Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΤΙΠΟΤΕ...


ΤΙΠΟΤΕ
Όταν δεν ξέρεις να σιωπάς,
την ώρα που οι κραβγές τρυπάνε το μυαλό.
Όταν δεν ξέρεις πότε να σταματήσεις το κλαψούρισμα,
για νεανικές επιλογές που δήθεν είχες.
Όταν δεν σέβεσαι τα μικρά διαλυμένα πτώματα,
των μεγάλων φωτεινών σωμάτων.
Όταν δεν σέβεσαι τα υγιή σου γερατειά,
μέσα στα παιδιατρικά νεκροτομεία.
Όταν ακκίζεσαι στη λίγδα των απατεώνων,
την ώρα που χιλιάδες συνομίληκοι σου τρώνε σκουπίδια.
Όταν γίνεσαι απόλυτα προκλητικά απών,
με  μιαν αχρείαστη κακοφωτογραφισμένη καθημερινή ψευτοπαρουσία.
Όταν μιλάς τάχα για έρωτα,
ζωγραφίζοντας κακά, μια νεκρική βενετσιάνικη μουτσούνα.
Όταν δηλώνεις δεκαετίες –με τα ίδια λόγια-προδομένος,
προδίνοντας κοσμοπολίτικα αυτούς που ντρέπονται για τη ‘’ζέστα’’ τους.
Όταν δεν ξέρεις πια φίλε, ‘’πως να πεθάνεις’’
....τότε σε βρίσκει
το τίποτε.

Η ΣΙΩΠΗ ΜΙΑΣ ΗΤΤΑΣ.




Με σακάτεψε αυτή η σιωπή
τόσα πρόσωπα με της  ζωής το κοκκινάδι
στα μάτια και στα μάγουλα

Ούτε μια λέξη 
βγαλμένη  από τα σωθικά τους
δεν τάραξε την ησυχία του νεκροταφείου
Ούτε ένα Αχ δεν διέσχισε
την  ερημιά των ψυχών [τέτοιες  ώρες γίνεται αδυσώπητη]
Βουβοί, θλιμμένοι, αμήχανοι
μπροστά στο ανυπέρβλητο

Αυτόχειρας φαντάρος  κείτεται 
τυλιγμένος με τη σημαία
και τιμητικό άγημα  πυροβολεί
τη νοημοσύνη μας

Σαν να πυροβολείται ξανά
Ο νεκρός
Ο νεκρός
[αυτό] πυροβολείται ξανά
Ούτε ένα τιμητικό ουρλιαχτό
''εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε ηττημένοι''
 Τέτοια ήττα.


pentanostimi


ΠΗΓΗ...http://aritalogia.blogspot.gr

Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ.

Η πλάνη του σπασμένου παράθυρου

Η πλάνη του σπασμένου παράθυρου πρωτοαναφέρεται το 1850 από τον Γάλλο οικονομολόγο Φρεντερίκ Μπαστιά (Frédéric Bastiat) στο δοκίμιό του «Αυτό που φαίνεται και αυτό που δεν φαίνεται».


Ο Μπαστιά με την «πλάνη του τζαμά», όπως αλλιώς λέγεται, μας δείχνει ότι η καταστροφή δεν συνδέεται με την ανάπτυξη.
Και αυτό γιατί οι πόροι, η ενέργεια, οι δυνάμεις και ο χρόνος που δαπανώνται για την αποκατάσταση των ζημιών μιας σκόπιμης, προκαλούμενης από τον άνθρωπο καταστροφής (πχ πόλεμος), θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες ανάγκες της κοινωνίας.


Υπάρχουν όμως και κάποια κατεστημένα συμφέροντα που ωφελούνται από τέτοιου είδους καταστροφές και είναι αυτά που φροντίζουν να διατηρούν την πλάνη ζωντανή, αποκρύπτοντας την άλλη όψη, την δημιουργική εναλλακτική που έχουμε στην διάθεσή μας χωρίς να χρειάζεται να καταστρέψουμε.

Στο βίντεο η πλάνη του σπασμένου παράθυρου εξηγείται από τον καθηγητή Art Carden του Rhodes College.
Με άλλα λόγια μας δείχνει πώς το "κόστος ευκαιρίας" κι ο νόμος των "αθέλητων συνεπειών" , μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα με τρόπους που είναι "αόρατοι" ή αγνοούνται.








ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΦΡΕΣΚΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ.

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ: Φρέσκο αίμα για τους δείκτες

Οδός Διάκου. Στο κέντρο του Χαλανδρίου. Πεσμένος επί δέκα ώρες. Νεκρός. Ένας νέος. Τριάντα ετών. Σ’ ένα δρόμο γεμάτο από καταστήματα. 


Κάποιος από τους ιδιοκτήτες μίλησε. «Τον έβλεπα από το πρωί που ξάπλωσε στο πεζοδρόμιο. Είχε τα μάτια του μισόκλειστα. Πρέπει να ήταν ζωντανός». Έτσι ακριβώς μίλησε. Βαριεστημένος. Και έκλεισε την πόρτα του καταστήματός του.

Ήταν απόγευμα όταν σήκωσαν τον άνδρα. Γιατί μετά από δέκα ώρες θα πρέπει πια να τους ήταν εμπόδιο. Ίσως κι αυτός που τηλεφώνησε στην Αστυνομία να ήθελε σ’ εκείνο το σημείο να παρκάρει.

Όλοι ησύχαζαν πάλι. Μόνο το σώμα του άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ταξίδευε μέσα από την καθημερινότητα με προορισμό το Καθόλου, την τελική του διαμονή.

Πάνω στο κορμί του μπορούμε να δούμε την πτώση μας. Πως μοιάζουμε μικροί άνθρωποι με μεγάλες ιδέες: περί Αρχαίου Πνεύματος, Ευρωπαϊκής Ιδέας, Ολυμπιακών Αγώνων και τόσων άλλων τινών.

Πάνω στο σώμα του μπορούμε να δούμε και την υποκρισία ημών των Χριστιανών. Περιμένουμε στην ατελείωτη ουρά για να προσκυνήσουμε ακόμη και ένα κομμάτι ξύλο. Αφήνουμε για δέκα ολόκληρες ώρες να σβήσει πλάι μας μια ζωή. Δέκα ώρες… πολιτισμός.


Αλέξης Καζαντζίδης για το Intellectum




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΚΙΓΙΑΡΕΙΣ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ;




Ανυποψίαστοι άνθρωποι καλούνται να πιάσουν δουλειά σε γραφείο τελετών μακιγιάροντας νεκρούς.

Δείτε...







ΠΗΓΗ...http://www.videocosmos.gr

ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΑ...ΤΑΡΑΝΔΟ.


Μάρτυρες ενός ασυνήθιστου γεγονότος έγιναν κάτοικοι στο Grand Lake του Κολοράντο.


Ένας τάρανδος σαγηνεύτηκε από τις... καλογυαλισμένες καμπύλες ενός χάλκινου αγάλματος και επιχείρησε να ζευγαρώσει μαζί του.



Η συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί...



Η ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ.


Η ρίγανη, ή αλλιώς Origanum vulgare, είναι ίσως το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί χαρακτηριστικό μυρωδικό της ελληνικής και της ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας. 

Η ρίγανη είναι γνωστή και ως άγρια μαντζουράνα σε πολλά μέρη της Ευρώπης, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με το φυτό που γνωρίζουμε ως μαντζουράνα. 

Η ρίγανη χάρη στο μοναδικό περιεχόμενό της σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά μπορεί να ασκεί ποικίλες ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αποτελεί ένα βότανο πλούσιο σε βιταμίνη K, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, σιδήρου και βιταμίνης Ε.

Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε αυτή, όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη, αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus, ενώ επίσης δεδομένα από το Μεξικό ισχυρίζονται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία προσβολής από την αμοιβάδα Giardia lamblia.

Επίσης, ποικίλα συστατικά της, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, μπορούν να δρουν ως αντιοξειδωτικά αναστέλλοντας τη διαδικασία οξείδωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα γραμμάριο ρίγανης εκδηλώνει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από αντίστοιχη ποσότητα μήλων, 12 φορές από την αντίστοιχη ποσότητα πορτοκαλιών και 4 φορές από την αντίστοιχη ποσότητα σμέουρων. 

Ας προσθέσουμε ρίγανη στα φαγητά μας απολαμβάνοντες όχι μόνο το μοναδικό άρωμά της αλλά και τα ποικίλα οφέλη της.

Πηγή: neadiatrofis

Επιμέλεια: Φιλίππα Κριτσογιαννάκη

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ Ν.Δ. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ.


Επέστρεψε στη Ν.Δ. ο πρώην ευρωβουλευτής της Γιάννης Γκλαβάκης, ο οποίος είχε ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και πέρυσι ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γκλαβάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνά Σαμαντζίδη και αμέσως μετά δήλωσε:

«Σε μια περίοδο κατά την οποία η φιλελεύθερη παράταξη σηκώνει το βάρος της ευθύνης για τη διατήρηση της Ελλάδας σε μια υγιή ευρωπαϊκή τροχιά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απέχει. Άλλωστε, η πολιτική μου διαδρομή, μου επιτρέπει να αισθάνομαι ότι επιστρέφω στο σπίτι μου».



ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ.

"Σκληρή" αφίσα για τον αγνοούμενο Τούρκο Νομπελίστα συγγραφέα Παμούκ
Τη στιγμή που η Τουρκία φλέγεται στην απόγνωση και ταυτόχρονα στην ηχηρή αντίδραση των διαδηλώσεων, οι Τούρκοι αλλά και το διεθνές αναγνωστικό κοινό αναζητούν σχεδόν απεγνωσμένα μια λέξη του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Μάταια...
Ο συγγραφέας που είναι ίσως ο πιο γνωστός και αναγνωρίσιμος Τούρκος στη διεθνή κοινότητα σήμερα, ο άνθρωπος που με τα βιβλία του περιέγραψε ιδανικά την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της χώρας του και κυρίως της Κωνσταντινούπολης, παραμένει ανησυχητικά σιωπηλός και απών από όσα συμβαίνουν στη χώρα του.

Το γεγονός έχει εξοργίσει τους Τούρκους που εξέδωσαν ακόμη και ... αφίσα για να τον αναζητήσουν αφού για αυτούς είναι πραγματικά Αγνοούμενος αυτές τις κρίσιμες ώρες.




ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ.

"Τσουχτερό" πρόστιμο από την ΕΕ, κλείνει άρον-άρον χωματερή στη Νάουσα
Ότι δεν έκανε τα τελευταία δύο χρόνια ο δήμος Νάουσας, να κλείσει δηλαδή την χωματερή στη θέση "Πλακένια", το πέτυχε η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή "τσουχτερού" προστίμου.

Η ΕΕ απέστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης εισήγηση για πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ την ημέρα στο δήμο Νάουσας, καθώς αν και ο τελευταίος ήταν υποχρεωμένος να μεταφέρει τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ όμορου δήμου, δεν το έκανε ποτέ.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, αφού η εισήγηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αναστάτωση στο δήμο Νάουσας. Μάλιστα το μεσημέρι της Τρίτης (04/06) πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αποφασίστηκε να κλείσει άρον-άρον η χωματερή.

Τα απορρίμματα θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Έδεσσας, κάτι που πρόκειται να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας κάθε σπιτιού περίπου κατά δύο ευρώ τον μήνα.

ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ!

Το λικέρ από ελιά που κάνει θραύση!
Η 56χρονη Καίτη Ντιναπόγια, λίγο μετά τα 50, είδε τη ζωή της να αλλάζει αιφνιδιαστικά. Δυο προσωπικές περιπέτειες, την ανάγκασαν να βρει εναλλακτική λύση και να αλλάξει ζωή ριζικά.
Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί πιο ενεργά με αυτό που της άρεσε - τα τελευταία 20 χρόνια ασχολούνταν με τη βιοκαλλιέργεια - με τις ομορφιές της φύσης και ξεκίνησε σιγά-σιγά να μαζεύει λουλούδια, βότανα, να αξιοποιεί τα φρούτα, να τα ετοιμάζει για να τα προσφέρει στο... ποτήρι.


Ξεκίνησε δηλαδή να παρασκευάζει λικέρ, σιρόπια και στο ενδιάμεσο να αρωματίζει και τη ζάχαρη κι από γλυκιά να την κάνει πότε μυρωδάτη και - γιατί όχι; - και καυτερή!

Τώρα έχει προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα και έφτιαξε και ένα λικέρ με τον πλούτο της Κρήτης: την ελιά.

Το λικέρ αυτό με την ελαφριά πικρή γεύση το παρουσίασε πριν λίγες ημέρες στην έκθεση «Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική»,που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη και επέστρεψε γεμάτη αισιοδοξία και πασίχαρη για το νέο της δημιούργημα, καθώς όπως είπε στο MαdeinCreta το λικέρ ελιάς έκανε θραύση!

«Αν γύρω στα 50 έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίζεις και δεν έχεις χρήματα πρέπει να κάνεις κάτι για να σταθείς στα πόδια σου. Δεν υπάρχει περίπτωση ό,τι γνώσεις και να έχεις να βρεις δουλειά έξω, η αγορά εργασίας θα προτιμήσει  νέους ανθρώπους. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να προσπαθήσεις ακόμα πιο πολύ. Βάζεις το κεφάλι να σκεφτεί και λες: Τι μπορώ να κάνω τώρα μόνος μου;» 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η κ. Ντιναπόγια να πειραματίζεται και στη συνέχεια να μαθαίνει τη τέχνη του ποτοποιού για να κάνει ότι έκαναν ... οι μοναχοί και οι μάγισσες!

«Για την αντιμετώπιση ασθενειών του οργανισμού, παρασκεύαζαν φάρμακα με πρώτη ύλη τα βότανα και τους καρπούς, διαλυμένα σε οινόπνευμα. Έφτιαχναν δηλαδή λικέρ. Η εκχύλιση των συστατικών των βοτάνων και των καρπών στο οινόπνευμα ήταν και ένας άλλος τρόπος συντήρησης. Τη ζάχαρη την πρόσθεσαν, για να γίνει ευκολότερη η κατανάλωση των βοτάνων. Ακόμα και σήμερα, πολλοί φαρμακοποιοί στην Ευρώπη, παρασκευάζουν με παλιές συνταγές ηδύποτα και τα προτείνουν για τη θεραπεία της δυσπεψίας, της ανορεξίας και για την τόνωση του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο πως όταν μιλούν για ένα λικέρ σε άλλα μέρη, χρησιμοποιούν τη λέξη cordial, που σημαίνει τονωτικό, ή τη λέξη digestive που σημαίνει χωνευτικό».

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως η ίδια λέει, δεν ήταν, ούτε είναι, μόνη. Φίλοι και γείτονες προσέφεραν τα φρούτα από τους κήπους τους και καρπούς από τις βιοκαλλιέργειές τους.

Στις ρεματιές φυτρώνουν μυρτιές και τα βουνά της περιοχής παρέχουν απλόχερα αρωματικά βότανα. Αυτή η πληθώρα υλικών προσφερόταν για επεξεργασία.

Γρήγορα γεννήθηκε η φιλοδοξία να παρασκευαστούν προϊόντα, τα οποία δεν υπάρχουν ως τώρα στην αγορά. Το εργαστήριο βρίσκεται στο Ασήμι του Δήμου Γόρτυνας.

Η φιλοσοφία στην παραγωγή λικέρ βασίζεται στην εκμετάλλευση του καρπού των φρούτων και όχι στη χρήση αρώματος. Οι πρώτες ύλες συνδυάζονται και δημιουργούν νέες, πρωτότυπες συνθέσεις. Χρησιμοποιούνται μόνο βιολογικά, μη  -επεξεργασμένα φρούτα και βότανα, χωρίς αρώματα, πρόσθετα και συντηρητικά.

Τα βότανα και τα φρούτα συλλέγονται ένα-ένα από τα βουνά των Αστερουσίων και τα γύρω χωριά της περιοχής. Καθαρίζονται, πλένονται και στη συνέχεια τοποθετούνται μαζί με τσικουδιά (απόσταγμα στέμφυλων) σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Τα φρούτα παραμένουν στην τσικουδιά για αρκετές εβδομάδες, η αλκοόλη παίρνει τις ουσίες, το χρώμα και το άρωμα της πρώτης ύλης. Ακολουθεί η προσθήκη του σιροπιού για να γίνει η σύνθεση του λικέρ. Ένα φυσικό λικέρ δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γλυκό, γιατί η ζάχαρη σκεπάζει το πλούσιο άρωμα των καρπών. Το λικέρ παραμένει πάλι για αρκετό χρονικό διάστημα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.

«Είμαι εξαιρετικά  ικανοποιημένη αν και επιβιώνω με δυσκολία. Αλλά πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία για το τί σημαίνει επιβίωση. Καλό είναι να βγάζουμε ένα μεροκάματο και να έχουμε ψυχική ηρεμία.

Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει, αν δεν το κάνει μόνος του, πόσο χαλαρωτικό είναι να καθαρίζει το χειμώνα μύρτα ένα –ένα. Να  κάθεσαι με τις ώρες... είναι μια ωραία χαλαρή απασχόληση».

Τα λικέρ τα φτιάχνει από πορτοκάλι, μύρτο, ρόδι και τσίλι, αρμπαρόριζα, φασκόμηλο, εσπεριδοειδή και τσίλι, μέλι και ελιά όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας τους ανθούς και τον καρπό της ελιάς. 

Σιρόπια

Τα σιρόπια που φτιάχνει η κ. Καίτη είναι με γεύσεις μύρτου, πεντάνευρου, βασιλικού, λεβάντας, αρμπαρόριζας, ιβίσκου, μέντας με λουίζα.
Χρησιμοποιούνται ως αναψυκτικά και σε πολλές συνταγές στο πλαίσιο της γαστρονομικής φαντασίας.

Ζάχαρη με αρώματα

Εκτός από τα σιρόπια και το λικέρ αποφάσισε να αρωματίσει τη ζάχαρη με τριαντάφυλλο, λεβάντα ή γιασεμί, μέντα, εσπεριδοειδή αλλά και με σοκολάτα με τσίλι!

ΓΥΜΝΟΣΤΗΘΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΥΟΡΚΕΖΕΣ.

Γυμνόστηθες, «όπως οι άνδρες», μπορούν να κυκλοφορούν οι Νεοϋορκέζες
To δικαίωμα να περπατούν ημίγυμνες στους δρόμους, αν το θέλουν, όπως ακριβώς και οι άνδρες αποκτούν οι Νεοϋορκέζες, χάρη στον ακτιβισμό και στη νομική οξυδέρκεια μιας 46χρονης καλλιτέχνιδας, η οποία αφού είχε συλληφθεί αμέτρητες φορές για προσβολή της δημοσίας αιδούς επειδή κυκλοφορούσε γυμνόστηθη, ανακάλυψε και επικαλέστηκε σχετικό δικαστική απόφαση περί ισότητας που είχε ψηφιστεί πριν από 21 ολόκληρα χρόνια από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης!

Οπως γράφει η Liberation ένα υπόμνημα που εστάλη στα αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης υπενθυμίζει στα 34.000 μέλη της NYPD ότι κανένα πειθαρχικό μέτρο δεν πρέπει να επιβάλλεται απέναντι σε «άτομα, άνδρες ή γυναίκες, που κυκλοφορούν δημοσίως χωρίς να φορούν τίποτα από τη μέση και επάνω. «Οι γυναίκες που κυκλοφορούν γυμνόστηθες δεν διαπράττουν κανένα έγκλημα» ανέφερε ρητώς το υπόμνημα.

Μια δικαστική απόφαση της 7ης Ιουλίου 1992 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αναγνώριζε αυτό το δικαίωμα και στις γυναίκες, εις το όνομα της ισότητας των δύο φύλων. Ωστόσο αυτό το δικαίωμα δεν αναγνωριζόταν στην πράξη από την αστυνομία που συχνά συνελάμβανε την Χόλι βαν Βόαστ, αρτίστα η οποία αρέσκεται να κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης με παντελόνι και κουμπόικο καπέλο, ένα ζωγραφισμένο μουστάκι, αλλά... γυμνόστηθη.

Σύμφωνα με την ίδια την καλλιτέχνιδα, «δέκα φορές», έχει συλληφθεί, μπει σε κρατητήριο και κατηγορηθεί για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Στις 15 Μαΐου κατέθεσε διαμαρτυρία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον τόσο της Αστυνομίας όσο και του Δήμου, ενέργεια που ανάγκασε στις αρχές να στείλουν το σχετικό υπόμνημα υπενθύμισης προς τους 34.000 άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς της αμερικανικής μητρόπολης.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΩΝ.


15ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
Τή Λαμπροδευτέρα τό βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, πρίν νά πλαγιάσω γιά νά κοιμηθώ, βγήκα στό μικρό περιβολάκι πού έχουμε πίσω από τό σπίτι μας, καί στάθηκα γιά λίγο, κοιτάζοντας τό σκοτεινό ουρανό μέ τ' άστρα.

Σάν νά τόν έβλεπα πρώτη φορά. Μού φάνηκε πολύ βαθύς, καί σάν νά ερχότανε από πάνω μία μακρινή ψαλμωδία. Τό στόμα μου είπε σιγανά: «Υψούτε Κύριον τόν Θεόν ημών, καί προσκυνείτε τώ υποποδίω τών ποδών αυτού». Ένας αγιασμένος γέροντας μού είχε πεί μία φορά πώς κατά τούτες τίς ώρες ανοίγουνε τά ουράνια. Ο αγέρας μοσκοβολούσε από τά λουλούδια κι από τά αγιοχόρταρα, πού έχουμε φυτέψει. «Πλήρης δ' ουρανός καί η γή τής δόξης τού Κυρίου».

Θά στεκόμουνα έχει πέρα μοναχός ως τό ξημέρωμα. Σάν νά μήν είχα σώμα, μήτε κανένα δεσμό μέ τή γή. Αλλά συλλογίστηκα μήπως ξυπνήσει κανένας μέσα στό σπίτι καί ανησυχήσουνε πού έλειπα, καί γι? αυτό μπήκα μέσα καί ξάπλωσα.

Δέ μέ είχε θολώσει καλά-καλά ο ύπνος, δέν ξέρω άν ήμουνα ξυπνητός ή κοιμισμένος, καί βλέπω μπροστά μου έναν άνθρωπο μέ αλλόκοτη όψη. Ήτανε κατακίτρινος, σάν πεθαμένος, μά τά μάτια του ήτανε σάν ανοιχτά καί μ? έβλεπε τρομαγμένος. Τό πρόσωπό του ήτανε σάν μάσκα, σάν μούμια, μέ τό πετσί του γυαλιστερό, μαυροκίτρινο, καί κολλημένο στό νεκροκέφαλο μέ όλα τά βαθουλώματα. Κοντανάσαινε σάν λαχανιασμένος• στό ?να χέρι του βαστούσε κάποιο παράξενο πράγμα, πού δέν κατάλαβα τί ήτανε, καί μέ τ? άλλο έσφιγγε τό στήθος του, λές καί πονούσε.

Εκείνο τό πλάσμα μ? έκανε ν? ανατριχιάσω. τό κοίταζα, καί μέ κοίταζε, δίχως νά μιλήσει, σάν νά περίμενε νά τό γνωρίσω. Καί στ? αλήθεια, μ? όλο πού ήτανε τόσο αλλόκοτο, σάν νά μού είπε μία φωνή: «Είναι ο τάδε!».Μόλις άκουσα τή φωνή, τόν γνώρισα ποιός ήτανε. Τότε κι εκείνος άνοιξε τό στόμα του κι αναστέναξε. Μά η φωνή του σάν νά ερχότανε από πολύ μακριά, σά νά ?βγαινε από κανένα βαθύ πηγάδι.

Έβλεπα πώς βρισκότανε σέ μία μεγάλη αγωνία, κι υπόφερα κι εγώ μαζί του. Τά χέρια του, τά πόδια του, τά μάτια του, όλα φανερώνανε πώς βασανιζότανε. Απάνω στήν απελπισία μου, πήγα κοντά του νά τόν βοηθήσω, μά εκείνος μού ?κανε νόημα μέ τό χέρι του νά σταματήσω.

Άρχισε νά βογκά, μέ τέτοιον τρόπο, πού πάγωσα. Έπειτα μού λέγει: «δέν ήρθα, μέ στείλανε. Εγώ ολοένα τρέμω! Βρίσκομαι σέ ζάλη μεγάλη. Παρακάλεσε τόν Θεό νά μέ λυπηθεί. Θέλω νά πεθάνω, μά δέ μπορώ. Άχ! Όσα έλεγες βγήκανε αληθινά. Θυμάσαι, λίγες μέρες πρίν πεθάνω, πού ήρθες στό σπίτι μου καί μιλούσες γιά θρησκευτικά; Ήτανε καί δυό άλλοι φίλοι μου, άπιστοι κι αυτοί σάν κι εμένα. Εκεί πού μιλούσες, εκείνοι χαμογελούσανε. Σάν έφυγες, μού είπανε: Κρίμα, νά ?χει τέτοιο μυαλό, καί νά πιστεύει στίς ανοησίες πού πιστεύουνε οι γριές! Μία άλλη μέρα, σού είχα πεί όπως καί πολλές άλλες φορές: «Βρέ Φ., μάζευε λεφτά, θά πεθάνεις στήν ψάθα. Βλέπεις εγώ πόσα έχω, καί πάλι θέλω κι άλλα».

Τότε μού είπες: «Έχεις κάνει συμβόλαιο μέ τόν χάρο πώς θά ζήσεις τόσα χρόνια πού θέλεις, γιά νά καλοπεράσεις στά γερατειά σου;». Σού λέγω εγώ: «Θά δείς πόσο χρόνο θά πάγω! Τώρα είμαι εβδομήντα πέντε. Θά περάσω τά εκατό. Έχω εξασφαλίσει τά παιδιά μου, ο γιός μου βγάζει λεφτά πολλά, τήν κόρη μου τήν πάντρεψα μ? έναν πλούσιο από τήν Αβησσυνία, εγώ κι η γυναίκα μου έχουμε καί παραέχουμε.

Όχι σάν κι εσένα, πού ακούς αυτά πού λέν οι παπάδες Χριστιανικά τά τέλη τής ζωής ημών. Τί θά βγάλεις από τά Χριστιανικά τά τέλη; Παρά νά ?χεις στήν τσέπη σου, καί μή σέ μέλει. Εγώ νά δώσω ελεημοσύνη; καί γιατί έκανε φτωχούς ο πολυεύσπλαχνος Θεός σας; γιά νά τούς θρέφω εγώ; Άμ βάζουνε εσάς καί ταΐζετε τούς τεμπέληδες, γιά νά πάτε στό Παράδεισο! Ακούς εκεί Παράδεισο; Εγώ ξέρεις πώς είμαι γιός παπά, καί τά γνωρίζω καλά αυτά τά κόλπα. Μά νά τά πιστεύουνε αυτά οι μικρόμυαλοι. Όχι όμως κι εσύ, πού έχεις τέτοια σπουδή, καί νά πάς χαμένος. Εσύ, όπως πάς, θά πεθάνεις πρίν από μένα, θά πάρεις καί στό λαιμό σου τήν οικογένειά σου . μά εγώ, σού λέγω καί σού υπογράφω, σάν γιατρός, πού είμαι, πώς θά ζήσω εκατό δέκα χρόνια».

Λέγοντας αυτά, στριφογύριζε από δώ κι από κεί, σάν νά ψηνότανε απάνω σέ καμιά σκάρα, βγάζοντας κάτι μουγκρίσματα από τό στόμα του: «Άχ! Ούχ! Ού! Ού! Ού! Χού!»

Ησύχασε γιά λίγο καί ξαναείπε: «Αυτά έλεγα, μά σέ λίγες μέρες πέθανα! Πέθανα κι έχασα τό στοίχημα! Τί ταραχή! Τί τρομάρα τράβηξα!

Σαστισμένος, μία βουλίαζα καί μία ανέβαινα απάνω, καί φώναζα: Έλεος!
 μά κανένας δέν μ? άκουγε. Ένα ρεύμα μέ κλωθογύριζε σάν νά ?μουνα κανένα ψόφιο ποντίκι. Τί τράβηξα ως τά τώρα, καί τί τραβώ. Τί αγωνία είναι αυτή!

Όλα όσα έλεγες βγήκανε αληθινά . τό κέρδισες τό στοίχημα. Εγώ, τότε πού βρισκόμουνα στό κόσμο πού ζείς, ήμουνα ο έξυπνος. Ήμουνα γιατρός, κι είχα μάθει νά μιλώ καί νά μ? ακούνε, νά κοροϊδεύω τή θρησκεία, νά συζητώ γιά χειροπιαστά πράγματα. Τώρα όμως βλέπω πώς χειροπιαστά είναι εκείνα πού τά έλεγα παραμύθια καί χαρτοφάναρα. Χειροπιαστή είναι η αγωνία πού βρίσκουμε. Άχ! Τούτος θά είναι ο σκώληξ ο ακοίμητος, τούτος θά είναι ο βρυγμός τών οδόντων!».

Απάνω σ? αυτά, χάθηκε από τά μάτια μου, κι άκουγα μονάχα τά βογκητά του, πού καί κείνα σβήσανε σιγά-σιγά. Μέ πήρε λίγο ο ύπνος, μά σέ μία στιγμή, κατάλαβα νά μέ σπρώχνει ένα παγωμένο χέρι. Άνοιξα τά μάτια μου, καί τόν βλέπω πάλι μπροστά μου. Τούτη τή φορά ήτανε ακόμα πιό φριχτός καί πιό μικρόσωμος. Είχε γίνει ίσαμε ένα βυζανιάρικο παιδάκι, μ? ένα μεγάλο γέρικο κεφάλι, πού τό κουνούσε από δώ κι από κεί.

Άνοιξε τό στόμα του καί μού είπε: «σέ λίγη ώρα θά ξημερώσει καί θά έρθουνε νά μέ πάρουνε εκείνοι πού μέ στείλανε!» τού λέω:

«Ποιοί σέ στείλανε;». Είπε κάτι μπερδεμένα λόγια, δίχως νά καταλάβω τίποτα. Ύστερα μού λέγει: «Εκεί πού βρίσκομαι είναι κι άλλοι πολλοί από κείνους πού σέ περιπαίζανε γιά τήν πίστη σου, καί τώρα καταλάβανε πώς οι εξυπνάδες δέν περνούνε παραπέρα από τό νεκροταφείο. Είναι καί κάποιοι άλλοι πού τούς έκανες καλό, κι αυτοί σέ κακολογούσανε. Κι όσο τούς συχωρούσες, τόσο αυτοί γινότανε χειρότεροι. Γιατί ο πονηρός άνθρωπος αντί νά τόν κάνει η καλοσύνη νά χαίρεται, αυτός πικραίνεται, επειδή τόν κάνει νά νοιώθει τόν εαυτό του νικημένο.

Τούτοι βρίσκονται σέ χειρότερη κατάσταση από μένα, καί δέ μπορούνε νά βγούνε από τή σκοτεινή φυλακή τους γιά νά ?ρθουνε νά σέ βρούνε, όπως έκανα εγώ. Βασανίζονται πολύ σκληρά, γιατί δέρνονται μέ τή μάστιγα τής αγάπης, όπως είπε ένας άγιος.

Πόσο αλλιώτικος είναι ο κόσμος απ' ό,τι τόν βλέπαμε!

Ανάποδος από τήν έξυπνη αντίληψή μας. Τώρα καταλάβαμε πώς η εξυπνάδα μας ήτανε βλακεία, οι κουβέντες μας πονηρές μικρολογίες, κι οι χαρές μας Ψευτιά καί απάτη.

Εσείς πού έχετε στήν καρδιά σας τό Χριστό, καί πού γιά σάς ο λόγος του είναι αλήθεια, η μονάχη αλήθεια, εσείς κερδίσατε τό Μεγάλο Στοίχημα, πού μπαίνει ανάμεσα στούς πιστούς καί στούς απίστους, αυτό τό στοίχημα πού τό έχασα εγώ ο ελεεινός, καί χάθηκα, καί τρέμω κι αναστενάζω, καί δέ βρίσκω ησυχία: Αληθινά, στόν Άδη δέν υπάρχει πιά μετάνοια. Αλίμονο σ? όσους πορεύονται όπως πορευθήκαμε εμείς, τόν καιρό πού είμαστε απάνω στή γή. Η σάρκα μας είχε μεθύσει, καί εμπαίξαμε εκείνους πού πιστεύανε στό Θεό καί στή μέλλουσα ζωή, κι ο πολύς κόσμος μας χειροκροτούσε. Σάς λέγαμε ανόητους, σάς κάναμε περίπαιγμα, κι όσο εσείς δεχόσαστε μέ καλοσύνη τά πειράγματά μας, τόσο μεγάλωνε η δική μας η κακία.

Βλέπω καί τώρα πόσο θλιβόσαστε από τό φέρσιμο τών κακών ανθρώπων, αλλά πώς δεχόσαστε μέ υπομονή τίς φαρμακερές σαΐτες πού βγάζουνε από τό στόμα τους, λέγοντάς σας υποκριτές, θεομπαίχτες καί λαοπλάνους. Άν βρισκότανε, οι δυστυχείς στή θέση πού βρίσκομαι τώρα, καί βλέπανε από δώ πού βλέπω, θά τρομάζανε γιά ό,τι κάνουνε. Θέλω νά φανερωθώ σ? αυτούς καί νά τούς πώ ν? αλλάξουνε δρόμο, μά δέν έχω τήν άδεια, όπως δέν τήν είχε κι εκείνος ο πλούσιος καί γιά τούτο παρακαλούσε τόν Πατριάρχη Αβραάμνά στείλει τό φτωχό τό Λάζαρο. Μά καί εκείνον δέν τόν έστειλε, καί τούτο, γιά νά γίνουνε ίδια άξιοι τής καταδίκης όσοι αμαρτάνουνε, κι άξιοί της σωτηρίας όσοι πορεύονται τή στράτα τού Θεού.

«Ο αδικών αδικησάτω έτι, καί ο ρυπαρός ρυπαρευθέτω έτι, καί ο δίκαιος δικαιοσύνη ποιησάτω έτι, καί ο άγιος αγιασθήτω έτι».

Μ αυτά τά λόγια, τόν έχασα από μπροστά μου. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Την αναγκαιότητα της σύνδεσης του Νομού Πέλλας με την Εγνατία Οδό και την ύπαρξη σωστού σχεδιασμού προκειμένου να δοθεί τέλος στην απομόνωση της περιοχής από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το σύγχρονο οδικό δίκτυο που διαθέτει η χώρα εξέφρασε ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης.
Σε συνέχεια των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Α.Ε.  κ. Σαββαϊδη Παρασκευά ο κ. Σταμενίτης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Καλογιάννη προκειμένου να του θέσει το ζήτημα αλλά και να ενημερωθεί ο ίδιος για τις προθέσεις που έχει η ηγεσία του Υπουργείου αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα.
Ο κ. Σταμενίτης κατέθεσε εκ νέου την πρόταση του και ζήτησε τον καθορισμό με νέα χάραξη α. της οδού Γιαννιτσά – Αλεξάνδρεια – Νησέλι, και την ένταξη αυτής στο δίκτυο καθέτων της Εγνατίας Οδού, και β. του τρίτου κομματιού Βέροια – Νάουσα (σύνδεση κάθετης με Εγνατία Οδό ), ώστε ο Νομός Πέλλας να έχει ολοκληρωμένη σύνδεση με την Εγνατία Οδό.  Ο Βουλευτής τόνισε ότι, αφού γίνει ο καθορισμός και η χάραξη των διαδρομών, να ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, με σκοπό να ενταχτούν τα έργα στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και ως εκ τούτου ο άμεσος σχεδιασμός αποτελεί αναγκαιότητα, ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των διατιθέμενων κονδυλίων. Τόνισε μάλιστα ότι ο Νομός Πέλλας είναι ο μοναδικός νομός που δε διαθέτει σύνδεση με την Εγνατία Οδό, γεγονός που τον καθιστά αποκομμένο από το πιο σύγχρονό οδικό δίκτυο που διαθέτει η χώρα και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τόσο την τοπική οικονομία, όσο και τον τουρισμό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Εκδήλωση με σύνθημα «Μια ζωγραφιά, ένα μήνυμα» διοργανώνουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΚΜ Φάνης Παπάς, με αφορμή  τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών Βιομηχανίας και Οχημάτων (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ.) την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013  στις 18.00 στους κήπους της Περιφέρειας (Βασ. Όλγας 198,Θεσσαλονίκη) 
           Μαθητές από όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το περιβάλλον στον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τσαμασλή, στέλνοντας το μήνυμά τους με μια ζωγραφιά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα παιδιά θα μαγειρέψουν βιολογικά προϊόντα με τον Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ θα μάθουν πώς να σκιτσάρουν το περιβάλλον με τον Δημήτρη Νικολαΐδη.
           Το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος  της ΠΚΜ θα μιλήσει στους μαθητές για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανακύκλωση, ενώ ειδικοί του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. θα τους ενημερώσουν για την ανακύκλωση μπαταριών, διαθέτοντας στο χώρο ειδικούς κάδους για να φέρουν, όσοι επιθυμούν, τις παλιές μπαταρίες που έχουν στο σπίτι. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γνωστούς αθλητές, ενώ, στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές θα εκθέσουν τις ζωγραφιές τους στο χώρο.
           Ακόμη, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΚΜ και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με  τον “Σύνδεσμο Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας” και τον “Σύνδεσμο Ελλήνων Bατραχανθρώπων- Παράρτημα Θεσ/νίκης”  διοργανώνουν καθαρισμό  του βυθού του Θερμαϊκού κόλπου την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 και ώρα 11.30  π.μ. από το Λευκό Πύργο έως την Προβλήτα Α' του λιμανιού. (Χορηγοί της εκδήλωσης: Μασούτης α.ε., Πόρτο Παλλάς) .
Στη δράση καθαρισμού του βυθού του Θερμαϊκού Κόλπου θα συμμετέχουν περίπου 40 δύτες και καταδρομείς από ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων και των μπάζων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διαθέσει φορτηγά αυτοκίνητα   από το στόλο της για τη φόρτωση και απομάκρυνση των απορριμμάτων.

Οι φετινές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχιστούν και σε άλλα λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή  της Θεσσαλονίκης όπως το λιμάνι της Μηχανιώνας. του Αγγελοχωρίου, του Σταυρού κ.ά. ενώ θα επεκταθούν και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΚΜ  όπως η Π.Ε. Χαλκιδικής και η Π.Ε. Πιερίας που διαθέτουν πλούσιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον.     

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.

      Τα στοιχεία και οι επίσημες εκθέσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το μέλλον των συντάξεων, δείχνουν πως η κατάσταση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ανησυχητική και το μέλλον για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους αλλά και τις επόμενες γενιές που ακολουθούν, αβέβαιο. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την καταβολή των συντάξεων στο άμεσο μέλλον, οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.
Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της λεηλασίας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις δεκαετίες του '90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν και "εξαφανίστηκαν" στον χρηματιστηριακό τζόγο. Τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από τη διαδικασία του πρόσφατου "κουρέματος" έχασαν το 53,50% των αποθεματικών τους. Την ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις επιδεινώνουν την ήδη βαριά κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.
      Στόχος είναι το χτίσιμο ενός ασφαλιστικού συστήματος που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας θα φορτώνει συνεχώς περισσότερα βάρη στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, οι συντάξεις θα μετατρέπονται σε επιδόματα και θα τις στρέφει στην ιδιωτική ασφάλιση και υγεία, απαλλάσσοντας το κράτος και τους επιχειρηματίες από τις υποχρεώσεις τους.
        Η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και οι αποφάσεις στην ΕΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακοπεί αλλά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που στόχο έχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ειδικά στον τομέα υγείας και ασφάλισης.
        Το ΚΚΕ στηρίζει τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, τους στόχους πάλης και τις διεκδικήσεις που αναπτύσσουν. Έχουν πληρώσει και με το παραπάνω και δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
·       Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των συνταξιούχων και ασφαλισμένων με τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και σύγχρονων και δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·       Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ  Αλέκα Παπαρήγα

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...