Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ (Απόσπασμα).


"Ἄφησέ με ναρθῶ μαζί σου. Τί φεγγάρι ἀπόψε! Εἶναι καλὸ τὸ φεγγάρι, - δὲ θὰ φαίνεται ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου. Τὸ φεγγάρι θὰ κάνει πάλι χρυσὰ τὰ μαλλιά μου. Δὲ θὰ καταλάβεις. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Ὅταν ἔχει φεγγάρι, μεγαλώνουν οἱ σκιὲς μὲς στὸ σπίτι, ἀόρατα χέρια τραβοῦν τὶς κουρτίνες, ἕνα δάχτυλο ἀχνὸ γράφει στὴ σκόνη τοῦ πιάνου λησμονημένα λόγια - δὲ θέλω νὰ τ᾿ ἀκούσω. Σώπα.
Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου λίγο πιὸ κάτου, ὡς τὴ μάντρα τοῦ τουβλάδικου, ὡς ἐκεῖ ποὺ στρίβει ὁ δρόμος καὶ φαίνεται ἡ πολιτεία τσιμεντένια κι ἀέρινη, ἀσβεστωμένη μὲ φεγγαρόφωτο τόσο ἀδιάφορη κι ἄϋλη, τόσο θετικὴ σὰν μεταφυσικὴ ποὺ μπορεῖς ἐπιτέλους νὰ πιστέψεις πὼς ὑπάρχεις καὶ δὲν ὑπάρχεις πὼς ποτὲ δὲν ὑπῆρξες, δὲν ὑπῆρξε ὁ χρόνος κ᾿ ἡ φθορά του. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Θὰ καθίσουμε λίγο στὸ πεζούλι, πάνω στὸ ὕψωμα, κι ὅπως θὰ μᾶς φυσάει ὁ ἀνοιξιάτικος ἀέρας μπορεῖ νὰ φαντάζουμε κιόλας πὼς θὰ πετάξουμε, γιατί, πολλὲς φορές, καὶ τώρα ἀκόμη, ἀκούω τὸ θόρυβο τοῦ φουστανιοῦ μου, σὰν τὸ θόρυβο δυὸ δυνατῶν φτερῶν ποὺ ἀνοιγοκλείνουν, κι ὅταν κλείνεσαι μέσα σ᾿ αὐτὸν τὸν ἦχο τοῦ πετάγματος νιώθεις κρουστὸ τὸ λαιμό σου, τὰ πλευρά σου, τὴ σάρκα σου, κι ἔτσι σφιγμένος μὲς στοὺς μυῶνες τοῦ γαλάζιου ἀγέρα, μέσα στὰ ρωμαλέα νεῦρα τοῦ ὕψους, δὲν ἔχει σημασία ἂν φεύγεις ἢ ἂν γυρίζεις οὔτε ἔχει σημασία ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου, δὲν εἶναι τοῦτο ἡ λύπη μου - ἡ λύπη μου εἶναι ποὺ δὲν ἀσπρίζει κ᾿ ἡ καρδιά μου. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου".

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος - Γιάννης Ρίτσος  (απόσπασμα)

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΡΒΥΛΑΣ.


Ματιές ξεθωριάζουν στων υπονόμων το φως
στάχτες των φούρνων, νιφάδες μαύρου χιονιού.


Γιασεμιά νυχτολούλουδα σε κατακόμβες κρυφά
ένας εξόριστος Μάης που αρνείται να ‘ρθει.

Αρβύλες γυαλίζουν κι αντανακλούν παγωνιά
κραυγές περιπόλων, μισανθρωπιάς καταχνιά.


Τα χρώματα σβήνουν σε φαιοπράσινο καμβά
τα παιδιά παρελαύνουν στην παιδική μας χαρά.

Κι εμείς χαιρόμαστε, αχ πώς χαιρόμαστε την ησυχία
κι εμείς φοβόμαστε, αχ πώς φοβόμαστε την ελευθερία.

Μια σημαία προσκυνάμε απ’ του αρχηγού τα βρακιά
σα σκυλιά θα φιλάμε του αφεντικού τα αγαθά.







ΠΗΓΗ...http://poiitariato.blogspot.gr/

ΕΙΔΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΘΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ.


Τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι στη Δαμάστα στην Κρήτη λόγω των… εισβολέων, που σύμφωνα με καταγγελίες δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους!
 Τα αιγοπρόβατα εδώ και μια εβδομάδα μπαίνουν ανενόχλητα σε περιφραγμένες αυλές, κήπους και χωράφια.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις στους συγχωριανούς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς καμία επίβλεψη. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η εισβολή 5-6 τράγων σε ιδιωτική αυλή, και μετά σε παρακείμενη ημιυπόγεια αποθήκη προκάλεσε τόσο υλικές φθορές όσο και διαγνωσμένο εγκεφαλικό επεισόδιο στην ιδιοκτήτρια!

Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απειλή βοσκού σε 85χρονο γέροντα του χωριού που παραμιλούσε διαμαρτυρόμενος για την ύπαρξη αιγοπροβάτων γύρω από το σπίτι του. Ο βοσκός αφού μπήκε στο σπίτι του ανθρώπου τον απείλησε ότι θα τον γκρεμίσει απ’ τις σκάλες και θα τον σκοτώσει γιατί μιλάει πολύ και τον προσβάλλει!



ΠΗΓΗ...http://www.newsit.gr

ΑΥΞΗΘΗΚΕ 10% Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.


Ο αριθμός των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ανά τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει φτάσει τα 2,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την πληρέστερη έρευνα για την ασθένεια μέχρι σήμερα.

Η νευρολογική αυτή πάθηση, η οποία πλήττει διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, συναντάται σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρότι παρατηρούνται διαφορές στα ποσοστά εμφάνισής της.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) συναντάται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, με 140 και 108 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό είναι μόλις 2,1 ανά 100.000, όπως αναφέρει ο Άτλας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας για το 2013 που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Άτλας επιβεβαιώνει επίσης ότι η νόσος εμφανίζεται σημαντικά συχνότερα σε χώρες υψηλού γεωγραφικού πλάτους, με τη Σουηδία να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και με την Αργεντινή τα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χώρες πιο βόρεια στη Λατινική Αμερική.

Ο λόγος που παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα της ΣΚΠ σε χώρες με υψηλό γεωγραφικό πλάτος δεν είναι σαφής, αλλά ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση της νόσου.

Η έρευνα διαπιστώνει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ιατρών που είναι εκπαιδευμένοι να διαγιγνώσκουν τη νόσο και να βοηθούν στη θεραπεία των ασθενών, ενώ έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός των μαγνητικών τομογράφων που διατίθενται για τις απαραίτητες εξετάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, παραμένουν μεγάλες ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα σύγχρονα φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της, ειδικά με την κυκλοφορία στην αγορά μιας νέας γενιάς φαρμάκων, όπως το Gilenya της Novartis, το Tecfidera της Biogen Idec και το Aubagio της Sanofi.

Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις παλαιότερες θεραπείες της νόσου, που γίνονταν σε ενέσιμη μορφή. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν διατίθεται στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.


Πηγή: ΑΠΕ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τρεις φίλοι στο καφενείο συζητάνε με δόση υπερβολής της αντροκουβέντας: - Ρε σεις, η γυναίκα μου ξεκίνησε μαθήματα οδήγησης και έχει ξετρελαθεί..

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ.


Στο τελωνείο της Άρτας έχουν ακινητοποιηθεί 10 νταλίκες με αλβανικές πινακίδες, οι εννέα από τις οποίες μετέφεραν καυσόξυλα από την Αλβανία και μια ακόμη με μαύρη πέτρα, με προορισμό το εσωτερικό της χώρας.
 Νωρίς το πρωί κλιμάκιο ελέγχου του ΣΔΟΕ Ηπείρου, που διενεργούσε ελέγχους διακίνησης στην εθνική Ιωαννίνων – Αθηνών, σταμάτησε για έλεγχο το κονβόι των αυτοκινήτων. 

Από τον έλεγχο που έγινε αρχικά διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με το βάρος του φορτίου, που είχε δηλωθεί στο τελωνείο της Άρτας.Αμέσως,ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας και αυτή την ώρα πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα οχήματα.

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στα επίσημα έγγραφα έχει δηλωθεί 15% περίπου λιγότερη ποσότητα καυσόξυλων από αυτά που μετέφεραν οι νταλίκες.





Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: epirusgate

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ.


Με πράξεις αλληλεγγύης και συμβολισμού τίμησε, χθες, ανήμερα της 1ης Οκτώβρη, την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η Νέα Δημοκρατία. 
Πρόσφερε σε πέντε ηλικιωμένους το «κόκκινο κουμπί» έκτακτης ανάγκης, με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να  ενεργοποιούν σε περίπτωση ανάγκης ένα σύστημα προστασίας, προκειμένου να μπορέσουν να ζουν δίχως το άγχος της μοναξιάς σε περίπτωση κινδύνου. Οι συμβολικές προσφορές έγιναν σε πέντε περιοχές της χώρας. Στα Μέγαρα Αττικής, το Κιλκίς, την Πέλλα, τις Σέρρες και τη Δράμα.

Το κόκκινο κουμπί στη συμπολίτισσα μας κα. Αννέτα στην ακριτική Νότια-Αλμωπίας της Πέλλας παρέδωσε αντιπροσωπεία στελεχών της ΝΔ, αποτελούμενο από τον Βουλευτή Πέλλας κ. Διονύση Σταμενίτη, τον Πρόεδρο ΝΟΔΕ Πέλλας κ. Νίκο Αργυρό και την Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αριδαίας Γεύση Πασχαλίδου. Η παράδοση έγινε παρουσία του νοσηλευτή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» δήμου Αλμωπίας κ. Γιάννη Χουρσόγλου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και βίντεο με δηλώσεις.

Δήλωση Βουλευτή Πέλλας ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη:



Δήλωση Προέδρου ΝΟΔΕ Πέλλα κ. Νίκου Αργυρού και δήλωση γιαγιάς Αννέτας:



Δήλωση εκπροσώπου προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» δήμου Αλμωπίας κ. Γιάννη Χουρσόγλου:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ.

Magnify Image
Είναι γνωστή η φωτογραφία της αυλής του Αβέρωφ (του πλέον δεξιού αρχηγού που είχε ποτέ η ΝΔ, και πνευματικού αρχηγού του Αντώνη Σαμαρά).
   Τώρα διακινείται σαν κάποια Φοβερή Αποκάλυψη, με τίτλο "Η φωτο του Σαμαρά αγκαλιά με τον Μιχαλολιάκο" ή "Για να μην αναρωτιέστε ποιόν υπηρετει το παρακράτος". 
    Να ένα που έχει τον δεύτερο τίτλο, στο FB: 
    4 minutes ago 
   Για να μην αναρωτιέστε ποιόν υπηρετει το παρακράτος
 «Στη φωτογραφία διακρίνονται οι ηγέτες των ακροδεξιών ομάδων των Κενταύρων και Ρέιντζερς με το μέντορα και ιδρυτή τους ΑΒΕΡΩΦ. 
Magnify Image
Αριστερά οι Μιχαλολιάκος και Σαμαράς, δεξιά πίσω από τη κοπέλα ο ακροδεξιός και βασιλικός Μανωλάκος και κάτω αριστερά καθισμένος μετά τη κοπέλα, ένα καινούργιο ακροδεξιό φυντανάκι της εποχής και σπουδαίος επιχειρηματίας σήμερα ο αποκαλούμενος και δημοσιογράφος Χατζηνικολάου.. Η Δεξιά του ΣΑΜΑΡΑ είναι η απόλυτη ακροδεξιά, για αυτό και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα όταν διαδραματίζονται τέτοια έκτροπα. Ο πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς ως Πρόεδρος της νεολαίας της Ν.Δ. τη δεκαετία του 1970 ήταν γνήσιο τέκνο του Αβέρωφ, ηγετικός τραμπούκος στις παραστρατιωτικές ληστοσυμμορίες των Κενταύρων και των Ρέιντζερς. Ανήκε στο σκληρό πυρήνα της ακροδεξιάς νεολαίας του κόμματος μαζί με τους Μανιάτες Μανωλάκο και την οικογένεια των Μιχαλολιακαίων γνωστών επίσης νονών της νύχτας. Άλλωστε μαφία και φασισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όπου το ένα τροφοδοτείται από το άλλο. Είναι το ίδιο πρόσωπο που τη δεκαετία του 70 διατυμπάνιζε για το στιγμιαίο της δικτατορίας και τα σταγονίδια που εξέτρεφε στο στράτευμα ο αρχηγός του και μέντοράς του Ευάγγελος Αβέρωφ. Είναι ο Αντώνης Σαμαράς που δήλωνε για το κίνημα της ΠΙΤΖΑΜΑΣ ότι οι συλληφθέντες είναι όλοι αγνοί πατριώτες συμπεριλαμβανομένου και του Μπόλαρη. Είναι ο Αντώνης Σαμαράς ένας ακροδεξιός επικίνδυνος που απλά τώρα έχει ενδυθεί τη ρεδιγκόταν του δεξιού. Όμως είναι τόσο επικίνδυνος που είναι ικανός να αιματοκυλίσει τη χώρα, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία με νύχια και δόντια» 
  ====  
       Η φωτογραφία μοιράζεται σα ζεστό ψωμάκι, μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Ο κύριος που είναι δίπλα στον Σαμαρά...     είναι ΑΛΛΟΣ Μιχαλολιάκος! 
        Πράγμα που πάρα πολύ βολικά αποσιωπάται! Οι περισσότεροι τον αναφέρουν μόνο με το επίθετο για να μην πουν ότι είναι ο εξάδελφος και μέλος της Ν.Δ. ΒΑΣΙΛΗΣ Μιχαλολιάκος - ναι, ο τωρινός Δήμαρχος του Πειραιά.
   Τι μας λέει η φωτογραφία λοιπόν (που την είχα ξαναδεί πολλές φορές, και δείχνει μέλη της τότε ΟΝΝΕΔ με τον αρχηγό τους); Ότι κάποιοι ήταν μέλη της ΟΝΝΕΔ τότε (όχι ο Νίκος Μιχαλολιάκος φυσικά) και ότι είχαν φωτογραφηθεί μαζί.
   Παρ' όλα αυτά προωθείται σαν τρομερό ντοκουμέντο υπογειων συνωμοσιών.
    Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πιο εθνικιστής (με την χειρότερη των εννοιών) μέινστριμ πολιτικός που έχουμε και αυτό είναι γνωστό. Είναι ακραία συντηρητικός και γελοιωδέστατα θρησκόληπτος. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη Χρυσή Αυγή όπως τον συνέφερε - όπως δυστυχώς και κάποιοι απ' τους αντιπάλους του.
   Όλα αυτά ισχύουν. 
   Πόσο γελοίο όμως να καταφεύγουμε σε παραπλανητικές viral φωτογραφίες συνδέοντας τον Σαμαρά με τον Μιχαλολιάκο, -ειδικά με τον λάθος Μιχαλολιάκο!- για να πείσουμε για όλα τα παραπάνω. Και μάλιστα, είμαστε έτοιμοι να μοιρασουμε σε όλους τους γνωστούς μας μια φωτο χωρίς να βλέπουμε καν ποιους απεικονίζει στην πραγματικότητα.
   Πάντως σε κάθε περίπτωση, ας μη χρησιμοποιούμε μεθόδους του Γκέμπελς για να κατακρίνουμε τους θαυμαστές του Γκέμπελς. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

"Η ΠΑΠΙΚΗ ΑΥΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΠΡΑ ΤΗΣ ΠΑΠΟΣΥΝΗΣ".

Πάπας Φραγκίσκος: "Η (παπική) αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης"
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στον άθεο διευθυντή της αριστερής εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα".
   Στην συνέντευξη αυτή, ο Πάπας παραδέχτηκε πως πολλοί προκάτοχοί του ήταν "νάρκισσοι" αποζητούσαν τις κολακείες των συνεργατών τους.
   "Η (παπική) αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης" είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας, που απ΄ότι φαίνεται έχει εισάγει νέα ήθη στο Βατικανό.
   Σύμφωνα με την εφημερίδα η συνέντευξη δόθηκε από την λιτότατη κατοικία του πάπα σ' ένα ξενώνα του Βατικανού.   Μιλώντας για την Κουρία, ο Φραγκίσκος τόνισε πως
 "Φροντίζει τα συμφέροντα του Βατικανού, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο μέρος κοσμικά συμφέροντα. Αυτή η βατικανοκεντρική οπτική παραμελεί τον κόσμο γύρω από το Βατικανό και θα κάνω τα πάντα για να την αλλάξω".
 Μάλιστα, έσπευσε να εξηγήσει πως οι οκτώ καρδινάλιοι που διάλεξε για συμβούλους του δεν έχουν εγωιστικά κίνητρα.
   "Δεν είναι αυλικοί, αλλά σοφοί άνθρωποι που εμπνέονται από τα ίδια συναισθήματα με μένα. Αυτό είναι η αρχή για μια Εκκλησία με μια οργάνωση η οποία δεν είναι μόνο κάθετη, αλλά επίσης οριζόντια".
   «Δεν υπάρχει ένας Καθολικός Θεός» 
  Μιλώντας για την προσωπική πίστη του, ο Φραγκίσκος δήλωσε: "Δεν υπάρχει ένας Καθολικός Θεός... Πιστεύω στον Ιησού Χριστό, την ενσάρκωσή του. Ο Ιησούς είναι ο κύριός μου και ο ποιμένας μου, αλλά ο Θεός, ο πατέρας... είναι το φως και ο δημιουργός".



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΣΦΗΚΕΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟ.

Σφήκες - δολοφόνοι σπέρνουν τον πανικό στην Κίνα
Εικοσιοκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετοί έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, τις τελευταίες εβδομάδες στην κεντρική Κίνα, λόγω κύματος επιθέσεων από γιγαντιαίες σφήκες.
Η έξαρση αποδίδεται στην άνοδο των θερμοκρασιών στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει ενισχύσει τον πληθυσμό της σφήκας Vespa mandarinia κάνοντάς την παράλληλα πιο επιθετική.
Η πόλη Ανκάνγκ, από την 1η Ιουλίου 583 άνθρωποι έχουν δεχθεί επίθεση από σφήκες. Περίπου 70 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν ότι σμήνη εντόμων τους κυνήγησαν για εκατοντάδες μέτρα προτού τους τσιμπήσουν.
Το τοξικό τσίμπημα των εντόμων μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια, από την οποία κατέληξαν πολλά από τα θύματα. Οι αρμόδιες αρχές κάλεσαν τους ανήσυχους κατοίκους να ζητήσουν βοήθεια εάν οι σφήκες τους τσιμπήσουν περισσότερες από 10 φορές προειδοποιώντας ότι όσοι δεχθούν πάνω από 30 τσιμπήματα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε ειδική θεραπεία για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.
Επιστήμονες «δείχνουν» το φετινό παρατεταμένο κύμα καύσωνα ως βασική αιτία της έξαρσης των επιθέσεων. Τον Ιούλιο, σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους τη Σαγκάη, αναφέρθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία είναι πιθανό να τις ταράζει και να τις κάνει πιο επιθετικές.




ΠΗΓΗ...http://www.newsbomb.gr

ΕΣΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΚΡΑ Η ΜΕΓΑΛΑ;

Τι σημαίνει αν έχεις μικρά δάχτυλα ή μικρά αυτιά;
Τελικά το μέγεθος έχει σημασία και μπορεί να υποδηλώνει πράγματα που δεν φανταζόσασταν. Ερευνητές από την Αμερική είπα να καταγράψουν και να επεξηγήσουν τα μέρη του  ανθρώπινου σώματος.
  • Μικρά αυτιά : Μπορούν να είναι πιο ελκυστικά, αλλά θα μπορούσε να σας κάνει πιο επιρρεπή σε έκζεμα και νεφρική νόσο.
  • Μεγάλη γλώσσα:  Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είστε πιο επιρρεπείς σε αποφρακτική άπνοια ύπνου , μια κατάσταση που προκαλεί διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και επηρεάζει περίπου το 4% των μεσήλικων ανδρών και 2% της μέσης ηλικίας των γυναικών.


  • Μεγάλα...ψωμάκια:  Το κλασσικό σώμα σε σχήμα αχλαδιού έχει συνδεθεί με την εμμηνόπαυση αλλά και την έλλειψη μνήμης. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο μελέτησαν τους τύπους σώματος και βαθμολόγησαν τεστ μνήμης όπου και διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με περισσότερο βάρος γύρω από τους γοφούς είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες.
  • Γυναικεία χέρια : Οι άνδρες  των οποίων τα χέρια του θύμισαν γυναικεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί

.
  • Μακριά δάχτυλα: Καρκίνος του προστάτη,  κατάθλιψη. Το μήκος των δαχτύλων ενός άνδρα μπορεί να υπαινίσσεται τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Warwick και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο συνέκρινε τα χέρια 1.500 ασθενών με καρκίνο του προστάτη με εκείνα των 3.000 υγιών ανδρών.
  • Μακριά δάχτυλα ποδιών: Εάν το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού σας είναι μεγαλύτερο από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας , θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια επώδυνη πάθηση ποδιών .

Αδύνατοι μηροί:  Καρδιοπάθεια. Μελέτη που έγινε σχεδόν σε 3.000 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι τα άτομα με λεπτότερους μηρούς είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
  • Μεγάλα μάτια: Μυωπία. Μπορεί να είναι όμορφα τα μεγάλα μάτια θα μπορούσε να σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να βασίζονται σε γυαλιά ή φακούς επαφής.



ΑΓΟΡΑΚΙ 2 ΕΤΩΝ ΚΥΟΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΔΙΔΥΜΟ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ.


Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι συνέβαινε σε ένα μικρό αγοράκι που ξαφνικά άρχισε να μεγαλώνει το στομάχι του!
Ο Xiao Feng, μόλις δυο ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς το στομάχι του είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που είχε αρχίσει να έχει δυσκολία στην αναπνοή.

Αφού του έκαναν ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το μικρό αγόρι “εγκυμονούσε” ένα υπανάπτυκτο έμβρυο, το δίδυμο αδερφό του.

Οι γιατροί του έκαναν χειρουργική επέμβαση και πήρα το έμβρυο που ήταν 20 εκατοστά και είχε ήδη σχηματιστεί η σπονδυλική στήλη και τα άκρα του, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ







ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

JUSTDELETE.ME: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ...ΙΝΤΕΡΝΕΤ.



Πολλοί είναι αυτοί που τον τελευταίο καιρό έχουν απαυδήσει με τα όσα ακούγονται περί NSA, Google, Facebook και γενικά την...
έλλειψη ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και έχουν πάρει απόφαση να διαγράφουν από ορισμένες υπηρεσίες.

Τώρα μια νέα ιστοσελίδα με την ονομασία JustDelete.Me έρχεται να κάνει τη διαγραφή σου από το internet πιο εύκολη από ποτέ παρέχοντάς σου άμεσα link προς τις σελίδες διαγραφής της κάθε υπηρεσίας.

Επιπλέον, η ιστοσελίδα σε ενημερώνει για το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διαγραφή από την κάθε ιστοσελίδα για να ξέρεις τι να περιμένεις.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ 3ος ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ 1ος ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MICROSOFT 2013.

1ος στην Ευρώπη μαθητής από το Μαρούσι
Τιμητικό έπαινο στο μαθητή της Γ’ τάξης Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων «Ελληνική Παιδεία» Χρήστο Φιαμέγκο, για τη διάκρισή του στην 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πληροφορικής Microsoft 2013 και στην 1η θέση στην Ευρώπη, απένειμε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Microsoft και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διαγωνιστικούς θεσμούς στην πληροφορική με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών έως 22 ετών από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, μόλις 15 ετών, διαγωνίστηκε στην πιο ανταγωνιστική και απαιτητική κατηγορία του διαγωνισμού, στο Microsoft Excel όπου οι υποψήφιοι κλήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο να επιλύσουν σύνθετα ακαδημαϊκά και επιχειρησιακά προβλήματα. Η επιτυχία του Χρήστου σε παγκόσμιο επίπεδο ακολούθησε της διάκρισής του στην 3η θέση στην Ελλάδα το 2012 και την 1η το 2013.

Υποδεχόμενος τον Χρήστο Φιαμέγκο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, τον συνεχάρη θερμά για την επιτυχία του, «μία διάκριση που του ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας και γεμίζει με υπερηφάνεια όλους τους συμπολίτες του» όπως σημείωσε.

Πληροφορούμενος ο Δήμαρχος από το μαθητή ότι όνειρό του είναι να ασχοληθεί στο μέλλον με την ιατρική έρευνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του αυτή, έναν κλάδο της ιατρικής επιστήμης ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην ευόδωση των στόχων του.

«Η επιτυχία του Χρήστου, τον οποίο τιμούμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, μας κάνει όλους υπερήφανους. Θέλουμε μέσα από τη δική του αξία, τη δική του προσπάθεια, τη δική του επιτυχία να πούμε σε όλους τους μαθητές της πόλης μας ότι αξίζει να αγωνίζονται και να προσπαθούν θέτοντας υψηλούς στόχους, και να αποτελούν με το παράδειγμά τους πηγή δύναμης και έμπνευσης για όλους μας».

Ο μαθητής ευχαρίστησε τόσο το Δήμαρχο κ. Πατούλη, όσο και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου για την τιμή που του επεφύλαξαν, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει, και στο μέλλον, το ίδιο συστηματικά να αγωνίζεται για να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Κοντά στο μαθητή βρέθηκαν, επίσης, συγγενείς, φίλοι, καθώς και ο ακαδημαϊκός διευθυντής της Knowledge Dynamics Αλέξης Γεωργαντίδης, που είχε αναλάβει την προετοιμασία του για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Η ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΤΑΤΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΑΛΟ!!!

Το φυτό που προκάλεσε... παγκόσμιο σάλο
Ένα παράδοξο φυτό έκανε την εμφάνισή του σε φυτοκομική εταιρεία και προκάλεσε σάλο.
Ο λόγος για το TomTato ή στα ελληνικά "ντοματο-πατάτα" ένα φυτό που παράγει σε έναν βλαστό πατάτες και ντομάτες μαζί!

Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Tomato (ντομάτα) και Potatoe (πατάτα) και πρόκειται για υβριδική δημιουργία.

Η εταιρεία Thomson and Morgan αναφέρει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για γενετικά τροποποιημένο φυτό αλλά έχει δημιουργηθεί με μπόλιασμα ντομάτας και πατάτας σε ένα φυτό.

Η πρωτότυπη ντοματοπατατιά(!) υπόσχεται να προσφέρει νοστιμότατες ντοματούλες και λαχταριστές πατάτες, τις οποίες ο καλλιεργητής κόβει από το πάνω μέρος του φυτού και συλλέγει μέσα από το χώμα αντίστοιχα.

Το φυτό κυκλοφορεί στη βρετανική αγορά και μπορεί να καλλιεργηθεί σε χώμα ή γλάστρα, ενώ η τιμή του είναι περί τα 15 ευρώ.

Κατά το παρελθόν έγιναν παρόμοιες απόπειρες σε εργαστήρια και θερμοκήπια όμως όπως φαίνεται είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ;


15Μαρτυρία του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στον οποίον ο Θεός αποκάλυψε πώς θα αλλάξουν τα υλικά σώμάτα και θα αφθαρτοποιηθούν κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού! Το κείμενο λήφθηκε από το βιβλίο: "Άγιος Συμεών Ο Νέος Θεολόγος", ο βίος του Αγίου, από τον Νικήτα Στηθάτο, κριτική έκδοση του Αρχιμ Συμεών Κούτσα, Εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ, σελ. 189-193.

Μια μέρα, καθώς προσευχόταν [ο Αγιος Συμεών]  με καθαρότητα και συνομιλούσε με τον Θεό, είδε πως ο αέρας άρχισε να φωτίζει το νου του, και ενώ ήταν μέσα στο κελί του, νόμιζε  ότι βρισκόταν έξω, σ’ ανοιχτό χώρο. Ήταν νύχτα, που μόλις είχε ξεκινήσει. Τότε άρχισε να φέγγει από ψηλά όπως το πρωινό ροδοχάραμα- ω των φρικτών οπτασιών του ανδρός!-, και το οίκημα κι όλα τ’ άλλα εξαφανίστηκαν, και  νόμιζε ότι δεν ήταν καθόλου σε οίκημα. Τον συνέπαιρνε ολότελα θεία έκσταση αντιλαμβανόμενος καλά με τον νου του  το φως εκείνο που του  εμφανιζόταν. Αυτό μεγάλωνε λίγο –λίγο κι έκανε τον αέρα να φαίνεται  πιο λαμπερός κι αισθανόταν  τον εαυτό του μ’ ολόκληρο το σώμα του να βρίσκεται έξω από τα γήινα.

Αλλά επειδή εξακολουθούσε να λάμπει ακόμη περισσότερο εκείνο το φως και του φαινόταν σαν ήλιος που μεσουρανώντας έλαμπε από ψηλά, αισθανόταν σαν να στέκεται στο μέσο του φωτός και ότι ολόκληρος ο εαυτός του μαζί με το σώμα του ήταν γεμάτος από χαρά και δάκρυα λόγω της γλυκύτητας που του προξενούσε η παρουσία του. Παράλληλα έβλεπε ότι το ίδιο φως κατά τρόπο θαυμαστό ήρθε σε επαφή με το  σώμα του και σιγά-σιγά διαπερνούσε τα μέλη του. Η έκπληξη αυτής της οπτασίας τον απομάκρυνε από την προηγούμενη θεωρία και τον έκανε να αισθάνεται μόνο αυτό το εξαίσιο πράγμα που συνέβαινε μέσα του. Έβλεπε, λοιπόν, ότι το φως εκείνο σιγά-σιγά εισχωρούσε σ’ ολόκληρο το σώμα του, την καρδιά  και τα έγκατά του και τον έκανε ολόκληρο σαν φωτιά και φως. Και όπως προηγουμένως το οίκημα, έτσι και τώρα τον έκανε να χάσει την αίσθηση του σχήματος, της θέσεως, του βάρους και την μορφής του σώματος και σταμάτησε κα κλαίει. Τότε ακούει μια φωνή από το φως να του λέει: «Κατά τον ίδιο τρόπο είναι αποφασισμένο ν’ αλλάξουν οι Άγιοι που θα ζουν και θα βρίσκονται ακόμη εδώ κατά την ώρα της έσχατης σάλπιγγας, κι έτσι μεταμορφωμένοι θ’ αρπαγούν, όπως λέει και ο απόστολος Παύλος».

Για πολλές ώρες όντας ο μακάριος σ’ αυτήν την κατάσταση, ανυμνώντας μυστικά και ακατάπαυστα το Θεό και κατανοώντας τη δόξα που τον περιέβαλλε και την αιώνια μακαριότητα που πρόκειται να δοθεί στου Αγίους, άρχισε να σκέφτεται και να μονολογεί μέσα του: «Άραγε θα ξαναγυρίσω πάλι στην προηγούμενη κατάσταση του σώματος μου ή θα ζήσω έτσι συνέχεια;» Μόλις έκανε τη σκέψη αυτή, αμέσως αισθάνθηκε να περιφέρει το σώμα του σαν σκιά ή σαν πνεύμα. Καταλάβαινε  ότι είχε γίνει, όπως είπαμε, ολόκληρος με το σώμα του φως χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα και άυλο. Και το μεν σώμα του το αισθανόταν ότι υπάρχει, πλην όμως χωρίς υλικές διαστάσεις και σαν πνευματικό. Αισθανόταν δηλαδή να μην έχει καθόλου βάρος ή όγκο κι απορούσε βλέποντας τον εαυτό του που είχε σώμα να είναι σαν ασώματος. Και το φως που λαλούσε μέσα του, όπως και προηγουμένως, του έλεγε και πάλι: «Τέτοιοι θα είναι μετά την ανάσταση στον μέλλοντα αιώνα όλοι οι άγιοι περιβλημένοι ασωμάτως με σώματα πνευματικά ή ελαφρότερα και λεπτότερα και πιο αιθέρια ή παχύτερα και βαρύτερα και πιο γεώδη, από τα οποία θα καθορισθεί για τον καθένα η στάση και η τάξη και η οικείωση με το Θεό».

Αυτά όταν άκουσε ο θεοπτικότατος και θεόληπτος Συμεών κι αφού είδε το ανέκφραστο θεϊκό φως κι ευχαρίστησε  τον Θεό, που δόξασε το γένος μας και το έκανε μέτοχο της θεότητας και της βασιλείας Του, ξαναγύρισε πάλι στον εαυτό του και βρέθηκε ξανά μες στο κελί του  στην προηγούμενη ανθρώπινη φυσική κατάσταση. Όμως με όρκους διαβεβαίωνε εκείνους με τους οποίους είχε θάρρος και φανέρωνε τα μυστικά του, ότι «για πολλές ημέρες αισθανόμουν αυτή την ελαφρότητα του σώματος  χωρίς να καταλαβαίνω  καθόλου ούτε κόπο, ούτε πείνα, ούτε δίψα».

Επειδή, λοιπόν, με αυτά ενωνόταν μόνο με το Πνεύμα κι ήταν γεμάτος από τα θεϊκά χαρίσματά Του- και φυσικά είχε καθαρίσει και ο ίδιος πλήρως το νου του-, έβλεπε  οπτασίες και φρικτές αποκαλύψεις του Κυρίου όπως παλαιά οι Προφήτες. Έτσι, έχοντας  αποστολική διάνοια, επειδή την ύπαρξή του κατηύθυνε και κινούσε το θείο Πνεύμα, είχε και το χάρισμα του λόγου που έβγαινε από  τα  χείλη του και, ενώ ήταν όπως κι εκείνοι αγράμματος, θεολόγησε και με τα θεόπνευστα συγγράμματα του διδάσκει τους πιστούς την ακρίβεια της ευσεβούς ζωής. Έχοντας ανέλθει σ’ ένα τέτοιο πνευματικό επίπεδο, αρχίζει να συγγράφει  ασκητικούς λόγους κατά κεφάλαια για τις διάφορες αρετές και τα πάθη που αντίκεινται σ’ αυτές, από όσα  αυτός έμαθε από την προσωπική του ασκητική ζωή και τη θεία γνώση που του δόθηκε, και περιγράφει με ακρίβεια τη μοναχική ζωή για όσους την ασκούν και έτσι γίνεται για τον ισραηλιτικό λαό των μοναχών ποταμός Θεού γεμάτος πνευματικά νερά. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΩΝ 22ων ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ «SOCHI 2014» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.


           Στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιμάνι της πόλης, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παπά.
           «Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Ολυμπιακή Φλόγα των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων SOCHI 2014, το σύμβολο των παγκόσμιων αρχών και ιδεωδών του Ολυμπισμού.  Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μας το γεγονός ότι η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας συμπεριλαμβάνει τέσσερις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας ως σταθμούς στο ταξίδι της: την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει δυναμικά το ‘παρών’ σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, που έχει ως στόχο να ενδυναμώσει και να διαδώσει τα υψηλά ιδανικά του αθλητισμού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων “Sochi 2014” θα συνεχίσει την πορεία της προς το Ολυμπιακό Μουσείο, περνώντας από τις οδούς Νίκης, Μ. Αλεξάνδρου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγ. Δημητρίου και Κατσιμίδη, και θα αναχωρήσει με αυτοκινητοπομπή για τον επόμενο σταθμό της Λαμπαδηδρομίας, την πόλη των Γιαννιτσών.

"ΣΥΝΘΗΚΗ 10/60" ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΩΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΚΗ ΠΟΛΥΖΟΥ.

Ο σκηνοθέτης
Γεννήθηκε το 1987 στα Γιαννιτσά της Πέλλας. Εχει σκηνοθετήσει μία ακόμη μικρού μήκους ταινία, το «Αλλοθι» το 2010, video clips, επεισόδια του webseries «The Flatmates», έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτης σε πολλές μεγάλου μήκους ταινίες κι έχει υπογράψει τα οπτικά εφέ και τα γραφικά σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Η ταινία
Μια εποχή που η κατοχή βιβλίων αποτελεί κακούργημα. Μια επιστημονική οργάνωση που προσπαθεί μάταια να βρει τρόπο να προστατέψει τον κόσμο και ένας Βοηθός Καθηγητή που θα κληθεί να αναλάβει την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του. (Σημείωση: Τα γεγονότα της ιστορίας λαμβάνουν χώρα σε έναν κόσμο λίγο διαφορετικό από τον δικό μας, ένα παράλληλο σύμπαν. Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν η ιστορία εξελίχθηκε διαφορετικά.)
Τέσσερις ερωτήσεις για τη «Συνθήκη 10/60»
Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;
Η λογοκρισία και η δύναμη της πληροφορίας.
Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»
Αν είχες ένα κουμπί που θα άλλαζε τον κόσμο, πόσο εύκολα θα το πατούσες;
Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;
Κατά τη γνώμη μου για το ευρύ κοινό ο όρος «μικρού μήκους» παραπέμπει σε κάτι το πειραματικό. Για μένα, ως σκηνοθέτης, ο πυρήνας είναι η ιστορία και πώς επιλέγεις εσύ να την αποδώσεις, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;
Από τις 43 ταινίες που προκρίθηκαν φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας, οι 38 ήταν ανεξάρτητες παραγωγές. Οσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα τώρα, με ή χωρίς Μικροφίλμ, με ή χωρίς Ε.Κ.Κ, πιστεύω πως οι άνθρωποι θα βρίσκουν πάντα τρόπους να μοιραστούν αυτά που έχουν να πουν. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που αγαπούν πραγματικά τον κινηματογράφο και είναι διατιθέμενοι να βοηθήσουν, αφιερώνοντας χρόνο και χρήματα. Δεν ξέρω αν ήταν πιο εύκολο να κάνεις σινεμά υπό κρατική χρηματοδότηση, γιατί δεν πρόλαβα αυτή την περίοδο, αυτό που ξέρω είναι πως το διεθνές ενδιαφέρον αποτελεί ένα κίνητρο. Είναι ίσως η μόνη ευκαιρία για έναν κινηματογραφιστή να αναγνωριστεί και να μπορέσει να επιβιώσει κάνοντας σινεμά. Είναι εξαιρετικά στενάχωρο μια χώρα όπως η Ελλάδα να θεωρεί τον πολιτισμό πολυτέλεια και να είναι ένα από τα πρώτα κονδύλια που επέλεξε να αφαιρέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό.
info
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Ακης Πολύζος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος / Σκηνικά, Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου / Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης / Μουσική: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος / Ηχος: Γιάννης Αντύπας / Sound Design, Sound Mix: Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος / Production Design, VFX: Παντελής Τσιαχρής, Ακης Πολύζος / Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Χατζηβογιατζής / Παραγωγοί: Λέλια Ανδρονίκου, Ακης Πολύζος / Εκτέλεση Παραγωγής: Faliro House Productions / Ηθοποιοί: Ορφέας Αυγουστίδης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μάνος Βακούσης, Γιώργος Γάλλος
Παρακάτω πάρτε μια γεύση από τη δουλειά του Ακη Πολύζου βλέποντας την προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του, «Το Αλλοθι».
Δείτε στο τέλος του κειμένου το teaser trailer της «Συνθήκης 10/60».



ΛΗΔΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
ΠΗΓΗ...http://flix.gr

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΩΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΚΗ ΠΟΛΥΖΟ.


Συγχαρητήρια του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στον σκηνοθέτη Άκη Πολύζο

Στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους το οποίοι διεξήχθη στη Δράμα την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε ο σκηνοθέτης Άκης Πολύζος με την ταινία «Συνθήκη 10/60». Ο νεαρός σκηνοθέτης, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, κατάφερε να κερδίσει τρία βραβεία, ειδικές διακρίσεις καθώς επίσης τεχνική υποστήριξη για την επόμενη ταινία του.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολύζος παρέλαβε το ειδικό βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. Ακόμη, βραβεία απονεμήθηκαν στους συνεργάτες του, κ.κ. Γ. Δρακουλάκο, Α. Λουζιώτη και Αλ. Σιδηρόπουλο για τη φωτογραφία και το σχεδιασμό ήχου της ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρίν από λίγες ημέρες η ταινία «Συνθήκη 10/60» προβλήθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Λός Άντζελες. Ακολουθεί η διοργάνωση «Νύχτες Πρεμιέρας» στην Αθήνα όπου ο κ. Πολύζος θα παρουσιάσει το έργο του καθώς επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά : «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Άκη Πολύζο για το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Εξίσου σημαντικές οι υπόλοιπες διακρίσεις της ταινίας «Συνθήκη 10/60» και για το λόγο αυτό συγχαίρω τους συνεργάτες και τους συντελεστές της παραγωγής της ταινίας. Ο πολιτισμός της Πέλλας παραμένει αναλλοίωτος μέσα στο χρόνο και για αυτό «φροντίζουν» οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων. Είναι συμπολίτες μας οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία κάνουν υπερήφανους όλους εμάς. Οι επιτυχίες σε τομείς και δραστηριότητες του αθλητισμού, του πολιτισμού, των επιστημών αποτελούν το αντίδοτο στην κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και δείχνουν το δρόμο στη νέα γενιά για περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι κοντά στους αθλητές, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στους επιφανείς επιστήμονες που με τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματά τους τιμούν τον πολιτισμό και την καταγωγή τους. Εύχομαι στον Άκη τον Πολύζο καλή επιτυχία στις επόμενες διοργανώσεις που θα λάβει μέρος και ανάλογες διακρίσεις».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...