Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Από το ταχυδρομικό πρακτορείο Προμάχων ανακοινώνεται ότι
η προθεσμία εξόφλησης των εισφορών του ΟΓΑ ,
 που είναι σε διακανονισμόλήγουν στις 31 Μαΐου (απόκομμα 1).
Οι εισφορές για το απόκομμα 2 λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Η Γ' ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Μια διαφορετική εικόνα παρουσίαζε σήμερα το παζάρι των Προμάχων, καθώς η πλατεία στην οποία πραγματοποιείται, κατακλύστηκε από πολλούς μαθητές της Γ' τάξης του δημοτικού σχολείου του χωριού, οι οποίοι με τις χαρούμενες φωνές τους έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο στην ρουτίνα.
Τα παιδιά συνοδευόμενα από την δασκάλα τους, πραγματοποιούσαν κάποια εργασία του σχολείου, και για τον λόγο αυτό, πλησίαζαν κατά ομάδες τους πάγκους των πωλητών και έκαναν πολλές ερωτήσεις από τα ερωτηματολόγια που κρατούσαν.
Όπως μας ενημέρωσε η ευγενική δασκάλα τους κυρία Τουρλάκη Άννα, η εργασία αποσκοπούσε στο να αναπτύξουν τα παιδιά-και υποψήφιοι καταναλωτές- την κατάλληλη αγωγή, ώστε να γίνουν σωστοί πολίτες και καταναλωτές.
Τα μικρά παιδιά το καταχάρηκαν και η χαρά τους έγινε μεγαλύτερη, όταν φεύγοντας από το παζάρι , η δασκάλα τους αγόρασε νοστιμότατα φρούτα για να τα φάνε επιστρέφοντας στην τάξη.










ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤΣ.

ShareΟ πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης συνελήφθη για διακίνηση 25.000 προϊόντων «μαϊμού», τα οποία πούλαγε στα σούπερ μάρκετ του. Προβλήματα για την Βέροια και τον Γιώργο Αρβανιτίδη, καθώς ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ συνελήφθη...
Ο πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης συνελήφθη για διακίνηση 25.000 προϊόντων «μαϊμού», τα οποία πούλαγε στα σούπερ μάρκετ του.
Προβλήματα για την Βέροια και τον Γιώργο Αρβανιτίδη, καθώς ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ συνελήφθη από την αστυνομία για την παραλαβή απορρυπαντικών «μαϊμού» που παρασκευάζονταν σε αποθήκη στο Λάκκωμα Χαλκιδικής με την ενημέρωση της Αστυνομίας να αναφέρει:  «Εντοπίστηκε αποθήκη στο Λάκκωμα Χαλκιδικής όπου κατασκευάζονταν απομιμητικά προϊόντα απορρυπαντικών και μεταπωλούνταν σε υποκαταστήματα σουπερμάρκετ. Συνελήφθησαν 45χρονος ημεδαπός και ο 52χρονος ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ»!
Ο 52χρονος ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ είναι ο πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης που έχει μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Πλέον, πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο αναμένεται να έχει μετά από αυτή την εξέλιξη και η ομάδα της Βέροιας.
Οπως αναφέρεται, η διακίνηση των «μαϊμού» προϊόντων ξεπερνούσε τις 25.000 και όλα ήταν προς πώληση στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»!
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας:
Συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός στο Λάκκωμα Χαλκιδικής για παράβαση του Νόμου «Περί Σημάτων» και πλαστογραφία
Αναζητείται 52χρονος ιδιοκτήτης υπεραγοράς τροφίμων ως συνεργός του συλληφθέντα
Σε έρευνες αποθηκών κατασχέθηκαν πάνω από 4.400 φιάλες απομιμητικών προϊόντων απορρυπαντικού
Επίσης ερευνάται η προέλευση καλλυντικών προϊόντων, η ποσότητα των οποίων υπερβαίνει τις 22.000 φιάλες
Συνελήφθη, ύστερα από συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, 45χρονος ημεδαπός ενώ αναζητείται 52χρονος συνεργός του, ιδιοκτήτης υπεραγοράς τροφίμων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραβάσεις των Νόμων «Περί Σημάτων», «Περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού» και «Πλαστογραφία».
Ειδικότερα, ύστερα από έρευνες που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας απογευματινές ώρες χθες (28-05-2013) σε δύο αποθήκες στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, ιδιοκτησίας του 52χρονου, στις οποίες είχε πρόσβαση και εκμεταλλεύονταν για λογαριασμό του ο 45χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (4.460) φιάλες συσκευασμένων απομιμητικών προϊόντων απορρυπαντικού, χωρητικότητας 2,8 λίτρων, έτοιμες προς διάθεση στο καταναλωτικό κοινό,
  • Τρεις (3) πλήρεις μονάδες μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής – εμφιάλωσης υγρών,
  • Δεκαεννέα (19) δεξαμενές χωρητικότητας έκαστη ενός (1) τόνου, σε δεκατρείς (13) εκ των οποίων περιέχονταν πρώτες ύλες παρασκευής απορρυπαντικών,
  • (468) κενές φιάλες απορρυπαντικού,
  • (20) πλήρεις φιάλες απομιμητικού απορρυπαντικού,
  • (630) φιάλες κρεμοσάπουνου,
  • (22.428) φιαλίδια καλλυντικών προϊόντων των οποίων η προέλευση ερευνάται,
  • Ένα ανυψωτικό μηχάνημα και
  • Δελτίο αποστολής της επιχείρησης υπεραγοράς τροφίμων για ποσότητα (5.000) φιαλών απορρυπαντικών.
Επίσης, σύμφωνα με έγκληση αρμόδιου υπαλλήλου παθούσας εταιρίας παραγωγής συγκεκριμένου προϊόντος (απορρυπαντικού), η οικονομική ζημία που θα προκαλούνταν από την πώληση των προαναφερομένων 4.460 φιαλών απομιμητικού απορρυπαντικού θα υπερέβαινε τις 62.000 ευρώ.
Τέλος, παραγγέλθηκε από την Υπηρεσία που διενεργεί την προανάκριση, η χημική εξέταση των κατασχεθέντων απομιμητικών προϊόντων, ως προς το βαθμό επικινδυνότητας για την δημόσια υγεία.
29052013thes3Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού του 52χρονου συνεργού του.
29052013thes (1)29052013thes1

Πηγή: gazzetta.gr

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ


Την Παρασκευή 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας στην Αριδαία με θέμα  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δενδροκαλλιέργειες στην Αλμωπία.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και εκπρόσωποι των υπολοίπων βουλευτών του Νομού Πέλλας.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καραμαριάς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών της Αλμωπίας και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η ακαρπία – καρπόπτωση πολλών ποικιλιών καρποφόρων δένδρων και ο τρόπος ενίσχυσης - αποζημίωσης των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν τους προβληματισμούς τους για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από τις καταστροφές των καλλιεργειών τους και ζήτησαν την διαμεσολάβηση των βουλευτών του νομού για την άμεση αποζημίωση τους.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Πασόης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης μιας και το θέμα αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους εκατοντάδες πληγέντες αγρότες της Αλμωπίας.

Ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την υπάρχουσα κατάσταση και δεσμεύτηκε να κινηθεί στην κατεύθυνση της δίκαιης καταγραφής και αποζημίωσης των παραγωγών.



Από το Δήμο Αλμωπίας

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΥΛΟΠΟΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

«Πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού  για την ένταξη  ώριμων έργων  υποδομής  στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ».

Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού κατέθεσε πρόταση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών για ένταξη στο ΕΣΠΑ και υλοποίηση έργων υποδομής στο τομέα του τουρισμού, τα οποία βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τη λίστα των προτεινόμενων προς υλοποίηση έργων, βρίσκονται και τα έργα που αφορούν στο Νομό μας:

α. «Βελτίωση Προσπελασιμότητας Λουτρών Πόζαρ Δήμου Αλμωπίας» με προϋπολογισμό ύψους 400.000 ευρώ και 

β. «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός πλωτής προβλήτας στη Λίμνη Βεγορίτιδα (υποέργο 1) π/υ 300.000 ευρώ» και, «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός ανεμοδρομίου Παναγίτσας ( υποέργο 2 ) π/υ 1.000.000».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βουλευτής Πέλλας με τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού, ενημερώθηκε ότι τα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται στο συνολικό σχεδιασμό που υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου, για ενίσχυση και βελτίωση των τουριστικών υποδομών ανά την επικράτεια.
Πληροφορήθηκε ότι βρίσκεται στην αρμοδιότητα των ενδιαφερόμενων Δήμων η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και η ωρίμανση των έργων, ώστε αυτά να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και να προχωρήσει η υλοποίηση τους.

Αναφορικά με την εξέλιξη ο Βουλευτής τόνισε: «Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Νομό μας για την αξιοποίηση, βελτίωση και ενίσχυση των τουριστικών μας υποδομών. Σε παλαιότερες επαφές που είχα πραγματοποιήσει τόσο με την Υπουργό Τουρισμού όσο και με τους αρμόδιους για τα θέματα του ΕΣΠΑ, είχα τονίσει την αναγκαιότητα υλοποίησης των εν λόγω έργων, τα οποία θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό της περιοχής και θα εκσυγχρονίσουν τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις.  Μένει από εμάς να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να παρουσιαστούμε έτοιμοι και να επιτύχουμε την υλοποίηση τους. Ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα».

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ "HELIOS".( +18) .

 Πολλές φορές έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι γνωρίζουμε το ιστορικό των τραγικών γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο 121 συνανθρώπους μας. Το τι έχει ακολουθήσει με την Δικαιοσύνη είναι επίσης γνωστό.

Τα πράγματα και οι γνώμες αλλάζουν όμως όταν βλέπουμε με τα μάτια μας το έγκλημα και τα θύματα...

Οι φωτογραφίες είναι εδώ





Πηγή ➤ ethel-sinadelfos.

ΘΕΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ-ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ...ΜΠΑΑΑ. ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ!


Σε 14.353 ανέρχονται οι νέες καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οι νέες περιπτώσεις στη χώρα μας φθάνουν περίπου τις 37.000.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους καταγραφείς καρκίνου για το 2012, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός αξιόπιστου εθνικού αρχείου νεοπλασιών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στην καταγραφή συμμετείχαν... 55 νοσοκομεία από τα 143 δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2011 υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι για τον ορισμό καταγραφέων καρκίνου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.



Τα αρχεία νεοπλασιών χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το «κλειδί» για τον έλεγχο του καρκίνου και τη χάραξη εθνικής ορθολογικής αντικαρκινικής πολιτικής, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση αυτά μπορεί να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος σε ένα πληθυσμό και να αξιολογηθούν τα προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (προγράμματα προσυμπτωματικών πληθυσμιακών ελέγχων), καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση και επιβίωση των ογκολογικών ασθενών.

Η ορθή λειτουργία των αρχείων νεοπλασιών κρίθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγειονομικής πολιτικής του κάθε κράτους-μέλους και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιόπιστα στοιχεία έως το τέλος του 2013.

Με θέμα «Η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ): ένα χρόνο μετά», το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, διοργάνωσε, στο πλαίσιο του 39ο ετήσιου πανελλήνιου ιατρικού συνεδρίου ημερίδα με στόχο την ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας, των διοικήσεων των νοσοκομείων, των επαγγελματιών υγείας, των επιστημόνων και των ογκολογικών ασθενών για τις ενέργειες που γίνονται στη χώρα μας, για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου εθνικού αρχείου νεοπλασιών.
Όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς, ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατ. το 2030.




http://periergaa.blogspot.com 

ΟΙ JAMES ΣΤΟ RIVER PARTY!!!


Η μεγάλη έκπληξη του φετινού φεστιβάλ την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2013: οι JAMES θα ταξιδέψουν μέχρι τις όχθες του Αλιάκμονα, ετοιμάζοντας για τους χιλιάδες επισκέπτες του River Party ένα live... πέρα από κάθε προσδοκία.
Από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού, με σταθερή πορεία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα από τις αρχές της δεκαετίας του 80, οι James θα δώσουν το δυναμικό παρόν στο μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας που πραγματοποιείται στο Νεστόριο Καστοριάς από τις 31 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου 2013.
Κάθε live τους είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανείς: δυνατή σκηνική παρουσία, υπέροχα τραγούδια και μελωδίες, αμεσότητα με το κοινό, αμείωτο κέφι και καλλιτεχνική αρτιότητα.

ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ).

Λεξικόν της νέας ελληνικής (πραγματικότητας). Του Θύμιου Καλαμούκη

Η στήλη σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να αποκαλύψει πρώτη, τις αλλαγές που προωθούνται, στα ελληνικά λεξικά, λόγω των αλλαγών που έχουν προηγηθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Ξεκινάμε με αποσπάσματα από το γράμμα Ε και σύντομα θα ακολουθήσουν συνταρακτικές αποκαλύψεις και για άλλα γράμματα.

Εργασία: Ευφημισμός που χρησιμοποιείται από κυβερνητικούς για να περιγράψει μια ιδέα, ή μια φαντασιακή κατάσταση. Κάποτε ζούσες από αυτή. Σήμερα δεν ζεις από αυτή. Ούτε και από κάτι άλλο.

Επίορκος: Περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραβάτες, το λάθος των οποίων θα το πληρώσουν 22.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Εταιρεία: Ναός της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. Πολλές φορές συναντάται με τον προσδιορισμό «επιτυχημένη εταιρεία», κυρίως όταν ο ιδιοκτήτης της, την έχει φτιάξει με τα λεφτά όλων μας.

Εξουσία: Ψυχολογική κατάσταση, κατά την οποία, μια μειοψηφία, ποσοτικά και ποιοτικά, εγκαθίσταται στο σβέρκο, της πλειοψηφίας, η οποία αν και την εγκρίνει αρχικά, στην πορεία την απορρίπτει, διαλέγοντας ταυτόχρονα, μια κατά κανόνα χειρότερη κατάσταση.

Εξαιρούνται: Τα μεγάλα σου μάτια, τα πυκνά σου μαλλιά. Τα παράξενα χείλη που με καιν σαν φωτιά.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σύγχρονη και αναβαθμισμένη εκδοχή της Μαφίας.

Εσμός: Σύνολο ανθρώπων με καταστροφική επίδραση στην κοινωνία. Πχ. Υπουργικό συμβούλιο.

Εμετός: Ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Εφοπλιστής: Φίλος πρωθυπουργών, σπάνια δε και συνεργάτης.

Ευρώ: Πρώτο συνθετικό των λέξεων, Ευρώπη, ευρωζώνη, ευρωπαϊκός, φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, απόγνωση.

Εκσπερμάτωση: Τρία λεπτά ομιλίας του Άδωνη σε παράθυρο της τηλεόρασης.

Εκκλησία: Αγαθός άνθρωπος, με πνευματική καθυστέρηση που συνήθως πέφτει θύμα κλοπής. Συνήθης φράση, όταν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό Γιώργο , πχ. «μιλώντας σε αυτόν είναι σα να κλέβεις εκκλησία».

Επιμήκυνση: Αναποτελεσματική μέθοδος για αύξηση μεγέθους, πέους ή χρέους. Το ομόηχο των δυο λέξεων προκαλεί συνήθως ανεπανόρθωτα προβλήματα και στα δυο.

Ερμαφρόδιτος: Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ κάποτε και του ΣΥΡΙΖΑ τώρα.

Επιχειρηματικότητα: Διαδικασία κατά την οποία τρώγονται λεφτά αφελών και ανυποψίαστων λαών, μέσω πολυδαίδαλων μηχανισμών και πάντα στο όνομα της ανάπτυξης. Συνώνυμη της λέξης αρπαχτή.

Εγωισμός: Ψυχική νόσος που εμφανίζεται , κυρίως σε μέλη κυβερνήσεων, υπουργούς, βουλευτές κλπ. Εκδηλώνεται, με κρίσεις «σωτηρίας της χώρας», και εκφορά ακατάσχετης αρλουμπαρίας. 

Έρωτας: Λέξη που έχει τραγουδηθεί, από τον Γιάννη Πάριο, και άλλους Γιάννηδες. Συναντάται συνήθως στα χρόνια της χολέρας και παραμένει αγιάτρευτος.

Ευχολόγιο: Βαρυσήμαντη πολιτική δήλωση εν ενεργεία ή υποψήφιου πρωθυπουργού μικρής χώρας.

Εφορία: Κτήριο που θέλουν να γκρεμίσουν οι μισοί έλληνες και να ανατινάξουν οι υπόλοιποι. Προκαλεί το αντίθετο συναίσθημα από αυτό που ο τίτλος του επιβάλλει. Επίσης να πάει στο διάολο.

Εχθρός: Μέχρι πρότινος, ερχόταν από το εξωτερικό. Τώρα πια έρχεται και από το εσωτερικό. Δεν φέρνει δώρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις φέρνει μόνο Ντόρα.

Ενεχυροδανειστήριο: Σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας. Τα βρίσκεις σε κάθε γωνιά και προσφέρουν ολίγων μηνών καθυστέρηση, πριν την οριστική, κρεμάλα.

Εεειι πειρατή: Αναφορά στην Αλίκη. Αθάνατη!

Επταετία: Χρονική περίοδος 7 ετών κατά την οποία αναστέλλονται μια σειρά άρθρων του Συντάγματος και δικαιωμάτων των ανθρώπων. Την επταετία πολλές φορές την συναντούμε σε οικογενειακό μέγεθος πχ. σαραντακονταετία (Ισπανία του Φράνκο) και σε συμπυκνωμένο μέγεθος πχ. τριετία (Χούντα μνημονίων Ελλάδα)

Επίτευγμα: Κάτι άγνωστο στην οικονομική πολιτική του Στουρνάρα.

Έθνος: Κάποτε αξιοπρεπές των Ελλήνων, σήμερα η τέταρτη πέμπτη σε κυκλοφορία εφημερίδα.

Επτωχεύσαμεν: φράση που συντάσσεται με το δυστυχώς, όταν αυτός που το λέει θέλει να γίνει δρόμος (Χαρίλαος Τρικούπης). Όταν θέλει να γίνει μονοπάτι, μιλά για ευκαιρία που μας δίνει το μνημόνιο. (Σαμαράς, Βένι, Κουβέλης κλπ)

Εξέγερση: η μόνη λύση.



(Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 16 του περιοδικού Unfollow)



Θύμιος Καλαμούκης.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ...

Τρία πουλάκια κάθονταν…

Οι σκύλοι καταστρέφουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, οι γάτες ευθύνονται για την εξαφάνιση των ειδών, η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει εξαιτίας όσων τρώνε υγιεινά και η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις γυναίκες στην πορνεία!

Μάλλον έχουμε προβληματάκι με αυτές τις επιστημονικές διαπιστώσεις τις οποίες εάν ασπαστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.
Και πρόκειται για επιστημονικές μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες αποδεικνύοντας επί της ουσίας ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να πετάξει κάποιος τη μπάλα στην εξέδρα είναι να κάνει μια μελέτη εξετάζοντας την υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης, κάνοντας άλματα λογικής στο κενό. Και βεβαίως ότι τελικά η πολύ εξειδίκευση οδηγεί στο να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από το τίποτα.

Για όλα φταίνε οι σκύλοι

Και μάλιστα οι αδέσποτοι και όχι εκείνοι που έχουν κηδεμόνες. Πρόκειται για έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Βiological Conservation και υποστηρίζει ότι τα αδέσποτα σκυλιά που ζουν εκτός αστικών περιοχών είναι επικίνδυνα για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, στη μελέτη αναφέρεται ότι το 2006, μια αγέλη 12 αδέσποτων σκυλιών ένα απειλούμενο είδος βατράχου στο μικρό νησί Βίουα των Φίτζι.
Συν τοις άλλοις τα αδέσποτα σκυλιά λόγω λύσσας απειλούν με εξαφάνιση διάφορα είδη της άγριας πανίδας, όπως τον λύκο της Αιθιοπίας.

Για όλα φταίνε οι γάτες

Φυσικά οι αδέσποτες! Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ από ερευνητές του Smithsonian και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι γάτες σκοτώνουν κάθε χρόνο 3,7 εκατομμύρια πτηνά και περίπου 20,7 εκατομμύρια ποντίκια και μικρά θηλαστικά.
Μάλιστα, οι επιστήμονες χωρίς δεύτερη σκέψη υποστήριξαν ότι οι γάτες αποτελούν μεγαλύτερη απειλή ακόμα και από τα φυτοφάρμακα!

Κλιματική αλλαγή και πορνεία

Η συνταρακτική αποκάλυψη ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις γυναίκες στην πορνεία έγινε από ομάδα Δημοκρατικών Γερουσιαστών η οποία παρουσίασε σχετικό ψήφισμα στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξαν, οι κλιματικές αλλαγές αναγκάζουν τις γυναίκες να καταφύγουν στην πορνεία ώστε να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και για ζητούν από τον Ομπάμα ειδικό σχέδιο δράσης που θα απευθύνεται στις γυναίκες και θα τις βοηθά να αναπτύξουν αντιστάσεις και να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές!
Στο σχετικό ψήφισμα άγνωστο είναι εάν γίνεται αναφορά στην ανάγκη οι ΗΠΑ, από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου…

Ο «δολοφόνος» με το μαρούλι

Την αποκάλυψη έκαναν Γάλλοι επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με την έρευνά τους όσοι ακολουθούν τις επιταγές της υγιεινής διατροφής όσοι δηλαδή τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά ευθύνονται για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και τις καταστροφικές πλημμύρες που θα επιφέρει.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία τους και κακό στο περιβάλλον αφού αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής ερευνήτρια Ινστιτούτο Έρευνας σε ζητήματα Αγρονομίας της Μασσαλίας Nicole Darmon υποστήριξε ότι οι εκπομπές είναι μεγάλες γιατί όποιος τρώει υγιεινά πρέπει να φάει πολλά φρούτα και λαχανικά με αποτέλεσμα το ανθρακικό αποτύπωμα να μεγαλώνει!


Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΩΑΜΕΘ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Click on the slide!
Ποιος θα φανταζόταν ότι ο οικονομικός "δράκος" που στοχεύει στην ισοπέδωση της σύγχρονης Ελλάδας θα είναι γένους θηλυκού και ξανθός…
Η Άλωση της Πόλης 29 Μαΐου 1453. Σαν σήμερα πριν περίπου έξι χιλιετίες το Βυζάντιο και η παντοδυναμία του παραδίδεται στους εισβολείς του.., στον Μωάμεθ  τον Β΄.

Του Γιώργου Θεοχάρη


Η πόλη πολιορκείται, τα παλάτια καταρρέουν. Η Αγία Σοφία μετατρέπεται  σε τζαμί...

Η πρωτεύουσα της  Βασιλεύουσας  βλέπει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της.150.000 οι πολιορκητές εναντίον, 5.000 στρατιωτών του Βυζαντίου. Η ιστορία με μελανά γράμματα καταγράφει το μέγα γεγονός που είχε ήδη ταρακουνήσει την ευρύτερη περιοχή. Ο Μωάμεθ γνωστός για τις προθέσεις του λεηλατεί ότι βρίσκει μπροστά του, σαν λυσσασμένο θεριό που θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του μίσους  του. Αυτό είναι πασίγνωστο και καταγεγραμμένο.

Μήπως υπάρχει και σήμερα ένας σύγχρονος Μωάμεθ  που στοχεύει στην ισοπέδωση  της  σύγχρονης Ελλάδας;

Διώχνοντας τους Έλληνες από την πατρίδα τους και αναγκάζοντας τους να ξενιτευτούν για να ζήσουν ή αυτοί που θα μείνουν στα πάτρια εδάφη να ζήσουν σαν δούλοι του 21ου αιώνα.

Βέβαια, οι εποχές άλλαξαν και ποιος υπολόγιζε ότι αυτός ο οικονομικός δράκος θα είναι γένους θηλυκού  και ξανθού….

Ένας Μωάμεθ από τη δύση έχει ευτελίσει τους Έλληνες και τη χώρα τους όσο καμία χώρα σε αυτή την ένωση που ονομάζεται Ευρωπαϊκή.

Μία ξανθιά, γεροδεμένη και ψυχρή Γερμανίδα επιβάλλει τη νέα τάξη στη χώρα που τους έμαθε  τι θα πει ισονομία και ισοπολιτεία που τους δίδαξε το δίκαιο και τον πολιτισμό. Που τους έμαθε να είναι άνθρωποι. Αλλά δυστυχώς μόνο για τους εαυτούς  τους.

Ένας σύγχρονος Μωάμεθ εισέβαλε με τα τροικανά παλικάρια του στην πονεμένη Ελλάδα και αναζητά αίμα…

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ "ΛΑΜΨΗ".

Φοιτητές και μέλη του συνεργείου των γυρισμάτων θα «ερευνήσουν» την "Λάμψη"
Η «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ αποτέλεσε και αποτελεί πεδίο έρευνας, ερμηνειών και «παραγωγικών» πνευματικών διεργασιών  για το πώς φτιάχτηκε, γιατί γυρίστηκε και τι σημασία έχει αυτή η ταινία-ορόσημο. 
Μία 55λεπτη «εργασία» οκτώ φοιτητών του πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ , μία πηγή προφορικών ιστοριών και αναμνήσεων προσπαθεί να ρίξει φως και να κάνει τη «Λάμψη» ορατή σε όλο τον κόσμο…

Δείτε και αποφασίστε σε τι θα πιστέψετε και τι θα κρατήσετε.

Συμμετέχουν εννέα μέλη από το συνεργείο των γυρισμάτων της ταινίας καθώς και η  χήρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Κριστιάν.

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑ.

Κατεβάζει ρολά το σπήλαιο του Δία στην Κρήτη
Το επιβλητικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίον Άντρον, αντί να αποπνέει τη μεγαλοπρέπεια της ιστορίας του, βρίσκεται εγκλωβισμένο στα παράδοξα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Σε απόσταση 10 λεπτών ανάβασης από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο 1.025 μέτρων, το σπήλαιο του Δία αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή που προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα παράδοξα.

Ελλείψει προσωπικού, το εντυπωσιακό σπήλαιο κατεβάζει ρολά στις 2.30 το μεσημέρι. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται τα τελευταία 10 χρόνια καθώς η έννοια του συντονισμού παραμένει άγνωστη ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης.

Το σπήλαιο μπορεί να κλείνει το μεσημέρι, ωστόσο ανοικτό παραμένει το πάρκινγκ του χώρου. Οι επισκέπτες σταθμεύουν, πληρώνουν, ανεβαίνουν το μονοπάτι για να δουν τελικά την πινακίδα που αναφέρει ότι κλείνει μετά τις 2.30 το μεσημέρι. Μπορεί κανείς από τους αρμόδιους να μην προέβλεψε η πρόσληψη του επιπλέον φύλακα να γίνεται από την αρχή της τουριστικής σεζόν, ωστόσο το πάρκινγκ λειτουργεί και εξυπηρετεί τους επισκέπτες μέχρι το απόγευμα.

Ο χώρος θα ανοίξει και για τις απογευματινές ώρες στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο πρόσληψη ενός ακόμη φύλακα γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια τον μήνα Ιούλιο για να παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι το Δεκέμβρη με εξάμηνη σύμβαση. Μπορεί το σπήλαιο τους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν να κλείνει το μεσημέρι, ωστόσο κρατάει ανοικτές τις πύλες του μέχρι το απόγευμα μέσα στο χειμώνα. Είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα που συνοδεύουν τη λειτουργία του.

Στο εντυπωσιακό σπήλαιο Δικταίο Άντρο, πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ο μύθος θέλει να γεννήθηκε ο Δίας. Γι’ αυτό το λόγο ήταν ήδη από την αρχαιότητα φημισμένο και αφιερωμένο στη λατρεία του Δία. Σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως από τα 3.000 σπήλαια της Κρήτης. Και όμως σήμερα οι αναφορές για το Δικταίον Άντρον αφορούν στη σύγχρονη παρακμή της λειτουργίας του.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.


Υπάρχει στην επαρχία Σφακίων ένα χωριό με το όνομα Καλλικράτης κτισμένο στα 750 μέτρα υψόμετρο και ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού συναντά μια πλάκα που τον πληροφορεί ότι το χωριό χρωστά το όνομα του στο Μανούσο Καλλικράτηαρχηγό σώματος 1500 εθελοντών που το Μάρτη του 1453 ξεκίνησε να βοηθήσει στην άμυνα της Πόλης.
Το τί απέγιναν αυτοί οι εθελοντές , μας πληροφορεί αρχικά ο Φραντζής :
«Όταν μπήκαν οι εχθροί στην Πόλη, έδιωξαν τους Χριστιανούς που είχαν απομείνει στα τείχη με τηλεβόλα, βέλη, ακόντια και πέτρες.  
 Ετσι έγιναν κύριοι ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης, εκτός των πύργων του Βασιλείου του Λέοντος και του Αλεξίου, τους οποίους κρατούσαν οι ναύτες από την Κρήτη που πολέμησαν από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα και σκότωσαν πολλούς Τούρκους. Βλέποντας το πλήθος των εχθρών που είχαν κυριεύσει την πόλη, δεν ήθελαν να παραδοθούν, αλλά έλεγαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Κάποιος Τούρκος ειδοποίησε τότε το Σουλτάνο για την ηρωική άμυνά τους κι εκείνος συμφώνησε να τους επιτρέψει να φύγουν με το πλοίο και όλα τα πράγματα που είχαν μαζί τους».

Ηαι στην συνέχεια περισσότερες πληροφορίες, μας δίνει ένα ολιγοσέλιδο χειρόγραφο του 1460, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους και συντάχθηκε με βάση τις διηγήσεις ενός εκ των διασωθέντων Κρητικών, του Πέτρου Κάρχα ή Γραμματικού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το χειρόγραφο αυτό, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη του 1453 χίλιοι πεντακόσιοι Κρήτες εθελοντές ξεκίνησαν με πέντε καράβια και με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της Κωνσταντινούπολης. Αρχηγός τους ήταν ο Μανούσος Καλλικράτης από τα Σφακιά, ιδιοκτήτης των τριών καραβιών και καπετάνιος του ενός. Στα άλλα δύο καράβια του καπετάνιοι ήταν ο Γρηγόρης Βατσιανός Μανάκης από τ' Ασκύφου Σφακίων και ο Πέτρος Κάρχας από την Κυδωνία, γνωστός και με το παρανόμι Γραμματικός. Το τέταρτο καράβι ανήκε στον Ανδρέα Μακρή από το Ρέθυμνο και είχε κυβερνήτη τον ίδιο και στο πέμπτο, ιδιοκτησίας του καπετάν Νικόλα του Στειακού, τη διοίκηση ανέλαβε ο Παυλής Καματερός από την Κίσσαμο. Όταν έφτασαν οι Κρήτες στην Βασιλεύουσα, επάνδρωσαν 3 πύργους , από τους 112 που υπήρχαν συνολικά στα προστατευτικά τείχη της.

Οι Κρήτες αυτοί αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στους τρεις πύργους που βρίσκονταν την είσοδο του Κερατίου και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές τους, οι Οθωμανοί δεν κατόρθωσαν να εκπορθήσουν τους πύργους ή να κάμψουν την αποφασισμένη αντίσταση των υπερασπιστών. Οι ανώτεροι αξιωματικοί του σουλτάνου, εντυπωσιασμένοι από την παλικαριά των τελευταίων ζωντανών υπερασπιστών της Πόλης, τους πρότειναν παράδοση υπό τους δικούς τους όρους. Εκείνοι δέχτηκαν να παραδοθούν υπό τον όρο να τους επιτραπεί να φύγουν χωρίς να πειραχτούν, με όλα τους τα υπάρχοντα και άρματα και με τιμή. Οι ηγέτες των Οθωμανών, που εκτίμησαν τη γενναιότητα και που, βεβαίως, δεν ήθελαν να υποστούν δυσανάλογα μεγάλες απώλειες για να ολοκληρώσουν την κατάκτηση της πόλης που ήταν ήδη δική τους, ενώ πιθανόν έκριναν ότι αν χρονοτριβούσαν ακόμη περισσότερο στο σημείο αυτό, δεν θα είχαν το ανάλογο μερίδιο από τη λεηλασία, δέχτηκαν. Οι Κρήτες, συντεταγμένοι και με την υπερηφάνεια εκείνου που δεν ηττήθηκε από υπέρτερους εχθρούς, μπήκαν στα δύο πλοία τους που ήταν αγκυροβολημένα κοντά στα κάστρα και αναχώρησαν για τη Μεγαλόνησο . Στα ταξίδι της επιστροφής ένα απο καραβια ναυάγησε στο Αγιο όρος εξ ου και η υπαρξη του χειρόγραφου.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση στους εορτασμούς της επιστροφής των χορεύτικε για πρώτη φορά ο «συρτός χανιώτικος », ο «βασιλιάς» των κρητικών χορών.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

TENNIS STREET ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ.

31 ΜΑΙΟΥ
 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

TENNIS STREET ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ
Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, ώρα 11.00π.μ. - 13.00μ.μ.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, ώρα 11.00 έως 13.00 στην κεντρική οδό της Αριδαίας, την οδό Κύπρου, διοργανώνεται street tennis. Το street tennis παίζεται σε δρόμους και σε αλάνες με μπάλες πιο ελαφριές και πιο αργής αναπήδησης, με πιο χαμηλά φιλέ.


Έλα και εσύ στην παρέα μας, για ρακέτες και μπάλες θα φροντίσουμε εμείς….

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 .

Από το Τμήμα Φαρμάκων-Φαρμακείων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις των φαρμακοποιών για την απόκτηση άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, περιόδου Ιουνίου 2013, θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων (κτίριο Βιολογίας Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, 2ος όροφος) ως εξής:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δευτέρα   17 Ιουνίου 2013
9.00-12.00    Έλεγχος Φαρμάκων
12.00-15.00 Παρασκευή φαρμακοτεχνικών ή χημικών σκευασμάτων.
Τρίτη   18 Ιουνίου 2013
9.00-12.00 Εκτέλεση συνταγών
12.00-15.00 Αναγνώριση πλειόνων φαρμάκων

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ( ή ΓΡΑΠΤΕΣ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ  19 Ιουνίου 201
9.00-12.00 Ελληνική Φαρμακοποιία-Φαρμακοτεχνία
12.00-15.00
Φαρμακευτική Εμπορευματολογία-Στοιχεία Ιστορίας-Νομοθεσία
ΠΕΜΠΤΗ   20 Ιουνίου 2013
9.00-12.00 Φαρμακολογία
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21 Ιουνίου 2013
   9.00-12.00 Τοξικολογία
        
           Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων πρέπει να περιέλθουν στο Τμήμα Φαρμάκων-Φαρμακείων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013
           Οι υποψήφιοι θα παραλαμβάνουν το παραπεμπτικό τους τη Δευτέρα  17 Ιουνίου 2013, στις 9 το πρωί, στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων (κτίριο Φαρμακευτικής ΑΠΘ, 2ος όροφος).

           Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστέλλουν στην υπηρεσία σε φωτοτυπία όλα τα δικαιολογητικά που υποβάλουν στις κατά τόπους Περιφέρειες. Μπορούν να προμηθευτούν το παράβολο των 11,74 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  Θεσσαλονίκης (Ερμού και Καρόλου Ντηλ γωνία) για να το καταθέσουν στη γραμματέα της Επιτροπής, την πρώτη μέρα των εξετάσεων. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...