Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ .

Πρωτοβουλίες για να ζεσταθούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανέλαβαν και ξεκίνησαν να υλοποιούν οι Δήμοι Νάουσας και Βέροιας (νομός Ημαθίας) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα.
Ο Δήμος Νάουσας συνεχίζει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, τη διανομή καυσόξυλων στους δημότες από το δημοτικό δάσος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αναστάσιος Καραμπατζός.
Η διανομή στους δικαιούχους, η οποία εντάσσεται στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νάουσας, γίνεται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, σύμφωνα με τη διαδικασία και το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αναρτηθεί στην είσοδο του Δημαρχείου.
Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καραμπατζό, 600 οικογένειες θα πάρουν καυσόξυλα, ενώ, πέρυσι, από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ωφελήθηκαν 530 οικογένειες. Κάθε οικογένεια παίρνει πέντε τόνους ξύλα και η συνολική αξία είναι 170 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).
Η τιμή έχει οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου και καλύπτει μόνο τα έξοδα υλοτόμησης, μεταφοράς στους δασικούς δρόμους απ' όπου παραλαμβάνονται από τους δικαιούχους και οργάνωσης της διάθεσης των καυσόξυλων, χωρίς κανένα κέρδος για το Δήμο, διευκρίνισε ο κ. Καραμπατζός.
Η διάθεση της ξυλείας - η οποία ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο - στους δικαιούχους γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στα βασικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων περιλαμβάνεται το εισόδημα (ατομικό μέχρι 4.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 7.000 ευρώ).
Πάντως, ο κ. Καραμπατζός επεσήμανε πως, δυστυχώς υπάρχουν κάποια κρούσματα υποβολήςψευδών στοιχείων, σύμφωνα με παράπονα και καταγγελίες δημοτών που έγιναν στη Δημοτική Αρχή. Όμως, η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να διενεργήσει επιπλέον έλεγχο στα (φορολογικά) στοιχεία που υποβάλλονται, τόνισε.
Από τη δασική υπηρεσία του Δήμου γίνεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος, τόσο κατά τη διάρκεια της διάθεσης καυσόξυλων, όσο και κατά την παραλαβή – αποθήκευσή τους, ώστε να αποφευχθούν παρανομίες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι άλλος είναι ο δικαιούχος και άλλος παρέλαβε και κατανάλωσε την ξυλεία, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και όλες οι νόμιμες κυρώσεις, προειδοποιεί ο Δήμος, σε σχετική ανακοίνωσή του.
Επισημαίνεται δε, ότι, σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν παραλάβει την ξυλεία του την ημερομηνία που έχει καθοριστεί στη σχετική κατάσταση, αυτόματα μετατίθεται στο τέλος της λίστας.
Ανάλογη πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανέλαβε και ο Δήμος Βέροιας, απευθύνοντας έκκληση σε κάθε δημότη που διαθέτει ξυλόσομπα, την οποία δεν χρειάζεται, να τη δώσει στην Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου για να χορηγείται σε οικογένειες που δεν διαθέτουν μέσο θέρμανσης και η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα θέρμανσης.
Οι δημότες καθημερινά “συρρέουν” στο δημαρχείο, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου λύσεις στο θέμα της θέρμανσης. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι η κοινωνική δομή που λειτουργεί στο Δήμο "συνάντησε" την ανταπόκριση των δημοτών, καθώς ο κόσμος οικειοθελώς δίνει προϊόντα στην κοινωνική δομή, είτε για να διατεθούν στο κοινωνικό φαρμακείο είτε στο κοινωνικό παντοπωλείο. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη στην έκκληση του Δήμου για συγκέντρωση σχολικού υλικού, με στόχο να βοηθηθούν άπορες οικογένειες.
Οι δημότες που μπορούν να διαθέσουν ξυλόσομπες, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στον αριθμό 23310 24794 και, στη συνέχεια, συνεργείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου έρχεται και παραλαμβάνει τη διαθέσιμη ξυλόσομπα.
Επίσης, καλούνται οι πολίτες που διαθέτουν κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και άλλα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ζεστασιά των συνανθρώπων μας, να τα διαθέτουν στην υπηρεσία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο ισόγειο κατάστημα της οδού Ζωγιοπούλου 5.



ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ 2013-14 ΑΠΟ ΤΟ "ΟΡΑΜΑ" ΣΕ ΑΡΙΔΑΙΑ-ΕΔΕΣΣΑ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ.


Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας "Όραμα" διοργανώνει για  4η συνεχή χρονιά τις Ανοικτές Επιμορφωτικές Ομιλίες 2013 -14
για γονείς και εκπαιδευτικούς σε Έδεσσα, Αριδαία και Γιαννιτσά.





Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων &
Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Ν. Πέλλας "ΟΡΑΜΑ"

Φιλίππου 38, 58200 Έδεσσα                                     
Τηλ.: 23810 51174 
Fax: 23810 51189                     


ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Επενδύουμε στην πρόληψη και πραγματοποιούμε ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας 100 χρόνων

Πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμπωπίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 10.800.000 ευρώ. Ο τίτλος του έργου είναι «οριοθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας-Π.Κ.Μ.» και έχει χρονικό ορίζοντα κατασκευής τους προσεχής 20 μήνες, αναμένεται η ολοκλήρωσή του δηλαδή εντός του 2015.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έθεσε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας στις σημαντικές προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και τους πρώτες μήνες ανάληψης των καθηκόντων του ασχολήθηκε με τη διαδικασία ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου και άλλων μικρότερων έργων πολιτικής προστασίας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ άλλα κατασκευάζονται.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες του έργου και η οριστική ένταξή του έγινε τον Δεκέμβριο του 2012. Οι διαδικασίας ωρίμανσης μέχρι την τελική δημοπράτηση ολοκληρώθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του μεγέθους και των ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση 4 χειμάρρων εντός των ορίων του Δήμου Αλμωπίας, συμβάλλει όμως στην πολιτική προστασία ευρύτερων περιοχών της Πέλλας και ιδίως της περιοχής της Σκύδρας που βρίσκεται κατάντη των χειμάρρων. Τα έργα διευθέτησης αφορούν σε εκσκαφές, εμβαθύνσεις, διευρύνσεις της κοίτης των χειμάρρων, κατασκευές αναβαθμών και λεκανών ηρεμίας της στάθμης, ενίσχυση των πρανών, αντικατάσταση τεχνικών, κ.ά. Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στους επόμενους χείμαρρους:

·      Στον Ασπροπόταμο (Μπέλιτσα) της Τ.Κ. Όρμας, σε μήκος επέμβασης 880 μέτρων
·      Στο Μικρόρεμα (Τσαρνάκα) της Τ.Κ. Λουτρακίου, σε μήκος επέμβασης 1.815 μέτρων και
·      Σε δύο τμήματα του Μεγάλου Ρέματος (Σόσιτσα) της Τ.Κ. Προμάχων σε συνολικό μήκος επέμβασης 2135 μέτρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τονίζει σε δήλωσή του «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που μπαίνει στην τελική ευθεία της υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της τελευταίας πεντηκονταετίας στην Αλμωπία. Ήταν ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και εκατό χρόνια. Η ωφελιμότητα του έργου είναι τεράστια καθώς, επενδύοντας 11 εκατομμύρια ευρώ, διαφυλάττουμε περιουσίες των κατοίκων εκατοντάδων εκατομμυρίων και ανθρώπινες ζωές των οποίων το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Δυστυχώς έχουμε ζήσει στο παρελθόν πνιγμούς και καταστροφές σε περιουσίες. Μόλις τον περσινό Φεβρουάριο από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και κατοικίες των Δήμων Σκύδρας, Πέλλας και Έδεσσας. Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα έργα που είτε υλοποιήθηκαν, όπως το έργο στις Τοπικές Κοινότητας Πολυκάρπης και Αψάλλου με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είτε κατασκευάζονται, είτε μελετώνται.

Ο προγραμματισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Π.Ε. Πέλλας
Στην Π.Ε. Πέλλας κατασκευάζεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου «Τσιναρλί» του Δήμου Πέλλας, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2014.

Ο προγραμματισμός της Π.Ε. Πέλλας στον τομέα της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει επίσης έργα διευθέτησης χειμάρρων στις Τοπικές Κοινότητες Εξαπλατάνου, Αλώρου, Βορεινού (χείμαρρος Πορρόι), στην Κρύα Βρύση, κ.ά.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας μελετάται ένα ενιαίο έργο διευθέτησης και εξυγίανσης, με αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66.  

Επίσης, έχουν ενταχθεί και δημοπρατούνται εντός των ημερών δράσεις και έργα ορεινής υδρονομίας στην διασυνοριακή περιοχή της Αλπωπίας στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG συνολικού προϋπολογισμού 38.000 ευρώ.

Το προγραμματικό και αναπτυξιακό έργο της Πέλλας δε  θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την ικανότητα και την υπευθυνότητα των στελεχών των υπηρεσιών μας ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, με τις οποίες υλοποιούμε έργα με ανταποδοτικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο, τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή μας.


Ιδαίτερη αναφορά και ευχαριστίες οφείλονται στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για τη στήριξη του προγραμματικού και αναπτυξιακού έργου της Πέλλας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του για την άμεση και αποτελεσματική Περιφερειακή Διακυβερνηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Με αφορμή την 10η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
           “Η επέτειος αυτή είναι μια ευκαιρία για επανακινητοποίηση των φορέων που στηρίζουν την ψυχική υγεία, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε Παγκόσμια κλίμακα, σε δράσεις μέσα από τις οποίες προάγεται η υγεία των ανθρώπων και κυρίως η ψυχική υγεία που αποτελεί αναπόσπαστο και βασικό συστατικό της. Το θέμα του φετινού εορτασμού έχει αποφασιστεί να είναι το «Η ψυχική υγεία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».
           Τι είναι όμως η ψυχική υγεία;
Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι «η κατάσταση της υγείας, κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητες του, μπορεί να αντεπεξέρχεται στο άγχος που προκύπτει από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο».
Το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων είναι τεράστιο:
·               Παγκόσμια περισσότερο από 450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές
·               Τα ψυχικά νοσήματα εξελίσσονται σε παγκόσμια επιδημία. Περίπου το 10% του ενηλίκου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή στην διάρκεια της  ζωής του.
·               Ετησίως σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι  (38,2%) εμφανίζουν κάποια ψυχική διαταραχή από την  οποία:
-Το υψηλότερο ποσοστό έχουν οι αγχώδεις διαταραχές (14%).
-Η αϋπνία (7%).
-Η μείζονα  κατάθλιψη (6,9%).
-Οι σωματομορφικές διαταραχές το 6,3%, που είναι αυτές που εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα ,ή με εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλες ουσίες (>4%).
-Η άνοια στους υπερήλικες ,που φθάνει το 30% στα άτομα άνω των 85 ετών.

           Την ψυχική υγεία την καθορίζουν και την επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Το επίπεδο της ψυχικής υγείας καθορίζεται από κοινωνικούς ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να δράσουν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ατόμου και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
           Οι κοινωνικοοικονομικές πιέσεις περιέχουν αναγνωρισμένους κινδύνους για την ψυχική υγεία η οποία συνδέεται στενά με τους δείκτες της φτώχειας και τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται επίσης με την ταχεία κοινωνική αλλαγή, τις συνθήκες εργασίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, την βία, την διάκριση των φύλων, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.
           Αν εξαιρέσουμε τις βιολογικές αιτίες των ψυχικών διαταραχών, υπάρχουν και άτομα τα οποία είναι περισσότερα ευάλωτα σε αυτούς τους παράγοντες. Επί πλέον ο δείκτης των αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συχνά σαν μέτρο των ψυχικών νοσημάτων επειδή σχεδόν σε κάθε αυτοκτονία συνυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής.
           Η ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας .Έτσι σε εποχή οικονομικής κρίσης ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας γίνεται προβληματική και παράλληλα σημειώνεται αύξηση της ζήτησης στις δημόσιες μονάδες παροχής υγείας. Το κόστος θεραπείας εκτοξεύεται στα 60-80% της συνολικής δαπάνης για την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έκθεση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αφορούν το 25% των επιδομάτων αναπηρίας σε ολόκληρη την ΕΕ .
           Οι στρατηγικές παρέμβασης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι κατά κύριο λόγο η πρόληψη και η αγωγή υγείας που επιτρέπει στους ανθρώπους να υιοθετήσουν ορθή συμπεριφορά απέναντι στην ατομική τους υγεία. Αυτές μπορούν να γίνουν μέσα από δράσεις της κοινότητας μέσω των επαγγελματιών υγείας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με την στήριξη της πολιτείας και την ενσωμάτωση της προαγωγής της ψυχικής  υγείας στις εθνικές πολιτικές.
           Η κοινωνική συνοχή είναι μία μορφή πρόληψης και είναι ένας εναλλακτικός τρόπος κοινωνικής προστασίας που  δεν απαιτεί χρηματικό ποσό αλλά την  αλληλοβοήθεια και  την στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, με την 66η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (27/5/2013), στην οποία συμμετείχαν 194 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ψηφίστηκε το Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2013-2020 με το οποίο τέθηκαν οι ειδικοί στόχοι και τα μέλη δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή του Σχεδίου.”

ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ-ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ.

Ο Α.Σ. Αλμωπίας εφαρμόζει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά AGRO 2-1 & AGRO 2-2 στις καλλιέργειες Ροδακινιάς – Κερασιάς και GLOBALG. A.P.(EUREPGAP) στις καλλιέργειες Ροδακινιάς –Νεκταρινιάς – Κερασιάς.
 Ένας από τους βασικούς στόχους του Α.Σ. Αλμωπίας όπως αυτός εκφράζετε μέσα από την Πολιτική του, είναι η επέκταση του Σ.Ο.Δ.
Όσοι αγρότες ενδιαφέρονται για την ένταξη τους, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Κωτσίου Βαία υπεύθυνη των συστημάτων ποιότητας, για τους ορούς και την προθεσμία εγγραφής νέων μελών, στο τηλ 23840 21359 – 21380

  Για τον
   Α.Σ. Αλμωπίας

  Η προϊσταμένη του τμήματος ΟΠΕΓΑ
                ΚΩΤΣΙΟΥ ΒΑΙΑ

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: "ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ".

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Αυτό είναι πατριωτισμός! Μήνυμα από την "Συναυλία για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ"

[...] Αυτό είναι πατριωτισμός! Πατριωτισμός είναι το να αγαπάς τον τόπο σου και να παλεύεις με νύχια και με δόντια, πως κι αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να υπάρχει, και θα μπορέσουν να τον χαρούν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται μετά από σένα. Κι όταν είσαι τέτοιος πατριώτης, τότε αγαπάς και τις πατρίδες όλων των ανθρώπων, όλων των άλλων [...]*


"Αισθάνομαι ότι είναι σημαντική η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση, γιατί δεν μπορείς να απέχεις όταν άνθρωποι αγωνίζονται για τον τόπο τους, για τη ζωή τους, για τις ζωές των παιδιών τους, για τα δέντρα τους, για τα νερά τους, για τα χώματά τους, για τα σπίτια τους, για το μέλλον τους, το παρόν τους. Δεν μπορείς να απέχεις!

Είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο, το ότι γεννιέται ένα τέτοιο πράγμα σε μια περιοχή της Ελλάδας.

Εκεί που ήμασταν όλοι κοιμισμένοι, ξαφνικά διάφορα πράγματα μας ανάγκασαν έρθουμε μαζί, να βγούμε από το σπίτι μας, να σηκωθούμε από τον καναπέ, να κάνουμε πράγματα, να αγωνιστούμε, με όλο το κόστος' με φυλακές, με διώξεις, με κινδύνους, με συνέπειες τεράστιες στο σπίτι του καθενός.

Δε μπορείς να απέχεις από αυτό το πράγμα! Αυτό είναι πατριωτισμός! Πατριωτισμός είναι το να αγαπάς τον τόπο σου και να παλεύεις με νύχια και με δόντια, πως κι αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να υπάρχει, και θα μπορέσουν να τον χαρούν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται μετά από σένα.

Κι όταν είσαι τέτοιος πατριώτης, τότε αγαπάς και τις πατρίδες όλων των ανθρώπων, όλων των άλλων, που είναι αλλού, που έχουν άλλους τόπους δικούς του, και που και αυτοί πρέπει να αγωνίζονται για τον τόπο τους.

Όχι ο ένας τόπος με τον άλλον. Αλλά ο καθένας για τον δικό του τόπο, και μέσα από αυτόν, για τον τόπο όλων των άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι το σπουδαίο μέσα σ’ αυτή την ιστορία...

Και μέσα από αυτή την σκέψη, μέσα από αυτή την αντίληψη που δημιουργείται στους ανθρώπους αυτούς, στα χωριά αυτά της Χαλκιδικής, δημιουργείται και η ανάγκη ταυτόχρονα, να παλέψουν για τους ανθρώπους οι οποίοι συμφωνούν με το να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, γιατί είναι άνεργοι.

Για τους ανθρώπους που λένε, εγώ προτιμώ ένα μεροκάματο από την υγεία μου... Αυτοί είναι οι απελπισμένοι άνθρωποι! Και πρέπει να το καταλάβουμε. Και πρέπει να τους στηρίξουμε.

Κανένας απελπισμένος! Κανένας! Γιατί θα έχει τον δίπλα του, θα έχει το γείτονά του, θα έχει τον άνθρωπό του, θα έχει την κοινότητά του, την συλλογικότητα που θα τον στηρίξει. Όχι όχι σαν ελεημοσύνη! Όχι σαν ελεημοσύνη, αλλά σαν βαθειά υποχρέωση, για να μπορέσει ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Αυτοί οι άνθρωποι που λένε ότι προτιμώ ένα μεροκάματο από τη φύση, προτιμώ ένα μεροκάματο από τον τόπο μου όπως τον ήξερα, προτιμώ ένα μεροκάματο από το μέλλον των παιδιών μου. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχτούν!

Κι αυτό θα γίνει, μόνο με τεράστια προσπάθεια μέσα από τη συλλογικότητα, μέσα απ’ αυτό που ο καθένας δίνει στον αγώνα. Το οποίο είναι η ζωή όλη, στο τέλος.

Δεν μπορείς να δώσεις κάτι άλλο. Δίνεις τη ζωή σου όλη σ’ αυτό το πράγμα, στον συνάνθρωπό σου, στον τόπο σου. Αυτό είναι ο τόπος σου, ο συνάνθρωπος.

Και είναι μεγάλη ευλογία, που ασχολούμαστε με τη μουσική και τα τραγούδια, και μας προσκαλούν και μας κάνουν συμμέτοχους αυτοί οι άνθρωποι του αγώνα τους, της προσπάθειάς τους, των αγωνιών τους, των ερωτημάτων τους.

Είναι μεγάλη ευλογία, και τους ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στον αγώνα!"






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: "ΞΥΣΤΟ" ΜΕ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

Ολλανδία: «Ξυστό» με τη μυρωδιά κάνναβης μοιράζει η αστυνομία
Το θέμα των παράνομων φυτειών κάνναβης προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με έναν πρωτότυπο τρόπο, η ολλανδική αστυνομία.   Θα μοιράσει σε όλη τη χώρα «ξυστά» με τη μυρωδιά του ναρκωτικού, ώστε οι πολίτες να τα μυρίσουν και να μπορούν να καταγγείλουν γείτονες τους, αν υποψιάζονται ότι διαθέτουν «φυτείες.»
   Η μικρή αυτή πράσινου χρώματος κάρτα γράφει στην επιφάνεια της "Ξύστε, μυρίστε και βοηθήστε" ενώ επάνω της υπάρχει και το τηλέφωνο της αστυνομίας.
     Στην προσπάθεια συνδράμουν και οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι παράνομοι καλλιεργητές κάνναβης κλέβουν ενέργεια, προκειμένου να φροντίσουν τη σοδειά τους.
   Η αστυνομία εκτιμά ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 30 χιλιάδες παράνομες φυτείες σε σοφίτες, διαμερίσματα ή υπόγεια.
 Ο νόμος επιτρέπει στους Ολλανδούς να καλλιεργούν μέχρι και πέντε φυτά για προσωπική χρήση. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ!

Magnify Image
Μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να βοηθήσει στο μεγάλο πρόβλημα των αστέγων, ξεκινάει αυτές τις μέρες και ζητά τη βοήθειά σου. 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ 
Περιθωριακό, ουσιαστικά, φαινόμενο μέχρι πριν από μία μόλις δεκαετία, οι άστεγοι πλήθυναν θεαματικά τα χρόνια της κρίσης. Σήμερα υπολογίζονται σε 20-25.000 ανθρώπους πανελλαδικά, Έλληνες και ξένους, από τους οποίους οι μισοί σχεδόν βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ κάπου 3.000 διανυκτερεύουν σε πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους.
 Και αν παλιότερα ο όρος «άστεγος» παρέπεμπε σε κάτι λούμπεν τύπους, τζάνκια, αλκοολικούς και λοιπούς «τρελαμένους», στους οποίους αργότερα προστέθηκαν οι φτωχότεροι μετανάστες, τώρα πια αφορά όλο και περισσότερο «υπεράνω πάσης υποψίας» συμπολίτες μας, οικογένειες ολόκληρες ακόμα, που ζούσαν μια εντελώς «κανονική» ζωή προτού βρεθούν στον δρόμο. 
Χρέη, δάνεια, ανεργία, απελπισία, σπίτια που υποθηκεύτηκαν, κατασχέθηκαν ή που είναι πρακτικά αδύνατο να νοικιαστούν ακόμα και μισοτιμής... ε, δεν θέλει και πολύ για να μην παλεύεται. Ούτε χρειάζεται να είσαι μάντης για να αντιληφθείς πως η συνεχιζόμενη πολιτικοκοινωνική αστάθεια μόνο να χειροτερέψει μπορεί το πρόβλημα.
 Για κάποιον κόσμο εκεί έξω είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου το αν ο φετινός χειμώνας θα είναι εξίσου ήπιος με τον περσινό... 
  Αυτονόητο ότι χρειάζεται αλλαγή ευαισθησιών, προτεραιοτήτων, αλλαγή πολιτικής προπαντός. Τι κάνουμε, όμως, ως κοινωνία πολιτών ως τότε; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σιχτιρίζοντας; Υπάρχουν σίγουρα καλύτεροι τρόποι και το αποδεικνύουν οι εθελοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
 Μια τέτοια είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» που διευθύνει η 64χρονη ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη και πρόσφατα κατάφερε να εξασφαλίσει για τους αστέγους ένα ολόκληρο 6ώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας:
 «Γνωρίζοντας ότι ήταν για χρόνια κενό, απευθυνθήκαμε στο ίδρυμα όπου ανήκε και τους πείσαμε να το παραχωρήσουν έναντι μειωμένου αντιτίμου στον Δήμο Αθηναίων, με τον οποίο συνεργαζόμαστε... Εμείς αναλάβαμε την ανακαίνιση και την επίπλωση, ενώ ο δήμος τα έξοδα λειτουργίας του»
 λέει για την αστική πολυκατοικία της Μπουμπουλίνας 36 στα Εξάρχεια –κατασκευής 1936, όπως μας πληροφορεί η μαρμάρινη πλάκα κάτω αριστερά στην πρόσοψη–, όπου οι (πολλές) αναγκαίες επισκευές ήδη ολοκληρώνονται.
   Τα έξι διαμερίσματα της πολυκατοικίας, στο ισόγειο της οποίας διαμορφώνονται μαγειρείο, βιβλιοθήκη και κοινόχρηστο σαλόνι, μπορούν να στεγάσουν μέχρι 70 άτομα, με προτεραιότητα σε οικογένειες και ηλικιωμένους που θα πρέπει να είναι καταγραμμένοι ως άστεγοι στα μητρώα του δήμου.
 «Ήδη οι Γιατροί του Κόσμου αλλά και συνάδελφοι ψυχοθεραπευτές προσφέρθηκαν να συνδράμουν σε θέματα υγείας και περίθαλψης, γνωστή φαρμακοβιομηχανία ανέλαβε την παροχή φαρμάκων, ενώ η εταιρεία μας ανέλαβε την επισκευή του κτιρίου. Υπάρχουν επίσης εταιρείες-χορηγοί, συγκινητική, όμως, είναι και η ανταπόκριση του απλού κόσμου. Έρχονται εθελοντές, νέοι οι περισσότεροι, που μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν κι ας μην έχουμε καν κανονικά γραφεία ακόμα»
 λέει με ικανοποίηση.
 Η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν στοχεύει στην ιδρυματοποίηση αλλά στη σταδιακή κοινωνική επανένταξη αυτών των ανθρώπων, όπως διευκρινίζει. Γι' αυτό προγραμματίζεται η προσφορά εκπαίδευσης καθώς και εργασίας σε όσους το επιθυμούν, είτε στην ανακαίνιση των επόμενων διαμερισμάτων ή κτιρίων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από αστέγους –γιατί η πρωτοβουλία δεν σταματά εδώ, πρόσφατα «αποκτήθηκαν», σε συνεννόηση με ιδιώτες, άλλα τέσσερα ξενοίκιαστα διαμερίσματα στην Αθήνα, ενώ η κ. Μεσσήνη ευελπιστεί στη συνεργασία με άλλους δήμους καθώς και κοινωφελή ιδρύματα– είτε σε βιολογικές καλλιέργειες σε γη που ήδη αναζητείται (πολύ καλές ιδέες αμφότερες).
 «Η γενιά μου είχε μια πτωτική πορεία, δώσαμε πολλή έμφαση στο εγώ και παραμελήσαμε το εμείς» μονολογεί.
 Να σημειωθεί ότι οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», σε συνεργασία με τον εκάστοτε δήμο, προτίθενται να αναλάβουν τη δωρεάν επισκευή και συντήρηση όποιου ακινήτου παραχωρηθεί προσωρινά ή μονιμότερα σε αστέγους, καθώς και την αποπληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
 Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα κάπου 200.000 άδεια σπίτια που υπάρχουν σήμερα μόνο στην Αθήνα (ξενοίκιαστα, «κλειστά», εγκαταλειμμένα κ.λπ.) θα μπορούσαν να στεγάσουν, πολλές φορές, τους αστέγους της. 

  ===== Επικοινωνία 210 6727250, anthropinoi-anthropoi.gr 




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΦΑΡΣΑ ΦΡΙΚΑΡΕΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ!

Οι ανυποψίαστοι πελάτες αυτού του μικρού καφέ στο West Village βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη, όταν βλέπουν θυμωμένη κοπέλα με τηλεκινητικές ικανότητες να σπέρνει το χάος...

Φυσικά πρόκειται για marketing-stunt εν όψει της πρεμιέρας στους κινηματογράφους του remake της ταινίας «Κάρι» με πρωταγωνίστρια την Chloe Moretz.


Παρακολουθείστε το βίντεο:


"ΧΙΚΙΚΟΜΟΡΙ": ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ-ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ.



Για το κοινωνικό φαινόμενο – μάστιγα της Ιαπωνίας έχουν γραφτεί πολλά. Οι άνθρωποι «χικικομόρι» αποτελούν τα θύματα της οικονομικής κρίσης της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990.
Πρόκειται για νέους ανθρώπους κατά πλειοψηφία 15 ετών που αποσύρονται από τη ζωή, αρνούμενοι να βγουν από το σπίτι τους. Μερικές φορές μένουν κλεισμένοι ακόμα και για χρόνια, φοβούμενοι την συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Ταμάκι Σάιτο, οι περισσότεροι χικικομόρι ανήκουν στη μεσαία τάξη, είναι σχεδόν πάντα αγόρια, ενώ η ηλικία κατά την οποία επιλέγουν την κοινωνική απομόνωση είναι τα 15 έτη.

 Σήμερα η μεση ηλικία των χικικομόρι έχει αυξηθεί από τα 21 στα 32 έτη. Ο ψυχίατρος τονίζει ότι οι νέοι αυτοί δεν είναι τεμπέληδες, όπως τους κατηγορούν πολλοί, αλλά πάσχουν από έντονες κοινωνικές φοβίες.
Επισήμως, ο αριθμός των χικικομόρι φτάνει τους 700.000. Ωστόσο, ο Ταμάκι Σάιτο εκτιμά ότι -καθώς είναι ένα φαινόμενο που πολλοί κρατούν κρυφό- ο πραγματικός αριθμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.
Στο βιβλίο «Shutting Out the Sun: How Japan Created Its Own Lost Generation» του Μάικλ Ζιλεντζίγκερ περιγράφεται η δημιουργία αυτής της περίεργης φουρνιάς ηττημένων παιδιών, που φοβήθηκαν τη ζωή, πρoτού καν τη ζήσουν.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για τη δημιουργία μιας χαμένης γενιάς. Μια φράση λίγο γνώριμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που όμως δεν επιτρέπει καμία ταύτιση με τη μάστιγα της Ιαπωνίας. Πρόκειται για μια χώρα διαφορετική, πιο σιωπηλή, πιο εσωτερική, πιο υπόκωφη από τη δική μας ή οποιαδήποτε χώρα του Νότου.
Κι όμως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, που τόσα χρόνια μετά εντείνεται. Γιατί αντί να βοηθούνται αυτά τα παιδιά, προσπαθούν να κρύβονται.
Για ένα μικρό διάστημα μια εταιρεία αναλάμβανε να εισβάλλει στα δωμάτια των χικικομόρι, να τους ντύσει και να τους μεταφέρει σε κοιτώνες για να δουν το λάθος του. Ωστόσο αυτές οι απότομες επεμβάσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές τονίζουν οι ψυχίατροι.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δίκτυο υποστήριξης προκειμένου αυτά τα παιδιά να πάψουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και να καταφέρουν να επιστρέψουν στην κοινωνία που τους έκλεισε στο δωμάτιο τους.






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...