά την έναρξη λειτουργίας του Χ.Κ γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη.  Η ανάδειξη των δυτικών ορεινών οικισμών, ως αναπτυξιακού πόλου, έχει ευρύτερη βαρύτητα για τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ολόκληρης της περιοχής της Βεγορίτιδας.
Ολόκληρος ο οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου διατηρείται στην παραδοσιακή του μορφή και έχει επίσημα κηρυχθεί ως παραδοσιακός.  Πρόσθετα παραδοσιακά καταλύματα αναπτύσσονται και στους υπολοίπους οικισμούς που διαθέτουν άμεση πρόσβαση προς την περιοχή του Χ.Κ όπως η Παναγίτσα ή η Άρνισσα.
Σημαντικός πόλος έλξης είναι και τα Λουτρά Λουτρακίου Πέλλας όπου τα επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες (λουόμενοι και μη) και απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές της Αλμωπίας. 
Η περιοχή του όρους Βόρας διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε5.  Η χάραξη της ορεινής διαδρομής και η αναγνώριση της από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορειβασίας υποδηλώνει την αξία του φυσικού τοπίου της περιοχής.  Επίσης, η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ένας από τους σημαντικούς υδροβιότοπους με πλούσια βιοποικιλότητα που προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον.
Στην περιοχή νότια των οικισμών Ζέρβης και Παναγίτσα, λειτουργεί ανεμοδρόμιο που παρουσιάζει σημαντική αεραθλητική δραστηριότητα, ενώ αναπτύσσεται επίσης πίστα αγώνων μοτοσικλετών ανωμάλου δρόμου.  Τέλος, στη λίμνη Βεγορίτιδα παρουσιάζεται ενδιαφέρον ναυταθλητικού τουρισμού με τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων υποστήριξης, υπαίθριων χώρων αθλοπαιδιών και κολύμβησης και διάφορους χώρους αναψυχής.
Μην ξεχνάτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας αποτελεί σημαντικό πόλο οικονομικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πρέπει να παραμείνει “ζωντανό”, καθώς θα συμβάλλει ενεργά και στη διατήρηση της ελκυστικότητας του ακινήτου, ενόψει του διαγωνισμού για την ανάδειξη επενδυτή.
Μην αφήσετε να εγκαταλειφθεί η ναυαρχίδα του τουρισμού της Πέλλας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. 
 Με εκτίμηση 
                 Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας και
           Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.
         Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ.


Στις εκλογές της 16ης Απριλίου 2013 για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, ψήφισαν 546 μέλη. Βρέθηκαν 23 λευκά και 6 άκυρα ψηφοδέλτια. Συνεπώς, τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 517. Βάσει του αριθμού των ψηφισάντων, προκύπτουν 5 συνολικά Αντιπρόσωποι για την Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας στο 16o Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Αναλυτικά, οι παρατάξεις έλαβαν:

ΕΓΕΡΣΗ: 189 ψήφοι (36,6%), εκλέγει 2 αντιπροσώπους.
ΑΣΚΚ: 129 ψήφοι (25%), εκλέγει 1 αντιπρόσωπο.
ΔΑΚΕ: 122 ψήφοι (23,6%), εκλέγει 1 αντιπρόσωπο.
ΠΑΣΚ: 39 ψήφοι (7,5%), εκλέγει 1 αντιπρόσωπο.
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ: 38 ψήφοι (7,4%), δεν εκλέγει αντιπρόσωπο.




Οι Αντιπρόσωποι της Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας που εκλέγονται στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ είναι οι παρακάτω (σε φθίνουσα σειρά ψήφων):

Σερμέτης Τριαντάφυλλος (ΕΓΕΡΣΗ), 157 ψήφοι
Όρλης Ανδρέας (ΔΑΚΕ), 103 ψήφοι
Χαραλαμπίδης Βασίλης (ΑΣΚΚ), 98 ψήφοι
Μοσχονάς Μανώλης (ΕΓΕΡΣΗ), 75 ψήφοι
Σημάδης Γιάννης (ΠΑΣΚ), 27 ψήφοι


 
  





Σταυροί προτίμησης όλων των υποψηφίων
στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων
στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ



ΕΓΕΡΣΗ (189 ψηφοδέλτια)
Σερμέτης Τριαντάφυλλος:     157
Μοσχονάς Μανώλης: 75
Λαζαρίδης Παναγιώτης: 47
Σταυρίδου Φωτεινή: 45
Χατζηεμμανουήλ Δημήτρης: 40
Στεφανίδου Φωτεινή: 39
Καραδημητρίου Δημήτρης: 37
Γιαννιώτη Ελένη: 31

ΑΣΚΚ (129 ψηφοδέλτια)
Χαραλαμπίδης Βασίλης, 98
Λαΐδης Γιώργος, 54
Νταφόπουλος Κώστας, 39
Δουλγερίδου Μαριάννα, 29
Παρασκευάς Τάσος, 21
Παπαδόπουλος Γιώργος, 13
Γάγκλιου Βασιλική, 11
Μπελοβιάνη Χρυσάνθη, 9
Χουμκιώτης Γιάννης, 8
Σέρβος Ξενοφών, 5
Χρυσουλάς Θανάσης, 2

ΔΑΚΕ (122 ψηφοδέλτια)
Όρλης Ανδρέας, 103
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος, 57
Μητρέντσης Ιωάννης, 36
Στυλιανάκης Μιχάλης, 35
Σεμερτσίδης Κωνσταντίνος, 34
Παπανικολάου Χρήστος, 28
Καλογιάννης Ιωάννης, 26
Ζγουρέλης Δημήτριος, 18

ΠΑΣΚ (39 ψηφοδέλτια)
Σημάδης Ιωάννης, 27
Παυλίδης Χαράλαμπος, 22
Νικηφόρου Γρηγόριος, 16
Χριστοφορίδης Δημήτριος, 11

ΕΣΑΚ – ΔΕΕ (39 ψηφοδέλτια)
Τραπεζανίδης Γεώργιος, 23
Τραπεζανίδου Ελευθερία, 18
Αποστολίδου Ελένη, 15
Χατζηαναστασίου Θεοδώρα, 15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΩΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ



Εισήγηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παροχή αποζημιώσεων σε πληγέντες από την πλημμύρα της 26 Φεβρουαρίου 

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Αναμένουμε την έκδοση ΚΥΑ με βάση την οποία θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις

Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αυτοψίες και συντάχθηκε η εισηγητική έκθεση για την κήρυξη της Π.Ε. Πέλλας ως πλημμυρόπληκτης προκειμένου, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες της 25-26 Φεβρουαρίου που έπληξαν την περιοχή της Έδεσσας, της Σκύδρας και του Δήμου Πέλλας, να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς.
 
Συγκεκριμένα, ειδικό κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Τζήκα Αριστείδη, επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και διενήργησε αυτοψίες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο κ. Γιάννης Λυμπέρης ο οποίος είχε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τους Προϊσταμένους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας 

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή του Δήμου Πέλλας (Λεπτοκαρυά, Αρχοντικό, Παραλίμνη, Νέα Πέλλα, Μεσιανό, Δαμιανό και κατά μήκος της εθνικής οδού), τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Σκύδρας, το Κλειστό Γυμναστήριο του Τεχνικού Λυκείου Έδεσσας και τον παιδικό σταθμό Παναγίτσας.  

Η αυτοψία ήταν ενδεικτική και δεν έγινε πλήρης απογραφή όλων των περιπτώσεων, καθώς αυτό θα γίνει μετά από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας «πλημμυρόπληκτη περιοχή». Στην ίδια Απόφαση θα ορίζονται τα οικονομικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών τα οποία θα χορηγηθούν στους δικαιούχους σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ανακοινωθεί (υποβολή αίτησης στον οικείο Δήμο). 

Νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες από τη θεομηνία, παρακαλούνται να διατηρήσουν φωτογραφίες, τιμολόγια, κλπ. που πιστοποιούν τις ζημίες που προκλήθηκαν και ενδεχομένως την αποκατάστασή τους, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ευχαριστώ πολύ τα στελέχη της ΥΑΣΒΕ για την άμεση κινητοποίησή τους και τη διενέργεια της αυτοψίας. Οι υπηρεσίες μας έχουν δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από την καταστροφική πλημμύρα και ελπίζω η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα ανοίξει το δρόμο για τις αποζημιώσεις να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό». 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Θέμα :  Άρση τιμωρίας αναπληρωτών που αρνήθηκαν διορισμό.

Επανερχόμαστε με ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα του δίχρονου αποκλεισμού από τους πίνακες αναπληρωτών των εκπαιδευτικών, που λόγω του πενιχρού μισθού και των αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. 
Πρόκειται για μια άδικη διάταξη, που τιμωρεί και στερεί το δικαίωμα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς, ακόμα και να κάνουν αίτηση. Την ίδια στιγμή, με το φόβο του δίχρονου αποκλεισμού από τους πίνακες, χιλιάδες εκπαιδευτικοί αποθαρρύνονται ακόμα και να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στην εκπαίδευση.
Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, από την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζεται η δραματική μείωση του αριθμού των αναπληρωτών κατά δέκα χιλιάδες, πετώντας στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Οι επιπτώσεις στα σχολεία θα είναι δραματικές και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί παραπέρα η εκπαιδευτική διαδικασία, να χτυπηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού. 
Τη φετινή χρονιά χάνονται περίπου 32 χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, ενώ, παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, προσλαμβάνονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μέσα στον Απρίλη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι  οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς ανέρχονται σε χιλιάδες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
- Τι μέτρα θα πάρει ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση με βάση τη φετινή εγκύκλιο για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων;
-  Τι μέτρα θα πάρει για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία; 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Σπύρος Χαλβατζής
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Μωραΐτης
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

«ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΕΒ».


Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνεται λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ λόγω της έλλειψης επαρκούς προσωπικού.
Σχετικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ενώ είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης προκειμένου να μην παρουσιαστούν δυσλειτουργίες και προβλήματα κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Οργανισμού αλλά και το γεγονός ότι, οι ΤΟΕΒ έχουν την υποχρέωση συνδρομής στην ομαλή λειτουργία των υπερκείμενων ΓΟΕΒ της περιοχής τους, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην έκδοση απόφασης, σύμφωνα με την οποία οι ΤΟΕΒ θα παρέχουν ισοδύναμες με την οικονομική συνδρομή υπηρεσίες, με κατάλληλο προσωπικό, εφόσον οι ΓΟΕΒ δεν προσλάβουν έγκαιρα κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο είναι ότι, οι προσλήψεις σε αριθμό και ειδικότητες θα εξαρτηθούν από τις υπάρχουσες ανάγκες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τους ΓΟΕΒ, και οι καθ’ υπέρβαση δαπάνες από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για την κάλυψη της μισθοδοσίας θα βαρύνουν αποκλειστικά τους ΤΟΕΒ ύστερα από έγκριση της οικείας Γενικής Συνέλευσης.

"ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.




ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΚΦΡΆΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Ο Μ.Σ. Προμάχων ''ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ'' και Ο Μ.Σ. Γαρεφείου "Κώστας Γαρέφης" διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:
ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ (Εντόπικα, Ποντιακά, Βλάχικα, Αρβανίτικα )
 με ομιλητές: τον συγγραφέα κ. Δημήτριο Ευαγγελίδη
 και
τον συντονιστή του «Κοινού των Μακεδόνων» κ. Δημήτριο Γιουματζίδη 
στις 27 Απριλίου ημέρα Σαββάτο
 στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου των Προμάχων.
Ώρα έναρξης ομιλίας 19:30.

Δημήτρης Ευαγγελίδης  

Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης κατάγεται από την Έδεσσα. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία-Γεωλογία) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του το 1971 και στην διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολούθησε Εξελικτική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία (Εθνολογία) κοντά στον επισκέπτη (1972-73) Καθηγητή Dr. R. Bernard του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Washington των ΗΠΑ. 

Από την περίοδο εκείνη συνέχισε να ασχολείται συστηματικά (παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα), με την Εθνολογία, την Προϊστορική Αρχαιολογία και την Ιστορικο-Συγκριτική Γλωσσολογία. Προϊόν αυτής της ενασχόλησης υπήρξαν τα βιβλία του: 


· «Εθνικισμός και Γλώσσα» (Αθήνα 1986, 1995) 


· «Η Καταγωγή των Αριοευρωπαίων» (Αθήνα 1988) 


· «Λεξικό των Αρχαίων Ελληνικών και περι-Ελλαδικών φύλων» (Θεσσαλονίκη 2002, 2005) 


· «Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου» (Θεσσαλονίκη 2006) 


· «Μη-συμβατικές θεωρίες»: Οι κερδοσκόποι του “ελληνισμού” και ο φενακισμός των αφελών» (Θεσσαλονίκη 2007) 


· «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χθες και Σήμερα» (Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης – Σάκης Τότλης, Έδεσσα 2008, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, που επανεκδόθηκε το 2009 από τις Εκδόσεις «ΜέΤΡΟ») 


· “Macedonia- Evidence” New York, USA 2011 (Συλλογικό έργο) 


· «Μακεδονικά» (Έδεσσα, 2011) 


· «Αρχαία Μακεδονία – Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» (Αθήνα, 2012), καθώς και οι πολυάριθμες μελέτες και άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, γύρω από τα παραπάνω θέματα, από τις οποίες ξεχωρίζει η εργασία του για το γλωσσικό ιδίωμα περιοχών της Μακεδονίας, που περιλήφθηκε στα «Μακεδονικά». 


Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί και η σημαντική εθνολογική μελέτη του: «Συμβολή στο ζήτημα της εθνογένεσης του Αλβανικού λαού». 


Αυτήν την περίοδο ασχολείται με την συγγραφή του βιβλίου: «“Η Έδεσσα της Μακεδονίας” –Ιστορία, Αρχαιολογία, Εθνογραφία, Οικονομία της πόλης και της περιοχής της», την οποία έχει ξεκινήσει πριν από καιρό. 


Άλλα βιβλία: 


· «Πολιτική ορολογία» (Αθήναι, 1979, Θεσ/νίκη 1980, Αθήνα 1996) 


· «Η μηχανή του κατεστημένου» (Αθήνα 1985, 2010) 


· «Η λίμνη των κύκνων» (Έδεσσα 2001) 


Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» (2007-σήμερα). 


Τακτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας (ΦΕΚ 461/5-11-2008) μέχρι το 2011. 


Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «νέος Ερμής ο Λόγιος» (Αθήνα). 


Ο Δ. Γιουματζίδης



ΚΟΙΝΟ των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Στην  αρχαιότητα το “Κοινό των Μακεδόνων” ήταν θεσμικό όργανο του Μακεδονικού Βασιλείου, ανάλογο του “Κοινού των Θεσσαλών”, του “Κοινού των Βοιωτών”, της “Εκκλησίας του Δήμου” στην Αθήνα, της Απέλλας του Βασιλείου της Σπάρτης κλπ.
Το σύγχρονο “Κοινό των Μακεδόνων” δημιουργήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009 στο Λιτόχωρο της Πιερίας, κατά την διάρκεια του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, μετά από πρόταση της Κίνησης Δημοτών Έδεσσας “Ιων Δραγούμης”.
Αποτελείται από συλλόγους Μακεδόνων Ελλήνων στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Ως σκοπό έχει την αλληλογνωριμία των συμμετεχόντων συλλόγων και προσώπων, την πραγματοποίηση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και την διεκδίκηση των δικαίων του Μακεδονικού Ελληνισμού.
Δεν υπάρχει καταστατικό και διοικητική δομή. Η συμμετοχή και συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο κάθε σύλλογος που συμμετέχει έχει την πλήρη αυτονομία του. Για την επικοινωνία και τον συντονισμό των κοινών δράσεων υπάρχει μόνον μία άτυπη συντονιστική επιτροπή.
Κάθε μας ενέργεια δεν έχει καμία κομματική σκοπιμότητα αλλά θέλουμε την συμπαράσταση όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων ως φορέων της πολιτικής εξουσίας.
Επίσης κάθε μας ενέργεια δεν αποσκοπεί στο προσωπικό οικονομικό όφελος αλλά αντιθέτως συνεισφέρουμε όλοι, όσο μπορεί ο κάθε ένας, για την επίτευξη των κοινών μας σκοπών.


Οι βασικές θέσεις του “ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ” περιλαμβάνονται στην επιστολή που έχει αποσταλεί στον ΟΗΕ, στις 24/1/2011: 
ΚΟΙΝΟτωνΜΑΚΕΔΟΝΩΝ-Επιστολή προς ΟΗΕ(Ελ )   
MACEDONIANS-COMMON-LetterTo UN(En)



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...