Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) ΠΕΛΛΑΣ

Σύσκεψη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, με θέμα την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, αρμόδιου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη.
Η σύσκεψη ήταν η τελευταία μίας σειράς συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών και συναντήσεων του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) και της ΕΤΑΔ  (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) σχετικά με την εξεύρεση λύσης για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την τοπική οικονομία του Αγίου Αθανασίου και της Πέλλας ευρύτερα.
Με δεδομένο ότι δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για πολυετή εκμετάλλευση από το ΤΑΙΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να διατεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η διαχείριση του χιονοδρομικού για τουλάχιστον 8 έτη, έναντι του ενός που γινόταν μέχρι σήμερα, κάτι που θα επέτρεπε να βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής-επιχειρηματίας για τη λειτουργία του χιονοδρομικού.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  τουλάχιστον για 8 έτη. Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αναλάβει η ΕΤΑΔ επένδυση ύψους έως 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση και συντήρηση του πάγιου μηχανικού εξοπλισμού που ανήκει στην ΠΚΜ στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρα και, ταυτοχρόνως, να προκηρύξει η ίδια διαγωνισμό για την εξεύρεση διαχειριστή της επένδυσης, για διάστημα ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο, ενώ παράλληλα θα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού επενδυτή μετά το πέρας των δύο ετών.
Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να έχουν λόγο στην αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από μεθοδευμένες ενέργειες και επανειλημμένες συναντήσεις μας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, για την εξεύρεση της πλέον πρόσφορης και ενδεδειγμένης λύσης προς την εξασφάλιση αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή στην περιοχή. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που είχαμε στη διάθεσή μας να αναλάβουμε ως διοίκηση τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, διότι αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο του όχι μόνο για την οικονομία της περιοχής, αλλά και για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι επιτακτική ανάγκη το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα να συντηρηθεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως την προσεχή χειμερινή τουριστική περίοδο.

Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να αναλάβει την ευθύνη της επένδυσης για την ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη διαχείριση του χιονοδρομικού  κέντρου και για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα της διάθεσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΠΚΜ στην ΕΤΑΔ προς συζήτηση άμεσα, σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί για την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη δρομολόγηση και την ολοκλήρωση της επένδυσης και της εξεύρεσης διαχειριστή, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του χιονοδρομικού, μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου το Νοέμβριο”, δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ο Γιώργος Καρασμάνης σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πέλλας, μετέφερε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ένα καίριο αίτημα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων του Νομού μας για μείωση λόγω καιρικών συνθηκών του χρονικού διαστήματος παραμονής τους στις ορεινές περιοχές που απαιτείται στα πλαίσια του Προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεχόμενος το συγκεκριμένο αίτημα, εξέδωσε απόφαση ( υπ’ αριθ. 2103/65695/30-05-2013 ) με την οποία μειώνει αυτό το διάστημα παραμονής στους 4 μήνες για το 2013.







ΤΡΙΤΗ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ  2013          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥΣ!!!

Ιδρύεται Αστυνομία Τροφίμων για να συλλαμβάνονται όσοι καλλιεργούν στους κήπους τους!

Αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Η είδηση Αστυνομίας Τροφίμων στις Η.Π.Α. πέρασε απαρατήρητη από τον ελληνικό Τύπο (και τους πολιτικούς μας) παρ’ όλο που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε αντιληφθεί, πώς ο λαός των Η.Π.Α. αποτελεί τον «πιλότο» όπου δοκιμάζονται και πρωτοεμφανίζονται όλα όσα θα επιβληθούν αργότερα παγκοσμίως.

Όταν διορθωθούν οι ατέλειες που θα παρατηρηθούν κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων, τότε περνούν στην Ευρώπη και λίγο αργότερα έρχονται και σε μας. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, εν σχέσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι καθυστερεί (ή και ματαιώνεται) η εφαρμογή των μέτρων.

Μετά από αυτά, θα περιμένουμε πότε θα έρθει στην Ελλάδα η νέα «εφεύρεση», που σκοπό έχει την μεγαλύτερη εξάρτηση από τις λίγες μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων. Πρόκειται για τον «Νόμο S 510, για απαγόρευση ελεύθερων καλλιεργειών»! Οι μικροκαλλιεργητές και οι ιδιώτες, δεν θα μπορούν να διατηρούν και φυσικά να φυτεύουν σπόρους, κατ’ αρχήν σε λαχανόκηπους.

Ύστερα από καθυστέρηση ενός έτους η αμερικανική γερουσία ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την… προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά τη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ, στο 80% περίπου της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους (όλα για το καλό μας).

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν τα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που αυτοαναιρούνται από άλλα άρθρα.

Η FDA έτσι εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πώς παράγονται τα τρόφιμα, με ποιες διαδικασίες και ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

Καθίσταται φανερό, ότι οσημέραι και περισσότεροι έλεγχοι θα καθορίζουν τον τρόπο της ζωής μας, ο οποίος θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των ισχυρών.

Αναρωτιέται κάποιος αν ξαναγυρίζουμε κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω, όπου το είδος της ελευθερίας του ανθρώπου βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από τις επιθυμίες του άρχοντα. Εμείς οι Έλληνες βέβαια, το έχουμε αντιληφθεί, αφού τα τελευταία χρόνια αποφασίζουμε «ελεύθερα», ό,τι επιθυμεί η Τρόικα.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.


Συγχαρητήρια από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον αθλητή με αναπηρία Βαγγέλη Νίκου για τη διάκρισή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η δύναμη ψυχής του Βαγγέλη δείχνει ότι δεν υπάρχουν όρια στις ανθρώπινες δυνατότητες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του με τον αθλητή Βαγγέλη Νίκου και τον συνεχάρη για τις επιτυχίες του κατά την συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου για άτομα με αναπηρία στον Σχοινιά. Το πρωτάθλημα προκηρύχθηκε από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Το 2010 ο Βαγγέλης είχε ένα σοβαρό ατύχημα το οποίο προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα πνευμόνια και στην του σπονδυλική στήλη. Η καλή φυσική του κατάσταση και ο αθλητισμός με τον οποίο ασχολούνταν, τον βοήθησαν να επιβιώσει και στην συνέχεια να αντιμετωπίσει με πολύ καλά αποτελέσματα τις δυσκολίες της αποκατάστασης. Με το χειρίλατο ποδήλατο, το οποίο έφερε από την Αμερική, ασχολήθηκε αρχικά ερασιτεχνικά και πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να γίνει το άθλημά του. Εγγράφηκε στον Αθλητικό Σύλλογο «ΤΑΛΟΣ» της Κρήτης και ξεκίνησε τις προπονήσεις με τον Προπονητή του Συλλόγου  κ. Γεώργιο Βαρβεράκη, στο Ηράκλειο και στην Έδεσσα.

Κατά την συμμετοχή του στους Πανελλήνιους Αγώνες του Σχοινιά κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια, καλύτερου χρόνου και αντοχής και εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στην Εθνική Ομάδα. Κατά τη διάρκεια της οργάνωσης, αθλητές του Σύλλογου «ΤΑΛΟΣ» κατέκτησαν 16 χρυσά μετάλλια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τον αθλητή και τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος για τις διακρίσεις του και για την απίστευτη θέληση την οποία έχει. Ευχήθηκε καλή συνέχεια στο προπονητικό του πρόγραμμα και τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτεία να βρίσκεται κοντά στους αθλητές με αναπηρία και στην εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών για την προετοιμασία τους.


Ο Βαγγέλης αναφέρθηκε στα ευεργετήματα του αθλητισμού και ευχαρίστησε εκτός από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον προπονητή του κ. Γεώργιο Βαρβεράκη και τον Αθλητικό Σύλλογο για άτομα με αναπηρία «ΤΑΛΟΣ» για την σημαντική υποστήριξή τους στην προπόνηση και κατά την συμμετοχή του στους αγώνες.  

ΧΑΡΥ ΚΛΥΝΝ: ΟΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΟΥΡΙΔΕΣ.

Χάρυ Κλυνν:

Ο Χάρυ Κλυνν, μίλησε σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, στο πρωινό Αντ1. Ο δημοφιλής κωμικός, μίλησε έξω από τα δόντια, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες πολιτικούς "καθίκια και βιαστές της Ελλάδας"! 

"Αν είχα τη βιολογική δύναμη γιατί είμαι και κάπως μεγάλος στην ηλικία θα μπορούσαν να προβώ στη μεγαλύτερη ακρότητα χωρίς να απολογηθώ. Θα έδινα και την ίδια μου της ζωή. Γιατί τι νόημα έχει να ζω εγώ και ο διπλανός μου άνθρωπος να πεθαίνει και το νέο παιδί να πάει στο σχολείο και να λιποθυμά και να μην έχει να φάει. Η φτώχεια και η δυστυχία να πλανάται στα ελληνικά σπίτι. Έχει κανένα νόημα να ζω εγώ; Για το τομάρι το δικό μου δηλαδή;

Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι κύριοι αυτοί. Εμένα με ενδιαφέρει όσο γίνεται πιο γρήγορα να δεχτούν τη τιμωρία του ελληνικού λαού. Αυτοί οι αλαζόνες πίστευαν ποτέ ότι ο Σαντάμ Χουσείν θα είχε αυτό το τέλος που είχε;

Πίστευε ποτέ ο Καντάφι ότι θα είχε αυτό το τέλος που είχε; Για αυτό να εύχονται όλα αυτά τα καθίκια οι ολετήρες και βιαστές της Ελλάδας να πάνε φυλακή για να μην πέσουν στα "χέρια" του λαού. Γιατί αν πέσουν στα χέρια του ελληνικού λαού θα τους βγάλουν λουρίδες."


Μάλιστα όπως αποκάλυψε δεν δίνει σημασία στα απειλητικά σημειώματα και mail που δέχεται και όπως είπε πως δεν φοβάται κανέναν και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος






ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 03 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣ τους κ.κ. 1. Υπουργό Οικονομικών
2.Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Υπεύθυνες απαντήσεις για το πότε και πώς θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν»

          Πριν από επτά και πλέον μήνες, ο Ερωτών, σε συνεδρίαση τότε της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε θέσει εμφαντικά την ανάγκη αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν, ένα ζήτημα το οποίο ο ίδιος έχει αναγάγει μείζονα προτεραιότητα για το Νομό και το λαό της Πέλλας. Είχε τονίσει δε ότι, η αξιοποίηση του Κέντρου, καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς εντάσσεται στα πλαίσια της εκπεφρασμένης κυβερνητικής βούλησης για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, με πλήρη διαφάνεια και διεθνείς διαγωνισμούς σε άπλετο φως που θα αποκλείουν τους μόνιμα καιροφυλακτούντες κερδοσκόπους.
          Τότε, από τους αρμόδιους του Ταμείου Αξιοποίησης  της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), υποστηρίχτηκε ότι ¨η σαιζόν έχει φύγει¨ και ότι ¨ακόμη και αν οι διαδικασίες άρχιζαν άμεσα, το Κέντρο ήταν αδύνατον να λειτουργήσει με σοβαρό επενδυτή, την χειμερινή τουριστική περίοδο 2012/2013.
          Ο Ερωτών είχε στη συνέχεια συνάντηση αλλά και συνεχή επικοινωνία, με τον εντεταλμένο Σύμβουλο και την υπεύθυνη Σχεδιασμού του (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), τονίζοντας ότι όχι μόνον πρέπει να επισπευσθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός, αλλά, κυρίως, να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών. Ελάμβανε δε τη διαβεβαίωση ότι ¨αυτός είναι ο στόχος¨, ότι ¨οι διαδικασίες προχωρούν¨ και ότι ¨ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2013¨.
Στην τελευταία όμως επικοινωνία, τον Απρίλιο, οι διαβεβαιώσεις έδωσαν τη θέση τους στο ότι… ¨στις αρχές Μαϊου θα ξέρουμε αν και πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός¨!

ΕΠΕΙΔΗ, ο Μάης έφυγε, είμαστε στις αρχές Ιουνίου, τα χρονικά όρια στενεύουν και διαγωνισμό ούτε ακούμε ούτε βλέπουμε…
ΕΠΕΙΔΗ, η αξιοποίηση του Καϊμακτσαλάν, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα σημαντικότατο πόλο προσέλκυσης τουρισμού υψηλού επιπέδου και εποχικού αλλά και εναλλακτικών προτάσεων και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο…
ΕΠΕΙΔΗ, τα οφέλη θα είναι τεράστια: Για άνεργους σήμερα νέους και νέες, με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Για την ντόπια αγορά που θα τονωθεί, με καταστήματα για τα οποία οι δουλειές θα ανοίξουν και πιθανότατα θα δημιουργήσουν και επιπρόσθετες θέσεις απασχόλησης.
ΕΠΕΙΔΗ, μ΄ αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για να επανέλθει η τοπική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και η τοπική κοινωνία θα ανασάνει οικονομικά και ψυχολογικά…

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ να ενημερώσουν το Σώμα:

·       Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη ενός διαφανούς και, συνεπώς, αδιάβλητου διεθνούς διαγωνισμού – πρόσκλησης σε αξιόλογους και αξιόπιστους επενδυτές, είτε ξένους, είτε ντόπιους.
·       Εάν θα λειτουργήσει την ερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδο 2013/2014 το χιονοδρομικό Κέντρο και – το σημαντικότερο – ΠΩΣ θα λειτουργήσει: Με την επιλογή σωστών επενδυτών που εγγυώνται την επιτυχή λειτουργία μιας σύγχρονης, μεγάλης τουριστικής μονάδας, ή με τις προχειρότητες παρελθόντων ετών, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή απαξίωση, εγκατάλειψη και μαρασμό, σε αντίθεση με το γειτονικό κρατίδιο που – εκμεταλλευόμενο τη δική μας εγκληματική απραξία – αξιοποιεί συνεχώς την άλλη πλευρά του Καϊμακτσαλάν;

Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ.

"Πρόσκληση του Δήμου Αλμωπίας για συμμετοχή σε διαδημοτική σύσκεψη με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. "

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα της Αλμωπίας όλο και μεγεθύνεται και απασχολεί συνεχώς, τόσο το Δήμο Αλμωπίας όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και την φιλοζωική οργάνωση της Αλμωπίας.  
Ωστόσο, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, να δοθεί μία συνολική λύση σε επίπεδο Νομού, με τη συνεργασία όλων των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, προς μία κοινή κατεύθυνση.
Καλούμε λοιπόν, τους φιλοζωικούς συλλόγους του Νομού Πέλλας, τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  στη διαδημοτική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 5/6/2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.00 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας στην Αριδαία, όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα των αδέσποτων και θα ακουστούν προτάσεις και λύσεις.

 Ένα εγχείρημα που δεν φαίνεται εύκολο, ωστόσο κρίνεται απολύτως αναγκαία η επίτευξη μιας λύσης, για όλους, ακόμη περισσότερο για τα ίδια τα αδέσποτα.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΙΔΕΡΩΜΑ (ΚΟΛΠΟ).



Για γρήγορο σιδέρωμα, βάλτε μεταξύ της σιδερώστρας και του καλύμματος αλουμινόχαρτο.
Οταν σιδερώνετε χωρίς το αλουμινόχαρτο, μέρος της θερμότητας απορροφάται από την σιδερώστρα κι έτσι αναγκάζεστε να κάνετε την ίδια κίνηση πολλές φορές, μέχρι να γίνει σωστό το σιδέρωμα. Το αλουμινόχαρτο αντανακλά την θερμότητα, κι έτσι το σιδέρωμα γίνεται πιο γρήγορα. Εκτός των άλλων, μ' αυτό τον τρόπο, γίνεται και εξοικονόμηση ενέργειας.




ΠΗΓΗ...http://meacolpa.blogspot.gr

ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.




Ποσότητες του ραδιενεργού καισίου 137 εντόπισαν επιστήμονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι, 26 χρόνια μετά, το Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να στοιχειώνει μεγάλες εκτάσεις εδαφών της χώρας.

Η έρευνα των Ελλήνων ειδικών από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και των Ιωαννίνων παρουσιάστηκε χθες στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Πυρηνικής Φυσικής που πραγματοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς είναι ότι το καίσιο 137, το οποίο αποτελεί ένα ανθρωπογενές στοιχείο – κατάλοιπο πυρηνικής έκρηξης – έμεινε στις ίδιες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έπεσε πριν από 26 χρόνια. Το καίσιο 137 είναι κατεξοχήν ραδιενεργό στοιχείο αλλά επί του παρόντος στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι επιπτώσεις είχε ή έχει στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα.

Εντοπίστηκε βεβαίως σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όμως όλα αυτά τα χρόνια ούτε τα χιόνια ούτε οι βροχές στάθηκαν ικανές να ξεπλύνουν τα εδάφη από την παρουσία του. Ο μεγαλύτερος όγκος του καισίου 137 – που εκπέμπει ακτινοβολία Γ – βρίσκεται στα πρώτα 10 εκατοστά του εδάφους.

«Τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καισίου 137 εντοπίσαμε στο βόρειο τμήμα του Νομού Τρικάλων και στο νότιο τμήμα του Νομού Γρεβενών», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Γκοντελίτσας, επίκουρος καθηγητής Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μετείχε στην έρευνα. «Επισκεφθήκαμε περιοχές στις οποίες, όπως είχε αποδειχθεί από μετρήσεις που είχε διενεργήσει τη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος, είχαν κατακαθήσει μεγάλες ποσότητες καισίου 137, προερχόμενες από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ».

Τα δείγματα που έλαβαν οι ειδικοί έδειξαν ότι τα κατάλοιπα εκείνης της καταστροφής δεν έχουν εξαλειφθεί από εδάφη της χώρας.

Ο κ. Γκοντελίτσας μαζί με τον Θοδωρή Μερτζιμέκη, επίκουρο καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον τελειόφοιτο φοιτητή Γιάννη Ιωαννίδη, έλαβαν δείγματα εδάφους σε βάθος μέχρι 30 εκατοστά από μη καλλιεργούμενες εκτάσεις ημιορεινών περιοχών των δύο νομών. Τα αποξήραναν με αέρα και τα κοσκίνισαν ώστε κάθε σωματίδιο εδάφους να είναι μικρότερο από 2 χιλιοστά.

Στη συνέχεια τα μετέφεραν στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ακτίνων Γ υψηλής διακριτικής ικανότητας, και υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, μέτρησαν πόσο επιβαρημένα ήταν τα δείγματα από τη ραδιενέργεια του εκλύθηκε από το Τσερνόμπιλ. Διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα των εδαφών σε καίσιο 137 κυμαινόταν ως επί το πλείστον από 20 μπεκερέλ αν κιλό χώματος μέχρι 97 μπεκερέλ η μέγιστη τιμή, που συνιστά «ανησυχητικό επίπεδο».

Το καίσιο 137 δεν υπάρχει μόνο του στη φύση. Προέρχεται από εκρήξεις σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ή πυρηνικές δοκιμές. Ακόμη και από εκρήξεις ατομικών βομβών. Αν μπορούσε κανείς να δει με μικροσκόπιο τα εδάφη της χώρας στα οποία υπάρχει ακόμη, θα έβλεπε άτομα καισίου προσκολλημένα σε σωματίδια εδάφους. «Το γεγονός ότι ακόμη και σε βάθος μόλις πέντε εκατοστών εντοπίστηκε καίσιο 137 σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε έτσι όπως έπεσε για πρώτη φορά».



ΠΗΓΗ...http://ypogeia-drasi.blogspot.gr

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΣΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ.

Την ανάγκασαν σε καισαρική απαγορεύοντας την έκτρωση
Η νεαρή έγκυος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης για το αν θα της επιτρεπόταν να υποβληθεί σε άμβλωση επειδή το έμβρυο που κυοφορούσε έπασχε από μία μοιραία πάθηση, γέννησε χθες Δευτέρα με καισαρική τομή προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή της και ταυτόχρονα να μην παραβιάσει τον νόμο, αλλά το βρέφος δεν επέζησε.

Το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι οι γιατροί που παρακολουθούν την γυναίκα με το ψευδώνυμο «Μπεατρίς» την υπέβαλαν σε καισαρική τομή για να αφαιρέσουν το έμβρυο και να αποφύγουν την άμβλωση που είναι παράνομη στη χώρα.

Το 1999, η χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής απαγόρευσε όλα τα είδη αμβλώσεων, αλλά το έμβρυο που κυοφορούσε η νεαρή γυναίκα έπασχε από μία σοβαρή πάθηση-γνωστή ως ανεγκεφαλία-η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου.

Τα βρέφη αυτά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν μετά τη γέννα.

Η υπουργός Υγείας Μαρία Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και ότι η κατάσταση της Μπεατρίς, η οποία βρισκόταν στην 27η εβδομάδα της κύησης, είναι σταθερή.

Λίγο αργότερα η υπουργός ανακοίνωσε ότι η νεογέννητη κόρη της Μπεατρίς πέθανε πέντε ώρες αφότου γεννήθηκε.

Η 22χρονη Μπεατρίς πάσχει από λύκο και αντιμετωπίζει προβλήματα στα νεφρά και η εγκυμοσύνη θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία της.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση την περασμένη Πέμπτη του Δια-Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούσε το Ελ Σαλβαδόρ να λάβει μέτρα για να σώσει την ζωή της γυναίκας, μετά την απόρριψη από τα τοπικά δικαστήρια του αιτήματός της να υποβληθεί σε έκτρωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημά της για έκτρωση με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, που, σύμφωνα με το δικαστήριο, προστατεύει την ζωή από την στιγμή της σύλληψης.

Η επιλογή της καισαρικής τομής ήταν για τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το νομικό αδιέξοδο.

Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και των απόψεων σε σχέση με την έκτρωση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική Λατινική Αμερική.

Ορισμένες χώρες, ωστόσο, όπως η Κολομβία, χαλαρώνουν τους ισχύοντες κανονισμούς επιτρέποντας την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού.

18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΜΙΑΝΤΟΥ.

18 χρόνια κάθειρξη σε δισεκατομμυριούχο βιομήχανο για θανάτους λόγω αμίαντου
Σε δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάσθηκε με απόφαση που εξέδωσε το εφετείο στο Τορίνο της Ιταλίας ο ελβετός βιομήχανος Στέφεν Σμιντχάινι για εκ προμελέτης πρόκλησης σοβαρών βλαβών στην υγεία, που σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της χρήσης αμίαντου από την Έτερνιτ Ιτάλια.

Ο ελβετός δισεκατομμυριούχος και συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας αυτής είχε καταδικασθεί πέρυσι σε δεκαέξι χρόνια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Τορίνου.

Ο έτερος κατηγορούμενος και πρώην συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας ο Βέλγος βαρόνος Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν Ντε Καρτιέ Ντε Μαρσιέν, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, πριν από δυο εβδομάδες.

Η υπόθεση αφορούσε την χρήση αμίαντου από τις βιομηχανίες Έτερνιτ, στην Ιταλία.

Υπολογίζεται ότι μόνον στην βιομηχανική μονάδα του Καζάλε Μονφεράτο, στην βόρεια περιφέρεια της Αλεσάντρια, ο αμίαντος μέχρι το 1986 (έτος κατά το οποίο σταμάτησε η παραγωγή) προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

Οι νεκροί σε όλη την Ιταλία —στην χώρα λειτουργούσαν άλλες τρεις μονάδες— υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 3.000, ενώ άλλοι τόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω του αμίαντου.

Η τοξική αυτή ουσία είχε χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων για να καλυφθούν πολλές στέγες σε σπίτια και αγροικίες κοντά στις βιομηχανίες και προκάλεσε καρκίνο του πνεύμονα και άλλες μορφές καρκίνου σε εκατοντάδες κατοίκους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι εργαζόμενοι της Έτερνιτ Ιτάλια δεν διέθεταν κανέναν τρόπο να προστατεύον την υγεία τους και δεν υπήρξε ποτέ ούτε καν η στοιχειώδης ενημέρωση για τις ιδιότητες του αμίαντου, ότι δηλαδή η έκθεση στην ουσία αυτή και η εισπνοή μικροϊνών αμίαντου μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις όπως μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονοκονίαση.

Δεν τους είχαν παρασχεθεί ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να μπορέσουν να προστατευθούν, όπως οι μάσκες και τα γάντια, ώστε να μην εισπνέουν μικροΐνες αμιάντου ή να έρχονται σε απευθείας επαφή με την συγκεκριμένη ουσία.

Οι δυο ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, συνέχισαν την παραγωγή και όταν ήταν βέβαιοι, πλέον, για τις ολέθριες συνέπειες του αμιάντου, έχοντας ως μόνο κίνητρο, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους.

"Η ΒΡΟΝΤΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ" - ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ.

"Η βροντή του θεού της αμπέλου": Το φυτό που σκοτώνει τον καρκίνο σε 40 ημέρες!
Κινέζικο φυτό σκοτώνει τον καρκίνο σε 40 ημέρες..!!!
Ενα ελάχιστα γνωστό φυτό με ένα πραγματικά περίεργο όνομα κάνει τώρα πρωτοσέλιδα ως… δολοφόνος του καρκίνου, με την ένωση του φυτού εξαφανίστηκαν οι όγκοι σε ποντίκια με καρκίνο του …παγκρέατος. Γνωστό ως η «βροντή του θεού της αμπέλου» ή lei gong teng, το κινεζικό φυτό έχει ενσωματωθεί στην κινεζική ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την αποκατάσταση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστημίου του Τεκτονικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Μινεσότα www.cancer.umn.edu, η ένωση των φυτών δεν οδήγησε σε κανένα σημάδι όγκου μετά από μια περίοδο 40 ημερών – ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ακόμη και οι επιστήμονες που εργάζονται για το έργο είχαν μείνει άφωνοι από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ένωσης. Περιέχει κάτι που είναι γνωστό ως τριπτολίδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μαχητής του καρκίνου σε προηγούμενη έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι το βασικό συστατικό που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τις αντικαρκινικές ικανότητες.

Ο αντιπρόεδρος της έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου εξήγησε στο Bloomberg:

Αυτό το φάρμακο είναι απίστευτα ισχυρό για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, είπε. Οπως και με πολλές άλλες ισχυρές ουσίες, όπως η κουρκούμη και το τζίντζερ, η επικρατούσα τάση στην επιστήμη είναι ακόμη αργά για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί στην παραδοσιακή ιατρική έχουν γνωστό για ολόκληρη τη ζωή τους.

Αυτό φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι απλά δεν υπάρχει χρήμα για μεγάλες εταιρείες να ερευνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και φυσικών ενώσεων, όπως η ένωση που βρίσκεται στο lei gong teng.

Το Turmeric (κουρκουμάς) και το τζίντζερ, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι έχει καταπληκτικές αντικαρκινικές ουσίες που είναι σχεδόν δωρεάν σε σύγκριση με τα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα κατά του ουσίες και βασικό, χωρίς παρενέργειες! Παρ ‘όλα αυτά, οι μεγαλοφαρμακευτικές έχουν καταφέρει να αγνοήσουν αυτά τα μπαχαρικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχουν ακόμη επινοήσει χιλιάδες μελέτες που να καταδεικνύουν με δόλο την υποτιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούνται από τις μεγάλες φαρμακευτικές.

pentapostagma.gr


ΑΣΚΗΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ.


15Της Χρυσάνθης Σταυροπούλου-Τσιούμη Καθηγήτριας στο ΑΠΘ

Να αναζητήσει κανείς τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι, επώνυμοι ή ανώνυμοι, μόνασαν κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους στους βράχους της Μεγάλης Πρέσπας είναι δύσκολο. Ίσως είναι καλύτερα ο επισκέπτης να κάνει σήμερα τις δικές του σκέψεις και προεκτάσεις αφήνοντας τη γοητεία της φύσης και των ανθρώπινων έργων να λειτουργήσει μέσα του.

Βασικά πάντως η απομόνωση στα ασκηταριά των βράχων εντάσσεται στο πνεύμα του χριστιανικού ασκητισμού και είναι δείγμα αγάπης ή προσπάθεια εξαγνισμού «εν κοινωνία» προς τα όσα υπέφερε ο Χριστός. Το απομονωμένο, γαλήνιο και πανέμορφο αυτό κομμάτι της ελληνικής γης προσφερόταν και προσφέρεται γι’ αυτή τη διαδικασία της εσωτερικής αναζήτησης.

Τα κελιά των μοναχών είναι σκαλισμένα στους βράχους και δίπλα τους ναοί ταπεινοί, χτισμένοι με ντόπια πέτρα. Η άρνηση των γήινων αγαθών και η διαβίωση σε σκληρές συνθήκες δεν αποκλείουν την ύπαρξη έργων ζωγραφικής, τα οποία άλλωστε αποτελούν στοιχεία της διδασκαλίας της πίστης και προσφορά στο Θεό.

Τοιχογραφίες των βράχων

Τα πρώτα έργα που βλέπει κανείς, καθώς προχωρεί στην απέναντι από το χωριό Ψαράδες όχθη, είναι οι τοιχογραφίες των βράχων. Ίχνη από λιθοκατασκευές ή λαξεύσεις στους απροσπέλαστους από την ξηρά βρόχους δείχνουν ότι οι τοιχογραφίες πρέπει να ανήκαν σε ασκηταριά.

Η πρώτη τοιχογραφία που συναντούμε, μια Παναγία με τα χέρια υψωμένα σε δέηση και το Χριστό μπροστά στο στήθος αποδίδει τον παλιό κωνσταντινουπολίτικο τύπο της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας.Ανορθόγραφη επιγραφή μιλάει για ανακαίνιση του χώρου με τη συνδρομή κάποιου ζεύγους. Σώζεται μόνο το όνομα της γυναίκας (Αρμένκα) και το έτος εκπόνησης της τοιχογραφίας (1455), στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Να υποθέσουμε ότι υπήρχε ή ότι υπάρχει κάτω από αυτήν την τοιχογραφία κάποια παλαιότερη; Αυτό είναι θέμα της μελλοντικής έρευνας.

Πιο πέρα μια δεύτερη τοιχογραφία εικονίζει πάλι την Παναγία να κρατεί στο δεξί χέρι τον Χριστό. Σε μια ανθρώπινη εκδήλωση μάνα και παιδί ακουμπούν τα πρόσωπά τους με τρυφερότητα. Ο τύπος της παράστασης ανταποκρίνεται στην Παναγία Ελεούσα-Γλυκοφιλούσα, όμως η επιγραφή την ονομάζει Πάντων Χαρά. Μια επιγραφή κάτω από την παράσταση σώζει τα ονόματα των αφιερωτών Μιχαήλ, Κωνσταντίνου και Μανουήλ Δραγάση και το έτος που κατασκευάστηκε η τοιχογραφία (1373), σε μια περίοδο δηλαδή δύσκολη και ταραγμένη. Το επώνυμο μας προσανατολίζει, χωρίς όμως αποδεικτικά στοιχεία, σε μια πιθανή σχέση των προσώπων με την αυτοκρατορική οικογένεια ή την αυτοκρατορική αυλή. Έργο με γρήγορες και σχηματοποιημένες πινελιές είναι χαρακτηριστικό μιας τέχνης με μοναστικό – επαρχιακό χαρακτήρα, η οποία όμως παρακολουθεί τη μεγάλη τέχνη της ίδιας εποχής.

Αξίζει να μνημονεύσουμε μία ακόμη τοιχογραφία που βρίσκεται από τη μεριά του χωριού Ψαράδες και κάπως πιο απόμακρα, η οποία παριστάνει τον άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. Το έργο έγινε στα 1827 και δείχνει τη διαχρονική συνέχιση της παράδοσης και της σημασίας του χώρου.


alt

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι το πρώτο που συναντούμε αμέσως μετά την τοιχογραφία της Παναγίας της Ελεούσας και ίσως και το παλιότερο, αφού υποθέτουμε πως πρέπει να έγινε του 13ο αι. Στον μυχό μιας μικρής παραλίας και μέσα στο βράχο σώζεται μικρός, πετρόχτιστος, μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός. Βόρεια από αυτόν υπάρχουν ίχνη από κελιά μοναχών.

Η πρόσβαση γίνεται με μικρή ξύλινη σκάλα. Υπολείμματα τοιχογραφιών δείχνουν πως ο ναός είχε και ζωγραφική διακόσμηση, η οποία δεν σώζεται καλά.

Μικρή Ανάληψη

Πιο πέρα, ψηλά οε μια εσοχή βράχων είναι χτισμένο το ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης. Η κατασκευή πρόσβασης που εκτελείται αυτήν την εποχή θα κάνει προσιτό στον κόσμο το μικρό και δύσβατο αυτό ασκηταριό. Χωμένος μέσα σε βράχο στέκεται ο μικρός καμαροσκεπαστός, μονόχωρος ναός που έχει ανατολικά μόνο δύο κόγχες, του ιερού βήματος και της πρόθεσης. Στους χώρους αυτούς σώζονται παραστάσεις με την Παναγία τη Βλαχερνίτισσα, τον Μελισμό, την Πεντηκοστή και την Ανάληψη. Είναι έργα προσεγμένα, καλής τέχνης της περιφέρειας, πιθανόν του τέλους του 15ου αι.

alt

Παναγία η Ελεούσα

Ακολουθεί το καλύτερα διατηρημένο ασκηταριό της Παναγιάς της Ελεούσας. Βρίσκεται σε μια μικρή παραλία, ψηλά, μέσα σ’ ένα βαθύ σπήλαιο με σχεδόν κάθετους βράχους. Ο ναός είναι μικρός και χτισμένος με πέτρες και κονίαμα. Είναι μονόχωρος και καμαροσκέπαστος. Εξωτερικά είναι επιχρισμένος και οι επιχρισμένοι τοίχοι διανθίζονται με κόκκινες γραμμές που μιμούνται την πλίθινη διακόσμηση των βυζαντινών χρόνων. Είναι μια λύση που δόθηκε για να ικανοποιήσει τις αισθητικές αντιλήψεις της εποχής και της περιοχής, μια και η μεταφορά πλίνθων στο δύσβατο αυτό χώρο ήταν προβληματική.

Στο τοξωτό τμήμα πάνω από την είσοδο εικονίζεται η Παναγία η Ελεούσα, πλαισιωμένη από ταινία με ωραίο κόσμημα. Η εικονογράφηση της μορφής της στη θέση αυτή δείχνει πως ο ναός ήταν αφιερωμένος στο όνομα της. Το εσωτερικό του ναού είναι γεμάτο με τοιχογραφίες. Σώζεται η ιδρυτική επιγραφή που αναφέρει ότι η ανέγερση του ναού της Θεοτόκου έγινε το 1409/10 με τη συνδρομή, τον κόπο και τα έξοδα τριών μοναχών, του Σάββα, του Ιακώβου και του Βαρλαάμ, όταν «αυθέντης» ήταν ο Βλουκασηνός (Βουλκασηνός). Συζητήθηκε το θέμα αν ο αναφερόμενος Βλουκασηνός ταυτίζεται με τον Vukasin που κατείχε την περιοχή το 1355-1371, τονίσθηκε όμως ότι ούτε αυτός ούτε ο γιος του ήταν αυτή την εποχή στη ζωή. Τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτήν την επιγραφή δεν είναι εύκολο να υποθέσουμε.

Μήπως η επιγραφή του 1410 αναγράφηκε, όταν έγινε η εσωτερική τοιχογράφηση και αναφέρεται και στο χτίσιμο που μπορεί να έγινε σε προγενέστερη εποχή; Είναι αλήθεια πάντως ότι η εξωτερική τοιχογραφία έχει διαφορετική ποιότητα από τις εσωτερικές τοιχογραφίες.

Μια άλλη επιγραφή στο νότιο τοίχο αναφέρει ως ζωγράφο τον ιερομόναχο Ιωαννίκιο. Αλλά και σ’ αυτόν το χώρο διαπιστώθηκε τεχνοτροπική διαφοροποίηση των τοιχογραφιών, η οποία προβλημάτισε για το αν οι σκηνές της πάνω και της κάτω ζώνης έγιναν από τον ίδιο ζωγράφο, διότι αυτός που ζωγράφισε το Δωδεκάορτο της πάνω ζώνης έχει μια απλοϊκή τεχνική και τεχνοτροπία, ενώ η κάτω ζώνη με τους αγίους ακολουθεί πιο αποτελεσματικά την παράδοση της βυζαντινής τέχνης αυτής της εποχής.

Διατυπώθηκε μάλιστα η υπόθεση ότι ο Ιωαννίκιος, που φαίνεται να γνώριζε τη ζωγραφική της Καστοριάς και της Αχρίδας, είναι αυτός που ζωγράφισε τις μεμονωμένες μορφές των αγίων. Το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Αναγκαία η συντήρηση

Η άσκηση στους βράχους της Μεγάλης Πρέσπας άρχισε στους βυζαντινούς χρόνους και συνεχίστηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ονόματα επώνυμων και ανώνυμων μας μεταφέρουν σε διάφορες εποχές και σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, οι οποίες πρέπει επίσης να έπαιξαν το ρόλο τους στις επιλογές κάποιων ανθρώπων για πλήρη απομόνωση από τα εγκόσμια.

Η μελέτη και η συντήρηση των λίγων αυτών ασκηταριών είναι έργο με προτεραιότητα όχι μόνο εξαιτίας της γοητείας τους αλλά και εξαιτίας του κινδύνου που διατρέχουν από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή: Η Καθημερινή. «Επτά ημέρες» -αφιέρωμα: Τα Μοναστήριατης Μακεδονίας, 14 Απριλίου 1996, σ.20-25. 


http://www.agioritikovima.gr

" Α.ΜΕ.Α. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ".

«ΑμεΑ τα πρώτα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας»
 Ανοιχτή επιστολή απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές της ΝΔ για την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου.
Στην επιστολή τονίζεται πως στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ισχύοντος αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου, εκλείπει η συμπερίληψη δύο βασικών κατηγοριών της αναπηρίας και της ηλικίας, παρόλο που στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισαβόνας γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας.
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, τα ΑμεΑ ήταν τα πρώτα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας ενώ υπογραμμίζει πως οι απόψεις αυτές αναπαράγονται με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική στη χώρα μας.
«Έχουν ήδη εκφραστεί απόψεις που κυκλοφορούν και διαδικτυακά και ομιλούν “υπέρ της στείρωσης - ακόμη και της ευθανασίας - ατόμων με αναπηρία ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα, ελαττωματικών πλασμάτων”», επισημαίνεται.
Καταλήγοντας, η ΕΣΑμεΑ υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας.
Πηγή: naftemporiki.gr

Η ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ.

Η τυπολογία του ενοχλητικού οδηγούΗ... πανίδα των πλέον εκνευριστικών που σουλατσάρουν στους ελληνικούς δρόμους!

Τους έχουμε δει, τους ζούμε καθημερινά, τους ξέρουμε στο πετσί μας: είναι οι άνθρωποι που πιάνουν τιμόνι και μετατρέπονται σε ιππότες της ασφάλτου (με την κακή έννοια!).

Είναι αυτοί που κάνουν την καθημερινή μετακίνηση οδύσσεια, που συμβάλλουν στο πρόβλημα της κίνησης, που οδηγούν λες και είναι μόνοι στον δρόμο ή είναι η τελευταία φορά που θα καθίσουν στο βολάν. 

Κι εμείς απομένουμε να αναρωτιόμαστε αν είμαστε οι μόνοι καλοί οδηγοί της πόλης (και από το γεγονός αυτό προκύπτει φυσικά όλη η κακοδαιμονία των δρόμων)!

Φαίνεται ότι ο καθένας μας έχει μια διαφορετική ερμηνεία για τον ΚΟΚ, αλλά και για τα όρια της συνετής οδήγησης ή του σεβασμού που οφείλουμε να δείχνουμε. 

Δεν είμαστε εξάλλου παρά ενσαρκώσεις του ίδιου πράγματος, του ξακουστού ελληνικού ταμπεραμέντου, και τα κακά που αναγνωρίζουμε στους άλλους αρνούμαστε να τα δούμε στον εαυτό μας.

Ιδού λοιπόν μερικοί από τους τύπους που μας τη «σπάνε» καθημερινά στην πόλη, καθώς το πράγμα είναι πραγματικά ανεξάντλητο για να αναφερθεί λεπτομερώς...

Ο ηλικιωμένος



Ποιος είναι: ο παππούς και η γιαγιά μας που σφιαχταγκαλιάζουν το τιμόνι λες και είναι η τελευταία φορά που θα το δουν. Και κινούνται φυσικά με ταχύτητα χελώνας σε μια πηγμένη Κηφισίας σε ώρα αιχμής!

Τι κάνει: Μεγαλοπρεπείς στάσεις μισού και πλέον λεπτού σε κάθε φανάρι και οδικό σήμα, την ώρα που κοκαλώνει το όχημα για να στρίψει παρά το γεγονός ότι κινείται σε δρόμο προτεραιότητας. Δεν αναγνωρίζει καν την τραγική ειρωνεία ότι στην ηλικία του πρέπει να βιάζεται και όχι να πάει με το πάσο του!

Πώς τον αναγνωρίζεις: Από το ρετρό όχημα φυσικά που κινείται πιο αργά και από τον πεζό δίπλα του...

Ο «πέρα βρέχει»



Ποιος είναι: αυτός που το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί όταν οδηγεί είναι τα όσα εκτυλίσσονται στον δρόμο! Θα στείλει μήνυμα στο κινητό, θα κάνει ζάπινγκ στο ραδιόφωνο, θα προγραμματίσει το GPS του και ό,τι άλλο σκεφτεί. Τι δεν θα σκεφτεί; Ότι έχει ένα τιμόνι μπροστά του και κάτι πρέπει να κάνει με δαύτο...

Τι κάνει: Είπαμε, ό,τι του ρθει! Μπορεί να στρίψει απροειδοποίητα (το φλας είναι αξεσουάρ γι' αυτόν), να μπει στη λωρίδα σου, να «χιονίσει» τα στοπ, όχι όμως γιατί κοιτά την πάρτη του στον δρόμο, απλώς γιατί δεν του καίγεται καρφί.

Πώς τον αναγνωρίζεις: Από τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, που του κάνουν τη ζωή ακόμα δυσκολότερη... 

Ο μονίμως βιαστικός



Ποιος είναι: αυτός που δεν ξέρεις τι θα πρωτοκάνει! Το να βρεθείς κοντά του είναι κίνδυνος-θάνατος. Τον λέμε και «σφηνάκια» και όλοι ξέρουμε ποιον εννοούμε. Βιάζεται ακόμα κι όταν βγαίνει βόλτα, γιατί η βιασύνη είναι γι' αυτόν στάση ζωής...

Τι κάνει: ό,τι τον βολεύει. Δεν κάθεται ποτέ στη σειρά του, μπαίνει πάντα πρώτος σε φανάρια, κάνει σφήνες ακόμα και στα διόδια. Είναι ο απόλυτος άρχοντας του δρόμου (ή έτσι τουλάχιστον του λέει η μαμά του) και κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι είναι ο γρηγορότερος οδηγός στην Ελλάδα. Οι φίλοι τον λένε «Σουμάχερ», δεν καταλαβαίνει όμως ότι τον δουλεύουν...

Πώς τον αναγνωρίζεις: από το αγαπημένο του αξεσουάρ φυσικά, τη μονίμως πατημένη κόρνα!

Ο οργίλος



Ποιος είναι: αυτός που δεν συνειδητοποιεί ότι το φλας είναι η βέλτιστη μορφή επικοινωνίας μεταξύ οδηγών. Και βέβαια είναι έτοιμος να πλακώσει στις μπουνιές όποιον δεν κατάλαβε ότι ήθελε να στρίψει (χωρίς φλας πάντα).

Τι κάνει: αναζητεί τη δράση παντού και είναι έτοιμος να παίξει φώτα, να κορνάρει μανιασμένα, να σου κόψει τον δρόμο, ακόμα και να σε τρακάρει για να αποδείξει το δίκιο(;) του. Και βέβαια μετά τον πρώτο λόγο έχουν οι ύβρεις, κι αν δεν πάρεις το μάθημά σου και διαμαρτυρηθείς, σειρά έχει το μπουνίδι (ή η απειλή για ξύλο, η αγαπημένη του ατάκα). Ψευτοπαλικαράς και βουτυρομπεμπές αναμφίβολα...

Πώς τον αναγνωρίζεις:
 εύκολα! Είναι αυτός που κοπανιέται μέσα στο αμάξι του σε κάθε ευκαιρία...

Ο κορτάκιας



Ποιος είναι: αυτός που νομίζει ότι θα βρει τη γυναίκα της ζωής του στον δρόμο! Θα σταματήσει στη λεωφόρο για να φλερτάρει (γιατί είναι και πολύ πρώτος γενικά!), θα κινηθεί με μικρή ταχύτητα για να εντοπίσει στο πεζοδρόμιο τον «στόχο» και άλλα τέτοια ωραία...

Τι κάνει: βομβαρδίζει τον γυναικείο πληθυσμό με ατάκες που ούτε ο Σταμάτης Γαρδέλης δεν θα καταδεχόταν να ξεστομίσει και μένει εμβρόντητος κάθε φορά που το αντικείμενο του πόθου δεν ανταποδίδει τις φιλοφρονήσεις του (οι οποίες ποικίλουν από το «γεια σου τσολιά μου» μέχρι και τα γνωστά περί ζαχαροπλάστη πατέρα)...

Πώς τον αναγνωρίζεις: από το τριχωτό χέρι που κρέμεται πάντα έξω από το παράθυρο και το μονίμως λάγνο ύφος (η καδένα είναι πλέον προαιρετική)...

Η γυναίκα-οδηγός



Ποιος είναι:
 μια γυναίκα που κάθεται στη θέση του οδηγού (βοήθειά μας!)...

Τι κάνει: ποιος, η γυναίκα οδηγός; Έχει το μοναδικό ταλέντο να συνοψίζει όλες τις ενοχλητικές οδηγικές συμπεριφορές του κόσμου με την αποστομωτική αφέλεια του «δεν νιώθω». Και βέβαια είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις που θα τις συμβούν με αφοπλιστικό χαμόγελο (ή αβυσσαλέο ντεκολτέ, το υπερόπλο της)...

Πώς την αναγνωρίζεις: από το μικρό αυτοκίνητο πόλης που κινείται λες ακυβέρνητο...

Ο τύπος που οδηγεί 40 χρόνια και δεν ξέρει να παρκάρει



Ποιος είναι: ο τύπος που οδηγεί 40 χρόνια και δεν ξέρει να παρκάρει!

Τι κάνει: δεν ξέρει να παρκάρει! Ψάχνει χώρο νταλίκας για να παρκάρει (άτσαλα και πάλι) το «κουβαδάκι» του, δεν επιχειρεί ποτέ να το βάλει σε ανηφόρες/κατηφόρες, κλείνει την κίνηση του δρόμου που αποφάσισε τελικά να παρκάρει για τουλάχιστον 10 λεπτά και άλλα τέτοια υπέροχα. Κερασάκι στην τούρτα; Η ατάκα: «συγγνώμη κύριε, μήπως μπορείτε να μου το παρκάρετε εσείς;» (αληθινή ιστορία)...

Πώς τον αναγνωρίζεις: από το αυτοκίνητο που κάνει τις ίδιες ακριβώς κινήσεις για να παρκάρει (κάθε φορά μάλιστα!), χωρίς ωστόσο να ευοδώνεται ποτέ το φλερτ με τη θέση πάρκινγκ. Όχι τουλάχιστον χωρίς... σπρώξιμο (επίσης αληθινή ιστορία).

Ο εκπαιδευόμενος



Ποιος είναι: αυτός που κάνει μαθήματα σε σχολή οδηγών για να πάρει το πολυπόθητο δίπλωμα (και να γίνει μετά ένας από τους ενοχλητικούς τύπους των ελληνικών δρόμων).

Τι κάνει: τι να κάνει ο φουκαράς, ό,τι και όλοι εμείς όταν ήμασταν στην άβολη θέση του. Απλώς τώρα το ξεχάσαμε αυτό και μας ενοχλεί ό,τι κι αν κάνει, από τη μικρή ταχύτητα που κινείται και τον τυποποιημένο τρόπο οδήγησης μέχρι και ότι κοκαλώνει στο στοπ για να ελέγξει (κάτι που όλοι εμείς φαίνεται να έχουμε λησμονήσει)!

Πώς τον αναγνωρίζεις: 
από το αυτοκίνητο με τη θεόρατη επιγραφή «Σχολή Οδηγών»!

Ο μοτοσικλετιστής



Ποιος είναι: ειδικός τύπος οδηγού που θεωρεί ότι τίποτα δεν πρέπει να ανακόψει την απρόσκοπτη πορεία του στην πόλη. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε ούτε καν οι φωτεινές αυτές κολόνες με την τριχρωμία (έτσι βλέπει τα φανάρια!). Γι' αυτόν ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας έχει συμβολική σημασία...

Τι κάνει: τα πάντα για να μη σταματήσει! Θα σου κορνάρει παρατεταμένα αν κάνεις το λάθος να αλλάξεις λωρίδα 500 μέτρα μπροστά του, θα τα βάλει με τον πεζό που τόλμησε να περάσει από τη διάβαση και τον ανάγκασε να κόψει και άλλα τέτοια ωραία. Στα μπόνους, τα αχρείαστα μαρσαρίσματα στα φανάρια και ο αποκλεισμός του δρόμου με τους απίθανους σχηματισμούς που φτιάχνουν αν οι περιστάσεις φέρουν κοντά περισσότερους του ενός μοτοσικλετιστές!

Πώς τον αναγνωρίζεις: 
πέρα από το αυτονόητο, ότι είναι πάνω σε δίτροχο(!), θα είναι ταυτοχρόνως και το πρώτο τροχοφόρο όχημα σε κάθε φανάρι ή φάλαγγα οχημάτων...

Ο φορτηγατζής



Ποιος είναι: ο επαγγελματίας οδηγός βαρέων οχημάτων. Κι αυτό φτάνει για αρχή...

Τι κάνει: χρησιμοποιεί την ασύγκριτη υπεροχή του όγκου του οχήματός του για να κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλους τους άλλους. Θεωρεί τις κούρσες «κουνούπια» που του φράζουν τον δρόμο και κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαγεί από την ενοχλητική παρουσία τους: προσπερνά ενώ ξεκάθαρα δεν τον παίρνει, κάνει σφήνες (ποιος να του πει όχι;) και προσπαθεί κυρίως να στριμωχτεί σε στενά που αποκλείεται να χωρέσει εκτός κι αν γκρεμιστούν μερικά οικοδομικά τετράγωνα...

Πώς τον αναγνωρίζεις: 
από το θεόρατο φορτηγό που σφήνωσε στο δρομάκι (και κόλλησε το σύμπαν!)...

Ο οδηγός που οδηγεί ακριβώς όπως εσύ 



Ποιος είναι: επιτέλους! Βρήκες κάποιον που το κατέχει το άθλημα, που είναι άσος στο βολάν και σπίρτο στον δρόμο. Αν δεν ήσουν στο αμάξι σου θα νόμιζες ότι ονειρεύεσαι, τέτοια είναι η ομοιότητα. Δυστυχώς βέβαια, ο άλλος σου εαυτός είναι εφιάλτης για όλους τους υπόλοιπους...

Τι κάνει: Είπαμε, είναι η αδελφή οδηγική ψυχή σου, τα κάνει όλα τέλεια. Πάντα. Για πάντα.

Πώς τον αναγνωρίζεις: Ποιο; Το άλλο σου μισό; Πλάκα κάνετε...

Κάθε άλλος οδηγός



Ποιος είναι: Όλοι οι άλλοι που κινούνται στον δρόμο! Ξέρετε τώρα, αυτοί οι άσχετοι, οι «κότες» που δεν προσπερνούν όπου να 'ναι, οι μονίμως αρχάριοι, που μπροστά σε μας δεν πιάνουν μία...

Τι κάνει: όλες τις «φλωριές» του κόσμου μαζεμένες! Αυτοί βέβαια αποκαλούν ο ένας τον άλλο συνετό οδηγό, εσύ όμως ξέρεις καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού είναι απλώς άσχετοι. Άκου συνετοί...

Πώς τον αναγνωρίζεις: κοιτάς στον καθρέφτη και τον βλέπεις! Κι εμείς άλλωστε δεν είμαστε παρά κάθε άλλος οδηγός για τον δίπλα, ας προσέχουμε λοιπόν όλοι μας να μην κάνουμε κόλαση την πόλη για τον άλλο. Για μας δηλαδή...



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...