Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΚΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ.


Το απόγευμα της Πέμπτης , γύρω στις 15.30 ,59χρονος Προμαχιώτης οδηγώντας δίκυκλο μηχανάκι
στον περιφερειακό της Σωσάνδρας, ξέφυγε από τον δρόμο με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του .
 Δεν αποκλείεται η πτώση του να οφείλεται και σε παθολογικά αίτια.
 Πρόκειται για τον Χρήστο Νάνο, ο οποίος κατοικούσε στη Σωσάνδρα. 



ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.


Ξενάγηση δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Τριάντα δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από την Ευρώπη και την Ασία φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν σήμερα (3/10) στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για την περίοδο 2013-14 που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης (familiarization trip) που πραγματοποιείται ως δράση ενός γενικευμένου και στοχευμένου προγράμματος φιλοξενίας δημοσιογράφων που απασχολούνται με το τουριστικό ρεπορτάζ, διαμορφωτών κοινής γνώμης και τουριστικών πρακτόρων που δραστηριοποιούνται σε στοχευόμενες αγορές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, φιλοξενούνται δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Γαλλία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, την Ολλανδία, την Ινδία και την Ιταλία, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα τουριστικών αγορών για τις οποίες ενδιαφέρεται η Περιφέρεια.


Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας η ομάδα του fam trip επισκέφτηκε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας όπου τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και στελέχη της Π.Ε. Πέλλας. Εκτός από την ξενάγηση από το προσωπικό του μουσείου, οι επισκέπτες παρακολούθησαν την εμφάνιση του μικρού, χορευτικού τμήματος του Λαογραφικού Ομίλου Πέλλας «Ανατολική Ρωμυλία». Τα παιδιά του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς φορώντας παραδοσιακές στολές κάτι που εξέπληξε ευχάριστα την αποστολή. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γευτούν τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας, ειδικότερα, τα υψηλής διατροφικής αξίας φρέσκα φρούτα και να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά, και άλλα προϊόντα όπως φυσικό χυμό από ρόδι, τοπικά κρασιά κλπ.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συζήτησε αρκετή ώρα με τους φιλοξενούμενους και στην ομιλία του τόνισε την εξέχουσα μορφή του Μέγα Αλέξανδρου και το γεγονός ότι η Πέλλα αποτελεί γενέτειρά του. Ακόμη, παρουσίασε το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Πέλλας, με έμφαση στην πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της περιοχής, τις αξιόλογες τουριστικές υποδομές και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων. Ένα απόσπασμα της δήλωσης του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής: «Σας καλωσορίζω στην Πέλλα, τη γη του Μέγα Αλέξανδρου. Είναι μεγάλη χαρά που σας φιλοξενούμε και έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Ο πολιτισμός - τουρισμός αποτελεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βασικός πυλώνας ανάταξης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Εκπροσωπείτε τουριστικές αγορές – στόχους του τουριστικού προϊόντος της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Κ.Μ. και για το λόγο αυτό  καταβάλλουμε προσπάθειες άμεσης επικοινωνίας και ανάπτυξης σχέσεων με διαμορφωτές γνώμης και πρόσωπα που μπορούν να κατευθύνουν στοχευμένα τουρίστες στην περιοχή μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνολική ανάδειξη και προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την πραγματοποίηση καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στους τουρίστες που απολαμβάνουν ένα εμπλουτισμένο και περιεκτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα τα οφέλη από την παραμονή διαχέονται στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Το καλοκαίρι ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και εύχομαι να έχουμε το ίδιο πολλούς τουρίστες και στις χειμερινές αποδράσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Μας ενδιαφέρει εξίσου ο εσωτερικός τουρισμός, όσο και οι επισκέπτες από το εξωτερικό και για το λόγο αυτό σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την Πέλλα, την Κεντρική Μακεδονία, τη Χώρα. Εύχομαι καλή διαμονή και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε ξανά την Π.Ε. Πέλλας και να περιηγηθείτε και σε άλλους προορισμούς όπως οι Καταρράκτες της Έδεσσας, τα Λουτρά Πόζαρ και άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος».


Στη συνέχεια ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ουκρανίας και της Ρωσίας όπου ευχαρίστησε όσους επισκέπτονται την Πέλλα και την Ελλάδα και στηρίζουν τον τουρισμό. Τόνισε την ελληνική φιλοξενία και την πολύ καλή άποψη που έχουν οι Έλληνες για τους τουρίστες που προέρχονται από Ουκρανία, Ρωσία και τις άλλες μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Ακόμη παρουσίασε περιληπτικά τα χαρακτηριστικά της Π.Ε. Πέλλας και τα πλεονεκτήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την εξαγωγή μεγάλου μέρους αυτών σε ανατολικές χώρες και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης μέσα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Τέλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να επισκεφτούν την Πέλλα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως την επιμέλεια της οργάνωσης, παρουσίασης και προσφοράς των εδεσμάτων είχαν τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας, γεωπόνοι, κ. Καφετζής Κώστας, κα. Μπασινά Νικολέττα και κα. Καλαϊτζίδου Αικατερίνη.


Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο της Πέλλας η ομάδα του fam trip συνέχισε το πρόγραμμα των επισκέψεων της με επόμενο σταθμό την Π.Ε. Ημαθίας. 

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ...

Καληνύχτα σας …………….

Με τούτα και με εκείνα ολοκληρώθηκε το έργο ………….


Καληνύχτα Αντώνη, που δεν σε ενδιαφέρει η Χρυσή Αυγή, αλλά οι ψηφοφόροι της.
Καληνύχτα Βαγγέλη, με το συνταγματικό σου τόξο.
Καληνύχτα Αλέξη, που τους έκανες ισότιμους συνομιλητές σου.
Καληνύχτα Δένδια, υποψήφιε Δήμαρχε των Αθηνών που τους εξάρθρωσες.
Καληνύχτα Δικαιοσύνη, με το σαθρό σου κατηγορητήριο.
Καληνύχτα εισαγγελείς και ανακριτές, που εξαντλήσατε την αυστηρότητα σας στην προφυλάκιση του Λάκη Γαβαλά.
Καληνύχτα ειδήμονες φαφλατάδες των τηλεοπτικών παραθύρων.
Καληνύχτα δημοσιογράφοι ρεπόρτερ, τσαρλατάνοι της παραπληροφόρησης.
Καληνύχτα ντόπιο και ξένο κατεστημένο, που εμπιστευτήκατε ηλιθίους να ¨τελειώσουν¨ μέχρι την άνοιξη την Χρυσή Αυγή.
Καληνύχτα στους 425.990 ηθικούς αυτουργούς του δράματος, που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
Καληνύχτα σε όσους ενοχλούνται από την αντίδραση του Κασιδιάρη και της Ζαρουλια και δεν καταδικάζουν την παρουσία δημοσιογράφων, σε χώρους που απαγορεύεται.
Καληνύχτα σε όλους αυτούς που απόρρητο κατηγορητήριο, μυστικές μαρτυρίες και απολογίες, τις έκαναν σαχλά σκετσάκια στην τηλεόραση.
Καληνύχτα στο κράτος που παραβιάζοντας τους νόμους έκανε σόου την μυστική μεταγωγή των κατηγορούμενων.
Καληνύχτα σε όλους εμάς, που έχουμε εθιστεί σε αυτές τις παράνομες συμπεριφορές και τις έχουμε αποδεχτεί σαν σωστές.
Καληνύχτα σε όλους εκείνους που δημιούργησαν τεράστιες προσδοκίες που γρήγορα διαψεύστηκαν.

Καληνύχτα Δημοκρατία της πλάκας.

Καληνύχτα Ελλάδα.


Και μην ξεχνάτε: Η βάρκα που πέφτει από τον καταρράκτη έχει και εμάς συνεπιβάτες. 


Χρήστος Μπουσιούτας





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.

Η «ανάπτυξη» προ των πυλών: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για την αποικία χρέους, προτείνει γερμανικό ινστιτούτο

Το δεύτερο σκέλος του success story περιλαμβάνει σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους αναλυτές και τους εγχώριους στυλοβάτες των Μνημονίων, την περίφημη «ανάπτυξη». Μια ανάπτυξη που, κατά ομολογία ενός γερμανικού think tank, θα περιλαμβάνει (και) τις περίφημες ΕΟΖ, τις περιοχές εγκλεισμού φθηνής εργασιακής δύναμης.

Με τίτλο «ειδικές οικονομικές ζώνες για προσέλκυση επενδυτών» η Deutsche Welle παρουσιάζει τις «προτάσεις» του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών «για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Μία από τις βασικές προτάσεις είναι η δημιουργία ΕΟΖ, οριοθετημένων ζωνών, οι οποίες συνήθως έχουν διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό ή/και διοικητικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της κάθε χώρας. [...] Οι ζώνες αυτές έχουν διάφορες μορφές όπως ζώνες ελεύθερου εμπορίου (διασυνοριακές περιοχές ή και ολόκληρα κράτη), ειδικές οικονομικές (φορολογικές) αποθήκες εμπορευμάτων, 'ελεύθερα λιμάνια', ζώνες προώθησης εξαγωγών όπως οι μακιλαδόρας στα βόρεια σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ κ.ά.[...]. 


Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) είναι ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στη Γερμανία. Στο νεότερο τεύχος του Ινστιτούτου, 16 οικονομολόγοι ασχολούνται με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και καταθέτουν προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Οι προτάσεις διαπνέονται από νεοφιλελεύθερο πνεύμα και επικενρώνονται στη συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα τη συγκεκριμένη ανάλυση, θα χρειαστούν ίσως και 20 χρόνια για την «προσαρμογή». Ομολογείται ότι «οι άμεσες επιπτώσεις ενός τέτοιου μακροπρόθεσμου προγράμματος είναι η συρρίκνωση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας, μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις». Αποδίδουν την «αναγκαία» αναδόμηση του δημόσιου τομέα στην αδυναμία χρηματοδότησης «της παλιάς κατάστασης των πραγμάτων» αναπαράγοντας τα τετριμμένα επιχειρήματα περί γιγάντιου δημόσιου τομέα. 


Η ανάλυση των γερμανών οικονομολόγων δεν αποκρύπτει ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας εγκυμονούν κινδύνους. Ο καθηγητής πανεπιστημίου και υπεύθυνος του τμήματος για Θέματα της Παγκόσμιας Οικονομίας, Κρίστιαν Ντρέγκερ δηλώνει κυνικά: «Κατά την περίοδο της προσαρμογής θα πρέπει να γίνουν θυσίες. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορείς να την εφαρμόσεις για μεγάλο διάστημα όταν έχεις απέναντι σου την αντίσταση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή που θα είναι πιο αποτελεσματική».


Ειδικές οικονομικές ζώνες για την «προσέλκυση επενδύσεων»

Σύμφωνα με τον Ντρέγερ «η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στις οποίες θα ισχύουν καλύτερες συνθήκες για τους επενδυτές. Ένα άλλο μέτρο είναι η χαλάρωση των όρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης – όχι τόσο γρήγορα και όχι τόσο σκληρά. Εκτός αυτού θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλό τόκο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Όπως είχε σχολιάσει περίπου πριν ένα χρόνο ο Γ. Μηλιός, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνσηης, «παρ' ότι για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού απαγορεύεται η λειτουργία ΕΟΖ στις χώρες της Ευρωζώνης, ο Χατζηδάκης πιστεύει ότι πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ε.Ε. και να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργήσει τις δικές της maquiladoras. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον μισθό και να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή επί των κερδών σε βαθμό που να είναι ολόκληρη η Ελλάδα μια ΕΟΖ. Επειδή όμως κάτι τέτοιο αποδεικνύεται χρονοβόρο και δύσκολο λόγω των αγώνων των εργαζομένων και των ανέργων, οι ΕΟΖ αποτελούν μια λύση "σαλαμοποίησης" της χώρας, δηλαδή κατάτμησής της ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου σε περιοχές υποβαθμισμένης εργασιακής δύναμης διαφορετικών κλιμάκων. Έτσι οι αντιδράσεις θα περιοριστούν, θα είναι χωρικά εντοπισμένες και πιο εύκολα διαχειρίσιμες επικοινωνιακά αλλά και κατασταλτικά».

Με την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, οι ΕΟΖ έχουν ήδη δρομολογηθεί ως προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού στους εργοδότες και τους «επενδυτές». Μένει στην κοινωνία να αποτρέψει τα σχέδια παγιοποίησης του εργασιακού Μεσαίωνα.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ LERICIPEA.

Στον Τίτο Πατρίκιο το Διεθνές Βραβείο Ποίησης LericiPea
Στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο απονεμήθηκε το εφετινό Διεθνές Βραβείο Ποίησης LericiPea. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1952 στο Λέριτσι της Ιταλίας και απονέμεται κάθε χρόνο με σκοπό τη διάδοση και την ενίσχυση της ποίησης στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο.
Η απονομή του βραβείου στον Τίτο Πατρίκιο αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο του και την προσφορά του στην ποίηση αλλά ταυτόχρονα αποκτά, όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Αντριάνα Μπεβερίνι, και μια συμβολική σημασία «διότι φέρνει ακόμα πιο κοντά τους λαούς της Ιταλίας και της Ελλάδας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις δύο χώρες που συνδέονται με στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

Προσβλέπουμε στην Ελλάδα, στους φιλόσοφους και στους ποιητές της. Επιστρέφουμε στις ρίζες της ευρωπαϊκής σκέψης σε μια στιγμή που η Ευρώπη μοιάζει να θυσιάζει τα πάντα στο βωμό οικονομικών προτεραιοτήτων».

Η εφετινή 59η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Villa Marigola του 17ου αιώνα, στην κωμόπολη του Λέριτσι στην ιταλική Ριβιέρα, παρουσία προσωπικοτήτων του πνεύματος, της πολιτικής και της οικονομίας. Το βραβείο παρέλαβε ο ίδιος ο τιμώμενος ποιητής. Mε αφορμή τη βράβευσή του κυκλοφόρησε στην Ιταλία δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του με τίτλο Le parole nude (Interlinea, 2013) την οποία προλόγισαν ο ίδιος ο ποιητής και ο κριτικός Τζουζέπε Κόντε.

Με το βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Υβ Μπονφουά, ο Άδωνις, ο Σίμους Χίνι, ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο, ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ κ.ά.

UNESCO: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.

UNESCO: Επιστολή για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Η UNESCO απηύθυνε επιστολή προς το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ενημερώνοντάς τον για το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.  Στην Διεθνή Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε μια σημαντική προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, θα συμμετάσχει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Σε μια σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της προσπάθειας της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα γίνεται η Διεθνής Σύσκεψη των επί μέρους επιτροπών την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη γενική διευθύντρια της UNESCO τον Ιούλιο στο Παρίσι, κατά την οποία ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Ιρίνα Μπόκοβα να ασκήσει την προσωπική και θεσμική επιρροή της προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της Διαμεσολάβησης με τη βρετανική πλευρά, ο κορυφαίος αυτός διεθνής πολιτιστικός οργανισμός απηύθυνε επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χαγκ, τη Βρετανίδα Υπουργό Πολιτισμού κα Μαρία Μίλερ και τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Με την επιστολή αυτή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας,θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα ενεργοποιήσει το θεσμό αυτό για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών.

Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται σταθερά από το 1987 στην ημερήσια διάταξη κάθε διάσκεψης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή τον Επαναπατρισμό τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Διεθνής Σύσκεψη των επιτροπών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ θα εκπροσωπηθούν δια των προέδρων τους και άλλων μελών οι εθνικές επιτροπές της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας. Επίσης θα λάβουν μέρος και τα μέλη της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα υπό τον πρόεδρο της Χριστόφορο Αργυρόπουλο.

Στη διάρκεια των εργασιών, που θα συντονίσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, θα γίνει ενημέρωση για τα βήματα των επιτροπών από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων τους μέχρι σήμερα, επίσκεψη στην Ακρόπολη και ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο.

Τέλος, είναι αναμενόμενο ότι θα διαμορφωθεί και το νέο πρόγραμμα δράσης εν όψει και της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, η οποία θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Click on the slide!
Πώς ακριβώς ακούγονταν τα πρωτο-ινδοευρωπαϊκά, η «πρωτογλώσσα» από την οποία κατάγονται όλες οι σύγχρονες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες;
Οι σχετικές γνώσεις μας είναι παραπάνω από ελλιπείς, ωστόσο ένας γλωσσολόγος έκανε μια απόπειρα να δώσει την απάντηση απαγγέλλοντας δυο κείμενα με τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι θα πρέπει να μιλούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν η προφορά του είναι πράγματι η σωστή, αφού τα πρωτο-ινδοευρωπαϊκά έχουν πάψει να μιλιούνται εδώ και χιλιετίες, όμως το εγχείρημά του έχει προσελκύσει έντονα το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κοινού, το οποίο έχει αναγάγει την απαγγελία του σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ημερών στο Διαδίκτυο.

Η μητέρα όλων των γλωσσών

Ηδη από τον 19ο αιώνα οι γλωσσολόγοι συμφωνούν στο ότι όλες οι σύγχρονες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών – κατάγονται από μια κοινή μητρική γλώσσα, η οποία έχει ονομαστεί πρωτο-ινδοευρωπαϊκή. Αν και θεωρείται ότι η ΠΙΕ, όπως την αποκαλούν εν συντομία οι ειδικοί, μιλήθηκε ως μοναδική γλώσσα στην Ευρώπη και στην Ασία σε κάποιο διάστημα ανάμεσα στο 4500 και το 2500 π.Χ., δεν υπάρχουν γραπτά κείμενά της. Χάρη όμως σε επισταμένες έρευνες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα θεωρείται η πρωτογλώσσα που γνωρίζουν καλύτερα οι γλωσσολόγοι.

Βασιζόμενος σε όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα από τις παλαιότερες  αλλά και από τις τελευταίες μελέτες ο Αντριου Μπερντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και ειδικός στη φωνητική της πρωτο-ινδοευρωπαϊκής, «ξαναζωντανεύει» τη νεκρή πρωτογλώσσα απαγγέλλοντας δυο κείμενα για λογαριασμό του περιοδικού «Archaeology». Το πρώτο είναι γνωστό ως «Το πρόβατο και τα άλογα» και είχε συνταχθεί στα πρωτο-ινδοευρωπαϊκά από τον γερμανό γλωσσολόγο Αουγκούστ Σλάιχερ το 1868. Το δεύτερο είναι «Ο βασιλιάς και ο θεός», ένας μύθος από τη Ριγκβέδα, μεταφερμένος από τα σανσκριτικά στα πρωτο-ινδοευρωπαϊκά από τους γλωσσολόγους Ερικ Χαμπ και Σουμπχάντρα Κουμάρ Σεν.

Ο Βασιλιάς και ο Θεός

Παρ’ ότι η ΠΙΕ είναι η πρωτογλώσσα που οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα σήμερα, τα κενά των επιστημόνων γύρω από αυτήν είναι τεράστια. Ακόμη και η προέλευσή της αμφισβητείται. Η επικρατέστερη θεωρία – υπέρ της οποίας τίθεται και ο δρ Μπερντ – τη θέλει να έχει γεννηθεί στις στέπες της Κασπίας Θάλασσας πριν από 6.500 χρόνια (γύρω στο 4,500 π.Χ.), άλλοι όμως επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «ξεπήδησε» αρκετά νωρίτερα στα χωράφια της Ανατολίας.

Με τόσες διαφωνίες και σκοτεινά σημεία φυσικά δεν είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς ότι η εκφώνηση των πρωτο-ινδοευρωπαϊκών από τον δρα Μπερντ είναι πράγματι σωστή. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό μπλογκ Huffington Post, δηλώνει ότι αποτελεί μια «πολύ βάσιμη κατά προσέγγιση απόδοση». Όταν τον ρώτησαν πώς θα μπορούσαμε να έχουμε μια απολύτως «σίγουρη» ηχογραφημένη απόδοση απάντησε γελώντας: «Με μια μηχανή του χρόνου, ίσως;»...


Ακούστε το ηχητικό:





ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΑΦΑ ΒΡΕΦΗ.


.Έκκληση προς κάθε φορέα, έτσι ώστε να αρθούν τα νομικά εμπόδια και να καταστεί εφικτή η ταφή των δύο βρεφών από το Αλεποχώρι και τα Λεχαινά που βρήκαν τραγικό τέλος από τα χέρια της ίδιας τους της μάνας, απευθύνει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, με δηλώσεις του στο thebest.gr, υπογραμμίζει οτι τόσο ο ίδιος όσο και ο πατήρ Χαρίτων, εφημέριος του Ναού του ΠΓΝΠ (στα ψυγεία του οποίου βρίσκονται τα βρέφη), έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις οι οποίες προσκρούουν σε νομικές ιδιαιτερότητες.


Στην περίπτωση που βρεθεί λύση, η Μητρόπολη Πατρών προτίθεται να καλύψει τα έξοδα  για την ταφή των δύο βρεφών.

ΣΟΚ! Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι στο Αλεποχώρι, "μάνα"  σκότωσε το παιδί της μέσα στην κούνια και το έβαλε στην κατάψυξη.

Το έγκλημα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όμως εδώ και περίπου δύο μήνες το άψυχο σώμα του βρέφους μένει στο ψυγείο του νεκροτομείου στο ΠΓΝΠ, αφού ο πατέρας του δεν είχε προλάβει να το δηλώσει στο Ληξιαρχείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δικαίωμα υπογραφής για την ταφή του μόνο η μητέρα του, η οποία όμως βρίσκεται στον Κορυδαλλό και αναμένεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Ο πατέρας του βρέφους δεν μπορεί να αποδείξει την συγγένεια τους με αποτέλεσμα το νεκρό σώμα του μωρού να παραμένει στο ψυγείο εδώ και δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, το ίδιο ισχύει και για το άψυχο σώμα του βρέφους, το οποίο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη σε χωματερή στα Λεχαινά. 

Όπως είχαν διαπιστώσει τότε οι αρχές, το μωρό σκότωσε η 22χρονη μητέρα του από την Αλβανία με την βοήθεια της μητέρας της και το πέταξαν στα σκουπίδια. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΥ ΠΕΛΛΑΣ.

 Την ορθολογική ανακατανομή του υπαλληλικού προσωπικού των Δ.Ο.Υ. Νομού Πέλλας ζητά ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης.
« Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη»
Συνάντηση με τον κ. Θεοχάρη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει το Υπουργείο στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στις Δ.Ο.Υ.
Ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση των εφοριών πρέπει να γίνει με βάση την πληθυσμιακή κατανομή, τις χιλιομετρικές αποστάσεις και το πλήθος των αιτημάτων – θεμάτων που καλείται το εκάστοτε κατάστημα Δ.Ο.Υ. να εξυπηρετήσει, ιδιαίτερα σε έναν Νομό, όπως ο Νομός Πέλλας, ο οποίος έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και παρουσιάζει την ιδιομορφία να διαθέτει 2 μεγάλα αστικά κέντρα και 3 μικρότερα.

Επιπλέον, τόνισε ότι μια ορθολογική κατανομή θα διευκόλυνε την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς δεν θα απαιτούνταν η μετακίνηση τους. Κλείνοντας σημείωσε στον Γενικό Γραμματέα ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των εφοριών και η μεταξύ τους σύνδεση μέσω του προγράμματος taxis.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 2014.

Τριάντα δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες από την Ευρώπη και την Ασία φιλοξενεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από σήμερα 2 Οκτωβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος Τουριστικής Προβολής που υλοποιεί για τα έτη 2013-2014.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης (familiarisation trip), που πραγματοποιείται ως δράση ενός γενικευμένου και στοχευμένου προγράμματος φιλοξενίας δημοσιογράφων που ασχολούνται με το τουριστικό ρεπορτάζ, διαμορφωτών κοινής γνώμης και τουριστικών πρακτόρων, από αγορές – στόχους για την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρείς φάσεις. 
Στο πλαίσιο του πρώτου fam trip, φιλοξενούνται δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Γαλλία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, την Ολλανδία, την Ινδία και την Ιταλία, οι οποίοι θα ξεναγηθούν στην  Κεντρική Μακεδονία.
           «Ξεκινάμε από τώρα τις δράσεις μας για την τουριστική προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να κεφαλαιοποίησουμε την καλή φετινή τουριστική περίοδο και να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών την επόμενη χρονιά στην περιοχή μας.  Έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε με εντατικούς ρυθμούς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής όλων των περιφερειακών μας ενοτήτων, με στόχο να αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς μας στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
           Συνεχίζουμε τις δράσεις μας σ’ αυτή την κατεύθυνση με τη διοργάνωση του πρώτου fam trip, ένα ταξίδι γνωριμίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για 30 δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, με αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουμε την τουριστική ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
           Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. Ιωάννης Γιώργος, ο οποίος και υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους του fam trip σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Η διαρκής και συντονισμένη παρουσία μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και διοργανώσεις και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της τουριστικής μας πολιτικής αποδίδουν καρπούς.

Επενδύουμε στην προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειάς μας σε ποικίλες μορφές τουρισμού  και συστήνουμε στους φιλοξενούμενούς μας τα αξιοθέατα, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό και τα προϊόντα του τόπου μας. Αξιοποιούμε τα σύγχρονα εργαλεία προβολής και τουριστικού μάρκετινγκ, με κεντρική προτεραιότητα να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας».

«ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ .



Τη μουσική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στα πρότυπα του Βερολίνου έχει ως κυρίαρχη προτεραιότητα η πρωτοβουλία «Δίκτυο Μουσικής Οικονομίας», που διοργανώνουν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη (2-6 Οκτωβρίου 2013) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Το «Δίκτυο Μουσικής Οικονομίας» πραγματοποιείται ως συνέχεια προηγούμενης συνάντησης, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2013 στο Βερολίνο.  Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει εκπροσώπους της μουσικής σκηνής, της διοργάνωσης μουσικών συναυλιών και του χώρου της εστίασης από το Βερολίνο και  τη Θεσσαλονίκη, που συναντιούνται στην έδρα της Π.Κ.Μ., προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, με στόχο να προβάλλουν τη Θεσσαλονίκη ως μουσική μητρόπολη στα πρότυπα του Βερολίνου.
«Στηρίζουμε τον εξωστρεφή προσανατολισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεργαζόμαστε με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη βάση διοργάνωσης κοινών δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο την προβολή του πολιτισμού μας και τη στήριξη του πλούσιου καλλιτεχνικού μας δυναμικού. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ‘Δίκτυο Μουσικής Οικονομίας’, όπου εκπρόσωποι της μουσικής σκηνής, της διοργάνωσης συναυλιών και του χώρου της εστίασης από το Βερολίνο και της Θεσσαλονίκης αναζητούν κοινούς δρόμους και αρχές συνεργασίας. Απώτερος στόχος είναι να αναπτύξουμε συνέργειες στο χώρο του πολιτισμού και να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως ένα νέο μουσικό και καλλιτεχνικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Η πρωτοβουλία «Δίκτυο Μουσικής Οικονομίας» υλοποιείται  με τη στήριξη του  Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Ελλάδα και τη συνεργασία του “Berlin Music Commission” και του “Club Commission” από το Βερολίνο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ-ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ.


Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου διοργανώνει στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Du Lac, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 (ώρες 10:00-14:00), Εκπαιδευτική Ημερίδα (Διαθεματικό Σεμινάριο) με προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες που θα αναφερθούν  στις Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία), τη Διαχείριση Συμπεριφοράς, τον Αυτισμό (Asperger) και τη σχέση Εκπαιδευτικών - Μαθητών.


Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν είναι τα παρακάτω:
1. Το Μαθησιακό προφίλ (κατανοώντας τη Δυσλεξία)
Ε. Λιβανίου, PhD-Εκπαιδευτική ψυχολόγος (Αθήνα)

2. Διαχείριση συμπεριφοράς μαθητών στο σχολείο
Α. Πλέσσα, ME.d, BCBA-Σχολική ψυχολόγος-Αναλύτρια Συμπεριφοράς
(Επιστημονική Υπεύθυνη στο Μονορόδι Αθηνών)

3. Αυτισμός (Asperger). Ένταξη στο γενικό σχολείο: Τι λάθη γίνονται;
Ι. Καφαντάρης-Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων
(Κλινικός Υπεύθυνος στο Μονορόδι Αθηνών)

4. Η σχέση Εκπαιδευτικών - Μαθητών. Μια σύγχρονη ανάγκη
Δρ. Φ. Μωρόγιαννης, Ψυχίατρος εφήβων και ενηλίκων (Ιωάννινα)



Συντονιστής της Ημερίδας: Δρ. Φ. Μωρόγιαννης

Απευθύνεται σε:

Εκπαιδευτικούς, φοιτητές Παιδαγωγικών Σχολών, Λογοθεραπείας, Φ.Π.Ψ., Προσχολικής Αγωγής, Νηπιαγωγών και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης και σχετικό υλικό.


Απαραίτητη η προεγγραφή στη γραμματεία του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου, στη διεύθυνση Κερκύρας 5, Σεισμόπληκτα, στα Ιωάννινα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
Κερκύρας 5, Σεισμόπληκτα. Ιωάννινα

Eπικοινωνία:  6986180630 

E-mail: diepistimoniko.edu@gmail.com
Σελίδα: https://www.facebook.com/Diepistimoniko.gr
Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/Diepistimoniko.B

2Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
2η Πανελλήνια Συνάντηση για το Αγώνισμα του Προσανατολισμού.

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αλμωπία


Χώρος: Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Προμάχων, και ο αγώνας θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο Εξαπλατάνου.
Διαμονή: Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στο Λουτράκι, στην Όρμα και στην Έδεσσα και ένα μεγάλο στην Αριδαία, όπως και κάμπινγκ στα Λουτρά Λουτρακίου. Κάποια άτομα μπορούν αν θέλουν να φιλοξενηθούν σε σπίτια κατοίκων της περιοχής που ασχολούνται με το αγώνισμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑ

Σάββατο πρωί
9:30 Επίσκεψη- ξενάγηση στην Άσπρη Πέτρα Προμάχων. Η Άσπρη Πέτρα αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο (υπάρχουν 12 στον κόσμο) το οποίο μελετάει τα τελευταία 8 χρόνια η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων. Από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτοι αγώνες Προσανατολισμού που έγιναν στην Αλμωπία.

Σάββατο απόγευμα
17:00 Απονομή βραβείων, 2ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού και 2ου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού Αλμωπίας.
17:30 Επιπτώσεις σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές από αγώνες Προσανατολισμού. Η περίπτωση της Άσπρης Πέτρας. Εμπειρίες και συμπεράσματα από την διοργάνωση αγώνων.(εισηγητής: Καραδημητρίου Δημήτρης, συντονιστής της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Προμάχων).
18:00Η ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα. H συμμετοχή της Ελλάδας στην Διεθνή Ομοσπονδία Προσανατολισμού. (εισηγητής: Κωνσταντίνος Κουκουρής M.Ed, Ph.D).
20.00 Συζήτηση για το μέλλον του αθλήματος. Θέματα για συζήτηση: προσωπικές εμπειρίες διαγωνιζομένων από το αγώνισμα, εμπειρίες από την διεθνή κατάσταση, 3ο ΠΠΠ (κανόνες, οικονομικά, πρόγραμμα, ποιοι προκρίνονται), τελικός αγώνας του 3ου ΠΠΠ, Τοπικά Πρωταθλήματα, ευθύνη αγώνα, δικαίωμα διοργάνωσης αγώνων, δημιουργία σεμιναρίου στελεχών, οικονομικά προβλήματα, έλλειψη χαρτών, ποιότητα υπαρχόντων χαρτών, προτάσεις για την ανάπτυξη του αγωνίσματος στην Ελλάδα, φιλοσοφία του αθλήματος, κλπ.

Κυριακή πρωί
10:00-11:30  Αγώνας προσανατολισμού με αφετηρία το Γυμνάσιο Εξαπλατάνου.
12:30 Ολοκλήρωση συζήτησης και αποφάσεις.

Κόστος συμμετοχής  αγώνα:

Δήλωση συμμετοχής
Χωρίς δήλωση
Ανήλικοι

3 Ευρώ
7 Ευρώ
Ενήλικοι

7 Ευρώ
15 Ευρώ

Δήλωση συμμετοχής: μέχρι Τετάρτη 2 Οκτωβρίου με τηλεφωνική ενημέρωση στον Δημήτρη Καραδημητρίου στο 6974778828.

Επικοινωνία- πληροφορίες:
Καραδημητρίου Δημήτρης 6974778828, 2384023865
Κουκουρής Κωνσταντίνος 6979851001, 2392021755

Γυμνάσιο Προμάχων 2384075270.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ


Όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 5 Οκτώβρη.

Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ),  καλεί όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να δώσουν αγωνιστικό παρόν στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στις 5 Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί, στο Άγαλμα Βενιζέλου. 
Με τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην πράξη στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει και αυτά που δρομολογούν κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου και με τις επιταγές της ΕΕ.
Σπρώχνουν στην ανεργία εμάς και τις οικογένειές μας. Μας ωθούν στην εξαθλίωση, με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, με τα δυσβάστακτα χαράτσια, με τα δυσβάστακτα τροφεία και φροντιστήρια των παιδιών μας. Με το «Νέο Σχολείο» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, αφήνουν τα παιδιά μας αμόρφωτα και τα σπρώχνουν στην ψευτοκατάρτιση, τη μαθητεία – τζάμπα δουλειά χωρίς δικαιώματα.
 Η στρατηγική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κατατάσσει τη μητρότητα στο εργασιακό «κόστος». Οι απουσίες λόγω εγκυμοσύνης, η άδεια λοχίας, το μειωμένο ωράριο της μωρομάνας είναι κόστος για τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά ακόμα και τους Δήμους-Εταιρείες του νέου μοντέλου ανάπτυξης.  Και οι εταιρείες φροντίζουν πάντα για τα κέρδη τους!
Με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, την υποβάθμιση – εμπορευματοποίηση κοινωνικών δομών (Υγεία – Πρόνοια, Παιδικοί Σταθμοί κ.α.) στήνουν τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας στο απόσπασμα.
Δεν αποδεχόμαστε τη σύγχρονη σκλαβιά για μας και τα παιδιά μας.
Σηκώνουμε τη σημαία του οργανωμένου αγώνα μέσα από την ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ και κάνουμε την αγανάκτησή μας δύναμη ανατροπής. 
Για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα υπάρχει πραγματική ισοτιμία. 



Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών της Ο.Γ.Ε.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6978921885, 6936116086, 6981825752

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ   : ΕΔΕΣΣΑ - Πλατ.Ελευθερίας      στις  9.00’     το πρωί
                                                            ΣΚΥΔΡΑ - Μαυροβούνι             στις  9.15’            «
                                                            ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ-Εγνατία-Είσοδος πόλης  στις  9.45’ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...