Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στον Σύλλογο κυνηγών Αλμωπίας .

 ΄Ελαβαν
1.    Γιάννης Στεφανίδης (Ζαβιόν)        203
2.    Νίκος Αμπάρης                               155
3.    Κώστας Γκιώσης                            142
4.    Στέφανος Μπούραλης                   125
5.    Παύλος Κόλτσης                            115
6.    Βασίλης Καραδήμος                      111
-----------------------------------------
7.    Παύλος Παρασκευάς                     106
8.    Αργύρης Αργυράκαρος                  84
9.    Χρήστος Πάσχος                              36

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.    Ανδρέας Αβραάμ                         104
2.    Γιώργος Παλάνδρος                     102ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967.


Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικ. Μακαρέζος
Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικ. Μακαρέζος
Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.
Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν ένα συγκρότημα - θρύλο στην ακμή της δημιουργικότητάς του.
Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.

Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.
Πρέπει, όμως, να συνυπολογίσουμε ότι βρισκόμασταν 17 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όσον αφορά τον διεθνή περίγυρο. Ο στρατός ήταν πανίσχυρος, με παράδοση επεμβάσεων τον 20ο αιώνα, οι Αμερικανοί θεωρούσαν φέουδό τους την Ελλάδα, το δεξιό παρακράτος ήταν ισχυρό (Δολοφονία Λαμπράκη) και το Παλάτι ήταν ένας αυτόνομος πόλος εξουσίας, «που δεν βασίλευε, αλλά κυβερνούσε». Οι πολιτικοί που κυβέρνησαν αυτά τα 17 χρόνια (ΠλαστήραςΠαπάγοςΚαραμανλής και Παπανδρέου), ασχολήθηκαν κυρίως με την ανοικοδόμηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, παρά με το «βάθεμα και το πλάτεμα» των δημοκρατικών θεσμών και την εξάλειψη των μνημών του Εμφυλίου.
Το πραξικόπημα, «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.
Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, μπορεί να ήταν άσοι στη συνωμοσία, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τον βαθύ ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.

21 Απριλίου 1967: Τα τανκς της χούντας στους δρόμους της Αθήνας
Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).
Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.
Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»

H ορκομωσια της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Κόλλια
Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».
Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα. Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια. Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό - μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

ΠΗΓΗ...http://www.sansimera.grΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 6973558316.


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ.
Εδώ και αρκετό καιρό, εμφανιζόταν στο κινητό μου αναπάντητη κλήση από έναν αριθμό που δεν ήταν καταχωρημένος στον προσωπικό μου κατάλογο.

Στην αρχή υπέθεσα πως πρόκειται για λάθος.

Παρατήρησα, όμως, ότι συχνά χτυπούσε το κινητό μία φορά και σιωπούσε, χωρίς να καταγράψει αριθμό.

Υπέθεσα πάλι πως πρόκειται για λάθος. Αλλά επειδή αυτό συνεχιζόταν, ρώτησα τεχνικό και μου είπε ότι, αν κάποιος καλέσει τον αριθμό μου και το κλείσει πριν ακούσει το σήμα κλήσης, τότε υπάρχει περίπτωση να μην προλάβει το κινητό να καταγράψει τον αριθμό του καλούντος.

Μια από τις προηγούμενες ημέρες είδα δύο απανωτές κλήσεις από τον αριθμό 6973558316. Αποφάσισα να τον καλέσω, κι άκουσα μια ουδέτερη γυναικεία φωνή να λέει: «Έχετε καλέσει την εταιρεία…».

Έκλεισα αμέσως, επειδή σκέφτηκα πως πρόκειται για διαφημιστική κλήση κάποιας εταιρείας που πουλάει «καθαρό νεράκι» ή σε καλεί να αλλάξεις πάροχο κινητής τηλεφωνίας ή τέλος πάντων πουλάει φρέσκο αέρα, ή φύκια κλπ…

Είναι πολύ της μόδας αυτά τα τηλεφωνήματα. Και γίνονται, συνήθως, στις πλέον ακατάλληλες ώρες…

Με ενοχλούν εξαιρετικά παρόμοια τηλεφωνήματα, ιδίως από ανθρώπους που ούτε γνωρίζω πώς υπέκλεψαν τον αριθμό, και αυτό ξεπερνάει ακόμα και τα όρια της απλής ενόχλησης...

Επειδή τους έδωσε κάποιος έναν αριθμό τηλεφώνου, χωρίς να ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι αληθή, αρχίζουν να ενοχλούν τον κόσμο...

Σήμερα το πρωί, διαπίστωσα ότι είχα δύο απανωτές αναπάντητες από τον αριθμό 6973558316.
Αποφάσισα να τον καλέσω να δω προς τι τόση επιμονή…

Μετά την πρώτη κλήση, άκουσα τη μαγνητοφωνημένη φωνή να λέει: «Έχετε καλέσει την εταιρεία Mellon Contact Service. Το τμήμα οριστικών καθυστερήσεων πιστωτικών καρτών και δανείων της Εθνικής Τραπέζης».

Κατόπιν, η φωνή κάποιας τηλεφωνήτριας μου είπε:
-Εταιρεία Μέλλον, παρακαλώ…
-Βρήκα μια αναπάντητη στο κινητό μου…
-Μια στιγμή να σας συνδέσω… (άρα γνώριζε...)
-(μια ανδρική φωνή ακούγεται) Νούμερο 8, Ταδόπουλος (μασημένα, ώστε να μη θυμάμαι το όνομα), παρακαλώ, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;
-Βρήκα μια αναπάντητη στο κινητό μου…
-Μου λέτε, παρακαλώ, τον αριθμό; (...) Μάλιστα, κύριε Ταδίδη (εδώ δεν χρειάζεται να αναφέρω το όνομα, το οποίο και έχω καταγράψει)...
-Δεν λέγομαι έτσι, πρόκειται για λάθος.
-Σας ζητώ συγγνώμη…

Εδώ έκανα το λάθος και το έκλεισα, νομίζοντας πως είχαμε εξηγηθεί.

Σε λίγα κιόλας λεπτά, τσουπ, και νέα αναπάντητη από τον γνωστό αριθμό.

Η ίδια διαδικασία. Μόνο διαφορετική φωνή και άλλο νούμερο. Εξήγησα περί τίνος πρόκειται και με διαβεβαίωσαν ότι θα σβήσουν τον αριθμό από τον κατάλογό τους.

Αμ δε! Σε λίγη ώρα, τσουπ και άλλη μία αναπάντητη…

Πήρα πάλι το 6973558316, άκουσα τον πρόλογο, και ζήτησα από την τηλεφωνήτρια -όχι με κόσμιο ύφος και λόγια- να με συνδέσει «με έναν υπεύθυνο, τον διευθυντή, τον πρόεδρο τέλος πάντων»…

Μια ευγενική γυναικεία φωνή μού απάντησε έπειτα από λίγο.

Της είπα ονοματεπώνυμο, επάγγελμα και πρόσθεσα -σε έντονο ύφος- ότι, αν δεν με ξεχάσουν, θα έχουν να κάνουν με τον δικηγόρο μου και με δημοσιεύματα σε όλο τον Τύπο.

Μου ζήτησε τον αριθμό του τηλεφώνου μου και είπε πως είδε ότι πραγματικά δεν συμφωνούσε το όνομα «Ταδίδης» με το δικό μου. Με διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσουν να με ενοχλούν. Να το πιστέψω;
Ίδωμεν.

Υ.Γ.: Προσπαθώντας να καταλάβω το «γιατί αναπάντητες;», έδωσα αυτές τις εξηγήσεις:

(α) ή επειδή, όταν λένε τι ακριβώς σημαίνει το τηλεφώνημά τους, ακούνε χειρότερα από εκείνα που τους έψαλα εγώ (β) προτιμούν να τους καλέσουν -προς τούτο ο αριθμός κινητού- για να μη χρεώνεται η εταιρεία, ή (γ) ίσως οι νεαροί επιφορτισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας-ρουφιάνου της τράπεζας δείχνουν μεγάλο ζήλο επειδή έτσι καταγράφονται πολλά τηλεφωνήματα.

Τείνω να διαλέξω τη δεύτερη...

Δεν φταίνε τα παιδιά που βρήκαν αυτή τη ρουφιανοδουλειά στην εποχή της ανεργίας. Αλλά θα πρέπει να έχουν ακούσει τα εξ αμάξης από τους σύγχρονους... καραγωγείς.

Τι άλλο θα πάθουμε μετά τα θαλασσοδάνεια που τόσο διαφήμιζαν τον παλιό καλό καιρό, π.Κ. (προ Κρίσης), οι τραπεζίτες και τώρα, όχι μόνο δεν μπορούν να τα μαζέψουν, αλλά κάνουν ψυχολογικό πόλεμο στους δανειολήπτες και, φυσικά, πληρώνουμε όλοι μας την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ελέω τρόικας Εσ. και Εξ., για να θυμηθούμε άλλες εποχές.

O tempora o mores!
ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr

ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΡΑΟΥΝ.


Πανικός για το νέο βιβλίο του Μπράουν
Στις 14 Μαίου θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίου του Νταν Μπράουν με τίτλο " Κόλαση". Το περίεργο είναι ότι τα τέσσερα εκατομμύρια των αντιτύπων φυλάσσονται στο φρούριο Φορτ Νοξ του αμερικανικού στρατού.
Διαβάσαμε: " Την... κόλαση του Δάντη ετοιμάζεται να διαβεί ο Νταν Μπράουν. Ο Βρετανός συγγραφέας, που έχει ταράξει ουκ ολίγες φορές τα ύδατα του χριστιανισμού με τα βιβλία του, ετοιμάζεται να επιστρέψει στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 14 Μαίου με ένα νέο μυθιστόρημα, γεμάτο μυστήριο, θρησκευτικούς συμβολισμούς και καταιγιστική δράση. Αφού έλυσε το αίνιγμα της Μόνα Λίζα, τώρα θα επιχειρήσει να ρίξει φως στη δαντική "Κόλαση", καθώς αυτός είναι ο τίτλος του νέου του βιβλίου.
Λίγες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής για την υπόθεση του βιβλίου, με το οποίο ο Μπραν Ντάουν φιλοδοξεί να σπάσει το ρεκόρ των 200 εκατομμυρίων αντιτύπως που είχε πουλήσει ο "Κώδικας Ντα Βίντσι". Παρά το γεγονός ότι έχουν τυπωθεί τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, κανένας δεν έχει χαλάσει την έκπληξη.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα, ο εκδοτικός οίκος "Doubleday" υποχρέωσε όποιον ήρθε σε επαφή με το αυθεντικό αντίγραφο να υπογράψει συμβόλαιο εχεμύθειας, με πολύ σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής του. Τα περισσότερα αντίτυπα φυλάσσονται σαν ράβδοι χρυσού μέσα στο φρούριο του αμερικανικού στρατού, ενώ το μεγαλύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο "Amazon" τα έχει κρύψει σε ένα υπόστεγο αεροκάφων, το οποίο παρακολουθείται από ένοπλους φρουρούς επί 24ωρης βάσης".

Πηγή: Espresso

Η ΦΑΡΣΑ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ!!!


Η φάρσα της κρυμμένης ορχήστρας
Παντού υπάρχει μία ορχήστρα. Και αν όχι, θα έπρεπε. Ίσως κάτι τέτοιο σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι που οργάνωσαν αυτή την έξυπνη και μελωδική φάρσα.
Οι μουσικοί της ορχήστρας είναι κρυμμένοι και εμφανίζονται σε ανυποψίαστους περαστικούς, θέλοντας να δώσουν μια «άλλη νότα» στην καθημερινότητά τους.
Η μουσική από το «Ψυχώ», το «Ρόκυ» και άλλα γνωστά μουσικά θέματα «εμφανίζονται» ξαφνικά μπροστά στον έκπληκτο κόσμο.OI Red Hot Chili Peppers LIVE ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ.


Οι Peppers live μόνο για τον Δαλάι Λάμα
Μία ειδική συναυλία με έναν και μόνο παρευρισκόμενο, ανακοινώθηκε πως θα δώσουν οι Red Hot Chili Peppers.
Ο παρευρισκόμενος βέβαια δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ο Δαλάι Λάμα. Παρότι η μπάντα παίζει ακατάπαυστα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κατάφερε να βάλει στο πρόγραμμα της και αυτή την ειδική συναυλία η οποία θα γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Δαλάι Λάμα στο Πόρτλαντ.
Η μπάντα, μετά το «I’m With You», δίνει στη δημοσιότητα σταδιακά νέα κομμάτια τα οποία γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το τελευταίο τους άλμπουμ.


ΠΗΓΗ: poprocknews.gr

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΟΤΑΝ ΤΗΓΑΝΙΖΕΤΕ.

Το κόλπο για να μην πετάγεται το λάδι πάνω σας όταν τηγανίζετε

Κάθε φορά που θέλετε να τηγανίσετε πατάτες, κρεμμύδια και τσιγαρίσετε ένα υλικό σκέφτεστε ένα πράγμα πάντα
. 'Ότι θα πεταχτεί το λάδι στα ρούχα σας ή την ποδιά σας ή ακόμα χειρότερα στο δέρμα σας και θα τρέχετε.
 Για να μην ζείτε με το άγχος, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να πάθετε ζημιά, είναι να ρίξετε λίγο αλάτι στο τηγάνι πριν κάψει το λάδι.
 Δοκιμάστε το και θα δείτε πως λειτουργεί!ΠΗΓΗ...queen.gr

ΕΛΛΗΝΑΣ "ΣΚΟΤΩΝΕΙ" ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ.


15Ελαφρά επεμβατική θεραπεία για τον καρκίνο, που ανοίγει μικροσκοπικές «τρύπες» στους όγκους για να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να αποτελέσει το νέο «όπλο» στη μάχη ενάντια στην ασθένεια και είναι έργο Έλληνα επιστήμονα.

Η μέθοδος αποκαλείται μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση (Irreversible electroporation- IRE) και χρησιμοποιεί εκατομμύρια ηλεκτρικούς παλμούς το δευτερόλεπτο για να σκοτώσει τα κύτταρα στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων, δίχως να πλήξει τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, επεμβατικός ακτινολόγος στο Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, η μέθοδος φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την καταπολέμηση όγκων στο ήπαρ, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα σημεία, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλες ευαίσθητες δομές.

Την IRE δοκίμασαν σε 25 ασθενείς επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον επεμβατικό ακτινολόγο δρα Κωνσταντίνο Σοφοκλέους.

Οι ασθενείς έπασχαν από καρκίνους που είχαν μετασταθεί σε διάφορα τμήματα του σώματός τους. Η μέση διάμετρος των όγκων τους ήταν 2 εκατοστά. Συνολικά υποβλήθηκαν σε 30 συνεδρίες IRE. Κανένας τους δεν παρουσίασε παρενέργειες, ενώ οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Τα ευρήματα των δοκιμών ανακοινώθηκαν στο αμερικανικό 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (SIR), στη Νέα Ορλεάνη. 
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.


Ετοιμάζεται... μποϊκοτάζ σε γερμανικές επιχειρήσεις. Ανησυχία στη Γερμανική πρεσβεία
Εντείνονται οι ανησυχίες της γερμανικής πρεσβείας αλλά και μερίδας μεγάλων εταιρειών καθώς πρόσφατες πληροφορίες αναφέρονται σε επικείμενο μποϊκοτάζ που οργανώνεται από ομάδες πολιτών. 
Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα με επιχειρήσεις από τη Γερμανία τονίστηκε ο φόβος για επερχόμενο κύμα αντίδρασης καταναλωτών λόγω της οξείας κριτικής που ασκείται στην ακολουθούμενη από το Βερολίνο πολιτική.

Μάλιστα πληροφορίες των γερμανικών επιχειρήσεων αναφέρονται σε μποϊκοτάζ που θα οργανωθεί από συγκεκριμένα ΜΜΕ σε συνδυασμό με διαδικτυακή υποστήριξη και το οποίο θα στοχεύει σε αλυσίδες και προϊόντα από τη Γερμανία με συγκεκριμένες αναφορές.

Η διαφοροποίηση αυτής της ενέργειας από άλλες σποραδικές που κατά καιρούς έχουν γίνει έγκειται στο γεγονός πως η ελληνική κοινή γνώμη μετά τυις εξελίξεις στην Κύπρο είναι εξοργισμένη άρα και πιο δεκτική σε τέτοιου είδους ακτιβισμούς, αλλά και στο ότι πλέον στα ΜΜΕ οι φωνές των αντι-γερμανικών δυνάμεων είναι εξόχως δυνατές.

Μάλιστα κύκλοι της γερμανικής πρεσβείας έχουν ενημερώσει τις επιχειρήσεις πως «φωνές όπως του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα που καλεί καθημερινά σε παύση αγορών γερμανικών προίόντων ενδέχεται να δημιουργήσουν έκρηξη».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;


Click on the slide!
Οι ιστορίες σχετικά με το ταριχευμένο σώμα ενός παράξενου όντος, που πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για εξωγήινο, δίνουν και παίρνουν την τελευταία εβδομάδα, αν και το μικροσκοπικό αυτό… πράγμα (15 εκατοστά) βρέθηκε στη Χιλή πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια.
Οι φωτογραφίες, ωστόσο, που μόλις τώρα τέθηκαν στη δημοσιότητα, είναι πραγματικά εξωπραγματικές.
Το πλάσμα θα παρουσιαστεί σε ένα επερχόμενο ντοκιμαντέρ, με τίτλο Sirius, το οποίο θα πραγματεύεται τα Α.Τ.Ι.Α, από τον δρ. Στίβεν Γκριρ, ο οποίος μόλις πρόσφατα ήταν μέλος μίας ανατρεπτικής οργάνωσης, που επιχειρούσε να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έτσι ώστε η τελευταία να αποκαλύψει στοιχεία, σχετικά με την υποτιθέμενη συγκάλυψη πληροφοριών εμφάνισης εξωγήινων μορφών ζωής στη Γη.


Το ων αυτό είχε ανακαλυφθεί στις 19 Οκτωβρίου 2003, όταν ένας ντόπιος άντρας, ο Όσκαρ Μουνιόθ, αναζητούσε αντικείμενα ιστορικής αξίας, στην έρημο Ατακάμα, σε μία πόλη-φάντασμα, τη Λα Νόρια.Καθώς ο Μουνιόθ έσκαβε, κοντά σε μία εγκαταλελειμμένη εκκλησία, εντόπισε ένα λευκό κουρέλι, και ανοίγοντάς το, ανακάλυψε με δέος (όπως αναφέρει μία τοπική εφημερίδα): «Έναν περίεργο σκελετό, όχι μεγαλύτερο από 15 εκατοστά. Ήταν ένα πλάσμα με σκληρά δόντια και διογκωμένο κεφάλι. Το σώμα του ήταν καμπουρωτό και είχε σκούρο χρώμα. Εν αντιθέσει με τους ανθρώπους, είχε εννέα πλευρά».Αφού εξέτασε τις αυθεντικές φωτογραφίες του όντος, ο βιολόγος του πανεπιστημίου Arturo Prat, Γουόλτερ Σάινφελντ, δήλωσε στην εφημερίδα La Estrella de Arica: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι θηλαστικό, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι ανθρώπινο». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι απαιτείται πολύ πιο ενδελεχής μελέτη του πλάσματος, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποιον του όντος αυτού.
ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ "ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΕΝΟΙ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Click on the slide!
Το προσχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό βραχιόλι κράτησης. Ποιους αφορά. Αντιμέτωπη με τον προβληματισμό της Επιτροπής της Βουλής, βρέθηκε  η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε τις διατάξεις για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων

Το προσχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό βραχιόλι κράτησης. Στο πόδι αντί για το χέρι. Ποιους αφορά. Αντιμέτωπη με τον προβληματισμό πολλών βουλευτών της Επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του σωφρονιστικού συστήματος, βρέθηκε την Τετάρτη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε τις διατάξεις για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων.
Για το πρωτοποριακό, για τη χώρα μας, μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης και το προσχέδιο νόμου που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική επιτροπή, η πρόεδρος Χρυσούλα Παπαταξιάρχη και τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Ευτύχιος Φυτράκης και Ευαγγελία Μήτρου.

Το προσχέδιο νόμου περιγράφει τρεις κατηγορίες επιτηρουμένων:
- Κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής.
- Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο.
- Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.


Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται η συναίνεση του κατάδικου ή του υπόδικου, ενώ το κόστος των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης φέρει ο κατηγορούμενος και αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται την οικονομικής δυνατότητας να το καταβάλει, θα το καλύπτει το κράτος.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις παραβίασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης; Το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί πολύ δύσκολα να παραβιαστεί και, αν συμβεί η παραβίαση, θα χτυπήσει συναγερμός. «Το πιθανότερο είναι πως το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης θα είναι χαλκάς στο πόδι, που δεν φαίνεται κιόλας» είπε το μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ευαγγελία Μήτρου, επισημαίνοντας ότι το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν θα πρέπει να προσβάλλει την προσωπικότητα και να είναι εμφανές ότι φέρει επάνω του ο επιτηρούμενος.

Το βάρος των αποφάσεων παραμένει στα αρμόδια όργανα, ανακριτής, δικαστικό και πειθαρχικό συμβούλιο αλλά πάντα με τη συναίνεση του κρατούμενου. Επιδιώχθηκε η ηλεκτρονική επιτήρηση να είναι ένα ήπιο μέτρο, που θα εξυπηρετεί την ασφάλεια και δεν θα είναι ιδιαίτερα επαχθές, είπαν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Όπως εξήγησε στους βουλευτές η πρόεδρος της νομοπαρασκευαστική επιτροπής Χρυσούλα Παπαταξιάρχη, ζητούμενο της επιτροπής ήταν να εισηγηθεί τρόπους εφαρμογής ηλεκτρονικής επιτήρησης στο πλαίσιο των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού της απόλυσης υπό όρους και των αδειών κρατουμένων, με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Απόλυση υπό όρους

Όπως εξήγησαν, ειδικότερα, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης αποφασίστηκε να έχει εφαρμογή μόνο σε κατάδικους με ποινές πρόσκαιρης ή ισόβιας κράτησης. Η απόλυση υπό όρους θα γίνεται με συναίνεση του κατάδικου, ο οποίος θα υποβάλει αίτηση.

Καθορίστηκε ελάχιστος πραγματικός χρόνος του κατάδικου στο κατάστημα κράτησης, προκειμένου ο κατάδικος να αποκτήσει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την απόλυσή του υπό ηλεκτρονική επιτήρηση και ορίστηκε ρητά ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο απολυόμενος και ηλεκτρονικά επιτηρούμενος θα έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι του, προκειμένου να μπορεί να εργάζεται, να καταρτίζεται, να εκπαιδεύεται ή να συμμετέχει σε προγράμματα απεξάρτησης.

Με την εισαγωγή ενδιάμεσου σταδίου έκτισης της ποινής, επιδιώκεται η σταδιακή και ομαλή μετάβαση για τον κατάδικο, από το καθεστώς στέρησης της ελευθερίας, στην ελεύθερη κοινωνική ζωή. Επιπλέον, με την εισαγωγή αυτού του ενδιάμεσου σταδίου, διευκολύνεται και γίνεται ασφαλέστερη και η κρίση του δικαστικού συμβουλίου που, μετά τον χρόνο τής υπό ηλεκτρονική επιτήρηση απόλυσης, θα κρίνει και την απόλυση υπό όρο κατά το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα. Δίνεται, συνεπώς, η δυνατότητα στο δικαστικό συμβούλιο να διαπιστώσει και να εκτιμήσει τη συμπεριφορά του καταδίκου όχι, πλέον, μέσα στη φυλακή, αλλά σε συνθήκες δοκιμασίας εκτός καταστήματος κράτησης.

Ανήλικοι σε ηλεκτρονική επιτήρηση

Ο θεσμός της απόλυσης, υπό τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εισάγεται βέβαια και στο δίκαιο ανηλίκων που, λόγω της ηλικίας των δραστών, το σύνολο των ρυθμίσεων διέπεται από την αρχή της επιείκειας. Ο ανήλικος κρατούμενος θα έχει δηλαδή δυνατότητα να απολυθεί για κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση νωρίτερα από όσα θα προβλεφθούν για τους ενήλικους δράστες. Αλλά και τυχόν παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων προτείνεται να μην μπορεί να τους στερήσει πλήρως το δικαίωμα του κατ΄ οίκον περιορισμού υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.

Αντί της προσωρινής κράτησης

Με το προσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο ανακριτής να έχει τη δυνατότητα, αντί της προσωρινής κράτησης, να επιβάλει την ηλεκτρονική επιτήρηση στον κατηγορούμενο και να τον αφήσει εκτός φυλακής. Ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης του κατ΄ οίκον περιορισμού θα είναι ένας αυστηρότερος περιοριστικός όρος και θα πρέπει, συνεπώς, να ερευνάται πρώτα από τον ανακριτή η δυνατότητα να αφήσει ελεύθερο τον κατηγορούμενο, με την υποχρέωση να τηρήσει κάποιον περιοριστικό όρο από αυτούς που ήδη ισχύουν στο Ποινικό Δίκαιο (εγγυοδοσία, παρουσία σε Αστυνομικό Τμήμα κλπ).

Όταν δε, διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ελαφρύτερος περιοριστικός όρος, μετά να επιβάλλεται η ηλεκτρονική επιτήρηση και, τελευταία, να επιβάλλεται η προσωρινή κράτηση ως έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού. Και πάλι προέχει η συναίνεση του κατηγορουμένου, ο οποίος θα πρέπει να έχει όμως γνωστή διαμονή για την ηλεκτρονική του επιτήρηση.

Άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση

Για την ηλεκτρονική επιτήρηση σε αδειούχους κρατούμενους, στόχος των προωθούμενων διατάξεων είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους σε περιπτώσεις που τα αρμόδια όργανα των φυλακών είτε είναι, σήμερα, αρνητικά είτε ιδιαίτερα διστακτικά, λόγω της κοινωνικής ή ποινικής κατάστασης των κρατουμένων που ζητούν την άδεια. Μπορεί οι άδειες σε κρατούμενους να μην συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων θέσεων κράτησης, αλλά η φυσική απουσία κρατουμένων με άδεια αμβλύνει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του συνωστισμού στις φυλακές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ασφυκτικός.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εισηγήθηκε δύο κύριες παρεμβάσεις στο σωφρονιστικό κώδικα.Η πρώτη παρέμβαση αφορούσε κρατούμενους που στερούνται στέγης ή οικογένειας και τους αλλοδαπούς που ενδέχεται να μην έχουν σταθερή διαμονή και δομημένο οικογενειακό περιβάλλον στη χώρα μας. Με τις ρυθμίσεις, η παρακολούθηση στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων σε άδεια θα ανατεθεί, κατά κανόνα, σε υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων ή επιμελητών κοινωνικής αρωγής ή στην ΕΛΑΣ. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει με καταγραφή της γεωγραφικής θέσης του αδειούχου (γεωεντοπισμός) και εποπτεύοντα ρόλο θα έχουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης. Ειδικά για τους στερούμενους στέγης αλλοδαπούς, μια πιθανή επιλογή είναι η παραπομπή τους σε κάποιο από τα Κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας, αλλά μόνο προς εμφάνιση και διανυκτέρευση και όχι ως κλειστή φιλοξενία ή διαμονή.


Η δεύτερη παρέμβαση αφορούσε στους δράστες πράξεων με ιδιαίτερη απαξία, κατάδικοι με ισόβια ή με 25ετη κάθειρξη, και προωθείται με άδειες η ηλεκτρονική επιτήρηση κατ΄οίκον περιορισμού και ο γεωεντοπισμός τους.
Όχι στο εμφανές ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Ως προς το τεχνικό σκέλος της ηλεκτρονικής επιτήρησης, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα μέσα της επιτήρησης διότι αλλάζουν διαρκώς. Σε κάθε περίπτωση, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εισηγείται το τεχνικό μέσο να επιλεγεί και με κριτήριο τον σεβασμό της προσωπικότητας (να μην είναι ορατό το συγκεκριμένο μέσο επιτήρησης, ώστε να μην βλέπει ο οποιοσδήποτε ότι κάποιος άνθρωπος είναι υπό ηλεκτρονική επιτήρηση). Δεν πρόκειται δηλαδή, να είναι ένα ορατό βραχιολάκι. Το ηλεκτρονικό μέσο που θα φέρει το άτομο υπό επιτήρηση αλλά και το όλο σύστημα θα πρέπει να επιλεγεί με τρόπο που να οδηγεί στον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό δεδομένων που θα τηρούνται σε σχέση με το άτομο αυτό. Επίσης, όλο το σύστημα θα είναι υπό τον έλεγχο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...