Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΠΑΜΕ ΟΜΟΡΦΕ ΜΟΥ.

Πάμε όμορφε μου


Πάμε όμορφε μου, εκεί που λένε οι ποιητές πως ο ουρανός δε λιγοστεύει ούτε στιγμή το λάδι του ματιού μας, στη Γαύδο και στην Αμοργό, στη Σίφνο, στη Φολέγανδρο, με ένα παλιό παπάκι να διασχίσουμε το καλοκαίρι να τους ξεχάσουμε όλους στου πρωινού ήλιου την παρέλαση. Χωρίς λεφτά, χωρίς μαγιό και χωρίς έθνη, πατρίδα μας θα είναι τα πλοία που φεύγουν φωτισμένα απ’ τον Πειραιά, σύνορα μας οι λαδιές σε χάρτινα τραπεζομάντηλα, κράτος τα ιδρωμένα μας σεντόνια σε νοικιασμένα δωμάτια, εθνικός μας ύμνος τα ροδάκια της βαλίτσας στην προκυμαία.


Πάμε όμορφε μου, γιατί κάτω από μια ελιά στη Δονούσα θα είμαστε για πάντα νέοι και ωραίοι σαν ήρωες νεορεαλιστικής ταινίας του ‘40, μακριά από νομοσχέδια και τροπολογίες, εκεί που η καρδιά δε βολεύεται παρά μόνο στο δίκιο (κι ο δρόμος χάνεται στο φως κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο). Πάμε, γιατί τα μάτια σου είναι πιο γαλάζια από τη θάλασσα στη Ζάκυνθο και στη Νίσυρο θα δίνουμε φιλιά ανακατεμένα με άμμο και αντηλιακό, στην Κάρπαθο θα σε βρέχω με ένα λάστιχο και στην Ανάφη θα κυνηγάμε τζιτζίκια και θα λιαζόμαστε ανάσκελα στον ήλιο με τα κεφάλια κολλημένα.

Κι αν πάλι μείνουμε στην Αθήνα, τα πρωινά με καύσωνα θα τα περνάμε στα σκαλάκια της Ασκληπιού κάνοντας πρόβες όλα τα κομμένα φιλιά από το Σινεμά ο Παράδεισος, θα γλύφω κρέμα παγωτό από τη μύτη σου και με σφεντόνες θα ρίχνουμε στους περαστικούς ποιήματα του Αναγνωστάκη. Κι όταν πάλι δεν θα ‘χουμε μία, θα διαδηλώνουμε οι δυο μας μόνοι στην Πατησίων ή θα πετάμε πέτρες στα φεριμπότ που φεύγουν για Σαλαμίνα και θα γράφουμε ποιήματα στις καμινάδες των πλοίων. Τα απογεύματα θα γυρνάμε πάλι στις λεωφόρους με μπουκάλια μπύρας στο χέρι κι από ταράτσες στην Αχαρνών θα καίμε χάρτες νησιών και θα ρίχνουμε ροχάλες στους φασίστες ή θα πίνουμε ούζα στο Αγκίστρι με τον Μάσσιμο Τροΐζι κι απ’ το στόμα του θα βγαίνουν γιασεμιά. Μόνο πάμε, όμορφε μου.

Τα βράδια στα νησιά θα γυρνάμε με το παπάκι μου κάτω απ’ τα αστέρια, με ένα φλασκί τσίπουρο στην τσέπη και με τα χέρια ανοιχτά στο πίσω κάθισμα θα μιλάμε μόνο τη γλώσσα των εντόμων και θα χαρτογραφούμε τα πηγάδια της αβύσσου. Και θα ακούμε σουρωμένοι Μανώλη Αγγελόπουλο-τα φιλιά σου είναι φωτιά-κι όταν σου διαβάζω ποιήματα της Γλυκερίας Μπασδέκη θα είναι σαν να παίζουμε μαξιλαροπόλεμο και ζαχαρωτά θα πέφτουν απ’ το ταβάνι, γιατί δυο στιγμές μαζί σου στη μέση του Αιγαίου θα ‘ναι οι δικές μου χειροβομβίδες στις μάχες που έρχονται.

Κι όταν ο ήλιος με αλαζονεία τα πρόσωπα μας τσουρουφλίσει, τότε θα σε θέλω πιο πολύ κι από όσο ο Μάριο Ρουόπολο την Μπεατρίτσε Ρούσο. Κι αν στο τέλος χάσουμε το καράβι της επιστροφής, ακόμα καλύτερα, εμείς με ένα ρεσάλτο στους φάρους των νησιών θα τα μάθουμε όλα από την αρχή, όπως μαθαίνουν την αντίσταση τα παιδιά στα Δελφινάκια του Αμβρακικού. Και κάθε μέρα θα σε θέλω και περισσότερο, κι η πείνα μου για ‘σένα δεν θα έχει τελειωμό. Όμορφε μου.


Στρίβει στα δάχτυλά του ο αποσπερίτης την ψυχή σου σαν τσιγάρο
έτσι να τη φουμάρεις την ψυχή σου ανάσκελα
βρέχοντας το ζερβί σου χέρι μες στην ξαστεριά

Γ.Ρ.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ. ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Κατάμεστο το παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας στο Ηρώδειο. Αποδοκίμασαν τον Παναγιωτόπουλο

Ενα κατάμεστο Ηρώδειο υποδέχθηκε τους 2000 και πλέον συνέδρους που θα δώσουν το «παρών» στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

«Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται για να μείνει στη ζωή μας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» τόνισε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ευχαριστώντας για την συμπαράστασή τους τους φορείς που στάθηκαν αρωγοί στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Στη μεγάλη συγκίνηση που ένιωσε όταν άκουσε το 2008 στη Σεούλ ότι το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, το λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ο Ουίλιαμ ΜακΜπράιτ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Φιλοσοφικής Εταιρίας. «Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο» τόνισε ο πρόεδρος της FISP.

"Καλωσορίζουμε τους συνέδρους στην Αθήνα, η παρουσία σας εδώ μας γεμιζει χαρά", τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το θέμα του συνεδρίου, "Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, πρόσθεσε.

"Σας καλωσορίζουμε στη χώρα όπου δίδαξε ο Πλάτων και Αριστοτέλης, στη χώρα του Ηράκλειτου και του Πρωταγόρα, στη χώρα του Θαλή και του Πυθαγόρα" σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας τα αισθήματα φιλίας, σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς τους συνέδρους για το γεγονός ότι έχουν μελετήσει την ελληνική φιλοσοφία. "Αποτελείτε τους πρεσβευτές της στη σημερινή εποχή" πρόσθεσε.
"Ανάμεσά σας υπάρχουν φιλόσοφοι που μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη εκατομμύρια ανθρώπων" ανέφερε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έγινε στόχος αποδοκιμασιών από μερίδα του κοινού.



"Βοηθήστε να γίνει ο κόσμος μας πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος", παρότρυνε και το κοινό αντέδρασε εκ νέου με αποδοκιμασίες. "Φτάνει, φτάνει", φώναζε μεταξύ άλλων ο κόσμος.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε συναυλία με έργα των Κερουμπίνι, Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Καλκάνη και Γκλουκ.

Το 23ο παγκόσμιο φιλοσοφίας θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου και θα φιλοξενηθεί στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών, αλλά και στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη και την Ακαδημία του Πλάτωνος.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΟΙ BLOODHOUND GANG ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΑΝ ΑΓΡΙΑ.

Πλήθος κόσμου μπουκάρει στα VIP του αεροδρομίου στην Ρωσία, τους ξυλοκόπησε και πήγαν να κρεμάσουν τον “μάγκα” με Αμερικανική σημαία για θηλιά!

Το συγκρότημα Bloodhound Gang είχε κάνει το τόλμημα τρεις ημέρες πριν...σε συναυλία στην Ουκρανία.

Το βίντεο από την συναυλία στην Ουκρανία...



Απόψε θα έπαιζε στην Ρωσία. Η συναυλία όμως ακυρώθηκε και αυτοί έφυγαν ζωντανοί απο θαύμα αλλά και τις δηλώσεις του τραγουδιστή αμέσως μετά την βεβήλωση της σημαίας απο τον μπασίστα, λέγοντας ότι “Η κίνηση ήταν λάθος, αφού Δυστυχώς η Ρωσία είναι καλύτερη απο την …Αμερική!”

Δείτε το βίντεο:




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας ζητήσει την ταυτότητά σας ιδιωτική εταιρεία ή τράπεζα!
Οι καταναλωτές που τους ζητείται φωτοτυπία της ταυτότητας από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ή από το Δημόσιο, για να προστατεύονται από τυχόν πλαστογραφία της -με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες-  πρέπει να ενεργούν ως εξής:

– Αν τους ζητείται φωτοτυπία

Επάνω στην φωτοτυπία της ταυτότητας και στις δύο πλευρές να γράφουν την εταιρεία που συναλλάσσονται και την ημερομηνία. Π.χ. «μόνο για χρήση εταιρείας τάδε, ημερομηνία… ». Τα γραφόμενα να διαπερνούν και τις 2 απεικονίσεις της ταυτότητας.

– Αν τους ζητείται σκανάρισμα της ταυτότητας

Σε καμία περίπτωση μην παραδίνουν την ταυτότητά τους για σκανάρισμα, αλλά να ενεργούν όπως στην παραπάνω περίπτωση, να φωτοτυπούν την ταυτότητά τους, να γράφουν πάλι «μόνο για χρήση εταιρείας τάδε ημερομηνία…» και να παραδίδουν την φωτοτυπία με το εν λόγω κείμενο για σκανάρισμα.

Αυτές είναι οι ελάχιστες προφυλάξεις για την ασφάλεια της συναλλαγής, μέχρι το ΙΝΚΑ να διερευνήσει πλήρως από πλευράς νομιμότητας το θέμα και να δημιουργήσει αυστηρότερες προφυλάξεις υπέρ των καταναλωτών.

Τέλος το ΙΝΚΑ συνιστά σε περιπτώσεις σαν τις παραπάνω οι καταναλωτές να αποφεύγουν να δίδουν τα προσωπικά τους δεδομένα «στο δρόμο» από τραπεζάκια που στήνονται για πώληση διαφόρων υπηρεσιών, και να προτιμούν τα καταστήματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ.

Ανταλλάξτε προϊόντα δίχως ένα ευρώ!Την πρώτη ελληνική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για ανταλλαγές προϊόντων, υπηρεσιών μέχρι και...ακινήτων δημιούργησε μια ομάδα νέων ανθρώπων, προσφέροντας σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου τη δυνατότητα να αποκτήσουν από λάδι και παραδοσιακές μαρμελάδες μέχρι “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, ποδήλατα, αυτοκίνητα και οικόπεδα χωρίς να χρειάζονται καθόλου ευρώ.
Ο λόγος για την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών www.tradenow.gr, την οποία ανέπτυξαν τέσσερις έλληνες φίλοι και συνεργάτες.

Χάρη σε αυτήν, περισσότερα από 9.000 άτομα και 200 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής εύκολα και γρήγορα εκατοντάδες ανταλλαγές, επιτυγχάνοντας σε περίοδο οικονομικής κρίσης εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

ΠΗΓΗ...www.tradenow.gr

ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ "ΒΟΥΗΤΟ";

Εσείς ακούτε το "βουητό"; Τα ΜΜΕ μιλούν πρώτη φορά για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο
Μπορείτε να ακούσετε το βουητό; Γιατί μόνο 1 στα 50 άτομα σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από το μονότονο θόρυβο χαμηλής συχνότητας που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν;
Το 'Βουητό' έχει ακουστεί σε απομονωμένα μέρη σε όλο τον κόσμο. Μόνο ένα στα πενήντα άτομα μπορούν να το 'πιάσουν' σε αυτές τις περιοχές. Οι επιστήμονες είναι αμήχανοι, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν τι προκαλεί το βουητό. Εκείνοι που το ακούν νιώθουν πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη, ρινορραγίες και διαταραχές του ύπνου

Αρχίζει να μας εκπλήσσει ο ξένος τύπος που δειλά δειλά αναδεικνύει θέματα που μέχρι στιγμής μόνο σε ιστολόγια 'συνωμοσιολόγων' συναντούσες. Έτσι μετά το θέμα της αμερικάνικης μυστικής υπηρεσίας που θέλει να ελέγξει τον καιρό, ένα νέο άρθρο δημοσιεύτηκε στην Daily Mail για το περίεργο φαινόμενο του βουητού που πολύς κόσμος έχει παραπονεθεί ότι ακούει τελευταία ανά τον κόσμο. Βέβαια, ως συνήθως, η μισή αλήθεια και κάποια πρόσθετα στοιχεία που περιπλέκουν το θέμα. Ειδικότερα αναφέρει:

“ Είναι ένας θόρυβος ότι μόνο 2% των ανθρώπων μπορούν να ακούσουν, αλλά αυτός ο χαμηλός μονότονος ήχος είναι αρκετός για να οδηγήσουν καθένα στην τρέλα.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε αμηχανία, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν τι προκαλεί το φαινόμενο 'Βουητό', ή γιατί επηρεάζει τόσο λίγους ανθρώπους.

Όσοι 'πάσχουν' από αυτό έχουν εντοπίσει κοινούς παράγοντες: το βουητό ακούγεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, είναι ένα χαμηλό, γουργουρητό του θορύβου, είναι πιο δυνατό το βράδυ, και είναι πιο συχνό στις περισσότερες αγροτικές περιοχές, σύμφωνα και με αντίστοιχο άρθρο της Huffington Post.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο όπου έχουν γίνει καταγγελίες για αυτό, εντός κι εκτός Βρετανίας, όπως Leeds, Bristol, και Largs, στην Σκωτία, αλλά και Taos, New Mexico, και Bondi Beach στο Sydney. Συνεχίζει λέγοντας ότι μια μελέτη που έγινε το 2003 έδειξε ότι ένας στους 50 που ζούσαν σε ένα από αυτά τα μέρη μπορούσε να ακούσει τον θόρυβο και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας από 55 έως 70 ετών.

Το άρθρο της Daily Mail συνεχίζει με ένα βίντεο και διάφορες μαρτυρίες ατόμων που μίλησαν στα ΜΜΕ όπως η Katie Jacques, από το Leeds, είπε στο BBC:

"Είναι σκέτο μαρτύριο. Κάποια στιγμή θέλεις να ουρλιάξεις. Δεν μπορείς να κοιμηθείς γιατί υπάρχει αυτός ο παλμικός ήχος στο υπόβαθρο. Στριφογυρνάς συνέχεια και στο τέλος εκνευρίζεσαι περισσότερο."

Τέλος η Daily Mail κλείνει ως εξής:

Μερικοί υποθέτουν ότι ο θόρυβος είναι στην πραγματικότητα βόμβος, μια κατάσταση που καθιστά τον πάσχοντα να ακούει κάποιον θόρυβο που δεν υπάρχει, αλλά νομίζει υπάρχει. Ως ύποπτες πηγές θεωρούνται ο βιομηχανικός εξοπλισμός, οι γραμμές αερίου, οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η ασύρματη επικοινωνία, παρά τις λίγες περιπτώσεις που συνδέονται με αυτούς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας ή σεισμική δραστηριότητα, όπως μικροσεισμοί, που είναι αντιληπτή μόνο σε λίγους.

Παντως μερικοί ειδικοί προτείνουν οι πάσχοντες να στραφούν σε 'γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία' για βοήθεια στην αντιμετώπιση του θορύβου. Ωστόσο, είναι απίθανο το βουητό να λυθεί σύντομα. "Είναι ένα μυστήριο για 40 χρόνια, γι' αυτό μπορεί κάλλιστα να παραμείνει έτσι για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα."

ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΟΛΟΓΥΜΝΟΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΚΗΔΕΙΑ.

Εισέβαλε γυμνός σε Μητρόπολη λίγο πριν την κηδεία
Εισέβαλε γυμνός σε Μητρόπολη λίγο πριν την κηδεία.

Ακόμα ένα απίθανο γεγονός συνέβη στην πόλη των Τρικάλων.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr το πρωί της Δευτέρας, και συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10, ένας 47χρονος Τρικαλινός έβγαλε όλα τα ρούχα του, ακόμα και το εσώρουχο του, στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Τρικάλων.

Εκείνη την ώρα στον χώρο του Ιερού Ναού βρισκόταν υπάλληλοι γραφείου τελετών, όπου ετοίμαζαν την εκκλησία ώστε να τελεστεί κηδεία.

Ο 47χρονος επιχείρησε να εισέλθει στην εκκλησία, κάτι που δεν του επέτρεψαν οι παρευρισκόμενοι, με τους όποιους είχε έντονους διαπληκτισμούς, ενώ τα πνεύματα κλήθηκε να ηρεμήσει ο Ιερέας του Ναού.

Ο γυμνός άντρας στην συνέχεια έφυγε τρέχοντας και μετέβη σε γειτονικό καφενείο όπου Αστυνομικοί έσπευσαν, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Για το συμβάν ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Τρικάλων όπου διέταξε να εξεταστεί από ψυχίατρο ο 47χρονος.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΐΣΙΟΣ: Ο ΘΕΙΟΣ ΕΡΩΣ ΕΙΝΑΙ....ΤΡΕΛΑ!


15- Γέροντα, ο θείος έρως είναι η αγάπη για τον Θεό;

- Ο θείος έρως είναι κάτι ανώτερο από την αγάπη για τον Θεό. Είναι τρέλα.  Αγάπη - έρως - τρέλα, όπως φθόνος-μίσος-φόνος. Η ακριβή αγάπη προς τον Θεό, με τις θυσίες της, γλυκοβράζει την καρδιά, και σαν τον ατμό πετιέται ο θείος έρως, ο οποίος δεν μπορεί να συγκρατηθή, και ενώνεται με τον Θεό.

Ο θείος έρως λυγίζει τα σκληρά κόκκαλα και γίνονται τόσο μαλακά, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταθή όρθιος, πέφτει κάτω! Γίνεται σαν την λαμπάδα που βρίσκεται σε θερμό χώρο και δεν μπορεί να σταθή όρθια. Πότε λυγίζει από εδώ, πότε λυγίζει από εκεί. Την σιάζεις, αλλά πάλι λυγίζει, πάλι πέφτει, γιατί είναι θερμός ο χώρος, πολύ θερμό... Όταν κανείς βρίσκεται σ' αυτήν την κατάσταση και πρέπη να πάη κάπου η να κάνη κάποια δουλειά, δεν μπορεί. Παλεύει, προσπαθεί να βγει από αυτήν την κατάσταση...

- Γέροντα, όταν βρίσκεται κανείς στην κατάσταση του θείου έρωτος, αν πονάη, το αισθάνεται;

- Ο πόνος, αν είναι πολύ δυνατός μετριάζεται και γίνεται υποφερτός. Αν είναι λίγος χάνεται. Βλέπεις όσοι είναι ερωτευμένοι, συνεπαίρνονται τελείως, ούτε ύπνος τους πιάνει. Μου έλεγε ένας μοναχός: "Γέροντα, ο αδελφός μου έχει ερωτευθή μια γύφτισσα, και ούτε να κοιμηθεί μπορεί. Συνέχεια "Παρασκευούλα μου, Παρασκευούλα μου" λέει. Μάγια του έχουν κάνει; δεν ξέρω! Εγώ τόσα χρόνια καλόγερος, δεν αγαπώ την Παναγία ούτε όσο αγαπάει ο αδελφός μου αυτή την γύφτισσα! Καθόλου να μη σκιρτάει η καρδιά μου!".

Δυστυχώς υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι που σκανδαλίζονται με την λέξη "θείος έρως". Δεν έχουν καταλάβει τι θα πη "θείος έρως" και θέλουν να βγάλουν την λέξη αυτή από τη Μηναία και από την Παρακλητική, γιατί λένε ότι σκανδαλίζει. Που φθάσαμε! Αντίθετα, οι κοσμικοί που έχουν ζήσει τον κοσμικό έρωτα, αν τους μιλήσεις για θείο έρωτα, αμέσως λένε : "Κάτι ανώτερο θα είναι αυτό". Πόσα παιδιά που γνώρισαν τον κοσμικό έρωτα τα φέρνω αμέσως σε λογαριασμό, όταν τους μιλώ για τον θείο έρωτα! "Εσείς πέσατε κάτω καμιά φορά από την αγάπη που νοιώσατε; τα ρωτάω, Νιώσατε ποτέ εσείς έτσι που να μην μπορείτε να κουνηθείτε, να μην μπορείτε να κάνετε τίποτε;". Αμέσως καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι κάτι ανώτερο και συνενοούμαστε. "Αν εμείς, λένε, από αυτό το κοσμικό κάτι νιώθουμε, φαντάσου τι θα είναι εκείνο το ουράνιο!".

- Πως μπορείς να παλαβώσης, Γέροντα, από την αγάπη του Θεού;

- Να συναναστρέφεσαι με... παλαβούς, να να σου μεταδώσουν την τρέλα τους την πνευματική! Θα εύχομαι να σε δω... θεότρελλη! Αμήν

Έχω κι εγώ μια μικρή πείρα από την πνευματική τρέλα, η οποία προέρχεται από τον θείο έρωτα. Φθάνει τότε ο άνθρωπος στην θεία αφηρημάδα και δεν θέλει να σκέφτεται τίποτε εκτός από τον Θεό, τα θεία, τα πνευματικά, τα ουράνια. Ερωτευμένος πια θεϊκά, καίγεται εσωτερικά, γλυκά, και ξεσπάει εξωτερικά, παλαβά, μέσα στον θείο χώρο της σεμνότητος δοξολογώντας σαν άγγελος μέρα-νύχτα τον Θεό και Πλάστη του.

- Είναι έκστασις αυτό, Γέροντα;

- Ναι, είναι εκτός εαυτού τότε ο άνθρωπος, με την καλή έννοια. Αυτό είναι ....."έκστηθι φρίττων ουρανέ" [ειρμός της η' ωδής του κανόνος του Μ. Σαββάτου]

Η θεία τρέλα βγάζει τον άνθρωπο έξω από την έλξη της γης, τον ανεβάζει στον θρόνο του Θεού, και νιώθει πια ο άνθρωπος τον εαυτό του σαν το σκυλάκι στα πόδια του αφεντικού του και του γλείφει τα πόδια με χαρά και ευλάβεια.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Ε', σελ. 205-206 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.

Ο Δήμος Αλμωπίας ενημερώνει τους πολίτες του Δήμου ότι  η πρόταση που υπέβαλλε με τον τίτλο προμήθεια ενός απορριμματοφόρου ανακύκλωσης και κάδων ανακύκλωσης στο Δήμο Αλμωπίας, του Άξονα 3. «Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος», (Μέτρο 3.3.  "Διαχείριση αστικών απορριμμάτων και ανακύκλωση " του Χρηματοδοτικού Προγράμματος  «Αστική  αναζωογόνηση  του Πράσινου Ταμείου 20122015») εντάχθηκε και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 174.660,000€.
Το Πράσινο Ταμείο έχει ως κύριο σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την προώθηση έργων, δράσεων και λοιπών παρεμβάσεων προς όφελος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Σκοπός του Χρηματοδοτικού Προγράμματος  Αστική  αναζωογόνηση  του Πράσινου Ταμείου 20122015  αποτελεί η χρηματοδότηση παρεμβάσεων με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πόλεων με ταυτόχρονη επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης εξέφρασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/7/2013 την ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση  της πράξης από το Πράσινο Ταμείο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, τονίζοντας ότι με την προμήθεια του απορριμματοφόρου ανακύκλωσης και των κάδων ανακύκλωσης στο Δήμο Αλμωπίας, θα σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα της εξάλειψης της ρύπανσης καθώς ενισχύεται έτσι η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών και συσκευασιών με θετικά αποτελέσματα για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Δήμου μας.



Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλμωπίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ.

Μετά από την παρέμβαση δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας της 31/7/2013 με την οποία ζητούσαν την συνδρομή του Δήμου για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης στο κέντρο της Αριδαίας, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης συναντήθηκε στις 01/08/2013 με τον αναπληρωτή Διοικητή του Α.Τ. Αριδαίας κ. Μεθόδιο Καλκαβούρη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε  το θέμα της ηχορύπανσης, (90  και 85 dcb που είναι το επίπεδο της έντασης του θορύβου πάνω από το οποίο υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην ακοή ),  τόσο από τα δίκυκλα οχήματα όσο και από την μουσική (στη διαπασών) των καταστημάτων που υπάρχουν στην πόλη μας.
Ο κ. Καλκαβούρης  έδειξε  μεγάλη προθυμία να συζητήσει  το συγκεκριμένο πρόβλημα και  τόνισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει ελλιπές προσωπικό στο Α.Τ. Αριδαίας. Παρόλα αυτά δεσμεύτηκε να ενταθεί η αστυνόμευση κυρίως τις βραδινές ώρες και να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις του τμήματος, στην πάταξη του φαινομένου της ηχορύπανσης από τα κινούμενα οχήματα και τη  μουσική των καταστημάτων στη διαπασών.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να  διασφαλιστεί  ένα ήρεμο και πολιτισμένο  περιβάλλον για τους συνδημότες που διαμένουν κοντά στις εστίες ηχορύπανσης και συμφώνησε σε μια από κοινού  προσπάθεια αστυνομικού σώματος , δήμου και πολιτών με σκοπό τον εντοπισμό των υπεύθυνων οχημάτων και των καταστημάτων και την άμεση αναφορά τους στο Αστυνομικό Τμήμα για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επιπλέον ο Δήμαρχος Αλμωπίας μίλησε για την ανάγκη τήρησης των νόμων και των όρων των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων και αναφέρθηκε στους επαγγελματίες καταστηματάρχες οι οποίοι πρέπει να σέβονται ναι μεν τους πελάτες τους αλλά και τους συνδημότες τους που έχουν ανάγκη από ησυχία.
Τέλος, συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα να υπάρχουν και να λειτουργούν σε μόνιμη βάση μετρητές έντασης ήχου και σε ώρες πέραν της κοινής ησυχίας καθώς και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης.



Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλμωπίας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ "ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ".

Σχετικά με την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μία σοβαρή μορφή πνευμονίας. Εκτός από αυτήν την σοβαρή μορφή της νόσου, μπορεί να εμφανιστεί και με μία πιο ήπια μορφή που μοιάζει με γρίπη, χωρίς συμπτώματα από τους πνεύμονες και η οποία αποχωρεί μόνη της χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία ή λήψη αντιβιοτικών. Η ελαφρά μορφή είναι γνωστή και ως πυρετός Pontiac και έχει περίοδο επώασης περίπου 1 έως 3 ημέρες.
 Η Legionella αναπτύσσεται κυρίως στα επιφανειακά νερά είναι όμως δυνατόν να ανιχνευθεί και στο καθαρό νερό αλλά επιζεί και στο απεσταγμένο νερό.
Άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης της είναι μεταξύ 20 και 45 0 Κελσίου. Σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου το μικρόβιο σκοτώνεται ενώ δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί κάτω από τους 20 βαθμούς.
Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου μπορούν να παρουσιαστούν στα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα στο δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού. Στο εσωτερικό των σωληνώσεων δημιουργούνται αποικίες των μικροβίων οι οποίες σχηματίζουν μια μεμβράνη (biofilm) η οποία τροφοδοτεί συνεχώς με μικροοργανισμούς το νερό. Οι εναποθέσεις αλάτων και ο σχηματισμός ιζημάτων ενισχύουν την ανάπτυξη του μικροβίου. Η legionella μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω λεπτότατων σταγονιδίων με μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα αλλά η μετάδοση μπορεί να γίνει και με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το ντους, στο τζακούζι  ή στο SPA όπου αναπνέεται ατμός, στα σιντριβάνια νερού αλλά και κατά  το πλύσιμο των χεριών. Αμφισβητείται η μετάδοση από τον κλιματισμό αυτοκινήτου ή  στις ξεχωριστές μονάδες που τοποθετούνται στις οικίες επειδή δύσκολα επιβιώνει η Legionella.  Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από legionella δηλαδή θερμό κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες μεγάλης διάρκειας και έντονη λειτουργία των κλιματιστικών.
Κρίσιμες θεωρούνται οι μη τουριστικές περίοδοι όπου σε ξενοδοχειακές μονάδες που υπολειτουργούν, το νερό του δικτύου να θεωρείται «στάσιμο», γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2 με 14 ημέρες μετά την μόλυνση. Η κλινική εικόνα είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα και βαρύτητα. Η θνητότητα είναι περίπου 15% αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης. Για τα άτομα υψηλού κινδύνου το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται  κυρίως εργαστηριακά. Ως ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νεογνά, τα άτομα άνω των 50 ετών, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καπνιστές, διαβητικοί, νεφροπαθείς , άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένοι, άτομα που παίρνουν αγωγή για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Προληπτικά μέτρα
           Για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου απαιτείται συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων που αφορούν:
1.     Την σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ιαματικών λουτρών, αιθουσών αναμονής , ΜΜΜ, κρουαζιερόπλοιων κ.λ.π.
2.    Την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων που έχουμε αυξομείωση της θερμοκρασίας του νερού και έχουμε συχνότερα εναποθέσεις αλάτων και ξένων ουσιών γενικότερα.
3.    Την επιλογή της κατάλληλης απολυμαντικής μεθόδου .
4.    Τα κατάλληλα τεχνικά μέσα ώστε να εξασφαλίζεται η μόνιμη απολύμανση του δικτύου.
5.    Τον τακτικό έλεγχο δειγματοληπτικό έλεγχο του νερού.
6.    Την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.

Οι οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα Εργασίας για τις λοιμώξεις από legionella  και εφαρμόζονται στην χώρα μας από 1/7/2002.
Από τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εφαρμόζονται συστηματικοί έλεγχοι σε μεγάλες μονάδες (ξενοδοχεία, πλοία ,πισίνες κλπ).

Επίσης για την παρακολούθηση της νόσου στην χώρα μας εφαρμόζεται η Υποχρεωτική Δήλωση του νοσήματος στις Υγειονομικές Αρχές δηλαδή στις Διευθύνσεις Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ”.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Πέλλας στον  Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Είμαι αντίθετος στις οριζόντιες καταργήσεις θέσεων χωρίς αξιολόγηση  

Η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας επισκέφτηκε την Παρασκευή το πρωϊ, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και αγωνίζονται για την μη εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου 4172/2013 με το οποίο καταργείται ένας μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της Πέλλας.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή διαμαρτυρίας τους την οποία κατέθεσαν και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη «οι καταργούμενες ειδικότητες αφορούν στο ‘φιλέτο’ των σχολείων της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.), με το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών και τις καλύτερες επιδόσεις».


Ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. 

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Μέσα σε χρόνο ρεκόρ οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Αριδαίας, συνέλαβαν τους δράστες της κλοπής, που έγινε χθες το απόγευμα στους Προμάχους.
Αξιοποιώντας τις σωστές πληροφορίες από αρκετούς μάρτυρες, οι άνδρες της αστυνομίας συνέλαβαν το ζευγάρι, που διέπραξε την αρπαγή των χρημάτων από  τον ηλικιωμένο άνδρα.
Συγκεκριμένα οι δυο δράστες μετά την έκνομη πράξη τους, αναχώρησαν από το χωριό των Προμάχων και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο του Λουτρακίου, όπου και τους ανακάλυψαν οι αστυνομικοί.
Κατά την ανάκριση, ομολόγησαν την πράξη τους και στα χέρια τους βρέθηκαν τα κλοπιμαία, μειωμένα κατά 150 ευρώ, τα οποία πρόλαβαν και ξόδεψαν, ενώ τα υπόλοιπα επιστράφηκαν στον δικαιούχο.
Σήμερα το πρωί οι μάρτυρες μετέβησαν στο Α.Τ.Αριδαίας όπου και έγινε η αναγνώρισή τους και τον λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του Α.Τ. Αριδαίας για την αποτελεσματικότητα και την οξύνοιά τους, τα οποία απέδειξαν ότι τουλάχιστον το τμήμα αυτό του Ελληνικού κράτους, η αστυνομία δηλαδή, λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά και δίνει στον πολίτη αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.
Γνωρίζουμε όλοι σε ποιες δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες ασκούν το λειτούργημά τους, πολλές φορές αμειβόμενοι  με χαμηλούς μισθούς, αλλά αυτοί προτάσσοντας πρώτα το κοινό καλό σφίγγουν τα δόντια και επιτελούν το καθήκον τους στο ακέραιο και τιμούν  τον όρκο, που έχουν δώσει.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...