Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

"ΜΑΙΜΟΥ" ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ GREENPEACE.


Μία λίστα με μεταλλαγμένα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace, η οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έρχεται να διαψεύσει ο Οργανισμός.


Η Greenpeace παραθέτει πιο κάτω τις θέσεις της για το ζήτημα.

1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.

2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.

3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε άλλη έκδοση τους.

4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως δεν υπάρχει Οδηγός 2012 και όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.

5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.

6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Το ιστορικό της... παρεξήγησης

Τον Απρίλιο του 2001, η Greenpeace Ελλάδος, έστειλε ερωτηματολόγια σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων για το αν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Ένα μήνα μετά, το Μάιο του 2001, δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα εταιρειών που είτε βρέθηκαν να παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα είτε δεν απάντησαν στη σχετική έρευνα, όπως ευκρινώς αναγράφεται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας. Το όνομα της εταιρείας αναφέρθηκε αυθαιρέτως στη λίστα αυτή με τα μεταλλαγμένα, ακριβώς διότι δεν είχε απαντηθεί το ερωτηματολόγιο.

Σε μεταγενέστερες λίστες για μεταλλαγμένα προϊόντα που εξέδωσε η Greenpeace τα επόμενα χρόνια, βεβαίως και δεν υπάρχει το όνομα της εταιρείας , καθώς η κατηγορία μεταλλαγμένα τρόφιμα αφορά μόνο τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ μεταλλαγμένα στάρια δεν έχουν αναφερθεί πουθενά μέχρι σήμερα στον πλανήτη.

Αν και η μόνη υπεύθυνη για την ενημέρωση του κοινού ως προς τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Greenpeace, ωστόσο κυκλοφορούν ανά τα διάφορα blogs είτε η πρώτη εκείνη λίστα του 2001 αυτούσια, είτε μεταγενέστερες λίστες στις οποίες επικολλάται η αρχική εκείνη λίστα του 2001 μαζί με το λογότυπο της Greenpeace με τη μέθοδο της ψηφιακής παραχάραξης και με προφανέστατο στόχο τη δυσφήμηση των Εταιρειών που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.



ΠΡΑΞΗ.


Μπερδεμένος. Τελικά πόσοι πεινούν και πόσοι είναι βολεμένοι; Οι περισσότεροι είναι βολεμένοι... κανείς πεινασμένος για ψωμί, για ελευθερία, για ζωή δεν στέκεται άπραγος
Η κοινωνική απάθεια δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η οικογενειοκρατία και η κομματοκρατία αποτέλεσαν τους θεμελιώδους λίθους του ατομικισμού που σήμερα βιώνουμε. Να βολευτούμε εμείς, να πάνε να πνιγούν οι υπόλοιποι.

Η αλήθεια είναι πως σε θεωρητικό επίπεδο κυριαρχούσαν αριστερά μηνύματα και τσιτάτα αλλά στη πράξη κρυβόταν μια βαθιά εαυτουλίστικη υποκριτική κοινωνία που με θεωρητικολογίες έδινε άλλοθι στον εαυτό της.

Ο συνδικαλισμός κομματικοποιήθηκε και κρατικοποιήθηκε ενώ οι απεργίες παρελάσεις (χωρίς προσωπικό κόστος) είχαν έναν καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα αφού στη πλειοψηφία της η κοινωνία ασχολούνταν περισσότερο με τον Ψινάκη και τον Ζαχόπουλο. Σήμερα οι ρητορείες απογυμνώθηκαν και αυτό που φανερώθηκε είναι μια βαθιά απάθεια.

Δικαιολογώντας μάλιστα αυτή τη νωχελικότητα η κοινωνία αυτοματοποιημένα δημιούργησε και διάφορους αστείους μύθους «Μας ψεκάζουν» «Η Νέα Τάξη πραγμάτων μας καταστρέφει» κ.λ.π. Έχω εντυπωσιαστεί από το πόσοι γνωστοί μου πιστεύουν ότι ψεκάζονται…

Κάποια στιγμή ένας φίλος μου είπε: «Έχω γίνει σκληρός με τους ανθρώπους λόγο των κοινωνικών συνθηκών» και η ερώτηση μου ήταν «Σε γνωρίζω χρόνια, μπορείς να μου εξηγήσεις πότε και πως νοιάστηκε για τους ανθρώπους ;» μετά από μια μικρή παύση η απάντηση ήταν «Τώρα που το σκέπτομαι…ποτέ.». Η λέξη αλληλεγγύη δε τρώγεται και δεν υπάρχει στις θεωρίες, βρίσκεται μόνο στις πράξεις και εκεί είναι που η κοινωνία μας χωλαίνει βαριά.

Βέβαια τ’ακραία κομμάτια του κοινωνικού ιστού θεωρούν ως λυτρωτική πράξη τη χρήση βίας. Καταλαβαίνω βέβαια πως τ’ακροδεξιά ζωντόβολα δεν έχουν ούτε το μυαλό ούτε το μεράκι για να δημιουργήσουν καταλήγοντας έτσι μόνο στο να βαρούν φτωχούς ανθρώπους. Εκεί που στενοχωριέμαι είναι πως ούτε από την άλλη πλευρά φαίνονται λύσεις.

Ελεύθεροι ονειροπόλοι άνθρωποι θα μαζεύονταν μαζί προκειμένου να κάνουν τη κοινωνία των ονείρων τους πραγματικότητα. Τόσο απλά. Αυτό θα ήταν το καλύτερο επιχείρημα απέναντι σε κάθε αμφισβητία και κάθε εξουσία. Βέβαια κανείς δε κουνιέται, φαίνεται πως η καταπολέμηση π.χ. του σχεδίου Αθηνά που μειώνει τις σχολές (που φτιάχτηκαν με λογικές ρουσφετιών) έχει παραδόξως μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Απόδειξη για το ότι λύτρωση είναι μόνο η γνώση και η δημιουργία είναι αυτός ο τύπος, δείτε τι έχει καταφέρει ολομόναχος:


Γενικότερα χόρτασα από αεριτζήδες, όποιος θέλει να δημιουργήσει ας το κάνει, όποιος όχι, ας μείνει στη φορμόλη και τη μιζέρια μέχρι να πεθάνει.

Ούτως ή άλλως έχω καταλάβει εδώ και καιρό, ιδίως μετά το πέρας των εκλογών πως βρίσκομαι σε χειρότερη μοίρα σ’ αντίθεση με τη πλειοψηφία. Η ανέχεια στους τεμπέληδες και τους ανεπάγγελτους πολιτικάντηδες, τελείωσε.


Ένα κείμενο του "Χαζούλη", από το ομώνυμο blog




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΤΟ ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΑΣΜΑ.

Το ουρλιαχτό και το βέλασμα

Στην ταινία Dogville, ο θεατής δεν μπορεί να καταλάβει από την αρχή πόση και πόσο αποκρουστική βία θα ασκηθεί από το μικρό χωριό πάνω στην ξένη που βρέθηκε εκεί κυνηγημένη, ζητώντας άσυλο. Στο ξέσκισμα του θύματος συμμετέχουν τελικά όλοι, καθένας με τον τρόπο του -εκτός από τον σκύλο.

Η Μανωλάδα ήταν κολαστήριο για αλλοδαπούς εργάτες γης, πολύ πριν να πέσουν οι σφαίρες που έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Το καθεστώς σκλαβιάς που λειτουργεί στην περιοχή ήταν γνωστό στις κρατικές αρχές, φυσικά και στην τοπική κοινωνία. Χάρη στην αλληλεγγύη της “κοινότητας”, άλλωστε, προστατεύεται η τόσο εκτεταμένη παρανομία και συγκαλύπτεται η φρίκη. Τον τρόπο καλλιέργειας της φράουλας στη Μανωλάδα, τον έμαθαν όλοι το 2008, χάρη σε ρεπορτάζ με αφορμή την απεργία εργατών που διαμαρτύρονταν για τα μεροκάματα της ντροπής και υπέστησαν άγρια πογκρόμ. Μόλις έφυγε το θέμα από την επικαιρότητα, η ζωή συνεχίστηκε κανονικά στην περιοχή, μέχρι που το καλοκαίρι πάλι τα φώτα έπεσαν εκεί, επειδή ένας ντόπιος καινοτόμησε, σέρνοντας με το όχημά του δύο μετανάστες στο δρόμο, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων αλλά και για την απόλαυση του θεάματος.

Με άλλα λόγια, ο βασανισμός και ο εξευτελισμός των ξένων που δουλεύουν στα χωράφια, είναι ο κανόνας στην περιοχή και τίποτα δεν είναι κρυφό, όλα συμβαίνουν κάτω από τα μάτια της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της αυτοδιοίκησης, των βουλευτών του νομού και των ψηφοφόρων τους. Αυτό που άλλαξε είναι η διαβάθμιση της ασκούμενης βίας. Δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα, ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει γνωστή, δολοφονική επίθεση όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο φασισμός αποενοχοποιείται και εκπέμπει κτηνώδη αυτοπεποίθηση.

Το φίδι τρεφόταν με την κακία, τη σιωπή και την απάθεια. Είχε αποκτήσει δύναμη πολύ πριν να μπει ένα ναζιστικό κόμμα στη Βουλή. Η αδράνεια των θεσμών, η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και η συλλογική ανοησία, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για να ξεσαλώσουν οι νοσταλγοί του Χίτλερ. Με σημαίες στα χέρια και με το λάβαρο του αντιμνημονιακού αγώνα, αξιοποιώντας το πραγματικό έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής, παίζοντας με το φόβο και την άγνοια, καταφέρνουν να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο.

Απευθύνονται σε μαθητές που δεν μαθαίνουν στο σχολείο τι ήταν τα τάγματα ασφαλείας και πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος, ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια και από ποιους καταδικάστηκε ο Κολοκοτρώνης, τι απέγιναν οι δωσίλογοι και πόσοι συνεργάστηκαν με τη χούντα. Απευθύνονται σε νέους που ξέρουν ότι δεν θα βρουν δουλειά και δεν ξέρουν την ιστορία της πατρίδας τους. Απευθύνονται σε νοικοκυραίους που έχουν ζαρώσει από την ανέχεια και την ανασφάλεια και η κουλτούρα τους εξαντλείται στα μηνύματα που παίρνουν από απογευματινά σίριαλ και κουτσομπολίστικες εκπομπές. Απευθύνονται στους προδομένους πελάτες των κομμάτων που θέλουν να εκδικηθούν και στα άγρια ένστικτα όσων ψάχνουν ένα θύμα για να εκτονώσουν το μίσος τους. Απευθύνονται σε πολίτες εθισμένους στη βία, αυτή που παράγουν οι ίδιοι και εκείνη την οποία έχουν υποστεί ή με την οποία έχουν συμφιλιωθεί, στην οικογένειά τους, στο γήπεδο, στο πανεπιστήμιο, στη γειτονιά.

Αξιοποιούν τις δυνατότητες έκφρασης που προσφέρει η δημοκρατία για να την υπονομεύσουν, εκμεταλλεύονται τη γοητεία που ασκούν σε ένα μεγάλο κομμάτι της αστυνομίας και το φόβο που εμπνέουν σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του κράτους. Το αποτέλεσμα είναι να δαγκώνει όλο και περισσότερο το φίδι, να σέρνεται στο φως ανενόχλητο και να γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων για το δηλητήριο, αλλά καμία ουσιαστική προσπάθεια εξόντωσής του.

Παρακολουθούμε φασίστες να αγορεύουν χωρίς αντίλογο από τηλεοπτικού βήματος, να μπαίνουν σε νοσοκομεία για να ελέγξουν αν δουλεύουν αλλοδαπές, να σπάνε πάγκους ξένων μικροπωλητών, κανείς δεν συλλαμβάνεται, κανείς δεν καταδικάζεται, τώρα είδαμε και μια καταχώριση προβολής του έργου της χούντας σε ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ.

Παρακολουθούμε βουλευτές να διασύρουν τον κοινοβουλευτισμό, να προβάλλουν ευθέως απόψεις εναντίον του πολιτεύματος, να υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν ολοκαυτώματα, να νοσταλγούν τους πραξικοπηματίες, να κηρύττουν το μίσος, να διδάσκουν ρατσισμό και όλα αυτά γίνονται σαν να πρόκειται για μια φυσική κατάσταση στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ελευθερίας.

Ποιος ξέρει τι ψήφιζαν οι πολίτες της Μανωλάδας που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον εξανδραποδισμό των ξένων εργατών. Όποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου και αν επέλεγαν, η αλήθεια είναι ότι η δημοκρατική τους συνείδηση είναι ανύπαρκτη, όσο και η ανθρωπιά τους. Ο εκφασισμός δεν ξεκίνησε μετά την κρίση, χάρη στα μνημόνια και την τρόικα, είχε συντελεστεί νωρίτερα. Τώρα παρακολουθούμε το αποκορύφωμά του ακριβώς επειδή υπάρχουν τα προσχήματα: Φτώχεια, εξαθλίωση, αδικία, αβεβαιότητα.

Ο Έριχ Φρομ έβαλε το ερώτημα αν ο άνθρωπος είναι λύκος ή πρόβατο και τελικά δεν το απάντησε. Ο Χίτλερ μπήκε στη Βουλή της Γερμανίας εκλεγμένος δημοκρατικά. Και η μεθοδολογία του ήταν ξεκάθαρη: “Όπως επιτίθεται ο λύκος στα πρόβατα, έτσι ερχόμαστε!".

Ξέρουμε ποιος είναι ο λύκος, μένει να φανεί αν είμαστε όλοι πρόβατα.


Αγγελική Σπανού




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΟΝΑΞΙΑ (ΚΑΤΑ BUKOWSKI "ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΜΟΡΦΗ...ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΣΩΣΤΗ").


ΜΟΝΑΞΙΑ (κατά Bukowski: ''πολλές φορές όμορφη...ποτέ όμως σωστή!'')

Περί μοναξιάς δοκίμιο.



Ας φύγουμε λίγο από την οικονομική μοναξιά των καιρών, και ας πάμε στην πραγματική
(αυτήν που μας στερεί το ομορφότερο πράγμα...την αγάπη...που δεν είναι πράγμα)

Μοναξιά. Αγριεμένη θάλασσα. Κύματα που σκάνε με μανία πάνω στο βράχο της ύπαρξης. Αφρισμένοι τιτάνες που χτυπάνε αλύπητα την ψυχή. Αχόρταγοι τιμωροί.

Και σύμμαχός τους η οπτασία. Η απατηλή εικόνα του επιθυμητού. Του βελούδινου πέπλου της φαντασίας που χαϊδεύει απαλά τις αισθήσεις. Που ξεσηκώνει το θέλω, που θεριεύει την ανάγκη, που αγριεύει το συναίσθημα. Μαζί καταστρέφουν την οντότητα του είναι. Διαλύουν σαν οξέα τη σάρκα. Κατακρεουργούν τον νου μπλοκάροντας κάθε διέξοδο. Ακούς τον ήχο των ξεραμένων φύλλων που συνθλίβονται στο πέρασμά της. Το τρίξιμο του ξύλου στο φορτίο της. Γεύεσαι την πικρή γεύση της.
Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτή η πίκρα, γλύκα. Η πιο επιθυμητή γλύκα στον κόσμο. Η συντροφικότητα. Το ισχυρό αντίδοτο στο δηλητήριο της μοναξιάς.

Το φρέσκο αεράκι στο λιοπύρι του μεσημεριού. Το γάργαρο νερό στο διψασμένο χώμα. Η ανάσα στο στόμα του πνιγμένου.

Ποιας αυγής ηλιαχτίδες δεν ζεσταίνουν την καρδιά του ανθρώπου. Ποιο γυμνό κορμί δεν ξεσηκώνει τον έρωτα. Ποια χαρά δεν θρέφει την ψυχή. Πόσο άπιαστη είναι.

Εμπόδιο της ο εγωισμός. Σύμμαχός της η ειλικρίνεια. Φίλος της η γνώση. Καταλύτης της η αγάπη. Πόλεμος είναι. Μάχη για επιβίωση. Πόσο αντέχεις στα χαρακώματά της;

Όσο πιο δυνατός είσαι τόσο πιο πολύ σε χτυπάει. Και πώς ξεφεύγεις; Οι σχέσεις δεν είναι υλικά αγαθά να τα αποκτήσεις αγοράζοντάς τα. Θέλουν αμοιβαία συγκατάβαση και συμφωνία αγάπης. Θέλουν το διπλό ναι. Και το ναι είναι ψέμα και το όχι είναι αλήθεια. Και τι μπορείς να κάνεις; Μένεις στο χαράκωμα και συνεχίζεις να πολεμάς. Και αν έχεις πυρομαχικά στη ψυχή καλώς. Αν δεν έχεις τι; Πόνος, χτύπημα. Πόνος σε διάρκεια, χτύπημα σε επανάληψη.

Η καρδιά δεν πείθεται, το μυαλό δεν παραπλανάται.

Πού πρέπει να πας για να βρεις τη συντροφικότητα; Στα μπαρ, στα σάϊτ, στο δρόμο, στο βουνό, στη θάλασσα πού;

Παντού και πουθενά. Γιατί οι καρδιές είναι άδειες ή φοβισμένες. Συναισθήματα σε έκλειψη. Φόβος.. αυτή η τροφή της μοναξιάς.

Ε λοιπόν η μοναξιά πρέπει να πεινάσει. Ας μη την θρέφουμε άλλο. Ας πείσουμε ημετέρους να μην περιμένουμε τον ιδανικό σύντροφο. Τον πρίγκιπα ή την πριγκίπισσα των ονείρων μας. Γιατί ωραία τα παραμύθια, αλλά μεγαλώσαμε πια.

Οι άντρες προσπαθούμε να εξιτάρουμε το θηλυκό που μας έχει ήδη εξιτάρει. Οι γυναίκες να τραβήξουν την προσοχή του αρσενικού που ήδη τις έχει προσέξει και το παίζει άνετος. Προσπαθείς να κερδίσεις τον άλλο χωρίς να δέχεσαι να κερδηθείς εσύ.

Ο κυνηγός κυνηγιέται. Ο θύτης θυσιάζεται.

Το σ’ αγαπώ λέγεται χωρίς να εννοείται. Και αν εννοείται;

Σαν το βοσκό που όταν χρειάστηκε βοήθεια δεν την είχε, έχοντας ήδη παραπλανήσει τους χωριανούς του με ψεύτικες κρίσεις. Και όταν ο λύκος έφαγε τα πρόβατα, ο βοσκός ξέμεινε να κλαίει στο μαντρί του.

Και ο πόνος μούδιασε τα μπράτσα του, που διψούσαν να κλείσουν μέσα τους την αγάπη του. Και ψάχνει να τη βρει τριγύρω του.

Κάπου εκεί έξω είναι. Αλλά πού; Πώς; Όποιος ξέρει ας μου πει.!




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ - ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.


.Το Πάσχα μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές της Ελλάδας συνοδεύεται και απο πολλές παραδόσεις σχετικά με το φαγητό μετά την περίοδο της νηστείας.

Απο την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το ψήσιμο των γλυκών τις Πασχαλιάς , τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και την μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα πασχαλινά αυγά, το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνεται η Μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα ψήνεται το Αρνί. 

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια...

Τσουρέκια

Υλικά
3 κιλά αλεύρι
4 κουταλιές μαγιά της μπύρας
2 φλιτζάνια βούτυρο
3 φλιτζάνια ζάχαρη
12 αυγά
2 κουταλιές μαχλέπι
2 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές αλάτι
Ξυσμένη φλούδα απο 2 πορτοκάλια, και λίγο μαστίχα Χίου.

Μέθοδος

Βάζουμε σε μια πλαστική λεκάνη 1 κιλό απο το αλεύρι, στη μέση φτιάχνουμε ενα μικρό λάκκο, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ανακατεύουμε με την μαγιά της μπύρας μέχρι η μαγιά να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το μίγμα στον μικρό λάκκο του αλευριού και αρχινάμε το πλάθουμε αργά, όταν γίνει μια καλή ζύμη το αφήνουμε να φουσκώσει.

Σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ και λιώνουμε το βούτυρο και στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο προζύμι που εχει ήδη φουσκώσει προσθέτοντας σιγά σιγά αλεύρι και συγχρόνως με το άλλο χέρι ζυμώνουμε το μίγμα.

Όταν το ζυμάρι μας ειναι έτοιμο το αφήνουμε στην λεκάνη σκεπασμένο με πετσέτα και απο πάνω μία κουβέρτα έτσι ώστε το ζεστό περιβάλον να φουσκώσει ακόμη τη ζύμη.

Μετά το φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας και τα βάζουμε στην λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και κουβέρτα για να φουσκώσουν.

Όταν φουσκώσουν αρκετά τα αλείφουμε με αυγό και αν θέλετε βάζετε φλούδα απο καθαρισμένο αμύγδαλο και ενα κόκκινο αυγό στην μέση της πλεξούδας. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κουλουράκια

Υλικά
2 κιλά αλεύρι
8 αυγά
1 κιλό ζάχαρη
1 φακελάκι αμμωνία
250 γραμμάρια βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
4 βανίλιες
2 κουταλιές μπεικινγκ παουντερ
1 λεμόνι χυμό και την φλούδα ξυσμένη (εδώ χρησιμοποιούμε λεμόνι αντί για πορτοκάλι που συνήθως πάει στα σμυρναίικα κουλουράκια)

Μέθοδος
Ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη σε Μίξερ και το βάζουμε σε πλαστική λεκάνη, στην συνέχεια σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια απο τους κρόκους. Ρίχνουμε τους κρόκους στο μίγμα με το βούτυρο και την ζάχαρη και αναμιγνύουμε. Στην συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μίγμα μας.

Στο χλιαρό γάλα βάζουμε την αμμωνία να διαλυθεί τελείως και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Αναμιγνύουμε τη σόδα με το χυμό του λεμονιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την ξυσμένη φλούδα απο το λεμόνι και τις βανίλιες.

Δουλεύουμε το μίγμα καλά έως ότου όλα τα υλικά να αναμειχτούν μεταξύ τους και στην συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ παράλληλα ζυμώνουμε το μίγμα.

Όταν το ζυμάρι ειναι έτοιμο πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας. Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε 200 βαθμούς μέχρι να ξανθύνουν. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΕΙ;


altΤης παιδιάτρου Χρυσάνθης Λαθήρα
Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί πολλούς γονείς οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ περισσότερο, εάν μπορεί ένα μικρό να τους ακολουθήσει στη νηστεία. 

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το εάν ένα παιδάκι μπορεί και πρέπει (από ιατρικής απόψεως) να νηστεύει, από ποια ηλικία και πάνω δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και τέλος θα διαβάσετε τα οφέλη μια νηστείας στον οργανισμό ενός παιδιού. 

Διανύουμε τις μέρες της σαρακοστής και πολλές ελληνικές οικογένειες νηστεύουν δηλαδή απέχουν από κρέας και οτιδήποτε προέρχεται από τα ζώα. Στην ερώτηση εάν τα μπορούν να νηστεύουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας είναι πως ναι , μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους ιδιαίτερα κατά την σχολική ηλικία δηλαδή μετά τα5-6 χρόνια της ζωής τους.

Η νηστεία είναι μία άριστη ευκαιρία να υοθετήσουν έστω για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα, οπότε θαεισάγουν στη διατροφή τους όσπρια(πλούσια πηγή φυτικών πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας) χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου) ελαιόλαδο και όχι ζωικής προέλευσης λίπη, ωμοί ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα ,θαλασσινά (πλούσια σε πρωτείνες ,ιχνοστοιχεία)και άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών).Εκτός από τα διατροφικά οφέλη με τη νηστεία ένα εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στα θέλω του.

Πιθανότατα κάποιοι γονείς θα αναρωτηθούν για το αν το τους προσλαμβάνει αρκετή πρωτείνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας (κόκκινο ή λευκό) είναι η πιο πλούσια σε πρωτείνη τροφή όμως μπορεί να αντικατασταθεί την περίοδο της νηστείας με όσπρια (π.χ φακές) συνδιασμένα με δημητριακά (ρύζι ή κινόα) οπότε αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Πλουσιες σε πρωτείνη τροφές είναι και οι ξηροί καρποί ,δημητριακά όπως η βρώμη, η ζέα και τα προιόντα της σόγιας.

Ασβέστιο προσλαμβάνεται με τα θαλασσινά, αμύγδαλα, σουσάμι ,ταχίνι και χαλβά.
Μετά το πέρας της νηστείας έρχεται ο εορτασμός του Πάσχα και τα σύμφωνα με το πνεύμα των εορτών καταναλώνουν αυγά, άφθονο κρέας και πολλά γλυκά. Η απότομη αλλαγή του προγράμματος διατροφής από την νηστεία στην ανεξέλεκτη κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις σεπαιδιάαλλά και σε μεγάλους. Η προσαρμογή της διατροφής από τη νηστεία πρέπει να γίνει με προσοχή .Ταπαιδιάαλλά και οι ενήλικες δεν χρειάζεται να φάνε σε μία ημέρα όλα όσα στερήθηκαν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται σταπαιδιάπου πάσχουν από νεανικό διαβήτη και σε όσα είναι υπέρβαρα.

Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού βοηθά στη προετοιμασία του πεπτικού συστήματος στο φαγοπότι της επόμενης ημέρας. Ανήμερα του Πάσχα στο γιορτινό τραπέζι πρέπει να υπερέχει η παρουσία φρέσκων λαχανικών που θα συνοδεύουν τον οβελία.. Τα μικρά θα είναι προτιμότερο να καταναλώνουν το πιο άπαχο τμήμα του αρνιού (μπούτι).Το κρέας του αρνιού μπορεί να εμπλουτίζεται με άφθονη ρίγανη που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύει από τις επικίνδυνες νιτροζαμίνες που παράγονται στο κρέας. Επίσης να μην ξεχνάμε το λεμόνι που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τα παιδιά είναι καλό να μην καταναλώνουν ζωικά εντοσθία αλλά φρέσκιες σαλάτες και μετρημένες ποσότητες ψητού κρέατος. Τα πασχαλινά αυγά πρέπει να περιορίζονται σε μόνο ένα την ημέρα αφού η υπερκατανάλωσή τους αυξάνει τα λιπίδια του αίματος Ένα μπορεί να καταναλώνει άφοβα τρία έως πέντε αυγά την εβδομάδα.

Μέτρο χρειάζεται και στα γλυκά που κατακλύζουν τα περισσότερα σπίτια, με το παραδοσιακό τσουρέκι να έχει την τιμητική του τις ημέρες του Πάσχα.

Ας μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από τα γλυκά αυτά προσφέρουν εκατοντάδες θερμίδες και προκαλούν αύξηση του βάρους γιατί είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Υπάρχει βέβαια και ο πειρασμός των σοκολατένιων αυγών που καταναλώνονται κυρίως από τα μικρά και που είναι αιτία για αύξηση του βάρους τους και εκδήλωση τροφικών αλλεργιών.

Συνοψίζοντας , η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό διαιτολόγιο πρέπει να γίνει με μέτρο και με μικρές ποσότητες. Στην αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν πεπτικά ενοχλήματα όπως έμετοι και διάρροιες ή τροφικές αλλεργίες , αύξηση σωματικού βάρους και εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών όπως αύξηση του σακχάρου του αίματος και υπερχοληστεριναιμία, υπερλιπιδαιμία. 

Οι διατροφικές συνήθειες των γονιών αποτελούν πρότυπο για τα οπότε πρώτοι οι γονείς με το παράδειγμά τους διδάσκουν στα παιδιά τους το μέτρο και την ποιότητα στη διατροφή ,ώστε να είναι υγιείς ενήλικες. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ



Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δυνατότητα καλλιέργειας καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τη δυνατότητα όψιμης καλλιέργειας αραβόσιτου μικρού βιολογικού κύκλου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Όπως εξηγεί στην επιστολή ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η καλλιέργεια καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου αποτελεί μοναδική λύση για τους αγρότες της Πέλλας των οποίων τα χωράφια πλημμύρισαν από τη θεομηνία. 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 

«Κύριε Υπουργέ, 
Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά χωράφια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και αυτό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Όσοι αγρότες έχουν τα χωράφια τους σπαρμένα με καλλιέργειες εποχής (αρακάς, ζαχαρότευτλα), έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της καταστροφικής βροχόπτωσης. Η επανασπορά των χωραφιών με τις παραπάνω καλλιέργειες είναι αδύνατη, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος της σποράς τους. Οι υπόλοιποι αγρότες, στην πλειοψηφία τους, αδυνατούν να προετοιμάσουν τα χωράφια τους προς καλλιέργεια καθώς είναι πλημμυρισμένα.

Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, λόγω αδυναμίας σποράς των χωραφιών με κάποια άλλη καλλιέργεια, να μείνουν χέρσα χιλιάδες στρέμματα. Το ενδεχόμενο αυτό θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της χώρας μας και ολέθριες συνέπειες για τον οικονομικό προγραμματισμό των αγροτών. Η μοναδική λύση, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, είναι η όψιμη καλλιέργεια καλαμποκιού. 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, είχε εκδώσει τις αριθμ. 15268/09-12-2011 και 12447/02-11-2012 αποφάσεις οριοθέτησης ζωνών για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου Diabrotika Virgifera Le Conte και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις, υπήρξε πολύ μικρός αριθμός συλλήψεων εντόμων τα έτη 2011 και 2012. Θεωρούμε ότι με τη σπορά όψιμων υβριδίων αραβοσίτου μικρού βιολογικού κύκλου, δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα γιατί το έντομο, στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, γεννάει τα αυγά του στο έδαφος αρχές Απριλίου προς Μάιο. Οι προνύμφες έχουν δυνατότητα μετακίνησης πολύ μικρής ακτίνας για την τροφή τους, η οποία βρίσκεται σε ρίζες καλαμποκιού. 

Με την όψιμη καλλιέργεια που η σπορά της ξεκινάει μετά την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχει τροφή για την προνύμφη με αποτέλεσμα το θάνατο της και την υγιή εξέλιξη της καλλιέργειας.

Με τα δεδομένα αυτά και επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας οποιουδήποτε προβλήματος, σας ζητούμε να επιτραπεί η όψιμη καλλιέργεια καλαμποκιού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».          

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


 

Καταγραφή και ενημέρωση των τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης του Δήμου Αλμωπίας για τη λειτουργία της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης



Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει την ύπαρξη εξειδικευμένων κέντρων (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών), στα οποία παρέχεται εξειδικευμένη εκπαίδευση και αποκατάσταση σε τυφλούς και σε άτομα με προβλήματα όρασης, μαθητές αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο Δήμος Αλμωπίας έχοντας ως στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών του και δη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού του, πρόκειται να προβεί σε μια πρώτη απογραφή των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης και να συμβάλλει με συγκεκριμένες δράσεις και μεθόδους στην ενσωμάτωση και κοινωνική ανέλιξη της ευπαθούς αυτής ομάδας.

Στόχος της απογραφής είναι η καταγραφή βασικών δεικτών όπως:

1. Εάν απαιτείται η εκπαίδευση τους σε βασικές δεξιότητες

2. Εάν έχουν ολοκληρώσει ή όχι την υποχρεωτική τους εκπαίδευση και ακόμα η ενημέρωσή τους για την λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και των υπηρεσιών και τμημάτων που διαθέτει.

3. Εάν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για παρακολούθηση του Δ.Ι.Ε.Κ. τυφλών τηλεφωνητών, για την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Ευδοκία Χατζηαβραμίδου στο τηλέφωνο 2384350207 και με την Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ" στο τηλέφωνο 2310888048.











Από το Δήμο Αλμωπίας

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 1700 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ;



Διονύσης Σταμενίτης: «Τι γίνεται με τους 1700 συμβασιούχους πυροσβέστες;»
«Τοποθέτηση στην επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος»
Το θέμα των συμβασιούχων πυροσβεστών έθιξε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. Με αφορμή την παρουσία του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στη συνεδρίαση της επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα την αντιπυρική προστασία, ο κ. Σταμενίτης τοποθετήθηκε ζητώντας να βρεθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες συμβασιούχους πυροσβέστες ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Βουλευτή τα κενά που υπάρχουν στην υπηρεσία και οι ανάγκες που εμφανίζονται, κυρίως κατά το διάστημα του καλοκαιριού, επιτάσσουν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας την εξεύρεση λύσης.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους 1700 συμβασιούχους, οι οποίοι υπηρετούν στο σώμα καλύπτοντας ουσιαστικά τα οργανικά κενά. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου τον Οκτώβριο του 2012, έληξε και η πενταετής σύμβαση, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο αναφορικά με το μέλλον των συμβασιούχων πυροσβεστών.  Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, το γεγονός ότι, οι εν λόγω πυροσβέστες είναι αξιόμαχα στελέχη και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από νεαρή ηλικία, θα πρέπει να προσανατολίσει το Υπουργείο σε μια λύση που να είναι οριστική και να προσφέρει τόσο στους ίδιους, όσο και στις ανάγκες της υπηρεσίας.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε και στο καθεστώς που διέπει τους πενταετείς, το οποίο παρουσιάζει αρκετές ασάφειες. Η αδυναμία των συμβασιούχων να συμμετέχουν στη κατάσβεση πυρκαγιάς ή σε άλλες έκτακτες ανάγκες, στην περίπτωση που το συμβάν εκτυλίσσεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την έδρα τους, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ζήτησε  επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαρμογής του ωραρίου εργασίας με αυτό των μόνιμων (υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές, αργίες και εκτός έδρας) και της καταβολής των αντίστοιχων επιδομάτων.
Κλείνοντας, τόνισε την αναγκαιότητα επέκτασης του χρόνου πρόσληψης για τους συμβασιούχους, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και της υπηρεσίας και να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τη ζωή τους

ΠΑΣΥ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ.



    Η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν επιστάτες- μπράβοι μεγαλοαγροτών ενάντια σε μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, οι οποίοι διεκδικούσαν τα απλήρωτα μεροκάματα πολλών μηνών, δείχνει το μέλλον που ετοιμάζουν για τους φτωχούς αγρότες η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την πολιτική συγκέντρωσης της γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Ένα μέλλον με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με στυγνή εκμετάλλευση και φοβερή καταπίεση.
    Σήμερα χτύπησαν, με τα όπλα, μετανάστες εργάτες γης, αύριο θα χτυπήσουν ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες που, σαν κολίγοι, θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στα χωράφια μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών.
    Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα γίνει πιο γρήγορο και "φαινόμενα" σαν κι αυτά στη Νέα Μανωλάδα θα γενικευτούν.
    Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν συμφέρον να μην περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Όχι μόνο γιατί θα πληθύνουν "φαινόμενα" τύπου Νέας Μανωλάδας, αλλά και διότι θα ενταθεί το διατροφικό πρόβλημα των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, καθώς τα είδη διατροφής θα πουλιούνται πανάκριβα και, ταυτόχρονα, θα αυξηθούν τα διατροφικά σκάνδαλα που απειλούν την υγεία, ακόμα και τη ζωή των καταναλωτών.
    Για να μην οδηγηθεί εκεί η κατάσταση, χρειάζεται η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συγκροτήσουν τη λαϊκή συμμαχία, η οποία, παλεύοντας για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, θα βάζει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, με κρατικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού, ώστε να διασφαλίζονται φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού.
    Μέσα από την ισχυροποίηση αυτής της λαϊκής συμμαχίας, θα μπει επί τάπητος το ζήτημα της Λαϊκής Εξουσίας, για την απαλλαγή όλων των εργαζομένων από την ταξική εκμετάλλευση και τη στυγνή καταπίεση.

Παναγροτική Αγωνιστική ΣΥσπείρωση

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-ΤΟΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ



Στις 20-21 Απρίλη πραγματοποιήθηκε το 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου «Ενάντια σε όλα τα Ναρκωτικά» από την οργάνωση της ΚΝΕ στην Πέλλα. 
        Οι αγώνες που ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή έγιναν στα Γιαννιτσά ( Αθλητικό Κέντρο Πλατανότοπου ), με συμμετοχή ομάδων από πολλά γυμνάσια και λύκεια της περιοχής. Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η ομάδα "50φυλλο τετράδιο με 3 θέματα". 
        Στο τουρνουά παραβρέθηκε και μίλησε με τα παιδιά και ο Σάββας Κωφίδης, προ-πονητής της Αναγέννησης Γιαννιτσών & παλιός ποδοσφαιριστής της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος υπέγραψε και έδωσε στους συμμετέχοντες  αναμνηστικό δίπλωμα συμμε-τοχής. 
        Το κύπελλο στην νικήτρια ομάδα θα απονεμηθεί το Σάββατο 27 Απρίλη, κατά τη διάρκεια του Μαθητικού φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στον Πεζόδρομο των Γιαννιτσών. 
        Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές 
να αλλάξουν τον κόσμο με τους αγώνες τους, γιατί το έχει ανάγκη!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Σ-Μ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε.



  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ»

Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων «Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε.», που δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, είναι μέσα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με περίπου 170 καταστήματα. 
Η εργοδοσία, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αξιοποιεί πλήρως το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και αυτό της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. 
Η επιχείρηση προχωρά στην υλοποίηση ολόκληρου σχεδίου αναδιάρθρωσης του δικτύου της,  κλείνοντας καταστήματα ή μετατρέποντας τα σε «BEST PRICE» με τυποποιημένα εισαγόμενα προϊόντα (ήδη τέτοια λειτουργούν σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αριδαία και Πτολεμαΐδα), κλείνοντας συμφωνίες και δίνοντας τμήματα σε άλλους ιδιώτες, αλλάζοντας ατομικές συμβάσεις για τους ήδη εργαζόμενους, πιέζοντας για μειώσεις μισθών και κάνοντας απολύσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2012 η επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει περίπου 100 απολύσεις. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης» να είναι δουλειά σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, καθυστέρηση μισθοδοσίας, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και παρακολουθήσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζόμενων. Έχει επίσης επιβάλει εξαήμερη εργασία καταργώντας και το ρεπό των εργαζόμενων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα καταστήματα της Ημαθίας η επιχείρηση οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα από τον Φεβρουάριο.
Να σημειωθεί δε ότι από την 1η Μάη τα παραλιακά καταστήματα της σε Κατερίνη, Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Σταυρό, Περαία, θα αρχίσουν να λειτουργούν, όπως και πέρσι και τις Κυριακές για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Όμως οι εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα, όχι μόνο δεν παίρνουν τα νόμιμα ρεπό, αλλά και μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες για τις Κυριακές από το 2012.   
Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους βρίσκονται σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. 
Να τονιστεί επίσης ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την μήνυση που είχε κατατεθεί ενάμιση χρόνο πριν, για την παρακολούθηση της Συνέλευσης του Σωματείου των εργαζόμενων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 626/06.03.2012).

Με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε :

1. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
2. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. 
3. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων.
4. Να καταλογισθούν οι ευθύνες για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης (μαγνητοσκόπηση γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζόμενων).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ 
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...