Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ


1Το Κοντάκιον «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» αφιερωμένο στη Θεοτόκο,

 δίχορον σε ήχο πλάγιο του τετάρτου, όπως το έψαλλαν οι πατέρες της μονής Βατοπαιδίου στους πρώτους Χαιρετισμούς την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011.

Ακούστε το μοναδικό αυτό ηχητικό...

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΣΤΗΝ Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ.


1Εν όψει του Πάσχα η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας διοργάνωσε Γενική Ιερατική Σύναξη την Τρίτη 16 Απριλίου.  Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την σύναξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έδωσε ποιμαντικές κατευθύνσεις σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ζήτησε από τους ιερείς να συσστρατευθούν ώστε τόσο το πνευματικό μήνυμα της πασχαλίου περιόδου, όσο και η φιλανθρωπία και η αγάπη να δοθούν στο λαό του Θεού ως παρηγοριά για τις πολές δυσκολίες που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει. 

Κύριος ομιλητής στη σύναξη ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος έκανε εισήγηση με θέμα: «Η κένωση του Χριστού επί του Σταυρού και η κένωση των ιερέων». Ο ομιλητής, αναφερόμενος σε πολλά πατερικά χωρία, ιδίως από τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, κατέδειξε την ανάγκη ο ιερέας να μην λησμονεί την κένωση του Χριστού, την θυσία, την παραίτηση χάριν της αγάπης από την παντοδυναμία της θεότητας και την πρόσληψη έως θανάτου της ανθρωπίνης φύσεως. Ο ιερέας δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να φέρει στον εαυτό του τα στίγματα του Κυρίου, να θυσιάζεται για το λαό του, να ταπεινώνεται και να δίνει όλο του τον εαυτό στην διακονία του Ευαγγελίου.

Ο ομιλητής συνοψίζοντας το όλο θέμα, κατέληξε: «Αυτή η κένωση του Χριστού φτάνει μέχρι θανάτου. Ταπείνωσε τόσο τον εαυτό του που θυσιάστηκε για να σώσει την ανθρωπότητα. Ταπεινώθηκε τόσο ώστε πέθανε διά σταυρού και μάλιστα ανάμεσα σε δύο κακούργους… Ωστόσο η κενωτική κίνηση ορίζει για όλους μας, και τον τρόπο της ζωής του Ιερέως. H ζωή του Ιερέως είναι κενωτική και το τέλειο παράδειγμα μίμησης είναι η κένωση του Χριστού. Με άλλα λόγια, η ζωή του Ιερέως είναι θυσία. Δηλαδή να δώσεις και να προσφέρεις το καλύτερο από τον εαυτό σου».

ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ο ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επισκέφτηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου το 1ο Λύκειο Κέρκυρας.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές του 1ου Λυκείου μέσα σε ένα κλίμα εγκαρδιότητας και χαράς, για την πραγματική ευτυχία, για τα βαθειά αισθήματα της καρδιάς, για την θυσιαστική αγάπη που πηγάζει από την βαθειά σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι σε μια εποχή όπου όλα τα πρότυπα ζωής και πολιτισμού φαίνεται να μας έχουν απογοητεύσει η πίστη παραμένει η αλήθεια και η ζωή. Ζήτησε από τους μαθητές να κρατήσουν την πίστη στο Χριστό ως τον δρόμο που θα τους βοηθήσει αληθινά στη ζωή τους και να μην απογοητεύονται.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους, καθηγητές και μαθητές, για τις επικείμενες εορτές του Αγίου Πάσχα και για πρόοδο στα μαθήματα και τη ζωή τους,

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος θα τελέσει την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στις 7 το απόγευμα αρχικά στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, Ε’ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής πόλεως.

Το απόγευμα της Κυριακής και ώρα 6.30 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος συνεχίζονται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί όπου χοροστατεί και ομιλεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ
Συνεχίζονται οι συναντήσεις για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους αποφοίτους Λυκείου που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Το θέμα του Εαρινού εξαμήνου είναι «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ: προϋποθέσεις για την χριστιανική ζωή στο σήμερα» Β’, ενώ αυτή τη Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 η αφορμή θα δοθεί από το θέμα: «Το λογικό μας, η διάνοια και η Ανάσταση».

Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Ιερά Μητρόπολις διοργανώνει συναυλία με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος με την Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της τοπικής Εκκλησίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ» και την Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 8 το βράδυ. Η συναυλία θα αποτελέσει συνάντηση του ιεροψαλτικού ύφους που συνηθίζεται στην Κέρκυρα, τόσο του βυζαντινού όσο και του πολυφωνικού, με σκοπό την εισαγωγή στο πνευματικό νόημα των αγίων ημερών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΤΟΥ ΠΑΕΙ Ο… ΚΟΛΟΜΒΟΣ!


.Μέσα στο δάσος του Cockaponset State Forest στο Νότιο Connectikut, κοντά στο χωριό Guiulford, βρίσκεται η αρχαιότερη Χριστιανική Εκκλησία της Νοτίου Αμερικής,αριστοτεχνικά σκαλισμένη από πέτρα.

Οι επιγραφές που είναι στην εκκλησία , η οποία μάλιστα είναι Ελληνική, γράφουν ότι χτίσθηκε το 480 μ.Χ. δηλαδή πάνω από 1500 χρόνια από σήμερα και 1.000 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. 

Ένας ειδικός ερευνητής, ο Frederick J. Pohl, μελετώντας τις επιγραφές, τοποθέτησε την άφιξη των Ελλήνων χριστιανών στην Βόρειο Αμερική γύρω στα 480 μ.χ. , σε μία εποχή μεγάλων ανακατατάξεων στο Βυζάντιο.


alt
 

ALUMINIUM SYSTEM ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΠΑΠΑΤΑΣΟΥ ΣΤΗ ΣΩΣΑΝΔΡΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.



Η εταιρία μας ασχολείται με την διάθεση συστημάτων και κουφωμάτων αλουμινίου για κάθε μικρή ή μεγάλη αρχιτεκτονική εφαρμογή.
Στην έκθεση της εταιρείας μας στη  Σωσάνδρα Αριδαίας θα βρείτε την πληρέστερη γκάμα σε κουφώματα αλουμινίου, απλά συμβατικά και θερμομονωτικά.


Οι άνθρωποι της εταιρίας μας βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό του πελάτη, ικανοποιώντας και τους πλέον απαιτητικούς. Εργάζονται με ταχύτητα και συνέπεια για την παράδοση του έργου, είναι κοντά στον πελάτη και μετά την πώληση, ενώ η πολυετής εμπειρία εξασφαλίζει ένα τέλειο προϊόν, χωρίς λειτουργικά ή αισθητικά προβλήματα.
Inox 433Ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, συνδυασμένος με την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού που επανδρώνει την εταιρεία, την έφερε σήμερα να συγκαταλέγεται μεταξύ των ποιοτικότερων εταιρειών του χώρου. Οι άνθρωποι της Αφοί Παπατάσου βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό του πελάτη, ικανοποιώντας και τους πλέον απαιτητικούς. Εργάζονται με ταχύτητα και συνέπεια για την παράδοση του έργου, είναι κοντά στον πελάτη και μετά την πώληση, ενώ η πολυετής εμπειρία εξασφαλίζει ένα τέλειο προϊόν, χωρίς λειτουργικά ή αισθητικά προβλήματα.

Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα της εταιρείας 
ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΤΑΣΟΥ

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΣΩΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΟΔΗΓΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.


Καρκινοπαθής σώζει τη ζωή οδηγού ασθενοφόρου
Ο 60χρονος Christian Nayet πάσχει από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και μεταφερόταν σε νοσοκομείο της Lens, στη βόρεια Γαλλία, για έναν έλεγχο ρουτίνας, όταν αντιλήφθηκε ότι ο οδηγός του ασθενοφόρου έπαθε καρδιακό επεισόδιο.

Ο ίδιος ο Nayet είπε σε εφημερίδα ότι αντιλήφθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ότι ο τραυματιοφορέας είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Φοβούμενος ότι αν ειδοποιούσαν τις πρώτες βοήθειες, θα καθυστερούσαν πολύ να στείλουν άλλο ασθενοφόρο, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Του είπα: δώσε μου τα κλειδιά, έχε μου εμπιστοσύνη. Δεν διατρέχω κίνδυνο, όμως η δική σου ζωή κινδυνεύει. Θα πάμε γρήγορα. Η αξονική μου μπορεί να περιμένει».

Όπως αφηγήθηκε ο 60χρονος, δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τη σειρήνα του ασθενοφόρου, όμως έθεσε σε λειτουργία το φάρο και είπε στον καρδιοπαθή να βγάλει το χέρι του έξω από το παράθυρο και να κάνει σήμα στα διερχόμενα αυτοκίνητα ώστε να τους αφήνουν να περάσουν.

«Μπήκε με το αυτοκίνητο στο χώρο των ασθενοφόρων, όπως θα το έκανε κι ένας επαγγελματίας. Μας έδωσε σωστές πληροφορίες, ενήργησε γρήγορα και αυτό μας επέτρεψε να βοηθήσουμε τον άτυχο τραυματιοφορέα», είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Νωρίτερα ο Nayet είχε χορηγήσει στον οδηγό του ασθενοφόρου ένα αντιθρομβωτικό που είχε μαζί του, για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματός του.




ΠΗΓΗ...http://www.e-radio.gr

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κάποια μέρα η δασκάλα της τάξης του Μπόμπου μπήκε στην τάξη μ ένα τριαντάφυλλο ...



τοποθετημένο στο ντεκολτέ της.


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.


    
 Η Ορθοδοξία σήμερα ζει μία άνευ προηγουμένου επίθεση. Προφανώς κάποιοι βουλευτές καθώς και υπουργοί να μην έχουν καταλάβει σε ποια χώρα ζουν. 
        Με νομοσχέδιο το οποίο προωθούν στη Βουλή θέλουν πάση θυσία τα μικρά καταστήματα έως 250 τ.μ. ‘’να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές του έτους’’ όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, ενώ όπως είπε ‘’για μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε να ανοίγουν 7 Κυριακές το χρόνο’’. Συνεχίζοντας ‘’όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό’’.
       Στην αρχή δηλαδή θα ανοίγουν προαιρετικά τα καταστήματα, μέχρι να εφαρμοστεί ο Νόμος και να καταστεί το άνοιγμα των καταστημάτων υποχρεωτικό.
        Ωστόσο κάποιοι ανέφεραν ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από την τρόικα, κάτι το οποίο διαψεύστηκε λίγο αργότερα.
        Και ενώ θα περίμενε κανείς να απαντήσει σε αυστηρό ύφος και υψηλούς τόνους η Ελλαδική εκκλησία, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, που όπως είπε: «Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε, το υπουργείο, τους "κύκλους" του ή την τρόικα στο θέμα των Κυριακών». Λέγοντα στην συνέχεια: «Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο εξακολουθεί τα "μπρος- πίσω" στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας».
       Τι κάνει όμως η Ελλαδική εκκλησία γιατί δεν αντιδρά όπως πρέπει; Γιατί δεν παίρνει μια ξεκάθαρη θέση όταν προσβάλλετε η θρησκεία μας τόσο βάναυσα όσο ποτέ; Γιατί αφήνει τον Δούρειο ίππο που δημιουργούν κάποιοι εντός της πίστης μας να συνεχίζει να χτίζεται;
       Πιστεύω πως η απάντηση της εκκλησίας θα έρθει σύντομα, θα είναι άμεση και σε υψηλούς τόνους. Διπλωματία σε θέματα όπως η Κυριακή της Ορθοδοξίας δεν χωρούν σ’ αυτήν την περίπτωση.
     
        Τα όσα δε ακούγονται σήμερα από επίσημα χείλη δεν έχουν ακουστεί ούτε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ακόμη και τότε οι Οθωμανοί σέβονταν την Ορθοδοξία και ουδέποτε ανάγκασαν τους Ρωμιούς να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Ιερή Κυριακή. Οι Κωνσταντινοπολίτες δε το έχουν ως έπαινο που ακόμη και σήμερα οι μουσουλμάνοι σέβονται την Ιερή Κυριακή της Πίστης μας.
        Κάποιοι λοιπόν στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης θέλουν να θυσιάσουν και την Κυριακή. Αν είναι η χώρα μας να σωθεί από μία Κυριακή τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
        Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει το αυτονόητο και θα αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Κωνσταντίνος Μπαρμπαγιάννης
          Δικηγόρος.

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ " Let΄s do it "


Την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 το Γυμνάσιο Προμάχων συμμετείχε στην εθελοντική δράση Let΄s do it με ομάδα μαθητών του!
 Παρά το δυνατό άνεμο καθάρισαν τους χώρους γύρω από το Γυμνάσιο και στη συνέχεια κεντρικούς δρόμους του χωριού και την παιδική χαρά.
 Ελπίζουμε τέτοιες δράσεις να γίνονται έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από όλες και όλους ώστε μέσα από τον εθελοντισμό να βελτιωθούν οι συνθήκες της καθημερινότητάς μας. 



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...