Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ: "ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ".

Κ.Καστοριάδης: ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ
Ιδέες - Δόγματα και Ανθρώπους - Δεσπότες


Ερώτηση Δημοσιογράφου:
Συχνά λέγεται ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική», στην Ελλάδα «όλα γίνονται στον αέρα», «χωρίς προγραμματισμό», «χωρίς βάρος». Με τέτοιες διαπιστώσεις συμφωνούν πολλοί. Αλλά περιορίζονται συνήθως μόνο στις διαπιστώσεις. Γνωρίζω ότι η ελληνική κατάσταση σας απασχολεί βαθιά. Ποια είναι η ερμηνεία σας για όσα συμβαίνουν; Γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα; Ποιες οι βαθύτερες αιτίες;

Καστοριάδης:
Πρώτον, δεν ξέρω. Δεύτερον, στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.χ.


Δημοσιογράφος:
Νομίζω ότι θα ενοχλήσει πολύ αυτή η διατύπωσή σας.

Καστοριάδης:
Τι να κάνουμε. Μιλώ για την πραγματική πολιτική ζωή του λαού ως αυτόνομου παράγοντα. Δεν μιλώ για μάχες, για αυτοκράτορες, για Μεγαλέξανδρους και Βασίλειους Βουλγαροκτόνους. Μετά τον πέμπτο π.Χ. αιώνα και την αυτοκυβέρνηση του λαού στις δημοκρατικές πόλεις -και πάντως, μετά τον περίεργο τέταρτο π.Χ. αιώνα- η ελληνική ελευθερία πεθαίνει.
Οι ελληνικές πόλεις γίνονται υποχείριες των βασιλέων της Μακεδονίας. Βεβαίως, ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του παίζουν έναν κοσμοϊστορικό ρόλο. Κατακτούν την Ασία και την Αίγυπτο. Διαδίδουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Αλλά πολιτική ζωή, πλέον, δεν υπάρχει. Τα βασίλεια των διαδόχων του Αλεξάνδρου, ως πολιτική συγκρότηση, είναι ουσιαστικά μοναρχίες. Εξάλλου, καθώς ξέρουμε, ο ίδιος ο Αλέξανδρος αντιμετώπισε στασιασμό των Ελλήνων που είχε πάρει μαζί του, διότι ήθελε να τους υποχρεώσει να γονυπετούν μπροστά του, όπως οι Πέρσες μπροστά στο Μεγάλο Βασιλέα – πράγμα ανθελληνικότατο, (: Είπαμε ότι ο ορισμός της ελληνκότητας είναι το «ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ*, ιδέες- ΔΟΓΜΑΤΑ & ανθρώπους- ΔΕΣΠΟΤΕΣ»).

Σε όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής εποχής, (: ελληνιστικό = σαν ελληνικό), οι ελληνικές πόλεις, με λίγες περιθωριακές και παροδικές εξαιρέσεις, αποτελούν παιχνίδια στα χέρια των ελληνιστικών δυναστειών. Ακολουθεί η ρωμαϊκή κατάκτηση, κάτω από την οποία οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν παρά μόνον κοινοτική ζωή. Κατόπιν, έρχεται η βυζαντινή αυτοκρατορία. Το Βυζάντιο είναι μια ανατολική, θεοκρατική μοναρχία. Στο Βυζάντιο η πολιτική ζωή περιορίζεται στις ίντριγκες της Κωνσταντινούπολης, του αυτοκράτορα, των «δυνατών» και των ευνούχων της αυλής. Και βεβαίως, τα σχολικά μας βιβλία δεν αναφέρουν ότι στη βυζαντινή αυλή υπήρχαν ευνούχοι, όπως σ΄ αυτήν του Πεκίνου.


Δημοσιογράφος:
Όλα αυτά αφορούν ένα πολύ μακρινό ιστορικό παρελθόν. Η Ελλάδα ως σύγχρονο νεοελληνικό κράτος έχει, ήδη, ιστορία εκατόν εβδομήντα ετών. Θα θέλατε να επικεντρώσετε σ΄ αυτή την περίοδο;

Καστοριάδης:
Μα, αυτή η περίοδος είναι ακατανόητη χωρίς τους είκοσι έναν αιώνες ανελευθερίας που προηγήθηκαν. Λοιπόν, μετά το Βυζάντιο έρχεται η τουρκοκρατία. Μην ανησυχείτε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα αναφέρω μόνο ότι επί τουρκοκρατίας όση εξουσία δεν ασκείται απευθείας από τους Τούρκους, ασκείται από τους κοτζαμπάσηδες (τους εντολοδόχους των Τούρκων), οι οποίοι κρατούν τους χωριάτες υποχείριους. 
Συνεπώς, ούτε σ΄ αυτή την περίοδο μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική ζωή. Όταν αρχίζει η Επανάσταση του 1821, διαπιστώνουμε από τη μια μεριά τον ηρωισμό του λαού και από την άλλη, σχεδόν αμέσως, την τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία**. Την επομένη της πτώσης της Τριπολιτσάς αρχίζουν οι εμφύλιοι πόλεμοι.


Δημοσιογράφος:
Πού οφείλεται αυτή η «τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία»; Ποιοι είναι οι λόγοι;

Καστοριάδης:
Ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτησή σας για ποιο λόγο, κάποιος, σε μιαν ορισμένη στιγμή, δεν δημιούργησε κάτι. Η συγκρότηση ενός λαού σε πολιτική κοινωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, αλλά κάτι που δημιουργείται. Μπορούμε απλώς να διαπιστώσουμε ότι, όταν απουσιάζει μια τέτοια δημιουργία, τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης κατάστασης διατηρούνται ή αλλάζουν μόνο μορφή.


Δημοσιογράφος:
Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά στην ελληνική περίπτωση;

Καστοριάδης:
Ορισμένα τα εντοπίζουμε, ήδη, στους εμφύλιους πολέμους της Επανάστασης του 1821. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η νομιμοφροσύνη και η αλληλεγγύη έχουν τοπικό ή τοπικιστικό χαρακτήρα, ισχυρότερο συχνά από τον εθνικό. Βλέπουμε, επίσης, ότι οι πολιτικές κατατάξεις και διαιρέσεις είναι συχνά σχετικές με τα πρόσωπα των «αρχηγών» και όχι με ιδέες, με προγράμματα, ούτε καν με «ταξικά» συμφέροντα.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η στάση απέναντι στην εξουσία. Στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, το κράτος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ντοβλετιού, δηλαδή μιας αρχής ξένης και μακρινής, απέναντι στην οποία είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου, ούτε απρόσωπη διοίκηση που έχει μπροστά της κυρίαρχους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι η φαυλοκρατία ως μόνιμο χαρακτηριστικό. Η φαυλοκρατία συνεχίζει την αιωνόβια παράδοση της αυθαιρεσίας των κυρίαρχων και των «δυνατών»: ελληνιστικοί ηγεμόνες, Ρωμαίοι ανθύπατοι, Βυζαντινοί αυτοκράτορες, Τούρκοι πασάδες, κοτζαμπάσηδες, Μαυρομιχάληδες, Κωλέττης, Δηλιγιάννης.


Δημοσιογράφος:
Εξαιρέσεις δεν βλέπετε να υπάρχουν; Εξαιρέσεις εντοπισμένες κυρίως στον 19ο και στον 20ό αιώνα;

Καστοριάδης:
Ε, υπάρχουν δυο-τρεις εξαιρέσεις: ο Τρικούπης, ο Κουμουνδούρος, το βενιζελικό κίνημα στην πρώτη περίοδό του. Αλλά τα όποια αποτελέσματά τους καταστράφηκαν από τη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τον ρόλο του παλατιού, τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, την πασοκοκρατία. Στο μεταξύ, μεσολάβησε ο σταλινισμός που κατόρθωσε να διαφθείρει και να καταστρέψει αυτό που πήγαινε να δημιουργηθεί ως εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε ακόμη.

Μου ζητάτε να σας εξηγήσω. Μπορείτε να μου εξηγήσετε εσείς, γιατί οι Έλληνες, που σκοτώνονταν εννέα χρόνια, για να απελευθερωθούν από τους Τούρκους, θέλησαν αμέσως μετά ένα βασιλιά; Και γιατί, αφού έδιωξαν τον Όθωνα, έφεραν τον Γεώργιο; Και γιατί μετά ζητούσαν «ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά»;


Δημοσιογράφος:
Μα, οι δικές σας απαντήσεις ενδιαφέρουν ιδίως όταν αφορούν ερωτήματα που εσείς θέτετε. Θα θέλατε, λοιπόν, να διατυπώσετε τις απόψεις σας;

Καστοριάδης:
Σύμφωνα με την παραδοσιακή «αριστερή» άποψη, όλα αυτά τα επέβαλαν η Δεξιά, οι κυρίαρχες τάξεις και η μαύρη αντίδραση. 
Μπορούμε όμως να πούμε ότι όλα αυτά τα επέβαλαν στον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού; 
Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; 
Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; 
Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.


Δημοσιογράφος:
Πώς την εννοείτε αυτή την ευθύνη;

Καστοριάδης:
Δεν δικάζουμε κανέναν. Μιλάμε για ιστορική και πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε έως τώρα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία. Μια πολιτική κοινωνία, στην οποία, ως ένα μίνιμουμ, να θεσμισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων.


Δημοσιογράφος:
Θέλετε να πείτε ό,τι έγινε -αντιθέτως- σε άλλες χώρες, στη Δυτική Ευρώπη;

Καστοριάδης:
Εκεί, αυτό έγινε! Ο μακαρίτης ο Γιώργος Καρτάλης έλεγε κάνοντάς μου καζούρα στο Παρίσι το 1956: «Κορνήλιε, ξεχνάς ότι στην Ελλάδα δεν έγινε Γαλλική Επανάσταση». Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει εποχή που ο λαός να έχει επιβάλει, έστω και στοιχειωδώς, τα δικαιώματά του. Και η ευθύνη, για την οποία μίλησα, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: «εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;». -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι

*Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922- Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου "Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας", διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.


ΠηγήΒιβλίο, Η ελληνική ιδιαιτερότητα- Τόμος Β΄, εκδόσεις Κριτική

Συντάκτης: Δημήτρης Συμεωνίδης,
απόthessalonikiartsandculture.gr


ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΠΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Το τσεκούρι που κανιβαλίζει τους Έλληνες
ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΥΣΟΥ.

“…Δεν είναι τα υλικά αγαθά που χάνουμε από την κρίση,είναι ο πολιτισμός, η ανθρωπιά μας…” 


Ένα χρόνο μετά τη μεθυστική αποχαύνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν ακόμη οι περισσότεροι ζούσαν στους ρυθμούς του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού μας και η διαπλοκή κατέτρωγε και τα τελευταία κονδύλια, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παρουσίασε μια «προφητική» -όπως αποδείχθηκε- ταινία, «Το Τσεκούρι». Το πολιτικό αυτό θρίλερ, με δόση μαύρου χιούμορ, παρουσίαζε αυτά που σήμερα ζει η ελληνική κοινωνία, τον κοινωνικό εμφύλιο και κανιβαλισμό. 


Ο ήρωας της ταινίας, ο Μπρουνό, -υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας- απολύεται ύστερα από 15 χρόνια άψογης υπηρεσίας. Αρχικά, συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά, ύστερα όμως από τρία χρόνια ανεργίας, οδηγείται σιγά σιγά στην αποξένωση, όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια του την ανθρωπιά, την ορμέμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να κοινωνεί το διπλανό του και που μας διαχωρίζει από το ζωικό βασίλειο. Μπροστά στο αδιέξοδο και για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του, εντοπίζει τους υποψήφιους ανταγωνιστές του -για τη νέα θέση εργασίας που διεκδικεί- και αρχίζει, έναν έναν, να τους εξοντώνει!

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ! 


Στην αρχή της κρίσης, κάποιοι αφελείς νόμιζαν ότι, με το λουκέτο του διπλανού τους, θα έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν ή να επιβιώσουν (ένας ανταγωνιστής λιγότερος). Όμως, η νεοφιλελεύθερη «ανταγωνιστικότητα» δεν υπακούει σε κανόνες ή, μάλλον, υπάρχει ένας κανόνας, αυτός του κανιβαλισμού. Επιβιώνει Ο «ανταγωνιστικότερος». 

Σήμερα, εσύ κανιβαλίζεις τους άλλους, μέχρι να έρθει ο επόμενος -ο πιο ανταγωνιστικός- να κανιβαλίσει εσένα. Καμία κοινωνία, κανένας κανόνας, ούτε ακόμη αυτός της ζούγκλας, όπου η φύση έχει προβλέψει τα αρπακτικά να είναι λιγότερα αριθμητικά ώστε να υπάρχει ισορροπία. Χτες ήταν οι συμβασιούχοι STAGE, οι ναυτεργάτες, οι οδηγοί λεωφορείων, φορτηγών, ταξί, οι φαρμακοποιοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί. Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και οι καθηγητές. Με πρόσχημα τα όποια πραγματικά προβλήματα του κάθε κλάδου, ωσάν στον υπόλοιπο κόσμο ζουν σε ουτοπία, πετάνε το κόκαλο από το τραπέζι και αφήνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό να αλληλοσπαράζει την ελληνική κοινωνία για μια θέση στον ήλιο.

ΟΤΑΝ ΣΠΕΡΝΕΙΣ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ΘΑ ΘΕΡΙΖΕΙΣ ΝΕΟΝΑΖΙ


Στο διάγγελμά του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δέχτηκε να επαναπροσληφθούν, «μετά από πίεση Βενιζέλου», 2.000 απολυμένοι της ΕΡΤ. Μα, στην ΕΡΤ -πριν από το κλείσιμο- υπήρχαν 2.656 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Τι άλλαξε στη διαφορά; Έμμεσα, απειλεί με απόλυση όσους απεργούν. Άμεσα, οδηγεί τους μέχρι χθες συναδέλφους -ίσως φίλους και αδέλφια- να αλληλοσκοτωθούν, ώστε να στριμωχτούν στη μικρότερη ΝΕΡΙΤ. Φυσικά και για όσους επιλεγούν με τα διάτρητα «αξιοκρατικά» κριτήρια -ο Σίμος Κεδίκογλου είπε αυτολεξεί με «κριτήρια ΑΣΕΠ» κι όχι «ΑΣΕΠ»- τους περιμένει η απειλή να υπογράψουν με χαμηλότερες αποδοχές. 

Το ίδιο συμβαίνει και στην Παιδεία. Την ώρα που η Γερμανία βασίζει την ανάπτυξή της στο ειδικευμένο και υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό και το γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο αναζητεί 10.000 επιστήμονες το μήνα για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της η οικονομία, στην Ελλάδα κλείνουν σχολεία με πρόφαση τα «οικονομικά» της χώρας!

Το δρόμο της διαθεσιμότητας χωρίς κριτήρια παίρνουν 12.500 εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων με δυο τροπολογίες που αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο σχέδιο νόμου που βρίσκεται για επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή!

Με διάφορες μεθοδεύσεις -κλείσιμο σχολείων, ανακατανομή μαθητών, το «αθώο» δίωρο που πρόσθεσαν- κόβουν και ράβουν ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή στα σχολειά, οι άνθρωποι που «χτίζουν» το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να «ανταγωνιστούν» τον, μέχρι εχθές, συνάδελφό τους ή να βρεθούν σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, ένα ποσοστό εξ αυτών, πιθανότατα, δεν θα επιστρέψει στο δημόσιο και θα πεταχτεί στο δρόμο μαζί με άλλα 2 εκατ. ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς μάλιστα να μπορούν να αντιδράσουν, αφού είναι ακόμη επίστρατοι για μια απεργία που δεν έκαναν ΠΟΤΕ! 

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΝΩΜΗΣ»!


Όπως έγραφε ο Αλμπερτ Καμύ στην ΠΤΩΣΗ, ο λαός καλείται να υποταχθεί και να απολαύσει τα αγαθά της δουλείας, την οποία μας παρουσιάζουν ως ελευθερία! Ο απόλυτος παρανοϊκός νεοφιλελευθερισμός που, ενώ υπόσχεται την ελευθερία της αγοράς, για να την πραγματοποιήσει υποτάσσει τον άνθρωπο στα κελιά της «φυσικής τάξης» και του απόλυτου νόμου της ζούγκλας. 

Δεν είναι τα υλικά αγαθά που χάνουμε από την κρίση, είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός, η ίδια η ανθρωπιά μας.


Αυγερινός Χατζηχρυσός

το κείμενο δημοσιεύθηκε Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, 30 Ιουνίου 2013


Ο ΡΟΚ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ MEGA!

Αισθάνομαι ότι με καλέσατε σε μια κακιά φάρσα: Ο ροκ Πουλικάκος κατακεραυνώνει τον Πρετεντέρη ζωντανά στον αέρα [βίντεο]
Αμηχανία προκάλεσε στο πάνελ της ζωντανής εκπομπής ο γνωστός μουσικός, θρύλος της πόλης Δημήτρης Πουλικάκος, όταν ερωτηθείς από τον Γιάννη Πρετεντέρη για τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, του απήντησε «από τις εκπομπές σας περνάγανε το '96 και δεν μιλάγατε».

Ο Γιάννης Πρετεντέρης έσπευσε να διευκρινήσει πως τότε δεν υπήρχαν «αποτελούσαν περιθωριακή οργάνωση, ένα περιοδικό είχαν» για να συνεχίσει ο Δημήτρης Πουλικάκος με καρφιά για τον επίσης παριστάμενο Μάκη Βορίδη.

«Αισθάνομαι σαν να με καλέσατε να συμμετέχω σε μια κακιά φάρσα» πρόσθεσε ο Δημήτρης Πουλικάκος.

CHARLES BUKOWSKI - Η ΙΔΙΟΦΥ'ΙΆ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ.

Charles Bukowski – η ιδιοφυΐα του πλήθους
Charles Bukowski – η ιδιοφυΐα του πλήθους
Υπάρχει αρκετή πανουργία, μίσος, βία και παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο που αρκεί για να προμηθεύσει οποιονδήποτε στρατό μια οποιαδήποτε μέρα,
και οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του,
και οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη,
και οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη…

Αυτοί που κηρύττουν τον θεό, χρειάζονται θεό.
Αυτοί που κηρύττουν την ειρήνη δεν έχουνε ειρήνη.
Αυτοί που κηρύττουν την ειρήνη δεν έχουνε αγάπη.

Να φοβάσαι τους κήρυκες.
Να φοβάσαι τους γνώστες.
Να φοβάσαι αυτούς που πάντα διαβάζουν βιβλία.
Να φοβάσαι αυτούς που είτε απεχθάνονται την φτώχεια
είτε είναι περήφανοι γι’ αυτήν.
Να φοβάσαι αυτούς που είναι γρήγοροι στους επαίνους,
γιατί αυτοί είναι που χρειάζονται επαίνους για αντάλλαγμα.
Να φοβάσαι αυτούς που είναι γρήγοροι στην κρίση,
γιατί φοβούνται αυτά που δεν γνωρίζουν.

Να φοβάσαι αυτούς που αναζητούν συνεχώς τα πλήθη γιατί
είναι ένα τίποτα μονάχοι τους.
Να φοβάσαι τον μέσο άντρα τη μέση γυναίκα
Να φοβάσαι την αγάπη τους, η αγάπη τους είναι μέτρια
αναζητά το μέτριο.

Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους,
υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει,
να σκοτώσει τον καθένα.

Δεν μπορούν την μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν την μοναξιά.

Θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε,
οτιδήποτε διαφέρει απ’ αυτούς.
Μη μπορώντας να δημιουργήσουν τέχνη
μην μπορώντας και να την καταλάβουν
θα θεωρήσουν την αποτυχία τους στην δημιουργία
ως μια αποτυχία του κόσμου όλου.

Μην μπορώντας να αγαπήσουν πλήρως
θα θεωρήσουν και την αγάπη σου λειψή
και θα σε μισήσουν γι’ αυτό
και το μίσος τους θα είναι τέλειο.

Σαν λαμπερό διαμάντι.
Σαν μαχαίρι.
Σαν βουνό.
Σαν τίγρης.
Σαν κώνειο.

Η τελειότερη των τεχνών τους.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.


Επιστολή μέσω email από συντοπίτη μας για την γέφυρα στον περιφερειακό των Προμάχων.
Σας την μεταφέρουμε αυτούσια και τα συμπεράσματα δικά σας.

Επιτελους αν και με καθυστερηση μερικων ετων δοθηκε επιτελους στους κατοικους η μια λωριδα κυκλοφωριας
Περιμενουμε με αγωνια την ολοκληρωση του εργου δηλαδη την τοποθετηση και του δευτερου μαδεριου.
tarikos κατοικος προμαχων


"ΚΑΝΟΝΙ" ΤΑ SPRIDER STORES ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ.

"Κανόνι" τα Sprider Stores σε όλη τη χώρα - Λουκέτο από σήμερα
Κλείνουν σήμερα Τρίτη τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης Sprider Stores σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν «η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση.

»Η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει πλήξει σημαντικότατα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης επιδείνωσαν την κατάσταση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση της εταιρίας που αιτιολογεί την απόφαση του «λουκέτου».

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ 360 ΤΟΝΟΥΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.

Γερμανοί εξαγωγείς πούλησαν 360 τόνους χημικών στη Συρία από το 1988 ως το 2011
Η Γερμανία πούλησε στη Συρία περίπου 360 τόνους χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή δηλητηριωδών αερίων, κάποια από αυτά ακόμη και το 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
Τα χημικά, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν και για στρατιωτικούς σκοπούς, πούλησαν γερμανοί εξαγωγείς από το 1988 ως τον Απρίλιο του 2011, ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία.

Το ποσό που αποκάλυψε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι 134 τόνοι χημικών είχαν εξαχθεί στη Συρία, και μόνο μεταξύ του 2002 και του 2006.

Οι χημικές ουσίες θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων, τη φθορίωση του νερού και την παραγωγή οδοντόπαστας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ.

Click on the slide!
Πενήντα τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μεγάλο τμήμα της επικράτειας βρίσκεται εδώ και 39 χρόνια υπό την κατοχή στρατευμάτων της Τουρκίας.
Το 1960, μετά τον αγώνα κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας με αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος, βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες απέκλειαν την ένωση ή τη διχοτόμηση.

Στη βάση των συμφωνιών συντάχθηκε το κυπριακό Σύνταγμα του 1960.

Το νέο κράτος ήταν δικοινοτικό (Ελληνοκύπριοι 82%- Τουρκοκύπριοι 18%), αλλά προέβλεπε ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης ολόκληρης της επικράτειας.



Δεν υπήρχε de jure γεωγραφικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, εκτός από την ειδική περίπτωση των χωριστών δήμων.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν και τρεις συνθήκες: Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας, Εγκαθίδρυσης. Με βάση τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης η Βρετανία διατηρεί κυρίαρχες βάσεις στο νησί.

Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά λίγο αργότερα καθιερώθηκε ως Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας η 1η Οκτωβρίου. Πρώτος πρόεδρος της Κύπρου ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ με αντιπρόεδρο τον Τουρκοκύπριο δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.



Τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διαδέχθηκαν στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Σπύρος Κυπριανού (1977-1988), ο Γιώργος Βασιλείου (1988-1993), ο Γλαύκος Κληρίδης (1993-2003), ο Τάσσος Παπαδόπουλος (2003-2008). Τον Φεβρουάριο του 2008 πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Οι κυριότεροι σταθμοί στην 50ετή διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι συνδέονται με την πορεία του άλυτου κυπριακού προβλήματος, είναι:

- Τον Νοέμβριο του 1963 ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ υπέβαλε προτάσεις, γνωστές ως «13 Σημεία» με στόχο την βελτίωση, όπως υποστηρίχθηκε, του Συντάγματος του 1960.Οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την Τουρκία και ξέσπασαν οι δικοινοτικές ταραχές του 1963-64. Αν και κατέρρευσε το πολιτειακό σύστημα του 1960, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε ως κράτος. Στο νησί εγκαταστάθηκε Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Στο διάστημα 1968-1974 διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά δεν κατέληξαν, αν και σύμφωνα με ορισμένους έφθασαν πολύ κοντά, στην επίτευξη συμφωνίας.

- Στις 15 Ιουλίου 1974 η χούντα των Αθηνών και τα όργανα της στην Κύπρο οργάνωσαν στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου.

- Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης, εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει δήθεν την συνταγματική τάξη. Η εισβολή τερματίστηκε με την κατάληψη από την Τουρκία του 36,2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.



- Την 1η Νοεμβρίου του 1974, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το Ψήφισμα 3212, το οποίο ζητούσε το σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και του αδέσμευτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ζητούσε την ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την επείγουσα λήψη μέτρων για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου , εξαλείφοντας σταδιακά κάθε ίχνος Ελληνικού χαρακτήρα, λεηλατώντας εκκλησίες και πουλώντας τα έργα τέχνης τους. Μετέφερε επίσης χιλιάδες έποικους για να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

- Το 1977, ο πρόεδρος Μακάριος συνάντησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία. Κατέληξαν στην πρώτη συμφωνία υψη­λού επιπέδου, όπως χαρακτηρίστηκε, (η δεύτερη ήταν μεταξύ του προέδρου Κυπριανού και του Ρ. Ντενκτάς το Μάιο του 1979). Με τις συμφωνίες αυτές έγινε αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή ηγεσία ως μορφή λύσης του κυπριακού η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

- Το Φεβρουάριο του 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε την Κύπρο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδος στο νησί από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με την έντονη ενθάρρυνση και στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας των κατεχόμενων περιοχών και τη σύσταση της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.



- Από το 1984 έγιναν πολύχρονες προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για λύση του κυπριακού, αλλά προσέκρουαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκικής πλευράς.

- Οι προσπάθειες λύσης κορυφώθηκαν το 2002 με 2004 και οδήγησαν στο Σχέδιο , που υπέβαλε ο τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (75,8%) από τους Ελληνοκυπρίους , διότι κρίθηκε ότι δεν ήταν ισορροπημένο και δεν ικανοποιούσε τις κύριες ανησυχίες τους για την ασφάλεια, την λειτουργικότητα και την βιωσιμότητα της λύσης. Αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι (64,9%) τάχθηκαν υπέρ του Σχεδίου. Παρά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν , η Κύπρος το Μάϊο του 2004 έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου να είναι σε αναστολή στο υπό κατοχή τμήμα της, στο οποίο δεν ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία.

- Τον Ιούλιο του 2006 ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν σε δέσμη αρχών στη βάση της οποίας να επιδιωχθεί συνολική συμφωνία, αλλά στη συνέχεια οι συνομιλίες δεν προχώρησαν.

- Το Σεπτέμβριο του 2008 άρχισαν μεταξύ προέδρου Χριστόφια και Ταλάτ νέες προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, οι οποίες συνεχίζονται με διαπραγματευτή τώρα τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος από τον Απρίλιο διαδέχθηκε τον Ταλάτ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στη διασύνδεση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου, πρόταση που δεν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων Χριστόφια αφορά στην εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του Ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1984 για παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου( Βαρώσια) στα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα, προτείνεται η αποκατάσταση της παλαιάς πόλης της Αμμοχώστου καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Με τον τρίτο άξονα των προτάσεων Χριστόφια επιδιώκεται η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν οι δυο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές, η οποία θα συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων.

Το αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης είναι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και η επίλυση της , την οποία αποτελούν η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, όπως και των εποίκων.





ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΤΟ ΣΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.


1Όταν ήμουν ακόμα μαθητής, είχα έναν υπέροχο δάσκαλο. Μια μέρα είχαμε κουβεντιάσει για το πόσο απαραίτητο είναι να μην κρατάμε θυμό μέσα μας, αλλά να κοιτάμε πως θα απαλλαγούμε από αυτόν… Μας πρότεινε, λοιπόν, να φέρουμε όλοι μια πλαστική σακούλα και ένα μικρό σακί με πατάτες. Τον κοιτάξαμε έκπληκτοι, αλλά είχαμε μάθει πως δεν αστειεύεται με κάτι τέτοια. Έτσι την άλλη μέρα ο καθένας μας έφερε ό,τι μας είχε ζητήσει.

Τότε εκείνος λέει: - Κάθε φορά που αποφασίζετε να μην συγχωρέστε κάποιον, να παίρνετε μια πατάτα, να γράφετε πάνω της το όνομα εκείνου και την ημερομηνία και να την βάζετε μέσα στην πλαστική σακούλα.  

Δεν πέρασε πολύς καιρός που μερικές σακούλες ήταν αρκετά βαριές.

Μας είπε επίσης αυτή την σακούλα να την κουβαλάμε μαζί μας, όπου κι αν πηγαίνουμε. Στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στο σχολείο, στα ψώνια παντού. Καταλαβαίνεις γιατί έτσι;

Μ’ αυτό τον τρόπο ήθελε να μας δείξει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το βάρος που κουβαλάμε. Να έχουμε επίγνωση κάθε στιγμή. Να το έχουμε μαζί μας ακόμα και στα μέρη που είναι κάπως… καθως πρέπει. Για φαντάσου τώρα να έχεις μια σακούλα με πατάτες στην disco.

Όπως επίσης φαντάσου ότι αρκετές από αυτές τις πατάτες είχαν αρχίσει να σαπίζουν. Για να μας θυμίζουν το τίμημα που έχουμε να πληρώσουμε για τον αρνητισμό και τον πόνο μέσα μας, όταν δεν αποφασίζουμε να συγχωρούμε.

Πάρα πολλές φορές σκεφτόμαστε πως το να συγχωρήσουμε κάποιον είναι ένα δώρο που του κάνουμε. Θαρρώ πως είναι το αντίθετο. Είναι δώρο στον εαυτό μας. Απαλλασσόμαστε από ένα περιττό βάρος.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείς πόσο δύσκολο είναι να συγχωρέσεις κάποιον θυμήσου: «Δεν είναι ήδη αρκετά βαριά η σακούλα σου;» 




ΠΗΓΗ...churchofagianapa.blogspot.gr

ΑΘΩΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Έδεσσας οι τρείς υπάλληλοι  του ΟΑΕΔ Αριδαίας και η κόρη του τελευταίου Δημάρχου του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου για παράνομη επιδότησή της.
 Η δίκη είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Τετάρτη αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω παρέλευσης του ωραρίου. 
Την αθώωση πρότεινε η Εισαγγελέας της Έδρας και έγινε ομόφωνα δεκτή από τους δικαστές.



ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr/

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η φιλοπατρία και η προσφορά στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο είναι οι αρετές που χαρακτηρίζουν τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία

    Με την πραγματοποίηση μίας λιτής εκδήλωσης με την συμμετοχή των τοπικών αρχών εορτάστηκε τη Δευτέρα 30/9, η ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Συγκεκριμένα, ο εορτασμός περιελάμβανε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, όπου παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και λοιποί εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Η πανηγυρική ομιλία εκφωνήθηκε από την κα. Μαρία Ζωγράφου η οποία παρουσίασε το στίγμα της ημέρας και σύνδεσε την σημασία της εθνικής ευεργεσίας με την σημερινή εποχή.
    Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και τον Δήμαρχο Έδεσσας στο ηρώο της πόλης.
    Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Κρατούμε τους εθνικούς ευεργέτες ζωντανούς στη μνήμη μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να δείξει την αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, με μικρές δράσεις προσφοράς, μέσα από την καθημερινότητά μας, προσέχοντας τη δημόσια περιουσία, αναδεικνύοντας την ιστορία και παιδεία μας και φροντίζοντας για τους συνανθρώπους μας».


   Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία της Περιφερειακής Συμβούλου κας Μαρίας Ζωγράφου-Τσαντάκη:
«Τιμούμε σήμερα την μνήμη των εθνικών μας ευεργετών. Των ανθρώπων που προσέφεραν ανιδιοτελώς από την περιουσία τους, με κίνητρο την αγάπη τους για την πατρίδα.
Σχολεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια, ευαγή ιδρύματα, φέρουν το όνομα σπουδαίων ευεργετών που, σε εποχές δύσκολες και ταραγμένες, στήριξαν την πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας.
Σήμερα κάνουμε συχνά αναφορές σε χώρους που είναι έργα εθνικών ευεργετών, ειδικά στην Αθήνα, όπως το Ζάππειο μέγαρο, το Αρσάκειο εκπαιδευτήριο, το μουσείο Μπενάκη, τη Βαρβάκειο σχολή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ευγενίδειο ‘Ιδρυμα. Και όλες αυτές οι αναφορές μας, επειδή γίνονται στα πλαίσια της καθημερινότητας, δεν δίνουν την ευκαιρία αναγωγής της σκέψης μας σε αυτούς τους ανθρώπους και στο έργο τους για την πατρίδα, για το οποίο τα ονόματά τους δόθηκαν στους δημόσιους αυτούς χώρους. Αυτοί ήταν οι εθνικοί ευεργέτες, άνθρωποι που μεγαλούργησαν οικονομικά κατά τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, εκτός Ελλάδος, αφού στη χώρα μας την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν οι συνθήκες για τέτοιες επιδόσεις. Και παρ’ όλο που έζησαν και εργάστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός Ελλάδος, η καρδιά τους ήταν πάντα δεμένη με την πατρίδα την οποία όχι μόνο δεν ξέχασαν αλλά διέθεσαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρη, για τις ανάγκες της πατρίδας η την εκπλήρωση συγκεκριμένων επιθυμιών τους, πάντα σχετικά με την ανάπτυξη του τόπου και την παροχή βοήθειας στους συμπατριώτες τους.
Αξίζει να αναφερθούμε συνοπτικά στους μεγαλύτερους εξ αυτών και στις αντίστοιχες μεγάλες προσφορές τους και ευεργεσίες τους: 1) Γεώργιος Αβέρωφ:  Θωρηκτό Αβέρωφ, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παναθηναϊκό  στάδιο, Σχολή Ευελπίδων, Φυλακές Αβέρωφ, Ωδείο Αθηνών. 2) Γεώργιος Σίνας: Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αρσάκειο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οφθαλμιατρείο, Αρχαιολογική εταιρία. 3) Σίμων Σίνας: Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών 4) Ανδρέας Συγγρός: Αποπεράτωση διώρυγας Κορίνθου, Μουσείο Δελφών και αρχαίας Ολυμπίας, Δημοτικό θέατρο Αθηνών, Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, Κτήμα Συγγρού, Λεωφόρος σύνδεσης Αθηνών-Φαλήρου 5) Απόστολος Αρσάκης: Κτίριο Φιλεκπαιδευτικής εταιρίας, 6) Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας: Αναστήλωση Παναθηναϊκού Σταδίου, Ζάππειο μέγαρο, πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, 7) Ιωάννης Βαρβάκης: Βαρβάκειος σχολή. 8) Αντώνης Μπενάκης: Μουσείο Μπενάκη, ενίσχυση του Μακεδονικού αγώνα. 9) Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης: Ριζάρειος σχολή και 10) Ευγένιος Ευγενίδης: Ίδρυμα Ευγενίδη.
    Ωστόσο δεν υπολείπεται και η βόρεια Ελλάδα, ειδικά η Θεσσαλονίκη από δωρεές και ευεργεσίες καταξιωμένων ανδρών σε παλαιότερες περιόδους αλλά και στην σύγχρονη εποχή. Ο Ιωάννης Παπάφης, χτίζει και συντηρεί το Παπάφειο Ορφανοτροφείο στη γενέτειρα πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη και ανάλογο (Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα) στην Αθήνα,  ενισχύει γηροκομείο στην Κων/πολη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πατριαρχείο, όπως επίσης θεωρείται ο πρώτος δωρητής της νεοσύστατης Ελλάδος, το 1827, δίνοντας σεβαστό ποσό στον Καποδίστρια ικανό για να συστήσει αυτός την Εθνική Τράπεζα.
      Στη Θεσσαλονίκη επίσης αξίζει να μνημονευτεί ο συγγραφέας και ποιητής Γεώργιος Βαφόπουλος που δωρίζει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και πιο πρόσφατα ο Νέστορας και η Αλίκη Τέλλογλου οι οποίοι χαρίζουν στο ΑΠΘ το 1972 την πλούσια συλλογή τους εικαστικών έργων φιλοξενούμενα σήμερα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Σήμερα, επίσης, το ζεύγος Μπίλλη, με αρκετά κτίρια-έργα δωρεών τους στη Θεσσαλονίκη, όπως το Κέντρο Ιστορίας, κτίρια για την εκπαίδευση και ευαγή ιδρύματα καταθέτουν τη δική τους παρουσία ως σύγχρονοι ευεργέτες. Όμως ας μη λησμονήσουμε ότι και τοπικά, στην πόλη της Έδεσσας, η οικογένεια Δίζα κατασκευάζει και δωρίζει στην τοπική κοινωνία κτίριο για γηροκομείο.
     Το κίνητρο για τα οικονομικώς ισχυρά αυτά μέλη της κοινωνίας, να διαθέσουν σημαντικά για την εποχή ποσά για εθνικούς σκοπούς, ήταν η φιλοπατρία τους και το αίσθημα παροχής βοήθειας στους συμπατριώτες τους, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας. Απέδειξαν ότι η προσωπική επιτυχία είναι ολοκληρωμένη μόνο όταν συνδυάζεται με το κοινό καλό. Με την προσφορά φροντίδας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, με την προβολή και προάσπιση των δίκαιων της χώρας, με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μάθηση και πρόοδο της νέας γενιάς που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Εμείς δεν έχουμε παρά να τους τιμήσουμε , ελάχιστα ίσως, με αυτήν την ημέρα μνήμης τόσο τους επώνυμους όσο και τους ανώνυμους. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους. Η σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και των δραματικών επιπτώσεών της στην καθημερινότητα πολλών ελληνικών οικογενειών επαναφέρει το αίτημα για κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά.
      Ίσως σήμερα η μεγάλη προσφορά ενός μόνο προσώπου να είναι ανέφικτη για πολλούς λόγους, που δεν μπορούμε να εξετάσουμε και να αναφέρουμε εκτενώς με την παρούσα ομιλία. Ωστόσο η συλλογική προσπάθεια, οι ενωμένες δυνάμεις πολλών πολιτών που δρουν συνεργατικά και συλλογικά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να αναδείξουν μορφές ευεργεσίας.


    Μπορούμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών και να δημιουργήσουμε τα δικά μας δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπάρχει και λειτουργεί  στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με τη συμμετοχή της Μητρόπολης και όλων των τοπικών αρχών και φορέων, αποτελεί την σημαντικότερη κοινωνική πρωτοβουλία προστασίας και ανακούφισης πολλών συνανθρώπων μας. Οι δράσεις του Δικτύου προσφέρουν παρηγοριά και ελπίδα και σίγουρα μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς.

     Κλείνοντας, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων να προωθήσουν και να προβάλλουν το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Την αξία της φιλοπατρίας και της εθνικής ευεργεσίας, με στόχο τη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας για την Ελλάδα και τις γενιές που έρχονται».

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Σειρά επαφών από τον Διονύση Σταμενίτη για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων στην αγροτική οικονομία.

Συνεχίζει τις επαφές ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης για το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου μετάκλησης των εποχικών εργατών στην αγροτική οικονομία. Συγκεκριμένα πραγματοποίησε συναντήσεις με υπεύθυνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη .
Ο κ. Σταμενίτης ανέφερε στους αρμόδιους το ζήτημα  του ποσού που απαιτείται να προκαταβάλει ο παραγωγός για κάθε μετακλητό εργάτη από τρίτη χώρα ( 1.780 ευρώ για 6 μήνες για άτομα μέχρι 25 ετών και 2.040 ευρώ για άτομα άνω των 25 ετών), τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η λαθραία εργασία πολιτών από τρίτες χώρες, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα με τουριστική βίζα. Το γεγονός αυτό έχει ως άμεση συνέπεια φαινόμενα όπως, η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή, η ανομία και παράλληλα με την εφαρμογή της φορολογίας των αγροτών με βιβλία εσόδων – εξόδων προκαλεί αδιέξοδο πρόβλημα.


Ο Βουλευτής κατέθεσε πρόταση η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση της προκαταβολής και την παροχή δυνατότητας για πολλαπλούς εργοδότες, με σκοπό την αύξηση την ελάφρυνση των παραγωγών, την αύξηση των εσόδων του ΟΓΑ και των ταμείων του κράτους και παράλληλα εξασφαλίζει και την απαραίτητη μονιμότητα στην παραγωγική εργασία.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “OPEN DAYS 2013- “Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ” ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .

Στην ετήσια τετραήμερη εκδήλωση “OPEN DAYS 2013- “Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων” που θα πραγματοποιηθεί στις 7-10 Οκτωβρίου 2013 στις Βρυξέλλες συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως εταίρος στο ευρωπαϊκό  έργο INNOVAge στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg  IVC.
           Στο πλαίσιο του “Θεματικού Προγράμματος Κεφαλαιοποίησης του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας”, οι συντελεστές των  έργων  “INNOVAge, CASA και DAA που αφορούν στη θεματική περιοχή της δημογραφικής αλλαγής, ενώνουν τις προσπάθειές τους σε μία κοινή πρωτοβουλία  και διοργανώνουν  εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “OPEN DAYS 2013” με θέμα «Καινοτόμες πολιτικές και λύσεις για την ενεργό γήρανση» στις 8 Οκτωβρίου 2013 (ώρες: 9.00- 13.00 μ.μ.) στο  Γραφείο  Διασύνδεσης Φλάνδρας - Ευρώπης (VLEVA).
           Τα έργα INNOVAge, CASA και DAA αφορούν στα πολύπλοκα ζητήματα που ανακύπτουν  από τη γήρανση του πληθυσμού και τις  πολλαπλές προκλήσεις που θέτει το μέλλον για τη φροντίδα των  ατόμων τρίτης ηλικίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έργα στοχεύουν στην εξεύρεση βιώσιμων, καινοτόμων και πρακτικών λύσεων, που επιτρέπουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων τρίτης ηλικίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια οικονομικά εφικτή περίθαλψη για τους ηλικιωμένους και εντελώς νέους τρόπους σκέψης σχετικά με τη διάρθρωση των υπηρεσιών φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας, με τη χρήση καινοτόμων μεθοδολογιών. Επίσης, τα έργα προσφέρουν δυνατότητες σε καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα εργαλεία και υπηρεσίες.

Ειδικότερα:
           - Το έργο CASA αφορά στην ανάπτυξη περιφερειακής πολιτικής και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την αναβάθμιση καινοτόμων υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ανεξάρτητη διαβίωση. Οι δημογραφικές αλλαγές καθιστούν αναγκαία την οργάνωση της περίθαλψης και της στέγασης των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων πολιτών με έναν πιο έξυπνο τρόπο, που συμπεριλαμβάνει τη χρήση ΤΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο παρέχονται επίσης δυνατότητες σε καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα εργαλεία και υπηρεσίες.
           - Το έργο DAA αποτελείται από ένα δίκτυο πόλεων που χρειάζονται άμεσα να  βρουν δραστικές οικονομικές, καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας. Κάθε πόλη-εταίρος συνεισφέρει με μια βέλτιστη πρακτική στον τομέα της φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας και μία ανάγκη για τη χάραξη πολιτικής.
- Το έργο INNOVAge, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν ανεξάρτητα στα σπίτια τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την αυτονομία τους και αναδεικνύοντας «τεχνολογικές αλυσίδες εφοδιασμού» συνυφασμένες με τις νέες εξελίξεις, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση και η οικολογική καινοτομία, με την πολύτιμη συμβολή της ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων.
           Το εργαστήριο  με θέμα «Καινοτόμες πολιτικές και λύσεις για την ενεργό γήρανση» που διοργανώνεται από το περιφερειακό εταιρικό σχήμα «Ενεργός Γήρανση» θα ξεκινήσει με μία επισκόπηση της  ευρύτερης εικόνας και την παρουσίαση μίας γενικής προσέγγισης για τα θέματα των δημογραφικών αλλαγών και των προκλήσεων στο ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Η ενότητα που θα ακολουθήσει θα είναι αφιερωμένη στις βέλτιστες πρακτικές για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τα εμπόδια και τις πολιτικές απαντήσεις και λύσεις, καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις  βέλτιστες πρακτικές  και τις ενδεικνυόμενες λύσεις σε τοπικό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μέσα από τα εργαστήρια, το εταιρικό σχήμα στοχεύει στη δημιουργία ενός φόρουμ για την ανταλλαγή καινοτόμων λύσεων και τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των τοπικών πολιτικών, μέσα από την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλα μέρη, προκειμένου να βρεθούν στρατηγικές δεξιότητες για τη στήριξη της χάραξης πολιτικής και για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις μεγάλες και μαζικές κοινωνικές προκλήσεις που θέτει η γήρανση. Από το 2012,  που αποτέλεσε το  Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, έχει ανακύψει η ανάγκη να τεθούν υπό συζήτηση περισσότερο σε βάθος και πιο πρακτικές λύσεις σχετικά με τους καινοτόμους τρόπους για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα, τα εργαστήρια και την εκδήλωση “Open Days 2013” είναι διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο, στους ακόλουθους ιστοτόπους:
http://www.innovage-project.eu/
http://www.casa-europe.eu/
http://daaproject.eu/

http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2013/index.cfm

"ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ" ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 - 20:00 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ομιλία
 με θέμα: «Παιδί και Διάβασμα» 
με εισηγητή τον κ.Φανιόπουλο Χριστόδουλο 
Σχολικό Σύμβουλο 2ης Περιφέρειας Π/θμιας Εκ/σης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο  23810-51174  ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης www.kporama.gr


Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις

.Με εκτίμηση
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΑΜ- ΠΣΕΑ ΤΗΣ ΠΚΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013” ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 .

Από το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:

Στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013” θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, ως ακολούθως:

·       Τοπική ώρα 11:00: σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για  χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης)
·       Τοπική ώρα 11:05:  σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60)  δευτερολέπτων  (συνεχής  ήχος σταθερής έντασης)


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και δεν υπάρχει  λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας. 

Αλί εναντίον Φρέιζερ, τριπλή μονομαχία .VIDEO

Αλί εναντίον Φρέιζερ, τριπλή μονομαχία

38 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 3η πυγμαχική συνάντηση ανάμεσα στον Μοχάμεντ Αλί και τον Τζο Φρέιζερ. Με αφορμή το θρυλικό "Thrilla in Manila", το Sport24.gr θυμάται τη δραματικότερη τριλογία στην ιστορία του επαγγελματικού μποξ (φωτογραφίες & videos)
Την 1η Οκτωβρίου του 1975 συναντήθηκαν για τρίτη και τελευταία φορά στο ρινγκ οι Μοχάμεντ Αλί και Τζο Φρέιζερ.
Λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) της 1ης Οκτωβρίου του 1975, στο Araneta Coliseum της Quezon City (ενός από τους 12 δήμους που αποτελούν το μητροπολιτικό διαμέρισμα της Μανίλα, πρωτεύουσας των Φιλιππίνων), ο Eddie Futch, προπονητής του Τζο Φρέιζερ, έδειξε με τα χέρια του στον διαιτητή ότι ο αγώνας είχε λήξει, απαγορεύοντας στον αθλητή του να πυγμαχήσει στον 15ο γύρο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ολοκληρώθηκε η πιο δραματική και θρυλική τριλογία της πυγμαχικής ιστορίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από τον τελευταίο αγώνα των Αλί και Φρέιζερ, το Sport24.gr θυμάται τις τρεις αξέχαστες μονομαχίες τους πάνω στα ρινγκ.
Το "Fight of the Century", το "Ali – Frazier II" και τέλος, το "Thrilla in Manila", οι τρεις αγώνες στους οποίους βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Μοχάμεντ Αλί και ο Τζο Φρέιζερ, έθεσαν καινούργια πρότυπα στην πυγμαχία, πραγματικά αξεπέραστα μέχρι σήμερα. Οι μποξέρ πάντοτε θα αγωνίζονται, αλλά ελάχιστοι θα το κάνουν με τις ικανότητες, τη θέληση, το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του Φρέιζερ και του Αλί. Οι συναντήσεις των δυο μεγάλων πρωταθλητών των βαρέων βαρών προσέλκυσαν την προσοχή εκατοντάδων εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική, η θρησκεία, το αντιπολεμικό κίνημα, αλλά και οι χαρακτήρες των δυο μποξέρ έδωσαν στην εποχή τους μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση στη μεγάλη αυτή πυγμαχική τριλογία. Πριν προχωρήσουμε όμως στα γεγονότα, ας δούμε πρώτα μερικά στοιχεία για τους δυο πρωταγωνιστές.

MUHAMMAD ALI – "THE GREATEST"


Ο Cassius Marcellus Clay Jr γεννήθηκε (17-1-1942) στο Λούισβιλ του Κεντάκι και ξεκίνησε την πυγμαχία σε ηλικία 12 ετών. Το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, στην κατηγορία των 87.5 κιλών. Ο Κάσιους Κλέι ήταν ένας χαρισματικός πυγμάχος, σίγουρα από τους κορυφαίους του αθλήματος και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού όλων των εποχών. Ένας υπέροχος χορευτής και τεχνίτης.
Στη διάρκεια των αγώνων κρατούσε τα χέρια του αρκετά χαμηλά και επιχειρούσε να αποφεύγει τα χτυπήματα περισσότερο με την κίνηση του σώματός του, αντί της συνηθισμένης παθητικής άμυνας. Συνήθιζε να απευθύνεται με υπεροπτικό και ειρωνικό ύφος προς τους αντιπάλους του, υιοθετώντας για τον εαυτό του το παρατσούκλι "ο Μέγιστος" (The Greatest). Ιστορική έχει μείνει η φράση με την οποία αυτοχαρακτηριζόταν: "πετάω σαν πεταλούδα, τσιμπάω σαν μέλισσα".
Στις 25 Φεβρουαρίου του 1964, διεκδίκησε για πρώτη φορά με επιτυχία από τον Σόνι Λίστον τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και την επομένη της νίκης του ανακοίνωσε πως είχε προσχωρήσει στους "Μαύρους Μουσουλμάνους", μια ακραία οργάνωση που αποκαλούσε "δαίμονα" τη λευκή φυλή. Λίγες μέρες αργότερα ο πνευματικός του καθοδηγητής, Ελάιζα Μοχάμεντ, του έδωσε το όνομα Μοχάμεντ Αλί. "Πλέον δεν χρειάζεται να είμαι αυτός που θέλετε εσείς να είμαι. Είμαι ελεύθερος να είμαι αυτός που θέλω εγώ" ήταν τα πρώτα του λόγια ως Αλί προς τους δημοσιογράφους.
Τα επόμενα χρόνια ο Αλί κυριάρχησε στους αγωνιστικούς χώρους όπως λίγοι πυγμάχοι στην ιστορία του αθλήματος. Υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του πετυχαίνοντας επιβλητικές νίκες επί σπουδαίων πυγμάχων όπως ο Λίστον, ο Φλόιντ Πάτερσον, ο Χένρι Κούπερ και ο Μπράιαν Λόντον. Για να καταλάβετε για τί «μηχανή» μιλάμε, στις 14 Νοεμβρίου του 1966, στην αναμέτρησή του με τον Κλίβελαντ Γουίλιαμ, σε μόλις τρεις γύρους, πρόλαβε να χτυπήσει τον αντίπαλό του περισσότερες από εκατό φορές, τον σώριασε τέσσερις φορές, ενώ ο ίδιος δέχθηκε μόλις τρία χτυπήματα.
Τον Απρίλιο του 1967, στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό για θρησκευτικούς λόγους, δηλώνοντας πως "δεν είχε καμία διένεξη με τους Βιετκόνγκ". Για τη στάση του αυτή, αντιμετώπισε έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, ενώ του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή και η πυγμαχική άδεια. Αποκλείστηκε από κάθε αθλητική διοργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τριάμισι χρόνια, ενώ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ποινή που αναιρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Μοχάμεντ Αλί ξεχώρισε για τη στάση του σε θέματα σχετικά με την ελευθερία και τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ασκώντας μεγάλη επιρροή στην αμερικάνικη προοδευτική νεολαία. Όσο συνέβαιναν όλα αυτά, οι διοργανωτές αγώνων επαγγελματικού μποξ προσπαθούσαν να βρουν τον διάδοχο του Μοχάμεντ Αλί. Και δεν άργησαν να τον ανακαλύψουν στο πρόσωπο – ή μάλλον στις γροθιές – του Τζο Φρέιζερ.

JOE FRAZIER – "SMOKIN’ JOE"


Ο Joseph William Frazier γεννήθηκε (12-1-1944) στο Μποφόρ της Νότιας Καρολίνας και ξεκίνησε την πυγμαχία στην ηλικία των 15 ετών. Τον ανακάλυψε ένας προπονητής του μποξ στη Φιλαδέλφεια, όταν τον είδε να χτυπάει με τις γροθιές του τα κρεμασμένα από τα τσιγκέλια σφαχτά στην κρεαταγορά όπου εργαζόταν (από εκεί εμπνεύστηκε την ανάλογη σκηνή του "Ρόκυ" ο Σιλβέστερ Σταλόνε). Το αποκορύφωμα της ερασιτεχνικής του καριέρας ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 1964 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο στην κατηγορία των βαρέων βαρών, όπου στον τελικό νίκησε τον Γερμανό αντίπαλό του Χανς Χούμπερ αν και είχε σπασμένο τον αριστερό του αντίχειρα.
Ο Joe, που του άρεσε να μασάει ένα κομμάτι ταμπάκο γιατί του θύμιζε τον πάτερα του (από όπου και το "Smokin’"), ήταν μια πραγματικά ασταμάτητη δύναμη της φύσης. Δεν είχε κάποια ιδιαίτερη τεχνική, όμως οι γροθιές του μπορούσαν να διαλύσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Τα περιβόητα "hooks" του (κλειστά γωνιακά χτυπήματα, κροσέ δηλαδή αλλά από πολύ κοντινή απόσταση) ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο όπλο του. Γιατί το πρώτο του χαρακτηριστικό, αυτό που τον έκανε να ισοσκελίζει την έλλειψη τεχνικής του, ήταν η απίστευτη αντοχή του στα χτυπήματα των αντιπάλων του.
Ένας από τους μεγαλύτερους "αγκισέρ" (γαλλικός πυγμαχικός όρος για τους μποξέρ που αντέχουν τα χτυπήματα και απαντούν άμεσα με δικά τους) όλων των εποχών, ο σκληροτράχηλος Φρέιζερ ήταν το απόλυτο άκρο – αντίθετο του Αλί, όχι μόνο σαν στιλ αλλά και σαν χαρακτήρας και προσωπικότητα. Πυγμαχούσε πάντοτε σκυφτός, κινώντας συνεχώς τα χέρια του και μόλις έβρισκε το κενό για να εξαπολύσει το "hook" του, δεν σταματούσε να χτυπάει παρά μόνο όταν σώριαζε κάτω τον αντίπαλό του. Ήταν ακριβώς το στιλ που εξόργιζε έναν "όρθιο" μποξέρ όπως ο Αλί.
Έξω από τα ρινγκ ο Τζο ήταν ένας απλός, σεμνός, χαμηλών τόνων οικογενειάρχης, που πήγαινε ανελλιπώς στην εκκλησία της περιοχής του και ήταν πάντοτε προσιτός στον απλό κόσμο. Οι αντι – Αλί φίλαθλοι βρήκαν στον Φρέιζερ τον ιδανικό εκπρόσωπό τους, αν και ο ίδιος ο Joe κατ’ επανάληψη δήλωνε πως δεν του άρεσε να τον "χρησιμοποιούν" ως "αντί" οποιουδήποτε. Στις 16 Φεβρουαρίου του 1970 ο Φρέιζερ κέρδισε τον Τζίμι Έλις στη Νέα Υόρκη και πήρε επίσημα τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Ο Αλί δεν είδε με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή και σε κάθε ευκαιρία τόνιζε στα μίντια πως ο μοναδικός και πραγματικός πρωταθλητής ήταν ο ίδιος.
Οι δυο αθλητές διέφεραν 100% μεταξύ τους. Το κλειδί για την επιτυχία του Αλί ήταν η ταχύτητά του. Διέθετε γρήγορα σαν την αστραπή χέρια και το αριστερό του "jab" (χτύπημα με μικρό άλμα) μπορούσε να κρίνει έναν αγώνα. Επίσης είχε την ικανότητα να αποφεύγει τις γροθιές του αντιπάλου του χρησιμοποιώντας πολύ τα πόδια. Τα μεγάλα όπλα του Φρέιζερ ήταν το αριστερό του "hook" και η αδάμαστη θέλησή του για νίκη. Ένας αγώνας εναντίον του Smokin’ Joe ήταν πραγματικός πόλεμος. "Αν τον χτυπήσεις, θα του αρέσει. Αν τον ρίξεις κάτω, απλά θα τον λυσσάξεις", είχε πει για τον Φρέιζερ ο μεγάλος George Foreman.

Ο Αλί αποκαθίσταται

Το καλοκαίρι του 1970 η πολιτεία της Τζόρτζια εξέδωσε μια πυγμαχική άδεια στο όνομα του Μοχάμεντ Αλί και ο πρώην πρωταθλητής στους επόμενους μήνες πήρε μέρος σε 4 αγώνες ώστε να ξαναβρεί την χαμένη του φόρμα, αφού είχε συμπληρώσει 3,5 χρόνια μακριά από τα ρινγκ. Τον Δεκέμβριο του 1970 ο Αλί αντιμετώπισε έναν από τους ισχυρότερους μποξέρ της εποχής, τον Αργεντίνο Όσκαρ Μποναβένα, και πέτυχε με νοκ άουτ την 30η του σερί νίκη.
Λίγες μέρες αργότερα, ένας δικαστής της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως η αφαίρεση της πυγμαχικής άδειας του Αλί ήταν παράνομη και καταχρηστική και διέταξε άμεση επανόρθωση. Όλα πλέον ήταν έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση με τον Φρέιζερ, η οποία ορίστηκε για την 8η Μαρτίου του 1971. Ο Αλί είχε μπροστά του τρεις μήνες για να προετοιμάσει το "come-back" του.

1. Ali – Frazier I  (“The Fight of the century”)

Νέα Υόρκη, Madison Square Garden, 8/3/1971


Η πρώτη μεγάλη συνάντηση ανάμεσα στους δυο μποξέρ πραγματοποιήθηκε στο "Madison Square Garden" της Νέας Υόρκης. Ο κάθε ένας τους είχε συμφωνηθεί να εισπράξει 2,5 εκατομμύρια δολάρια ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί μέχρι τότε στην ιστορία του αθλητισμού για έναν μόνο αγώνα. 50 κράτη είχαν αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η αναμετάδοση έγινε σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Τον αγώνα παρακολούθησαν συνολικά 300 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, περισσότεροι από όσους είχαν δει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι δυο χρόνια πριν.
Ο Μοχάμεντ Αλί είχε πλεονέκτημα 9 πόντων στο ύψος (1.91 έναντι 1.82 του αντιπάλου του) και 18 πόντων στο άνοιγμα των χεριών (2.03 έναντι 1.85 του Φρέιζερ), ενώ ζύγιζε 97,5 κιλά. Ο Φρέιζερ ζυγίστηκε στα 93,2 κιλά. Μπροστά στους 20.445 θεατές που είχαν κατακλύσει το MSG, ο Αλί παρουσιάστηκε καλύτερος στους 3 πρώτους γύρους, όμως ο Φρέιζερ μετά από κάθε jab που δεχόταν, έδινε συνεχόμενα δυνατά hooks στο σώμα του αντιπάλου του ώστε να τον κουράσει και να τον κάνει πιο αργό. Ο αριθμός των χτυπημάτων εκατέρωθεν ήταν τόσο μεγάλος, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με μικρότερες κατηγορίες.
Από τον 4ο γύρο και μετά ο Αλί σταμάτησε να χορεύει. Ο Φρέιζερ, που πλέον είχε ισορροπήσει την κατάσταση, θύμιζε μανιακό. Έριχνε σε κάθε γύρο τόσα χτυπήματα – σχεδόν αποκλειστικά hooks – όσα ρίχνουν μποξέρ της ίδιας κατηγορίας σε έναν ολόκληρο αγώνα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το "μομέντουμ" του αγώνα άλλαξε στον 9ο γύρο, μετά από ένα απίστευτο μπαράζ αριστερών-δεξιών hooks που εξαπέλυσε ο Φρέιζερ. Στον 10ο γύρο ο Φρέιζερ άρχισε να πετάει τον αντίπαλό του στα σκοινιά, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στην καριέρα του Αλί.
49 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του 11ου γύρου, ο Φρέιζερ προειδοποίησε εξαπολύοντας δυο συνεχόμενα αριστερά hooks στο πρόσωπο του Αλί. Στον 14ο γύρο ο Αλί έκανε ένα σοβαρό λάθος τακτικής: ξόδεψε ότι είχε και δεν είχε σε μια φοβερή επίθεση, δίνοντας μερικές από τις καλύτερες γροθιές του, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μόλις στο 25ο δευτερόλεπτο του 15ου γύρου, ο Αλί άφησε τελείως εκτεθειμένη τη δεξιά του πλευρά. Ο Φρέιζερ χωρίς δεύτερη σκέψη έστειλε έναν αριστερό κεραυνό πάνω στο σαγόνι του αντιπάλου του, γκρεμίζοντάς τον με ορμή, ανάσκελα, με τα πόδια στον αέρα. Ήταν μόλις η τρίτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στη διάρκεια της καριέρας του Αλί.

Ο αριστερός κεραυνός του Φρέιζερ έχει προσγειωθεί στο σαγόνι του Αλί, ο οποίος θα σωριαστεί στο ρινγκ.

Εκεί τελείωσαν όλα. Ο Αλί, φανερά ζαλισμένος, σηκώθηκε, άντεξε μέχρι το τελευταίο καμπανάκι, αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (9-6, 11-4, 8-6 οι βαθμολογίες των τριών κριτών, όλες υπέρ του Φρέιζερ). Ο αγώνας ήταν τόσο βίαιος που οι δυο πυγμάχοι μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ο Smokin’ Joe διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή (τον έχασε με τη σειρά του από τον George Foreman to 1973) και ο Αλί χρειάστηκε να περιμένει τρία ακόμη χρόνια μέχρι να καταφέρει να ξαναπάρει τον τίτλο, αυτή τη φορά το 1974 από τον Foreman στο Ζαΐρ.

Βίντεο: Highlights από την πρώτη συνάντηση μεταξύ Αλί και Φρέιζερ στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, στις 8 Μαρτίου του 1971.


2. Ali – Frazier IΙ

Νέα Υόρκη, Madison Square Garden, 28/1/1974


Εννέα μήνες πριν το ιστορικό "Rumble in the Jungle" της Κινσάσα, εκεί όπου ο Αλί ξαναπήρε τον παγκόσμιο τίτλο από τον George Foreman, ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι για δεύτερη φορά οι Αλί και Φρέιζερ. Ο αγώνας φιλοξενήθηκε και πάλι στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και το έπαθλο δεν ήταν άλλο – πέρα από τα χρήματα – από το δικαίωμα του νικητή να διεκδικήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Foreman. Οι ειδικοί θεωρούν τον συγκεκριμένο αγώνα κατώτερο του πρώτου και του τρίτου, όμως η δίψα του Αλί για εκδίκηση ήταν ασυγκράτητη. Μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για την πρώτη ήττα της καριέρας του.
Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση, οι δυο πυγμάχοι βρέθηκαν στα στούντιο του ABC στη Νέα Υόρκη, για να αναλύσουν τον πρώτο τους αγώνα στην εκπομπή Wide World of Sports. Όταν κάποια στιγμή ο Φρέιζερ έδειξε ένα χτύπημα στον 10ο γύρο, λέγοντας ότι από εκείνη τη στιγμή πήρε το επάνω χέρι, ο Αλί έχασε την ψυχραιμία του και τον αποκάλεσε άσχετο. Ένας έξαλλος Φρέιζερ ζήτησε το λόγο και κουβέντα στην κουβέντα οι δυο τους πιάστηκαν στα χέρια, με τους φουκαράδες του στούντιο να προσπαθούν μάταια να τους χωρίσουν. Η πυγμαχική ομοσπονδία τους επέβαλλε πρόστιμο και η συνέχεια δόθηκε πάνω στο ρινγκ.
Ο πιο γυμνασμένος Αλί (96.2 κ.) είχε προετοιμαστεί ειδικά για να αποφεύγει τα αριστερά hooks του αντιπάλου του, γυρνώντας συνεχώς προς τη δεξιά πλευρά και εξαπολύοντας τους δικούς του συνδυασμούς χτυπημάτων. Στο τέλος του 2ου γύρου ο Αλί προσγείωσε στο πρόσωπο του Φρέιζερ ένα δεξί cross, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει την επίθεσή του, επειδή ο διαιτητής νόμισε κατά λάθος ότι άκουσε το καμπανάκι. Κάθε φορά που ο Φρέιζερ πλησίαζε κοντά για να ρίξει τα hooks του, ο Αλί τον αγκάλιαζε και του έκοβε την επαφή.
Έχοντας εκνευρίσει τον αντίπαλό του, ο Αλί άλλαξε τελείως την τακτική του στους 3 τελευταίους γύρους, ανταλλάσσοντας με τον Φρέιζερ συνεχόμενα χτυπήματα και παίρνοντας ακόμα περισσότερα σημεία. Η ρεβάνς είχε αποδειχτεί πολύ πιο εύκολη από όσο περίμεναν οι ειδικοί και οι θεατές. Οι κριτές ομόφωνα έδωσαν τη νίκη στον Αλί (6-5, 7-4, 8-4). Εννιά μήνες αργότερα, ο Αλί "ξυλοφόρτωσε" στο Ζαΐρ τον Foreman και με νοκ άουτ στον 8ο γύρο έγινε και πάλι ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

Βίντεο: Highlights από τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ Αλί και Φρέιζερ στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιανουαρίου του 1974.


3. Ali – Frazier IΙI (“The Thrilla in Manila”)

Μανίλα, Quezon City, Araneta Coliseum, 1/10/1975


Ο τρίτος και τελευταίος αγώνας των δυο μεγάλων πρωταθλητών ήταν η κορύφωση της αντιπαλότητάς τους και μια από τις πιο θρυλικές στιγμές της πυγμαχικής ιστορίας. Το Θρίλερ στη Μανίλα έφερε και τους δυο πρωταγωνιστές στα όριά τους. «Δεν ένιωσα ποτέ πριν τόσο κοντά στον θάνατο», δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη ο Αλί, ενώ ο Φρέιζερ τελείωσε τον αγώνα κυριολεκτικά τυφλός! Ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στη χώρα του μια τρίτη αναμέτρηση, θέλοντας να προσφέρει στους υπηκόους του «άρτο και θεάματα».
Ο ατζέντης Don King αποδέχτηκε την πρόσκληση και αμέσως μετά άρχισε η προετοιμασία των δυο αντιπάλων. Ο Φρέιζερ αφοσιώθηκε στην προπόνηση για να παρουσιαστεί όσο πιο έτοιμος σε αυτόν που θα ήταν ο τελευταίος μεγάλος του αγώνας. Ήταν αποφασισμένος να "τιμωρήσει" τον Αλί για όσα υποτιμητικά είχε πει κατά καιρούς για τον ίδιο και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τον αποκαλούσε "άσχημο και ηλίθιο γορίλα". Ο Φρέιζερ είχε στηρίξει τόσο ηθικά όσο και οικονομικά τον Αλί, την περίοδο που του είχε αφαιρεθεί η άδεια πυγμαχίας και είχε παρακαλέσει προσωπικά τον πρόεδρο Νίξον να αποκαταστήσει τον μεγάλο του αντίπαλο. Θεωρούσε λοιπόν τη συμπεριφορά του Αλί ένδειξη αγνωμοσύνης.

Το Araneta Coliseum όπου διεξήχθη το "Thrilla in Manila"

Εκείνη την εποχή ο Αλί φαινόταν περισσότερο απασχολημένος με το φλερτ του για την Veronica Porsche (μετέπειτα σύζυγό του) και λιγότερο για τη σωστή προετοιμασία του ενόψει του αγώνα με τον Φρέιζερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τύπος αποκαλούσε το γυμναστήριό του "The Ali Circus", ενώ ο ίδιος ο Αλί φαινόταν καθησυχασμένος από τους ειδικούς του αθλήματος, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Φρέιζερ είχε «αδειάσει» τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά μετά την τελευταία του αναμέτρηση με τον Foreman, ενάμιση χρόνο πριν, όταν και είχε χάσει τον παγκόσμιο τίτλο στην Τζαμάικα.
O Αλί συνέχισε να προκαλεί τον Φρέιζερ και μάλιστα λίγες μέρες πριν τον αγώνα, παρουσιάστηκε σε μια συνέντευξη Τύπου γρονθοκοπώντας ένα ελαστικό ομοίωμα γορίλα, λέγοντας στους δημοσιογράφους τα θρυλικά πλέον λόγια που έδωσαν και την ονομασία στην τελευταία τους συνάντηση: "It’s gonna be a chilla and a killa and a thrilla, when I get that gorilla in Manila". Έτσι όταν οι δυο αντίπαλοι έφτασαν στις Φιλιππίνες, ο Φρέιζερ ήταν εξοργισμένος και καλά προετοιμασμένος, ενώ ο Αλί ήταν υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του και σχεδόν απροετοίμαστος.

Ο Αλί προκαλεί τον Φρέιζερ μιμούμενος τις κινήσεις του γορίλα!

Ο αγώνας 15 γύρων είχε προγραμματιστεί για το πρωί της 1ης Οκτωβρίου, ώστε με τη διαφορά της ώρας να συμπέσει με τις ζώνες υψηλής θεαματικότητας στις ΗΠΑ και τον Δυτικό κόσμο. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε στις 11 παρά δέκα τοπική ώρα. Ο Αλί είχε πει στους προπονητές του ότι θα κατάπινε τον Φρέιζερ. Ο σκοπός του ήταν να τελειώσει γρήγορα τον αγώνα, γνωρίζοντας κατά βάθος ότι δεν ήταν έτοιμος για να φτάσει μέχρι και τον 15ο γύρο. Ξέροντας ότι ο Φρέιζερ ξεκινούσε σε χαμηλό τέμπο, δεν ακολούθησε την προσφιλή του τακτική να χορεύει και να αποφεύγει με την ταχύτητά του τον αντίπαλό του, αντίθετα επιτέθηκε κατευθείαν εξαπολύοντας συνδυασμούς χτυπημάτων, πολλά από τα οποία πέτυχαν τον Φρέιζερ.
Προς μεγάλη όμως έκπληξη όλων, αντί ο Φρέιζερ να οπισθοχωρήσει, στήθηκε προκλητικά μπροστά στον Αλί, σα να ζητούσε περισσότερα χτυπήματα, χωρίς βέβαια να χάνει παράλληλα την ευκαιρία να εκσφενδονίζει τα τρομερά του hooks στο κορμί του αντιπάλου του. Τα jabs που δεχόταν ο Φρέιζερ ήταν φοβερά, δεν προκαλούσαν όμως την πτώση του και η αντοχή του έκανε τόσο έξαλλο τον Αλί, ώστε στο τέλος του 4ου γύρου τού φώναξε: "Ηλίθιο κούτσουρο!" Η κούραση άρχισε να κάνει τα σημάδια της εμφανή στον Αλί και η πρωτοβουλία φάνηκε να περνάει στην άλλη πλευρά. Στην αρχή του 7ου γύρου ο Αλί είπε στον Φρέιζερ: "Τζο μου είχαν πει ότι ήσουν ξοφλημένος" και εκείνος του απάντησε: "σου είπαν ψέματα!"
Σιγά σιγά τα αριστερά hooks του Φρέιζερ άρχισαν να γέρνουν την πλάστιγγα προς το μέρος του, όμως γρήγορα έγινε σαφές ότι κανείς από τους δυο δεν είχε σκοπό να υποχωρήσει. Οι στρατηγικές και οι τακτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι τον 10ο γύρο, εξαφανίστηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε μια μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε δυο πυγμάχους που τους κράταγε όρθιους το πείσμα, η θέληση, το κουράγιο και το πνεύμα του νικητή. Τα χτυπήματα έπεφταν κυριολεκτικά βροχή μέσα στην αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στο Araneta Coliseum και οι θεατές παρακολουθούσαν μαγνητισμένοι την τιτανομαχία.
Στον 11ο γύρο ο Φρέιζερ μείωσε την ένταση των επιθέσεών του, φανερά πλέον και αυτός κουρασμένος. Ο Αλί επέστρεψε στον γνώριμο χορό του και το τέλος του γύρου βρήκε τον Φρέιζερ με δυο σχισμές στη θέση των ματιών του. Στη συνέχεια ο Αλί εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο αντίπαλός του δεν έβλεπε καθόλου από το δεξί του μάτι και τον σφυροκόπησε με δεξιές γροθιές, μέχρι που στη μέση του 13ου γύρου ένας ακόμα τρομερός συνδυασμός χτυπημάτων του, εκσφενδόνισε στο κοινό την προστατευτική μασέλα του Φρέιζερ, αφήνοντάς τον απροστάτευτο (αφού αλλαγή επιτρέπεται μόνο στο τέλος του γύρου) για τα επόμενα δυο λεπτά στις ορέξεις του Αλί.
Όταν ακούστηκε το καμπανάκι, ο Φρέιζερ είχε πρηστεί σε όλο το πρόσωπο και τα χτυπήματα είχαν κόψει άσχημα το στόμα του. Ο προπονητής του Φρέιζερ, Eddie Futch, θέλησε να ζητήσει διακοπή του αγώνα, όμως ο πυγμάχος του αρνήθηκε, ζητώντας του έναν ακόμα γύρο. Με το που άρχισε ο 14ος γύρος, ο Φρέιζερ ήταν σχεδόν τυφλός και δέχτηκε έναν ακόμα καταιγισμό χτυπημάτων από τον αντίπαλό του. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Φρέιζερ είχε καταρράκτη στο αριστερό του μάτι, πράγμα που σημαίνει ότι στους τελευταίους 4 γύρους αγωνιζόταν χωρίς να βλέπει απολύτως τίποτα!
Ο Αλί, τελείως εξαντλημένος και με τρομερούς πόνους σε όλο το κορμί του, εξαπέλυσε τις τελευταίες γροθιές του στον Φρέιζερ, ο οποίος όμως αρνιόταν πεισματικά να πέσει κάτω. Μόλις ακούστηκε το καμπανάκι και βλέποντας ότι ο Φρέιζερ δεν είχε πλέον όραση, άρα δεν μπορούσε να χτυπήσει τον αντίπαλό του, αλλά και φοβούμενος πιο δυσάρεστα ενδεχόμενα, ο Eddie Futch έκανε νόημα στον διαιτητή ότι ο αγώνας τελείωσε. Η κραυγή του Φρέιζερ "I want him boss", δεν άλλαξε την απόφαση του προπονητή του, ο οποίος απάντησε στον αθλητή του: "It’s all over. No one will forget what you did here today" (Όλα τελείωσαν. Κανείς δεν θα ξεχάσει τι έκανες εδώ σήμερα). Οι κριτές έδωσαν τη νίκη στον Αλί με τεχνικό νοκ άουτ.

"Ο Αλί είναι ακόμα ο Μέγιστος". Ο τίτλος της Daily Mirror μετά τον αγώνα στη Μανίλα (1/10/1975)

Λίγα λεπτά αργότερα, ο νικητής δήλωνε στους δημοσιογράφους: "Ο Τζο Φρέιζερ, θα το πω σε όλο τον κόσμο τώρα, βγάζει τον καλύτερο μποξέρ από μέσα μου. Σας το λέω τώρα, πρόκειται για έναν μεγάλο άντρα, ο Θεός να τον ευλογεί. Μαζί με εμένα, είναι ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών…"
Και οι δυο αντίπαλοι είναι σήμερα μέλη του International Boxing Hall of Fame (ο Φρέιζερ πέθανε τον Νοέμβριο του 2011). Το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι ESPN ψήφισε το "Thrilla in Manila" ως το 5ο σημαντικότερο αθλητικό (και κορυφαίο πυγμαχικό) γεγονός των ΗΠΑ στον 20ό αιώνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών της πυγμαχίας θεωρούν την πρώτη και την τρίτη συνάντηση των Αλί και Φρέιζερ, μαζί με το "Rumble in the Jungle" (Ali vs Foreman) ως τους κορυφαίους αγώνες της ιστορίας της επαγγελματικής πυγμαχίας.

Βίντεο: Highlights από τον τρίτο και τελευταίο αγώνα μεταξύ Αλί και Φρέιζερ στο Araneta Coliseum της Μανίλα, την 1η Οκτωβρίου 1975.


Και λίγες... κοκορομαχίες!

Αλί: "Έφαγε τέτοιο ξύλο ο Τζο που όπως βλέπετε είναι ακόμα στο νοσοκομείο" (στην έξοδό του από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν για νοσηλεία μετά τον πρώτο αγώνα και ενώ ο Φρέιζερ παρέμενε ακόμα σε αυτό).
Φρέιζερ: "Ξεχείλισα από οργή όταν είδα τον Άλι να ανάβει τον βωμό με την ολυμπιακή φλόγα στην Ατλάντα. Πολύ θα ήθελα να τον πετάξω μέσα (!!!)".
Αλί: "Ο Φρέιζερ; Πρόκειται για έναν άσχημο, ηλίθιο γορίλα, έναν θείο Τομ".
Φρέιζερ: "Εμένα αποκάλεσε θείο Τομ; Ποιός, αυτός που προσέλαβε λευκό δικηγόρο για να βγει από τη φυλακή;"
Αλί: "Ζητώ συγνώμη από τον Φρέιζερ για όσα υποτιμητικά έχω πει για αυτόν στο παρελθόν" (στους New York Times το 2001). Ο Φρέιζερ όταν το πληροφορήθηκε, απάντησε πως δεν δέχεται τη συγνώμη γιατί δεν απευθύνεται στον ίδιο, αλλά στην εφημερίδα. Και όταν ο Άλι το έμαθε, πήρε πάλι τους New York Times και είπε στον συντάκτη που είχε κάνει και την προηγούμενη δήλωση: "Άμα ξαναδείς τον Φρέιζερ, πες του ότι παραμένει ένας άσχημος, ηλίθιος γορίλας (!!!)".
Φρέιζερ: "Αυτοαποκαλείται ο Μέγιστος. Αλλά δεν είναι ο Μέγιστος. Αποστολή μου είναι να του δείξω πόσο έξω έχει πέσει ο παρανοημένος εγωισμός του. Και να του το χτυπήσω στα μούτρα" (λίγες μέρες πριν τον πρώτο αγώνα).

Πηγές: espn.go.com, saddoboxing.com, ibhof.com, boxrec.com, wiki

 

Ευχαριστώ πολύ τον Μάκη Κολέθρα (βετεράνο πρωταθλητή πυγμάχο) για την πολύτιμη βοήθειά του στην κατανόηση τεχνικών όρων.


Βίντεο: Οι τρεις αγώνες ανάμεσα στον Αλί και τον Φρέιζερ


Βίντεο: Ο Αλί και ο Φρέιζερ πιάνονται στα χέρια μέσα στο στούντιο του ABC, στην εκπομπή Wide World of Sports, 2 μόλις μέρες πριν τον δεύτερο αγώνα τους (26/1/1974). Η μανούρα αρχίζει στο 1:50.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...