Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.


- Σε ικανοποιητική κατάσταση βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος του κοινοτικού γυμναστηρίου "ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ" , ύστερα από το γερό "λίφτινγκ", που του έκαναν οι φροντιστές του. Ήδη ο νέος χλοοτάπητας άρχισε να φυτρώνει, και με την συνεχή φροντίδα, οι υπεύθυνοι ευελπιστούν να γίνει ένας από τους ωραιότερους και καταλληλότερους του ομίλου.



- Παρά την καλοκαιρινή απραξία, οι διοικούντες του συλλόγου δεν επαναπαύονται και βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με διάφορους ποδοσφαιριστές της περιοχής, με σκοπό την όσο το δυνατόν  καλύτερη κάλυψη των κενών της ομάδας. Μάλιστα πηγές μας ανέφεραν, ότι χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε "μυστικός δείπνος"  σε γνωστή ταβέρνα της Σωσάνδρας, στον οποίο εντοπίστηκαν ο πρόεδρος Αλέξης Νάνος, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Δήμπαλας και ένας ποδοσφαιριστής που η ανακοίνωση του ονόματός του θα προκαλέσει πολλά σχόλια.


-Παρόντες και φέτος στην ομάδα τα "βαριά χαρτιά" Δημήτρης Άτζος, Λάρυ Μούγιος και φυσικά ο κάπτεν  Γιώργος Αμπάρης που με την πολύτιμη εμπειρία τους , προβλέπεται να συζητηθούν πολύ αυτή την περίοδο.


- Όπως όλα δείχνουν ο δεινός στράικερ και πρώτος σκόρερ του ομίλου με 34 γκολ Γιώργος Νάνος, θα παραμείνει και φέτος στην ομάδα και θα βοηθήσει τα μέγιστα στο δύσκολο έργο του συλλόγου.Σε μια κατ ιδίαν συνομιλία, που είχαμε, ο πανύψηλος σέντερ φορ μας εκμυστηρεύτηκε ότι σκοπός για φέτος θα είναι το πλασάρισμα της ομάδας στην πεντάδα της βαθμολογίας και όσον αφορά τον ίδιο, να μπορέσει να ξεπεράσει το περσινό του ρεκόρ στα τέρματα. Επίσης θα δοθεί έμφαση στο να αναδειχτούν οι νεότεροι ποδοσφαιριστές και να πάρουν μια γερή γεύση από το δυνατό πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας με τις πιο σκληροτράχηλες ομάδες.


- Δεν επαναπαύονται ούτε στιγμή οι νεότεροι και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές του συλλόγου Γιώργος Ρατσίτσκας, Νίκος Νάνος ,Στελής Σατζάκης, Γιάννης Χατζής  και Χρήστος Κωστινάς, ο οποίοι σχεδόν κάθε μέρα ασχολούνται με την διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης, ασχολούμενοι είτε με το μπάσκετ είτε με την ποδηλασία. Έχοντας επίγνωση της δύσκολης σεζόν που είναι προ των πυλών, δεν χαλαρώνουν και θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για μια θέση στην βασική ενδεκάδα.

- Σκέψεις επικρατούν για την επανάληψη του περσινού πάρτι στο "ΦΡΑΓΜΑ" ,μετά τον θρίαμβο που επιτεύχθηκε. Οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν για ένα καυτό διήμερο που θα στιγματίσει την καλοκαιρινή διασκέδαση. Μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν ότι εκτός από τους πολλούς dj s , φέτος θα υπάρχει και ζωντανή μουσική. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου βρίσκεται σε συχνές επαφές με μάνατζερς για να κλείσει "δυνατά" ονόματα.

- Σε εντατικούς αθλητικούς ρυθμούς κινείται και ο αγαπημένος της κερκίδας Γιάννης Προίκος "φουρτούνας", διατηρώντας πάντα την άψογη φυσική κατάσταση και δεν επαναπαύεται ποτέ, παρά τους πολλούς πειρασμούς από αιθέριες υπάρξεις που δέχεται συνεχώς. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος θα παραμείνει στους στόχους του, που είναι το να δώσει το 100% των δυνάμεών του για την ομάδα και να βοηθήσει όσο μπορεί στην δύσκολη περίοδο που έρχεται.

- Μεγάλα σχέδια έχουν οι πυρήνες των φανατικών οπαδών του συλλόγου για την ερχόμενη σεζόν, μιας και θα χρειαστεί μεγαλύτερη κινητοποίηση και σε μακρινότερος αποστάσεις. Οι ηγέτες και οργανωτές του πυρήνα Ι.Μ. και Ν.Α. προσανατολίζονται στο να κλείσουν συμφωνία με τουριστικό γραφείο για τη ναύλωση λεωφορείου, για την μεταφορά των οπαδών. Επίσης σχεδιάζουν την προμήθεια καινούριων πανό και διαφόρων λαβάρων και σημαιών της ομάδας, ώστε η έδρα του συλλόγου να γίνει η πιο καυτή του ομίλου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασχίσουν τον δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, επιχειρώντας να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη από πάρκο της Κωνσταντινούπολης διαδηλωτών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.
Ανυποχώρητος ο Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ανυποχώρητος εμφανίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε σήμερα πως θα προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, παρά το κύμα διαδηλώσεων.
Σε δηλώσεις που έκανε, στη σκιά των χειρότερων συγκρούσεων των τελευταίων ετών μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα σχέδια ανάπλασης χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την έξαρση των εντάσεων.
Παράλληλα, ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες τους και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία Ταξίμ για να διατηρήσει την τάξη.
«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν.
«Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους".
«Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Πηγή: Reuters

Ο ΚΕΜΑΛ ΤΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΥΠΟ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.


"Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε' δημοτικού) τον Κεμάλ του Χατζιδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα.
   Αντίδραση διευθύντριας; Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μου ανέλυσε για ποιους λόγους στο δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα.
   Αν σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο(απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς φίλους) θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου, γιατί θεωρώ πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε, έστω σε επίπεδο δημοσιοποίησης αυτών των φαινομένων.
   Δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία, ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους."
 Το mail μου: ft_xia@yahoo.gr 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ
Το τραγούδι με τίτλο "Κεμάλ" γράφτηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι κατά την παραμονή του στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ίσως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για το ευρύ κοινό. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού περιλαμβάνεται στον δίσκο "Reflections", αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μάνου Χατζιδάκι με το συγκρότημα New York Rock & Roll Ensemble. Στην πρώτη του αυτή μορφή το τραγούδι έχει αγγλικό στίχο.
   Σύμφωνα με αφήγηση του Μάνου Χατζιδάκι η ιστορία του τραγουδιού έχει ως εξής: "Στη Νέα Υόρκη το χειμώνα του ΄68, συνάντησα ένα νέο παιδί είκοσι χρονών που το λέγανε Κεμάλ. Μου τον γνωρίσανε. Τί μεγάλο και φορτισμένο από μνήμες όνομα για ένα τόσο όμορφο και νεαρό αγόρι, σκέφθηκα. Είχε φύγει απ΄ τον τόπο του με πρόσχημα κάποιες πολιτικές του αντιθέσεις. Στην πραγματικότητα, φαντάζομαι, ήθελε να χαθεί μέσ΄ στην Αμερική. Του το είπα. Χαμογέλασε. -Δέχεστε να σας ξεναγήσω; Αρνήθηκε ευγενικά. Προτιμούσε μόνος. Κι έτσι σαν γύρισα στο σπίτι μου τον έκανα τραγούδι, μουσική.
   Ο Γκάτσος εκ των υστέρων, γράφοντας τους στίχους στα ελληνικά, τον έκανε Άραβα πρίγκιπα να προστατεύει τους αδυνάτους. Κάτι σαν μια ταινία του ΄Ερολ Φλυν του ΄35.
   Η Πελοπόννησος (καταγωγή του Γκάτσου), από τη φύση της αδυνατεί να κατανοήσει την αμαρτωλή ιδιότητα των μουσουλμάνων Τούρκων, που μοιάζουν σαν ηλεκτρισμένα σύννεφα πάνω απ΄ τον Έβρο, ή σαν χαμένα και περήφανα σκυλιά. Το μόνο που αφήσαμε ανέπαφο στα ελληνικά είναι εκείνο το «Καληνύχτα Κεμάλ». Είτε πρίγκιπας Άραψ είτε μωαμεθανός νεαρός της Νέας Υόρκης, του οφείλουμε μια «καληνύχτα» τέλος πάντων, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε ήσυχα τη νύχτα. Χωρίς τύψεις, χωρίς άχρηστους πόθους κι επιθυμίες. Κατά πως πρέπει σ΄ Έλληνες, απέναντι σ΄ ένα νεαρό μωαμεθανό- όπως θα έλεγεν κι ο φίλος μας ο ποιητής ο Καβάφης."
   Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Μάνος Χατζιδάκις αποφασίζει το 1973 να εκδώσει τον δίσκο στα ελληνικά και συνεργάζεται με τον Νίκο Γκάτσο ο οποίος γράφει τους στίχους για τα τραγούδια του στίχου. Την ερμηνεία του τραγουδιού αυτή τη φορά έχει η Αλίκη Καγιαλόγλου και ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις κάνει τον αφηγητή στην αρχή του τραγουδιού.
   Στην συνέχεια το τραγούδι ερμηνεύεται από αρκετούς τραγουδιστές όπως τον Βασίλη Λέκκα το 1985 σε μια εμφάνιση της Φαραντούρη Μαρία στην Olympia καθώς και την ίδια αρκετά αργότερα σε δίσκο της το 2003. Ακολουθεί ο Μάριος Φραγκούλης το 1999 στις εμφανίσεις του με την Deborah Mayers. Το 2000 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει στον δίσκο "Εκτός τόπου και χρόνου" τον Κεμάλ και συγκινεί όλο τον κόσμο που θυμάται και λατρεύει από την αρχή το τραγούδι. Άλλες ερμηνείες έχουμε από την Δήμητρα Γαλάνη το 2003 σε συναυλία, και έπειτα δίσκο, αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. Τέλος έχουμε τους Raining Pleasure το 2005 που επιλέγουν και ερμηνεύουν τον Κεμάλ στην αρχική του μορφή, δηλαδή με αγγλικό στίχο... 



ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ
Ακούστε τώρα την ιστορία του Κεμάλ ενός νεαρού πρίγκηπα της Ανατολής, απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού, που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων. 
  Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά και έναν καιρό ήταν άδειο το κεμέρι, μουχλιασμένο το νερό. Στη Μοσούλη, τη Βασόρα , στην παλιά τη χουρμαδιά πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά.
   Κι ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική αγροικάει το μοιρολόι και τραβάει κατά εκεί. Τον κοιτάν οι Βεδουίνοι με ματιά λυπητερή κι όρκο στον Αλλάχ τους δίνει, πως θ' αλλάξουν οι καιροί.
   Σαν ακούσαν οι αρχόντοι του παιδιού την αφοβιά ξεκινάν με λύκου δόντι και με λιονταριού προβιά. Απ' τον Τίγρη στον Ευφράτη κι απ' τη γη στον ουρανό κυνηγάν τον αποστάτη να τον πιάσουν ζωντανό.
   Πέφτουν πάνω του τα στίφη, σαν ακράτητα σκυλιά και τον πάνε στο χαλίφη να του βάλει τη θηλιά. Μαύρο μέλι μαύρο γάλα ήπιε εκείνο το πρωί πριν αφήσει στην κρεμάλα τη στερνή του την πνοή.
   Με δυο γέρικες καμήλες μ' ένα κόκκινο φαρί στου παράδεισου τις πύλες ο προφήτης καρτερεί. Πάνε τώρα χέρι χέρι κι είναι γύρω συννεφιά μα της Δαμασκού τ΄ αστέρι τους κρατούσε συντροφιά.   Σ' ένα μήνα σ' ένα χρόνο βλέπουν μπρος τους τον Αλλάχ που απ΄ τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο Σεβάχ: «Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»
   Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα... 

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.



ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ.

Η ησυχία δεν ταιριάζει σε όλους. Η ηρεμία δεν είναι για όλους. Είναι μια κάστα ανθρώπων που θέλουν να ζουν στο κόκκινο. Είναι εθισμένοι στο πάθος. Στο λάθος. Στο κυνήγι. Στην διεκδίκηση. Τζογάρουν. Παίζουν στα ζάρια τη ψυχή τους. Για ποιο λόγο; Μα για το παιχνίδι φυσικά. Είναι κάποιοι που ξενυχτάνε χωρίς λόγο και σκοπό. Έτσι. Γιατί γουστάρουν. Βγαίνουν στο δρόμο μετά τις δυο το βράδυ, καπνίζουν και στρέφουν το βλέμμα στον ουρανό.
   Είναι κάποιοι που θέλουν ένταση. Να χτυπάει η αδρεναλίνη τέρμα. Ζουν τη στιγμή με όλες τις αισθήσεις τους. Σαν να είναι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής τους. Βάζουν φωτιά. Καίγονται μέσα στις φλόγες. Είναι τόσο διασκεδαστικά στην κόλαση. Για αυτό λοιπόν, κάψε με.
 Η πραγματική έκσταση είναι όταν ακουμπάς στον πάτο της ψυχής σου. Μέσα από τον πόνο ανακαλύπτεις ποιος είσαι. Ποιος θες να είσαι. Σε τι μπορείς να μεταμορφωθείς. Ποια είναι τα όρια σου. Ναι, ναι ξέρω. Τραυματικά παιδικά χρόνια, ορισμοί ψυχολογίας και άλλα τέτοια. Είμαι εξ επιλογής για δέσιμο. Να ζω σε μια αποστειρωμένη πραγματικότητα; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Προτιμώ τα χαμηλά πατώματα και τα ψηλοτάβανα δωμάτια για να μπορώ να τα γεμίζω πάθη, αναστεναγμούς, δάκρυα, φωνές, γέλια. Λες και έχω δεύτερη ζωή να ζήσω.
 Είναι κάποιοι που δεν γουστάρουν να ζουν με απωθημένα. Δεν το σκάνε όλοι από το παράθυρο. Είναι και κάποιοι άλλοι που βρίσκουν περισσότερο φως στο σκοτάδι. Κλαίνε πολύ. Αγαπάνε δυνατά. Βρίζουν ακόμα πιο πολύ. 
  Ανεβαίνουν σε ταράτσες και κάθονται μέχρι να ξημερώσει. Περπατάνε ξυπόλυτοι, φοράνε συνέχεια τσαλακωμένα ρούχα, γράφουν ασταμάτητα, γεμίζουν τον τόπο λέξεις, τα χέρια τους είναι γεμάτα κάρβουνο και μπογιές.
 Είναι κάτι άνθρωποι που για μια στιγμή πάθους χρωματισμένη και με λίγο λάθος θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε οτιδήποτε. Μη με ρωτάς αν είμαι μια από αυτούς.
 Μη με ρωτάς γιατί. Έτσι είμαι.. Ξημέρωσε..



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΚΑΠΝΑ: ΤΑ (ΒΙΟ)ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.


Τα καπνά θα μπορούσαν να γίνουν το βιοκαύσιμο του μέλλοντος. 
  Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτό το φυτό για την παραγωγή ελαίων, τα οποία, όταν εξάγονται, μπορούν να χρησιμεύσουν για την παροχή ενέργειας σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα και φορτηγά.   Προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγή καυσίμων και να μειωθεί το κόστος, υπήρξε η ιδέα να τροποποιηθεί γενετικά ο καπνός. Τα πειράματα έχουν μόλις αρχίσει και θα ολοκληρωθούν το 2014.
   Ο Αναστάσιος Μελής, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, εξηγεί: «Αυτό είναι εκχύλισμα από φύλλα καπνού. Έχουμε τροποποιήσει γενετικά τα φύλλα του καπνού, έτσι ώστε να συσσωρεύονται μέσα στο φύλλο έλαια. Ως μέρος του πειράματος που έχουμε αναπτύξει, αφαιρούμε όλα τα λιπόφιλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χλωροφυλλών και των άλλων ενώσεων χλωροφύλλης και παράγεται αυτό που βλέπετε τώρα».
   Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, οι ερευνητές εγκαθιστούν ένα είδος «συσσωρευτή υδρογονανθράκων» στα φύλλα του καπνού. Ενσωματώνουν στα χαρακτηριστικά των φυτών βιοσυνθέσεις που προέρχονται από φύκια, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοποίηση του φωτός και να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης, επομένως μπορεί να παραχθεί περισσότερο καύσιμο.
   Βάζοντας στο φυτό οργανικούς διαλύτες, ο γενετικά τροποποιημένος καπνός θα είναι σε θέση να παράγει πετρέλαιο απευθείας από τα φύλλα του, οπότε η παραγωγή βιοκαυσίμων θα γίνει ευκολότερη και φθηνότερη. Και υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή τα βιοκαύσιμα σόγιας, όπως εξηγεί η ερευνήτρια Πέγκυ Λαμό: «Ο καπνός ήταν, για μας, η τέλεια λύση γιατί δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι τρώνε. Η υποδομή για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή του, την παραγωγή, είναι όλα εκεί. Ετσι σκεφτήκαμε ότι ήταν μια εξαιρετική επιλογή για να κάνουμε καύσιμα».
   Την ώρα που μεγαλώνει η κοινωνική αντίδραση στην παραγωγή βιοκαυσίμων, τα καπνά θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε όσους διαφωνούν επειδή έτσι εξαφανίζονται τα τρόφιμα.
   Καθώς υπάρχει ανάγκη για χαμηλό κόστος ενέργειας, η παραγωγή βιοκαυσίμων αυξάνεται δραματικά. Σήμερα, υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια λίτρα παγκοσμίως.
   Τα βιοκαύσιμα προσφέρουν σχεδόν το 3% των καυσίμων του κόσμου για τις οδικές μεταφορές. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει θέσει ως στόχο τα βιοκαύσιμα να καλύπτουν μέχρι το 2050 περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης.  



 Πηγή: Euronews 

ΥΒΡΙΔΙΚΗ "CYBORG" ΚΑΡΔΙΑ.

Υβριδική «cyborg» καρδιά  (VIDEO)
Ένα πρωτοποριακό είδος τεχνητής καρδιάς, που αποτελείται τόσο από συνθετικά, όσο και από βιολογικά υλικά αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Carmat.
Η υβριδική, «cyborg» καρδιά περιέχει επίσης αισθητήρες, αλλά και λογισμικό για να αντιλαμβάνεται την ένταση της δραστηριότητας του «χρήστη» και να ρυθμίζει τη λειτουργία της ανάλογα. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, θα δοκιμαστεί σε ασθενείς σε τέσσερα καρδιολογικά κέντρα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή
Εάν η εν λόγω «βιοπροσθετική» συσκευή αποδειχτεί ασφαλής, θα αποτελέσει εξαιρετικά σημαντικό νέο για όσους βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς. Επί της παρούσης, σε χρήση βρίσκεται μόνο ένας τύπος τεχνητής καρδιάς (από την αμερικανική SynCardia) που είναι εγκεκριμένος για χρήση σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

Γενικότερα, οι πλήρως τεχνητές καρδιές χρησιμοποιούνται κυρίως ως προσωρινές λύσεις πριν την μεταμόσχευση «φυσικών»- ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των ασθενών με σοβαρές καρδιοπάθειες αποτελεί εδώ και χρόνια λόγο ώθησης των προσπαθειών για ανάπτυξη νέων συσκευών, που θα μπορούν να αναλαμβάνουν πλήρη καθήκοντα. Οι καρδιές της SynCardia έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από 1.000 ασθενείς. Στην περίπτωση της συσκευής της Carmat, η καρδιά αποτελείται από δύο «θαλάμους» (κοιλίες): ο καθένας χωρίζεται από μία μεμβράνη με υδραυλικό υγρό στη μία πλευρά.


Μία μηχανική αντλία στη συνέχεια ωθεί υγρό μέσα και έξω από τους «θαλάμους», προκαλώντας κίνηση των μεμβρανών. Το αίμα ρέει έξω από την άλλη πλευρά της κάθε μεμβράνης. Η πλευρά που «βλέπει» προς το αίμα είναι φτιαγμένη από ιστό καρδιάς αγελάδας. «Η ιδέα ήταν να αναπτύξουμε μία τεχνητή καρδιά στην οποία τα κινούμενα τμήματα που έρχονται σε επαφή με το αίμα αποτελούνται από ιστό που ταιριάζει καλύτερα στο βιολογικό περιβάλλον» λέει σχετικά ο Πίετ Γιάνσεν, στέλεχος της Carmat.


Η καρδιά χρησιμοποιεί επίσης βαλβίδες από ιστό καρδιάς αγελάδας, ενώ διαθέτει και αισθητήρες για τον εντοπισμό αυξημένης πίεσης εντός της συσκευής. Τα δεδομένα αυτά στέλνονται σε εξωτερικό σύστημα ελέγχου, που αντιδρά ανάλογα, ρυθμιζοντας τη ροή του αίματος για να ανταπεξέλθει στις εκάστοτε συνθήκες.Το όλο σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της EADS και του καρδιοχειρούργου Αλέν Καρπεντιέ.

ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΑ

1
Το βίντεο αυτό δημιούργησαν οι μαθητές της Α' Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Κερατσινίου στα πλαίσια της ερευνητικής τους εργασίας με θέμα : "ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΑ"

Δείτε το πολύ συγκινητικό και παράλληλα κατατοπιστικό βίντεο: .








                                            

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...