Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Κατασβέστηκε η φωτιά, που ξέσπασε στα δυτικά των Προμάχων σε τέσσερα ξεχωριστά σημεία, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των κατοίκων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αριδαίας.
Προφανώς πρόκειται για εμπρησμό λόγω των πολλών μικροεστιών, στις περιοχές "Σκάρτ"και "Μάιναβιτς".
Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων μας, γιατί η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ελλοχεύουν μεγάλο κίνδυνο.








ΦΩΤΟ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΡΗΣ.

ΕΚΤΑΚΤΟ. ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ.


Αυτή την ώρα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε τέσσερα σημεία στην δυτική περιοχή των Προμάχων στο ύψος του γηπέδου.
Είναι πολλές οι εστίες μικρής έκτασης, αλλά με δεδομένη την ξηρασία το συμβάν είναι πολύ ανησυχητικό.
Αυτή την ώρα επικρατεί έντονη κινητικότητα.
Θα σας ενημερώσουμε σε λίγο με λεπτομέρειες.

ΤΑ "ΛΥΚΟΣΤΟΜΙΤΙΚΑ 2013" ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.Σ. ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ "ΛΥΚΟΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ".


Ο μορφωτικός σύλλογος Λυκοστόμου και ο αθλητικός σύλλογος του χωριού "Μαύρη θύελλα" ξεκινούν μια φιλόδοξη προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του γραφικού χωριού και την υπενθύμιση, ότι στο συνοριακό αυτό χωριό, η καρδιά της Μακεδονίας μας χτυπά Ελληνικά.
Έτσι λοιπόν διοργανώνουν τα "1α Λυκοστομίτικα".
Πρόκειται για χορευτικές λαογραφικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο γήπεδο του χωριού το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 21.00.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν τα εξής χορευτικά συγκροτήματα:
Παιδικό τμήμα Μ.Σ. Λυκοστόμου με χορούς Μακεδονίας.
Εφηβικό τμήμα Μ.Σ. Λυκοστόμου με χορούς Μακεδονίας.
Π.Σ. Θεοδωρακείου "Το Πάικο" με χορούς Μακεδονίας.
Μ.Σ. Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" με χορούς Θράκης.
Λ.Σ.Π. Αψάλου με χορούς Εύξεινου Πόντου.
Μ.Σ. Λυκοστόμου "Λυκόφως" με χορούς Μακεδονίας.
Μετά την παρουσίαση του πλούσιου προγράμματος από τους πολιτιστικούς συλλόγους, θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα "Ακριτικό μεράκι".
Μια  καινοτομία, που εφαρμόζουν οι διοργανωτές, είναι η λαχειοφόρος αγορά, ο τυχερός της οποίας θα κερδίσει μια πανέμορφη μοτοσυκλέτα 50 cc.
Η είσοδος φυσικά είναι ελεύθερη για όλους και με δεδομένη την στενή, συγγενική, αδερφική σχέση που έχουν οι Προμαχιώτες με τους γείτονες Λυκοστομίτες, θα πρέπει όσοι μπορούν , να δώσουν το παρόν και να δώσουν φτερά  στη νεολαία του Λυκοστόμου για την πραγματοποίηση μιας επιτυχημένης εκδήλωσης.

"ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ".


Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα της Στρατιωτικής Μπάντας της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού της Έδεσσας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Πέλλας»

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες για την κατάργηση οχτώ (8) στρατιωτικών μπαντών (οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές).
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και σε Βουλευτές – Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τις συμμετοχές που είχε σε διάφορες θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις της Π. Ε. Πέλλας η κατάργησή της σημαίνει πρακτικά ότι οι παρελάσεις σε Εθνικές Εορτές και για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας (Γιαννιτσά – Αριδαία – Έδεσσα) θα γίνονται χωρίς την παρουσία στρατιωτικού τμήματος.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο συζητείται έντονα η κατάργηση οχτώ (8) σχολών μουσικής-μπάντας σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται (μερικές από αυτές) σε κρίσιμη απόσταση από τα σύνορα της Χώρας, ανάμεσά τους είναι και η στρατιωτική μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Εκφράζω την αντίθεσή μου για αυτήν την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης και σας γνωστοποιώ το αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας να μην ληφθεί τέτοια απόφαση.

Η πρόθεση και μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί η κατάργηση των σχολών μουσικής στρατού, ιδίως αυτών των παραμεθόριων περιοχών, αποτελεί ενέργεια δίχως νόημα και λογική. Ουσιαστικά οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και μη, θυσιάζονται στο «όνομα των αριθμών» που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την FYROM.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το έργο και η προσφορά τους είναι πολύπλευρη. Συμμετέχουν σε επίσημες εορτές, σε εθνικές επετείους - απελευθερωτικές επετείους, σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε όλη την περιοχή. Χαρακτηριστικά, θα ήθελα να σας αναφέρω την ήμερα της Ανάστασης στο Κέντρο της πόλης της Έδεσσας, μετά το Χριστός Ανέστη, ακούγεται ο Εθνικός μας Ύμνος υπό τους ήχους της Στρατιωτικής μπάντας, εμπειρία αξιοσημείωτη που τονώνει σε όλους το αίσθημα της Εθνικής μας Υπερηφάνειας.

 Επίσης σε κάθε έπαρση και υποστολή της Σημαίας μας κάθε Κυριακή, γίνεται αντιληπτό από όλους τους κατοίκους της πόλης η ύπαρξη του Στρατού και η σημειολογία της συγκεκριμένης ενέργειας.
Οι στρατιωτικές μονάδες των οποίων οι μπάντες καταργούνται (της Έδεσσας, της Βέροιας, της Κοζάνης, των Σερρών, κ.λ.π.), βρίσκονται όπως γνωρίζετε σε θέσεις στρατηγικής σημασίας στα σύνορα της Χώρας, στην Μακεδονία που συνεχώς βάλλεται από "γείτονες".
Διερωτώμαι πως θα μπορέσει να υπάρξει παρέλαση κατά τις Εθνικές επετείους (28ης Οκτωβρίου & 25ης Μαρτίου), κατά τις παρελάσεις για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, χωρίς την στρατιωτική μπάντα και κατά συνέπεια χωρίς την παρουσία στρατιωτικού αγήματος.
Επειδή η αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων, σε οποιαδήποτε μορφή πληγώνει το αίσθημα υπερηφάνειας των Ελλήνων και τους ανησυχεί σε κάθε περίπτωση, εφόσον η λειτουργία των σχολών μουσικής του στρατού δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό των Ενόπλων δυνάμεων και κατά συνέπεια της Κυβέρνησης και έχοντας υπόψη όσα σας ανέφερα παραπάνω,
Παρακαλώ να ακυρώσετε την επιχειρούμενη αυτή ενέργεια η οποία θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Πέλλας και των υπολοίπων περιοχών και το κυριότερο της εθνικής μας υπερηφάνειας σε μία χρονική περίοδο όπου η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανάτασης και ήδη παρουσιάζονται θετικά αποτελέσματα.

Πιστεύοντας ότι θα εισακουστούν οι απόψεις μας και η στρατιωτική μπάντα της Έδεσσας και των όμορων παραμεθόριων Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχίσουν να υφίστανται, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω για τις δικές σας ενέργειες». 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΤΖΕΝΑΣ (2182μ.) Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας την Κυριακή 4 Αυγούστου. Η 15μελής ομάδα κατάφερε να φτάσει μέχρι την κορυφή του όρους Τζένα (2182 μ.) ξεκινώντας από το χωριό Νότια (600 μ.) της Αλμωπίας (φώτο). Την επόμενη Κυριακή 11 Αυγούστου ο σύλλογος θα κάνει μία παύση, για ξεκούραση, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών και δεν θα πραγματοποιήσει κάποια δραστηριότητα.

Επίσης την Παρασκευή 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με τη συμμετοχή πολλών μελών, οι εκλογές για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Τα μέλη που εκλέχθηκαν στο συμβούλιο είναι τα εξής : Ιωαννίδης Ισίδωρος, Μάρκου Αναστάσιος, Μυλωνάς Αλέξανδρος, Νικολαϊδης Χάρης, Κοντόπουλος Θανάσης, Μπίνος Πέτρος, Τζώτζης Χρήστος και αναπληρωματικά μέλη : Ματζερίδου Έφη και Τσαμπούλη Άννα. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του προεδρείου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Αυγούστου σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.


ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα ζευγάρι είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα γιατί ο μισθός του άνδρα δεν έφτανε για να ζήσουν. Με τα πολλά, αποφασίζουν ότι η μόνη λύση είναι να κάνει η γυναίκα την πόρνη.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...