Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΥΝ.




Γιατί να φωτίσετε το σπίτι σας με λάμπες, όταν την ίδια δουλειά θα μπορούσε να κάνει ένα φυτό που φωσφορίζει;
Η πρωτότυπη και οικολογική ιδέα ανήκει σε μία ομάδα βιομηχανικών από την Καλιφόρνια που δημιούργησαν τα πρώτα «λαμπερά φυτά»

Η ομάδα των βιομηχανικών από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Άντονι Έβανς, χρησιμοποιεί γονίδια από πυγολαμπίδες και βακτήρια και τα συνδέει με το DNA των φυτών κάνοντάς τα να φωσφορίζουν. Οι επιστήμονες έχουν ήδη τροποποιήσει φυτά του είδους Arabidopsis, ενώ εργάζονται για να δημιουργήσουν τριαντάφυλλα που φωσφορίζουν.

Η ομάδα χρησιμοποιεί πρώτα το λογισμικό Genome Compiler για τον εντοπισμό του DNA του φυτού και αφού εκτυπώσει την ακολουθία του γονιδιώματος το συνδέει με την κύρια γονιδιακή αλληλουχία που συναντάται και στις πυγολαμπίδες, γνωστή ως λουσιφεράση.

Είναι η πρώτη φορά που η λουσιφεράση χρησιμοποιείται σε φυτά για να τα κάνει να φωσφορίζουν,ενώ οι επιστήμονες μέσα από την έρευνά τους αυτή, ελπίζουν να δημιουργήσουν μία οικολογική και οικονομική λύση για τον φωτισμό των σπιτιών χωρίς να απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.









http://periergaa.blogspot.com 

ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ, ΦΥΣΙΚΑ!

Τον παλιό καιρό, που δεν υπήρχαν χημικές βαφές τα πασχαλινά αυγά, τα έβαφαν με κρεμμυδότσουφλα και πετύχαιναν ένα πλούσιο βαθύ βυσσινί χρώμα που καμιά μπογιά δεν μπόρεσε έκτοτε να προσεγγίσει. Την παράδοση πρέπει να την κληρονομήσαμε από τους προχριστιανικούς χρόνους γιατί το αυγό, ως σύμβολο της γονιμότητας, πρωτοστατούσε στις εαρινές γιορτές και ιεροτελεστίες όλων των παλιών θρησκειών.

Μάλιστα στο «σέντερ», το τελετουργικό δείπνο του Εβραϊκού Πάσχα, σερβίρονταν από αρχαιοτάτων χρόνων και σερβίρονται ακόμα κόκκινα αυγά βαμμένα με κρεμμυδότσουφλα. Οι έλληνες εβραίοι, σεφαρδικής καταγωγής, τα λένε huevos haminados. Στο καλογραμμένο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο του Νίκου Σταυρουλάκη Cookbook of the Jews of Greece (εγώ έχω την παλιά αγγλική έκδοση του 1986... υποθέτω έκτοτε έχει κυκλοφορήσει και ελληνικά) έχει μια πολύ ωραία συνταγή. Στην περίπτωση αυτή τα αυγά σιγοβράζονται επί δέκα ώρες με κρεμμυδότσουφλα, κουρκουμά και σαφράν, έτσι ώστε οι γεύσεις αυτές διαπερνούν το τσόφλι και ποτίζουν τη σάρκα του αυγού, δίνοντας ιδιαίτερη γεύση κι ένα βαθύ κρέμ χρώμα στο ασπράδι. Ίσως γράψω γι αυτά άλλη φορά.

Πίσω στα δικά μας.
Την περασμένη εβδομάδα είδα στην τηλεόραση μια εκπομπή που πρότεινε να βράσουν τα αυγά μαζί με τα τσόφλια. Μ’ αρέσει να πειραματίζομα αλλά είμαι και επιφυλακτική, έτσι όταν έφτασε η στιγμή να βάψω τα δικά μου, κράτησα χώρια μια μικρή ποσότητα αυγών και τα έβαψα με τη μέθοδο της τηλεόρασης. Δυστυχώς, όπως φοβόμουνα, βγήκαν λεκιασμένα. Οι αμερικάνοι λένε «If it ain’t broke don’t fix it».

Σας δίνω λοιπόν τη δοκιμασμένη μου συνταγή. Σύμφωνα με αυτήν αφαιρούμε τα κρεμμυδότσουφλα από το νερό αφού βράσουν και τότε βάζουμε τα αυγά. Δε θα σας δώσω ποσότητες γιατί τα κρεμμυδότσουφλα δε ζυγίζονται. Θα βάλετε όσα έχετε. Και αν σας φαίνονται λίγα προσθέστε και μερικές κουταλιές κουρκουμά. (Θα γίνουν πιο ανοιχτόχρωμα... φωτεινό κόκκινο.)

Υλικά
24 αυγά
kρεμμυδότσουφλα (τα εξωτερικά που είναι σαν χαρτί)
1 φλυτζάνι ξύδι
3 κουταλιές αλάτι
3-4 κουταλιές κουρκουμά (προαιρετικό)

Οδηγίες

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδότσουφλα (και τον κουρκουμά αν βάλουμε) με μπόλικο νερό και φέρνουμε σε βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Σουρώνουμε με τουλπάνι φυλάγοντας το νερό.
Όταν έχει κρυώσει λίγο, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά, το ξύδι και το αλάτι.
Φέρνουμε πάλι σε βράση και σιγοβράζουμε τα αυγά επί 12 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα με το νερό μέχρι την επομένη. (Καμιά δεκαριά ώρες.)
Ξεβγάζουμε τα αυγά με κρύο νερό, τα σκουπίζουμε και τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι.





ΠΗΓΗ...bostanistas


Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.


Η άγνωστη «μάχη» των φυτών για την κλιματική αλλαγή
Ένα μηχανισμό που χρησιμοποιεί η φύση για να «αμύνεται» στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο φυτά απελευθερώνουν αέρια τα οποία συμβάλουν στο σχηματισμό νεφών. Έτσι, η ηλιακή ακτινοβολία περιορίζεται με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας

Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι επιστήμονες συνέλεξαν επί ένα έτος και μελέτησαν δεδομένα από 11 τοποθεσίες στη Γη. Μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και των αερίων που εκλύουν τα φυτά, κάνοντας παράλληλα τη συσχέτιση με τις κατά τόπους θερμοκρασίες. Σε ένα χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας σωματίδια και τα αέρια αναμιγνύονται αποτελεσματικά και δρουν ως «ασπίδα» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σε αντίθετη με τα ήδη γνωστά σωματίδια της ατμόσφαιρας που ρίχνουν τη θερμοκρασία, αντανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου, η μελέτη ανέδειξε τα βιογενή αερολύματα, δηλαδή αέρια και σωματίδια που εκλύονται από τα φυτά. Τα αέρια αυτά, μετά την οξείδωσή τους στην ατμόσφαιρα, τείνουν να προσκολλώνται και να δημιουργούν σωματίδια, που σταδιακά μεγαλώνουν σε μέγεθος, αποτελώντας τελικά τη βάση για το σχηματισμό των σταγονιδίων των σύννεφων.

«Όλοι γνωρίζουν τα αρώματα ενός δάσους. Αυτά τα αρώματα προέρχονται από αυτά τα αέρια που εκλύουν τα φυτά», δήλωσε ο ερευνητής Άρι Άσμι. Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής κάνει τα φυτά να εντείνουν αυτό τον μηχανισμό, εκλύοντας όλο και περισσότερα αέρια, με συνέπεια να βοηθούν όλο και περισσότερο στη δημιουργία νέων νεφών.

Ωστόσο, η δράση των φυτών, μέσω του μηχανισμού έκλυσης αεριών, αντισταθμίζει περίπου το 1% της κλιματικής αλλαγής. «Ασφαλώς δεν πρόκειται να μας σώσει από την άνοδο της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Πάουλι Παασόνεν, επικεφαλής της έρευνας.

Πάντως σε μερικές περιοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η επίπτωση του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερη, πιθανώς αντισταθμίζοντας έως και το 30% της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε εκτάσεις με πυκνά δάση κοντά στο Βόρειο Πόλο, όπως στη Φινλανδία, τη Σιβηρία και τον Καναδά, όπου τα ανθρωπογενή αερολύματα είναι αναλογικά πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα βιογενή.

Μια ιδέα υπό εξέταση είναι η μελλοντική ελεγχόμενη απελευθέρωση οργανικών πτητικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, ώστε τεχνητά να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας μέσω του σχηματισμού περισσότερων νεφών.

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.


Μεγαλώνοντας ένα παιδί με υψηλή αυτοεκτίμηση
Ο τρόπος που βλέπει το παιδί σας τον εαυτό του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία του. Η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα στους «επιτυχημένους» και στους «αποτυχημένους» της ζωής δεν είναι άλλη από μία λέξη: Αυτοπεποίθηση.

Όλοι ξέρουμε πως η υψηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα βασικό «συστατικό» για μια επιτυχημένη ζωή. Ο βασικός κορμός της συγκροτείται από πολύ μικρή ηλικία, με βάση τα μηνύματα που έχουμε λάβει ως παιδιά από τους σημαντικούς ενήλικες της ζωής μας, αλλά και από τις εμπειρίες μας γενικότερα. Εννοείται βέβαια πως ως γονείς δε μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα βλέπει, ακούει ή σκέφτεται το παιδί μας, μπορούμε όμως να «παρέμβουμε» θετικά στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης του. Οι βασικοί θεμέλιοι λίθοι γι' αυτό το σημαντικό έργο είναι η αγάπη, η αποδοχή αλλά και η δυνατότητα που δίνουμε στο παιδί για να ανακαλύψει τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά του. Αν εμείς δεν κατανοήσουμε το παιδί μας, δεν υποστηρίξουμε τις επιλογές και τις αναζητήσεις του, δεν το παροτρύνουμε να πάρει πρωτοβουλίες, τότε ίσως να μην ανακαλύψει ποτέ τι πραγματικά τις δυνατότητες του, ή τι το κάνει ευτυχισμένο.  Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στο παιδί ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αξία της προσπάθειας. Άσχετα με το αποτέλεσμα -επιτυχημένο ή μη- θα έχει πετύχει μόνο και μόνο επειδή προσπάθησε αρκετά για κάτι. Για παράδειγμα, όταν δένει τα κορδόνια του και εισπράττει τον έπαινο των γονιών του, είναι σίγουρο ότι θα τολμήσει και θα προσπαθήσει να κατακτήσει περισσότερες δεξιότητες. Αν όμως δεχτεί κριτική για τον τρόπο που τα έδεσε ή αδιαφορία για το αποτέλεσμα, τότε θα νιώσει αίσθημα αποτυχίας ή ανικανότητας και θα διστάσει να προσπαθήσει για νέα πράγματα. «Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να μάθουν οι γονείς είναι ότι ποτέ δεν βάζουμε ετικέτες σ' ένα παιδί και δεν κριτικάρουμε το ίδιο αλλά τις πράξεις του», επισημαίνει η ψυχολόγος Αναστασία Φρόντζου-Χρηστίδη. «Δεν πρέπει λέμε «είσαι κακό παιδί», αλλά «αυτό που έκανες ήταν κακό». Ακόμα καλύτερα, επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε θετικούς χαρακτηρισμούς «αυτό που έκανες δεν ήταν καλό».

Κάντε το να νιώσει σιγουριά
- Τα παιδιά που τιμωρούνται, επιπλήττονται ή δέχονται αυστηρή κριτική μαθαίνουν να αισθάνονται ενοχικά και καταλήγουν ανίκανα να πάρουν πρωτοβουλίες.
- «Τι, τέσσερα λάθη στη ορθογραφία;», «Πάλι σε νίκησε ο Νίκος;» είναι εκφράσεις που γκρεμίζουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Είναι προτιμότερο να το βοηθάτε να δέχεται τις αποτυχίες του, παρά να τις τονίζετε. Προτιμήστε εκφράσεις όπως:
«Δεν πειράζει, προσπάθησε την επόμενη φορά περισσότερο και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις» ή «Και τι έγινε που σε νίκησε ο Νίκος; Την επόμενη φορά, που θα είσαι σε καλύτερη φόρμα, θα τον κερδίσεις εσύ».
- Κατά την ένταξή τους στη μικρή κοινωνία του παιδικού σταθμού, τα παιδιά αρχίζουν τις αντιπαραθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την φάση να τους δώσετε την απαραίτητη στήριξη ώστε να αποκτήσουν κοινωνική συμπεριφορά, να μάθουν να κάνουν συμβιβασμούς, να είναι γενναιόδωρα, συμπονετικά και να χτίζουν ξανά γέφυρες επικοινωνίας μετά από κάθε αντιπαράθεση.
- Δώστε  προσοχή και δείξτε ενδιαφέρον κάθε φορά που το παιδί θέλει να σας μιλήσει και ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τις απόψεις του.
- Αναθέστε στο παιδί σας διάφορες αρμοδιότητες ανάλογες με την ηλικία του. Έτσι  του δείχνετε ότι το εμπιστεύεστε και το θεωρείτε  ικανό και υπεύθυνο μέλος της οικογένειας.
- Προτρέψτε το να πειραματιστεί με διάφορα χόμπι και δραστηριότητες, ώστε να ανακαλύψει τις πραγματικές του δεξιότητες.
- Θέστε όρια και καθοδηγήστε το. Είναι πολύ ωραίο να του δείχνετε σεβασμό και εμπιστοσύνη, αλλά χρειάζεται παράλληλα και την ωριμότητα των ενηλίκων για να αποκτήσει υπεύθυνη συμπεριφορά.

Φράσεις που τους κάνουν καλό
-«Μη στεναχωριέσαι, μαζί θα το αντιμετωπίσουμε».
-«Είμαι πολύ περήφανη για σένα».
-«Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα νιώσεις καλύτερα».
-«Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε».
-«Είναι πολύ έξυπνο αυτό που σκέφτηκες».
-«Σε αγαπώ γι' αυτό που είσαι».
-«Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις».
-«Μπράβο, μη σταματάς, θα τα καταφέρεις».
-«Δεν πειράζει, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια».
Φράσεις που πληγώνουν
-«Είσαι τόσο χαζό».
-«Αν δεν έκανες του κεφαλιού σου, θα τα είχες καταφέρει».
-«Γιατί δεν μπορείς να γίνεις τόσο καλός σαν τον…».
-«Μακάρι να μην είχα παιδιά».
-«Δες τι άφησα πίσω για χάρη σου. Και τι κέρδισα;».
-«Είσαι ψεύτης!».
-«Μην είσαι ανόητος. Δεν πρέπει να φοβάσαι».
-«Περίμενε να γυρίσει ο πατέρας σου στο σπίτι και θα δεις».
-«Αν δεν με ακούσεις, θα χτυπάς το κεφάλι σου».
-«Είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις».
-«Μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε».


Παιδιά που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους
Είναι υπερήφανα για τις επιτυχίες τους.
Είναι ανεξάρτητα και αναλαμβάνουν ευχαρίστως ευθύνες.
Μπορούν να διαχειρίζονται τις απογοητεύσεις.
Διαθέτουν αποφασιστικότητα και είναι ανοιχτά στις προκλήσεις.
Μπορούν να ζητάνε βοήθεια.
Είναι σίγουρα για τον εαυτό τους και επινοητικά.
Μπορούν να μιλούν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Κάνουν σωστές επιλογές φίλων.
Παιδιά που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους
Νιώθουν αδύναμα, αγχώνονται εύκολα και είναι υπερευαίσθητα.
Χρειάζονται πάντα επιβεβαίωση.
Για κάθε αποτυχία αναζητούν ευθύνες στους άλλους.
Εξαρτώνται από τους άλλους και προσηλώνονται σε αυτούς.
Είναι συχνά υπερκινητικά.
Μονίμως διηγούνται μεγαλειώδεις εμπειρίες.
Έχουν προβλήματα στη σχέση τους με τους άλλους.
Ακολουθούν τα άκρα. Είτε γίνονται εσωστρεφή είτε επιθετικά.
Συμπεριφέρονται παθητικά.
Χαρακτηρίζονται από τους άλλους ως «το θύμα»

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.


Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα
Με καλό καιρό, σχεδόν καλοκαιρινό θα γίνει ο εορτασμός του Πάσχα σε όλη τη χώρα. Η λιακάδα, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι τα βασικά χαρατκηριστικά του καιρού. Πιο αναλυτικά:

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό σε όλη τη χώρα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει λίγο, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς στο Ιόνιο μέχρι 4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και θα φτάσου τοπικά τα 6, ακόμη και τα 7 μποφόρ κυρίως στο Κάβο - Ντόρο, το Ικάριο και το Καρπάθιο πέλαγος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 εως 32 βαθμούς, στα κεντρικά από 12 εως 31εναν βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 12 εως 30 βαθμούς και στα νησιά από 14 εως 28 βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Αιθριος θα είναι ο ουρανός ενώ θα φυσά ένα ασθενές βοριαδάκι 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εως 29 με 30 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιμένουμε ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 εως 32 βαθμούς κελσίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Την ημέρα της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων περιμένουμε λιακάδα αρχικά σε όλη τη χώρα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οποτε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κάποιες σποραδικές μπόρες κυρίως στην Ηπειρο και στη δυτική Μακεδονία από υψόμετρο 800 με 900 μέτρα και πάνω. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα ειναι ιδανικός για κάθε είδους δραστηριότητα και κυρίως για ταξίδι αφού οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 11 εως 32 βαθμούς, στα κεντρικά από 12 εως 31εναν βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 11 ως 30 βαθμούς και στα νησιά από 14 εως 27 βαθμούς κελσίου. Η περιφορά λοιπόν του επιτάφιου θα γίνει σε όλη τη χώρα απρόσκοπτα εκτος από τις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας οπου εκεί δεν αποκλείεται η περιφορά να συνοδευτει και από λίγες σταγόνες βροχής.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες αραιές νεφώσεις και ανέμους από δυτικές διευθύνσεις εως 3 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 17 εως 30 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις κυρίως στα γύρω ορεινά του νομού το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, μεταβλητοί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 12 εως 32 βαθμούς κελσίου.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Περιμένουμε αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα το πρωί, αλλά το μεσημέρι και το απογευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και υπάρχει το ενδεχόμενο στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και της Μακεδονίας να έχουμε κάποιες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ασθενείς στο Ιόνιο και στο Αιγαίο το πολύ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 10 εως 30 βαθμούς, στα κεντρικά από 11 εως 32 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 11 εως 30 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 28 βαθμούς κελσίου. Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός θα είναι καθαρός σε όλη τη χώρα άρα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά το "δεύτε λάβατε φως".

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 με 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 30 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος θα ειναι ο καιρός και μόνο το μεσημέρι θα συννεφιάσει για λίγο κυρίως στα ορεινά της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εως 31εναν βαθμούς κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Περιμένουμε ιδανικό καιρό για το σούβλισμα του πατροπαράδοτου οβελία σε όλη σχεδόν τη χώρα καθώς το πρωί θα έχει λιακάδα αλλά από το μεσημέρι και μετά κυρίως στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας θα συννεφιάσει, οποτε δεν αποκλείεται από τις 12 το μεσημέρι και μετά να εκδηλωθούν τοπικά πρόσκαιρες μπόρες.

Οι μπόρες αυτές θα διαρκέσουν από 10 εως 30 λεπτά και άρα ο οβελίας θα πρέπει να βγει πιο γρήγορα. Οι περιοχές αυτές που είναι πιο επίφοβες είναι τα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Καβάλας ενώ οι νοτιοτερες περιοχές όπως η Χαλκιδική και οι παραθαλάσσιες δε θα έχουν πρόβλημα.

Οι άνεμοι θα πνέουν θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο εως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 εως 31εναν βαθμούς, στα κεντρικά από 10 εως 32 βαθμούς, στα ανατολικά κεντρικά από 10 εως 31εναν και στα νησιά από 14 εως 28 βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε αίθριο ουρανό με αραιώς νεφώσεις και νοτιάδες ασθενείς 2 με 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 30 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιμένουμε αίθριο ουρανό το πρωί αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 εως 31εναν βαθμούς κελσίου.


ΜΕ ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΣΟΥΒΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΒΕΛΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


- ΠΑΤΜΟΣ: Περιμένουμε ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ένα βορειοδυτικο αεράκι 3 με 4 μποφόρ και θερμοκρασία από 19 εως 28 βαθμούς κελσίου.
- ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Περιμένουμε λιακάδα το πρωί αλλά το απόγευμα και κυρίως προς το βράδυ θα συννεφιάσει, ανέμους μεταβλητούς ασθενείς και θερμοκρασία απο 18 εως 30 βαθμούς κελσίου.
- ΠΗΛΙΟ: Περιμένουμε λιακάδα όλη την ημέρα με λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα, ανέμους μεταβλητούς ασθενείς και θερμοκρασία από 14 εως 23 βαθμούς κελσίου.
- ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αρχικά περιμένουμε λιακάδα αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κάποιες πρόσκαιρες βροχές αλλά το βράδυ ο καιρός πάλι θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 εως 27 βαθμούς κελσίου.
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Περιμένουμε λιακάδα το πρωί, λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα, ανέμους μεταβλητους ασθενεις και θερμοκρασία από 15 εως 26 βαθμούς κελσίου.
- ΣΥΡΟΣ: Περιμένουμε αιθριο ουρανό όλη την ημέρα, ένα βοριαδάκι 2 με 3 μποφόρ αλλά στα ανοιχτά του νησιού εως 4 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί απο 18 εως 24 βαθμούς κελσίου.
- ΚΕΡΚΥΡΑ: Περιμένουμε αίθριο ουρανο το πρωί, λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το αργότερα το απόγευμα θα βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εως 27 βαθμούς κελσιου.
- ΧΑΝΙΑ: Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 32 βαθμους κελσίου.
- ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Περιμένουμε λιακάδα το πρωί, λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα και αυτά μόνο στα ορεινά του Ταϋγετου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί απο 18 εως 28 βαθμους κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Αιθριος θα είναι ο ουρανός το πρωί αλλά από το μεσημέρι περιμένουμε να συννεφιάσει κυρίως στις ορεινότερες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με βροχές και τοπικές μπόρες. Δεν αποκλείεται να βρέξει και στα πεδινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο απο ανατολικές διευθυνσεις 2 με 4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά εως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 8 εως 31εναν βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, ανέμους μεταβλητούς ασθενείς μέχρι 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 εως 29 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αιθριος θα είναι αρχικά ο ουρανός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 15 εως 30 βαθμούς κελσίου.

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Την ημέρα επιστροφής των εκδρομέων ο καιρος θα είναι ασταθής σε όλη τη χώρα. Το πρωί θα έχουμε ηλιοφάνεια αλλά γρήγορα θα εμφανιστούν σύννεφα τα οποία θα πυκνώνουν κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθουν στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις παραλιακές περιοχές της χώρας ο καιρός θα ειναι καλύτερος με αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα ειναι μεταβλητοί 4 εως 5 μποφόρ αλλά απο το απόγευμα θα γυρίσουν σε βοριάδες. Στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν από 5 εως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμορκασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 εως 25 με 26 βαθμούς, στα κεντρικά από 10 εως 26 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 10 εως 31εναν βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 26 βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν, ανέμους νοτιάδες 2 με 3 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 8 εως 27 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν βροχές κυρίως στις ορεινότερες περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εως 29 βαθμούς κελσίου.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ.


Οι Στρατιώτες του Χριστού! Ποιοι ήταν και πως τον υπηρέτησαν
Η Μεγάλη Εβδομάδα, δεν μπορεί να μην συγκινεί ακόμη και όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν μεγάλη σχέση με την θρησκεία και την Εκκλησία. Η ατμόσφαιρα αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας της Χριστιανοσύνης δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ψυχολογία του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Είναι μέρες ξεχωριστές.

Η σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με την θρησκεία ήταν πάντα πολύ στενή. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ορθοδοξία αλλά σε όλο τον πλανήτη και σ΄ όλα τα δόγματα.

Η Ορθοδοξία όμως έχει και κάτι ιδιαίτερο. Έχει τους στρατιώτες του Χριστού! Τους ΑΓΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ!

Τους ανακαλύψαμε στο εκπληκτικό λεύκωμα του Γιάννη Σουλιώτη “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΙ” από τις εκδόσεις Φυτράκη.

Από την εκπληκτική έρευνα και δουλειά του Γ.Σουλιώτη ,ο οποίος ανακάλυψε 416 επώνυμους Αγίους οι οποίοι ήταν στρατιωτικοί και άλλους 6000 ανώνυμους θα παρουσιάσουμε μια σειρά θεμάτων γι΄ αυτούς τους ιδιαίτερους στρατιώτες. Τους στρατιώτες του Χριστού.

Το κείμενο που ακολουθεί προλογίζει μαζί με άλλα το εξαιρετικό λεύκωμα που περιλαμβάνει φωτογραφίες όλων των Αγίων Στρατιωτών



ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ - Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.


15Η Μεγάλη Τετάρτη είναι για την Εκκλησία αφορμή να θυμηθούμε την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία αλείφει τα πόδια του Χριστού με μύρο και δάκρυα, τα σκουπίζει με τα μαλλιά της και λαμβάνει από το Θεό την συγχώρεση για τις αμαρτίες της. Στον Όρθρο της ημέρας ψάλουμε το τροπάριο της Κασσιανής, μεγάλης υμνογράφου του 9ου αιώνα μ. Χ., το οποίο αναφέρεται στην “εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσαν γυνήν”, αλλά και μια σειρά άλλων ποιητικότατων ύμνων που μαρτυρούν το γεγονός της αγάπης προς τον Χριστό, η οποία ελευθερώνει γνήσια τον άνθρωπο.

Σ’ ένα από τα τροπάρια των Αποστίχων του Όρθρου διαβάζουμε μία φράση που πολλά έχει να πει: “Η απεγνωσμένη δια τον βίον και επεγνωσμένη δια τον τρόπον το μύρο βαστάζουσα προσήλθε σοι”. Ο βίος είναι αμαρτωλός. Ερωτοτροπούμε και βιώνουμε την αμαρτία σε κάθε στιγμή της ζωής μας, είτε πράττοντας το θέλημά μας και στηριζόμενοι στον εγωισμό μας είτε παραδίδοντας τον εαυτό μας στις αμαρτίες και τις ηδονές είτε απορρίπτοντας την παρουσία του Χριστού από τη ζωή μας. Κι όχι μόνο αυτό. Τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε το πόσο μας αγαπά ο Χριστός, με αποτέλεσμα να περιφρονούμε την παρουσία Του ολοκληρωτικά, να αρνούμαστε καν να ακούσουμε το μήνυμά Του.

Η αμαρτωλή γυναίκα ήταν απεγνωσμένη, δηλαδή απελπισμένη για τη ζωή της. Όμως ήταν επεγνωσμένη για τον τρόπο, ήξερε πλέον καλά ποιος είναι ο δρόμος για τη σωτηρία. Η αγάπη προς τον Ιησού της έδειχνε την πορεία της αληθινής ελευθερίας. Γιατί η αγάπη μας κάνει ταπεινούς. Η αγάπη μας κάνει να κατανοούμε πως χρειάζεται η λύπη για ό,τι μας χωρίζει από τον Χριστό και η μετάνοια που μας ξαναφέρνει κοντά Του. Η αγάπη μας βοηθά να δούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις, αλλά ότι χρειαζόμαστε τον Χριστό. Η αγάπη είναι αυτή που μας κάνει να τολμούμε. Να συγχωρούμε για να συγχωρεθούμε. Να πηγάζει το δάκρυ της ευαισθησίας από την καρδιά μας για όλους, αλλά και για τον εαυτό μας. Να προσπίπτουμε στα πόδια του Λυτρωτή, αναζητώντας μια καινούρια αρχή.

Η εποχή μας έχει ως σημείο αναφοράς την εξουσία και τη δύναμη. Αυτός που αγαπά δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Ακόμα και η αγάπη εγκλωβίζεται στη λογική της αυτάρκειας και της απόλαυσης και γίνεται εγωισμός για δύο ή για πολλούς. Η Εκκλησία μας προτείνει την αγάπη που ελευθερώνει. Την αγάπη του Σταυρού και της Ανάστασης, γιατί ο Χριστός είναι η Αγάπη. Αλλά και όσοι Τον ακολούθησαν, με την αμαρτωλή γυναίκα στο επίκεντρο της ημέρας αυτής, την αγάπη βίωσαν και γεύτηκαν τη χαρά της αληθινής ελευθερίας.

Δεν απελευθερώνουν τον άνθρωπο οι γνώσεις, οι ηδονές, η δύναμη της τεχνολογίας, του χρήματος, η θαλπωρή του σώματος. Ούτε αποτελούν η φιλανθρωπία και η κοινωνική αλληλεγγύη λυτρωτικές δυνάμεις. Συμβάλλουν, αλλά δεν αντιμετωπίζουν αυτή την βαθύτατη υπαρξιακή ανάγκη του καθενός. Μονάχα η γνήσια κοινωνία με τον Χριστό οδηγεί στην επίγνωση του τρόπου της ελευθερίας. Αρκεί ένα δάκρυ, η σιωπή της μετάνοιας, η συγγνώμη, η προσφορά. Και τελικά, η δική Του παρουσία στη ζωή μας…




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...