Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.


Επιστρέφει η σχολική στολή στα σχολεία της Ρωσίας
Στα σχολεία της Ρωσίας επιστρέφει η στολή την οποία κατήργησαν τη δεκαετία του 1990. Η εισαγωγή της σχολικής στολής θα δώσει στη ρωσική ελαφριά βιομηχανία $1,2 δις. Την είδηση αυτή δημοσιεύει η εφημερίδα «Βεδομόστι» με αναφορά ως πηγές το Πανρωσικό Λαϊκό μέτωπο ( ΠΛΜ ) και το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα στο νομοσχέδιο περί της σχολικής στολής θα υπάρχουν διατάξεις που στοχεύουν στην στήριξη της ρωσικής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Ειδικότερα, θα υποχρεώσουν τα εργοστάσια να παράγουν τη στολή μόνο στη Ρωσία και πιθανόν από ρωσικά υφάσματα.


Οι συνομιλητές ανέφεραν  στην εφημερίδα ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου είπε το ποσό  $1,2 δισεκατομμύρια. Όπως υπολογίζει το Υπουργείο το σετ της σχολικής στολής θα κοστίζει περίπου $ 100, και θα χρειαστούν τη στολή 12 εκατομμύρια μαθητές σχολείου.

Το νομοσχέδιο που εισάγει τη σχολική στολή σε όλη τη Ρωσία υποβλήθηκε στην Κρατική Ντούμα (Βουλή) στις 23 Απριλίου. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό οι περιοχές θα αποφασίζουν μόνες τους το είδος της στολής των μαθητών σχολείου. Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από τους βουλευτές του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» και ταυτόχρονα ο βουλευτής από το κόμμα φιλελευθέρων (LDPR) Μιχαήλ Δεγκτιαριώφ πρότεινε να εισαχτεί η ίδια στολή σε όλη τη Ρωσία.

Την 1η Απριλίου το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης πρότεινε στις περιοχές να καθορίσουν το είδος της σχολικής στολής. Σύμφωνα με τον νόμο «Περί εκπαίδευσης» τα σχολεία μπορούν μόνα τους να καθορίζουν το είδος της σχολικής στολής και να εισάγουν τη στολή. Σε επίπεδο  Ομοσπονδίας δεν έχουν φτάσει ακόμα έγγραφα που να υποχρεώνουν τις περιοχές να εισάγουν τέτοιου είδους μέτρα.


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδίμιρ Πούτιν, πρότεινε να επιστρέψει η σχολική στολή στα σχολεία το φθινόπωρο του 2013, όταν σχολίαζε το σκάνδαλο σ’ ένα από τα σχολεία της περιοχής της πόλης Κρασνοδάρ. Τότε η διεύθυνση του σχολείου δεν επέτρεψε την είσοδο στις μαθήτριες με φερετζέδες. Μετά από το σκάνδαλο αυτό η διοίκηση της περιοχής αποφάσισε περί εισαγωγής της σχολικής στολής.

Τα κρατικά στελέχη της Ρωσίας ουκ ολίγες φορές έκαναν δηλώσεις ότι θα χρησιμοποιούν τις κρατικές αγορές ως μέθοδο στήριξης των  τοπικών παραγωγών. Ειδικότερα, ενημέρωναν για τα σχέδια να υποχρεωθούν τα κρατικά όργανα να αγοράζουν αυτοκίνητα, μηχανήματα, φάρμακα και τρόφιμα, όπως γάλα και κρέας που παράγονται στη Ρωσία.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1


Μέλισσες - φυτοφάρμακα: Σημειώσατε 1!
Σωτήρια για τις μέλισσες ήταν η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορευτεί από τον προσεχή Δεκέμβριο και για 2 χρόνια η κυκλοφορία τριών επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Αν και αυτό αποτελεί πλήγμα για τις πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού της Bayer και του ελβετικού ομίλου της Syngenta, ωστόσο αυτά τα τρία φυτοφάρμακα αποδείχθηκαν θανατηφόρα για της μέλισσες.

Πρόκειται για τρία νεονικοτινοειδή που έχουν μειώσει δραματικά τα τελευταία χρόνια τον πληθυσμό των μελισσών με προεκτάσεις και στη διατροφή μας, καθώς από τη γονιμοποίηση των φυτών μέσω μεταφοράς της γύρης εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Η απόφαση της Κομισιόν στηρίχθηκε σε μελέτη που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων αυτών είναι 7.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη του DDT, του εντομοκτόνου που απαγορεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1970.

Συνολικά 15 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να απαγορευτούν τα τρία επικίνδυνα φυτοφάρμακα, 8 χώρες ψήφισαν κατά και 4, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν της ψηφοφορίας.

Εξηγώντας την ελληνική στάση, κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζονται αφενός ότι η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε η Κομισιόν περιείχε ανεπαρκή στοιχεία, αφετέρου ότι στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε αιφνίδια  μείωση μελισσών, όπως σε άλλες χώρες, που να αποδίδεται στα τρία αυτά εντομοκτόνα.

Ο άλλος παράγοντας που υπαγόρευσε την ελληνική στάση σχετίζεται με το είδος των καλλιεργειών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα.

«Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που τοποθετούνται στον επικαλυπτόμενο σπόρο του βαμβακιού και του καλαμποκιού, δύο βασικές ελληνικές καλλιέργειες, είναι λιγότερο βλαβερά από παλαιότερα χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, πιο εχθρικά στο περιβάλλον και πιο υψηλού κόστους», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς.

Ετσι, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία η Ελλάδα επέλεξε απλώς να μετατοπίσει τη θέση της και να ψηφίσει αποχή, όταν στην προηγούμενη ψηφοφορία του Μαρτίου είχε αντιταχθεί στην πρόταση της Κομισιόν.
Τα τρία εντομοκτόνα (Clothianidin, Thiamethoxam και Imidacloprid) κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Της απόφασης της Κομισιόν προηγήθηκε ψηφοφορία από τις 27 χώρες- μέλη χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί πλειοψηφία. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της έφεσης που κατέθεσε η Κομισιόν στην Επιτροπή Εφέσεων των Βρυξελλών ζητώντας να επανεξεταστεί η πρότασή της για απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αρκετές χώρες από αυτές που διαθέτουν πολλές ψήφους (όπως η Γερμανία, και η Ιταλία) μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις. Βερολίνο και Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους: έτσι η Γερμανία, που απείχε κατά την πρώτη ψηφοφορία τον περασμένο Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν. Εκτός της Γερμανίας, υπέρ ψήφισαν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Αντίθετα, η Ιταλία, που τον Μάρτιο είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης, χθες πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της. Η αιτία, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, είναι ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία.

Εκτός από την Ιταλία, κατά της απόφασης της Κομισιόν τάχθηκαν επίσης η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.
Οσο για τις χώρες που απείχαν, εκτός της Ελλάδας ήταν η Λιθουανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Κατόπιν όλων αυτών, και παρ' ότι δεν συγκεντρώθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται των 255 ψήφων, η Κομισιόν αποφάσισε πως η πρότασή της έχει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία. Δεδομένου ότι συγκέντρωσε 180 ψήφους, έκρινε ότι μπορεί να προχωρήσει στην απαγόρευση των τριών εντομοκτόνων, έστω προσωρινά.

Ποιες καλλιέργειες αφορά

Η πρόταση για την αναστολή της χρήσης των εντομοκτόνων επί δύο χρόνια αφορά τέσσερις καλλιέργειες: του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτροπίου και του βαμβακιού, που τρέφουν τους πληθυσμούς των μελισσών.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ NASA ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.


Διαστημική Πύλη της NASA στην Καλαμάτα! (#Kalamata_space)

Μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει η NASA τον Ιούλιο για την... δημιουργία «Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα!


Λίγο μετά την ανακοίνωση στο Twitter δημιουργήθηκε hashtag με τον τίτλο: #Kalamata_space, όπου ξεκίνησε μεγάλος διάλογος επωνύμων και ανωνύμων για τον διαστημικό σταθμό. Εκατοντάδες είναι αυτοί που συμμετέχουν με έξυπνα ή μη σχόλια που αυξάνονται ώρα με την ώρα.

Την …απίστευτη είδηση προανήγγειλε ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat Επιθεωρητής της NASA, ο οποίος παραβρέθηκε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.

Όπως τόνισε, η Καλαμάτα είναι λόγω της γεωγραφικής της θέσης ιδανική για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης.

Μάλιστα, ο διακεκριμένος Μεσσήνιος στην καταγωγή επιστήμονας δεν στάθηκε μόνο εκεί αλλά επισήμανε ότι το συγκεκριμένο project, συσχετιζόμενο και με τους στόχους της περιφέρειας Πελοποννήσου και τη στόχευση για την «Πελοπόννησο 2020» θα μπορούσε να αποδώσει με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα 1 τρις δολάρια. 

Ο Δρ Παπαδόπουλος έκανε εκτενή παρουσίαση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διαστημικό τουρισμό, καινοτομία με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για το προσεχές μέλλον.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης δήλωσε ότι αυτές είναι οι καινοτομικές ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της χώρας και να την βγάλουν από την κρίση.


NewsNow




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ.


1Πρόκειται ίσως για το πιο παρεξηγημένο πρόσωπο της θρησκείας μας. Μια γυναίκα, ξεχωριστή με τη δική της παρουσία στην Ιστορία και με ένα έργο που αν μη τι άλλο έμεινε αθάνατο.

Η Κασσιανή είναι η γυναίκα που «έδωσε» το όνομα της στο γνωστό τροπάριο «κερδίζοντας» ταυτόχρονα το στίγμα της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας Γυνής».

Η πρώτη της «γνωριμία» με την Ιστορία έγινε εξαιτίας μια στιχομυθίας που είχε με τον παραλίγο σύζυγο της Αυτοκράτορα Θεόφιλο του Βυζαντίου. 
Λένε πως ήταν αρκετά όμορφη, τόσο ώστε να επιλεχθεί ως υποψήφια νύφη του Αυτοκράτορα. Όταν ο Θεοδόσιος την πλησίασε σχεδόν έτοιμος να της δώσει το χρυσό μήλο που συμβόλιζε ότι την είχε επιλέξει, της είπε την φράση «Εκ γυναικός τα χείρω» Δηλαδή από την γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά, υπονοώντας την αμαρτία της Ευας με το μήλο που στέρησε τον Παράδεισο από τους ανθρώπους.

Εκείνη δεν δίστασε και του έδωσε μια «πληρωμένη» απάντηση που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, σόκαρε τον Αυτοκράτορα. «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω» του είπε.

Αυτό το «και από τη γυναίκα έρχονται τα καλύτερα» σύμφωνα με τους χρονογράφους σήμαινε ότι από μια γυναίκα, την Παναγία, ήρθε η ελπίδα και η σωτηρία στους ανθρώπους.

Όμορφη μεν, ετοιμόλογη και αυθάδης για τα δεδομένα της εποχής, έχασε το χρυσό μήλο που τελικά πήγε στη Θεοδώρα, και εκείνη κατέληξε σε μοναστήρι.

Στην Κασσιανή αποδίδονται γύρω στα 45 έργα, από τα οποία τα 23 τουλάχιστον είναι χωρίς αμφιβολία δικά της, ενώ τα υπόλοιπα είναι αγνώστου προελεύσεως.

Η ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ

Όπως είναι γνωστό, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν πηγαίνουν καν στην Εκκλησία, το πιο γνωστό κείμενο της είναι το ομώνυμο της τροπάριο. Μιλά για μια πόρνη που προσφέρει μύρα στον Ιησού, πριν τον ενταφιασμό Του.

Πρόκειται για ένα απίστευτης δυναμικής κείμενο που μέσα σε μόλις 116 λέξεις κάνει τον αναγνώστη του να νιώθει ένα χείμαρρο συναισθημάτων.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο γι αυτό το τροπάριο, αρκετοί κάθε χρόνο αναζητούν έμπειρους ψάλτες που να μπορούν να αποδώσουν σωστά το κείμενο.

Γεννημένη κάπου 800 χρόνια μετά τον Χριστό δεν θα μπορούσε να είναι η πόρνη του τροπαρίου. Η ζωή της πάλι, δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέτοια που να μπορούσε να «ταυτιστεί» με την πόρνη. Έναν άνδρα ερωτεύτηκε και η απόρριψη του στάθηκε αρκετή για να την στείλει σε μοναστήρι.

ΗΤΑΝ Η ΜΑΡΙΑ Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ;

Μια άλλη γυναίκα, σύγχρονη αυτή τη φορά του Ιησού που επίσης έχει δεχθεί μια ιστορική «ρετσινιά» είναι η Μαρία η Μαγδαληνή.

Η Μαγδαληνή είναι το πρώτο όνομα που λένε όσοι μαθαίνουν πως η γυναίκα που περιγράφεται στο τροπάριο δεν είναι η Κασσιανή. Ούτε όμως κι εκείνη ήταν αυτή.

Η Μαγδαληνή ήταν μια γυναίκα δαιμονισμένη κατά το Ευαγγέλιο, που αφού ο Χριστός την απελευθέρωσε. Εκείνη Τον ακολούθησε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η γυναίκα λοιπόν αυτή «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» είναι άγνωστη.

Λέγεται πως ο Ευαγγελιστής Λουκάς που περιγράφει στο Ευαγγέλιο του την σκηνή που αλείφει τα πόδια του Ιησού με το πιο ακριβό μύρο, δεν διέσωσε το όνομα της για να μην την στιγματίσει.

Για την ιστορία να σημειώσω πως η Κασσιανή θεωρείται Οσία της Εκκλησίας και τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου. Όσο για το τροπάριο; Το κείμενο του που ακολουθεί είναι η πραγματικά ζωντανή απόδειξη της απίστευτης δυναμικής της αθάνατης ελληνικής γλώσσας που δυστυχώς δεν μιλάμε σήμερα

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Γυνή,
την σην αισθομένη Θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
οδυρομένη μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει.
Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι, υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
ζοφώδης τε και ασέληνος, έρως της αμαρτίας.
Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,
ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ•
κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας,
ο κλίνας τους Ουρανούς, τη αφάτω σου κενώσει•
καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας,
αποσμήξω τούτους δε πάλιν, τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις•
ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν,
κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη.
Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους,
τις εξιχνιάσει ψυχοσώστα Σωτήρ μου;
Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ «Τέρμα στα άλλοθι της ¨άγνοιας¨, για το σκάνδαλο της υφαρπαγής των 120 εκατομμυρίων»


Ο Γιώργος Καρασμάνης, παρέστη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, η οποία είχε ως αντικείμενο: ΕΣΠΑ/Μεγάλα Οδικά Έργα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Βουλευτής στην τοποθέτησή του, επικεντρώθηκε στον άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Δεν θα αναφερθώ σε μεγαλεπήβολα σχέδια και έργα…, αλλά στο δικό μας τεράστιας σπουδαιότητας έργο που, παράλληλα, συνιστά και θέμα τεράστιας ηθικής τάξης για το Νομό μας και την τοπική κοινωνία.
Παρουσίασε για ακόμη μια φορά τα στοιχεία – αποκάλυψη για της άθλιες μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή των 120 εκατομμυρίων, καθώς και τις ύποπτες κωλυσιεργίες σε βάρος του μεγάλου έργου της Πέλλας.

          Τόνισε ότι, μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου, δεν χωρούν πλέον τα άλλοθι της άγνοιας ή της ελλιπούς ενημέρωσης. Και κάλεσε τον νέο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να αποτραπεί η εξόφθαλμη αυθαιρεσία και να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.
                    Παρατίθενται αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Γιώργου Καρασμάνη στην Επιτροπή, ιδίως τα σημεία με τα οποία δίνει έμφαση στις ενέργειες της Περιφέρειας:
Στις 29 Οκτώβρη του ’12, μας κάλεσε ο τότε αναπληρωτής Περιφερειάρχης. Ο λόγος: Θα συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή, με μοναδικό αντικείμενο, τον οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών. Είχαν κληθεί και συμμετείχαν όλοι οι φορείς του Νομού.
Πήγα γιατί θεωρούσα την Εκτελεστική Επιτροπή ως σοβαρό όργανο (απαρτιζόταν άλλωστε από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες) και γιατί πίστευα ότι θα έπαιρνε μια σωστή απόφαση, βάζοντας τέλος σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο και αποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη για το Νομό μου. Εκεί κατέθεσα και όλα τα συντριπτικά ντοκουμέντα που θεμελίωναν τις καταγγελίες για το σκάνδαλο της αρπαγής των 120 εκατομμυρίων που προορίζονταν για τον οδικό μας άξονα.
Κατέληξε εκείνη η Επιτροπή σε ομόφωνη απόφαση. Αλλά τι απόφαση;
Κατ΄ αρχήν δεν ακούστηκε τσιμουδιά ¨για την ταμπακέρα¨, δηλαδή για την υφαρπαγή των 120 εκατομμυρίων. Σαν να μην υπήρχε τέτοιο θέμα! Σαν να μην άκουσαν τίποτα.
Δεύτερον, η ομόφωνη απόφαση, αναγνώριζε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου – και ποιος δεν τον αναγνωρίζει; - και διαβεβαίωνε ότι θα κινούσε όλες τις διαδικασίες για να επανενταχθεί το έργο ή στο… ΕΣΠΑ, ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μιλάμε δηλαδή αγαπητοί, για απροκάλυπτη κοροϊδία: Για ποιο ΕΣΠΑ μιλούσε η απόφαση, όταν ο ίδιος ο Υπουργός έλεγε ότι ¨στο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει ούτε σεντς¨; Και για ποιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Για ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει μείωση δαπανών κατά 60% που χρησιμοποιείται μόνον σαν μαξιλαράκι για να ισοσκελίζει τα μειωμένα έσοδα! Μπορούσε ή μπορεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, να σηκώσει έργο προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων; Ποιος κορόιδευε ποιόν;
Εγώ δέχομαι ότι υπήρχαν ειλικρινείς προθέσεις Αλλά πείτε μου, από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των 120 εκατομμυρίων, πέστε μου σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια; Τι έχει κάνει τέλος πάντων γι΄ αυτήν την άθλια ιστορία;
. Εχουν περάσει από τότε έξη ολόκληροι μήνες. Πέστε μου, έστω και μια ενέργεια που έγινε αυτό το διάστημα από την Περιφέρεια. Μην κουράζεστε. Δεν θα βρείτε ούτε μία!
Κάτι όμως έγινε γιατί, όπως αποδεικνύεται, είχε οργανωθεί καλά: Δόθηκε στην εταιρία της ¨Εγνατίας Οδού¨ ο απαραίτητος χρόνος, για να βάλει στο χέρι τα πρώτα χρήματα από τα δικά μας 120 εκατομμύρια! Αυτό έγινε.
Να’τανε μόνον αυτό…
Από τις 19/4/2012, όταν απορρίφθηκε η αίτηση χρηματοδότησης για το δικό μας έργο, και η απόρριψη είχε κοινοποιηθεί άμεσα στην Περιφέρεια, έχει περάσει ένας χρόνος.
Μήπως έμαθε κανείς μας, τι απέγινε με την περιβόητη συμπληρωματική αλλά και περιττή (κατά τους αρμόδιους τεχνοκράτες) μελέτη του 1,2 εκατομμυρίων;  
Χρειάζεται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για μια συμπληρωματική μελέτη, τη στιγμή που υπάρχει η προμελέτη η οποία καλύπτει με ακρίβεια μέχρι το 90% των στοιχείων της κατασκευής του δρόμου;
Και πως, η μελέτη της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που ήταν ανύπαρκτη και σε επίπεδο αναγνωριστικής μελέτης, όπως έχουν δηλώσει δημοσίως οι τεχνοκράτες της Περιφέρειας, έγινε με πλήρη ωριμότητα;
Και να πάμε λίγο πιο πίσω – γιατί τα στοιχεία είναι ανεξάντλητα – από τις 3/3ου/2011 που το υπουργείο παρέδωσε στην Περιφέρεια ολοκληρωμένες μελέτες και με την εντολή να προχωρήσει η δημοπράτηση, σε ποιες ενέργειες προέβηκε επ’ αυτού η Περιφέρεια;
Υπάρχει απάντηση;

Αγαπητέ Απόστολε…
Ήσουν τότε Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Κατανοητό και σεβαστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη σου. Απόλυτα δεκτή επίσης η εξήγηση της ελλιπούς  ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, της άγνοιας του σκανδάλου σε όλη του την έκταση.
Τώρα όμως; Τώρα που τα στοιχεία είναι πλέον γνωστά και από τις 3/9/12 βρίσκεται ο σχετικός φάκελος στο γραφείο του Περιφερειάρχη… Τώρα που οι πάντες σε όλες τις υπηρεσίες, σε Υπουργείο και Περιφέρεια, γνωρίζουν τι έγινε, γνωρίζουν τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν, ουδείς μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Τα άλλοθι τέλειωσαν.
Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.  Και ο ίδιος ο Υπουργός αναγνώρισε ότι έχω αποκαλύψει και έχω καταγγείλει. Συμπλήρωσε όμως ότι τώρα, η αρμοδιότητα για το τεράστιο αυτό ζήτημα είναι στην Περιφέρεια .
Ως Περιφερειάρχης πλέον, οφείλεις να πάρεις πρωτοβουλίες. Εχεις χρέος να αποτρέψεις μια κραυγαλέα αυθαιρεσία με «θύμα» ένα έργο ζωής για το Νομό Πέλλας, αλλά και να αποκαταστήσεις την ηθική τάξη και να ικανοποιήσεις το αίσθημα δικαίου σε μια ολόκληρη τοπική κοινωνία.
Είσαι ένας νέος άνθρωπος, με σύγχρονες αντιλήψεις, με πανθομολογούμενο ήθος, ικανότητες και κύρος και είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξεις το σωστό.
Και να είσαι βέβαιος ότι η Πέλλα θα το αναγνωρίσει και θα σου το πιστώσει.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                        29/04/2013

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ 2013 ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9280/96 (ΦΕΚ 774/Τεύχος Β΄/3-4-2013) απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, καθορίζεται η 1η Μαΐου 2013 ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.
Η ημέρα της υποχρεωτικής αργίας της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2013.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...