Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.


  Διονύσης Σαββόπουλος: Μπάλλος 
  Έρμος και βαρύς στο μονοπάτι  με το σακούλι άδειο κι ένα μωρό στην πλάτη
  Γυρνάω σαν τα φίδια και σαν τ' αγριοπούλια και πίσω απ' το βουνό ακούω νταούλια
  Και βλέπω την κοιλάδα μες στο λιοπύρι και βλέπω το χωριό να 'τοιμάζει πανηγύρι
  Δίνω μια τρεχάλα ψηλά απ' τους λόφους να φτάσω στους μπαχτσέδες και στους ανθρώπους
 Τον ξέρω αυτόνα τον χορό κι αυτή τη λάμψη τη στενή μες στον καθρέφτη την έχω ξαναδεί γουστάρω ελεύθερη και πλούσια ζωή και χαιρετώ σας και φιλώ σας όντα μικρά χρωματιστά μες στον καθρέφτη κλειδωμένα
 Το ξέρω αυτό το βουητό μες από στρόγγυλες στοές κι από πηγάδια σκεπασμένα μες από δάση μυστικά προϊστορικά βαθιά στον πάγο φυλαγμένα έρχεται καταπάνω μου και με τυλίγει φέρνω το δάχτυλο στα χείλη Σσς ! σσς !
 ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ;
 έγινε κατολίσθηση κι έπεσε καν'νας βράχος ;
 Τα πλήθη ουρλιάζουν στις κερκίδες ντέφια, νταούλια, κρόταλα χτυπολογούν στο βάθος ανηφορίζουνε πομπές
 και μπαίνει ο μέγας τράγος ο πρωταγωνιστής μ' ένα πριόνι φοράει τενεκεδένιο στέμμα κι ένα ζευγάρι παρωπίδες ραντίζει με αίμα τις πέτρινες κερκίδες κάνοντας το τοπίο να μεγαλώνει 
Ωχ, πηδώ,
 χοροπηδώ κι έχω ένα τσίρκο ηλεκτρικό μες στο μυαλό μου μες στο μυαλό μου που 'χει όρια και μια ελευθερία ζόρικια αλίμονό μου
 Φίδι, πίθηκος κι αητός με το δείπνο το μεγάλο θα τελειώσουμε τον μπάλλο φίδι, πίθηκος κι αητός
 Α ε ώ, α ε η ού ελευθερία ή θάνατος ο κόσμος είν' αδιάβατος κι ο χορός μου κάνει κύκλο και με κλείνει από παντού
 Ήρθαν γύρω από την κρήνη ένα τσούρμο θεατρίνοι πήγα να τους δω κι εγώ
 Κι είδα μόν' τον αρχηγό τους ματωμένο, ξαπλωμένο μες στο έρημο χωριό
 Σε τούτα τα Βαλκάνια, σε τούτο τον αιώνα συνάντησα τους φίλους μου μια νύχτα του χειμώνα
 Καθόντουσαν αμίλητοι σε κάτι βράχια και σαν με είδαν να 'ρχομαι γουρλώσανε τα μάτια
 Γιατί όλο τούτο τον καιρό μ' είχαν για πεθαμένο και πίνανε γλυκό κρασί, ψωμάκι σιταρένιο
 Κι αφού με καλωσόρισαν κι αφού με βαρεθήκαν κατάλαβαν τη φάρσα μου και μ' αρνηθήκαν
 Άσε τα θαύματα, τη μάσκα πέταξε εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε 
Μοιράζω το ψωμί, σας δίνω το παγούρι στα μάτια σας κοιτάζω και λέω ένα τραγούδι
 Και το τραγούδι λέει πως παίρνω την ευθύνη πως είμαι αρχηγός σ' αυτό το πανηγύρι 




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 15.280 ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗ COSMOTE.

Υποτροφίες σε φοιτητές δίνει ο ΟΤΕ και η Cosmote
Ο ΟΤΕ και την Cosmote, ανακοίνωσαν πως θα δώσουν 20 υποτροφίες, συνολικού ύψους 15.280 ευρώ, οι οποίες αφορούν πρωτοετείς φοιτητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.   Είναι η 12η χρονιά που ο ΟΤΕ δίνει υποτροφίες.
 Οπως ανακοίνωσε ο όμιλος από το 2002 μέχρι και σήμερα, έχουν συνολικά απονεμηθεί 126 υποτροφίες και 257 τιμητικές διακρίσεις, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.
   Για αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την σχετική επίσημη ιστοσελίδα.
 Προθεσμία υποβολής είναι η 20η Οκτωβρίου. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

15 ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΟΛΠΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ.



Εδώ είναι 15 απίθανα κόλπα που μπορείτε να κάνετε με το σώμα σας, χειριζόμενοι διάφορες, άγνωστες για τους περισσότερους, λειτουργίες του.

1) Εάν σας τρώει ο λαιμός σας, τότε ξύστε το αυτί σας. Όταν τα νεύρα στο αυτί ερεθίζονται τότε δημιουργούν έναν μικρό σπασμό των μυών του λαιμού και έτσι σταματάει άμεσα την ενόχληση.

2) Δεν μπορείτε να ακούσετε κάποιον σε ένα πάρτι ή στο τηλέφωνο; Χρησιμοποιήστε το δεξί σας αυτί διότι πιάνει καλύτερα τα αδύναμα ηχητικά σήματα. Το αριστερό όμως πιάνει καλύτερα τις μουσικές νότες

3) Εάν θέλετε να πάτε τουαλέτα επειγόντως αλλά δεν υπάρχει κάποια κοντινή πρόσβαση, τότε οραματιστείτε θέματα γύρω από τις ΣΧΕΣΕΙΣ. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν αντιπερισπασμό στον εγκέφαλο και έτσι θα έχετε λίγη περισσότερη ώρα (μην ξεχαστείτε όμως…)

4) Ανακουφιστείτε από το μπούκωμα άμεσα, απλά σηκώνοντας τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας και με ένα δάχτυλο πιέστε μεταξύ των φρυδιών. Επαναλάβετε για περίπου 20 δευτερόλεπτα και η μύτη σας θα απελευθερωθεί…

5) Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνετε μια ένεση ή ένα εμβόλιο καθώς μπαίνει η βελόνα, τότε βήξτε (όχι τόσο δυνατά ώστε να μετακινηθεί η βελόνα). Αυτό θα αποδυναμώσει το σήμα του πόνου καθώς ταξιδεύει στον εγκέφαλό σας αυξάνοντας στιγμιαία την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

6) Εάν έχετε φάει βαριά το βράδυ και πρέπει να κοιμηθείτε. Τότε ξαπλώστε από την αριστερή σας πλευρά. Αυτό θα σας προστατέψει από τα οξέα του στομάχου. Το στομάχι σε αυτή τη στάση βρίσκεται κάτω από τον οισοφάγο με αποτέλεσμα τα οξέα του να μην μπορούν να ανέβουν στον οισοφάγο σας.

7) Εάν έχετε οξύ πονόδοντο, τότε τρίψτε με πάγο το πίσω μέρος του χεριού σας στο σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Τα νεύρα σε εκείνο το σημείο ενεργοποιούν ένα μέρος του εγκεφάλου που μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το στόμα σας.

8) Εάν έχετε μεθύσει και το δωμάτιο αρχίζει να γυρίζει, τότε τοποθετήστε το χέρι σας πάνω σε κάτι σταθερό. Ο λόγος που το δωμάτιο γυρίζει, είναι ότι ο λαβύρινθος, που βρίσκεται μέσα στο αυτί σας δεν λαμβάνει τη σωστή πίεση αίματος. Ο λαβύρινθος είναι αυτός που ορίζει την ισορροπία. Όταν λοιπόν βάζετε το χέρι σας σε ένα σταθερό σημείο, τότε ο εγκέφαλος έχει και ένα δεύτερο σημείο αναφοράς.

9) Εάν η μύτη σας αιμορραγεί, τότε βάλτε λίγο βαμβάκι στα ούλα πίσω από τα μπροστινά σας δόντια, ακριβώς κάτω από τη μύτη σας και πιέστε δυνατά. Το κύριο μέρος του αίματος που αιμορραγεί περνάει από τον χόνδρο που διαχωρίζει τη μύτη σας. Πιέζοντας εκεί, θα βοηθήσει να σταματήσει πολύ πιο σύντομα η αιμορραγία.

10) Έχετε νευρικότητα; Τότε φυσήξτε πάνω στον αντίχειρά σας. Το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει το ρυθμό των παλμών της καρδιάς σας. Έτσι μπορείτε να ηρεμήσετε το πνευμονογαστρικό νεύρο, απλά αναπνέοντας πάνω του.

11) Θέλετε να κρατήσετε για περισσότερη ώρα την αναπνοή σας κάτω από το νερό; ΥΠΕΡΟΞΥΓΟΝΩΘΕΙΤΕ. Αντί να πάρετε μια βαθιά εισπνοή και βουτήξετε, πάρτε μερικές γρήγορες αναπνοές. Έτσι θα ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας ο οποίος θα νομίζει ότι έχει περισσότερο οξυγόνο μέσα του και θα σας δώσει μια παράταση για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

12) Αποφύγετε το πάγωμα του εγκεφάλου σας. Βάλτε τη γλώσσα στον ουρανίσκο, ακουμπώντας την σε πλάτος (και όχι απλά με την κορυφή της) και καλύψτε όσο μεγαλύτερο μέρος του ουρανίσκου μπορείτε. Τα νεύρα σε αυτό σημείο κρυώνουν πάρα πολύ εύκολα. Όταν αυτό συμβαίνει ο εγκέφαλος θεωρεί ότι όλο το σώμα είναι πολύ κρύο με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται ο ίδιος και να προκαλεί συχνά πονοκέφαλο. Ζεσταίνοντας λοιπόν τα νεύρα στον ουρανίσκο σας, ο εγκέφαλος δροσίζεται και ο πονοκέφαλος (που οφείλεται σε αυτήν την αιτία) περνάει.

13) Εάν παραλύσει το χέρι σας, τότε κουνήστε το κεφάλι σας αριστερά και δεξιά. Αυτό θα συνεφέρει άμεσα το χέρι σας (σε λιγότερο από ένα λεπτό). Το χέρι σας παραλύει επειδή τα νεύρα του λαιμού (αυχένας) είναι πιεσμένα. Εάν τα χαλαρώσετε, τότε το χέρι θα συνέλθει. Εάν συμβεί το ίδιο στο πόδι σας, απλά σηκωθείτε και προσπαθήστε να περπατήσετε λίγο. Τα νεύρα του ποδιού είναι χαμηλά στο σώμα σας.

14) Ένα απόλυτα άχρηστο αλλά ωραίο κόλπο. Βάλτε κάποιον να ανοίξει τα χέρια του στο πλάι με την παλάμη προς τα κάτω. Προσπαθήστε με τα δυο σας δάχτυλα να του κατεβάσετε το χέρι. Το χέρι θα φέρει αντίσταση και θα παραμείνει στον αέρα. Εάν όμως βάλετε κάτω από το ένα του πόδι δύο βιβλία ή λίγα περιοδικά ώστε να είναι περίπου 2 -3 εκ πιο ψηλά από το πάτωμα και το ξανακάνετε, τότε το χέρι του αμέσως θα πέσει κάτω. Αυτό συμβαίνει διότι σπονδυλική στήλη δεν θα είναι ευθεία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να συγκρατήσει το χέρι του στον αέρα, όσο κι αν αντισταθεί

15) Εάν έχετε λόξυγκα, τότε πιέστε με τον αντίχειρα και τον δείκτη στα φρύδια σας επαναλαμβανόμενα και θα υποχωρήσει σύντομα




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΕΜΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ.

Διονύσης Σταμενίτης: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχωρεί για χρήση τις εκτάσεις του ανεμοδρομίου Παναγίτσας στον Δήμο  Έδεσας».
«Υλοποιείται η πρόταση για αναβάθμιση του ανεμοδρομίου της Παναγίτσας»
 Με απόφαση του Υπουργού κ. Τσαυταρη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην παραχώρηση για χρήση της έκτασης του ανεμοδρομίου Παναγίτσας στο Δήμο Έδεσσας, ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης και του περιβάλλοντα χώρου.

 Ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εν λόγω απόφαση και αναφορικά με τη θετική αυτή εξέλιξη δήλωσε τα εξής: «Η ασφαλτόστρωση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης του ανεμοδρομίου της Παναγίτσας αποτελεί βασικό κομμάτι στην προσπάθεια που γίνεται για την τόνωση του τουρισμού στην περιοχή, την ανάδειξη των τουριστικών θέρετρων που διαθέτουμε αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ως εκ τούτου η απόφαση του Υπουργείου είναι ιδιαίτερα σημαντική και μας ικανοποιεί όλους».

Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Του Πιτσιρίκου

Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Research για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι Έλληνες φοβούνται πάρα πολύ -για την ακρίβεια τα έχουν κάνει πάνω τους- αλλά αυτό είναι περίεργο γιατί οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν πως είμαστε ένα έθνος ηρώων, είμαστε οι καλύτεροι και δεν μασάμε τον κώλο μας.

Το 91,7% των ερωτηθέντων εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης -αργήσατε να το πάρετε χαμπάρι παιδιά γιατί σας έφαγε ο φόβος μη χάσετε τα ευρώ που χάσατε-, οπότε καταλαβαίνουμε πως το υπόλοιπο 8,3% έχει λερωμένη την φωλιά του, και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή δεν τους έχει μπουζουριάσει ακόμα.

Είναι κάπως περίεργο αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες να είναι η έλλειψη δικαιοσύνης αλλά να μην έχει βρεθεί ένα κόμμα να κάνει την Δικαιοσύνη πρώτο θέμα στην πολιτική του ατζέντα.

Επίσης, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είπε πριν από μερικές ημέρες πως η χώρα χρειάζεται Δικαιοσύνη -ο βιαστής καταγγέλλει τον βιασμό-, και αντιλαμβανόμαστε πού οφείλεται η ερασιτεχνική και τσαπατσούλικη δίωξη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη μετά από κυβερνητική εντολή.

Αμέσως μετά την έλλειψη δικαιοσύνης, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες είναι η ανεργία αλλά, επειδή η ανεργία θα αυξάνεται διαρκώς στη χώρα μας και στις άλλες χώρες -αφού οι εργαζόμενοι δεν είναι και πολύ αναγκαίοι στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς -, καλό θα ήταν να συνηθίσουν στην ιδέα πως μπορεί να μείνουν άνεργοι και να μη φοβούνται τόσο πολύ που θα πάψουν να είναι σκλάβοι.

Το 83,6% των ερωτηθέντων φοβάται την φτώχεια αλλά εγώ τρέμω τα πλούτη γιατί μπορεί να με χαλάσουν και να πάψω να είμαι ο ηθικός, έντιμος και ακέραιος άνθρωπος που είμαι σήμερα.

Το ενδιαφέρον είναι πως πολλοί από αυτό το 83,6% -που φοβάται την φτώχεια- είναι ήδη φτωχοί αλλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα. Νομίζουν πως είναι ζάπλουτοι. Πάντα, οι προλετάριοι ήταν μέσα στις αυταπάτες, και γι’ αυτό απεχθάνονταν τα κομμουνιστικά κόμματα: τους θύμιζαν την πραγματική τους ιδιότητα.

Το 82,6% φοβάται την εγκληματικότητα, και καλά κάνει, γιατί, όταν η ανεργία κοντεύει να φτάσει το 30%, κι ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής μπορεί να σου πει πως στους δρόμους θα γίνεται πόλεμος και δεν θα ξέρεις αν θα επιστρέψεις ζωντανός στο σπίτι σου, αφού η ανεργία και η εγκληματικότητα ανεβαίνουν παρεούλα, ενώ η σχέση πληθωρισμού και ανεργίας είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη, οπότε δεν είναι κακό να έχει μια χώρα λίγο πληθωρισμό παραπάνω για να μειωθεί η ανεργία, αλλά μη σας μπερδέψω τώρα με τέτοια, γιατί μπορεί να νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα αλλά, στην πραγματικότητα, είστε και γαμώ τους άσχετους.

Το 81,4% των ερωτηθέντων φοβάται την αρρώστια, αν και η αρρώστια είναι ένας ωραίος τρόπος για να πάψεις να φοβάσαι για την έλλειψη δικαιοσύνης, την ανεργία και την φτώχεια, αφού, αν τα τινάξεις, δεν φοβάσαι τίποτα πια. Είσαι ατρόμητος.

Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η υγεία του επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, οπότε καταλαβαίνουμε πως δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως δεν είναι κρίση αλλά μια μόνιμη κατάσταση που θα χειροτερεύει διαρκώς.

Όποιος θέλει να βελτιωθεί η υγεία του, ας το πάρει απόφαση πως δεν είναι μια κρίση και δεν θα περάσει ποτέ.

Από την άλλη, αν έχεις κολλήσει καμιά σύφιλη, δεν φταίει η κρίση που δεν είναι κρίση αλλά το γεγονός ότι δεν προσέχεις πού βάζεις το τσουτσούνι σου. Δεν φταίει για όλα ο καπιταλισμός. Να είμαστε δίκαιοι.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ενημερώνονται για θέματα υγείας από το διαδίκτυο, και μάλιστα κάνουν και αυτοδιάγνωση από το διαδίκτυο.

Βέβαια, για να μην κάνω τον έξυπνο και τον υπεράνω, πριν από δυο μήνες, ξύπνησα με ένα φοβερό πόνο στη μέση -που δεν δικαιολογείτο από τα 70 μπάνια που είχα κάνει στη θάλασσα-, και μπήκα στο Διαδίκτυο, όπου, μεταξύ άλλων, έμαθα πως ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται και σε καρκίνο.

Η κυρία του σπιτιού στο οποίο ήμουν φιλοξενούμενος ήταν γιατρός και, χωρίς να με εξετάσει, διέγνωσε πως από το κρεβάτι στο οποίο κοιμόμουν έλειπαν δυο τάβλες, και δεν πρόκειται να πεθάνω αμέσως.


ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

"ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ".


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Παρέμβαση για τα ¨σημεία και τέρατα¨ με το τέλος επιτηδεύματος

          Παρέμβαση στον Υφυπουργό Οικονομικών κ Μαυραγάνη και τον αρμόδιο ΓΓ του Υπουργείου κ. Θεοχάρη, έκανε ο Γιώργος Καρασμάνης: Το θέμα που έθεσε ήταν το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις.
          Όπως επισήμανε ο Βουλευτής, το εν λόγω τέλος επιβάλλεται μόνον σε πόλεις και χωριά που αριθμούν περισσότερους των 500 κατοίκων. Όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες, στέλνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια, με βάση την απογραφή του… 2001 με συνέπεια, να καλούνται να πληρώσουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε πόλεις και χωριά, τα οποία με την τελευταία απογραφή του 2011, έχουν λιγότερους των 500 κατοίκους (ελέω εγκατάλειψης της Περιφέρειας) και, σύμφωνα με τον Νόμο, δεν έχουν υποχρέωση να πληρώνουν.
          Ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε το θέμα ως ζήτημα χρήζον άμεσης αντιμετώπισης και, ο ΓΓ Θεοχάρης έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να το διερευνήσουν και να δώσουν λύση.
          Μετά την προαναφερθείσα παρέμβαση, ο Βουλευτής έλαβε γνώση ενός θέματος – πάλι με το τέλος επιτηδεύματος – που αγγίζει , αν δεν ξεπερνάει τα όρια του παραλόγου: Δηλαδή ότι, το Μηχανογραφικό του Υπουργείου Οικονομικών, εξακολουθεί να στέλνει ειδοποιητήρια πληρωμής τέλους επιτηδεύματος, σε εταιρίες, ατομικές επιχειρήσεις κλπ, οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους εδώ και… 20, 30 ή και επιπλέον χρόνια, ακόμη και σε επιχειρηματίες που έχουν προ πολλού αποβιώσει(!) και με ¨ταρίφα¨ κομμένη στα 400 ευρώ! Μια εξωφρενική (επιεικώς) πρακτική, την οποία, μόνον στο Νομό Πέλλας, βιώνουν εκατοντάδες πρώην επιχειρηματίες αλλά και… κληρονόμοι μεταστάντων που ουδεμία σχέση έχουν με επιχειρήσεις!
          Ο Γιώργος Καρασμάνης, θα έχει νέα επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα, για το εξοργιστικό αυτό ζήτημα.  


Από το πολιτικό γραφείο                                                                    04/10/2013

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΒΙΒΛΙΑ.

Αν θες να καταλαβαίνεις τους άλλους... διάβασε βιβλία!
Η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων είναι ένας τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ικανότητά του να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων και να τους νιώθει περισσότερο, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων είναι ένας τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ικανότητά του να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων και να τους νιώθει περισσότερο, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει και αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η λογοτεχνία στην ανάπτυξη των νοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων που διευκολύνουν την κατανόηση των συναισθημάτων των γύρω μας, διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις και τελικά βοηθούν τις κοινωνίες να λειτουργούν αποτελεσματικότερα.

Οι ερευνητές της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Εμανουέλε Καστάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το ίδιο και τους New York Times, έκαναν πέντε πειράματα μέσω των οποίων «μέτρησαν» την επίπτωση που είχε η λογοτεχνία στην ικανότητα των αναγνωστών να καταλαβαίνουν την οπτική γωνία των άλλων και να κατανοούν τι σκέφτονται και νιώθουν.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάσουν τρία είδη βιβλίων: κλασική λογοτεχνία, σύγχρονη (Άντον Τσέχωφ, Κάρολο Ντίκενς), σύγχρονα best sellers (πχ «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»), καθώς και μη λογοτεχνικά έργα (πχ επιστημονικά). Το κεντρικό εύρημα από τα τεστ ενσυναίσθησης, κοινωνικής αντίληψης και συναισθηματικής νοημοσύνης ήταν ότι η ανάγνωση των βιβλίων της πρώτης κατηγορίας, των λογοτεχνικών αριστουργημάτων, βελτίωσε την ικανότητα ενσυναίσθησης των αναγνωστών, δηλαδή να «διαβάζουν» το μυαλό και να διαισθάνονται τα συναισθήματα και τα κίνητρα των γύρω τους, περισσότερο από τις δύο άλλες κατηγορίες βιβλίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι η καλή λογοτεχνία, άσχετα με το συγκεκριμένο περιεχόμενό της, μπορεί να «ανοίξει» το μυαλό του αναγνώστη. Όπως είπαν, αντίθετα με τα περισσότερα σύγχρονα και συνήθως πιο επιφανειακά μπέστ-σέλερ, όπως ένα θρίλερ ή ένα ερωτικό μυθιστόρημα, η κλασική λογοτεχνία απαιτεί ενεργό νοητική συμμετοχή του αναγνώστη και δημιουργική σκέψη.

Εν ολίγοις, οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» μπορεί να αποτελούν ευχάριστο ανάγνωσμα, αλλά δεν βοηθάνε κάποιον να εντρυφήσει στο νου και στην καρδιά των άλλων ανθρώπων, με τον τρόπο που θα το πετύχαιναν αν διάβαζαν το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι.

Άλλοι όμως επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο σκεπτικιστές. Ο Ιταλός γνωσιακός νευροεπιστήμονας Βιτόριο Γκαλέζε, του πανεπιστημίου της Πάρμας, ο οποίος ειδικεύεται στο πώς ο εγκέφαλός αντιδρά στα έργα τέχνης, δήλωσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσο είναι σωστή η διάκριση της λογοτεχνίας ανάμεσα σε «ποιοτική» και «λαϊκή». Πρόκειται για «πολύ ολισθηρό έδαφος», όπως είπε, καθώς τα σύνορα ανάμεσα στην «υψηλή» και την «χαμηλή» Τέχνη συνεχώς μετακινούνται. Ενδεικτικά, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο οποίος δημοσίευσε τα έργα που απαρτίζουν την «Ανθρώπινη Κωμωδία του» σε μορφή λαϊκού «σίριαλ», αλλά αυτά σταδιακά απέκτησαν την αίγλη κλασσικών λογοτεχνικών έργων.

ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ: ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΥΡΙΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ!


.Τα παρακάτω αποσπάσματα από το βιβλίο του Φ. Ντοστογιέφσκι “Αδελφοί Καραμαζόφ”  είναι από τη συνομιλία ιεροεξεταστή – Χριστού (Σεβίλη, 16ος αιώνας)

Θέλεις να πας στον κόσμο και πηγαίνεις μ’ αδειανά τα χέρια, με κάποια υπόσχεση ελευθερίας που οι άνθρωποι με την ηλιθιότητά τους και με την έμφυτή τους διαφθορά δεν μπορούν ούτε καν να την κατανοήσουν, που τη φοβούνται και τη σκιάζονται γιατί τίποτα και ποτέ δεν υπήρξε για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη κοινωνία πιο αφόρητο απ’ την ελευθερία!


Ενώ, βλέπεις αυτές τις πέτρες μέσα σε τούτη τη γυμνή πυραχτωμένη έρημο; Κάνετες ψωμιά κι η ανθρωπότητα θα τρέξει πίσω Σου σαν κοπάδι, γεμάτη ευγνωμοσύνη κι υπακοή, αν και πάντα θα τρέμει από φόβο πως θα μπορούσες ν’ αποτραβήξεις το χέρι Σου και να πάψεις να τους δίνεις τα ψωμιά Σου.

Μα Συ δε θέλησες να στερήσεις απ’ τον άνθρωπο την ελευθερία κι απόρριψες την προσφορά γιατί σκέφτηκες: Τι ελευθερία θάναι αυτή όταν η υπακοή θα εξαγοραστεί με ψωμιά;

Το ήξερες, δεν μπορούσες να μην το ξέρεις αυτό το βασικό μυστικό της ανθρώπινης φύσης, μα αρνήθηκες τη μοναδική αλάνθαστη σημαία που Σου προτάθηκε για να εξαναγκάσεις όλους να Σε προσκυνήσουν ασυζητητεί – τη σημαία του επίγειου άρτου. Και την αρνήθηκες εν ονόματι της ελευθερίας και του επουράνιου άρτου. Κοίτα λοιπόν τι έκανες ακόμα. Κι όλα αυτά πάλι εν ονόματι της ελευθερίας! Σου λέω πως η πιο βασανιστική φροντίδα για τον άνθρωπο είναι τούτη: Ζητάει να βρει όσο μπορεί γρηγορότερα κάποιον που να μπορεί να του παραδώσει εκείνο το δώρο της ελευθερίας που μ’ αυτό γεννιέται ο δύστυχος.

Αντί να κυριέψεις την ελευθερία των ανθρώπων, Εσύ τους την έκανες ακόμα μεγαλύτερη! Ή μήπως ξέχασες πως ο άνθρωπος προτιμάει την ησυχία, ακόμα και το θάνατο, παρά την ελεύθερη εκλογή εν γνώσει του καλού και του κακού; Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό για τον άνθρωπο απ’ την ελευθερία της συνείδησής του, μα δεν υπάρχει και τίποτα πιο βασανιστικό.

Θέλησες την ελεύθερη αγάπη του ανθρώπου, θέλησες να Σε ακολουθήσει ελεύθερα. Αντί να υπακούει στον παλιό αυστηρό νόμο, ο άνθρωπος έπρεπε με ελεύθερη καρδιά ν’ αποφασίζει από δω και μπρος ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό, έχοντας μοναδικό του οδηγό τη μορφή Σου. Μα είναι δυνατό λοιπόν να μη σκέφτηκες πως τελικά θ’ απαρνηθεί ακόμα και τη μορφή Σου και την αλήθεια Σου, συντριμμένος κάτω απ’ το τρομερό βάρος: την ελευθερία της εκλογής;

Δεν κατέβηκες απ’ το σταυρό όταν Σου φωνάζανε περιγελώντας και λοιδορώντας Σε: «Κατέβα απ’ το σταυρό για να πιστέψουμε πως είσαι Συ». 

Δεν κατέβηκες γιατί και πάλι δε θέλησες να σκλαβώσεις τον άνθρωπο με το θαύμα και λαχταρώντας την ελεύθερη πίστη κι όχι αυτήν που γεννιέται από θαύμα. Λαχταρούσες την ελεύθερη αγάπη κι όχι τους δουλικούς ενθουσιασμούς του σκλάβου, του τρομοκρατημένου μπροστά σε μιαν ισχύ που τον συντρίβει.Μα και δω εκτίμησες τους ανθρώπους τόσο που δεν τ’ αξίζανε, γιατί φυσικά αυτοί είναι δούλοι αν και πλάστηκαν επαναστάτες. Κοίτα και κρίνε μονάχος Σου. Να, πέρασαν πια δεκαπέντε αιώνες. Κοίταξέ τους: Ποιον πήγες ν’ ανυψώσεις ως τον εαυτό Σου; Παίρνω όρκο πως ο άνθρωπος πλάστηκε πιο αδύναμος και πιο ταπεινός απ’ ό,τι τον νόμισες! Μπορεί, μπορεί τάχα να επιτελέσει ό,τι και Εσύ; Εκτιμώντας τον τόσο πολύ φέρθηκες μαζί του σα νάπαψες πια να τον συμπονείς γιατί του ζήτησες πάρα πολλά. Και ποιος; Εκείνος που τον αγάπησε περισσότερο κι απ’ τον εαυτό Του! Αν τον εκτιμούσες λιγότερο, θα του ζητούσες λιγότερα και τότε θάδειχνες πως τον αγαπάς πιο πολύ, γιατί το βάρος που θα τον έβαζες να σηκώσει θάταν μικρότερο. Αυτός είναι αδύναμος και τιποτένιος.

ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
«ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ» ΤΟΜΟΣ Β
Μετάφραση ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ 

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ.


15Σε αυτή τη συγκινητική φωτογραφία βρίσκεται όλη η ιστορία του Έθνους και η ουσιαστική οντολογική έκφραση της πνευματικής εν Χριστώ ζωής.

H Ελληνίδα μάνα, αυτή που κρατούσε τις «πνευματικές Θερμοπύλες» μέσα στην οικογένεια, που έφευγε το παιδί της ή ο άντρας της για τον πόλεμο και βαθιά μέσα της ήξερε ότι ίσως δεν πρόκειται να τους ξαναδεί και όλη την περίοδο γονάτιζε με κλάμα ικεσίας στην εικόνα της Παναγίας. Η μάνα, ως σκεύος εκλογής αγίας υπομονής και καρτερίας. Η μάνα που αγαπά το παιδί διότι η αγάπη αυτή απορρέει από τον εν Χριστώ έρωτα. Καθημερινά γονατιστή ανοίγοντας την καρδιά της στην αιωνιότητα και τη στιγμή που έρχεται ο πόνος τον καλωσορίζει, τον σηκώνει στις πλάτες της και δεν τον αποφεύγει. Στο σπίτι το καντίλι αναμμένο ως φλόγα αιωνιότητας και αναστάσεως, ενώ το λιβάνι καθημερινά ευωδίαζε το σπίτι με την προσευχή προϊδεάζοντας για τον παράδεισο. Η προσευχή πάντα τελείωνε με το «Γενηθήτω το θέλημα σου».

Οικογένειες που τους ένωνε η εν Χριστώ αγάπη και ας είχαν ένα παξιμάδι να φάνε, που και αν είχαν αυτό το ένα το έδιναν και στο γείτονα που το είχε ανάγκη. Τώρα οικογένειες διαλύονται για πλάκα, τα διαζύγια έγιναν παλιόχαρτα και όλα αυτά για αστείους λόγους. Επειδή η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδί, διότι δεν περνάμε καλά , κλπ. Διότι απλά δεν υπάρχει Χριστός και όταν δεν υπάρχει Χριστός δηλαδή φως τότε απλώνεται ο καρκίνος του σκότους και του θανάτου. Στη σημερινή πλέον κοινωνία, βασιλεύει ο ηθικισμός, χωρίς ουσία και οντολογία αλλά μόνο ως κοσμική δοξασία «Τι θα πει ο κόσμος, αδιαφορώντας τι θα πει ο Χριστός».

Σε εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι βάδιζαν στο μυστήριο του γάμου για να λάβουν τη σταυρική υποδοχή των δοκιμασιών και της ζωής και να βάλουνε συνοδοιπόρο τον Χριστό και τον σταυρό ως τρόπο αγιασμού.

Σήμερα μια τέτοια μάνα ονομάζεται φανατική, συντηρητική ή ακραία. Είναι λογικό σε έναν υλιστικό καταναλωτικό κόσμο αν κάνεις παράκληση στην Παναγία , κοινωνάς το σώμα και το αίμα του Κυρίου, εξομολογείσαι ακολουθώντας τον δρόμο του αγιασμού είσαι θρησκευτικός άνθρωπος ή ανόητος. Ενώ όταν σε ενδιαφέρουν μόνο τα κοσμικά γλέντια ή ζωή χωρίς ουσία είσαι άνθρωπος της κοσμικής ζωής που δυστυχώς θα φθαρεί με τον χρόνο. Μια ζωή που ερμηνεύεται μόνο με τα θολά μάτια της νόησης και όχι τους αγνούς οφθαλμούς της καρδιάς.

Ας ευχηθούμε η μάνα που περιγράφει το κείμενο να μην είναι απλά μια ανάμνηση ή παρελθόν που θα διαβάζουμε σε ιστορικά βιβλία αλλά ένα άνθος που θα φυτρώνει σε κάθε έρημο και θα ανασταίνει το χώμα. Αυτή η μάνα γεννούσε αγίους και θα συνεχίζει να γεννά και να νουθετεί εις δόξα Κυρίου και διακονία πλησίον. Πάντα με το μέγα μητρικό εικονιζόμενο πρότυπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αμην.


alt




ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
«Μέσα στη βδομάδα ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και
ανακαίνισης του Χιονοδρομικού Κέντρου»

          Αποδέκτης μεγάλης και εύλογης ανησυχίας έγινε ο Γιώργος Καρασμάνης, από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Βλέπουν ότι ακόμη τίποτε δεν έχει γίνει από πλευράς συντήρησης , ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά ενόψει της χειμερινής περιόδου και φοβούνται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μιας ακόμη χαμένης χρονιάς.
          Ο Βουλευτής, ο οποίος έχει προβεί σε πολλές παρεμβάσεις για το μεγάλο αυτό ζήτημα και, βέβαια, παρακολουθεί συνεχώς από κοντά τις εξελίξεις, επικοινώνησε αμέσως με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ. Του υπενθύμισε την δέσμευση - απέναντι στον ίδιο τον Γιώργο Καρασμάνη - τόσο του ΤΑΪΠΕΔ όσο και της ΕΤΑΔ, ότι θα προχωρούσαν σε άμεση συντήρηση και ανακαίνιση του πάγιου μηχανικού εξοπλισμού, προκειμένου, όπως επί λέξει ελέχθη, «να επιτευχθεί η έγκαιρη και, πάνω απʼ όλα ασφαλής λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου την φετινή τουριστική περίοδο».
          Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, υποστήριξε απαντώντας στις αιτιάσεις Καρασμάνη ότι το θέμα δεν είναι απλό διότι, όπως είπε, οι διαδικασίες του Δημοσίου είναι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και ακόμη, από τον Ιανουάριο φέτος, μέχρι τον Ιούλιο που το παρέλαβε επίσημα η ΕΤΑΔ η οποία και θα το λειτουργήσει αυτή τη χρονιά, το Κέντρο έχει λεηλατηθεί.
Πέραν αυτών, στο Βουλευτή δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η επικρατούσα κατάσταση έχει καταγραφεί και επίσης, έχουν γίνει άμεσες ενέργειες για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων. Τέλος, ο Δ/νων Σύμβουλος είπε στον Γιώργο Καρασμάνη ότι την προσεχή Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ¨ανοίγει¨ ο διαγωνισμός για την συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανικού εξοπλισμού (όπως αναβατήρες) και διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία, ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο θα λειτουργήσει κανονικά.
Σε ό,τι αφορά στην παραπέρα αξιοποίηση, ο Δ/νων Σύμβουλος διαβεβαίωσε επίσης ότι, σε συνεργασία με το ΤΑΪΠΕΔ, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.  
                                                       

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                            04/10/2013

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΜΕΑ.


Σχετικά με την χορήγηση των Δελτίων Μετακίνησης  ΑμεΑ για το έτος 2013 ενημερώνουμε όλους τους δικαιούχους σύμφωνα με τη Δ29/Φ.11/Γ.Π. οικ. 28149/1116/28-08-2013 (ΦΕΚ 2182/Β/28-08-2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση ότι τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην Π.Ε. Πέλλας και ανήκουν σ’ αυτήν , τόσο από την υπηρεσία μας όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) μέχρι  31-12-2013.
Για την  ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων δελτίων και των κουπονιών,  ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 7η Οκτωβρίου 2013 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2013.

Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2012 , ορίζεται η 15η Νοέμβριου 2013. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία μας: Δ/νη Δημοσίας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας στο τηλέφωνο:  23813 51283 και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.                                                                                                              
        Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                  κ.α.α



      ΜΑΡΙΑ Ε. ΧΑΒΕΛΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Επιτυχής η υλοποίηση της ΤΑΜΣ Παρμενίων 2013
στην Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες – Η ασφάλεια της χώρας και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων βρίσκονται σε «καλά» χέρια

Με επιτυχία και την πλήρη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων ολοκληρώνεται σήμερα η υλοποίηση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «Παρμενίων 2013» στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης βρέθηκε δίπλα στο ασκούμενο επιτελείο και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις της άσκησης και το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας.  


Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Συγχαίρω τα στελέχη του ασκούμενου επιτελείου για τον ζήλο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στην άσκηση που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών μας, όπως και των κρατικών δομών. Όπως είναι γνωστό, προετοιμαζόμαστε για πόλεμο προκειμένου να διαφυλάττουμε την ειρήνη. Οι εποχές είναι δύσκολες και ταραγμένες. Η εθνική ομοψυχία, η αγάπη για την πατρίδα και η σοβαρή ενασχόλησή μας με την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας δημιουργούν συνθήκες προοπτικής και ελπίδας». 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ.


    Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλμωπίας προτίθεται να προβεί σε εργασίες  αντικατάστασης κουφωμάτων Γυμνασίου Εξαπλατάνου .
Οι εργασίες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι:
1.Υαλόθυρες αλουμινίου ανοιγόμενες. Υαλόθυρες από ηλεκτροστατικά βαμμένο αλουμίνιο. Υαλόθυρες ανοιγόμενες, τετράφυλλες, με δύο φύλλα σταθερά και ένα κινητό, με σταθερό φεγγίτη (ΟΙΚ-6506)     ΑΤ. 65.02.01.07  25,00 m2 x 145,00 ΕΥΡΩ = 3.625,00 ΕΥΡΩ
2.Κάσσες ανάρτησης θυροφύλλων από γαλβανισμένη λαμαρίνα (ΟΙΚ-6239)                                                                                    ΑΤ. 62.41  102,00 Kg x 6,20 ΕΥΡΩ = 632,40 ΕΥΡΩ
3.Διπλοί θερμομονωτικοί-ηχομονωτικοί-ανακλαστικοί υαλοπίνακες. Διπλοί υαλοπίνακες συνολικού πάχους 18mm (κρύσταλλο 5mm, κενό 8mm, κρύσταλλο 5mm) (ΟΙΚ-7609.2)                                                                                                                         Α.Τ. 76.27.0  25,00 m2 x 50,00 ΕΥΡΩ = 1.250,00 ΕΥΡΩ

Το κόστος των παραπάνω εργασιών εκτιμάται στα 6.774,10 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι  που θέλουν να αναλάβουν το έργο, να υποβάλουν την προσφορά τους μέχρι την Τετάρτη 09/10/2013  ώρα 13:00 , στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής στο Δημαρχείο.
    Για περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο της  Σχολικής Επιτροπής  (τηλ. 2384350207)






Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                                         





Παρούτογλου Νικόλαος

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 40.000 ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτίο Τύπου
               Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2013
                                        

Περισσότερα από 40.000 παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογε­νειών θα συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 2014 σε ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένες παι­δικές κατασκηνώσεις με συνθήκες υψηλής ποιότητας διαμονής.
Πρόκειται για ένα ακόμη νέο κοινωνικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργα­σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ το ερχόμενο καλοκαίρι. Ειδι­κότερα, τον Ιανουάριο του 2014 θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται οι διαδικασίες συμμετοχής, οι δικαιούχοι, οι κα­τασκηνώσεις καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια και προϋπόθεση συμμετο­χής.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα πρότυπα του προγράμματος «κοι­νωνικού τουρισμού» του ΟΑΕΔ, δηλαδή με τις διαφανείς διαδικασίες της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων και της έκδοσης ηλεκτρονικού εισι­τηρίου (voucher) για τους δικαιούχους.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος, το ΙΚΑ θα προχω­ρήσει άμεσα στην είσπραξη από κάθε εργοδότη του προβλεπόμενου ποσού ανά εργαζόμενο. Ήδη από το ΙΚΑ ανακοινώθηκε ότι το ποσό αυτό θα εισ­πραχθεί ως ασφαλιστική εισφορά που αφορά το μήνα Αύγουστο 2013.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης:
«Η στήριξη των ανέργων,  των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και γενικά η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της χώρας  μέσω  στοχευμένων και καλά σχεδιασμένων πολιτικών, αποτελεί πρώτη και κρίσιμη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας.

Για αυτό το λόγο, με το νόμο 4144/2013 διευρύναμε και ενισχύσαμε τις αρμοδιότητες κοινωνικής παρέμβασης του ΟΑΕΔ. Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσφατη αναβίωση του προγράμματος του «κοινωνικού τουρισμού».  Σήμερα ξεκι­νούμε την υλοποίηση, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014,  ειδι­κού ετήσιου κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά ανέργων και οικο­νομικά αδύναμων οικογενειών, σεβόμενοι και τη σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων». 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...