Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΛΟΤΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.



Παρακαλούνται όλοι οι πρόεδροι των δασικών συνεταιρισμών Προμάχων , να παραστούν  στην σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο νεότητας του χωριού.
Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 30-Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι.
Θα παραβρεθούν ο δήμαρχος Αλμωπίας και οι αντιδήμαρχοι.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Αναρτήθηκαν σε κεντρικά καταστήματα του χωριού οι ανακοινώσεις για την πεζοδρόμηση της πλατείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δείτε την ανακοίνωση.


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ.


Σας ενημερώνουμε οτι σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, η οποία βρίσκεται ήδη προς υπογραφή απο τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ώστε να εκδοθεί Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση), παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2012 απο τις 30.4.2013, που ισχυε μέχρι σήμερα, στις 31.8.2013 για όσους παραγωγούς δεν είναι ακόμη ασφαλιστικά ενήμεροι και οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν κατάθεση στον κωδικό ΜΠ-712.

Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι δεν θα είναι ασφαλιστικά τακτοποιημένοι για το 2012 θα κληθούν σε τυχόν αποζημιώσεις του 2013 να τακτοποιήσουν και τις οφειλές του 2012. Ως εκ τούτου αν τακτοποιηθούν μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις του 2013, θα χάσουν τις αποζημειώσεις του 2012.

Προς ενημέρωση των παραγωγών.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ.
Απο το Πολιτικό Γραφείο.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ.



Η Θάλασσα

Χρειάζομαι τη θάλασσα γιατί με διδάσκει:
δεν ξέρω αν μαθαίνω μουσική ή συνείδηση:
Δεν ξέρω αν είναι μόνο κύμα ή ύπαρξη βαθιά
ή απλά βραχνή φωνή ή εκθαμβωτική εικασία
από ψάρια και καράβια.
Γεγονός είναι ότι ακόμα κι όταν κοιμάμαι
με κάποιο τρόπο μαγνητικό κυκλοφορώ
στο πανεπιστήμιο της φουσκοθαλασσιάς.
Δεν είναι μόνο τα θρυμματισμένα κοχύλια,
λες και κάποιος τρεμάμενος πλανήτης
να συμμετείχε σε αργό θάνατο,
όχι, από το θραύσμα ξαναχτίζω τη μέρα,
από μια ριπή αλατιού τον σταλακτίτη,
και από μια κουταλιά τον πελώριο Θεό.

Αυτό που κάποτε μου δίδαξε το φυλάω! Είναι ο αέρας,
ο αδιάκοπος άνεμος, το νερό και η άμμος.

Φαίνεται λίγο για τον νέο άνθρωπο
που ήρθε εδώ να ζήσει με τις πυρκαγιές του,
και χωρίς αμφιβολία ο παλμός που ανέβαινε
και κατέβαινε στην άβυσσο του,
το κρύο του γαλάζιου που έτριζε,
η κατάρρευση του άστρου,
το τρυφερό ξεδίπλωμα του κύματος
κατασπαταλώντας χιόνι με τον αφρό,
η ήρεμη δύναμη, εκεί, αποφασιστική
σαν ένας θρόνος από πέτρα στο βυθό,
αντικατέστησε τον περίβολο στον οποίο μεγάλωναν
η επίμονη θλίψη, συσσωρεύοντας λήθη,
και άλλαξε με τράνταγμα την ύπαρξή μου:
έδωσα την έγκρισή μου στην αγνή εξέγερση.

Pablo Neruda
Μετ. Μαριάννα Τζανάκη

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ.



Το χρώμα της ψυχής σου

Ποτάμια που φεύγουν (1951-1954)

Ενώ σε φιλώ, μας χαϊδεύει το θρόισμα
του δέντρου που λικνίζει στον ήλιο το χρυσάφι
που ο ήλιος του δίνει δύοντας, φευγαλέος θησαυρός
του δέντρου που είναι το δέντρο του έρωτά μου.

Δεν είναι λάμψη, δεν είναι φλόγα, δεν είναι ύψος
αυτό που παίρνω από σένα, αυτό που λατρεύω,
με το φως που φεύγει· είναι το χρυσάφι, το χρυσάφι,
είναι το χρυσάφι καμωμένο σκιά: το χρώμα σου.

Το χρώμα της ψυχής σου· γιατί τα μάτια σου
είναι φτιαγμένα απ' αυτήν, και στο μέτρο
που ο ήλιος αλλάζει τα χρυσάφια του με τις πορφύρες του
κι εσύ απομένεις χλωμή κι εξουθενωμένη,
βγαίνει το χρυσάφι καμωμένο εσύ απ' τα δυο σου μάτια
που είναι η γαλήνη μου, η πίστη μου, ο ήλιος μου: ζωή μου!

Juan Ramón Jiménez
Μετ. Μαριάννα Τζανάκη
Via Granada en Fotos (Amalia J. Catena)

ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΕΣ.

Εκαναν το λάθος να είναι… ξένες!

Μια απίστευτη ιστορία για το τι μπορεί να πάθει μία τουρίστρια και μια ξένη φοιτήτρια από την ΕΛ.ΑΣ.


Τις «μάζεψαν» από το κέντρο της πόλης, τις οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, τις πέταξαν σε ένα κελί, τις γύμνωσαν, τις χλεύασαν, τους αρνήθηκαν το δικαίωμα δικηγόρου και μεταφραστή μέχρι να τους απαγγείλουν κατηγορίες για απείθεια, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής

Η Χλόη είναι Ελληνογαλλίδα φωτογράφος και η 23χρονη Ιλιριάνα, φοιτήτρια από την Ολλανδία. Το αδίκημά τους; Πρώτον, είναι ξένες και δεύτερον, τόλμησαν να γυρίσουν ένα μίνι ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο ακαδημαϊκής ερευνητικής εργασίας, με θέμα «Φιλοξενία και μετανάστευση στην Ελλάδα».

Ηταν βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου 2013. Πεδίον του Αρεως. Μια ομάδα 4 νέων ανθρώπων, δύο γυναικών και δύο αντρών (3 φοιτητές από την Ολλανδία και μια Γαλλίδα) βγάζει φωτογραφίες και γυρίζει πλάνα. Τέσσερις αστυνομικοί τους σταματάνε και τους ελέγχουν τις τσάντες, όπου είχαν τα φωτογραφικά τρίποδα. Ο έλεγχος κρατάει πάνω από μια ώρα. Τους ζητάνε τα διαβατήρια και μόνο η μία δεν το έχει μαζί της.

Τα παιδιά αναρωτιούνται στα αγγλικά γιατί κρατούνται. «Γάμησέ μας, πείτε μας, πόσο καιρό είστε στην Ελλάδα;» ήταν η απάντηση… Μετά από λίγη ώρα καταφτάνουν άλλοι 22 αστυνομικοί! «Τους μετρήσαμε έναν προς έναν. Προσπαθούσαν να μας τρομοκρατήσουν χτυπώντας στρατιωτικά τις μπότες τους μπροστά μας, μας πλησίαζαν απειλητικά, χαμογελούσαν ειρωνικά και φώναζαν: Γαμώ την πουτάνα σας, άντε να ρίξουμε κάνα ξύλο. Πίστευαν ότι δεν καταλαβαίνουμε ελληνικά, όμως εγώ ξέρω πολύ καλά», μας εξηγεί στα ελληνικά η Χλόη που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, συνεργαζόμενη με δημοσιογράφους και από τις δύο χώρες.

Τα παιδιά ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τις πρεσβείες τους και θέλησαν να μάθουν τα ονόματα των αστυνομικών. Μάταια. Το γεγονός θεωρήθηκε μάλιστα απειλή κατά της αρχής. Οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης όπου χωρίς λόγο συνελήφθησαν μόνο οι 2 κοπέλες, δεχόμενες και κοροϊδίες για την εξωτερική τους εμφάνιση (η μία φορούσε καπέλο..).

«Μας έγδυσαν μπροστά από τις τουαλέτες χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Μας πέταξαν σε ένα άθλιο κελί, το οποίο είχε μόνο ένα τσιμεντένιο κρεβάτι χωρίς στρώμα. Ο χώρος μύριζε ούρα, σπέρμα και κόπρανα. Δεν μπορούσα να βρω ένα κομμάτι να κάτσω, τη στιγμή που τους φώναζα ότι έχω σοβαρό πρόβλημα με τη μέση μου», περιγράφει θυμωμένη η Χλόη.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με αστυνομική αυθαιρεσία: 2 σπασμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και μια μικρή μετατόπιση της «ουράς» της σπονδυλικής στήλης ήταν η ιατρική γνωμάτευση από το άγριο ξύλο που έφαγε δύο φορές στην Ελλάδα μέσα στο 2012.

Την πρώτη φορά τη χτύπησαν στη μέση με κλομπ αστυνομικοί σε πορεία και τη δεύτερη 15 αφηνιασμένοι χρυσαυγίτες σε βαγόνι του τρένου στον Αγ. Νικόλαο, τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν έσπευσε να βοηθήσει άτυχο μετανάστη. Τρεις μήνες ακίνητη στο κρεβάτι, από τύχη δεν έμεινε παράλυτη. Αναγκάστηκε να μετακομίσει γιατί οι χρυσαυγίτες την περίμεναν τα βράδια έξω από το σπίτι της.

«Ημασταν μέσα στο κελί και κλαίγαμε. Η Χλόη έπρεπε να πάρει τα φάρμακα για την πλάτη της. Δεν της τα έδιναν. “Πού ξέρουμε ότι δεν είναι ναρκωτικά;” μας έλεγαν. Η Χλόη έπαθε κρίση πανικού και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Λίγο πριν λιποθυμήσει της έδωσαν ένα μόνο από τα 2 χάπια που έπρεπε να πάρει», εξηγεί η Ιλιριάνα και σημειώνει:
«Οι αστυνομικοί σε αυτό το κράτος δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να λογοδοτούν και οι πολίτες είναι στο έλεος της τύχης. Παράλληλα όμως με την αστυνομική αυθαιρεσία και τον ρατσισμό, έχουμε γίνει μάρτυρες συγκινητικών στιγμών φιλοξενίας και αλληλεγγύης από τους Ελληνες προς τους μετανάστες».

Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, όμως για δεύτερη φορά κανείς από τους αστυνομικούς δεν έδωσε το «παρών». 
Η δίκη τους έχει πάρει αναβολή για τον Ιανουάριο του 2014.




Του Κώστα Ζαφειρόπουλου για την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ...

Είμαστε όλοι ύποπτοι τρομοκρατίας - Οπως αποκαλύπτει η έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ και για το 2012, οι υποκλοπές και οι «νόμιμες» παρακολουθήσεις στην Ελλάδα εκτινάσσονται, και μάλιστα με αόριστα επιχειρήματα από τις αρχές ασφαλείας.
Η αποκάλυψη του πρώην πράκτορα της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν μαζικά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα (δηλαδή κλήσεις και πρόσβαση στο Ιντερνετ) εκατομμυρίων πολιτών που θεωρούν «υπόπτους» για τρομοκρατία, επαναφέρει στην επιφάνεια ένα παλαιό, υπαρκτό και άλυτο προς το παρόν ζήτημα:
Προστατεύεται και σε ποιο βαθμό η ιδιωτική ζωή μας στο Διαδίκτυο; Κατά πόσο η επιδίωξη της ασφάλειας υπονομεύει την ελευθερία και τα κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα;


Η υποχρεωτική τήρηση από τους παρόχους των δεδομένων κλήσεων και πρόσβασης στο Ιντερνετ για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία, άλλαξε τα δεδομένα. Η παρακολούθηση των υπόπτων έγινε τελικά μαζική προληπτική επιτήρηση των πάντων. Για το καλό μας.


Στατιστική

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2012 ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, λείπουν οι πολιτικές δράσης και ένα εθνικό σχέδιο προστασίας του απορρήτου. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 11% των εταιρειών-παρόχων έχουν εγκεκριμένη πολιτική ασφάλειας, ενώ το 43% ελέγχεται για τη μη υποβολή τέτοιου σχεδίου!


Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τις υποκλοπές είναι η εκτίναξη των λεγόμενων νόμιμων παρακολουθήσεων που γίνονται από τις αρχές ασφαλείας (ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία). Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρείται το 2012, η γενική τάση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των υποκλοπών μέσα σε μόλις τρία χρόνια! Πάντως το 2012 παρατηρείται μικρή πτώση τις υποκλοπές, κατά 13% σε σχέση με το 2011, χρονιά που οι άρσεις του απορρήτου αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010.


Ειδικότερα, οι άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών (δηλαδή ποιον καλούμε, πότε, πόσες φορές, σε ποια ιστοσελίδα μπαίνουμε, πόσο χρόνο πλοήγησης κάνουμε κ.ά.), μέσω τυπικών διατάξεων του εισαγγελέα Εφετών για εθνικούς λόγους, είχαν αυξηθεί το 2011 κατά 52% σε σχέση με το 2010, κατά 227% σε σχέση με το 2009 και κατά 1.050% σε σχέση με το 2008!


Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι εισαγγελικές αυτές διατάξεις είναι επί της ουσίας ανέλεγκτες· ακόμη και οι εισαγγελείς συχνά δεν λαμβάνουν γνώση των αόριστων αυτών λόγων από τις αρχές ασφαλείας.


Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια (2005-2008) η χρήση της διαδικασίας των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου ήταν μικρή. Αλλωστε, μέχρι τότε, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική δεν είχαν παραλάβει ακόμη τους δύο υπερσύγχρονους σούπερ κοριούς, που τους δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης διενέργειας χιλιάδων online υποκλοπών! Η ΑΔΑΕ δεν έχει πάντως καμία αρμοδιότητα ελέγχου της ουσίας και της σκοπιμότητας των αποφάσεων της Δικαιοσύνης για τη διενέργεια των υποκλοπών. Ομως επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδιαφάνεια με την οποία καλύπτονται έως τώρα οι διαδικασίες αυτές.






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

"ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ" ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2045!




Στο άμεσο μέλλον θα μπορούμε να φορτώνουμε τις αναμνήσεις, τις γνώσεις και τις σκέψεις μας σε υπολογιστές, εξασφαλίζοντας ψηφιακή αθανασία, όπως υποστήριξε ο διευθυντής μηχανικής της Google Ρέι Κάρζγουελ.
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ο Κάρζγουελ, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Global Futures 2045 στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι μέχρι το... 2100 τα βιολογικά μέρη του σώματος θα έχουν αντικατασταθεί πλήρως από μηχανικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το 2045 θα είμαστε σε θέση να φορτώνουμε όλα τα δεδομένα του εγκεφάλου μας σε υπολογιστές.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ιτσκοβ, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα μέσα με την εμμονή του να μεταφέρει τον εγκέφαλο του σε ρομποτικό σώμα μετά θάνατον.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 23 κορυφαίοι επιστήμονες προκειμένου να μελετήσουν την προοπτική του πώς οι πληροφορίες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορούν να μεταφερθούν σε έναν υπολογιστή ώστε το ανθρώπινο μυαλό να μείνει αθάνατο ακόμα και μετά το θάνατο του βιολογικού σώματος.






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

Σ Ο Κ !!!! ΦΡΙΚΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ) .


Ο Gelio Hernandez και ο Angel Busurot, αντιμετωπίζουν πάνω από 15 χρόνια φυλάκιση για την απάνθρωπη σφαγή ζώων σε παράνομο κρεοπωλείο στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα, μετά από ένα κρυφό βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει τις φρικιαστικές πρακτικές τους.

Το ζευγάρι, πιάστηκε στο βίντεο, να τεμαχίζουν χοίρους και αιγοπρόβατα πριν ακόμα τα ζώα να θανατωθούν.

Ο 50χρονος Hernandez,και ο 46χρονος Busurot, έχουν κατηγορηθεί επίσης για κακομεταχείριση του κρέατος σε ανθυγιεινές συνθήκες και να το πωλούν για κατανάλωση στο κοινό.
Ο επικεφαλής ερευνητής Richard Couto δήλωσε: «αυτά είναι βάναυσα εγκλήματα που συνεχίζονται ακόμα στη Φλώριντα.»


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ {ΒΙΝΤΕΟ} ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ







ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΕΦΤΙΑΞΕ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε τι βρήκαν μέσα σε νεκροταφείο!
Πολίτης εκμεταλλεύτηκε κάθε γωνιά του παλιού τούρκικου κοιμητηρίου, στην περιοχή του Αη Γιάννη στη Λεμεσό, για την δημιουργία ενός πλούσιου σε ποικιλία φυτών, λαχανόκηπου.
Τα πάντα ευδοκιμούσαν στο παλιό κοιμητήριο, από κρεμμύδια, μαρούλια, λάχανα ντομάτες, μέχρι και κολοκύθια, ενώ ο καλλιεργητής φρόντιζε να διατηρεί στον ίδιο χώρο τα σύνεργά του και τα απαραίτητα της περιποίησης του κήπου του.

Το θέμα πέρα από την απλοϊκή του πτυχή και την πρακτική για τον διαχειριστή του λαχανόκηπου, λαμβάνει και άλλες διαστάσεις, καθώς ο χώρος είναι προστατευόμενος και η πράξη θεωρείται επέμβαση σ' ένα θρησκευτικό μνημείο της άλλης κοινότητας.

Με παρέμβασή τους λειτουργοί της Επιτροπής Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, μερίμνησαν ώστε να καθαριστεί, χωρίς καμιά καθυστέρηση, η έκταση του παλιού μουσουλμανικού κοιμητηρίου και να αποκατασταθεί η τάξη στον χώρο.

Αν ο πολίτης που αξιοποίησε τον χώρο του παλιού κοιμητηρίου για να δημιουργήσει λαχανόκηπο ελέγχεται, μεγάλη είναι η ευθύνη της αρμόδιας Υπηρεσίας για τον έλεγχο και την ευαισθησία της στην διατήρηση της ευπρέπειας ενός χαρακτηρισμένου θρησκευτικού χώρου. Πάντως μετά την αποκάλυψη, ξεριζώθηκαν τα λαχανικά, απομακρύνθηκαν κάποια άχρηστα υλικά και κλαδεύτηκαν οι συκαμινιές του παλιού κοιμητηρίου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ΚΦΕ (φυσικά πρόσωπα), παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:

Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,

για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,

για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,

για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,

για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013

και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος που προκύπτει με το εκκαθαριστικό σημείωμα καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εφόσον η εκκαθάριση της δήλωσης γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, ενώ εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ.

20 ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.


.Η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε παιδιά υπεύθυνα και συναισθηματικά ώριμα.

1. Ερμηνεύστε τις συμπεριφορές τους. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να πουν αυτό που θέλουν ή αυτό που τα ενοχλεί με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε συμπεριφορές μη αποδεκτές, όπως γκρίνια, επιθετικότητα και αντιδραστικότητα. Εμείς είμαστε που θα πρέπει να σκεφτούμε λογικά και να αντιδράσουμε συνειδητοποιημένα. Οι παρορμητικές αντιδράσεις και οι απαντήσεις χωρίς σκέψη συχνά χειροτερεύουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών.


2. Ακούστε τα. Κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία που έχει να σας πει είναι σημαντική. Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε στην άκρη την εφημερίδα και αποφύγετε να απαντήσετε στο τηλέφωνο, όταν θέλει να συζητήσει μαζί σας ή έχει κάτι σημαντικό (για το ίδιο) να σας πει.

3. Κατεβείτε στο ύψος τους. Όταν το παιδί σας μιλάει, γονατίστε στο ύψος των ματιών του και ακούστε το προσεκτικά.

4. Μην λειτουργείτε «εν θερμώ»: Αν είστε πολύ θυμωμένοι λόγω μιας συμπεριφοράς ή κάποιου περιστατικού, αποφύγετε να επικοινωνήσετε, μέχρι να ανακτήσετε την ψυχραιμία και την ηρεμία σας, γιατί είναι αδύνατον να είστε αντικειμενικοί διαφορετικά. Είναι καλύτερα να σταματήσετε και να μιλήσετε στο παιδί αργότερα.

5. Επιβραβεύστε τα: Να θυμάστε τα λόγια ενός πιτσιρικά: « Όταν τα κάνω θάλασσα, κανένας δεν το ξεχνάει. Όταν τα πάω καλά, κανένας δεν το βλέπει». Να θυμάστε να λέτε καλά λόγια και να επιβραβεύετε τις σωστές συμπεριφορές, γιατί δεν είναι αυτονόητες.

6. Μη χρησιμοποιείτε σκληρή κριτική: Αποφύγετε φράσεις όπως: «Είσαι τεμπέλης», «χαζός»,
«ανίκανος», «μην κάνεις σαν μωρό»
. Μην τις χρησιμοποιείτε ούτε όταν μιλάτε για άλλα παιδιά!

7. Δείξτε θετική διάθεση: Να δείχνετε τη χαρά σας στα παιδιά σας, κάθε φορά που τα βλέπετε.

8. Δώστε το καλό παράδειγμα: Τα παιδιά πάντα αντιγράφουν τις δικές μας συμπεριφορές. Αν τους φωνάζετε, θα φωνάξουν, αν τα χτυπάτε, θα χτυπήσουν, αν είστε αγχώδεις, θα είναι κι αυτά.

9. Δείξτε του ότι υπάρχουν αξίες: Αυτά για τα οποία τα επιβραβεύετε, τους δείχνουν τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή.

10. Μην τους μεταδίδετε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.

11. Μην απαιτείτε να είναι τέλεια. Δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά, υπάρχουν όμως ευτυχισμένα.

12. Να τα αγαπάτε πάνω από όλα γι’ αυτό που είναι… και όχι για αυτά που πετυχαίνει. Αν δίνουμε αξία κυρίως στις ικανότητές του, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί για να γοητεύσει και να ευχαριστήσει τους άλλους.

13. Αποφεύγετε να κάνετε κατάχρηση των απαγορεύσεων. Παρόλο που η ύπαρξη κανόνων στο σπίτι είναι χρήσιμη και απαραίτητη, δεν πρέπει να επιβάλλετε πολλούς στο παιδί σας, γιατί δεν θα μπορέσει να τους απομνημονεύσει.

14. Μετά από μια διαφωνία πλησιάστε το. Το παιδί δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα, οπότε εμείς πρέπει να διατηρήσουμε το διάλογο.

15. Για τιμωρία, επιβάλλετε συνέπειες για την πράξη του. Αυτό δίνει χρόνο στο παιδί να σκεφτεί τι έκανε και να κατανοήσει τη μη αποδεκτή συμπεριφορά, γεγονός που θα το βοηθήσει να λυτρωθεί από τις ενοχές που μπορεί να νιώθει. Δεν χτυπάμε ένα παιδί, ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά.

16. Μην κάνετε κατάχρηση εξουσίας. Η εξουσία σας πρέπει να προστατεύει το παιδί, γνωρίζοντας ότι είστε πιο δυνατοί από αυτό, αλλά δεν πρέπει ποτέ να στρέψετε αυτή τη δύναμη εναντίον του. Η εξουσία σας υπάρχει μόνο για να το καθησυχάζει.

17. Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις. Η καλή επικοινωνία περιλαμβάνει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων καθώς και την έκφραση των δικών μας συναισθημάτων και ιδεών. Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και δεν επιβάλλουμε μία εμείς, αλλά βοηθάμε το παιδί να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει, βάσει των πιθανών αποτελεσμάτων. Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν τις συνέπειες μιας πράξης αν τις συζητήσουμε μαζί τους και μπορούν να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

18. Απαντήστε ανοιχτά. Η χρήση ανοιχτών απαντήσεων αφήνουν την πόρτα της επικοινωνίας ανοιχτή και αποτελούν μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι νιώθει και τι εννοεί ο άλλος. Οι κλειστές απαντήσεις από την άλλη, αγνοούν τα συναισθήματα του παιδιού και δείχνουν ότι ούτε ακούσαμε ούτε καταλάβαμε.

19. Αποφεύγουμε την γκρίνια και την κριτική. Επίσης την απειλή, το κήρυγμα, τον εκβιασμό και τη γελοιοποίηση. Η επικοινωνία με τα παιδιά πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό που περιλαμβάνει την ανάγκη να αποδεχτούμε τα συναισθήματα τους. Όταν το παιδί νιώσει ότι το καταλαβαίνουμε, θα αισθανθεί ασφάλεια και θα μιλήσει μαζί

20. Συμμεριστείτε τα όνειρα και τη φαντασία τους. Το να εκφράζουν τα παιδιά επιθυμίες, έστω κι αν ξεπερνούν τις δυνατότητές μας, είναι καλό και χρήσιμο. Το να ακούσουμε το παιδί μας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το ικανοποιήσουμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε το ίδιο και τις επιθυμίες του.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Σκαπέρα (Μ.Ed. ψυχοπαιδαγωγός, εκπαιδευτική σύμβουλος). 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΓΛΩΣΣΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ” ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ” .

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΓΛΩΣΣΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ” ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ” ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (1-9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013)

             Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα “Γλώσσες- Πολιτισμοί- Μετάφραση” και σεμινάριο γλώσσας με θέμα “Ρώσικη γλώσσα και πολιτισμός στο σύγχρονο κόσμο” διοργανώνει η Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιου της Μόσχας  «Μ.Β. Λομονόσοβ», από 1 ως 9 Ιουλίου 2013, στο ξενοδοχείο Kriopigi Beach Hotel στη Χαλκιδική, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία και με τη υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, του Ρωσικού Πολιτισμικού και Επιστημονικού Κέντρου της Αθήνας, του Κέντρου  Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΜΙΡ» της Αθήνας και του Ομίλου Εταιρειών “Mouzenidis Group”.
           Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πάνω από 60 νέοι επιστήμονες και ερευνητές από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Αυστρία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζαχστάν και Λευκορωσία), οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εξής θεματικές κατηγορίες:
1.       Η ρωσική γλώσσα στο σύστημα προετοιμασίας ειδικών της διαγλωσσικής επικοινωνίας
2. Θεωρία, ιστορία και μεθοδολογία της μετάφρασης

3. Πολιτισμική ανθρωπολογία και διαγλωσσική  επικοινωνία

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ.


Σήμερα, όχι αύριο, αλλαγές στον ΕΛΓΑ  Του ΓιώργουΚαρασμάνη
 Βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ.
Οι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα ! Η νέα, πρωτοφανής σε μέγεθος και σφοδρότητα χαλαζόπτωση, που έπληξε την Κεντρική Μακεδονία, αποτελείωσε ότι είχε απομείνει στις δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα κ.α.) από το χαλάζι του περασμένου Απριλίου και τον παγετό του Μαρτίου. Οι ζημιές για τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή εκτοξεύονται στα ύψη.
Μπροστά σε αυτά τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις τεράστιες απώλειες που προκαλούν, ήρθε η ώρα, με περισυλλογή και νηφαλιότητα, να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στο μεγάλο θέμα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Σήμερα, που οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στην γεωργία γίνονται ολοένα και πιο ορατές και εμφανείς οφείλουμε να δούμε την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας υπό άλλο πρίσμα και οπτική γωνιά, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις.
Εδώ και εικοσιπέντε περίπου χρόνια υπάρχει ο ΕΛΓΑ – ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων – που παρά τις όποιες αδυναμίες και κακοδαιμονίες του,  στήριξε κατά το δυνατόν τον Έλληνα αγρότη, την παραγωγή και το εισόδημά του. Όμως, τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε η λειτουργία του Οργανισμού τείνουν να αλλάξουν, εάν δεν έχουν αλλάξει ήδη, καθώς η αγροτική δραστηριότητα, χρόνο με το χρόνο, γίνεται ολοένα και περισσότερο «υποχείριο» ακραίων καιρικών συνθηκών.
Η προηγούμενη θεσμική μεταβολή που επιχειρήθηκε στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, με το νόμο 3877 του 2010, δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς στην πράξη, αφού βασίστηκε σε μια οικονομίστικη λογική και εστιάστηκε μόνο σε ταμειακούς-εισπρακτικούς σκοπούς. Ήταν μια μεταβολή καθαρά ποσοτική και όχι ποιοτική, καθώς για άλλη μια φορά διατήρησε τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις παρανοϊκές καλύψεις του, όπως για παράδειγμα το εάν γίνει «κατακλυσμός» πριν τις 14 Μαΐου  δεν αποζημιώνεσαι και ας έχει καταστραφεί το σύμπαν, ενώ εάν η βροχόπτωση είναι μετά τις 15 παίρνεις αποζημίωση ! Εάν ο παγετός «βρει» τα δένδρα στο ρόδινο λεγόμενο στάδιο, δεν δικαιολογείται αποζημίωση, ενώ λίγο αργότερα στην ανθοφορία μπορεί να αποζημιωθεί ο αγρότης.
Με άλλα λόγια, παραλογισμοί, καταστάσεις που θυμίζουν το «εάν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα» και που στις περισσότερες των περιπτώσεων διασύρουν τους ίδιους τους αγρότες, αναγκάζοντας τους να εκλιπαρούν τους τοπικούς βουλευτές και μέσω αυτών τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάποια ψίχουλα αποζημιώσεων.
 Προσωπικά, κατά τη διαμόρφωση, αλλά και κατά τη συζήτηση του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ στη Βουλή, είχα επισημάνει τις αρνητικές πτυχές του επωαζόμενου τότε νέου ασφαλιστικού συστήματος, που σήμερα επιβεβαιώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο. Μάλιστα, όταν προ τριετίας περίπου, είχα αναλάβει επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας πρώτο μου μέλημα ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων και αδυναμιών στη λειτουργία του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συνέστησα τότε μια ειδική ομάδα εργασίας, προκειμένου να εξετάσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και στον ασφαλιστικό του κανονισμό, με βασικό γνώμονα αφενός την ευρωστία και οικονομική βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και αφετέρου την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η μελέτη της ειδικής αυτής ομάδας εργασίας μετατράπηκε με πρωτοβουλία μου σε ολοκληρωμένη πρόταση και σχέδιο νόμου, το οποίο υιοθετήθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και αποτέλεσε μάλιστα προγραμματική της θέση στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου.
Σήμερα θεωρώ ότι, με κορμό αυτή την πρόταση νόμου, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επέλθουν οι αναγκαίες μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του όλου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας με στόχο έναν ενιαίο, ισχυρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό και δίκαιο κοινωνικό φορέα, αρμόδιο για όλους τους τομείς της προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και ένα ρεαλιστικό, οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό ασφαλιστικό σύστημα για την ελληνική γεωργία, με απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ένα σύγχρονο ασφαλιστικό κανονισμό.
Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε και στο μέλλον τέτοιου είδους πρωτοφανείς καταστροφές, όπως αυτές οι φετινές, για να προχωρήσουμε σε αυτό που σήμερα είναι αυτονόητο, προκειμένου να έχουμε μια βιώσιμη και ανεπτυγμένη αγροτική παραγωγή.
19/06/2013

“ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα με θέμα «Ολυμπιακές αξίες», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου.
           Εκτός από τις εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε και βραβεύσεις σε κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού, που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην προώθηση των ολυμπιακών αξιών και του “ευ αγωνίζεσθαι”. Τιμήθηκαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης (Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα, 1996), ο Διεθνής Πρωταθλητής Χιονοδρομίας Αθανάσιος Τσακίρης (Αθλητής Ε.Ο.Σ. Δράμας), ο 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας Στυλιανός Βάσκος (1992), ο Προπονητής Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας Στάθης Γεροσιδέρης, η Προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Χρυσάνθη Στεφανίδου (1η θέση στους Special Olympics, Αθήνα 2011), ο βραβευμένος με 1ο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έκθεσης Μάριος Χατζηδήμου (μαθητής Γ΄Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Γιαννιτσών) και  η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.).
           “Ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την παγκόσμια Ολυμπιακή οικογένεια, αλλά και για τη χώρα μας, καθώς αυτή την επετειακή ημέρα τιμάται η διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τις ολυμπιακές αξίες και τα υψηλά ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και του αλληλοσεβασμού. Αυτά τα ιδανικά αποτελούν και σήμερα τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι και προσηλωμένοι στον κοινό στόχο, θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση και να πάμε τη χώρα μας μπροστά. Στα πρόσωπα των διακεκριμένων ανθρώπων του αθλητισμού που τιμήσαμε σήμερα βλέπουμε τους απλούς Έλληνες, που δεν σταματούν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο”, τόνισε, μιλώντας στην τελετή βράβευσης των αθλητών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
           Ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Ο αθλητισμός διαμορφώνει συνειδήσεις και διαπλάθει τους χαρακτήρες των νέων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που, με αυταπάρνηση, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, εξακολουθούν να φέρνουν διακρίσεις και να τιμούν τον ελληνικό αθλητισμό εντός και εκτός συνόρων”, δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού στην Μ. Ε. Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ, Βασίλης Ανατολίτης.
           Στο πλαίσιο της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ.Άνθιμο, τo μέλος της Επιτροπής «Ευ Αγωνίζεσθαι» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρο της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης Θωμά Τιμαμόπουλο, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα Αθλητισμού στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βασίλειο Ανατολίτη, τη Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης Κυριακή Ουδατζή, τον καθηγητή Αθλητιατρικής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Αστέριο Δεληγιάννη και το διδάκτορα Κοινωνιολογίας και εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. Ιωάννη Νασιούλα.

           Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Metropolis και οι ραδιοφωνικοί σταθμοίMetropolis, Rock Fm και Arena.

           Χορηγός της ημερίδας ήταν η εταιρεία FARCOM

Η "ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Α.Π. 2014-2020.

 
 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κ.Μακεδονίας : Καταγγέλλει την προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ & την Κοινή Αγροτική Πολιτική ( Κ.Α.Π.) 2014 -2020.


Στάχτη στα μάτια της φτωχομεσαίας αγροτιάς προσπαθούν να ρίξουν για μια ακόμη φορά σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ από κοινού το Υπουργείο Αγρ.Ανάπτυξης και άλλοι φορείς. Από κοντά και η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, που συμμετείχε και χαιρέτισε σχετική ημερίδα «ενημέρωσης» για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.
          Οι αγρότες όμως, της περιοχής μας και όλης της χώρας, έχουν δεχτεί τόσα χρόνια τα «ευεργετήματα» της ΚΑΠ, αυτά που κατέστρεψαν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας και οδήγησαν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς (25% την τελευταία 10ετία), στη συνεχή συρρίκνωση βασικών κλάδων της αγροτικής οικονομίας (ζάχαρη, καπνοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία κ.ά.), στη μείωση τιμών παραγωγού, στην αύξηση του κόστους παραγωγής, σε αυξήσεις εισφορών σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην αύξηση επιτοκίων ΑΤΕ-Πειραιώς, στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη γη, στο πρόσθετο χαράτσωμα για ανανέωση γεωτρήσεων, στην ηλεκτρονική σήμανση ζώων, στην αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη λαϊκής κατανάλω-σης, κ.ά. 
         Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 φέρνει και νέα «ευεργετήματα» για την αγροτιά. Θα οξύνει και θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις παραπάνω διαδικασίες, αφού μειώνει την επιδότηση ανά στρέμμα, ενισχύει την μη καλλιέργεια με επιδότηση, την «περιβαλλοντική ενίσχυση» για πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά, μόνιμα βοσκοτόπια, κλπ. που ευνοούν τους μεγαλοϊδιοκτή-τες γης, διαχωρίζει σε ενεργούς και μη αγρότες κ.ά. με τελικό στόχο τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, δηλ. την κυριαρχία της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής επιχείρησης. 
 Με λίγα λόγια οι επιδοτήσεις, που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν σαν το «μάνα εξ ουρανού» για τους αγρότες, αποδεικνύεται στην πράξη πως έγιναν ο νεκροθάφτης της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το «τυρί στη φάκα», προκειμένου να βγουν από την παραγωγή οι φτωχοί αγρότες και σήμερα να θεωρούνται  « ανενεργοί»  ή « μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.
Αυτά είναι τα νέα σενάρια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2010, που είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ.
        Αυτή είναι η αγροτική πολιτική της ΕΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν στη χώρα μας όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις. Πολιτική που στηρίζουν και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα με διάφορες "ενημερωτικές ημερίδες" γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί σαν "βελτιωτική της οικονομίας του Έλληνα αγρότη", την ώρα μάλιστα που αυτός καθημερινά ξεκληρίζεται.                              
         Καταδικάζουμε σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" Κεντρικής Μακεδονίας την προσπάθεια εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και από την Περιφέρεια                       Κ. Μακεδονίας.
         Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να δίνουν καθημερινά τη δική τους οργανωμένη αγωνιστική απάντηση σ’ αυτή την πολιτική, σε κοινή δράση και μέτωπο με τους εργαζόμενους, με τους αυτοαπασχολούμενους, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της δικιάς τους εξουσίας».

ΜΑΓΕΨΕ Ο "ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ" ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ!!!

 Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Προμάχων, δόθηκε χθες 26/6 η παράσταση ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ από την θεατρική ομάδα του γυμνασίου Προμάχων.
Ήταν μια δροσερή και άκρως διασκεδαστική παράσταση, την οποία τα παιδιά δούλευαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, θυσιάζοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους και το τελικό αποτέλεσμα φάνηκε στο τέλος της παράστασης, από το παρατεταμένο δυνατό χειροκρότημα των εκατοντάδων θεατών.
Η παράσταση ήταν ένας καταιγισμός από όμορφα μηνύματα και πολλά αστεία δρώμενα, ενώ διαδραματιζόταν εκτός από την σκηνή και σε όλο τον χώρο της μεγάλης αίθουσας, ξαφνιάζοντας πολλές φορές τους θεατές από την διαδραστικότητα της σκηνοθεσίας.
Τα παιδιά-ηθοποιοί γεμάτα σπιρτάδα και ενθουσιασμό, σκόρπισαν άφθονο γέλιο, και με τις υπέροχες ερμηνείες τους εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους.
Το κοινό τους αγκάλιασε με πολύ αγάπη και πολλές φορές διέκοπτε την παράσταση από τα πολλά ενθουσιώδη  χειροκροτήματα.

 ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
Ο Οδυσσεβάχ είναι το βασικό παιδικό θεατρικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Ένας παραμυθάς διηγείται μία ιστορία αλλά μπερδεύει το ένα παραμύθι με το άλλο  και τα κάνει ...θάλασσα!!! Τελικά, αποφασίζει να φτιάξει τη δική του ιστορία, αντλώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, τις χίλιες και μια νύχτες      και διάφορα άλλα παραμύθια. Περιγράφει τα πάθη του Οδυσσεβάχ και των συντρόφων του που ψάχνουν να βρουν το κυκλωλωτογοργοκιρκιλάριζο για να φτάσουν στην πατρίδα τους ...την Ιθαγδάτη. Η σκηνή διαρκώς μεταμορφώνεται και μετατρέπεται ολόκληρη άλλοτε σε  νησιά και άλλοτε σε καράβι, που ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύουμε μαζί του - σύσσωμοι ηθοποιοί και θεατές - σε νησιά και χώρες μαγικές για να συναντήσουμε τέρατα, ζώα, τον κύκλωπα με τα δρακόπουλα, λωτοφάγους, γοργόνες - σειρήνες, πειρατές............Κεντρική ιδέα του έργου είναι η νοσταλγία για την πατρίδα καθώς και η θέληση και η επιμονή να κατακτάς τους στόχους σου, μένοντας πιστός σ’αυτό που πιστεύεις, ξεπερνώντας κινδύνους και πειρασμούς.
Να τονίσουμε την πανέξυπνη προσαρμογή του έργου στην τοπική κοινωνία του χωριού και τις πολλές ατάκες που προστέθηκαν προσαρμοσμένες , και προκάλεσαν πολύ γέλιο.
Την παράσταση παρακολούθησαν ο ιερέας του χωριού πατήρ Γεώργιος, ο αντιδήμαρχος Τάσος Χρήστου, η πρόεδρος της κοινότητας Μαρία Γιουρούκη, ο πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου Προμάχων Χρήστος Μπάτσης, ο πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου Γαρεφείου Τάσος Μάρκου, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων, ο διευθυντής του 1ου γυμνασίου Αριδαίας Δ. Μπίνος, το δ.σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, εκπρόσωποι και ποδοσφαιριστές του ΑΣ Πρόμαχοι, πολλοί γονείς και μαθητές και φυσικά το σύνολο των διδασκόντων των σχολείων του χωριού με επί κεφαλής τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Πασόη Ευάγγελο και τον διευθυντή του γυμνασίου Πασόη Ευστάθιο.
Συντελεστές της παράστασης :
ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΣΟΦΙΑ :παραμυθάς
ΑΣΜΕΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ : δρακόπουλο - αγόρι, φύλακας της γοργόνας, υπηρέτης, ταβερνιάρης, σαύρα
ΑΣΜΕΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ :Μαρούφ,παρουσιαστής
ΒΕΣΚΟΥ ΜΑΡΙΑ βοηθός παραμυθά, πριγκίπισσα Λαριζάντ 
ΜΕΣΚΙΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ : βασιλιάς, γιός 
ΒΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ : σύντροφος, πειρατής
ΜΟΥΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ : μάγισσα Κιρκίλα 
ΠΑΠΑΤΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Οδυσσεβάχ 
ΠΡΟΙΚΟΥ ΑΥΓΗ : δρακόπουλο - κορίτσι, καλχουλαμόντας 
ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΣΑΒΒΑΣ : πειρατής, πελάτης στην ταβέρνα 
ΣΕΛΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : κύκλωπας Αρχισαλαχάρ, πρίγκιπας Αμαντούρ 
ΣΟΜΤΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ γοργόνα, περαστικός,χορεύτρια
ΤΑΝΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : σύντροφος Αγήνωρ
ΤΑΣΙΩΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ : Λωτοφάγος - κορίτσι.,χορεύτρια 
ΤΖΙΝΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ : Λωτοφάγος - αγόρι, τραγούδι της σειρήνας, της Κιρκίλας, της γοργόνας,παρουσιάστρια.
Υπεύθυνος εκδήλωσης και ιθύνων νους : Ζγουρέλης Δημήτριος.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!


































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...