Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΙΧΝΗ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Ίχνη μεγαλόσωμης αρκούδας, εντόπισαν υλοτόμοι των Προμάχων κατά την διάρκεια της εργασίας τους στο βουνό, στην περιοχή "Παπράιντσα" και συγκεκριμένα στην τοποθεσία "Λουκ".
Τα ίχνη δείχνουν ότι το ζώο ακολουθούσε πορεία από το δάσος του Γαρεφείου, με προορισμό προς τα δυτικά, όπου είναι το δάσος των Προμάχων.
Μάλιστα οι υλοτόμοι, που παρατήρησαν τα μεγάλα ίχνη, μας δήλωσαν, ότι η αρκούδα πρέπει να πεινούσε, γιατί στο σημείο όπου έφαγαν την προηγούμενη ημέρα, και πέταξαν τα αποφάγια τους, πράγμα που συνηθίζουν για να τα φάνε τα διάφορα αγρίμια, υπήρχαν αρκετές πατημασιές, σημάδι ότι τα έφαγε .
Τα ίχνη του ζώου ήταν περίπου στο μέγεθος ανθρώπινου ποδιού, που καταδεικνύει ότι η αρκούδα είναι μεγάλη και μάλλον είναι μόνη της μιας και δεν παρατηρήθηκαν ίχνη από κάποιο ταίρι ή μικρά αρκουδάκια.
Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων.



ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ.

Γερμανοί Πυρηνικοί Φονιαδες…
Οι Γερμανοί λένε στο εσωτερικό ότι είναι πράσινοι και ευαίσθητοι.

Δηλαδή φόρτωσαν όλη την Ευρώπη με τεχνολογία και Γερμανική νομοθεσία ΑΠΕ για να πληρώνουμε όλοι τις θέσεις εργασίας εκεί. Όλα αυτά γνωστά.

Τώρα οι πράσινοι Γερμανοί εξάγουν με μεγάλη ευαισθησία πυρηνική τεχνολογία σε άλλους!! χαχα Θεοί Ναζί.

Α.
Φάτε εσείς πυρηνικά και ψοφήστε -σε ατύχημα- φάτε πυρηνικά που τα σιχτιρίζω εσωτερικά, για για να έχω εγώ θέσεις εργασίας απ αυτά και πάρετε εσείς τον κίτρινο μουτζούρη. Εγώ έχω υψηλη τεχνολογία και εξαγωγή μαγκιά μου και πυρηνική τεχνολογία.
ΔΕ ΡΩΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΥΝ ΕΝΩ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ -έστω στα πολιτικά χαρτιά. Δηλαδή είναι κακή για τους ΓερμανοΝαζι και καλή για τους υπανθρώπους;

ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ. ΣΑΣ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΤΡΟΛ ΚΑΙ ΠΕΙ : ΧΡΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ!!

Β.
Σε αποικίες FAILED STATE τύπου Ελλάδας.. Εξάγουν και Επιδοτούν τεχνολογία κ εταιρία Άνθρακα. Κάρβουνου !!! Για να κρατήσουν 1000 θέσεις εκεί και να εισάγουν το ρεύμα απ την αποικία.

Εδώ στο Αποτυχημένο Κράτος Αποικία ”Η Σκυφτή Ελλάς”,,, έφτιαξαν νόμους ΑΠΕ, φόρτωσαν κόστος ΑΠΕ ΔΕΗ εδώ και χροοοονια…και τώρα θέλουν και ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίου ΔΕΗ 18%-έγινε υπέρ ΑΠΕ και μας χώνουν και κάρβουνο.

Once a Nazi Always a Nazi

Από τον Πόρτα – Πόρτα



ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΝΑ.

Με ρωτάτε γιατί πέθανα…

Με ρωτάτε γιατί πέθανα…

Λες και δεν είχα ούτε αυτό το έσχατο δικαίωμα…
Λες και δεν είχα σοβαρούς λόγους…
Και μου κουνάτε το δάχτυλο…
Ακόμα και τώρα με μαλώνετε… κι ας είμαι πάνω στη νεκρική κλίνη…
Ακόμα και τώρα… 
Και με ρωτάτε με ύφος αυστηρό: «γιατί πέθανες ρε κύριε;….»

Είχα σκοπό να μην απαντήσω… άλλωστε πέθανα … τι άλλο μπορείτε να μου κάνετε…
Αλλά… το ξανασκέφτηκα μέσα στην επιθανάτια ζάλη μου κι αποφάσισα να μιλήσω…
Μόνο… που δεν ξέρω από πού να αρχίσω…
Θα πρέπει να σας πάω λίγο πιο πίσω… στους ¨γέρους¨ μου…
Τι να πρωτοθυμηθώ…
Τη Μάνα μου να κλαίει σε μια γωνιά…
Τον πατέρα μου να ξυπνάει στις δυο το πρωί για το μεροκάματο…
Την αδελφή μου να καίει το πόδι της σε μια ξυλόσομπα…
Το ψωμί που δεν έφτανε…
Το κρέας που ήταν είδος πολυτελείας…
Την αστυνομία που γκρέμιζε το αυθαίρετο δωματιάκι…
Το μεταχειρισμένο ποδήλατο στη γιορτή μου…
Τι να πρωτοθυμηθώ…

Και μετά… μεγάλωσα…
Μεροκάματο… βρισίδι … σφαλιάρες…
Λεφτά που τα αφεντικά μου κόβανε στο τέλος της βδομάδας…
Ένσημα που δεν μου κολλούσαν…
και μια ζήλια για ότι είχαν οι άλλοι και δεν είχα εγώ… ζήλια!...
Το μόνο που είχα δίπλα μου χωρίς να μου ζητάει τίποτα (ποτέ) ήταν η Πατρίδα!
Πάντα εκεί!
Στις Παρελάσεις!
Στις Εθνικές γιορτές!
Στα ποιήματα της 28ης Οκτωβρίου… της 25ης Μαρτίου…
Τα βιβλία με τους Εθνικούς μου Ήρωες…
Τις Σημαίες στα μπαλκόνια!...
Πάντα η Πατρίδα μου ήταν εκεί!
Γι αυτό και την αγάπησα τόσο…
Και έκανα παιδιά… 
Και τα μεγάλωσα καλά… λένε…
Και τα έστειλα να μάθουν γράμματα…
Μόνο… που «ξέχασα» πάνω στην … ευδαιμονία μου να τους μιλήσω για τη Πατρίδα μου… 
…τώρα τα παιδιά μου είναι νεκρά…
…οι δολοφόνοι τους ελεύθεροι…
…η Πατρίδα μου μεσίστια…
και γω… επί της νεκρικής κλίνης…

και σεις μου κουνάτε το δάχτυλο και με ρωτάτε γιατί πέθανα…
λοιπόν θέλετε μια τίμια απάντηση;…
πέθανα γιατί είμαι ο δολοφόνος της Πατρίδας μου!


...καλό μήνα Έλληνες συμΠατριώτες μου... και συγχωρέστε με αν μπορείτε...

Νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών! ποίηση: χάρης καφετζόπουλος


Από το προφίλ του Χάρη Καφετζόπουλου στο facebook


ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΓΙΕ ΜΟΥ.

Αγρότης να γίνεις γιε μου. Του Πιτσιρίκου



Αλλαγές στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, αφού οι γονείς προτιμούν να αγοράζουν για τα παιδιά τους χωράφια με ελιές -αντί για μεζονέτες- επειδή έχουν αντιληφθεί πως θα πέσει μεγάλη πείνα. Βέβαια, όπου να ‘ναι θα έρθει και το χαράτσι για τις ελιές και θα τα κάψουν τα παιδιά τους. 
ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της «Chorafi Real Estate», Αγησίλαος Δακομουχρίτσας, πολλοί γονείς πιστεύουν πως είναι καλύτερο να αφήσουν στα παιδιά τους αγροτική γη, γιατί κατάλαβαν τη μαλακία που έκαναν να τα στέλνουν να παίρνουν όλα από δέκα πτυχία, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο τόπος από άνεργους και άχρηστους πτυχιούχους που δεν ξέρουν να δέσουν ούτε τα κορδόνια τους.

Οι γονείς αγοράζουν για τα παιδιά τους χωράφια με υφιστάμενες καλλιέργειες, γιατί ξέρουν πως είναι εντελώς ανίκανα και δεν μπορούν ούτε μια ελιά να φυτέψουν.

Μαζί με τα χωράφια με τις ελιές, οι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους και μερικούς ξένους εργάτες, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση αυτά τα μαλακισμένα που βλέπω παντού να πάνε να μαζέψουν ελιές, αφού είναι τόσο ζαβά που θα ανοίγει το ένα το κεφάλι του άλλου με το κατσουρίδι και θα γεμίζουν τα λιόπανα με αίματα.

Πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους χασισοφυτείες, ώστε αφενός να έχουν ένα σίγουρο μεροκάματο, και αφετέρου να μην μπλέξουν με τίποτα αλήτες που θα τους πουλήσουν κακής ποιότητας χασίς.

Επίσης, οι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους γαϊδούρια και μουλάρια, για να αποφεύγουν τα έξοδα για βενζίνες και τα τέλη κυκλοφορίας, αν και τους αγοράζουν και ένα τρακτέρ γιατί έχουν δει στις τηλεοπτικές διαφημίσεις κάτι μουστακαλήδες αγρότες πάνω στα τρακτέρ και έχουν εντυπωσιαστεί.

Πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους αργαλειούς, βελόνες για πλέξιμο και ραπτομηχανές, μπας και καταφέρουν να ράψουν κάνα ρούχο μόνα τους, ώστε να μην κυκλοφορούν ξεβράκωτα και γίνουν ρεζίλι στην κοινωνία.

Κάποιοι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους δίκαννα και καραμπίνες για να τουφεκάνε μπεκάτσες μέσα στα χωράφια και να εξασφαλίζουν την τροφή τους, ενώ τους αγοράζουν και ένα κυνηγόσκυλο, ώστε, αν πέσει η μπεκάτσα μέσα σε κάνα λαγκάδι, να χωθεί ο Αζόρ και να κάνει απόρτ.

Όλοι οι Έλληνες αγοράζουν στα παιδιά τους Καλάσνικοφ, γιατί είναι βέβαιο πως σύντομα θα τους είναι πολύ χρήσιμα, ενώ, αν υπάρξει καμιά κτηματική διαφωνία με τον μαλάκα που οι γονείς του του αγόρασαν το διπλανό χωράφι, θα τον γαζώσουν με το Καλάσνικοφ και το χώμα θα βαφτεί κόκκινο.

Οι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο λάθος και θέλουν να αφήσουν στα παιδιά τους σπίτια, χωράφια και αυτοκίνητα, και αυτό οφείλεται στο ότι είναι εντελώς φλώροι και δεν μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά τους λίγη μαγκιά και λίγη καπατσοσύνη, ώστε να τα καταφέρουν μόνα τους στη ζωή, ενώ, παράλληλα, ξέρουν πως ήταν εντελώς ανίκανοι σαν γονείς, οπότε, μόλις τα τινάξουν, τα παιδιά τους θα τους ξεχάσουν αμέσως, αν δεν τους αφήσουν μια μεγάλη περιουσία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο τόπος από παρμένα που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ενώ εγώ που δεν μου άφησε τίποτα ο πατέρας μου -επειδή τα έτρωγε στις πουτάνες, στα κωλόμπαρα, στα χαρτιά και στα ζάρια- ευγνωμονώ τον συχωρεμένο τον παπάκη μου που ήταν άσωτος και τυχοδιώκτης, και, με αυτόν τον τρόπο, μου έδωσε την ώθηση να βάλω τα δυνατά μου και να γίνω εξπέρ στις ληστείες τραπεζών, ώστε σήμερα να απολαμβάνω μια άνετη ζωή που την κέρδισα με τον ιδρώτα μου.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ WI-FI ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ.

Ετσι θα ήταν το Wi-Fi αν μπορούσαμε να το δούμε!Μια ενδιαφέρουσα γραφική απεικόνιση έκανε ο Nickolay Lamm σε συνεργασία με την αστροβιολόγο M. Browning Vogel με σκοπό να ρίξει λίγο φως στο  πως θα έμοιαζε το Wi-Fi αν μπορούσαμε να το δούμε!
Οι απεικονίσεις προσδιορίζουν το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα του σήματος του Wi-Fi το οποίο αποτυπώνει το κάθε κανάλι. Η έκταση κάθε Wi-Fi πεδίου, ανάλογα με το είδος του εξοπλισμού, μπορεί να φτάνει τα 20-30 μέτρα και τα πεδία είναι είτε σφαιρικά, είτε ελλειψοειδή.

«Αισθάνομαι ότι αν μπορούσαμε να δούμε το Wi-Fi θα εκτιμούσαμε λίγο παραπάνω την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά», λέει ο Lamm και συμπληρώνει: «Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία χωρίς να εκτιμάμε την πολυπλοκότητα πίσω από κάποια εργασία ή δυνατότητα».

Με πολλά χρώματα στον ορίζοντα που προσδιορίζουν την κίνηση του σήματος, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τον μαγικό και πολύχρωμο κόσμο του Wi-Fi όπως αυτό τρέχει ολόγυρά μας.
Ετσι θα ήταν το Wi-Fi αν μπορούσαμε να το δούμε!

SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ Ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ".

SOS εκπέμπει ο Αρκτούρος για την επιβίωσή του
Έκλεισαν τα γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τη δυσκολότερη περίοδο της -επί 21 χρόνια- λειτουργίας του διανύει ο Αρκτούρος και ζητά τη βοήθεια του κόσμου για να συνεχίσει το έργο του: να προστατεύει την άγρια ζωή και το περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η οργάνωση καταργεί τα γραφεία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνεχίζει, όπως λέει σε ανακοίνωσή της, «στο φυσικό του χώρο, στα ψηλά βουνά της Δυτικής Μακεδονίας με τις αρκούδες, τους λύκους και τους ελληνικούς ποιμενικούς».

«Ο Αρκτούρος αυτή τη στιγμή σε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Εδώ και 21 χρόνια υπηρετούμε πιστά το σκοπό της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής στην πατρίδα μας. Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει πλήξει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα ο Αρκτούρος διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της λειτουργίας του», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης http://arcturos.wordpress.com/.

Σήμερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να λειτουργεί με ίδιους πόρους τα μοναδικά πρότυπα Καταφύγια Αρκούδας και Λύκου, το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, το Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού, της Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, τον Κτηνιατρικό Σταθμό για την Περίθαλψη Τραυματισμένων Άγριων Ζώων, καθώς και δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Συνεχίζει να διεκδικεί μία καλύτερη ζωή για τα άγρια ζώα στην Ελλάδα, τον τερματισμό της αιχμαλωσίας τους σε ακατάλληλους ζωολογικούς κήπους. Το Σεπτέμβριο θα ζητήσει επίσημα τη μεταφορά των λύκων και των αρκούδων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στα πρότυπα Καταφύγια που διατηρεί.

Οι άνθρωποι του Αρκτούρου απευθυνόμενοι σε όσους θέλουν να βοηθήσουν στο έργο του και την προσπάθεια επιβίωσής του, τους καλούν να:

-Επισκεφθούν τα πρότυπα Καταφύγια στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας, πατήστε εδω

-Γίνουν μέλη του Αρκτούρου με 50 ευρώ το χρόνο ή δωρίσουν το ποσό που μπορούν να διαθέσουν.

-Υιοθετήσουν μία αρκούδα, ένα λύκο ή έναν ελληνικό ποιμενικό σκύλο.

-Προμηθευτούν τα προϊόντα Αρκτούρος από το eshop και από τα NotosGalleries και Notos Home.

-Γίνουν εθελοντές για την άγρια ζωή προσφέροντας το χρόνο τους για μερικές ημέρες στο Καταφύγιο με τις Αρκούδες και τους Λύκους.

-Τρέξουν μαζί με τον Αρκτούρο στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Τρέξε να… σώσεις την αρκούδα!

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ο Αρκτούρος θα συμμετάσχει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών ως επίσημη συνεργαζόμενη ΜΚΟ, με τρεις ομάδες:

1) Την ομάδα της αρκούδας στα 5 χλμ.

2) Την ομάδα του ελληνικού ποιμενικού στα 10 χλμ

3) Την ομάδα του λύκου στο Μαραθώνιο Δρόμο των 42 χλμ.

Κάθε δρομέας που θα τρέξει σε μία από τις τρεις ομάδες ενισχύει τις δράσεις της οργάνωσης, καθώς 10€ από το κόστος συμμετοχής κάθε δρομέα στον αγώνα θα διατεθούν ως δωρεά στον Αρκτούρο.Το κόστος για κάθε δρομέα εξαρτάται από το είδος της διαδρομής και το πακέτο συμμετοχής που θα διαλέξει. Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών με τον Αρκτούρο, μπορούν να επισκεφθούν το www.arcturos.gr/marathon.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ...

Click on the slide!
Πλένεις τα χέρια σου; 420 ευρώ! Ζεσταίνεις το αυτοκίνητο; 690 ευρώ! Μεταφέρεις φακέλους; 290 ευρώ! Στέλνεις φαξ; 870 ευρώ! Αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο! Δείτε τι πληρώνουμε τόσα χρόνια και αποφασίστε αν θα... κλάψετε ή θα γελάσετε...!
Αυτό που παλιότερα έμοιαζε εντελώς φυσιολογικό και νόμιμο, δηλαδή να απολαμβάνουν εξωφρενικών προνομίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό.
Στην Ελλάδα της κρίσης τα δέκα παρακάτω επιδόματα είναι πλέον ένδειξη της απόλυτης παράνοιας του ελληνικού κράτους.

    Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ): 690/μήνα σε 420 άτομα
    Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ): 420/μήνα σε 1987 άτομα
    Επίδομα προπέλας (Λιμενικό): 840/μήνα σε 653 άτομα
    Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ): 1120/μήνα σε 329 άτομα...
    Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο): 290/μήνα σε 6800 άτομα
    Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων: 450/μήνα σε 1100 άτομα
    Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ): 310/μήνα σε 1790 άτομα
    Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης): 595/μήνα σε άγνωστο αριθμό ατόμων
    Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ): 870/μήνα σε 657 άτομα
    Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) :120/μήνα για όλο το προσωπικό.

Τα 137 ξεπερνούν τα επιδόματα στο Δημόσιο...

Συνολικά τα επιδόματα ξεπερνούν τα 137 και παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά έχουν κοπεί.

Υπάρχει ακόμα και επίδομα «νέας διαδρομής» στο Υπουργείο Παιδείας που κάποιοι έπαιρναν, επειδή το υπουργείο τους από το κέντρο (Μητροπόλεως) μεταφέρθηκε στο Μαρούσι!

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ τον Μάιο 2013 το μισθολόγιο ανέρχεται τον χρόνο σε 6 δισ. ευρώ και τα επιδόματα στο σύνολό τους σε 7 δισ. ευρώ!

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.


.Από την 1η Αυγούστου ξεκινάει η προετοιμασία των Ορθόδοξων χριστιανών για να τιμήσουν τη μητέρα του Θεανθρώπου, αλλά και όλων των ανθρώπων, την αειπάρθενο Μαρία, που στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η Κοίμησή της.

Έτσι από την πρώτη του μήνα οι πιστοί αρχίζουν τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, που αποτελεί για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το ''Πάσχα του καλοκαιριού''.


Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια.

Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλο τον κόσμο και θα γίνει η «μεσίτρια» στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Το πρόσωπο της Παναγίας όμως για τους Έλληνες έχει και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τα εκατοντάδες προσωνύμια που της έχουν αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.

Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς, αλλά και στο Βέρμιο Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγιά των ξεριζωμένων Ποντίων.

Τήνος - Η Παναγία του έθνους

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Ημαθία - Μία Πόντια από την Αθήνα

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.
Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

Μικρόκαστρο Κοζάνης - Καβάλα παν στην εκκλησιά

Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου- Κοζάνης.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
Πάρος - Η Παναγία με τις 100 πόρτες

Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, της Πάρου. Για τον ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σ? έναν μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό.

Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής. Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.

Κεφαλονιά - Τα φιδάκια της Παναγιάς

Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».

Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.

Έτσι, σαν φίδια, ιερά πλέον, γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν. Την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.

Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από τους σεισμούς.

Λέσβος- Παναγία Αγιασώτισσα

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν.

Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από τον ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Κάρπαθος- Η Παναγία της Ολύμπου

Διαφορετικός είναι ο εορτασμός στην Όλυμπο της Καρπάθου. Οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό. Ο χορός, αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες.

Αμοργός - Η Χοζοβιώτισσα

Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου. Κτίστηκε το 1088 μΧ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α? Κομνηνό, σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.

Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μία βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μία ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στη θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.
Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργή εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.

Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έκοψαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε από την τομή.
Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.

Nίσυρος - Παναγία Σπηλιανή

Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το έθιμο είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Εγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Ιπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.

Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας ως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι.

Οι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.

Σκιάθος - Η Βαγγελίστρα των Σποράδων

Πνιγμένη μέσα στο πράσινο, στον μυχό του ρέματος του Λεχουνιού και πλάι στις πηγές του, την τοποθεσία Αγαλιανού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα, είναι κτισμένη η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας, όπως το λένε οι Σκιαθίτες. Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 από μία μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των «Κολλυβάδων», που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Άγιο Όρος, λόγω του αναβρασμού που υπήρχε τότε με αφορμή την ημέρα κατά την οποία έπρεπε να τελούνται κανονικά τα μνημόσυνα, το Σάββατο δηλαδή αντί της Κυριακής και βασικό σύνθημα την επιστροφή στην αρχαία παράδοση της Εκκλησίας.

Χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν τον δεκαπενταύγουστο, όπου την παραμονή το βράδυ γίνεται η έξοδος του επιταφίου της Παναγίας, μέσα σε ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες. Ένα έθιμο που συναντάται σε λίγα μέρη της Ελλάδος.

Το Μοναστήρι γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο, στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου.

Πάτμος - Ο επιτάφιος της Παναγίας

Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Κουφονήσια - Με τα καΐκια στην Παναγιά

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν εκείνοι μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.

Άνδρος - Παναγία Φανερωμένη

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Ρόδος - Παναγία Κρεμαστή

Και στο νησί της Ρόδου η λατρεία, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που συνοδεύουν την Παναγία προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας. Αναμφισβήτητα το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.

Πυργί Χίου - Θρησκευτική κατάνυξη και γλέντι

Στο Πυργί υπάρχουν 50 εκκλησίες. Το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το τοπικό πανηγύρι που ξεκινά με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην εκκλησία της Παναγιάς και ολοκληρώνεται στην πλατεία, όπου χορεύεται ο «Πυργούσικος», χορός γρήγορος και χαρούμενος.

Θάσος - Το τραπέζι της Παναγίας

Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες και κρασί.

Ζαγοροχώρια - Ηπειρώτικα πανηγύρια για να τιμήσουν την Παναγιά

Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς. Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ (2) ΧΡΟΝΙΑ

Οριστικοποιήθηκε και τυπικά, με την αποστολή του υπογεγραμμένου
πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, από όλα τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής και των δύο φορέων, ΕΤΑΔ & ΠΚΜ - ΠΕ Πέλλας, η παραχώρηση χρήσης στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για δύο (2) χρόνια της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.


                      Ήδη η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. έχει εγκατασταθεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο και προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες – εργασίες προκειμένου να το λειτουργήσει την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Μετά την οριστικοποίηση της παραλαβής, η ΕΤΑΔ ΑΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία του  Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας για τις δύο ερχόμενες χειμερινές περιόδους.

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SEATRAC ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ


Τη λειτουργία του πρωτοποριακού ειδικού συστήματος SEATRAC για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλίες  της Θεσσαλονίκης εγκαινίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην παραλία της Ασπροβάλτας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, του Δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη, του Προέδρου του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργου Αυγουστίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βασίλη Ανατολίτη, Αντιδημάρχων του Δήμου Βόλβης  και εκπροσώπων τοπικών  φορέων.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προνοιακής της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στα κοινωνικά αγαθά και τη συλλογική ζωή, προχώρησε στη χρηματοδότηση ενός πρωτοποριακού συστήματος, που προβλέπει την εύκολη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Εγκαινιάζουμε σήμερα το σύστημα SEATRAC, που έχει προς το παρόν εγκατασταθεί στις παραλίες της Ασπροβάλτας και των Νέων Επιβατών, με την προοπτική όμως, αν η εφαρμογή έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, να επεκταθεί και σε άλλες οργανωμένες παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο να συνδράμει τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν και εκείνοι τις χαρές της θάλασσας το καλοκαίρι. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους και να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τις συντονισμένες ενέργειές του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου εγκατάστασης του SEATRAC σε παραλίες της Θεσσαλονίκης. «Με επικεφαλής τον κ. Τζιτζικώστα, που πρωτοστάτησε στο να κάνουμε πράξη αυτή την πρωτοβουλία, συνεχίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την πολιτική ουσιαστικής υποστήριξης και φροντίδας για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά προχωράμε σε πράξεις, με σκοπό να διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», δήλωσε ο κ. Τσαμασλής.
Στη σημασία της εγκατάστασης του συστήματος SEATRAC για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών της περιοχής της Ασπροβάλτας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την προτεραιότητα που δίνει στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και την  ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο Δήμος Βόλβης, αλλά και τις πρωτοβουλίες της ΠΚΜ για τη διευκόλυνση των πολιτών με κινητικές δυσκολίες. “Σε στενή συνεργασία  με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βελτιώνουμε έμπρακτα την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο Δήμο μας” τόνισε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Γαλαμάτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε επίδειξη του τρόπου χρήσης και λειτουργίας του συστήματος SEATRAC.
Το SEATRAC, που είναι μια καινοτόμα εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, επιτρέπει στα ΑμεΑ να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία, επιτρέποντας στα ΑμεΑ να εισέλθουν μόνα τους μέσα στη θάλασσα, με τη χρήση ενός χειριστηρίου, και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.

Το σύστημα SEATRAC απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νευρομυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς-τετραπληγικούς, ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ “ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΚΜ” ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Την οριστικοποίηση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης “Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση του σώματος την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013.
           Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας της 30/07/2013 παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι κεντρικοί στόχοι και το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου “Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την  προώθηση προγραμμάτων ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων των διαφόρων περιοχών σε επίπεδο Περιφέρειας. 
           Η οριστικοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου “Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων” της ΠΚΜ είναι το αποτέλεσμα  της στενής συνεργασίας της ΠΚΜ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ξεκίνησε το 2011, καθώς και της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης με τους αγροτικούς φορείς όλων των  Περιφερειακών  Ενοτήτων  της  ΠΚΜ όπου με συνεχείς συναντήσεις και διάλογο   των ομάδων εργασίας που συμμετείχαν σε αυτήν καταρτίστηκε η τελική πρόταση. Η απόφαση έγκρισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εγκριθεί και να προωθηθεί άμεσα η υλοποίησή του.
           “Το καλάθι αγροτικών προϊόντων της ΠΚΜ θα αποτελέσει τη βάση στην εντατική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αποκτήσει ο πρωτογενής  τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας μια νέα προοπτική όπου κυρίαρχη και κεντρική θέση κατέχει η παραγωγή εκλεκτών διατροφικών προϊόντων”  τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ πρόσθεσε ότι “πρόκειται για μία στέρεη οδό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ένα σύνολο πολιτικών που θα κάνει τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, πιστοποιημένα, περισσότερο ποιοτικά και ασφαλή, δημιουργώντας έτσι συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης και αύξησης του εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα».
Με τον όρο «Kαλάθι Aγροτικών Προϊόντων» της ΠΚΜ περιγράφεται η συνολική άσκηση της αγροτικής πολιτικής σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο. Δεν αφορά μόνο σε έναν αριθμό προϊόντων αλλά σε όλες τις πτυχές της αγροτικής πολιτικής και περιλαμβάνει το σύνολο των πρωτοβουλιών και των πολιτικών που θα οδηγήσουν τα προϊόντα από το χωράφι στο ράφι μέσα από μια συνολική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα” υπογράμμισε στο πλαίσιο της παρουσίασης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΚΜ και Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς  Χρήστος Γκουντενούδης.
Στόχοι της δημιουργίας του “Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων” της ΠΚΜ  είναι :
·      Η  ανάδειξη της παραγωγικής ταυτότητας της ΠΚΜ
·      Η πλήρης αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα
·      Η ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των τοπικών διατροφικών αναγκών και τη μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα προϊόντα
·      Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και προϊόντων με την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με υψηλότερη ζήτηση στην αγορά (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά κ.λπ).
·      Η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και η διατήρηση και η ενίσχυση τοπικών θέσεων εργασίας
·      Η επέκταση των δυναμικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής με στόχο την  προώθηση των προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά
·      Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων και η αύξηση των εξαγωγών
·      Η αξιοποίηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τις πιο σύγχρονες  μεταφορικές υποδομές
·      Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων
·      Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των υψηλής διατροφικής αξίας των τοπικών, βιολογικών, προϊόντων ειδικών εκτροφών κ.λπ. προϊόντων σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές
·      Η   σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.
           Τα προϊόντα που συνθέτουν το “Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων” της ΠΚΜ είναι είτε ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα που βασίζονται στην  ισχυρή ταυτότητα και φήμη της κάθε περιοχής είτε συνήθη τοπικά προϊόντα που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεθόδους παραγωγής, σε ποιοτικά και γενικότερα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στη γεωγραφική τους προέλευση (ΠΓΕ).
           Τα προϊόντα προέρχονται από τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, της  υδατοκαλλιέργειας, της αλιείας  και της μελισσοκομίας και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες – άξονες:
1. Προϊόντα που χαρακτηρίζονται από εξαγωγικό προσανατολισμό
2. Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής
3.Προϊόντα που καλύπτουν τη διατροφική επάρκεια της εγχώριας αγοράς, τόσο της περιοχής όσο και ολόκληρης της χώρας
4. Νέα ή καινοτόμα προϊόντα.

           Στο πλαίσιο της παρουσίασης, αναφέρθηκαν αναλυτικά  οι υποστηρικτικές δράσεις και τα μέτρα που σχεδιάζει και εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την προώθηση του “Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της ΠΚΜ”. Έγινε εκτενής αναφορά στη σύσταση και τη λειτουργία της “Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης” της ΠΚΜ, τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών προϊόντων με τη μορφή Α.Ε. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πώληση των προϊόντων,  την προτυποποίηση των προϊόντων της ΠΚΜ και τη θεσμοθέτηση σχετικού σήματος που θα προσδώσει στα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας ισχυρή φήμη και υψηλή αναγνωρισιμότητα στην αγορά, τη σύσταση ομάδων παραγωγών, τις στοχευμένες και συνδυαστικές δράσεις για την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα καθώς και σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διαφημιστική προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων και την επιτυχή  σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. 

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ "2ου ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ".



Κυκλοφόρησε η αφίσα για το "2ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ", που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή "Φράγμα" των Προμάχων.
Οι προετοιμασίες εντείνονται και οι διοργανωτές είναι αισιόδοξοι για την επιτυχία της οργάνωσης.
Δείτε την αφίσα με τις πληροφορίες...


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...