Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

"ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ". ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΕΘΝΟΛΟΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΙΚΟΥ.

Ag_Achillios_prespes
Βασιλική Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1913 έως και τη σημερινή εποχή, παρατηρείται στις ακριτικές κυρίως περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας ένα, άγνωστο στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερο γλωσσικό φαινόμενο. Οι Μακεδόνες Έλληνες των περιοχών που προαναφέρθηκαν ομιλούν, πέραν της μητρικής Ελληνικής τους γλώσσας, ένα γλωσσικό ιδίωμα, σλαβογενούς προέλευσης εμπλουτισμένο με πολλές Ελληνικές, Τουρκικές και Αλβανικές λέξεις.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τη δημιουργία του ιδιώματος αυτού αλλά και τα αίτια αφομοίωσης του από τους ποικίλους λαούς της περιοχής της ιστορικής Μακεδονίας.
Είναι ευρέως γνωστή η κάθοδος των σλάβων τον 6ο μ.Χ αιώνα στη βόρεια βαλκανική. Μετά την εγκατάστασή τους τα σλαβικά φύλα άρχισαν να επιδίδονται σε ληστρικές επιδρομές στα Βυζαντινά εδάφη της Μακεδονίας. Οι επιδρομές αυτές είχαν ορισμένες φορές ως αποτέλεσμα την μερική εγκατάσταση των φύλων αυτών σε βυζαντινά εδάφη στο χώρο τη ιστορικής Μακεδονίας, όπου κατοικούσαν αμιγείς Ελληνικοί πληθυσμοί. Έτσι, κατά τους επόμενους αιώνες υπήρξε μια αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλήνων (τότε Βυζαντινών κατ’ όνομα) και Σλάβων. Για να περιορίσουν τις διαμάχες και τις εχθροπραξίες στα σύνορα τους, οι Βυζαντινοί επιδίωξαν να αφομοιώσουν τα σλαβικά φύλα στην αυτοκρατορία. Ο πιο σύντομος δρόμος ήταν ο εκχριστιανισμός – εκπολιτισμός τους.
Από τον 9ο μ.Χ αιώνα με πρωτεργάτες τους Θεσσαλονικείς  αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο πραγματοποιήθηκε ο εκχριστιανισμός των Σλάβων (δε θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνικοί και σλαβικοί πληθυσμοί να έρθουν ακόμα πιο κοντά.
Τον 15ο μ.χ αιώνα η βαλκανική χερσόνησος τέθηκε υπό τον έλεγχο των Οθωμανών. Οι πληθυσμοί της ευρύτερης Μακεδονίας βρέθηκαν να είναι υπήκοοι μίας αυτοκρατορίας δίχως σύνορα να τους χωρίζουν. Έλληνες, Τούρκοι, Σέρβοι, Βούλγαροι,  Αλβανοί, Εβραίοι, Αθίγγανοι (Ρομά) έπρεπε να συνυπάρξουν, να συναναστραφούν οικονομικά και εμπορικά και γενικότερα να συνεννοηθούν σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας τους.
ΧάρτηςΑρχαίαςΕλλάδαςΜακεδονίας1826
Το πρακτικό αυτό ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τη σταδιακή καθιέρωση ενός γλωσσικού ιδιώματος, μιας γλώσσας pidgin (1). Βάση αυτού του ιδιώματος ήταν μια δυτική Βουλγαρική διάλεκτος (2). Η εμφάνιση του τοποθετείται τον 18 μ.Χ αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1790 (3). Το γλωσσικό αυτό ιδίωμα υιοθετήθηκε πολύ εύκολα από τους εν Μακεδονία κατοικούντες λαούς, εν αντιθέσει με τις άλλες γλώσσες και κυρίως με την πολύπλοκη Ελληνική.
Στην επικράτηση του σλαβογενούς ιδιώματος καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απουσία εκπαιδευτικού συστήματος. Την εποχή εκείνη το ποσοστό το αγραμμάτων ήταν συντριπτικό.
Η σλαβική γλώσσα, από την οποία προέκυψε και το προαναφερθέν ιδίωμα διαδόθηκε στους Ελληνικούς πληθυσμούς με τους κάτωθι τρόπους. Από σλάβους δούλους τους οποίους οι Βυζαντινοί γαιοκτήμονες τοποθετούσαν στις γεωργικές τους εκτάσεις. Επίσης, από έλληνες αιχμαλώτους των Βουλγάρων, οι οποίοι έμαθαν τη σλαβική γλώσσα κατά τη διάρκεια της (πολυετούς συνήθως) αιχμαλωσίας τους και μετά από την απελευθέρωση τους συνέχιζαν να τη χρησιμοποιούν. Και τέλος, η αλληλεπίδραση Ελλήνων – Σλάβων οδήγησε στην αφομοίωση από τους Έλληνες της πιο εύκολης σλαβικής γλώσσας (4).
Είναι πολλές οι καταγραφές γλωσσικής μεταλλαγής είτε σε Ελληνόφωνες είτε σε βλαχόφωνες περιοχές και μάλιστα η υιοθέτηση του ιδιώματος ως κύρια γλωσσική έκφραση. Τρανό παράδειγμα οι αθίγγανοι (Ρομά) σε περιοχές της Μακεδονίας (π.χ Ημαθία) όπου διατηρούν ακόμα και σήμερα το ιδίωμα.
Οφείλω να διευκρινίσω πως σήμερα δεν υπάρχουν σλαβόφωνοι πληθυσμοί στη Μακεδονία αλλά δίγλωσσοι, με πολύ έντονο το πατριωτικό φρόνημα και την Ελληνική εθνική συνείδηση. Το εν λόγω ιδίωμα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Οι νέες γενιές το χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο. Οι συνθήκες ζωής όπως έχουν διαμορφωθεί, π.χ το διαδίκτυο, η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των νέων είναι αποτρεπτικές για τη διαιώνισή του. Επιπλέον η χρησιμότητά του στη καθημερινότητα είναι μηδαμινή, αν όχι μηδενική και αυτή παρά μόνο ως πολιτιστικό γλωσσολογικό στοιχείο. Άποψή μας είναι πως δυστυχώς στις επόμενες γενιές θα εκλείψει, όπως κάθε τι που δε συμβαδίζει με τον δρόμο της εξέλιξης.
Όσο και αν η άκριτη εθνικιστική υστερία έθετε εμπόδια σε ένα καθαρό βλέμμα, από πλευράς πολιτισμού το ιδίωμα αυτό αποτελεί έναν μεγάλο πλούτο. Ιστορίες, παραμύθια, ανέκδοτα χιουμοριστικά και πάνω από όλα τα ανεπανάληπτα τραγούδια και οι χοροί της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έφτασαν στις μέρες μας μέσα από αυτό. Ασχέτως αν κάποιοι κοντόφθαλμοι προέβησαν ακόμη και σε πολιτικές διώξεις των γηγενών δίγλωσσων Ελλήνων Μακεδόνων. Το παρακάτω περιστατικό μπορεί να ίσως να εξηγήσει πολλά: Στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα ένας διορισμένος έπαρχος στην περιοχή της Έδεσσας προέβη πολλές φορές σε πράξεις και λόγους εξευτελισμού προς τους γηγενείς Έλληνες δίγλωσσους Μακεδόνες αμφισβητώντας την ελληνικότητά τους. Τότε κάποιος αγράμματος δίγλωσσος από το χωριό Γαρέφι, προπύργιο του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα σύνορα, πήγε απροειδοποίητα στο γραφείο του και του φώναξε κατάμουτρα:
-          Άκου να σου πω έπαρχε! Εμάς και μια λέξη ελληνική να μην ξέρουμε, αν μας σφάξεις από μέσα μας θα βγει ο Σταυρός και η Ελλάδα! Σε εσένα αν συμβεί το ίδιο θα βγει από μέσα ο προδότης και ο ανθέλληνας!
Σταύρος Πρόικος
  Σταύρος Πρόικος, Ιστορικός-Εθνολόγος

(1) (Δ. Ε. Ευαγγελίδη: Μακεδονικά, Έδεσσα 2011,  σελ 37)
(2) ( Ι. Θ. Λαμψίδη: «Γραμματική της Βουλγαρικής γλώσσας» Θεσσαλονίκη 1981, ΙΜΧΑ σελ. 15-16)
(3) ( J. P Mallory – D. Q Adams: The Oxford introduction to Proto Indo European and the Proto Indo European world, oxford 2006, σελ. 26)
(4) (Ν. Ανδριώτη: Η γλώσσα της Μακεδονίας – Ολκός, Αθήνα 1992, σελ. 211)ΒΡΑΔΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΦΕ-ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ.Το καφέ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ξαφνιάζει για άλλη μια φορά και μόλις ανακοίνωσε την πρώτη του καλοκαιρινή βραδιά με ζωντανή μουσική στον ανανεωμένο καλοκαιρινό του χώρο.
Έτσι την Δευτέρα 24 Ιουνίου γιορτή του Αγίου Πνεύματος διοργανώνει live βραδιά με τον Νίκο, την Σταυρούλα και πολλούς  καλλιτέχνες φίλους των παιδιών, που θα χαρίσουν μια μαγευτική βραδιά στην κεντρική πλατεία των Προμάχων.
Είστε όλοι καλεσμένοι να απολαύσετε τα δροσερά κοκτέηλς του μαγαζιού, υπό το φως των αστεριών και τις μελωδικές φωνές των δυο ταλαντούχων παιδιών.
Όσοι από σας διασκεδάσατε τρελά στα χειμερινά πάρτι του Αστεροσκοπείου, θα ξετρελαθείτε το ίδιο και περισσότερο με τα καλοκαιρινά.
Τη Δευτέρα κατά τις 10.00 το βράδυ λοιπόν το καλοκαιρινό σας ραντεβού με τη διασκέδαση έχει ένα όνομα:
ΚΑΦΕ-ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΗΣ "ΕΛΠΙΔΑΣ".


Συγχαρητήριο προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα»

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καραμαριάς Σταύρος και όλη η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλμωπίας συγχαίρει θερμά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» και ιδιαίτερα το νέο Πρόεδρο Παραστατίδη Φώτη, για την εκλογή τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του συλλόγου.
Ευελπιστούμε, αν και είμαστε βέβαιοι, σε μια εποικοδομητική συνεργασία, η οποία θα προσβλέπει στην ανάπτυξη, στην φιλοζωία και την πολιτιστική αναβάθμιση της Αλμωπίας μας.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλμωπίας, είναι στο πλευρό σας με όσα μέσα διαθέτει και θα σταθεί αρωγός στην κοινωνική σας προσφορά.


Γραφείο Τύπου Δήμου Αλμωπίας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Αλμωπίας στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας για την διοργάνωση του 3ου Πανελλαδικού πρωταθλήματος Ε2

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης εκφράζει στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας και τον πρόεδρό του κ. Πέτρο Τσαρκνιά, τα θερμά του συγχαρητήρια για την πρόσφατη και επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου Πανελλαδικού πρωταθλήματος Ε2 για Αγόρια και Κορίτσια 14 ετών που διεξήχθη από την Κυριακή 16 έως την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στο Κέντρο Αντισφαίρισης Αριδαίας.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος, στους προπονητές καθώς και σε όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας ευχαριστεί τον όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας για τη δυνατότητα που δίνει σε μικρούς και μεγάλους της Αλμωπίας να γνωρίσουν το άθλημα του τένις και να το αγαπήσουν.
Τέλος, σας εύχεται ολόψυχα καλή συνέχεια στο έργο σας και δηλώνει ότι o Δήμος Αλμωπίας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και κάτι παραπάνω,  θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ομίλου και των προπονητών, για τη δημιουργία των νέων αθλητών και πρωταθλητών της Αλμωπίας.


Ο Δήμαρχος Αλμωπίας


                                                                         Πασόης Δημήτρης

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΟΜΠΙΤΟΣΠΙΤΟ.


Ειρήνη Λαλίδου

Βαρεθήκατε τη ζωή στην πόλη και θέλετε να επιστρέψετε στην εξοχή. Το ταμείο, όμως, είναι μείον και δεν υπάρχουν λεφτά για πολλά-πολλά. Μην ανησυχείτε, σας έχουμε ένα σπίτι που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, ξοδεύοντας μόλις 4.000 ευρώ. Και μην ανησυχείτε, δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να τα καταφέρετε.


Αρχικά, σκάβετε τη γη, με τέτοιο τρόπο ώστε το έδαφος να είναι επίπεδο. Οι πέτρες που θα ξεθάψετε, μαζί με λάσπη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα θεμέλια και την κατασκευή φράχτη.
Στη συνέχεια φτιάχνετε το βασικό σχήμα του σπιτιού, τοποθετώντας τους κορμούς μικρών δέντρων που θα στηρίζουν την οροφή. 
Στερεώστε τα κούτσουρα στο βασικό άξονα της στέγης και τοποθετείστε παλέτες στο έδαφος, τις οποίες μπορείτε να μονώστε με άχυρα.
Στη συνέχεια, μονώστε τη στέγη με φύλλα από άχυρο και βαμβάκι, φροντίζοντας στη συνέχεια να την καλύψετε με ένα μουσαμά σε περίπτωση βροχής.Σειρά έχουν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι. Τοποθετήστε λεπτά δεμάτια από άχυρο πάνω σε πέτρες στη θέση που θέλετε να βρίσκεται ο κάθε τοίχος και στη συνέχεια καλύψτε τα και από τις δύο πλευρές με κλωνάρια φουντουκιάς. Τοποθετείστε στα ανοίγματα παράθυρα και στο πάτωμα σανίδια και έχετε τελειώσει από το εσωτερικό. Το μόνο που μένει είναι να καλύψετε τη στέγη με χώμα και να σοβατίσετε τους τοίχους.
Η χομπιτότρυπά σας είναι έτοιμη! Κοστίζει λίγο, είναι φιλική προς το περιβάλλον και με το που θα βγει η ταινία Χόμπιτ θα αποκτήσει και συλλεκτική αξία! Αφήστε που θα ζείτε σε ένα σπίτι που το φτιάξατε οι ίδιοι με τα χέρια σας! 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ψάξετε εδώ

ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΕΛΛΗΝΕΣ-ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ.

Έλληνες, Ένας Αυτοκτονικός Λαός Των Άκρων!

Στη διάρκεια του πρώτου γενικευμένου εμφύλιου σπαραγμού, του Πελοποννησιακού Πολέμου, συνέβη ένα περιστατικό που φανερώνει τον διαχρονικά απαράλλακτο κι απίστευτο χαρακτήρα του Έλληνα. Το 406 π.Χ. έγινε η ναυμαχία στις Αργινούσες στην οποία ο συμμαχικός στόλος των Αθηναίων νίκησε τον αντίστοιχο σπαρτιατικό. Η ολιγαρχική αντιπολίτευση στην Αθήνα, για να πλήξει το κύρος και τη δημοφιλία του Περικλή, επωφελήθηκε από το γεγονός ότι λόγω θαλασσοταραχής οι Αθηναίοι δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν όλα τα πτώματα των στρατιωτών τους, και κατηγόρησε για ασέβεια προς τους νεκρούς τους οκτώ επικεφαλής στρατηγούς του στόλου (μεταξύ των οποίων ήταν και ο ένας γιος του Περικλή). Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν όλοι σε θάνατο κι εκτελέστηκαν! Έτσι, ένας θρίαμβος μετατράπηκε σε πανωλεθρία για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων! Ολόκληρη η Ιστορία μας βρίθει από τέτοια παραδείγματα όπου επιτελούμε το καλύτερο και αμέσως μετά το ακυρώνουμε εμείς οι ίδιοι. 

Συνήθως μας αρέσει να κατηγορούμε τον περίφημο «ξένο δάκτυλο», ξεχνώντας όμως παράλληλα να πούμε ότι για να διεισδύσει χρειάζεται κι εσωτερικούς προδότες, και ότι πάντα είχαμε πολλούς τέτοιους. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας του Έλληνα, ο οποίος συνήθως πάνω από τις φιλοδοξίες και τα συμφέροντά του δεν βάζει τίποτε άλλο, ήταν και ο περίφημος Αλκιβιάδης. Αν και Αθηναίος πολίτης, επί σειρά ετών έπαιζε τριπλό παιχνίδι, για προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Ερχόταν σε σύγκρουση με τους Αθηναίους, πήγαινε με τους Σπαρτιάτες. Ερχόταν σε σύγκρουση και με τους Σπαρτιάτες, πήγαινε με τους Πέρσες! Ερχόταν σε σύγκρουση και με τους Πέρσες, ξαναπήγαινε με τους Αθηναίους! Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν το κλασικό αρχέτυπο του Έλληνα, ο οποίος συνήθως η μόνη πατρίδα που αναγνωρίζει και παραδέχεται είναι ο εαυτός του και το συμφέρον του! Ας δούμε μερικά ακόμη χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα, όπως εκείνο της ναυμαχίας στις Αργινούσες, όπου κάναμε το καλύτερο και αμέσως μετά το ανατρέψαμε εμείς οι ίδιοι, με τον χειρότερο τρόπο.

- Αφού πρώτα γράψαμε μια μοναδική στρατιωτική εποποιία, νικώντας τον πάνοπλο και πολυάριθμο στρατό και στόλο της Περσικής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια καταστραφήκαμε μόνοι μας με τον εξοντωτικό τριακονταετή εμφύλιο Πελοποννησιακό Πόλεμο (τον οποίο, σύμφωνα με μια άποψη, υποδαύλισαν οι Πέρσες, για να εκδικηθούν για την ήττα τους)!

- Μέσα σε δέκα χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος έφτιαξε μια αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη που είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε, η οποία όμως έμελλε να είναι και η βραχυβιότερη. Μέσα σε διάστημα λιγότερο από ενός αιώνα, οι εσωτερικές διαμάχες και οι συγκρούσεις των επιγόνων του (Πτολεμαίοι, Σελευκίδες, κ.ά) την εξασθένισαν με αποτέλεσμα να κυριευθεί από τους Ρωμαίους!

- Το 1823, μόλις δύο χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ οπλαρχηγών και «καλαμαράδων» (πολιτικών) για το ποιος θα έχει την εξουσία μετά από τη μελλοντική απελευθέρωση! Λόγω αυτού του παράλογου εμφυλίου η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια και η τελική απελευθέρωση επιτεύχθηκε χάρη στην επέμβαση των «ξένων δυνάμεων» (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) οι οποίες νίκησαν τον τουρκικό στόλο στη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), πράγμα που τις επέτρεψε στη συνέχεια να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας!

- Το 1912-1913 γράψαμε μια νέα πολεμική εποποιία απελευθερώνοντας από τον τουρκικό ζυγό τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια (1919-1922), κι εξ αιτίας κυρίως του Εθνικού Διχασμού (Βενιζελικοί – Βασιλικοί), χάσαμε την πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού, τη Μικρά Ασία! 

- Το 1940-1945 γράψαμε νέο έπος με την αντίσταση κατά των Γερμανών. Αμέσως μετά, κι ενώ ο κόσμος είχε ήδη χωριστεί από τους Μεγάλους στο Ανατολικό (κομμουνιστικό) Μπλοκ και στο Δυτικό και ο Στάλιν είχε ενημερώσει τους Έλληνες κομμουνιστές να μην περιμένουν βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση, εκείνοι ξεκίνησαν τον γνωστό καταστροφικό Εμφύλιο Πόλεμο!

Και αυτά είναι μερικά μόνο από αναρίθμητα παρόμοια παραδείγματα της Ιστορίας μας!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΟΔΟΥ, ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΑΝΑΙΡΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!!! ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ!!!


Δημήτρης Χορόσκελης

ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΑΝΑΛΑΒΑΤΕ!!!

Παρακαλώ Επαναλάβατε:
Παρακαλώ επαναλάβατε: 

Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ- Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ - Η ανάπτυξη έρχεται - Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε εκλογές - Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ

Παρακαλώ επαναλάβατε δυνατά και καθαρά, για 14 ημέρες ανά 2 ώρες, όπου και αν βρίσκεστε.

Σας ευχαριστούμε που συμμετέχετε στη διάσωση της χώρας.


ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΛΒΕΤΟΙ: ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ;

Ελβετοί, Ένας Λαός Εξωγήινων;

Ελβετοί, Ένας Λαός Εξωγήινων; 

Ιστορία. Η Ελβετία είναι μια συνομοσπονδία 26 ομόσπονδων κρατιδίων - καντονιών (26 αυτόνομα, 3 ημιαυτόνομα) και έχει πληθυσμό 7,8 εκατομμύρια κατοίκους. Τα τρία πρώτα καντόνια ενώθηκαν το 1291 και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1499 κι απέκτησε τα σημερινά της εθνικά σύνορα το 1815, μετά από το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων. Χρειάστηκαν δηλαδή συνολικά 524 χρόνια διαρκών αγώνων, γεγονός που έκανε τους Ελβετούς να θεωρούνται, επί αιώνες, ο πιο σκληροτράχηλος πολεμικός λαός της Ευρώπης και να κατατάσσονται, ως περιζήτητοι μισθοφόροι, στην υπηρεσία ξένων ηγεμόνων. Την ίδια αυτή περίοδο πέτυχαν και την περίφημη ελβετική ουδετερότητα και δύο αιώνες διαρκούς ειρήνης. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει ελβετικό έθνος, με την κλασική έννοια του όρου. Ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται από 65% Γερμανούς, 18% Γάλλους, 10% Ιταλούς (και περίπου 7% άλλες μειονότητες και μετανάστες), που συμβιώνουν ειρηνικά μεταξύ τους επί αιώνες. Ουσιαστικά, οι μόνοι εμφύλιοι πόλεμοι που γνώρισε ήταν οι θρησκευτικοί (μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών).

Πολίτευμα. Οι Ελβετοί ποτέ δεν είχαν βασιλείς, πάντα είχαν λίγο-πολύ συλλογικές μορφές διακυβέρνησης Το σημερινό πολίτευμα της Ελβετίας είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, ένας συνδυασμός άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Κάθε καντόνι έχει τη δική του κυβέρνηση (η οποία στα μικρά σε πληθυσμό εκλέγεται άμεσα από τη συνέλευση των πολιτών). Η κεντρική κυβέρνηση συντονίζει τις υπόλοιπες 26 και εκπροσωπεί τη χώρα στις διεθνείς της σχέσεις και υποχρεώσεις. Είναι επταμελής και οι Υπουργοί της εναλλάσσονται εκ περιτροπής για έναν χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού. Όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται αναλογικά στις τοπικές και στην κεντρική κυβέρνηση. Οι πολιτικοί δεν είναι επαγγελματίες και λαμβάνουν μια συμβολική κρατική αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους. Γίνεται πολύ συχνή διενέργεια δημοψηφισμάτων για διάφορα θέματα. Στη διαμόρφωση του πολιτεύματος και τη σύνταξη του Συντάγματος, μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Έλληνα - και τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας - Ιωάννη Καποδίστρια. Προφανώς, λόγω του μεγάλου θαυμασμού προς το αρχαίο αθηναϊκό δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο και υιοθέτησε, η Ελβετία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε σταδιακά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες (η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις το 1990).

Οικονομία. Η ελβετική οικονομία περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες. Κτηνοτροφία, βιοτεχνίες, βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανίες, πολυεθνικές επιχειρήσεις (Nestlé), τουρισμό, ιατρικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες), κλπ. Υπάρχουν τουλάχιστον τρία ελβετικά προϊόντα που θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο: τα ρολόγια, οι σοκολάτες, και τα μηχανήματα και οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας. Εδώ και χρόνια είναι η πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη, κι αυτό λόγω των άριστων σχέσεων εργοδοτών/εργαζομένων. Το ελβετικό φράγκο είναι από τα πιο ισχυρά και σταθερά νομίσματα.

Άμυνα/στρατός. Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία είναι ουδέτερη και δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τα τελευταία διακόσια χρόνια, διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους, καλύτερα εξοπλισμένους κι εκπαιδευμένους στρατούς στον κόσμο. Οι Ελβετοί κατατάσσονται στην ηλικία των 20, υπηρετούν για 4-5 μήνες, και στη συνέχεια επανεκπαιδεύονται για 2-3 εβδομάδες κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 45. Κρατούν στο σπίτι την εξάρτυση και τον οπλισμό τους και σε περίπτωση επιστράτευσης μπορεί να συγκεντρωθεί δύναμη 625.000 στρατιωτών (μόνιμος στρατός περίπου 200.000 – ύστερα από δύο πρόσφατες διαδοχικές μειώσεις). Μέσα στις Άλπεις υπάρχουν καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό, στρατιωτικές βάσεις, βάσεις αεροπλάνων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απογειώνονται από τους αυτοκινητοδρόμους, κλπ. Στη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ου αιώνα υπήρχε σχέδιο, σε περίπτωση εισβολής, να αποσυρθεί ολόκληρη η ελβετική στρατιωτική μηχανή στους ορεινούς όγκους της χώρας, για να δώσει εκεί την ύστατη «Μητέρα Όλων των Μαχών».

Γενικά: Η Ελβετία, παρά τον μικρό πληθυσμό της έχει δώσει και πολλά μεγάλα ονόματα στις επιστήμες, τις τέχνες, και τη λογοτεχνία. Επίσης, αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Πανεπιστημίων και τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό έκδοσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Λόγω της ουδετερότητάς της, είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών κι οργανώσεων.
Με δυο λόγια, οι Ελβετοί, μέσα από μακροχρόνιο αγώνα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια όαση συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων, ειρήνης, ευημερίας, και αληθινής δημοκρατίας μέσα στο φρενοκομείο που λέγεται «ανθρωπότητα».

ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΛΑΟΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΠΌΛΟΙΠΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ;;;!!!

Δημήτρης Χορόσκελης


ΠΗΓΗ... http://www.ramnousia.com

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΣΑΜΨΩΝ.

Ξεχασμένος από όλους και δίχως σύνταξη ο Σαμψών..Ένας ΗΡΩΑΣ που δόξασε την Ελλάδα, στα 85 του χρόνια σήμερα δεν έχει σύνταξη να ζήσει, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είναι ξεχασμένος και εγκαταλελειμμένος από το επίσημο Ελληνικό(;) κράτος.

Καλούμε από αυτό το βήμα, ΟΛΑ τα κόμματα (από άκρο αριστερά μέχρι άκρο δεξιά) να τιμήσουν αυτόν τον ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΡΥΛΟ να περάσει με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Δόξασε την Ελλάδα μας, είναι κρίμα να του γυρνάμε έτσι την πλάτη.

Διαδώστε το πατώντας κοινοποίηση πάνω στην εικόνα. Έχουμε την δύναμη να πετύχουμε τον στόχο και να προσφέρουμε κάτι ελάχιστον σε αυτόν τον άνθρωπο έστω και στα 85 του χρόνια! 


ΠΗΓΗ...FACEBOOK.

ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.


15Από το βίο της αμμάς Συγκλητικής
Η καταλαλιά είναι πολύ βαρύ και ολέθριο αμάρτημα. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι την έχουν σαν τροφή και ξεκούραση. Εσύ όμως, πιστή στον Κύριο αδελφή, να μη δεχθείς μέσα σου τα ξένα κακά, αλλά να διατηρείς την ψυχή σου αμόλυντη.

Γιατί, αν δεχθείς τα βρωμερά λόγια εκείνου που καταλαλεί, θα προξενήσεις στην προσευχή σου, με τους λογισμούς, κηλίδες ακαθαρσίας και θα μισήσεις αδικαιολόγητα αυτούς που σε συναναστρέφονται. Γιατί, όταν τ’ αφτιά σου θα γεμίσουν από την απανθρωπιά αυτών που καταλαλούν, τότε όλους θα τους υποτιμάς και όλους θα τους θεωρείς το ίδιο ακάθαρτους· όπως ακριβώς και το μάτι, όταν θαμπωθεί από δυνατό έγχρωμο φως, δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά το σχήμα των αντικειμένων που βλέπει...

Πρέπει λοιπόν να φυλάμε τη γλώσσα μας και τ’ αφτιά μας, ώστε μήτε να λέμε τίποτα κακό για τον πλησίον μας, μήτε ν’ ανεχόμαστε καν ν’ ακούμε κάτι τέτοιο. Γιατί έχει γραφτεί: «Ου παραδέξη ακοήν ματαίαν» (Εξ. 23:1). Και αλλού: «Τον καταλαλούντα λάθρα τον πλησίον αυτού, τούτον εξεδίωκον» (Ψαλμ. 100:5).

Και σ’ άλλο σημείο πάλι: «Όπως αν μη λαλήση το στόμα μου τα έργα των ανθρώπων…» (Ψαλμ. 16:4). Εμείς όμως μιλάμε ακόμα και για έργα που δεν έκαναν οι άνθρωποι! Γι’ αυτό πρέπει όχι μόνο να μην πιστεύουμε όσα μας λένε και να μην τα παραδεχόμαστε καθόλου, αλλά και να ενεργούμε και να μιλάμε σύμφωνα με το παράδειγμα του προφήτη: «Εγώ δε… εγενόμην ωσεί άνθρωπος ουκ ακούων και ουκ έχων εν τω στόματι αυτού ελεγμούς” (Ψαλμ. 37:15). 
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Δήμο Αλμωπίας ανακοινώνεται ότι το γραφείο των αλλοδαπών θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και τη Δευτέρα 01-07-2013.
 Από την Τρίτη 02-07-2013 οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στο τμήμα Αδειών Διαμονής Πέλλας, στην Έδεσσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΦΕΤ.

Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι ο ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ. διοργανώνει σεμινάρια Επιμόρφωσης του ΕΦΕΤ σε όλες τις πόλεις και τα νησιά της χώρας, μέσω του  προγράμματος κατάρτισης πάνω στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων “Επιπέδου 1”, διάρκειας 10 ωρών (2 ημέρες Χ 5 ώρες την ημέρα).
Η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων  αφ’ ενός μεν είναι νομική απαίτηση αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στη προστασία της δημόσιας υγείας,  αφού οι υπεύθυνοι διαμορφώνουν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία μια νέα αντίληψη για τη διαχείριση των τροφίμων με οδηγίες εργασίας και κανόνες υγιεινής  και κυρίως  αποκτούν δεξιότητες ώστε να προβαίνουν οι ίδιοι στον «αυτοέλεγχο», να εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα (HACCP) και να τεκμηριώνουν τις διαδικασίες αυτοελέγχου με την τήρηση των προαναφερθέντων πέντε υποχρεωτικών αρχείων τα οποία πρέπει να επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Mε βάση την ισχύουσα νομοθεσία Υ.Α. 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007 όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χειρίζονται ή έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά, πρέπει να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών ορθής υγιεινής πρακτικής.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή  ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004, του ΕΚ για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Στο πρόγραμμα θα παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό υλικό που ορίζεται στην παραπάνω απόφαση και θα διδάσκουν εκπαιδευτές ενταγμένοι στο μητρώο του ΕΦΕΤ.
Θα παρουσιάζεται επίσης η νέα νομοθεσία που ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων και τέλος θα δίδονται σαφείς κατευθύνσεις για τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθώς και η μεθοδολογία ανταπόκρισής τους σ’ αυτές.
Στο τέλος του προγράμματος ύστερα από αξιολόγηση θα χορηγείται αντίστοιχη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  και δικαίωμα συμμετοχής  στις εξετάσεις  που διοργανώνει ο ΕΦΕΤ.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα γραφεία του ΠΑΣΚΕΔΙ στα τηλέφωνα 2310 932420 και 6983161473 (κο Ηλία Καλιώρα) ή μέσω της ιστοσελίδας www.paskedi.gr., προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο υποβολής αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια αυτά.Από το Δήμο Αλμωπίας

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Δείτε τους αριστούχους μαθητές του 1ου γυμνασίου Αριδαίας
 για  την σχολική χρονιά 2012 - 2013...

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.Δείτε τους αριστούχους μαθητές του γυμνασίου Προμάχων την σχολική χρονιά 2012 - 2013    

ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!

Νιγηριανός επιβιώνει 2 μέρες κάτω από το νερό!

Η απίστευτη περιπέτεια του μάγειρα που σώθηκε από το ναυάγιο χάρη στις... μπουρμπουλήθρες

Αφού πέρασε δύο ολόκληρες μέρες παγιδευμένος κάτω από το αναποδογυρισμένο ρυμουλκό μέσα στα παγωμένα νερά του ωκεανού, ο Harrison Okene ήταν σίγουρος ότι θα πνιγόταν. 

Η μοίρα είχε ωστόσο άλλη γνώμη!

Ο 29χρονος μάγειρας του ρυμουλκού Jascon-4 έζησε τη δική του περιπέτεια όταν το πλοίο ναυάγησε στις 26 Μαΐου από τα μανιασμένα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού κάπου 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νιγηρίας, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τάνκερ που ανεφοδιαζόταν από την πλατφόρμα της Chevron.

Από τα 12 άτομα του πληρώματος του ρυμουλκού οι δύτες ανέσυραν 10 πτώματα, την ώρα που υπάρχει και ένας αγνοούμενος. Ο Οkene κατάφερε ωστόσο να επιβιώσει, κλεισμένος στη στενάχωρη τουαλέτα του μικρού του δωματίου, με τον λιγοστό αέρα που παγιδεύτηκε εκεί καθώς το πλοίο βούλιαζε αργά να επαρκεί τελικά για τις ανάγκες διατήρησης στη ζωή! Οι δύο νοτιοαφρικανοί δύτες που τον ανέσυραν ζωντανό από το ναυάγιο δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ο ίδιος δήλωσε για το περιστατικό: «Ήμουν μέσα στο νερό στο απόλυτο σκοτάδι. Σκεφτόμουν ότι το τέλος είχε έρθει. Πίστευα ότι το νερό θα γέμιζε κάποια στιγμή την καμπίνα, πράγμα που τελικά δεν συνέβη». 

«Ήμουν τόσο πεινασμένος και κυρίως τόσο διψασμένος. Το θαλασσινό νερό άφησε τη γλώσσα μου χωρίς δέρμα», είπε ο μάγειρας με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια του, με τμήματα του δέρματός του να ξεφλουδίζουν πράγματι έπειτα από δύο μέρες μουλιάσματος μέσα στο νερό.

«Τρεις άντρες ήταν μπροστά μου όταν όρμησε το νερό με όλη του τη δύναμη. Τους είδα να παρασύρονται από το μανιασμένο νερό και ήξερα ότι αυτοί οι τύποι ήταν νεκροί». Αυτό που δεν ήξερε ο μάγειρας είναι ότι θα περνούσε τις επόμενες 2,5 περίπου μέρες παγιδευμένος μέσα στο κουφάρι του πλοίου. Το δωμάτιο στο οποίο κατέφυγε καθώς το πλοίο αποτραβιόταν στον πυθμένα εγκλώβισε λιγοστό αέρα, ο οποίος διατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι το αναποδογυρισμένο πλοίο κατέληξε τελικά στον βυθό. Έκπληκτος ο Οkene, συνειδητοποίησε ότι μπορούσε ακόμα να αναπνέει!

Φορώντας μόνο το εσώρουχό του, ο εγκλωβισμένος στη μικρή τουαλέτα Νιγηριανός κρατιόταν από τον νιπτήρα για να μπορεί να κρατά το κεφάλι του έξω από το νερό. Έπειτα από μία ολόκληρη μέρα εκεί, θα έβρισκε τελικά το κουράγιο να ανοίξει την πόρτα και να κολυμπήσει ως την καμπίνα του καπετάνιου, αναζητώντας τρόπο να εγκαταλείψει το ναυάγιο. Διαισθάνθηκε ωστόσο ότι δεν ήταν μόνος.

«Ήμουν παγωμένος, το κρύο ήταν αφόρητο, και δεν μπορούσα να δω τίποτα μέσα στα σκοτάδια. Μπορούσα βέβαια να μυρίσω τα πτώματα του πληρώματος, ήξερα ότι είναι κάπου κοντά. Τα ψάρια ήρθαν τότε και άρχισαν να τρέφονται με τους συντρόφους μου. Μπορούσα να ακούσω τους ήχους. Ήταν ο απόλυτος τρόμος».

Κι όταν το απόγευμα της 28ης Μαΐου έχασε πλέον κάθε ελπίδα, άκουσε τους δύτες που έστειλε η πλοιοκτήτρια εταιρία West African Ventures να περισυλλέξουν τους νεκρούς. «Είδα το φως από τον φακό και άρχισα να κάνω θόρυβο και να κουνάω τα χέρια μου. Ο δύτης με είδε σοκαρισμένος».

Κι έτσι η απίστευτη περιπέτεια των 60 τρομακτικών ωρών που πέρασε ο μάγειρας στον βυθό του ωκεανού θα έπαιρνε αίσιο τέλος, αφού πέρασε βέβαια άλλες δύο μέρες σε θάλαμο αποσυμπίεσης για να επιστρέψει η πίεση του σώματός του σε φυσιολογικά επίπεδα. 

«Δεν ξέρω τι σταμάτησε το νερό από το να γεμίσει το δωμάτιο. Προσευχόμουν στον Θεό. Το έκανε. Ήταν θαύμα!», δήλωσε ανακουφισμένος για το τέλος του μαρτυρίου του...Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Η πιο μεγάλη πανσέληνος του 2013
Δύο εντυπωσιακά φαινόμενα που σηματοδοτούν επίσημα την έλευση του καλοκαιριού αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, η Παρασκευή θα είναι ή μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, ενώ την Κυριακή θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013.
Την Παρασκευή είναι το λεγόμενο θερινό ηλιοστάσιο, αφού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης το καλοκαίρι (και στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας) ξεκινά επίσημα στις 1:04 π.μ. την Παρασκευή, 21 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βόρειος άξονας της Γης είναι ελαφρά στραμμένος προς τον ήλιο, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο να εκτίθεται πιο άμεσα στο ηλιακό φως και να βιώνει υψηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι περιοχές νότια του ισημερινού βρίσκονται μακριά από τον ήλιο, το φως του οποίου χάνεται, δημιουργώντας ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Μάλιστα λόγω της έντονης έκθεσης του βορείου ημισφαιρίου στο Ήλιο, η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, δηλαδή η 21η Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, αφού το ηλιακό φως διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλη μέρα.
Παράλληλα, δύο μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 23 Ιουνίου, η Σελήνη θα φτάσει επισήμως στην πλήρη φάση της και ταυτόχρονα στο πιο κοντινό της σημείο στη Γη (μόλις 356.990 χιλιόμετρα) δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι σε σχήμα αυγού, και υπάρχουν φορές που είναι στο περίγειο, δηλαδή στη μικρότερη απόσταση της από τη Γη, ή στο απόγειο, δηλαδή στην πιο μακρινή απόσταση της από τη Γη. Εάν ωστόσο το περίγειο συμβαίνει ταυτόχρονα με την πανσέληνο, τότε στη Γη έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο της χρονιάς.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...