Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ Η ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
 ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΄'ΌΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ'΄,
 ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΙΣ ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 21 ΚΑΙ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. 
ΩΡΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 11.00 - 13.00 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6974625062

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ.

Φωτογραφία ντροπής...
Μια φωτογραφία που αποτυπώνει μία άλλη πλευρά της κοινωνικής αποσύνθεσης, αυτή της έλλειψης ανθρωπιάς, τράβηξε ο Δημήτρης Μεσσήνης για το Associated Press.

Στη φωτογραφία που δεν επιδέχεται ιδιαίτερου σχολιασμού, απεικονίζεται μία γυναίκα με ένα περιοδικό μόδας στο χέρι, να κλωτσάει ένα κοριτσάκι που παίζει ακορντεόν για λίγα κέρματα, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου...


"ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΊ΄ΜΑΚΤΣΑΛΑΝ".


Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA Cross Border program Greece – former Yugoslav Republic of Macedonia έχει εγκριθεί και υλοποιείται η πρόταση με τίτλο
 «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ» με το ακρωνύμιο ¨ΚΑΙΜΑΚ» από τους Δήμο Έδεσσας και το Δήμο Καβαντάρτσι.
 Στόχος του προγράμματος είναι η διασυνοριακή συνεργασία, η προώθηση της γαστρονομικής κουλτούρας, του διασυνοριακού τουρισμού και η ενίσχυση των επιχειρηματικών διασυνοριακών συναλλαγών
Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπονται μια σειρά δράσεων. Το σπίτι της Γεύσης και στις δύο πόλεις με δυνατότητα παρουσίασης των τοπικών προϊόντων και γεύσεων καθώς και η δημιουργία δομών πληροφόρησης για τα τοπικά προϊόντα καθώς και τις επιχειρήσεις εστίασης σε κάθε χωριό. 
Παράλληλα σχεδιάζεται και τυπώνεται κοινός οδηγός γαστρονομίας με αναφορές στον θεό Διόνυσο και φυσικά αναφορές στις ορεινές γεύσεις, τις γιορτές και τα πανηγύρια, την παραδοσιακή μουσική και γαστρονομία που συνοδεύουν το τσίπουρο και το κρασί. Παράλληλα το οδηγό συμπληρώνουν επιχειρηματικοί κατάλογοι από τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας..
Δύο εκθέσεις – εκδηλώσεις οργανώνονται εκατέρωθεν με σκοπό την προβολή των προϊόντων κάθε περιοχής με ειδικό κινητό εξοπλισμό.
 Επίσης κατασκευάζεται ενιαίος ιστότοπος που στόχο έχει την προώθηση της γαστρονομίας μέσα από την χρήση κυρίως τοπικών προϊόντων. Παράλληλα κατασκευάζονται εκπαιδευτικές βαλίτσες με κομικς με σκοπό να μυήσουν τους μικρούς μαθητές στην οικολογία και την γαστρονομία για την ανάδειξη της υγιεινής διατροφής και επίσης κατασκευάζεται ειδικό υλικό προώθησης του προγράμματος και την καλύτερη διάχυση της πληροφόρησης. Το συνολικό ύψος τους προγράμματος είναι 250.000€.

Ο "ΧΡΥΣΟΣ" ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΙΒΟΠΟΥΛΟΣ!!!

«Χρυσός» o Βαγγέλης Τζιβόπουλος
Τριπλά χρυσός ο Βαγγέλης Στέφανος Τζιβόπουλος στις καταδύσεις!
Ο εκ Προμάχων καταγόμενος αθλητής μάγεψε κριτές και κοινό και διέπρεψε, ανεβάζοντας τη χώρα μας στα ουράνια.

Εκπληκτική επίδοση για την Ελλάδα στην 1η της συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καταδύσεων Μάστερς του Αϊντχόβεν: ο Στέφανος- Βαγγέλης Τζιβόπουλος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στα τρία αγωνίσματα που έλαβε μέρος.

Μετά τα δύο χρυσά μετάλλια στο 1μ. και τα 3μ., ο Έλληνας καταδύτης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στη Σταθερά Ανδρών (260.55).

Ο σπουδαίος καταδύτης μας αναφέρθηκε στις μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες του, τονίζοντας:

«Ξεκίνησα μόνος μου αυτή την προσπάθεια, αφού ζω στη Νέα Υόρκη. Ο σπουδαίος Ελληνο-αμερικανός καταδύτης, GregLouganis, πίστεψε σε μένα και έτσι κατάφερα να επανέλθω στην αγωνιστική δράση μετά το 2008, όταν και είχα σταματήσει.

Φέτος στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ κέρδισα με τον συναθλητή μου, το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις, όπως επίσης και 4 χρυσά στους Παναμερικανικούς αγώνες της Φλόριντα. Έτσι ένιωθα έτοιμος να πρωταγωνιστήσω και σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Είναι ό,τι πιο όμορφο να ανεβαίνεις τρεις φορές στην κορυφή με το εθνόσημο!».


Φωτογραφία: #GoodNews: Για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής, ο Ευάγγελος Στέφανος Τζιβόπουλος (καταδύσεις), συμμετείχε στο promo video με το οποίο η Ιαπωνική κυβέρνηση κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 στο Μπουένος Άιρες.

Δείτε το video: http://www.youtube.com/watch?v=zHSUz26fAIM

O αθλητής μας το προηγούμενο σαββατοκύριακο κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Ολλανδία. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε μόνο ανάλογες επιτυχίες!
 Επίσης για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής, ο Ευάγγελος Στέφανος Τζιβόπουλος (καταδύσεις), συμμετείχε στο promo video με το οποίο η Ιαπωνική κυβέρνηση κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 στο Μπουένος Άιρες.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ.


Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δασάρχη Αριδαίας κύριο Μέντη Νικόλαο. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από θέματα τα οποία αφορούν τα δάση της περιοχής. Ο κύριος Μέντης εξέφρασε την στήριξή του στο εθελοντικό έργο του Ορειβατικού Συλλόγου και αμφότεροι συμφώνησαν να κινηθούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με κοινό σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής. 

Επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησαν και έλαβαν τη στήριξη του κ. Δασάρχη, για τη δημιουργία ενός ορειβατικού καταφυγίου, το οποίο είναι απαραίτητο και λείπει από τη περιοχή μας, θέτοντας έτσι, τις βάσεις για την δημιουργία ενός ορειβατικού καταφυγίου το οποίο δικαιούται και στερείται η Αλμωπία μας.


Οι δραστηριότητες του συλλόγου συνεχίζονται.Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει πορεία από το Άνω Λουτράκι στην κορυφή Σοκόλ ( Γεράκι ) με υψόμετρο 1.827 μέτρα. Η πορεία μας στην αρχή γίνεται σε δασικό δρόμο. Στην αρχή το μονοπάτι μας οδηγεί σε πυκνά δάση Οξιάς, με μέτρια κλίση. Στην συνέχεια το δάσος γίνεται μικτό (πλατύφυλλα - κωνοφόρα), και η θέα προς την οροσειρά του Βόρα και του φαραγγιού των Λουτρών Λουτρακίου είναι μαγευτική.
Η Συνολική χρονική διάρκεια διαδρομής είναι: 4.30 - 5 ώρες,(μέσο πεζοπορικό περπάτημα).
Χαρακτηρισμός πορείας: ΜΕΤΡΙΑ
Τηλ για πληροφορίες:Μυλωνάς Αλέξανδρος:6945425524 &
Τζώτζης Χρήστος:6980173410


Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 21:30 θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, στα γραφεία του Συλλόγου.

Η Ορεινή Αλμωπία είναι πανέμορφη. Ελάτε να τη γνωρίζουμε παρέα!

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γραφεία : Γ. Αβέρωφ 5 (Στενό ΔΕΗ) Αριδαία
Ώρες λειτουργίας : Κάθε Τετάρτη 21:00 μ.μ. - 23:00 μ.μ.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6976979137
Ηλεκτρονική Σελίδα : www.eosa.gr
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου : eosaridaias@hotmail.com

ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ” ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 
Το 3ο Φεστιβάλ “Εβδομάδα σύγχρονου ρωσικού κινηματογράφου” διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης  από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2013, στην αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) και στο ξενοδοχείο “ PORΤO CARRAS GRAND RESORT” Χαλκιδικής.
 Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη συνδρομή του Γενικού Προξενείου Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και του Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή  20 Σεπτεμβρίου 2013 στις 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο  «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», η οποία θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους επίσημους καλεσμένους, συνάντηση με τους ηθοποιούς της ρώσικης αποστολής, σύντομο μουσικό πρόγραμμα και την προβολή της  ταινίας "Η νύχτα που κράτησε μία ζωή". Θα ακολουθήσει δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών.
           Η ρώσικη αποστολή που συμμετέχει στο Φεστιβάλ αποτελείται από διακεκριμένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, καθηγητές κινηματογράφου, δημοσιογράφους και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.  Στόχος της διοργάνωσης είναι η εξοικείωση του κοινού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τα έργα των Ρώσων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών, η δημιουργική  αλληλεπίδραση και η σύσφιγξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας στον τομέα του πολιτισμού και του κινηματογράφου.
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η αναδρομική έκθεσή του ζωγράφου Κώστα Εφημίδη στην αίθουσα "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ". 
           Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του  Φεστιβάλ στην αίθουσα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου” στην κινηματογραφική αίθουσα “Αλέξανδρος”  έχει ως εξής:

Τετάρτη, 18/09/2013
19.30: “Μετρό”, σκηνοθεσία: Α. Μεγκέρδιτσεβ
21.15: “Τα χνάρια στην άμμο”, σκηνοθεσία: Σ. Στεπάντσενκο

Πέμπτη, 19/09/2013
19.30: “Ο ΠΑΠΑΣ”, σκηνοθεσία: Β. Χοτινένκο
21.15: “Ασία”, σκηνοθεσία: Α. Κουλιάμιν

Παρασκευή, 20/09/2013
19.30: Επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, συνάντηση με τους Ρώσους ηθοποιούς και παραγωγούς.
Εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Εφημίδη
21.15: “Νύχτα που κράτησε μια ζωή”, σκηνοθεσία: Ν. Χομερίκι και Ε. Μπορίσοβα

Σάββατο, 21/09/2013
19.30: “Το παλαιό ρολόι” , σκηνοθεσία: Ε. Μπορίσοβα
21.15: “Μαραθώνας”, σκηνοθεσία: Κ. Ογκανεσιάν

Κυριακή, 22/09/2013
19.30: “Νύχτα που κράτησε μια ζωή”, σκηνοθεσία: Ν. Χομερίκι και Ε. Μπορίσοβα
21.15: “Μετρό”, σκηνοθεσία: Α. Μεγκέρδιτσεβ

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Ξενοφώντα Λαμπράκη (ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΕ)  (τηλ. επικοινωνίας: 6972094999, 2310530874) 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια από ανεγκέφαλους εις βάρος του Δασαρχείου Αριδαίας. Στην είσοδο του Δασικού Φυτωρίου Πευκωτού και από την εσωτερική πλευρά της πόρτας, άγνωστοι σκόρπισαν σιδερένιες κατασκευές με αιχμηρές άκρες (διαμορφωμένα καρφιά), με πρόθεση να καταστρέψουν τα ελαστικά των ΚΥ αυτ/των, αλλά το χειρότερο ικανά να τραυματίσουν σοβαρά όποιον τις πατήσει.

Η επαγγελματική κατασκευή των παγίδων διαμορφωμένων καρφιών δείχνει ότι προετοιμάστηκαν με πολύ ζήλο. Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή που αποτελεί συνέχεια και άλλων προηγουμένων (εμπρησμός αυτ/των και δασονομείων-δασοφυλακείων)  και δηλώνουμε ότι  παρ΄ όλες τις απειλές, άμεσες ή έμμεσες, δεν θα παραμελήσουμε το καθήκον και την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.


Αριδαία 17-9-2013 


  Ο Γραμματέας                                      Η Πρόεδρος
 Σταύρος Μαχαιρίδης                           Αγγελική Νάτσιου




ΠΗΓΗ...http://www.karatzova.com

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Από το Τμήμα Φαρμάκων - Φαρμακείων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις των φαρμακοποιών για την απόκτηση άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, περιόδου Οκτωβρίου 2013, θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων  (Κτίριο Βιολογίας - Φαρμακευτικής  του ΑΠΘ, 2ος όροφος) ως εξής:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δευτέρα  7-10-2013
09.00 – 12.00: Έλεγχος φαρμάκων
12.00-15.00: Παρασκευή φαρμακοτεχνικών ή χημικών σκευασμάτων

Τρίτη   8-10- 2013
9.00-12.00: Εκτέλεση συνταγών
12.00-15.00: Αναγνώριση πλειόνων φαρμάκων

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ( ή ΓΡΑΠΤΕΣ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ  9-10-2013
9.00-12.00: Ελληνική φαρμακοποιία - Φαρμακοτεχνία
12.00-15.00: Φαρμακευτική Εμπορευματολογία-Στοιχεία Ιστορίας-Νομοθεσία
ΠΕΜΠΤΗ   10-10- 2013
9.00-12.00:  Φαρμακολογία
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11-10 2013
 9.00-12.00: Τοξικολογία
        
              Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων πρέπει να περιέλθουν στο Τμήμα Φαρμάκων-Φαρμακείων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το αργότερο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2013
              Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το παραπεμπτικό τους τη Δευτέρα 7  Οκτωβρίου 2013 και ώρα 09.00 π.μ. στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων (κτίριο Φαρμακευτικής ΑΠΘ, 2ος όροφος).
              Τροποποίηση του προγράμματος γίνεται από τους εξεταστές, σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα λειτουργίας της Σχολής και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

              Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστέλλουν στην Υπηρεσία σε φωτοτυπία όλα τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν στις κατά τόπους Περιφέρειες. Μπορούν να προμηθευτούν το παράβολο των 11,74 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  Θεσσαλονίκης (Ερμού και Καρόλου Ντηλ γωνία) για να το καταθέσουν στη γραμματέα της Επιτροπής, την πρώτη μέρα των εξετάσεων. 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΟΡΝΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΙΝΟΒΟ.

Δύο νεκρά όρνια που δηλητηριάστηκαν από φάρμακα που είχαν βάλει άγνωστοι σε ψόφιο άλογο, χρησιμοποιώντας το ως «δόλωμα» για θανάτωση ζώων, εντόπισαν κυνηγοί στο βουνό Πίνοβο, πάνω από το χωριό Βορεινό Πέλλας.

Οι κυνηγοί ενημέρωσαν τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης Άγγελο Ταχυδρομίδη, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε το τοπικό δασαρχείο και το ΕΘΙΑΓΕ προκειμένου να ερευνήσουν λεπτομερώς τις συνθήκες θανάτου.


Τα δύο όρνια ήταν δακτυλιωμένα και όπως διαπιστώθηκε από τους αριθμούς τους, το ένα ζώο είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ, ενώ αναμένεται να ταυτοποιηθεί και το δεύτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας «μεγάλα ερωτηματικά προξενεί το γεγονός πως τα νεκρά πτηνά προσπάθησε άγνωστος να τα κάψει, καθώς βρέθηκαν μισοκαμμένα, πιθανόν για να συγκαλύψει τα ίχνη της δηλητηρίασης».

Τις επόμενες μέρες, η Ομοσπονδία αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Έδεσσας.


ΠΗΓΗ...zougla.gr

"Ο ΟΑΕΔ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ".

Διονύσης Σταμενίτης: « Τέλος η αδράνεια ,  ο ΟΑΕΔ  ολοκλήρωνει το έργο των εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό Πέλλας »
Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρο Αμπατζόγλου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εργατικών κατοικιών της περιοχής Αρχοντικού του Δήμου Πέλλας.
Ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε τον Διοικητή του ΟΑΕΔ αναφορικά με την κατάσταση σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια το έργο έχει παραμείνει στάσιμο και οι εγκαταστάσεις μένουν αναξιοποίητες με αποτέλεσμα η εγκατάλειψη να έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή.
Ο κ. Αμπατζόγλου ενημέρωσε τον κ. Σταμενίτη ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα τονίζοντας ότι θα ξεκινήσουν, άμεσα, οι διαδικασίες α. για τη διενέργεια διαγωνισμού ανάληψης φύλαξης του χώρου και β. για την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου.

Ο Βουλευτής αναφορικά με το ζήτημα δήλωσε ότι: « Είναι σημαντικό από πλευράς πολιτείας να αξιοποιούνται, προς όφελος των πολιτών, όλες οι διατιθέμενες δημόσιες εγκαταστάσεις. Η ολοκλήρωση των εργασιών στις εργατικές κατοικίες του Αρχοντικού είναι επιβεβλημένη τόσο για την αναβάθμιση της γύρω περιοχής όσο και για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των δικαιούχων». 

ΙΝΔΙΑΝΟΙ.

Ινδιάνοι.





Η ακινησία και η παθητικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του πλανήτη απέναντι σε ένα σύστημα 
που αποκλείει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -και δεν είναι καθόλου μυστικό πως στο μέλλον θα αποκλείει ακόμα περισσότερους- δεν θα πρέπει να προκαλούν εντύπωση.

Η ανθρωπότητα κοιτούσε συχνά από την άλλη μεριά, όταν διαπράττονταν εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας. Και τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας τα έκαναν άνθρωποι. Δεν τα έκαναν εξωγήινοι.

Η άρνησή μας να δούμε την κατάσταση όπως ακριβώς είναι -και να παραδεχτούμε πως είναι απελπιστική- δεν πρόκειται να μας βοηθήσει ιδιαίτερα.

Αντιθέτως, η ταπεινή μου γνώμη είναι πως πρέπει να δούμε την κατάσταση όπως ακριβώς έχει. Όσο δυσάρεστο και επώδυνο κι αν είναι αυτό. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν και τα σχέδια για το τρομακτικό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Τον περασμένο αιώνα, οι Εβραίοι -και όχι μόνο- θεωρήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία «άχρηστοι άνθρωποι». Σας θυμίζει κάτι; Θα έπρεπε.

Κι όμως, ακόμα κι όταν χιλιάδες Εβραίοι κατέληξαν στους φούρνους των κρεματορίων, δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι -ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες Εβραίοι (ή Εβραίοι της Ελλάδας)- που αρνήθηκαν να παραδεχτούν πως αυτό συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν κι αυτοί στους φούρνους.

Η άρνηση της πραγματικότητας δεν είναι καθόλου ευεργετική για το μέλλον σου.

Δεν έχει κανένα νόημα να αρνηθείς πως ζεις στο δόγμα της ελεύθερης αγοράς, πως το κέρδος είναι η μόνη αποδεκτή και αδιαμφισβήτητη «αξία», πως οι νόμοι φτιάχνονται πια μόνο για να υπηρετήσουν το κέρδος και πως εκατομμύρια άνθρωποι -που αυξάνονται διαρκώς- δεν έχουν λόγο ύπαρξης και θεωρούνται άχρηστοι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας γι’ αυτούς και δεν παράγουν κέρδος. Περισσεύουν. Αν είσαι, ήδη, ένας από αυτούς, «Περισσεύετε».

Η νέα Τελική Λύση μπορεί να μην φαίνεται τόσο βάρβαρη και αποκρουστική αλλά μπορεί να είναι πιο «αποδοτική» και αποτελεσματική από το Ολοκαύτωμα.

Σε αυτόν τον νέο παγκόσμιο «πολιτισμό» της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους, εμείς είμαστε οι Ινδιάνοι.

Οι Ινδιάνοι -όπως και άλλοι αυτόχθονες λαοί- είχαν για αιώνες δική τους γη και έναν ωραιότατο και σοφό πολιτισμό αλλά κατακτήθηκαν, και όσοι επέζησαν από την γενοκτονία -που τότε δεν την έλεγαν ακόμα «γενοκτονία» και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που δεν φτιάχνουν μνημεία για την γενοκτονία των Ινδιάνων- έζησαν σαν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα στην ίδια τους την πατρίδα.

Σκλάβοι χωρίς δικαιώματα στην ίδια τους την πατρίδα. Τελικά, οι Ινδιάνοι ήταν πολύ μπροστά.

Με την ευκαιρία, ένα από τα πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω ήταν η ανακάλυψη της Αμερικής, και όχι μόνο της Αμερικής.

Το να υποστηρίζεις πως ένας τόπος που κατοικείται για αιώνες ανακαλύφτηκε όταν τον ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι είναι σαν να υποστηρίζεις πως εσύ ανακάλυψες το αεροπλάνο επειδή μπήκες μέσα για πρώτη φορά στη ζωή σου.

Καθώς μας έχουν καθηλώσει με επιδέξιο τρόπο και μας έχουν ζαλίσει με ατελείωτες οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις που περιέχουν συνεχείς εκβιασμούς και αντιμετωπίζουν την ελεύθερη αγορά και το κέρδος σαν τους δυο μοναδικούς θεούς που γνώρισε η ανθρωπότητα -και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αμφισβητήσει-, μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως εμείς είμαστε οι Ινδιάνοι αυτής της υπόθεσης.

Κι αν οι Ινδιάνοι ηττήθηκαν από έναν -θεωρητικά τουλάχιστον- ανώτερο πολιτισμό, εμείς θα ηττηθούμε από τον πολιτισμό του κέρδους.

Εγώ, πάντως, ήμουν πάντα με τους Ινδιάνους. Τώρα ξέρω γιατί. Ουγκ.


ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.




Το Αμερικανικό Κέντρο των Αθεϊστών στο Νέο Τζέρσεϋ είναι ο οίκος των Αμερικανών άθεων, του περιοδικού American atheist magazine, που έχει αθεϊστική βιβλιοθήκη και Αρχείο.

Το Κέντρο αυτό είναι μια μη κερδοσκοπική, μη πολιτική οργάνωση με αντικείμενο μελέτης και στόχο τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας με αποδοχή την εξήγηση του Thomas Jefferson στην τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών που στοχεύει να δημιουργήσει ένα τείχος διαχωρισμού μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

Η αθεΐα, όπως αναφέρει το ίδιο το Κέντρο μπορεί να οριστεί ως μια ψυχική στάση που αποδέχεται ανεπιφύλακτα την υπεροχή της λογικής και αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ζωής με ηθικές προοπτικές που επαληθεύονται από την επιστημονική μέθοδο, ανεξάρτητα από όλες τις «αυθαίρετες» υποθέσεις της εξουσίας και των θρησκειών.

Το Αμερικανικό Αθεϊστικό Κέντρο ερευνά όλες τις θρησκείες, δόγματα και τελετουργικά για να βρει την καταγωγή τους. Περισσότερο όμως υποστηρίζει, προωθεί και προβαίνει σε ενέργειες με κάθε νόμιμο μέσο για τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.


Τι σημαίνει αυτό;
Οι «Αμερικανοί Αθεϊστές» μέσω του συγκεκριμένου Κέντρου προσπαθούν να παρεμβαίνουν σε κάθε θέμα που υπάρχει θρησκευτικό σύμβολο ή μνημείο ή ακόμα και αναφορά. Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προκαλέσουν δικαστικές αποφάσεις που θα αποσύρουν θρησκευτικά σύμβολα από δημόσιους χώρους

Πρόσφατα, τον Μάιο, στην ίδια πόλη έγινε έφεση εναντίον της απόφασης της 9 Μαρτίου που συμπεριέλαβε τον Σταυρό στο Παγκόσμιο Κέντρο με το αιτιολογικό ότι είναι χριστιανικό σύμβολο.

Οι Αμερικανοί άθεοι εργάζονται για την είσοδο στα σχολεία μαθημάτων βιολογίας και γενετικής και νέων φιλοσοφικών αθεϊστικών απόψεων και την έξοδο του θρησκευτικού μαθήματος. Κύριο στόχο πάντοτε έχουν να προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων ή η δημιουργία μνημείων που περιέχει θρησκευτικά σύμβολα είναι αντισυνταγματικό και η εκάστοτε κυβέρνηση δείχνει υποστήριξη σε μια θρησκεία.

Σχολεία, δήμοι και φορείς που προβαίνουν στην διοργάνωση εορτών, εγκατάσταση μνημείων με θρησκευτικά σύμβολα και κάθε σχετική δράση έχουν να «αντιμετωπίσουν» αυτό το Κέντρο.

Βεβαίως ξεχνούν ότι ορισμένα θρησκευτικά σύμβολα, όπως π.χ. ο Σταυρός αποτελούν και εθνικά ή κοινωνικά σύμβολα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φαρμακεία παντού στον κόσμο έχουν τον σταυρό σύμβολο τους. Αντίθετα όμως οι «Αμερικανοί αθεϊστές» προσπαθούν αυτό που επικρίνουν να το κάνουν και οι ίδιοι.

Έτσι ξεκίνησαν να δημιουργούν μνημεία για τον αθεϊσμό και τοποθετούν ταμπέλες διαφημιστικές για να τονίσουν και να υπενθυμίσουν την αθεΐα τους, ως πρόσκληση προς τους άλλους. (dogma)




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑ!



Μια επισκέπτρια είχε την ιδέα να φιλήσει την πέτρα, αφήνοντας το κατακόκκινο αποτύπωμα των χειλιών της. Από τότε...

O Όσκαρ Ουάιλντ, σπουδαίος λογοτέχνης και συγγραφέας, πέθανε το 1900 σε ηλικία 46 μόλις ετών στο Παρίσι, και τάφηκε στο νεκροταφείο Père Lachaise. Για χρόνια οι επισκέπτες περιορίζονταν...
να αφήνουν μόνο κάποια αφιερώματα στο μνημείο αλλά από το 1990 και μετά άλλαξαν τα πράγματα.



Ένας επισκέπτης -μια επισκέπτρια για την ακρίβεια- είχε την ιδέα να φιλήσει τον τάφο, αφήνοντας το κατακόκκινο αποτύπωμα των χειλιών της πάνω στην πέτρα. Αυτό ήταν. Από τότε χιλιάδες φιλιά γέμισαν τον τάφο από τους θαυμαστές του και όλο αυτό αποτελεί πλέον ένα μαζικό γκράφιτι που προσδίδει διαφορετικότητα.



Με το πέρασμα των χρόνων ο τάφος άρχισε να παρουσιάζει σοβαρές ζημιές, καθώς η πορώδης πέτρα απορροφούσε το κραγιόν και καταστρεφόταν. Ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε να καλύψει το μνημείο με ένα γυάλινο περίβλημα, που προστατεύει πλέον την πέτρα αλλά διατηρεί κιόλας τα… φιλιά ανέπαφα.



Τώρα πια όσοι φιλάνε το προστατευτικό πρέπει να γνωρίζουν πως το αποτύπωμά τους είναι προσωρινό, καθώς κάθε μέρα αυτό καθαρίζεται…




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 900 ΠΡΟΒΑΤΑ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΛΟΓΩ ΕΥΛΟΓΙΑΣ.

Πάνω από 900 πρόβατα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς στον Έβρο
Η εμφάνιση των νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου, έχει ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των προβάτων που θανατώθηκαν σε 925 και έχει θορυβήσει τους κτηνιάτρους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.

Ο προληπτικός εγκλεισμός των προβάτων λόγω της νόσου μέσα στις μονάδες εκτροφής, που ισχύει επι ένα μήνα στις περιοχές Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας έχει αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να εξαντλούν τα αποθέματα των ζωοτροφών που είχαν αγοράσει για τον χειμώνα.

Οι κτηνοτρόφοι του βορείου Εβρου ζητούν να καθοριστούν και αποζημιώσεις για αγορά ζωοτροφών, καθώς αν συνεχιστεί ο εγκλεισμός που επέβαλε η κτηνιατρική υπηρεσία, τον χειμώνα δεν θα έχουν τροφές για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων τους.

ΕΝΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΠΟΥ "ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΠΑΤΕΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ!

Ένα βραχιόλι που "ξεκλειδώνει" τα… πάντα! - Πατέντα Ελληνικής εμπνεύσεως
Μπορεί ένα βραχιόλι να ξεκλειδώνει κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πόρτες αυτοκίνητα, αλλά και να χρησιμοποιείται ως χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Φαίνεται πως μπορεί. Πρόκειται για το Nymi, το νέο gadget της καναδικής εταιρείας Bionym.
 Πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «όνομα», καθώς η εταιρεία, αλλά και η έρευνα για το νέο αυτό βραχιόλι ανήκει στην Eλληνίδα Φωτεινή Αγραφιώτη, που μαζί με την ομάδα της κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα βραχιόλι που αναμένεται να αντικαταστήσει όλα τα PIN και password των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά, αλλά και όλα τα κλειδιά.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Αγραφιώτη όταν το Nymi φορεθεί από τον ιδιοκτήτη του τότε μπορεί να ξεκλειδώνει τις προσωπικές του συσκευές, όπως για παράδειγμα το smartphone, τα tablets και τους σταθερούς υπολογιστές. «Σύντομα το Nymi θα μπορεί να ξεκλειδώνει αυτόματα πόρτες με "έξυπνες" κλειδαριές, δηλαδή κλειδαριές που έχουν ενσωματωμένο bluetooth, αλλά και αυτοκίνητα. Επίσης, στο μέλλον το Nymi θα διαχειρίζεται τις αγορές μας, ακριβώς όπως ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι».

«Η Bionym σχεδίασε το Nymi με σκοπό να γίνει η κεντρική ταυτότητα του ανθρώπου», λέει η κ. Αγραφιώτη και προσθέτει: «Έχετε μετρήσει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας πόσες φορές "αποδεικνύετε" στο περιβάλλον σας ποιος είστε; Κουβαλάμε στις τσέπες μας κλειδιά σπιτιού, δουλειάς, αυτοκινήτου, κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές και επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε τουλάχιστον 5 διαφορετικά passwords και αριθμούς PIN. Όμως όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν τον κοινό στόχο του να αποδεικνύουν στο περιβάλλον μας ότι είμαστε αυτοί που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε. Στη Bionym αποφασίσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την «ανθρώπινη ταυτότητα» με μια τεχνολογία που θα είναι άνετη στη χρήση της αλλά ταυτόχρονα πολύ ασφαλής και που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το Nymi είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας».

Το Nymi χρησιμοποιεί την τεχνολογία HeartID για την ταυτοποίηση του χρήστη από το καρδιογράφημα. Ο χρήστης μπορεί να φοράει το Nymi το πρωί όταν ξυπνάει και ακουμπώντας το με το αντίθετο χέρι να επιτρέπει στο Nymi να καταγράφει το καρδιογράφημα του χρήστη και να το ενεργοποιεί. Στη συνέχεια το βραχιόλι μένει ενεργοποιημένο για όλη τη μέρα μέχρι να το βγάλει ο χρήστης από το χέρι του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το Nymi «θυμάται» την ταυτότητα του ανθρώπου που το φοράει και έτσι ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο για να ταυτοποιηθεί. Όλες οι προσωπικές συσκευές του χρήστη ξεκλειδώνουν αυτόματα απλά στην παρουσία του.

Η τεχνολογία HeartID προέκυψε από τις έρευνες της ομάδας της κ. Αγραφιώτη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το Nymi είναι το πρώτο βραχιόλι που μπορεί να ταυτοποιήσει ένα χρήστη με τα βιομετρικά δεδομένα του, και μάλιστα με το καρδιογράφημα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλαπεί.

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΟΦΙΑΣ, ΠΙΣΤΕΩΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ.


15Γιορτάζουμε σήμερα 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής.

Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «εν πίστει ζώ τή τού υιού τού Θεού τού αγαπήσαντός με καί παραδόντος εαυτόν υπέρ εμού» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.

Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ηλπίκαμεν επί Θεώ ζώντι, ός εστι σωτήρ πάντων ανθρώπων, μάλιστα πιστών» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.

Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εις τήν αγάπην τού Θεού καί εις τήν υπομονήν τού Χριστού» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.

Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Ως ελαία κατάκαρπος ανεβλάστησας εν ταίς αυλαίς του Κυρίου, Σοφία μάρτυς σεμνή, και προσήγαγες Χριστώ καρπόν ηδύτατον τους της νηδύος σου βλαστούς, δι' αγώνων ευαγών, Αγάπην τε και Ελπίδα συν τη θεόφρονι Πίστει, μεθ' ων δυσώπει υπέρ πάντων ημών.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός


Με πληρ. από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή
Επιμέλεια: Κυριάκος Διαμαντόπουλος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...