Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟ!



"Χρήσιμο και σημαντικό για την περιοχή το Γυμνάσιο Προμάχων". 

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ
Μαζί με τα συγχαρητήρια στους συντελεστές της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου Προμάχων ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος επισημαίνει και τον σπουδαίο ρόλο που παίζει το Γυμνάσιο για την ευρύτερη περιοχή.
 «Σε μια εποχή που τα πάντα συρρικνώνονται αδίκως και στο πλαίσιο μιας περίεργης τεχνοκρατικής αντίληψης που έχει την τάση να αναστέλλει και να καταργεί διάφορα δημόσια αγαθά, θεωρώ ότι η ύπαρξη και η λειτουργία του Γυμνασίου Προμάχων είναι πολύ σημαντική για την περιοχή , αλλά και την ίδια την εκπαίδευση .

Το Γυμνάσιο των Προμάχων μέχρι σήμερα μόνο θετικό έργο έχει να επιδείξει. Παράλληλα μας εκπλήσσει διαρκώς ευχάριστα με τις κοινωνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει . Συγχαίρω λοιπόν τα παιδιά , τους καθηγητές, αλλά και τους Προμαχιώτες  ,καθώς και τους κατοίκους των άλλων χωριών που  προσέχουν και περιβάλλουν με τόση αγάπη το Γυμνάσιο. Εύχομαι ακόμα περισσότερες δράσεις στο μέλλον.
 Εύχομαι ακόμα καλό καλοκαίρι σε όλους».



ΠΗΓΗ...Γεγονότα Νομού Πέλλας.

ΠΡΩΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ "AREA 51": ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΜΕ...ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ!



Ο πρώην μηχανικός (71 ετών) που δεν θέλει να φανούν τα χαρακτηριστικά του, μαρτυρά στην κάμερα ότι στο παρελθόν εργαζόταν στην περιοχή 51 έχοντας δίπλα του εξωγήινους...







ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ "ΦΑΝΤΑΣΜΑ".(ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ).



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους εθνοπατέρες όλων των αποχρώσεων.

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2013 ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΡΧΕΤΑΙ...

Κύριοι της Ελληνικής βουλής.
Είμαι μια φοιτήτρια, που σπουδάζει Ιστορία σε κάποιο πανεπιστήμιο της πατρίδας μας.
Κατάγομαι από μια φτωχή οικογένεια, της οποίας τα έσοδα είναι πενιχρά και οι περήφανοι γονείς μου μοχθούν νυχθημερόν για να τα φέρουν "βόλτα" μεσούσης της ανθρωποφάγου οικονομικής κρίσης.
Οι γονείς μου, ένας εκ των οποίων με βαριά ασθένεια, που τον καθιστά ανίκανο να εργαστεί, παλεύουν με νύχια και με δόντια για να σπουδάσουν το παιδί τους, για το οποίο είναι υπερήφανοι, που κάποια ημέρα θα γίνει επιστήμονας.
Όπως ίσως γνωρίζετε(;) τα βασικά έξοδα ενός φοιτητή , που σπουδάζει εκτός του τόπου κατοικίας του είναι τουλάχιστον 600-700 ευρώ για έναν μήνα με πολλές στερήσεις.
Καταλαβαίνετε(;) λοιπόν το πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια να καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις την δεδομένη στιγμή.
Το κράτος πρόνοιας, έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια, μια βοήθεια-ανάσα για τις οικογένειες των φοιτητών, που ονομάζετε φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.
Είναι πράγματι μια μεγάλη βοήθεια και όλοι οι δικαιούχοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους εδώ και πολύ καιρό με την ελπίδα να το εισπράξουν όσο το δυνατόν συντομότερα.
Όμως παρότι, που η φοιτητική χρονιά τελείωσε, το επίδομα ακόμη να κατατεθεί στους δικαιούχους οι οποίοι έχουν απελπιστεί πλήρως από τα "κούφια λόγια" των αρμοδίων.

ΕΠΕΙΔΗ
Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Το ηθικό έχει καταρρακωθεί
Πολλοί αποφασίζουν να τα παρατήσουν 
Η αξιοπιστία σας έχει καταβαραθρωθεί.
Οι φοιτητές νιώθουν ένοχοι που επιβαρύνουν τις οικογένειες.
Επικρατεί κλίμα οργής εναντίον σας.
Θεωρείστε όλοι "άχρηστοι".
Δεν θέλετε να σας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Θεωρείτε τους εαυτούς σας μοναδικούς και αποτελεσματικούς.
Υπάρχει ένα κλίμα απαξίωσης για το λειτούργημά(;) σας.
ΔΕΝ ΤΟ ΓΛΙΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ.....

ΕΡΩΤΑΣΤΕ...
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να ανακουφίσετε έστω και προσωρινά, όλες αυτές τις φιλότιμες οικογένειες, ώστε να εισπράξουν επιτέλους αυτό το νόμιμα κατοχυρωμένο επίδομα;

(Σημείωση: Επειδή πιστεύω ότι δεν θα κάνετε ούτε τον κόπο να πάρετε ένα τηλέφωνο για να ενημερωθείτε αρμοδίως, σας προτρέπω το βράδυ, που θα πέσετε για ύπνο στα βελούδινα στρώματα σας, κλείστε τα μάτια σας και προσευχηθείτε στο θεό που πιστεύετε(;) και ζητήστε του αληθινά συγχώρεση. Ποιος ξέρει; Ίσως σας λυπηθεί!).

Μια από τις πολλές φοιτήτριες, που είναι έτοιμη να τα παρατήσει.

ΠΟΣΟ "ΦΥΣΙΚΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ;



Μεταξύ των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και λανσάρονται ως «αθώα», απαλλαγμένα δηλαδή από λιπαρά και ζάχαρη, είναι και οι χυμοί φρούτων. Πολλοί από μας νομίζουμε ότι αγοράζοντας και πίνοντας έναν συσκευασμένο χυμό είναι σαν να έχουμε φάει ένα φρούτο. Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει τις βιταμίνες κι ότι έχουμε έτσι τονώσει τον οργανισμό μας. Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι οι διαφημιζόμενοι ως φυσικοί χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι … φυσικοί;


Πώς παράγονται οι χυμοί;
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δυο είδη χυμών: οι επονομαζόμενοι φρέσκοι–life και οι συμπυκνωμένοι. Ο συμπυκνωμένος χυμός ή εκείνος που προκύπτει με την προσθήκη ζάχαρης ονομάζεται «νέκταρ» και η θρεπτική του αξία απέχει πολύ από το χυμό που παράγεται με τη μηχανική επεξεργασία του φρούτου, καθώς αφενός η περιεκτικότητά του σε φυσικό χυμό ποικίλει (από 20-50%) και αφετέρου κατά την παρασκευή του χάνεται ένα ποσοστό τηςβιταμίνης C όπως και ένα μέρος από τα φυσικά αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ελληνική νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα της χρήσης του όρου «φυσικός» και για τους χυμούς που παρασκευάζονται από συμπυκνωμένο χυμό, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανοούμε ότι, προτού αγοράσουμε κάποιο «φυσικό» χυμό, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα «ψιλά» γράμματα στη συσκευασία. Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι για να χαρακτηριστεί ένα χυμός φυσικός πρέπει να περιέχει 100% φυσικό χυμό φρούτου, διαφορετικά χαρακτηρίζεται ως φρουτοποτό, αναψυκτικό ή κοκτέιλ.

Πόσο υγιεινή είναι η επιλογή συσκευασμένου φυσικού χυμού;
Συχνά θεωρούμε ότι ένας χυμός που αγοράζουμε από το περίπτερο είναι το ίδιο υγιεινός με ένα φρούτο ή τουλάχιστον περισσότερο θρεπτικός από ένα αναψυκτικό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φρεσκάδα και τη θρεπτική αξία ενός χυμού που στύβουμε μόνοι μας στο σπίτι. Κι αυτό γιατί συχνά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα λένε τη μισή αλήθεια.
Το επαναλαμβάνω συνέχεια και πιθανόν να κουράζω, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ΜΆΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΈΤΕΣ!!

Μάθετε ότι...

Πολλές ετικέτες συσκευασίας χυμών κρύβουν «παγίδες» που παραπλανούν εμάς, ως καταναλωτές, ή δεν μας λένε όλη την αλήθεια για τα συστατικά.
Η ζάχαρη χρησιμοποιείται στους φρουτοχυμούς, όχι μόνο για τη βελτίωση της γεύσης αλλά και για λόγους συντήρησης.
Η ζάχαρη (φρουκτόζη) που βρίσκεται στα ολόκληρα φρούτα συνήθως δεν προκαλεί τερηδόνα επειδή αυτή περιέχεται στην εσωτερική δομή του φρούτου. Όταν όμως αυτό στύβεται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, η ζάχαρη απελευθερώνεται, κάτι που σημαίνει ότι τα δόντια μας μπορούν να πάθουν ζημιά.
Οι επεξεργασμένοι φρουτοχυμοί περιέχουν συχνά βρομιωμένα έλαια για να μη θολώνουν το μπουκάλι, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αλλοιώσεις στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς.

Αντιστρόφως ανάλογη η σχέση επεξεργασίας και ποιότητας...
Η επεξεργασία που υφίστανται οι χυμοί μακράς διαρκείας, τους οποίους προτιμάμε οι 8 στους 10 Έλληνες, πιθανότατα έχει «εξαφανίσει» χρήσιμα συστατικά. Πρόκειται για χυμούς που διατηρούνται στη συσκευασία τους για περισσότερο από έναν χρόνο και φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής ενός χυμού τόσο μεγαλύτερη είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο, αν και δεν έχει αποδειχθεί, ένας χυμός που συντηρείται για μήνες να "απογυμνώνεται" από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.

Χυμοί και παιδιά
Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν πολλά γλυκά ή πίτσες και σίγουρα νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι, όταν τα βλέπουμε να πίνουν συσκευασμένους χυμούς. Tώρα, οι επιστήμονες έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. H άποψή τους είναι ότι οι χυμοί αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά προσθέτουν και περιττό βάρος.
Tο πρόβλημα για τα πολύ μικρά παιδιά είναι κατά ένα μέρος ότι πίνοντας τόσο πολύ χυμό μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρόνιας διάρροιας, αφού το έντερό τους δεν είναι έτοιμο να αφομοιώσει τόση ζάχαρη. Ακόμη, ο χυμός δεν χορταίνει το ίδιο όπως οι στέρεες τροφές, διευκολύνοντας έτσι την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων και συμβάλλοντας αργότερα στη μεγάλη απόκτηση βάρους.



Γνωρίζετε ότι οι φυσικοί χυμοί που φτιάχνουμε μόνοι μας…

Περιέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος;
Προσφέρουν σε ικανές ποσότητες τις πολύτιμες βιταμίνες A, C και E, που απαιτούνται καθημερινά και οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου;
Μας βοηθούν, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος όταν ο χυμός καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες, να μην πάθουμε αβιταμίνωση σχεδόν σε ποσοστό 100%, ενώ νιώθουμε ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και το σώμα και ο εγκέφαλός μας διατηρούν υψηλά ενεργειακά αποθέματα για ένα ολόκληρο 24ωρο, με οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν ασχολούμαστε; Φτιάξ’ το μόνος σου!
Μήπως κάθε φορά βαριέστε τη διαδικασία να στύψετε μόνοι σας το χυμό σας; Εμείς σας προτείνουμε 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές για να απολαύσετε το φυσικό χυμό σας μέσα σε 5 μόνο λεπτά.

Για όλη την οικογένεια

1. Χυμός από πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο και μπανάνα!
Στύψτε 5 πορτοκάλια και 1 λεμόνι. Αναμείξτε μια ώριμη μπανάνα και μισό μήλο με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Ρίξτε το στο ποτήρι και αν θέλετε προσθέστε παγάκια για μεγαλύτερη δροσιά και απόλαυση!

2. Χυμός από πορτοκάλι, μανταρίνι και γκρέιπφρουτ.
Στύψτε μισό κιλό πορτοκάλια, μισό κιλό μανταρίνια, 1 λεμόνι και μισό ροζ γκρέιπφρουτ. Προσθέστε 100ml μεταλλικού νερού και πιείτε το αμέσως!

3. Χυμός με άρωμα κανέλας
Στύψτε 1 λεμόνι. Αποχυμώστε 3 μήλα και 2 αχλάδια. Προσθέστε στο μείγμα κανέλα. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ με μερικά παγάκια και σερβιριστείτε.





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΤΟ "SANI ECO DAYS" ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!


Ο Νίκος και η Σταυρούλα από τα ΛΥΜΕΝΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ προσκλήθηκαν και συμμετέχουν σε μια από τις σημαντικότερες οικολογικές και όχι μόνο εκδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα θα παραστούν και θα παρουσιάσουν το απολαυστικό τους πρόγραμμα στις εκδηλώσεις
"SANI ECO DAYS" 
που θα γίνουν στο SANI RESORT στην Χαλκιδική.
Τα δυο ταλαντούχα παιδιά, γνωστά για τις οικολογικές τους ευαισθησίες, δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη την τιμητική πρόσκληση και έτσι την Κυριακή 7 Ιουλίου , θα δώσουν το δικό τους νεανικό-οικολογικό μήνυμα προς τους τυχερούς θεατές που θα παραβρεθούν,

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την όλη εκδήλωση.
Το Sani Resort στρέφοντας το βλέμμα στη σπουδαιότητα της οικολογίας και της προστασίας της φύσης παρουσιάζει, ένα νέο θεσμό, το Sani Eco Days.

 
Η Σάνη Α.Ε. πιστεύει ότι, προκειμένου οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον και να εκτιμήσουν τη σημασία του, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να «ζήσουν» τη φύση. Οι φιλοξενούμενοι στο Sani Resort μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα από δασικά μονοπάτια και να κολυμπήσουν σε κάποιες από τις πιο καθαρές ακτές. Η εταιρεία αναγνωρίζει δε ότι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα καθορίζεται από τις καθημερινές λειτουργίες ολόκληρου του Sani Resort και τον μονάδων.

Για την εταιρία, αυτό είναι οικογενειακό καθήκον, υποχρέωση και τρόπος σκέψης. Γι αυτό και δημιούργησε το Sani Green, ένα πρόγραμμα-πλαίσιο στο οποίο υπάγονται όλες οι οικολογικές πρωτοβουλίες της, με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και συγκεκριμένα στους τομείς ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, όπως και την δημιουργία περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή. Πρωτοβουλίες του Sani Green συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία των υγροτόπων της Σάνης, την φύτευση και φροντίδα πάνω από 10,000 δέντρων στην Κασσάνδρα σε καμένες περιοχές με τους Φίλους του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, και την στήριξη του Αρκτούρου μέσω οικο-ξεναγήσεων στο δάσος που συνδημιούργησε, και την πώληση του Sani Teddy Bear.


Στα πλαίσια του Sani Green διοργανώνονται και φέτος μια σειρά από εκδηλώσεις οικολογικού χαρακτήρα με τίτλο «Sani Eco Days». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη φύση αλλά και στους υγροτόπους της Σάνης όπου παιδιά και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να διασκέδασουν με διαδραστικά οικολογικά παιχνίδια.


Οι εκδηλώσεις

Οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα γύρω από τη Sani Marina. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν να αποθανατίζουν τη φύση μέσω της ζωγραφικής και της φωτογραφίας, πως να χρησιμοποιούν με  εναλλακτικούς τρόπους ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, να παρακολουθήσουν παιδικές παραστάσεις θεάτρου-κουκλοθεάτρου και θεατρικά εργαστήρια με θέμα την οικολογική συνείδηση, να περιηγηθούν στα μονοπάτια των υγροτόπων της Σάνη, να παρελάσουν μαζί με τοπικές μπάντες στη Sani Marina, να συμμετέχουν στο  Κυνήγι του Xαμένου Θησαυρού και να χορέψουν στο τέλος της βραδιάς παρέα με παραδοσιακά συγκροτήματα.

Παράλληλα, μπορούν να αγοράσουν  τοπικά προιόντα (μέλι, κρασί, κοσμήματα, γλυκά κουταλιού, υφαντά, φρούτα κ.α) από την υπαίθρια αγορά και να γευτούν έναν εκπληκτικό μπουφέ γεμάτο από «μεζέδες του ούζου και του ψαρά». 


Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οικολογικές οργανώσεις (Ορνιθολογική εταιρία, WWF, Aρκτούρος, Ανιμα κ.α)  με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

 Πρόγραμμα εκδηλώσεων Sani Eco Days
 
17.00-23.00 ECO MARKET (περίπτερα πώλησης τοπικών προιόντων όπως μέλι, κρασί, γλυκά, φρούτα , βιβλία οικολογίας, έκθεση ζωγραφικής και τέχνης κ.α) ΤΟΠΟΣ: SANI MARINA
17.00-19.00 Εργαστήριο φωτογραφίας και ζωγραφικής ΤΟΠΟΣ:  ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ CINEMA

ORFEAS
18.00-19.00 Κυνήγι χαμένου Θησαυρού ΤΟΠΟΣ: ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ CINEMA ORFEAS
18.30- 19.30 Θεατρικό εργαστήρι  ΤΟΠΟΣ: ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΣΤΗ SANI MARINA
19.45-21.00 Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα ΤΟΠΟΣ: GREEN MUSIC STAGE ΣΤΗ SANI

MARINA
21.00- 22.00 Μουσική και χορός με παραδοσιακά ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα. Μπουφές με «μεζέδες του ούζου» ΤΟΠΟΣ: ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗ SANI MARINA

 Το πρόγραμμα Sani Green

Το Sani Resort, με μία σειρά δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος Sani Green, διασφαλίζει τη σωστή διαχείριση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του, έτσι ώστε να ωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλοσοφία διακοπών που προσφέρει. Στo Sani Resort, oι φιλοξενούμενοι μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα από δασικά μονοπάτια, σε περισσότερα από 1200 στρέμματα δάσους, τα οποία φροντίζει μία αφοσιωμένη ειδική δασική ομάδα, καθώς επίσης να κολυμπήσουν σε κάποιες από τις πι0 καθαρές ακτές, όπως έχουν πιστοποιηθεί από το ανεξάρτητο ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το οποίο για 15 συνεχή έτη επιβραβεύει της παραλίες του Sani Resort με τη διάκριση της Μπλε Σημαίας για τη καθαριότητα και την οικολογική τους διαχείρηση. Επεκτείνωντας τη σωστή οικολογική διαχείρηση σε όλες τις καθημερινές του λειτουργίες, το Sani Resort δεσμεύεται για τη συνεχή βελτίωση των επιδοσεών του στους τομείς της εξοικονόμισης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρησης νερού, της μείωση των απoρριμάτων, της επιλογής φιλικών προς το περιβάλλον προμηθειών, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων, των φιλοξενούμενων και της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

 Μερικά παραδείγματα των δράσεων που αναλαμβάνονται είναι:

•           Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω ενεργειών όπως αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με φθορισμού, τοποθέτηση θερμικών ηλιακών και συστημάτων συμπαραγωγής
•           Ανακύκλωση νερού για πότισμα κήπων και τοποθέτηση μειωτών ροής νερού.
•           Ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, λευκοσιδήρου, πλαστικού, καμένων λαδιών, μπαταριών, παλιών συσκευών, μελανοδοχείων και κεριών.
•           Προμήθεια πάνω από 60% τοπικών λαχανικών και φρούτων
•           Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων και πιστοποιημένων οικολογικών χαρτιών
•           Εξάλειψη μιας χρήσης πλαστικών
•           Εκπόνηση μελέτης για τον υγρότοπο Σάνης και συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την καταγραφή των πουλιών και εφαρμογή σχετικών μέτρων προστασίας, όπως η εγκατάσταση τεχνητών νησίδων για φώλιασμα απειλούμενων ειδών. Εκπαιδευτικές δράσεις όπως συμμετοχή στο Eurobirdwatch και επισκέψεις τοπικών σχολείων της Χαλκιδικής στον υγρότοπο.
•           Φύτευση 10,000 δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Κασσάνδρας
•           Υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, με πρωτοβουλίες όπως την διαμόρφωση αυλών σχολείου της περιοχής ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον, προώθηση τοπικών ομάδων και εθίμων, ελεύθερη είσοδο στην εγκαταστάσεις και στα φεστιβαλ για τους νέους της τοπικής κοινωνίας
•           Στήριξη του Αρκτούρου μέσω των οικο-διαδρομών και ξεναγήσεων στο δάσος (με 20% των εσόδων να πηγαίνουν στην οργάνωση), όπως και την πώληση του Sani Teddy Bear, με 100% του κέρδους να διατίθεται στον Αρκτούρο
•           Δημιουργία του Sani Animal Rescue, πρόγραμμα στείρωσης και υιοθεσίας αδέσποτων της περιοχής, στο οποίο δεκάδες άτυχα ζώα έχουν βρει σπίτι στην Ελλάδα και το εξωτερικό
•           Διοργάνωση σεμιναρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το προσωπικό και σχετικών manual Σας προσκαλούμε να μας συνοδέψετε στο ταξίδι μας για πιό πράσινες διακοπές. Παρακαλώ βοηθήστε το πρόγραμμα Sani Green δίνοντας μας τα σχόλια σας και τις ιδέες σας.


Για τις πρωτοβουλίες μας έχουμε βραβευτεί με τις διεθνείς πιστοποιήσεις Green Key και Travelife Gold.


Στις εκδηλώσεις Sani Eco Days συμμετέχουν ενδεικτικά οι ακόλουθοι φορείς
Εμπορικός Σύλλογος Μουδανιών
Βιολογικό μέλι Άβατον
Ζαχαρώδη Παράσχου
Σύλλογος Γυναικών Απάμεια
Χορευτικός όμιλος Φώκαιας και Ολύνθου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Εκδόσεις Κωνσταντινίδης
Κουκλοθέατρο Ιρίνας Μπόικο
Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων
Θεατρική εταιρεία Angelus Novus
Eικαστική δράση Action Art
WWF
Aρκτούρος
Ορνιθολογική εταιρία

Η σελίδα των παιδιών στο facebook
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001518955181

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.



Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι των Σκοπίων υποδέχθηκαν τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους ως απελευθερωτές, με ζητωκραυγές και γερμανικά λάβαρα και σημαίες! Οι ορεινές περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, όμως, έγιναν ισχυρότατα κέντρα αντιστάσεως κατά των Γερμανών κατακτητών. Αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να πείσει κάποιον πως οι κάτοικοι των δυο περιοχών, δεν είναι ο ένας και ο αυτός λαός.

Η Μακεδονία και η Θράκη υπέφεραν από «βουλγαρικό όργιο αίματος», με τις ευλογίες και τις πλάτες των Γερμανών Τόσο που στην νεοελληνική γλώσσα έμεινε ένας όρος, ο «βουλγαρισμός» να σημαίνει την βαρβαρότητα με την οποία μπορεί να συμπεριφερθεί ένας άνθρωπος, έναντι ανθρώπων, μνημείων, πολιτισμού.

Μακεδονία 1944. Ένα γυναικείο άγαλμα κάποιας θεότητος - των ελληνιστικών μάλλον χρόνων - βρέθηκε τυχαία, από Γερμανούς κατά την εκσκαφή χαρακωμάτων. Η γερμανική διοίκηση, σε μια προσπάθεια προφανώς εξευμενισμού των Ελλήνων, αποφάσισε να το παραδώσει στην ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, με παράτες και με δηλώσεις περί «σεβασμού» των Ελλήνων και της ιστορίας τους, κλπ. Αλλά ο Χίτλερ έγινε έξω φρενών! «Μια τέτοια χαζομάρα δεν θα την έκαναν ποτέ οι Άγγλοι», είπε και απαίτησε την άμεση αρπαγή τον αρχαίου ελληνικού αγάλματος! Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι ευρίσκονταν στην Ελλάδα και είχαν ήδη εκτεθεί με την παράδοση, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αξία τον αγάλματος, λέγοντας ότι είναι της ελληνιστικής περιόδου. Αλλά ο Φύρερ ήταν αμετάπειστος! Το αποτέλεσμα ήταν η κλοπή του παραδοθέντος αγάλματος και η μεταφορά τον σε ορυχείο της Αυστρίας, «για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς», μαζί με άλλα σημαντικά εκθέματα των ναζί.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Γερμανοί (αλλά και Άγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι) περισσότερες από μια φορές διάρπαξαν τα αρχαία τον Αγίου Όρους χειρόγραφα.

Οι Γερμανοί λήστευαν και αιματοκυλούσαν την Ελλάδα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι καλόγεροι «αντιπρόσωποι των 20 ιερών βασιλικών πατριαρχικών και σταυροπηγιακών Μονών του Αγ. Όρους» έστελναν συγχαρητήριες επιστολές (13/26.4.1941) στην «εξοχότητα» του Αδ. Χίτλερ, στο Βερολίνο, ζητώντας του να «αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον»! Εύχονταν «υγείαν και μακροημέρενσιν στον Αδόλφον Χίτλερ δια το καλόν της Γερμανίας» και «και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ τον ενδόξου γερμανικού έθνους»

ΒΕΡΓΙΝΑ
Ο Γερμανός υπαξιωματικός και αρχαιολόγος dr. Exner διενήργησε ανασκαφές - άνευ αδείας - πλησίον των ανασκαφών του καθηγητού Ρωμαίου, μεταξύ Παλατίτσας-Βεργίνας. Ανέσκαψε 4-6 αρχαίους μακεδονικούς τάφους. Τα ευρήματα των ανασκαφών του δεν παρεδόθησαν στην ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά στην γερμανική στρατιωτική διοίκηση. Οι ανασκαφές αυτές έγιναν με τις υποδείξεις του καθηγητού Παπαδάκη, ο οποίος όμως είχε προτρέψει τον Γερμανό να ζητήσει επίσημη άδεια από το ελληνικό υπουργείο. Ο dr. Schonebeck αντέτεινε, πως κατά τον προηγούμενο πόλεμο - τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο δηλ. - «οι σύμμαχοι είχαν κάμει ανασκαφές, οι οποίες όμως, όποτε έγιναν ήσαν αποτέλεσμα πολεμικών εργασιών».

ΒΕΡΡΟΙΑ
Στην Βέρροια η διαγωγή των Γερμανών κατακτητών χαρακτηρίζεται «άνευ προηγουμέ­νου».

Οι περισσότερες αρχαιότητες, οι οποίες φυλάσσονταν σε συλλογή στο Μουσείο στην παλαιό Μητρόπολη Βερροίας (κτίσμα του 11ου αι.) καταστράφηκαν πλήρως, από τους Γερμανούς, διότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε απ’ αυτούς ως στάβλος! Έτσι εξεβλήθησαν οι αρχαιότητες, ρίχτηκαν βάναυσα στην αυλή και εν τέλει καλύφθηκαν από κόπρο! Ευθύνονται τα ζώα ή τα «ζώα»;
Η συλλογή περιείχε ανάγλυφα, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές. Όσες αρχαιότητες ήσαν δυσμετακόμιστες, εθραύσθησαν.
Αυτά γνωστοποιήθηκαν στην γερμανική Υπηρεσία, στον dr. V. Schonebeck, ουδεμία φροντίδα έλαβε, προς βελτίωση της καταστάσεως.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το θέρος του 1941 ο Γερμανός (ίσως αρχαιολόγος) Stossel που υπηρετούσε ως οπλίτης ναυτικής υπηρεσίας ενήργησε - άνευ αδείας - ανασκαφές σε προϊστορικό συνοικισμό της Θεσσαλονίκης! Τα ευρήματα της ανασκαφής μήτε τα κατέθεσε, μήτε τα ανακοίνωσε.

Οπλισμένοι Γερμανοί στρατιώτες εμφανίσθηκαν αιφνιδίως, στις 31.5.1944 στο Μουσείο (Άγ. Γεώργιος) και αφαίρεσαν μαρμάρινο άγαλμα γυναικός, που είχε βρεθεί στην Πλατεία Δικαστηρίων, κατά την κατασκευή ορυγμάτων. Ο Έλληνας έφορος διαμαρτυρήθηκε. Του απάντησαν τότε, ότι το παίρνουν για να το προστατεύσουν, σε ασφαλές αντιαεροπορικό καταφύγιο, αλλά στην πραγματικότητα εστάλη στην Βιέννη!

Γερμανοί κατέστρεψαν, επίσης, δυο κιβωτιόσχημους ελληνιστικούς τάφους, που βρέθηκαν στην περιοχή του εργοστασίου I. Μουσείου. Κατ’ αρχάς, από το Στρατηγείο, διατάχθηκε η διατήρησή τους. Αλλά αργότερα, νεώτερη διαταγή διέταξε την ισοπέδωση του χώρου.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η αρχαιολογική συλλογή της Ποτίδαιας ήταν συγκεντρωμένη τότε στο σχολείο της κώμης. Διερπάγη όμως από τους Γερμανούς, που κατέλυσαν στο οίκημα, τον Απρίλιο του 1941. Μεταξύ των διαρπαγέντων ήσαν:

Μαρμάρινη πλάκα,
μαρμάρινη κεφαλή παιδιού,
μαρμάρινος κώνος πεύκου,
δυο μαρμάρινα ακέφαλα αγαλμάτια ανδρών,
άλλο μαρμάρινο αγαλμάτιο ανδρός,
μαρμάρινη κεφαλή ανδρός,
μικρό μαρμάρινο χέρι αγάλματος, και
δυο πήλινες πυραμιδοειδείς αγνύθες.
Επίσης, κατά τις εργασίες στρατιωτικών έργων, στην Χαλκιδική πάντα, οι Γερμανοί κατέστρεψαν νεκρόπολη, όπου είχαν ανευρεθεί διάφορες σπουδαίες αρχαιότητες...

Γιώργος Λεκάκης





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ.

Την τύχη της Αιγύπτου κρατά πλέον στα χέρια του ο στρατός. Οχι για να κυβερνήσει. Αλλά για να ορίσει το πλάνο για το μέλλον της χώρας.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με προσωρινό πρόεδρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο στρατός είχε καταλάβει τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και είχε αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Αιγύπτου. Παράλληλα, οι Ενοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν στον Μόρσι πως δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας.

Στο διάγγελμά του ο Σίσι ανακοίνωσε την κατάλυση του συντάγματος και τον ορισμό του Ανώτατου Δικαστή της χώρας ως προσωρινού προέδρου. Πρόκειται για τον 68χρονο Αντλι Μανσούρ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση του από τον Μόρσι μόλις τον περασμένο μήνα. Παράλληλα θα σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά δεν διευκρίνισε το χρόνο ζωής της.

Αν και η ανακοίνωση αναμενόταν από τους θρησκευτικούς ηγέτες των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών Κοπτών, το διάγγελμα το έκανε τελικά ο Στρατηγός Σίσι ενώ εκείνοι ακολούθησαν. Στο επόμενο διάστημα μία επιτροπή θα μελετήσει το σύνταγμα ώστε να οδηγηθεί η χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Σίσι ανέφερε πως με το πλάνο συμφωνούν μία πλειάδα πολιτικών πλευρών.

Ο στρατηγός τόνισε πως οι Ενοπλες δυνάμεις δεν έχουν πρόθεση να κυβερνήσουν, αλλά εκπλήρωσαν την «ιστορική ευθύνη» τους να προστατεύσουν τη χώρα ανατρέποντας τον Μόρσι.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας έπειτα από δεκαετίες, μεταφέρθηκε αρχικά σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με σύμβουλό του και στη συνέχεια για λόγους ασφαλείας στο υπουργείο Αμυνας της χώρας. Στην τελευταία του τοποθέτηση, μέσω Facebook, ο Μόρσι είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να μην υποκύψει στο τελεσίγραφο του στρατού.

Την ώρα του διαγγέλματος, ο κόσμος στην πλατεία Ταχρίρ, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί όσοι απαιτούσαν την απομάκρυνση του Μόρσι, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και έριχναν πυροτεχνήματα. Αντίθετα στις περιοχές όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί του έκπτωτου προέδρου επικρατούσε ηρεμία καθώς οι διαδηλωτές είχαν «παγώσει» από τις εξελίξεις.

Από νωρίς ο στρατός είχε βγει στους δρόμους. Τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες βρέθηκαν τόσο σε σημεία όπου υπήρχαν διαδηλωτές ενάντια στον Μόρσι, όπου τους υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς, όσο και σε γειτονιές όπου ήταν συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του προέδρου. Οι Ενοπλες δυνάμεις διέψευσαν όμως πως επιτίθονταν στους τελευταίους, δηλώνοντας πως βρίσκονταν εκεί για την ασφάλειά τους.

Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει από νωρίς το απόγευμα την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, με δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα, έπειτα από το διάγγελμα του στρατηγού Σίσι αποφασίστηκε εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο από το προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται εκεί. Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες αρκετοί εργαζόμενοι στην πρεσβεία είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για προληπτικούς λόγους.

Άρχισαν οι συγκρούσεις - Πυροβολισμοί στην Αλεξάνδρεια

Αντίπαλοι και υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν αργά χθες (Τετάρτη) βράδυ στην Αλεξάνδρεια, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυρά όπλων και οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν η μια στην άλλη πέτρες και τούβλα. «Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Καλέσαμε ενισχύσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Σερίφ Αμπντελχαμίντ, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.

Την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση του εξέφρασε ο Βουλευτής Πέλλας  Διονύσης Σταμενίτης με κατάθεση  ερώτησης και αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το ζήτημα της κατάργησης του Δικαστικού Τμήματος και Τμήματος Ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών.
Ο κ. Σταμενίτης στην επιστολή του αναφέρει ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη να προχωρήσει στην κατάργηση των εν λόγω τμημάτων, χωρίς πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη αλλά και προβλεπόμενη ηλεκτρονική οργάνωση των εφοριών της χώρας, είναι λανθασμένη.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη η εν λόγω απόφαση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους επιχειρηματίες του Νομού Πέλλας. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην επιστολή του Βουλευτή προς τον Υπουργό, 5.500 επιχειρηματίες από την πόλη των Γιαννιτσών, 3.000 από την Αριδαία και 2.000 από την Σκύδρα αναγκάζονται να μετακινούνται στην πρωτεύουσα του Νομού είτε αυτοπρόσωπος είτε μέσω εκπροσώπησης προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει το κόστος και την ταλαιπωρία. Ιδιαίτερα σ’ έναν Νομό, όπως είναι αυτός της Πέλλας, ο οποίος παρουσιάζει χωροταξικές ιδιαιτερότητες.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Βουλευτής τονίζει ότι κατανοεί πλήρως την ανάγκη για δημιουργία ενός πιο μικρού, λειτουργικού και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, η οποία δεν προκύπτει μόνο από τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά αποτελεί επιταγή στην προσπάθεια για αναδιάρθρωση της χώρας συνολικά. Ο τρόπος όμως που υλοποιείται αυτή η ανάγκη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποδεικνύει ότι ικανοποιούνται μόνο τα νούμερα και οι αριθμοί και δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Ως εκ τούτου ο κ. Σταμενίτης ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόφασης που καταργεί  τα εν λόγω τμήματα έως ότου υλοποιηθεί ο συνολικός σχεδιασμός που υπάρχει για τις Δ.Ο.Υ. της χώρας.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2020.

Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη και Τόκιο διεκδικούν τους Ολυμπιακούς του 2020
Στην τελική ευθεία για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, έχουν μπει τα μέλη της ΔΟΕ. Την Τετάρτη στη Λοζάνη, οι τρεις υποψήφιες πόλεις ενώπιον των μελών της ΔΟΕ, είχαν από μιάμιση ώρα για να κάνουν την παρουσίασή τους.  Πρώτη ξεκίνησε η Κωνσταντινούπολη, ακολούθησε η Μαδρίτη και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το Τόκιο.
Στα πρώτα 45 λεπτά τα μέλη της κάθε υποψήφιας πόλης εκφωνούσαν τους λόγους τους και παρουσίαζαν το σχετικό βίντεο, ενώ στο δεύτερο 45λεπτο ακολουθούσαν οι ερωτήσεις από τα μέλη τη ΔΟΕ, σχετικά με θέματα ασφάλειας, διαμονής, εγκαταστάσεων, κλιματολογικών συνθηκών και πολλά άλλα. Το επόμενο 48ωρο αναμένεται η τελική συνεδρίαση.  Τα μέλη θα δώσουν τα συμπεράσματά τους στην εκτελεστική επιτροπή, και στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η πόλη που θα διαδεχτεί το Ρίο, στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Αυτές τις μέρες, η ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια πρώτη τεχνική ανάλυση από τις συγκεκριμένες πόλεις και είναι φανερό πως η Ιαπωνία, συγκέντρωσε τα περισσότερα θετικά σχόλια, ιδιαίτερα για τα τεχνολογικά…θαύματα που είναι έτοιμη να παρουσιάσει. Άλλωστε σε αυτό το πλεονέκτημα στάθηκαν ιδιαίτερα οι Γιαπωνέζοι σε συνδυασμό με την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Η Κωνσταντινούπολη ποντάρει πολύ στο οτι η γέφυρα Ευρώπη - Ασία ενώνει τους λαούς, όπως και το γεγονός ότι ποτέ μουσουλματικό κράτος δεν έχει διοργανώσεις τους αγώνες. Παρά τις διαδηλώσεις κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας, οι διοργανωτές εγγυήθηκαν την ασφάλεια των αγώνων και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.

Το μεγάλο αουτσάιντερ είναι η Μαδρίτη, που έχει μεν το μικρότερο (και με διαφορά) μπάτζετ από τις τρεις υποψήφιες πόλεις, όχι μόνο λόγω της κρίσης που μαστίζει ιδιαίτερα την Ισπανία αλλά και επειδή το 80% σχεδόν των εγκαταστάσεων είναι έτοιμο, καθώς προϋπάρχουν και απλά (σε ορισμένες) χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις. Οι έτοιμες εγκαταστάσεις είναι και το βασικό πλεονέκτημα της ισπανικής πρωτεύουσας.

ΝΤΟΥΜΠΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ: ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ.

Ντουμπάι η Ελλάδα: Θησαυρός "μαύρου χρυσού" στο Ιόνιο!
Στα χέρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται η σημαντική έρευνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS ενώ ήδη πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, τέσσερις περιοχές παρουσιάζουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως από σήμερα η νορβηγική εταιρεία PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ., θα διαθέτει προς πώληση τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Σημειώνουμε ότι η επεξεργασία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μετά την απόφαση για επέκταση του προγράμματος από α 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.

    Η βόρεια περιοχή 10x10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone). Η ζώνη αυτή αποτελεί επέκταση της ανθρακικής πλατφόρμας της νοτίου Αδριατικής, με ανθρακικά πετρώματα του ανώτερου Κρητιδικού έως Ηωκαίνου, που καλύπτονται από παχύ κάλυμμα λεπτομερών ιζημάτων του Ολιγοκαίνου και κλαστικά ιζήματα του Μειο-Πλειοκένου. Το σύστημα αυτό, έχει ανάλογα στους παραγωγικούς ταμιευτήρες διηρρηγμένων ανθρακικών πετρωμάτων της κεντρικής Αδριατικής, στην γειτονική Ιταλία και Αλβανία.

    Στα νότια, υπάρχει ένας αραιότερος κάνναβος γραμμών γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαίες παραγωγικές περιοχές στην Αλβανία. Η απεικόνιση των πετρωμάτων θα επικεντρωθεί στα Ηωκαινικά και Κρητιδικά ανάλογα για το Κατάκολο και στους Τριαδικούς εβαπορίτες, οι οποίοι παρουσιάζουν δυναμικό με εναλλαγές αλίτη, γύψου και ανυδρίτη, με δολομίτες και στρώματα σχιστολίθων πλούσιων σε οργανικά.

    Νοτίως της Κρήτης, ο κάνναβος των γραμμών θα καταδείξει, μεταξύ άλλων, το πρίσμα προσαύξησης του Νεογενούς στη Μεσογειακή ράχη, όπως και την έκταση, το πάχος και τη συνέχεια του καλύμματος των εβαποριτών του Μεσσηνίου.

ΧΙΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.

Χιονιάς στα μέσα του καλοκαιριού
Κάτι ασυνήθιστο για την εποχή γίνεται στη Γροιλανδία. Αυτό είναι ότι χιονίζει και μάλιστα πυκνά σε πολλές περιοχές της.

Oι θερμοκρασίες στη Γροιλανδία, είναι πολύ χαμηλές για την εποχή, αγγίζοντας και τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Και τις επόμενες ημέρες προβλέπονται σφοδρές χιονοπτώσεις στα νότια και δυτικά της τμήματα. Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει ένα πολύ ήπιο καλοκαίρι ως και ψυχρό θα λέγαμε, ενώ η Γροιλανδία ενώ θα έπρεπε να έχει θετικές θερμοκρασίες, παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Για να δούμε λοιπόν κατά πόσο πιο ψυχρό θα είναι το καλοκαίρι στη Γροιλανδία αλλά και στην Ευρώπη. Πάντως ως τώρα, το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων ετών φαίνεται να διανύουν οι δυτικές Η.Π.Α, η βόρεια Αφρική αλλά και η Μέση Ανατολή, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους +50 βαθμούς Κελσίου.

ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟ AIDS ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝ! - ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.

1
Η είδηση που αναδημοσιεύει και το BBC και κάνει τον γύρο του κόσμου, γεμίζει αισιοδοξία για άλλη μια νίκη απέναντι στο AIDS. Μια νίκη που ίσως στο μέλλον ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση του ιού. Δύο άνδρες με AIDS, ύστερα από μεταμόσχευση του μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκαν δεν παρουσιάζουν πλέον τον ιό HIV στο αίμα τους. Διαβάστε όμως τι ακριβώς έχει συμβεί...

Οι διαπιστώσεις για το τι συνέβη παρουσιάστηκαν στο International Aids Society Conference και είναι οι εξής: Δυο ασθενείς με AIDS που ήταν φορείς για 30 χρόνια και κρατούσαν τον ιό σε ύπνωση με αντιρετροϊκά φάρμακα, νόσησαν και μετά από λίγο καιρό εμφάνισαν λέμφωμα (καρκίνο). Οι γιατροί για να τον αντιμετωπίσουν αναγκάστηκαν να τους κάνουν μεταμόσχευση μυελού. Λίγο μετά την μεταμόσχευση ο HIV, είχε εξαφανιστεί από το αίμα τους. 

Όμως παρά την απρόσμενη αυτή επιτυχία (τον καρκίνο ήθελαν οι γιατροί να καταπολεμήσουν) η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη συγκρατημένη, διότι αυτό έγινε σε ασθενείς με καρκίνο. Η ομάδα του νοσοκομείου Brigham στις ΗΠΑ που έκανε την μεταμόσχευση τόνισε ότι: “είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια θεραπεία, όπως ο ιός θα μπορούσε να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή.” Πάντως οι 2 άνδρες ζουν εδώ και 4 μήνες δίχως να έχουν λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ο Dr Timothy Henrich δήλωσε στο BBC ότι τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Αλλά διευκρίνισε: «Εμείς δεν μιλάμε ακόμη για θεραπεία. Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τη μόλυνση με HIV, γιατί κρύβει μέσα του, ανθρώπινο DNA. Ο μυελός των οστών είναι το σημείο όπου δημιουργούνται νέα κύτταρα του αίματος και πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική δεξαμενή για τον HIV. Η μεταμόσχευση που έγινε για άλλο λόγο ίσως να ανοίξει νέους δρόμους” 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ: ΜΕ... ΜΕΤΡΟ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ.


altΑπορίας άξιον: Οι προηγούμενες γενιές γιατί δεν ενοχλούνταν από τον θόρυβο της καμπάνας και σήμερα στον χτύπο της αγριεύουμε;
Να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση των καμπανών ώστε να μην ενοχλούνται οι πολίτες, καλεί η Αρχιεπισκοπή τους ιερείς.
Έγγραφο με το οποίο συνιστάται στους ιερείς να αποφεύγουν την άσκοπη και υπερβολική χρήση των καμπανών, εστάλη με εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στους ναούς.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, που υπογράφει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Μάξιμος Παπαγιάννης, συνιστάται στους ιερείς να αποφεύγουν «την άκριτη και υπερβολική χρήση των κωδώνων των Ιερών Ναών» και προτείνει να χτυπούν «ηπιότερα» και «συντομότερα» και κατά τις βραδινές ώρες και τις ώρες κοινής ησυχίας να μην χτυπούν καθόλου!

alt



ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ: ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.



Φωτογραφία Νο1.
Από τις λίστες του απολογισμού των πεπραγμένων του δήμου Αλμωπίας.
Διακρίνεται το κονδύλι 12.000 ευρώ για την συντήρηση του ιατρείου.

Φωτογραφία Νο2.
Αγροτικό ιατρείο Προμάχων. Ώρα 8.00 π.μ. ημέρα Πέμπτη 4 Ιουλίου.
Κλειστό.

Φωτογραφία Νο3.
Κέντρο νεότητας Προμάχων. Ίδια μέρα και ώρα.
Παππούδες και γιαγιάδες περιμένουν υπομονετικά να γράψουν τα φάρμακά τους.


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...